• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Љиљана Праизовић (1958-2001): Дела

Started by zstefanovic, 29-04-2008, 22:06:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Praizovićka je ovim tekstom ponudila neka razmišljanja o tada nadolazećem hororu od strane onih kojima to ne prija i koji to ne žele.
Kontekst je bio da se u jednom trenutku samo tražio horor i vrednovao horor i sve što je van toga a priori legitimisano kao promašena tema. I to horor "petak 13-ti" tipa. Kasnije su se tek hororisti dosetili da prigrabe i ona dela koja prvobitno nisu postavljena kao horor ali koketiraju sa strahom u bitnoj meri.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zstefanovic

У контакту сам са ауторима илустрација за КиСВ, па ћемо видети шта бива. Рукопис је спреман, осим пар приређивачких дилема. Јевтро, фанице, да ли да тебе питам?
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

Mme Chauchat

Pitaj ako imaš poverenja :) može javno a može i na PM.

zstefanovic

Quote from: Jevtropijevićka on 13-07-2012, 21:35:57
Pitaj ako imaš poverenja :) može javno a može i na PM.

Договорено. Ових дана се изјашњавам.  xjap

Mme Chauchat

Opet ja ovde (mada bih mogla i da otvorim novi topik sa sve formularom): sinulo mi je danas dok sam čitala nešto što bi se sa "Kneževićem i severnim vetrom" dalo povezati, da, izgleda, dosta ljudi knjigu svrstava u dela za decu: u biblioteci je u dečjem odeljenju, kod antikvara je sa dečjim knjigama, odlomak je u antologiji bajke za decu... a ja je npr. nikad nisam doživljavala kao dečje štivo.
Zanima me mišljenje ostalih koji su knjigu pročitali: da li je to, po vama, namenjeno deci ili odraslima (znam, znam, "za sve uzraste", ali kad biste morali da se opredelite)? Da li neko evt. zna autorkin stav po tom pitanju?

zstefanovic

Quote from: Jevtropijevićka on 27-02-2013, 19:44:15
Zanima me mišljenje ostalih koji su knjigu pročitali: da li je to, po vama, namenjeno deci ili odraslima (znam, znam, "za sve uzraste", ali kad biste morali da se opredelite)? Da li neko evt. zna autorkin stav po tom pitanju?

Кад бих морао да се опредељујем, ја бих остао неопредељен. Дакле, књига је за све узрасте.

(За ауторкин став не знам. Површно смо, али пријатно контактирали у време док књига још није изашла. Могу само посредно да закључим да је била врло самосвесна око тога шта ради у "Кнежевићу..." и да претпоставим да је и она мислила да је књига за све узрасте. Можда неко од ветерана зна више.)

Mica Milovanovic

Ja ne znam. Sa Ljiljom nisam imao kontakata van Drustva, a ta knjiga upada u period kada nisam bio bas previse aktivan, ako se dobro secam. Mozda gresim, ali mislim da se o ovom knjizi u Drustvu nije puno govorilo. Pitanje je da li je imala promociju u Drustvu. Bobane? Radmilo?
Mica

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mme Chauchat

A bre, pa bio si u kafani kad sam je vadila iz torbe -.- Melkor u rukama držao!!!1

scallop

Budući da je knjigu objavila 1994. izgleda da smo kontakt izgubili ranije. Radmila i ja smo bili jednom kod nje, negde iza manastira Rakovica, u seoskoj kući gde je živela sa roditeljima. To je sigurno bilo pre. Nisam znao ni da se prezivala i Todorović. Šlognuo sam se kad sam video na nekom sajtu Zetna gde su popisani i neki drugi naši iz LK.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Quote from: Jevtropijevićka on 18-05-2013, 21:16:22
A bre, pa bio si u kafani kad sam je vadila iz torbe -.- Melkor u rukama držao!!!1

Ne?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Melkor

Ma jesi, komentarisali smo ilustraciju na koricama. I da, to je jedini put da sam/smo tu knjigu videli.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mica Milovanovic

Sramota reći, ali i ja sam je tek nedavno nabavio...
Mica

Boban

Ja sam ipak najgori; odbio sam da objavim ovu knjigu početkom devedesetih.
Praizovićka (udata Todorović) bila je poprilično ispred svog vremena i "premekana" čak i za moju razvodnjenu SF dušu.

Mme Chauchat

I eto tako sam saznala razne stvari, hvala lepo svima -.-

zakk

Quote from: Melkor on 18-05-2013, 23:23:35
Ma jesi, komentarisali smo ilustraciju na koricama. I da, to je jedini put da sam/smo tu knjigu videli.

Gledam sad ilustraciju i ne pale mi se lampice...

Mme Chauchat

Hm... eto, konačno sam dobila ovaj zbornik u papirnom obliku, pa da prijavim:

Mica Milovanovic

Mica

Boban

Mme Chauchat

Evo linka na sve tekstove: http://www.ikum.org.rs/files/biblioteka/suvajdzic_promisljanja.pdf
I odmah da se ogradim, planirala sam duži rad, ali su me ograničili na dvanaest šlajfni jer je dotle već bilo jasno koliki će zbornik biti... ipak, i ovo je nekakav početak...

Irena Adler

...i sad ja čitam Jovićev tekst umesto da čitam ono što mi je hitnije za čitanje...  :-x