• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

IPS objavljuje Tintina!?!?!?!

Started by marlowe, 05-05-2008, 16:18:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Tintin prvi put na srpskom

Izdavačka i distributerska kuća IPS objaviće ove godine stripove sa čuvenim Tintinom, autora Eržea.

Jedan od najpoznatijih strip autora Žorž Remi (1907-1983), pod pseudonimom Erže, prvu knjigu "Avanture Tintina" objavio je 10. januara 1929. godine, i taj datum biće obeležen kao jedna od prekretnica u "devetoj umetnosti", rekao je Tanjugu urednik izdavačke delatnosti IPS-a Danko Ješić.

Prvi srpski prevod Tintina biće objavljen tokom ove godine, a interesovanje javnosti odrediće da li će biti štampan ceo serijal .

Eržeov strip izlazio je do smrti autora, a 1987. njegova udovica je osnovala Fondaciju Erže u u Briselu, koja raspolaže i autorskim pravima.

Stripovi o Tintinu objavljeni su u više od 200 miliona primeraka, na 50 svetskih jezika, i inspirisali su brojne filmske i pozorišne adaptacije.

Glavni junak je belgijski reporter i avanturista, koji rešava misterije kao iz filmova o Indijani Džonsu.

Čuveni režiser Stiven Spilberg otkupio je prava na snimanje tri filma o avanturama Tintina, u kojima će glavne uloge tumačiti, prema podacima na sajtu imdb.com, Tomas Sangster, Erik Stolc i Endi Serkis.

(MONDO)
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

marlowe

Prvi put na srpskom???!!!!!
:x
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Ma Evro je svetski šampion po imbecilnim najavama.
U rangu onoga: "Hajdi prvi put na ćirilici" i takve stvari.
Gomila nebuloza; ljudi koji pišu te slogane ili su totalni dunsteri ili ih namerno zabole dupe za sve i posmatraju svet od trenutka kada su oni nastupili na tržištu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Meho Krljic

Da, mene je malopre zvao Goran Popboks da me isto ovo s nevericom pita.. Izgleda da ovi u IPSu rezonuju da je važnije biti prvi nego govoriti istinu.  :lol:  :lol:  :lol:

Nightflier

Quote from: "Boban"
Gomila nebuloza; ljudi koji pišu te slogane ili su totalni dunsteri ili ih namerno zabole dupe za sve i posmatraju svet od trenutka kada su oni nastupili na tržištu.

Moje iskustvo sa srpskim izdavastvom govori mi da je tacno i jedno i drugo.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Road_warrior

I sta bi trebalo ocekivati od ovakvog izdanja?
океј,платићемо њима ако имају дуг...

marlowe

Tintin je prvo obajvljen tamo 70-ih u 172. broju Eksa (Crno ostrvo), zatim su Decje novine objavile 2 albuma, 90-ih je nesto izlazio i u Vremenu dece, a Politikin zabavnik je u poslednjih 15-k godina objavio 21 album u koloru u nastavcima.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Alex

Ja sam iz pouzdanih izvora čuo da će IPS objaviti Asteriksa i Taličnog Toma, po prvi put na srpskom.

I Miki Mausa.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Axle Munshine

He,he,he...bas su sasavi ovi Srbi... :lol:  :lol:  :wink:
...i gde ti je smesko Alex???
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

marlowe

Ista vest iz drugog ugla:

Avanture Tintina na srpskom

Kompanija IPS najavila je da će tokom godine početi objavljivanje strip albuma i grafičkih novela štampanjem prvog Eržeovog albuma sa "Avanturama Tintina".

Urednik izdavačke delatnosti IPS-a Danko Ješić podsetio je u izjavi Tanjugu da je jedan od najpoznatijih evropskih autora stripa Žorž Remi (1907-1983) poznatiji pod pseudonimom Erže, počeo serijal o Tintinu 10. januara 1929. godine i taj datum će biti obeležen kao jedan od kamena međaša "devete umetnosti".

IPS je izdavač koji će prvi objaviti srpski prevod avantura Tintina sakupljenih u 23 albuma. Ukoliko se pokazze interesovanje za njih u planu je da objavi celu seriju.

Eržeov strip izlazio je do smrti autora, a 1987. godine njegova udovica osnovala je Fondaciju Erže u u Briselu, koja raspolaže i autorskim pravima.

Tintinovi stripovi bili su inspiracija za filmove i pozorišne predstave a albumi su objavljeni u tiražu koji prelazi 200 miliona primeraka i prevedeni su na 50 jezika.

Glavni junak je belgijski reporter i strastveni putnik, a njegov "otac" Belgijanac Erže koji je bio kompletan autor (pisao scenarija i crtao strip) pomno je istraživao lokacije da bi što vernije dočarao "mesta" do koji je Tintin stizao.

Zaplet je najčešće bila potraga za rešenjem nekih misterija poput priča iz filmova o Indijana Džonsu.

Stiven Spilberg je nedavno otkupio autorska prava za tri filma o avanturama Tintina tako da bi trebalo uskoro očekivati i filmsku verziju tog globalno popularnog stripa.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Axle Munshine

Bez obzira na ove "bisere",bitno je da cemo uskoro imati jos jednog strip izdavaca,i to jakog igraca...strip se vraca u Srbiju sve krupnijim koracima... :lol:

ninel

Quote from: "marlowe"Tintin je prvo obajvljen tamo 70-ih u 172. broju Eksa (Crno ostrvo), zatim su Decje novine objavile 2 albuma, 90-ih je nesto izlazio i u Vremenu dece, a Politikin zabavnik je u poslednjih 15-k godina objavio 21 album u koloru u nastavcima.
Moglo bi se spomenuti i to da je 16 albuma Tintina bilo objavljeno i u Sloveniji u protekle tri-četiri godine.
Naime, prošle godine nije bio izdan nijedan nov naslov, pošto slovenački izdavač čeka da se najprije proda remitenda, pa če tek posle štampati ostalih osam (ili kolko je već do kraja?) komada.

marlowe

Ali ne na srpskom jeziku, zar ne? O toj gresci pricamo.
Koji je tiraz tog izdanja? Imas li neka saznanja o prodaji?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

ninel

Pa da, ja sam pričao o Tintinu na slovenačkom.
Mislim, zanimljivo mi je to, da je samo u Sloveniji izlazio u albumima.
Tiraž je 3000 komada po naslovu, a prodalo se otprilike 60 posto.
A to je mislim, jako dobro, pošto su se svi ostali dečji albumi prodavali mnogo lošije. Za usporedbu, u proteklih deset godina izašlo je samo osam Asteriksa, dva Snupija te jedan(!) Talični Tom.
Usput, Marlove, nabavio sam ti Tarzana.

marlowe

E, svaka ti dala
vode iz bokala.
Decje novine su pocele da izdaju u albumima i izgurale 2 komada.
To je odlicna prodaja. Cini mi se da su bili i dosta skupi?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

ninel

Cena u početku je bila 14 evra, a sada se prodaju po 11 evra.

Nightflier

IPS je veoma ambiciozno krenuo sa fantastikom i stripovima, ali bogami i nezanrovskom knjizevnoscu. Ako se u obzir uzme to da su oni najveci distributer u zemlji, malo se pribojavam za opstanak sitnijih izdavaca. Doduse, ukrupnjavanje trzista moze biti dobra stvar. Mozda je bolje da na oktobarskom sajmu knjiga bude cetiri standa, nego cetristo.
First 666

Axle Munshine

Quote from: "nightflier"IPS je veoma ambiciozno krenuo sa fantastikom i stripovima, ali bogami i nezanrovskom knjizevnoscu. Ako se u obzir uzme to da su oni najveci distributer u zemlji, malo se pribojavam za opstanak sitnijih izdavaca. Doduse, ukrupnjavanje trzista moze biti dobra stvar. Mozda je bolje da na oktobarskom sajmu knjiga bude cetiri standa, nego cetristo.

Ne treba se pribojavati za opstanak manjih izdavaca,naci ce oni svoje mesto na trzistu.Srpsko strip trziste,uz ocekivani rast zivotnog standarda,ima potencijal za mnogo vise izdavaca i izdanja nego sto ih sada ima...

Boban

Nisu ugroženi mali izdavači nego srednji.
Za koju godinu imaćemo samo gigante i sitne izdavače koji rade stvari za svoju dušu (pa im je svejedno ima li zarade) ili oni koji izdaju vrlo specifične knjige.
Bojim se da će svi srednji izdavači poput Okeana jednostavno nestati.

Axle Munshine

@Boban
A gde tu spada Beli Put?Gigant,pretpostavljam... :lol:

Nightflier

Okean se jos i drzi. Neki drugi su u mnogo gorem stanju. Doduse, moram priznati da me kao prevodioca raduje sto se IPS ukljucio u trzisnu utakmicu - a narocito to sto napadaju na vise frontova. Ako pristupe tome kako treba (a verujem da hoce), poboljsace se uslovi rada sa jedne, kao i ono sto citalac dobija, sa druge strane.
First 666

Boban

Pravo je pitanje zašto ti očekuješ da će IPS koji na većini drugih frontova pravi nenormalne poslovne gafove (i spašava ih samo neprikosnovena fizička pozicija po ključnim gradovima) u samom izdavaštvu zablistati u punom sjaju.

Druga stvar, je li moj prevod gotov?
Postaje akutno.
Samo se svađaš i zajebavaš po diskusijama umesto da radiš...

Cornelius

U Francuskoj postoji 225 izdavača stripova. Njih 17 drže 70 odsto tržišta. 208 izdavača dele 30 odsto. Taj fenomen, što reče Boban, da nema mesta za srednje, vidljiv je u svim segmentima svetske ekonomija. Nekadašnja ponuda je nalikovala šestougaoniku - u sredini najšire. Medjutim, od globalizacije tržišta, od siromašenja srednje klase i od naglog bogaćenja bogatih, ponuda nalikuje peščanom satu - najtanje u sredini.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Axle Munshine

Dobro si to opisao Corneliuse...a ovaj podatak za Francusku o broju izdavaca nisam znao,mislio sam da ih ima mnogo manje...

zstefanovic

Quote from: "Boban"Samo se svađaš i zajebavaš po diskusijama umesto da radiš...

Look who's talking  :D

Елем, и успут речено... ИПС ће имати мало сукоб интереса.

(Елем 2, на Анђелијину препоруку ја купих синоћ Меметовог ,,Бамбија против Годзиле".)
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

marlowe

Quote from: zstefanovic
Quote from: "Boban"Елем, и успут речено... ИПС ће имати мало сукоб интереса.

Sto?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

zstefanovic

Дистрибутери И издавачи.

Иначе, књижарство је недовољно регулисано код нас, и то на штету издавача. Ради се сад ваљда на законима.
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [,,Веригаши"]

marlowe

Oni su izdavaci od pocetka. Ali malo su izdavali.
Plato puno vise izdaje. A i distributer je.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Boban

Realno, država im ne može ništa.
Ja da sam IPS i da me nateraju da ne smem da se bavim proizvodnjom, otvorio bih firmu na ženinog brata koja bi proizvodila ono što prodajem, a svima drugima bih postavio tako neprijatne uslove da bi retko ko dao knjige u promet.
IPS crpi snagu iz činjenice da ljudi tamo ulaze da bi kupili NEŠTO i kupuju ono što nađu; dakle, njima je svejedno šta prodaju.

Nightflier

Quote from: "Boban"
Druga stvar, je li moj prevod gotov?
Postaje akutno.
Samo se svađaš i zajebavaš po diskusijama umesto da radiš...

Pa, dzebiga, da si mi poslao kad si rekao da ces poslati... Dobijas ga prekosutra najkasnije. Kuvar, a ne ono drugo.
First 666