• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Može li neko da mi preporuči...

Started by Goran Skrobonja, 07-05-2008, 15:23:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Pa... dobro.  :(

Uzgred, windows verzija ima achievements što je dodatna navlaka, a evo i relativno aktuelnih statistika za svaki achievement.

Tex Murphy

Achievements? Kao u HL2:EP2? Cool, mada to obično ignorišem  :)  Mislim, tamo u onoj silnoj jurnjavi i pucnjavi uglavnom ti je u glavi samo da ostaneš živ.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Pa, da, ali kada sam sinoć video da sam dobio achievement No one left behind koji dobijaju timovi čiji su svi članovi živi stigli do kraja jedne od epizoda, ispunio me je neviđen ponos. Pogotovo što manje od pola svih igrača može da se pohvali njime u ovom trenutku.

Tex Murphy

Ako sve bude u redu, dobijam L4D već za sedmicu dana!  :!:
Genetski četnik

Tex Murphy

Jupi, dobio sam Left 4 Dead!!!  :!:  :D
Genetski četnik

Meho Krljic

I? kako se zoveš na Steamu?

Tex Murphy

Nisam još uvijek instalirao, još sam u pokušajima da oslobodim prostor na disku, koji je pun nekakvih torenta  :cry:
Na Steamu sam ajanjic. Be prepared!  :!:
Genetski četnik

Meho Krljic

Dobro, ja sam Babajela. Da se sprijateljimo tamo...

Goran Skrobonja

Da li je neko igrao CAPCOM-ov DEAD RISING na PC-u? Kakav je interfejs? (Nadam se, bolji nego za RE igrice...)
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Meho Krljic

Ne postoji Dead Rising za PC, nažalost. Da bi ga odigrao moraćeš da kupiš Xbox 360 ili Wii... Ili da čekaš Dead Rising 2 koji će po svemu sudeći biti urađen za PC, ali pošto ga radi američka firma poznata po... bejzbol igrama, ne smem unapred da tvrdim da će biti SJAJAN.

Goran Skrobonja

Hvala za informaciju, koliko god razočaravajuća bila... :cry:

Meho Krljic

дејан

ja bih preporuchio 'typing of the dead' (I i II) ako mi neko kaze gde mogu da je dobavim, naravno u neoriginalnoj verziji (tj. PC konverziju, tj na engleskom, tj piratsku kopiju).

jedan klip iz dvojke

http://www.youtube.com/watch?v=zA7CKlpdIh0
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Mislim da ti mogu pomoći, samo dok dođem kući.

дејан

...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

O, to je bilo na ovom topiku? Jesi li video linkove dole, na 'Mehmete, reaguj!'?

дејан

nisam jos uvek doshao do 'm r'...previse postova a ja sve moram da pocitam...evo idem iz ovih stopa tamo.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

A, OK. Ja nisam mogao da se setim na kom je topiku bilo ovo pitanje  :cry:  :cry:  Udarila skleroza za sve pare.

дејан

'oce to sa godinom proizvodnje.
...barcode never lies
FLA

Goran Skrobonja

Igraju mi se dobri fliperi. Zanimaju me interesantne table - ima li neko preporuku? I uputstvo odakle da ih svučem?

CorwinM

Ako nekom treba nešto da mu ubije par sati na poslu:

http://armorgames.com/play/269/the-last-stand
http://armorgames.com/play/1443/the-last-stand-2

Nije fliper nego fleš igra sa zombijima, ja sam se oduševio.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

cutter

Quote from: Goran SkrobonjaIgraju mi se dobri fliperi. Zanimaju me interesantne table - ima li neko preporuku? I uputstvo odakle da ih svučem?
koliko znam, fliperi nisu baš napredovali od kraja xx veka, tako da bih preporučio timeshock! a za ostalo - kucati pinball u warez-bb search, npr.

Goran Skrobonja

Instalirao (ponovo, posle otprilike čitave decenije) table Pro-Pinball-a i Balls of Steel. Iako su prve kao simulacija daleko bolje od drugih, BoS table su mnogo zabavnije za igranje. Ali zapravo me zanima zbog čega od kraja devedesetih nije bilo značajnijeg naslova u ovom žanru simulacija? Ima li neko odgovor na to?

cutter

rekao bih da se tu može govoriti o kraju zlatnog doba, što bi se u određenoj meri moglo uporediti s padom avantura koji se desio u otprilike istom vremenskom okviru. faktori koji su tome doprineli jeste predominantnost, i često rudimentarnost 3d grafike i posmatranje 2d okruženja u nekim krugovima kao zastarelog; mislim da je to uporedivo i sa padom akcionog filma dolaskom trećerazrednog cgi-ja na scenu. stoga, grafički element, naravno tržišni (proboj novih žanrova na krilima upravo nove tehnologije, zatim mrežnog igranja), i nedostatak daljeg istraživanja gejmplej modela kod flipera. što bi se opet moglo povezati sa slabljenjem avantura kroz pre par dana postavljen tekst o readibilityju kao jednom od uzroka. pojavili su se novi (manji) developeri, što se često odražava na kompleksnost i vrednost naslova na duže staze. pinball žanr je ipak bio daleko manje složen, polje skučenije, no koliko vidim i dalje izlaze novi naslovi, makar služili i kao pokazna vežba u flashu. ili mini igre u okviru velikih naslova.

cutter

mislim, možda neki novi gta sa sobom donese i najzmajskiji fliper do sada  :lol:

Goran Skrobonja

Heh heh. Hvala za objašnjenje...

Morningstar

Kraj zlatnog doba je za same flipere, podrazumeva se da se isto odnosi i na simulacije. Takodje nema znacajnih naslova tipa Train Simulator, da sada ne nabrajamo. Ali mozda ce neki novi GTA biti (opet) smesten u zlatno doba flipera. :)
sve price su Anansijeve.

Son of Man

Ocu da pitam jel ima tako neka FPS igra na preporuku (do 2005-e, slab komp), a da nije mnogo teska, znaci samo menjas oruzje i cepas, rokas, (sto vise krvi) cisto da se iskalim malo, nephodno mi je ?  :)

Meho Krljic

Serious Sam? Call of Duty jedan?

Son of Man

Fala Meho, dovoljno za pocetak.  xwink2

Morningstar

sve price su Anansijeve.

JasonBezArgonauta

Nije loše, al to je malo light, za obične gejmere dosta, ja sam beyond that. Sine, go postal uz Postal 2, pazi vamo, prvo pobiješ sve te vojnike, pandure, civile, kučiće, mačiće, jariće... xuzi pa ih onda lepo spališ  :evil: i za kraj se isšiškiš po svima njima. :twisted:
Igretina ko stvorena za neophodno iskaljivanje (so many people, so little time), politički, verski itd. nekorektna sva.  :mrgreen: Pravo osveženje. xdrinka xuzi

Evo ti i domaći, divi rezultate i konačnu ocenu

he he he Chuck Heston is my president! :evil:

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Meho Krljic

Pa, da, ali problem sa Postal 2 je što je vrlo loše dizajniran kao igra. Spor, neintuitivan, nejasan itd. Sin je jasno naglasio da hoće nešto tečno, a Postal 2 uprkos svojoj simpatičnoj temi to nije.

JasonBezArgonauta

Ma javlja mi se da će Sin lako preći preko sporosti i dizajna uz sve pluseve koji se ovde nude. Ako bacim par fotkica, neće moći da odoli.
I kako nije tečna? Vidiš kolko sam galona potrošio :lol:

Nego ti si upućen u ovu problematiku, šta bi sa Postal 3?
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Son of Man

Obavezno cu da isprobam ako na kraju dobivam ovaku cestitku.  :|

Meho Krljic

Quote from: JasonBezArgonauta on 14-11-2009, 00:16:09
šta bi sa Postal 3?

Pa, trenutno je najavljen za ranu 2010. Na Source endžinu, dakle relativno sirotinjska varijanta, ali to je svakako bolje nego da su trošili pare na UE3. Bolje ovako pa da se makar potrude oko dizajna. Mislim, imam vrlo niska očekivanja od te igre, da ne bude zabune.

Pinhead

Igram Resident Evil 5, bio sam skeptik(treće lice i to) ali u opšte nije loša... I svaki nivo ima kraljicu kao u stara dobra vremena...

Meho Krljic

Bio si skeptik jer je Resident Evil igra u trećem licu??? WTF? Ovo mogu da protumačim samo kao da nikad u životu nisi igrao ni jednu Resident Evil igru i da si skloniji FPS naslovima pa si se plašio da ti RE5 neće odgovarati. U tom smislu, onda sigurno i ne možeš da shvatiš zašto hardcore ljubitelji RE serijala smatraju RE5 za travestiju  :lol: Meni je lično sasvim OK, ali zbilja nema mnogo veze sa uobičajenim RE ekspirijensom.

ridiculus

Ljudi su upravo u trećem licu pronašli prednost za neke stvari. Prvo lice ne ostavlja ništa sumnjivim ili nedorečenim. Sve je "in your face". Treće lice ostavlja prostor iza avatara koji je ključan za horor atmosferu, recimo. Nijedna igra iz prvog lica ne može biti strašna, beš obzira na ogavnost ili neočekivane obrte scenarija.

Zanimljiva tema za raspravu.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 14-11-2009, 19:14:41
Nijedna igra iz prvog lica ne može biti strašna, bez obzira na ogavnost ili neočekivane obrte scenarija.

System Shock 2 se sigurno ne bi složio sa ovim. Nije sve u vizuelnom domenu, jehbem mu lebac.

ridiculus

Dobro, to sam zaslužio, kada nisam dobro formulisao svoju ideju (= totally failed  xhang). Treba ovako: igrama iz prvog lica je teže da postignu strah nego ovima iz trećeg.

System Shock 2... Moja iskustva sa njom su jako kratka, stoga je glupo da dublje komentarišem. Zato mogu reći da znam da Thief ima strašnih trenutaka. Ali, pitanje je: ako "strava" System Shocka nema veze sa vizuelnim, zašto je onda bitno kakva je perspektiva? Zar se ne bi onda moglo reći: "u 3. licu bi bila još strašnija"?

Takođe znam ljude koji pate od arahnofobije i sličnog, pa su bežali glavom bez obzira kada se pojavilo ono ogromno paukoliko biće pri kraju prvog Half-life-a. To opet nema veze sa perspektivom, a i da ima, to su samo izolovani slučajevi.

Prvo lice ne dozvoljava manipulaciju, a igre još ne poseduju ono najbitnije obeležje koje bi me zaista uronilo u taj svet: taktilnost. Stoga, kod mene je tu uglavnom suspenzija neverice slaba (u izazivanju straha).

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 15-11-2009, 11:44:34
Ali, pitanje je: ako "strava" System Shocka nema veze sa vizuelnim, zašto je onda bitno kakva je perspektiva? Zar se ne bi onda moglo reći: "u 3. licu bi bila još strašnija"?

Pa, ne znam sad, možda bi, možda ne bi, samo sam insistirao da malo modifikuješ pretvrdi stav. Činjenica je da su mnoge oficijelno strašne igre (Silent Hill, Fatal Frame, Forbidden Siren itd.) iz trećeg lica, ali mislim da mnoge oficijelno strašne igre umeju da budu i iz prvog. Thief III je imao zastrašujuć nivo (Robbing the Craddle) a mogao se igrati iz prvog ili trećeg lica. Half-Life, System Shock 2, Call of Cthulhu, delovi Clive Barker's Undying, čak i neki delovi Aliens vs. Predator igara - sve su to dobri primeri strave u igrama iz prvog lica.

Prvo lice ipak omogućuje jaču imerziju i moja personalna iskustva za momente kada sam u igri osetio stvarni strah pre se vezuju za igre iz prvog lica. No, naravno da treće lice i dobro postavljena kamera umeju da učine čuda. Forbidden Siren igre su zanimljiv primer kako se kombinuje prvo i treće lice da se postigne visok nivo napetosti (za neupućene: ove igre se izvode iz trećeg lica ali protagonisti imaju sposobnost da gledaju očima svojih progonitelja, pa je to jedna perverzna voajerska postavka).

Ipak, valja se setiti da je jedna od najstrašnijih igara ikad i dalje originalni Clock Tower - dvodimenzionalna igra sa pogledom sa strane.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 15-11-2009, 13:13:06
samo sam insistirao da malo modifikuješ pretvrdi stav.

Mogu ja da budem mek k'o pamuk kada iskrsne potreba.  xjap

Gde se slažemo: za Thiefa III, za genijalnost sightjackinga (ali ne bih to zvao prvim licem, osećaj sopstva nije vezan za kameru) i, naravno, za Clock Tower.

Meho Krljic

Potpuno ću se dezavuisati ovim što ću sad da kažem ali tokom prvog igranja prvog Haloa sam se prepao pri prvom susretu sa Hunterima. Pojavili su se u vrlo dramatičnom trenutku i delovali neranjivo.

CorwinM

Ima li načina da se RE 5 igra na kompjuteru bez džojstika?
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Meho Krljic

Ja ga nisam ni instalirao na PC-ju, ali iznenadilo bi me da nema, pošto čak i Strit Fajter IV može da se igra na kompjuteru bez gamepada. Capcom dosta ozbiljno shvata svoje PC portove u poslednje vreme i SFIV, DMCIV, Lost Planet, sve to može da se igra mišem i tastaturom.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 16-11-2009, 12:25:34
Potpuno ću se dezavuisati ovim što ću sad da kažem ali tokom prvog igranja prvog Haloa sam se prepao pri prvom susretu sa Hunterima. Pojavili su se u vrlo dramatičnom trenutku i delovali neranjivo.

Nisam imao baš vremena da se osvrćem na ovo, ali sad ću to nadoknaditi.  znaika

Horor u video-igrama je drugačije vrste od onog u, recimo, filmovima. Kao dokaz se može postaviti činjenica da neko ko sa strane gleda igre kako se odigravaju ne oseća ništa - možda samo određenu odbojnost u slučajevima spleša, ali sigurno ne jezu, strah, nespokoj... Znači, naravno da ono što vidite nije osnova za strah, već je to ono što ne vidite.

Dao sam negde na forumu tekstić o onoj prvoj horor-igri, 3D Monster Maze, koja jeste u prvom licu, ali je kontrola lika tako "nezgrapno" postavljena (nalik na prve Biohazarde), da je igrač stalno u stanju napetosti da li je T-Rex možda negde iza "njega". Znači, može se napraviti, nije to nikad od mene ni dovedeno u pitanje. Ja sam samo protiv teorije da uzmete najogavnije moguće stvorove, naoružate glavnog lika do zuba ili vrha kose, stavite sve u prvo lice i nazovete to "hororom". Starship Troopers nisu horor. Aliens nisu horor. Doduše, isto to se može reći i za treće lice. Ali, istorijski, vaga je na toj strani i to ne za malu razliku, rekao bih. Jedna od najboljih horor igara za PC je nepravedno zapostavljeni The Thing, koji se igra u 3. licu. Za svaku igru iz prvog lica koja je imala strašne, upečatljive momente naćićeš dve ili tri iz trećeg.

Meho Krljic

The Thing je imao problem što je transformacija likova u "thing" bila skriptovana a ne proceduralna, tako da je cela divna ideja sa poverenjem i strepnjom da vam se drugar iz tima iza leđa ne transformiše u zvijer otišla u tandariju onog momenta kada ste shvatili da se to događa uvek na istim mestima.

To na stranu, meni je to bila prilično zabavna igra.

Son of Man

Dajte jos ovih FPS igara, evo igrao sam Serious Sama i dojaja, bas se primio, al malo morgen zakoci mi posle 4. nivoa, a Call of Duty nece ni da mi pusti, tako da kontam sto starija igra to bolja za ovaj moj jad od kompa. Hvala.  xwink2

Meho Krljic

Brate, Serious Sam je star deset godina, starije od toga ti je da igraš Half-Life, Quake i Doom.