• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srpsko-Ruske investicije

Started by Boban, 12-05-2008, 12:19:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

varvarin

Quote from: Lom on 26-03-2011, 13:43:11

Varvarine, dajte link stradalih fabrika i dajte link medicinskih izveštaja o povećanom procentu obolelih od raka u odnosu na procenat obolelih od raka u drugim državama.
Gospođa (iz ministarstva zdravlja) koja je gostovala kod Olivere Kovačević reče da je smenjena onog dana kad je otvorila temu o povećanju malignih bolesti posle 1999.
Sledi spisak uništenih fabrika (ako si toliko ćorav, 11 godina posle).

Loni

Ne znam šta je rečeno kod Olivere Kovačević, ali našao sam na internetu top 10 zemalja, sa najvećim procentom obolelih od plućnog kancera.
 Srbija nije među njima, ali jesu Hrvatska i Mađarska.
  Interesantno da ne oboljevamo od tog kancera uprkos velikom broju pušača i nezdravoj brzoj hrani.

A ako svetka proučavanja nisu tačna preostaje nam da verujemo samo u teoriju zavere.

http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/countries-by-highest-death-rate-from-lung-cancer.html

Što se fabrika tiče verujem da je neka od njih i stradala. Naročito ako je krila naoružanje ili tenkove, ali ne mogu da se setim nijedna fabrike, koja je funkcionisala u Srbiji tokom 90-tih i bila brend, a da je baš uništena 1999. 

Alexdelarge

Quote from: Nightflier on 26-03-2011, 13:45:43

Sticajem okolnosti, poznajem neke ljude koji se bave stranim fudbalom, a za koje je kružila priča da bi mogli da investiraju u Zvezdu. Međutim, od njih sam čuo da nemaju namere dok su u klubu i državi lopovi. Nema nade da bi im se investicija isplatila. Tako da je meni sve to sumnjivo.

ma jasno. veliki je to novac. za te pare moguce je kupiti engleskog premijerligasa, koji uvek ima dobru posetu na stadionu i gde cena ulaznice nije 2-3 evra. sta ce zvezdi stadion od pola milijarde evra? ko bi na njemu igrao? metalac, indjija i slicna boranija.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Tex Murphy

Što se tiče raka, slučajno ili ne, u posljednjih nekoliko godina čuo sam za ZAPANJUJUĆE veliki broj slučajeva među ljudima koje lično poznajem.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Джон Рейнольдс

http://www.dnevnik.rs/sr-lat/node/19929

Edit: Prilično nov tekst. Namerno sam izabrao baš "Dnevnik". Nasumično odabran posle pretrage, ima toga još mnogo.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

varvarin

Quote from: Lom on 26-03-2011, 13:49:08
 Našao sam na internetu top 10 zemalja, sa najvećim procentom obolelih od plućnog kancera.
 Srbija nije među njima, ali jesu Hrvatska i Mađarska.

http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/countries-by-highest-death-rate-from-lung-cancer.html

xjump  I ALBANIJA ?

Tex Murphy

Quote from: John Reynolds on 26-03-2011, 13:48:02
Quote from: Lom on 26-03-2011, 13:39:58
Ono što ja tražim je samo da poredimo broj žrtava od bombi i broj žrtava na terenu.
Nije ovog puta bitno ko je od koga stradao. Ako želite računajte samo žrtve Albanaca ili Bošnjaka.
Ja samo hoću da mi uporeite broj žrtava jednog i drugog.

Ne razumem zašto bismo upoređivali babe i žabe, hajde tom logikom da uporedimo Borodinsku i Kursku bitku. Po stoti put, razmisli pre nego navališ na tastaturu.

Evo boljeg poređenja -

Hajde da uporedimo teritorije na kojima su živeli Srbi, Hrvati, "bošnjaci" i Šiptari, pa da uporedimo sad - posle svega - ko gde živi i kome je šta pripalo a ne pripada mu. Može tako?

Džone, kako te nije sramota to da porediš? Pa valjda i vrapci na grani znaju da su Muslimani i Hrvati sa srpske teritorije PROTJERANI, a Srbi su svoje kuće napustili jer su tako HTJELI, iako im je tamo bilo super.
Genetski četnik

Loni

Quote from: John Reynolds on 26-03-2011, 13:50:11
http://www.dnevnik.rs/sr-lat/node/19929

Edit: Prilično nov tekst. Namerno sam izabrao baš "Dnevnik". Nasumično odabran posle pretrage, ima toga još mnogo.

Ne sporim cifru, ali toliki je negde i procenat u drugim zemljama.
Ne postoji nijedan jedini link, koji će da pokaže da je baš u Srbiji procenat obolelih od raka veći nego u drugim zemljama.

Ja kad sam upisao na googlu top 10 obolelih od raka ni u jednom sajtu nisam dobio Srbiju. Probajte i vi.

Mada ne znam što sad govorimo o tome.
Lepo tražim samo da mi uporedite broj civilnih žrtava bombi i broj civilnih žrtava na terenu. To je sve.

Джон Рейнольдс

Grčka, Albanija, Hrvatska, pa i mi (ako su uopšte pravljena ozbiljna istraživanja) imaju pušačku tradiciju i rak pluća je povezan s time.

Ono što treba gledati je NAGLI SKOK povećanja malignih oboljenja, i to ne samo pluća. To je pokazatelj da se nešto u nekom trenutku dogodilo, a što je imalo posledicu tu-i-tu.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alexdelarge

Quote from: Harvester on 26-03-2011, 13:39:35
S druge strane, američkoj stoci uvijek opravdano mogu da se spominju Hirošima, Nagasaki, Vijetnam i sl jer su to potpuno isti režimi kao današnji. "Demokrata" Truman krkno atomsku bombu,

...mislim da je uzrok nezgode u hirosimi i nagasakiju - ljudski faktor. xrotaeye

scallop

Quote from: Lom on 26-03-2011, 13:49:08
    Što se fabrika tiče verujem da je neka od njih i stradala. Naročito ako je krila naoružanje ili tenkove, ali ne mogu da se setim nijedna fabrike, koja je funkcionisala u Srbiji tokom 90-tih i bila brend, a da je baš uništena 1999.

Ne lupetaj, neznalico. Ti ne znaš ni koje su fabrike tada postojale.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Quote from: Harvester on 26-03-2011, 13:47:04
QuoteTakođe, ne treba smetnuti sa uma da nam Rusi još nisu oprostili zbog istorijskog NE upućenog Staljinu, niti zbog toga što je SFRJ odabrala Ameriku, a ne SSSR

Pa sad... Ovo prvo mi izgleda prilično proizvoljno i nategnuto. Što se drugog tiče, heh, pa SFRJ je uvijek znala da odabere "prave" saveznike, pa su tako lijepo slali tenkove Egipćanima kad su se ovi krvili sa Jevrejima. Možda su nas zato Olbrajtova, Holbruk i ostali onako OBOŽAVALI.

Quotene volimo ruske filmove, sprdamo se sa ruskom književnošću, ne možemo da smislimo rusku muziku

Ne znam ko se sprda sa ruskom književnošću? Što se filmova i muzike tiče, prije bih rekao da nismo dovoljno upoznati sa njima, što malo više govori o nama nego o Rusima.

Nije proizvoljno, bojim se. U ruskim akademskim krugovima na Srbe se gleda sa rezervom, što se ogleda i u ruskoj realpolitici. A sa ruskom književnošću kod nas se svi sprdaju - govori se o Tolstojevskom, knjigama koje se kupuju na metar i tome sličnom.

Da se razumemo, ja sam rusofil: govorim ruski (dobro, više razumem nego što govorim, pošto sam debelo zarđao), gledam rusku televiziju i volim rusku muziku - i klasičnu i savremenu. Divim se ruskim slikarima i obožavam ruske pesnike. Međutim, obrazac naše kulture uvek je više težio zapadu, bez obzira na svojevremeno forsiranje ruskog jezika u našim školama. Naravno, ne treba smetnuti sa uma da je ruska kultura elitistička, te da ni u kom slučaju nije namenjena smrdljivim masama. To i jeste najveći razlog zašto nije široko prihvaćena, za razliku od američkog populizma.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

SIMERIJANAC

Što se tiče priče o ljubavi i interesima,ajmo najprostije da postavimo stvari:
Ti si mali sesoski starešina sa gomilom golog i gladnog naroda,susedna sela su ti sve opljačkala i pobila a pljačkaši koji žive u tvom selu samo čekaju priliku da i oni uzmu svoj deo.
Dva moćna velikaša ti nude da im se prikloniš.
Jedan te je vekovima ubijao i plačkao,deca ti još uvek umiru od posledica njegovih napada,uvek te je slagao kad god ti je nešto obećao i stalno te ucenjuje.
Onaj drugi te nikad nije ni ubijao i pljačkao,nekad te je zajebao ali ti je više puta i pomogao da se odbraniš od razbojnika koji su ti napali kuću a nekad te i nahranio.
Kome ćeš se okrenuti?

varvarin

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/151735/Zgradu+General%C5%A1taba+niko+ne%C4%87e+da+kupi+jer+ima+status+spomenika.html

Grupa G17 procenila je štetu na minimum 30 milijardi dolara. Posle njih (1999.) bilo još procena...

...Mnogi objekti nisu obnovljeni
Slične ,,zgrade aveti" postoje i po Srbiji i uglavnom su to fabrički objekti uništeni tokom NATO bombardovanja. Tada su najviše stradali čačanska ,,Sloboda", valjevski ,,Krušik", pančevačka rafinerija NIS-a, kragujevačka ,,Zastava"... Mnogi od objekata ni do danas nisu obnovljeni.

KAŽI SAD DA OVO NISU VITALNI OBJEKTI.
Ako uopšte znaš šta je fabrika.

varvarin

Simerijanče, danas si u formi!

Джон Рейнольдс

Quote from: Nightflier on 26-03-2011, 14:00:03
Naravno, ne treba smetnuti sa uma da je ruska kultura elitistička, te da ni u kom slučaju nije namenjena smrdljivim masama. To i jeste najveći razlog zašto nije široko prihvaćena, za razliku od američkog populizma.

Taman sam hteo da repliciram, kad - ubode!  :)

Opet, činjenica je da je ovdašnji politički i intelektualni praziluk, ovaj drugi tradicionalno bučan, oduvek bio okrenut zapadu. Uz sve to, posle pada komunizma, u Srbiji je (ali ne u svim krugovima) ostalo podozrenje prema Rusiji, a još u doba komunizma je neopravdano poistovećivana sa Sovjetskim Savezom.

Ima mnogo faktora, a ne bih rekao da ljudi ovde ne vole rusku muziku, filmove i književnost. Poznajem mnogo ljudi koji su potpuno u tome. E, sad, što se neki prazilukaš javno podsmeva Rusiji i Rusima, pa postoji privid kakvog "javnog mnjenja", šta da se radi.

#Τζούτσε

Loni

Quote from: Alexdelarge on 26-03-2011, 13:56:55
Quote from: Harvester on 26-03-2011, 13:39:35
S druge strane, američkoj stoci uvijek opravdano mogu da se spominju Hirošima, Nagasaki, Vijetnam i sl jer su to potpuno isti režimi kao današnji. "Demokrata" Truman krkno atomsku bombu,

...mislim da je uzrok nezgode u hirosimi i nagasakiju - ljudski faktor. xrotaeye

Naravno da to nisu isti režimi kao današnji.
Kao prvo Japan je tada bio neviđeno fašistička država. Gadne su zločine pravili po celoj Aziji.

Kao drugo tad tehnologija nije bila na zavidnom nivou.
Nije se moglo precizirati sa 10 000 metara gde se gađa.

Savremena tehnologija omogućava daleko veću preciznost. Zato je broj žrtava u savremenom bombardovanju i do 1000 puta manji nego nekad.

Pombardovanje Polsjke ili Beograda 1941 ne može da se poredi
sa savremenim tehnološkim bombardovanjem u kome pilot i na 15000 metara može da locira vojni cilj.

Osim toga ne znam zašto se antiglobalistički Srbi tako brinu kad je u pitanju taj japansko-američki sukob za Japance.

Pomirite se sa sudbinom da je Japan danas SA AMERIČKE STRANE!

Japan i Južna Koreja su već 50 godina zahvalni Americi i zapadu što im drže leđa. Da tih leđa nije, Kina i do zuba naoružana Severna Koreja odavno bi napale Japan i Južnu Koreju i nametnule im komunizam njihovog tipa.

Upravo u savezu sa zapadom Japan i Južna Koreja doživeli su najveći uspeh u svojoj istoriji. Imaju odličnu tehnologiju, standard, jaku kinematografiju, animatografiju, koju svet nije video (preko 5000 anima)...

Hirošima je bila pre skoro 70 godina, a već pola veka Japanci su veliki američki prijatelji i saveznici.
Pre nekoliko dana Japan je podržao intervenciju protiv Gadafijevaca.

Alexdelarge

Quote from: SIMERIJANAC on 26-03-2011, 14:02:25
Ti si mali sesoski starešina sa gomilom golog i gladnog naroda,susedna sela su ti sve opljačkala i pobila a pljačkaši koji žive u tvom selu samo čekaju priliku da i oni uzmu svoj deo.
Jedan te je vekovima ubijao i plačkao,deca ti još uvek umiru od posledica njegovih napada,uvek te je slagao kad god ti je nešto obećao i stalno te ucenjuje.
Onaj drugi te nikad nije ni ubijao i pljačkao,nekad te je zajebao ali ti je više puta i pomogao da se odbraniš od razbojnika koji su ti napali kuću a nekad te i nahranio.
Kome ćeš se okrenuti?

simplifikovano. a uz to jos  i svercerski. treba ziveti, a ne provlaciti se kroz zivot.

varvarin

Quote from: Lom on 26-03-2011, 14:09:38

Zabole me. Pitam jedino - jel može Amerika malo da sjaši, s moje strane?

I - ŠTA BI S UNIŠTENIM  PRIVREDNIM OBJEKTIMA???

Loni

Quote from: varvarin on 26-03-2011, 14:03:29
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/151735/Zgradu+General%C5%A1taba+niko+ne%C4%87e+da+kupi+jer+ima+status+spomenika.html

Grupa G17 procenila je štetu na minimum 30 milijardi dolara. Posle njih (1999.) bilo još procena...

...Mnogi objekti nisu obnovljeni
Slične ,,zgrade aveti" postoje i po Srbiji i uglavnom su to fabrički objekti uništeni tokom NATO bombardovanja. Tada su najviše stradali čačanska ,,Sloboda", valjevski ,,Krušik", pančevačka rafinerija NIS-a, kragujevačka ,,Zastava"... Mnogi od objekata ni do danas nisu obnovljeni.

KAŽI SAD DA OVO NISU VITALNI OBJEKTI.
Ako uopšte znaš šta je fabrika.

Ok. Nabrojao si mi. Priznajem grešku i previd.
Kapiram da je velika materijalna šteta.
To i ne sporim.

No isti zapad je u kasnijim godinama davao donacije i donacije i gradio fabrike. Ameri su izgradili cementaru u Beočinu i železaru u Smederevu.
Italijani Fiat u Kragujevcu. Srbijaj e dobila veliku pomoć itd.

Međutim ova tema i nije o materijalnoj šteti. To nisam direktno ni negirao već o civilnim žrtvama.
Uvek ih neuporedivo više strada na terenu nego pod bombama.
To je moje poenta.

Джон Рейнольдс

Quote from: Lom on 26-03-2011, 14:13:24
To i ne sporim.

( ... )

To je moje poenta.

Kako možeš izneti svoju poentu, kad si sam priznao da su ti SVI podaci dosad bili pogrešni?

#Τζούτσε

varvarin

To i ne sporim.

No isti zapad je u kasnijim godinama davao donacije i donacije i gradio fabrike. Ameri su izgradili cementaru u Beočinu i železaru u Smederevu.

Međutim ova tema i nije o materijalnoj šteti. To nisam direktno ni negirao već o civilnim žrtvama.
To je moje poenta.

PA PRE NEKOLIKO POSTOVA, TI REČE DA JE TO BILO JEDNO NEVINO, TAKO REĆI IDILIČNO BOMBARDOVANJE...

Nightflier

Quote from: SIMERIJANAC on 26-03-2011, 14:02:25
Kome ćeš se okrenuti?

To mene pitaš?

Ako mene pitaš, bojim se da ti ja nisam najbolji sagovornik za te teme - pre svega zato što me zabole i za Amere i za Ruse, već samo i isključivo za svoje dupe, pa bih takav i seoski starešina bio. Dakle, odgovor na tvoje pitanje bio bi: Priklonio bih se onome ko da više para. Oberučke bih prihvatio NATO, zapuštene kasarne iznajmio Amerikancima, uz obavezu da ih snabdevaju hranom iz Srbije; RTS bih prodao RTL-u, a Francuzima bih dao koncesiju da prave nuklearke. U napuštena sela bih naselio Sike iz Indije, a propale rasadnike diljem lepe naše majčine dao bih Kinezima na 30 godina - sve to uz strogu državnu kontrolu.

Uveo bih većinski izborni sistem, formalno ojačao funkciju predsednika, sudije birao doživotno, kopnenu vojsku sveo na 5000 pripadnika obučenih po izraelskom sistemu, od kojih bi u svakom trenutku petina učestvovala u vojnim misijama.

Izvršio bih korenitu reformu obrazovnog sistema, sklopljenu sa novom sistematizacijom poslova na nivou Republike, tako da srednjoškolsko obrazovanje više ne bi bilo obesmišljeno.

Raspustio bih tajne službe i i osnovao novu Bezbednosno-obaveštajnu službu sa Upravom za borbu protiv organizovanog kriminala i Upravom za državnu bezbednost i antiterorizam.

Vratio bih smrtnu kaznu, a Savet Evrope nek si jebe mater i podsticao snimanje dokumentaraca o životu u zatvorima.

Angažovao bih još 10k sudija, mesto da im smanjujem broj i uveo obavezne godišnje revizije svih sudova u zemlji.

Raspustio bih sve agencije osim Državne revizorske agencije, kojoj bih dao veća ovlašćenja i pravo da angažuje specijalne agente, koji imaju dozvolu za nošenje oružja.

I tako...
First 666

Loni

Quote from: varvarin on 26-03-2011, 14:12:38

Zabole me. Pitam jedino - jel može Amerika malo da sjaši, s moje strane?

Naravno da može da sjaši.
Narod ima demokratsko pravo da odabere na izborima koga želi.
Tako može da izabere na izborima i one, koji bi potpunu obustava svake saradnje sa USA.

Prošli put je pobedila partija DS, koja misli da nije pametno da se Srbija odriče nikakvog prijateljstva.
Politika DS su 4 stuba. I EU i Rusija i Kina i USA.
Svako ko želi da investira u Srbiju i sarađuje s njom, po DS-u je dobro došao.

Ako ti se ne sviđaju oni ili neko njima sličan,
uvek možeš da glasaš za neke, koji bi potpunu obustavu svake saradnje sa USA. To su SRS i DSS, koji je za prekid kontakjta sa svim zemljama, koje su priznale Kosovo.

Dakle sve što treba da se vaše želje ostvare su glasovi većine naroda.
Kad pobede vaši sigurno neće biti bezviznog kretanja, a možda ni Fijata (Italijani su priznali Kosovo), ali ćete se osećati kao moralni pobednici.
Samo napred.

Ja nemam ništa protiv i vaša borba mi je legitimna.

Loni

Quote from: varvarin on 26-03-2011, 14:16:14

To i ne sporim.

To je moje poenta.

PA PRE NEKOLIKO POSTOVA, TI REČE DA JE TO BILO JEDNO NEVINO, TAKO REĆI IDILIČNO BOMBARDOVANJE...

Nikad to nisam rekao.
Samo sam rekao da je tu manje žrtava nego na terenu.
A samim tim sve nosi druge poente.

Ako je bombardovanjem manje žrtava nego na terenu, a bombardovanje zaustavlja terensko ratovanje, onda bombardovanje može da se podvede pod ,,nužnim zlom'' jer sprečava terenske sukobe širih razmera kao i terenske zločine u najavi.

Pregled ratova '90-tih

RUANDA - 800 000 mrtvih (1990-1994)
BIH - 94 000 mrtvih (trajanje 4 godine)
HRVATSKA - 24 000 mrtvih (trajanje 4 godine)

KOSOVO - 3 000 mrvih (Od toga preko 90% terenske žrtve. Sve je završeno brzom vazdušnom intervencijom. Trajanje 3 meseca).

Iz podataka (sa wikipedije) da se videti da bombardovanje, ma koliko izgledalo bučno i grozno na duže staze zaustavlja neke šire i dugoročnije sukobe.
Na Kosovu se završilo brzo. 90 % stradalih nije stradao od bombi nego bilo od OVK, bilo od slobinih snaga.

Da je u Ruandi bilo intervencije odmah, moguće je da bi se i tamo sve završilo za 3 meseca i na cifri od 3000.
Međutim u afričku zabit niko nije hteo da reaguje.
Zato je broj mrtvih 800 000.

Loni

Quote from: John Reynolds on 26-03-2011, 14:15:02
To i ne sporim.

( ... )

To je moje poenta.

Kako možeš izneti svoju poentu, kad si sam priznao da su ti SVI podaci dosad bili pogrešni?

Ne falsifikuj. Nisu svi podaci bili pogrešni.
Nikad ne previđam stvari u onoj meri u kojoj bi mi poenta bila bitno promenjena.
Ovde se nisam ni bavio privredom, a ,,Sloboda'' iz Čačka mi nije ni bila naročito reprezentativna. Mnoge od tih fabrika propale su i pod Slobom.
A ,,Zastava'' postoji i danas. Samo umesto oružja prave aute.

Tex Murphy

Lomi, ti stvarno lupetaš ko u najboljim danima Svetog Filice! Koga boli dupe na čijoj je strani Japan danas? Ja govorim o DVJESTO I KUSUR HILJADA civilnih žrtava bombardovanja atomskom bombom! Mada, uvažavam tvoje argumente o zastarjelosti tehnologije, siguran sam da će Amerikanci ubrzo da naprave nuklearku koja će da razara isključivo vojne ciljeve.
A osim toga, što si se ti toliko natovrzo na Kinu, pa zar nisu najveći japanski zločini bili upravo protiv njih?
Genetski četnik

varvarin

Quote from: Lom on 26-03-2011, 14:28:57
Quote from: John Reynolds on 26-03-2011, 14:15:02
To i ne sporim.

( ... )

To je moje poenta.

Ne falsifikuj. Nisu svi podaci bili pogrešni.
Nikad ne previđam stvari u onoj meri u kojoj bi mi poenta bila bitno promenjena.
Ovde se nisam ni bavio privredom, a ,,Sloboda'' iz Čačka mi nije ni bila naročito reprezentativna. Mnoge od tih fabrika propale su i pod Slobom.
A ,,Zastava'' postoji i danas. Samo umesto oružja prave aute.

DAL SI IKAD POMISLIO, KOLIKO LJUDI JE OSTALO BEZ POSLA? ZASTAVA JE JEDNA. A OSTALI?
NIJE TI BILA REPREZENTATIVNA SLOBODA ??
ŠTO NE MGU DA TE UPOZNAM S NEKIM IZ TE FABRIKE:::

Tex Murphy

QuoteMeđutim u afričku zabit niko nije hteo da reaguje.
Zato je broj mrtvih 800 000.

Ma čekaj, kako sad to? Pa ja sam mislio da divne zapadne sile, uključujući Francusku i njihovu divnu revoluciju, djeluju tamo gdje su potrebni i gdje treba da se zaustavi NASILJE i UBIJANJE a ne tamo gdje im je zgodno i gdje ima nafte?!
Genetski četnik

Tex Murphy

Inače, Lomi, ako već gledamo uzročno-posljedičnu vezu, tzv. "masakr" u Srebrenici je izveden da bi se zaustavilo ubijanje civila od strane zločinca Nasera Orića. Eto.
Genetski četnik

SIMERIJANAC

Ljudi,ne mogu da verujem da trošite ovoliko vremena na Slomljavinu.Ostaće Zosko bez leba na Sagiti.

Loni

I ja osuđujem Hirošimu i Nagasaki kao i većina savremenih zapadnjaka i Amerikanaca. Šta s tim?
   Tad je tehnologija bila neprecizna. Sa 15 000 metara vojni pilot nije mogao da vidi u šta udara.
   Na kraju krajeva i Berlin je bombardovan. Bilo je tu i Berlinaca, koji nisu podržavali Hitlera, a stradali su sa svojim temeljima.

Savremena tehnologija je nešto drugo. I sa 15 000 metara vidi gde je vojni cilj i gađa samo njega.

Uostalom nije poetna ni tebi ni Johnu ni Varvarinu ni Scallopu da pobedi mene u nadmudrivanju i brzopotetnom praćenju doslednosti.
  Ako je poenta pobediti mene, onda evo ja priznajem poraz odmah jer znam koliko sam smotan i nesistematičan.
  Ali umesto mene ja želim da pobedite date fakte.

Ako u Ruandi nije bilo nikakve intervencije, pa su se plemena poklala tako da ih strada 800 000, a tamo gde je bilo intervencije sve se završilo brzo sa malim brojem žrtava bombi, šta onda da zaključimo?  

Loni

Quote from: Harvester on 26-03-2011, 14:35:52
Inače, Lomi, ako već gledamo uzročno-posljedičnu vezu, tzv. "masakr" u Srebrenici je izveden da bi se zaustavilo ubijanje civila od strane zločinca Nasera Orića. Eto.

Ako su svi ubijeni nosili uniforme Naserove formacije, onda se slažem s tobom. Onda nisu civili već vojni ciljevi, a vojni ciljevi su u svakom ratu legitimni.

Savajat Erp

Ово ме је подсетило на неку футуристчку песму Рамба Амадеуса од пре 7-8 година:
А Јапанци искористише тренутак слатки
Па вратише Америма за Хирошиму и Нагасаки
На-га-саки!
:) :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Meho Krljic

Quote from: Lom on 26-03-2011, 14:39:36

Ako su svi ubijeni nosili uniforme Naserove formacije, onda se slažem s tobom. Onda nisu civili već vojni ciljevi, a vojni ciljevi su u svakom ratu legitimni.

Ali nije legitimno njihovo ubijanje u zarobljeništvu, što se, kako sud veli, dogodilo u Srebrenici.

scallop

Taj sud je pokazao sve što zna.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Što ne opovrgava da je ubijanje zarobljenika ratni zločin po većini važećih zakonodavstava.

scallop

Videli u američkim filmovima kad se dobri momci iznerviraju od patnje pa sjebu zločinca po kratkom postupku. Otkud tebi podaci da su to sve bili ratni zarobljenici. Po nekim mojim podacima, posle razbijanja Srebrenice nastala je veika bežanija po šumama, pa i hvatanja.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 26-03-2011, 15:00:46
Otkud tebi podaci da su to sve bili ratni zarobljenici.

Pretpostaviću da je ovo pitanje iako nedostaje upitnik na kraju. Otkud mi podaci??? Evo, piše u drugom pasusu izveštaja koji je napravio zvanični organ Ujedinjenih Nacija. Taj isti pasus takođe veli da su sve tvrdnje da su cifre naduvane, da su mnogi poginuli u borbi, da je ubijanje opravdano jer je u pitanju zločin iz strasti dokazane kao netačne.

Sigurno, moguće je da je organ Ujedinjenih Nacija samo marioneta krupnog zapadnog kapitala ali ne bi valjda izmišljali lako proverljiv podatak da su ubijeni ljudi prvo bili zarobljeni?

http://www.icty.org/x/file/Outreach/view_from_hague/jit_srebrenica_en.pdf

Quote from: scallop on 26-03-2011, 15:00:46Po nekim mojim podacima, posle razbijanja Srebrenice nastala je veika bežanija po šumama, pa i hvatanja.

Iako ne razumem šta se ovom rečenicom želi reći (hvatanje? zarobljavanje? šta?), oseti se slobodnim da navedeš te svoje izvore.

lilit

Ma mora da su bežali od Mladićevih čokoladica.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Ban Kimun je dobio ime po njegovoj uzrečici kad traži bribe - Banki muni!
Kao što teško pijem vodu sa tvojih izvora, ne verujem da bi ti prijali moji. Njih zasušujete gde stignete.

Meho Krljic

Pa, da, "moji" izvori su... Ujedinjene Nacije. Koji su tvoji? Reko mi jedan čoek?

Loni

Meho ja sam samo hipotetički odgovorio Havesteru na pitanje da li bih pravdao ,,Srebrenicu'' ukoliko je to prevencija drugog zločina, koji bi ti Bošnjaci radili.

Odogovio sam hipotetički. Da su svi ti pobijeni momci bili vojnici u uniformama, da su bili pod komandom vodje, koji je najavio težak zločin, onda se može opravdati.

No svi znamo da su kupljeni civili tako da hipotetika pada u vodu.

Albedo 0

Quote from: Meho Krljic on 26-03-2011, 15:11:19Sigurno, moguće je da je organ Ujedinjenih Nacija samo marioneta krupnog zapadnog kapitala ali ne bi valjda izmišljali lako proverljiv podatak da su ubijeni ljudi prvo bili zarobljeni?

A kako ćeš da provjeriš te podatke?

Prvo, postoji oko 2000 tijela, za 6 000 se ne zna ni gdje su ni da li su mrtvi ni da li su postojali uopšte, za neke se zna da su živi i zdravi, da su glasali na izborima, ili su u Australiji. Za 2000 postojećih tijela se zna da su neki umrli prije 1990. a neki na drugim ratištima, najviše u Zenici, što se dokazuje po tome što su držani u rudniku soli i posljedicama koje je to ostavilo na tijela.

Drugo, postoji Izvještaj Vlade republike Srpske, koji je Pedi Ešdaun bacio i napisao svojeručno novi izvještaj sa klasičnom pričom.

U prvom izvještaju pisalo je da je Srebrenica osvojena, da su žene djeca, a boga mi i dobar dio muškaraca bezbjedno evakuisani autobusima, svi mogu da vide na snimku Mladića koji je zahtijevao da se pred oružje, dok su se muslimani pravili ludi, kao oni su civili i nemaju veze sa Naserom Orićem (osim što je Orić pod komandom imao brigadu a brigade sadrže 10-15 hiljada vojnika, koliko je imala sama Srebrenica sa ženama i dejcom, pa se čovjek pita gdje nestade čitava brigada i odakle sada ovoliki civili, al ajde?...

Bošnjaci su odbili dapredaju oružje, krenuli da se porbijaju kroz šumu, ako se ne varam prema Goraždu, tamo naletili na drugu srpsku brigadu, pobili oko 200 srpkih vojnika u napadu s leđa, za to vrijeme su ih stigle i srpske snage iz Srebrenice i bili su opkoljeni. tu je pobijeno oko 3-4 hiljade vojnika, prije svega u oružanoj borbi, a ne streljanjem (kojeg je naravno bilo, ali pitanje je u kolikom procentu).

Sve u svemu, ne moraš da vjeruješ u ovu priču, ali sasvim je jasno da Un bazira svoje tvrdnje na FALSIFIKOVANOM izvještaju Pedija Ešdauna, a nema ni četvrtinu tijela za koje tvrdi da su streljana, što je priznaćeš van svake pameti, jer bez tijela nema ni ubistva.

Nightflier

Izvinjavam se što ovo pitam, ali radoznalost mi ne da mira: A zašto je bitno koliko ih je bilo? I da ih je bilo 600 i da ih je bilo 60 000, svejedno bi bili pobijeni, zar ne?
First 666

lilit

Quote from: Bata Trokrilni on 26-03-2011, 18:18:43
Quote from: Meho Krljic on 26-03-2011, 15:11:19Sigurno, moguće je da je organ Ujedinjenih Nacija samo marioneta krupnog zapadnog kapitala ali ne bi valjda izmišljali lako proverljiv podatak da su ubijeni ljudi prvo bili zarobljeni?

A kako ćeš da provjeriš te podatke?

Prvo, postoji oko 2000 tijela, za 6 000 se ne zna ni gdje su ni da li su mrtvi ni da li su postojali uopšte, za neke se zna da su živi i zdravi, da su glasali na izborima, ili su u Australiji. Za 2000 postojećih tijela se zna da su neki umrli prije 1990. a neki na drugim ratištima, najviše u Zenici, što se dokazuje po tome što su držani u rudniku soli i posljedicama koje je to ostavilo na tijela.

Drugo, postoji Izvještaj Vlade republike Srpske, koji je Pedi Ešdaun bacio i napisao svojeručno novi izvještaj sa klasičnom pričom.

U prvom izvještaju pisalo je da je Srebrenica osvojena, da su žene djeca, a boga mi i dobar dio muškaraca bezbjedno evakuisani autobusima, svi mogu da vide na snimku Mladića koji je zahtijevao da se pred oružje, dok su se muslimani pravili ludi, kao oni su civili i nemaju veze sa Naserom Orićem (osim što je Orić pod komandom imao brigadu a brigade sadrže 10-15 hiljada vojnika, koliko je imala sama Srebrenica sa ženama i dejcom, pa se čovjek pita gdje nestade čitava brigada i odakle sada ovoliki civili, al ajde?...

Bošnjaci su odbili dapredaju oružje, krenuli da se porbijaju kroz šumu, ako se ne varam prema Goraždu, tamo naletili na drugu srpsku brigadu, pobili oko 200 srpkih vojnika u napadu s leđa, za to vrijeme su ih stigle i srpske snage iz Srebrenice i bili su opkoljeni. tu je pobijeno oko 3-4 hiljade vojnika, prije svega u oružanoj borbi, a ne streljanjem (kojeg je naravno bilo, ali pitanje je u kolikom procentu).

Sve u svemu, ne moraš da vjeruješ u ovu priču, ali sasvim je jasno da Un bazira svoje tvrdnje na FALSIFIKOVANOM izvještaju Pedija Ešdauna, a nema ni četvrtinu tijela za koje tvrdi da su streljana, što je priznaćeš van svake pameti, jer bez tijela nema ni ubistva.

Ti ovo pises neki scenario? Znas li ti koliko ima od Srebrenice do Gorazda? Plus sto ja ne vidim kud bi oni isli, a da im ne treba 100 godina da stignu? Obaska sto je i Gorazde bilo pod ofanzivom, pa se smradovi povukose (salim se malo, draze mi je sto mi je kuca spaljena nego da se ponovila Srebrenica i u Gorazdu).
Meni prosto nije jasno zasto je tesko priznati da je u Srebrenici poubijano toliko ljudi, bili oni civili ili zarobljenici?
A jos znam dvojicu morona iz Gorazda koji su ucestvovali u onom sranju u Visegradu, a posle bili i u Srebrenici. Ako oni lazu, lazem i ja, ali danima nisam mogla da jedem posle njihove price o tome sta su radili.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Ne zna Bata sve šta priča, kao ni ostali. Samo što se on ne pokriva linkovima. Probijanja jeste bilo i to prema Tuzli najverovatnije, ko bi bio lud da se batrga ka jugu.
Ja bih ovde da poručim Lilit da grdi ćute, a budale se hvališu. Bilo je tu i goreg nego što je ona čula. I Najtflajera bih da pitam: Ako je nevažno koliko je žrtava bilo zašto se onda insistira na više? Kao što i druga strana insistira na manje. Postoji neka vaga za merenje gde je jedna cifra kršenje pravila ratovanja, a neka druga može da bude i genocid. Pa se sad nateže skazaljka.

Meho, tebi poručujem da je meni možda reko jedan čoek, ali tebi nije rekao nijedan. Ti prepričavaš izjave iza kojih niko fizički ne stoji, a oni za koje se sazna da su dali doprinos najčešće ga se kasnije odriču. Savest i kad je dobro plaćena nije nimalo spora. Stigne kad tad.

Loni

Veća cifra od pronalaženja tela čest je slučaj.
Postoji jer se uračunaju i nestali ljudi iz tog mesta, kojima niko kasnije nije našao trag.

Tela se mogu ugljenisati, sakriti, potpuno spaliti. Kosti baciti kučićima,
tako da je nestanak određenog broja lica često validniji dokaz.

Meho Krljic

Pa, mislim, ovo je klasično srpska rasprava.  :lol:  Ne treba da verujemo ljudima koji su dovedeni sa strane da analiziraju situaciju i koji su napisali izveštaj koji je usvojila najviša pravna institucija na svetu nego treba da verujemo nekim ljudima koji su nekome ovde nešto pričali ali ne treba da im spominjemo imena. Postavljanje linkova je glupo, bolje je pozivati se na neimenovane izvore koji možda postoje a možda ne postoje. Takođe, tu su neki izveštaji koje je neko napisao a neko drugi pocepao jer nisu odgovarali politici krupnog kapitala i Novog Svetskog Poretka, a zna se da su ljudi bezbedno evakuisani a neki pobijeni u borbi. Ako je neki zarobljenik i streljan, jebiga, omaklo se.

E, dobro. Ali o tom "omaklo se" i pričamo. To je ratni zločin.

Albedo 0

pa ja rekoh da nisam siguran u kom pravcu su se uputili, ali znam da jesu (neki su prebjegli i u Srbiju doduše), da iskoristim istu frazu reče mi jedan čovek (koji je i pisao izvještaj Vlade RS btw).

Sasvim je logično pitanje, brigada broji i preko 10 000 vojnika, gdje je spisak članova Orićeve brigade i gdje su bili ako ne u Srebrenici?

nemate spisak Orićevih vojnika, ne možete da ga uporedite sa spiskom žrtava, KOME TO ODGOVARA? Srbima sigurno ne.

I naravno da moroni lažu, vjerovatno nisu ni vidjeli mrtvog čovjeka, pa lažovi i služe da plaše narod okolo, ja sam slušao priče Hrvata koji su kao pravili lance od ljudskih ušiju i očiju, sa direktnom namjerom da zaplaši stanovništvo.

Zločina je bilo, ja ga nisam ni poricao, poricao sam da su to civili jer i nisu, i da su svi streljani jer i nisu.

QuoteNe treba da verujemo ljudima koji su dovedeni sa strane da analiziraju situaciju i koji su napisali izveštaj

Ko je došao gdje?

Pa upravo je u tome problem, nikakav strana komisija nije došla, nije imala terensko istraživanje, nije razmatrala postojeće podtake, već je Pedi Ešdaun napisao nešto duži rad za književnu radionicu, žanr fantasy.

QuoteTakođe, tu su neki izveštaji koje je neko napisao a neko drugi pocepao

To je bila komisija koja je uradila svoj posao, nekome se ne mora sviđati, ali to je JEDINA KOMISIJA koja je ikada obradila predmet Srebrenica. I naravno da ne mogu da kažem ime čovjeka-izvora.

Uostalom, taj izvještaj ne odbija činjenicu da je tamo bilo zločina.

QuoteAli o tom "omaklo se" i pričamo. To je ratni zločin.

kojem daju devet hiljada osamsto pedeset šest puta veći media coverage od drugih zločina iste veličine i žrtava druge vjere i nacije, posebno srpske.