• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

da okadim filmsku sekciju...

Started by sneki, 28-10-2002, 18:42:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

sneki

ima nekoliko atipicnih sci fi filmova /po nekoj mojoj laickoj kategorizaciji/ za koje ne znam gde bih ih udenula.

posto inace imam veliki problem sa scifi literaturom,ne nalazim /jos uvek/ nikakav interaktivni kontakt, ni intelektualno, ni iskustveno, ni emocionalno, ni duhovno...osim pure entertaiment kod filmova koji mi inspirisu i stimulisu  'niske strasti', narocito oni predivni 'b' production filmovi kojih je trenutno pun kanadski tv program zbog predstojeceg halloweena.

gde biste svrstali ove filmove:

1. 'tenant', aka 'stanar' polanskog?
zar tu nema malo sci fi u neformalnom smislu, pored horora i drame?

2. 'hunger'?
povlaci pitanje gde svrstati anne rice i njenog neodoljivog lestata?

3. tu odmah dolazi 'rozmarina beba' i 'zene stepforda' od istog autora, ire levina.

4. 'ljudi -macke'

5. onda ona novija edicija i starija supernatural-horror filmova, tipa 'omen'-a i 'isterivaca djavola', kao i noviji 'sign' i 'six sense'...

6. 'solaris' bi bio 'cist' sci fi?

'ajde...da ne bude 'i see dead people here'...

SANdMAN

...svrstao bih u "dobre filmove".
ozbiljno, ne razumem tu potrebu da se nesto negde svrtava, cemu? pogotovo sto zanrovi postaju sve razudjenije a kategorizacije sve teze i bez prave svrhe...

sneki

ne slazem se sa tobom.
iz prostog razloga sto kategorizacija mora da postoji, ti jos uvek razmisljas 'mainstreamski', i time sve onda gubi na nekoj individualnosti i originalnosti, a dobija na uniformisanosti, a mi smo protiv toga, secas se?

ja sam za klasicnu podelu, a ne na dobro i lose.
na grupe i podgrupe da sve ima svoje mesto i moze da se razvija nesmetano.

post-modernism je obsolite, ne ide vise da se istorija, fikcija, imaginacija, sadasnjost trpa u isti kos i da se flash backovi smatraju punch line za svaku pricu.

jel shvatas kuda idem u objasnjavanju.
ti znas moju skoro iskljucivu ljubav prema post-modernizmu, ne samo u knjizevnosti, vec i dizajnu, arhitekturi, ali polako je presla u ne-umetnost zbog apsolutne komercijalizacije, a tu nema umetnosti i inovacije i kreativnosti, uopste, to ti je ono : 'sluzimo narodu'.

to je isto kada pitas nekoga koju muziku volite da slusate, a on kaze 'dobru'.

ma ajde bre, sandman-e...sta znaci to dobru?

SANdMAN

uh, sad me ljutis... nije to uniformnost. bas suprotno, uniformnost je ono sto ti pokusavas, da usemis sve pod odgovarajuci obrazac. pa ne moze tako, prvo neces naci isti obrazac za sve a drugo, ako ga i nadjes onda tek postaje nezanimljivo, jer si upala u tu neku unformnost...

'dobru'... to je odlican odgovor kakvo si ti pitanje postavila. sta ako u stanaru ima sf? gde svrstati anne rice? pa nigde, sad su ti svi vampirski filmovi tako isto sektaski podvojeni na good vampires i bad vamires da je to postalo smesno, anne rice je referenca samoj sebi. a rozmarina beba, pa sta s njom?spada li ona u isti tip horora kao 'omen' ili 'exorcist'? mozda. da. definitivno... i? ne, ne vidim kuda ides u objasnjavanju, moraces biti eksplicitnija...

sneki

moje  skriveno pitanje je bilo da li okultizam, natprirodno spada u neku scifi literaturu?
zasto to pitam?
zato sto su mi svi scifi filmovi ustvari price o natprirodnom i nerealnom..
pitam te, da li oni koji veruju u boga veruju u marsovce?

eto to bi bila lepa tema za raspravljanje?

ako ne veruju, zasto postoji ta kolizija, ako veruju, gde je podudarnost u stvaranju sveta?

mislim, gde svrstati taj sci fi?
ako je po meni, sci fi stivo koje se bavi nekim naucnim istrazivanjem i posledicama na ljude i buducnost ljudske rase i sveta, ili zil vernovsko vizionarsko vidjenje buducnosti opet sa primesama nauke, sta onda trazi HORROR, FANTASY i sve ostale podgrupe koje ste ovde svrstali u sci fi?

btw, kupim ja dve knjige da citam u avionu pre dva dana :
- 'good omens' gaimana ti i pratchetta i 'american gods' gaimana, medjutim...ti treba da vidis enorman broj stranica, gusto kucanih, soft cover, pa nema obeshrabrujuce kombinacije.

naravno...nisam ih procitala, sto je najgore ostadose u onom pretincu za manual sta ako se desi da avion padne...sada se nesto mislim, nisam cak uspela ni da cuvene gaiman-ove pitalice-reference iz pop culture pogadjam i prepoznajem u americkim bogovima.

jel si citao te knjige?

SANdMAN

svaki sf ima fantasticni element, a on moze biti nesto natprirodno. to je trivijana stvar, proizlazi iz osnovne definicije fantastike. zato i nisam razumeo gde ciljas, to je natrpirodno je potpuno prirodno za sf.
marsovci i bog su sa druge strane dve razlicite, ne savasvim kompatibilne manifestacije tog fantasticnog elementa. srodni su jer su dve manifestacije nadljudskosti razlicitog tipa. ali opet, ne previse originalno. imas naprimer sintagmu kod Enisovog Preachera gde sumanuti sherif optuzuje 'martian niggers' za preacherove natrpirodne moci.

Spider Jerusalem

Quote from: "sneki"ima nekoliko atipicnih sci fi filmova /po nekoj mojoj laickoj kategorizaciji/ za koje ne znam gde bih ih udenula.

au!

posto inace imam veliki problem sa scifi literaturom,ne nalazim /jos uvek/ nikakav interaktivni kontakt, ni intelektualno, ni iskustveno, ni emocionalno, ni duhovno...osim pure entertaiment kod filmova koji mi inspirisu i stimulisu  'niske strasti', narocito oni predivni 'b' production filmovi kojih je trenutno pun kanadski tv program zbog predstojeceg halloweena.

well, you know how they say: BAD MOVIES RULE!

gde biste svrstali ove filmove:

1. 'tenant', aka 'stanar' polanskog?
zar tu nema malo sci fi u neformalnom smislu, pored horora i drame?

tenant je artsy-fartsy horror. ne toliko u strukturi, ne toliko ni po temi. meni je to malo izmesten beket. njegov Repulsion bi mogao da se shvati kao horror, ali takodje, na taj izvikani 'arty' nacin.

2. 'hunger'?
povlaci pitanje gde svrstati anne rice i njenog neodoljivog lestata?

erm... nesto tako stylish, nesto tako dobro nikad ne bi smelo da stoji u istoj recenisi sa. anne rice. i. jebenim. lestatom.
hunger je horror, i to je ona posebna tada-fancy, sminkerska faza horrora gde je izumljen 'egzistencijalan horror' (a la Near Dark, Romerov Martin, ili onaj odvratni nonsense Nadja). hunger je, actually, drama koja naginje melodrami, ali tretiranje vampirske mitologije u toj knjizi/filmu je odradjeno na onaj nacin na koji je william gibson odradio sf - i iz toga je izasao cyberpunk. znaci ovo bi moglo da se zove... cool horror  8)
sto se tice, ugh, anne rice, njene strukture romana su cist ljubic, i to na danijela stil bazi, izmestene cisto zbog romanticarskog puncha u vampirske dendije iz proslog veka. ne bi bilo vredno pivskog prdeza da neil jordan nije od "intervjua..."  napravio nevidjeno vizuelno-kultivisano remek delo. ovaj sequel u kome ona pokusava da otpravi neki postmoderni fazon na isti nacin na koji to radi Agota Kristof (prava spisateljica) je smesan, a film je direct-to-video b-trash, and not even a *good* one, i nikad ne bi ni izasao u bioskope da alaja nije zviznula avionom.

3. tu odmah dolazi 'rozmarina beba' i 'zene stepforda' od istog autora, ire levina.

rosemary: cist horror.
stepford wives: u sustini horror, sa dijabolicnim dashom sf-a.

4. 'ljudi -macke'

tja. ne znam...

5. onda ona novija edicija i starija supernatural-horror filmova, tipa 'omen'-a i 'isterivaca djavola', kao i noviji 'sign' i 'six sense'...

sve cisti horrori. sve suspens tipa. sve katolicki suspens horrori.
tu nema nikakve zablude.

6. 'solaris' bi bio 'cist' sci fi?

da.

sneki

p.s.

i pogresno si protumacio podgrupe.
mnogo je teze usavrsavati se u odredjenoj oblasti i crpiti energiju i kreativnost i izbegavati 'fillers' koje dobijas tako sto postajes jack of all trades u umetnosti, kao sve se to dodiruje, sve je to mirrored image, malo romanse, malo akcije, malo istorije, malo horora, malo fantazije, malo scifi/ma sta to znacilo/ i to mu dodje umetnost.

ti ne pratis savremene trendove.
danasnja umetnost je izrazena individualnost koja nema nikakve prepoznatljivosti u ranijem.

sada sam malo otisla sa digresijom, ali sustina je da grupacija u umetnosti i striktno definisani stilovi cine umetnost, sve ostalo spada u komercijalizaciju.

primenjenu umetnost, nema kontakta sa publikom, nema kontemplacije, nema sadrzaja, sve se preliva iz jednog u drugo.

ne znam kako da ti sada objasnim jer uporedo radim jos nekoliko stvari .

SANdMAN

kolizija postoji naravno samo u njegovoj glavi...

citao sam "americke bogove", preporucivao ti svojevremeno, remember? mislim da si ti previse opsednuta mogucnoscu da ces prevideti neku od tih referenci da bi se opustila i samo uzivala u stivu, a onda propustas jos vise. gejmenova dela mogu biti zanimljiva cak i ako mnogo toga ne ukapiras, samo onaj ko neprocita istinski je uskracen...

Spider Jerusalem

o. imas naprimer sintagmu kod Enisovog Preachera gde sumanuti sherif optuzuje 'martian niggers' za preacherove natrpirodne moci.[/quote]

LMFAO!  :lol:  :lol:  :lol:

"them martian niggers, son, them one-eyed jigaboos. i hear they abduct folks from around here and go up there and perform all kindsa twisted sexual stuff on em"  :D

legendarni citat. ennis je jedan od kraljeva za pisanje hillbilly redneck likova.

sneki

s/j, pa svi losi filmovi su inace cult films.

slazem se sa tvojim dozivljavanjem sadrzaja.

mada...neke si nabrojane filmove smestio u tzv.high art, kako sam te razumela? sto se nikako ne bih slozila.
artsy?
sta znaci artsy po tebi?
artsy filmovi su uglavnom niskobudzetni, entuzijasticki napravljeni, znas, indie...i independant film.

sandmane, ne odgovars mi konkretno na temu, ne znam da li sam ponovo u fazi nekoherentnog i nekoegzistentnog izrazavanja, fuzzy...

da, da...pa zato sam i kupil 'american gods' ti znas da ja slepo kupujem svaku tvoju preporuku, a da skoro histericno i panicno trazim znacenje svake reference i tamo gde je nema, to si 100% u pravu, gaiman me nacisto napunio kompleksima.

SANdMAN

Quote from: "sneki"ti ne pratis savremene trendove.
danasnja umetnost je izrazena individualnost koja nema nikakve prepoznatljivosti u ranijem.

ma pricali smo vec o ovome. razumem promenu mada jos nemam neki poriv i da je iseciram sada onako butalno pred tobom, ogleda se u milion stvari koje su se promenile, u cinenici da mi se danas vise svidja neko kao Palhniuk nego Gaiman, sto mi dubina vise toliko bitna, sto ne mogu ponovo da procitam hazarski recnik, sto stare stvari postaju dosadne. da, slazem se i primecujem, jedino mi se ne uklapa sve sa tvojim tekstom. deluje mi vise kao da ti sama nisi naslutila kraj postmodernizma, da te je zatekao nespremnu i sada, iz tri clanka nesto da napabirsic, ni sama nisi sigurna sta. pa upravo je poenta u tome, opusti se i sama oseti...

SANdMAN

Quote from: "Spider Jerusalem"legendarni citat. ennis je jedan od kraljeva za pisanje hillbilly redneck likova.

koliko si upucen u ennisovo poreklo? on je iz texasa, right? ajde, napisi nesto o njemu na stripu...

Spider Jerusalem

zeno, ako te je gaiman iskompleksirao, ne znam sta da kazem. mislim, sve je to lepo, uopste on nije los pisac i njegova uloga u popularizaciji stripa kao medijuma je ogromna i sve... ali boze, O BOZE, kako je taj samo krao i krao i krao za tog sandmana.  ako te sludjava takav sweetass kakav je gaiman, alan moore bi te verovatno ostavio u katatonicnoj komi...err, ili tako nesto. pritom tu govorim o moorovim stripovima, u romane gde je nacisto poludeo necu ni da zalazim.
jeeee, covek za american gods dobi stokera, huga, i cini mi se, nebulu. koje ludilo.
u gods imas nezgodan i mukotrpan uvod, tj. neku prvu cetvrtinu knjige, dok dalje citanje runs as smooth as a baby's ass.

the tenant jeste indie film. vecina filmova koje si nabrojala su prilicno low-key. pri odrednici artsy-fartsy mislim na zanrovske filmove koji pucaju na vecu pretenziju. kada im uspe, uglavnom su super (i tad ponekad mogu da se nazovu i high-artom), kada ne,...pa, kada ne, dobijes Nadju i ljude koji kopiraju Lyncha koji kopira Andreja Zulavskog (ciji "Possession" iz '81 je moj omiljeni artsy-fartsy horror svih vremena)

okej, okej, okej, oko odrednice 'svi losi filmovi'  ne bih terao stvar TAKO daleko, mada kapiram sta mislis. ako film nije mali i nezapazen u prvom turnu, ne moze kasnije da postane cult. steta je sto danas ima jako malo sanse za tako nesto, posto je fandom jaci nego ikada i zapaza apsolutno SVE sto izadje i iz najmanjeg studija. to je tuzno. avaj.

inace, u vasu bibliotekarsku shoot-the-shit diskusiju nisam lud da se upustam. dovoljno mi je sto sam jutros analizirao dramatursku strukturu Aliena za kolegu sa sajta.
mada se kladim u porciju cevapa u Manjezu da diskusija preti da vam skrene u "da li je horror zanr?"/"a sta je to zapravo sf, a sta su to *elementi* sf-a?" vode. jedva cekam da se zapetljate u tu, ah, neresivu dijalekticku aporiju, tsk tsk.

sneki

dobro, 'prepusticu se osecajima onako kako naviru...'

i mene interesuju redneckovci, obozavam ih. americki su posebna, posebna do fascinacije kategorija. od onih iz deliverance pa sve do beverly hills-a.

Anonymous

s/j

bojim se da ti moorea i gaimana uzimas neozbiljno i povrsno.
oni su layered pisci, citaju se u lejerima, svaki lejer te dovodi do sledeceg do kulminacije pa posle do zakljucka.

obrati paznju na pop culture kod njih, ja sam baby boomer, pa mi takva literatura, kao i underground stripovi strasno odgovara.
meni jednostavno vrlo prija da svoje obrazovanje testing na takvim trivia-referencama, kao da gledas recimo neki kviz iz 70's and 80's...americki, naravno.

ne secam se da li si spomenuo svoje favorite?

SANdMAN

ne. gresis spajderu, necemo se zapetljati a niti ti s nama. sneki i ja zapravo nikad nismo i nikad necemo vratiti na temu od koje je zapocela ova rasprava. uzmi to kao opste mesto koje ce dosta cesto ponavljati u nasim raspravama... ;)

tvrdis krao.. sta je po tebi 'krao', izvini? jer i omaz kradja? referenca? pozivanje na slicnu stvar? zar si toliko one-track-minded da priznajes jednino stvaranja od praznog lista papira? secam se jednog krajnje glupavog otovog clanka (dobro je sto je oto ovde, mozda ce se sada odbraniti) koji potpuno istom zamenom teza pokusava da dokaze, naprimer, da je Sekspir plagijator ili da je Gejman namerno isplagirao Sav taj Dzez iako se hvalio javno da mu je omiljen film. ili kad sam otisao na jedan gejmanov chat a tamo jedna devojka zajapurena do placa prica kako u najnovijem Coraline Gejman plagira sve od trnove ruzice do pepeljuge. "Zaboga", kaze ona, "zar on zaista misli da smo zaboravili sve te bajke i da ih vise niko ne cita?"

...a ja se mislim glupa zeno. glupa glupa zeno...

Spider Jerusalem

Quote from: "Anonymous"s/j

bojim se da ti moorea i gaimana uzimas neozbiljno i povrsno.
oni su layered pisci, citaju se u lejerima, svaki lejer te dovodi do sledeceg do kulminacije pa posle do zakljucka.

nadam se da je ovo nekakav sarkazam.
cekaj, covece, kako to mislis, ne uzimam ih ozbiljno?
pa to je najbolja literatura koja danas postoji + najbolji filmovi koji nikad nece biti snimljeni (to sto se trenutno rade dve adaptacije moora mozemo okaciti macku o rep, bice sranje). jel' se zezas?
vrlo ih ozbiljno shvatam, i vrlo ih studiozno tumacim. ne znam na sta mislis.

obrati paznju na pop culture kod njih, ja sam baby boomer, pa mi takva literatura, kao i underground stripovi strasno odgovara.
meni jednostavno vrlo prija da svoje obrazovanje testing na takvim trivia-referencama, kao da gledas recimo neki kviz iz 70's and 80's...americki, naravno.

pa ceo moj odvratni shizofrenicno-neuspesni stil kojim pisem na ovom goddamn forumu je proizvod moje pasionazacije zapadne pop kulture!
(a btw, tvoj line na koji odgovaram lici na moj style, decko, nemo' me kopiras, aye? ;)
mislim, to sto si rekao, to je super, i ja to radim, ali mislim da si me shvatio skroz pogresno.

ne secam se da li si spomenuo svoje favorite?

mislis na stripove? filmove? pisce? uzore iz realnog zivota? domace politicare? be more specific.

sneki

ma to sam ja sneki, vidis kako povrsno citas, cim ti se ucini muski sagovornik odmah imas razlicit stav.

sandman-e, komparacija sa shakespeareom je odlicna, to i objasnjava sve.

i samo se pitam kako ce tek s/j sa tobom da izadje na kraj kada je u pitanju, narocito, gaiman...bojim se da se vec ogradio od svake duboke i ozbiljne diskusije.

p.s.
mislila sam koji su ti stripovi i autori favoriti, iako pitati za top liste, mnoge ljubitelje umetnosti strasno nervira , ali ako prevazidjes tu prepreku, pitanje stoji ;

koji su ti stripovi i autori interesantni.

gde ti zivis?

Spider Jerusalem

Quote from: "SANdMAN"ne. gresis spajderu, necemo se zapetljati a niti ti s nama. sneki i ja zapravo nikad nismo i nikad necemo vratiti na temu od koje je zapocela ova rasprava. uzmi to kao opste mesto koje ce dosta cesto ponavljati u nasim raspravama... ;)

kamo lepe srece...

tvrdis krao.. sta je po tebi 'krao', izvini? jer i omaz kradja? referenca? pozivanje na slicnu stvar? zar si toliko one-track-minded da priznajes jednino stvaranja od praznog lista papira? secam se jednog krajnje glupavog otovog clanka (dobro je sto je oto ovde, mozda ce se sada odbraniti) koji potpuno istom zamenom teza pokusava da dokaze, naprimer, da je Sekspir plagijator ili da je Gejman namerno isplagirao Sav taj Dzez iako se hvalio javno da mu je omiljen film. ili kad sam otisao na jedan gejmanov chat a tamo jedna devojka zajapurena do placa prica kako u najnovijem Coraline Gejman plagira sve od trnove ruzice do pepeljuge. "Zaboga", kaze ona, "zar on zaista misli da smo zaboravili sve te bajke i da ih vise niko ne cita?"

umm... Spider je upoznat sa teorijsko-literarnim pokretom that is postmodernism. Nesto me ljudi veceras ne kapiraju, pa to ti je.
Kad kazem "krao", ne mislim na postmodernisticku obradu Snezane i sedam patuljaka ili Sekspira etc, etc, i pastisarenja na kojima je Kim Newman (koji je prilicno dobar pisac) napravio karijeru. Govorim o direktnim kradjama, sto dramaturski, sto tematski.
Vi ste svesni da Kain&Avelj kao realm helpere nije on ubacio u strip prvi?
Vidi Alan Moore-Swamp Thing. Svesni ste da kad Morpheus ide u pakao na duel za svoj zad u Preludes&Nocturnes NI TO nije njegova postavka? Isti duel se, takodje u prvom TPB-u odigrao u, surprise!surprise!, Swamp Thingu Alana Moora. Mislim da ni Corinthian nije njegova kreacija, and so on, and so on. Na isti nacin na koji Grant Morrison, kao najgori jesha, gleda sta ce Alan Moore sledece da uradi u polju pa da da svoj odgovor na to (Moore odradi dekonstrukciju superheroja u Watchmenima, ovaj napravi Arkham Asylum, Moore resi da vrati slavu i the fun u superheroje i napravi League of Extraordinaire Gentlemen, Morrison krene da radi The Invisibles, etc, etc). Prosto, to nije ni referenca, jer Alan Moore nije dovoljno ni stara, ni poznata, ni javna, ni postovana figura da bi se to radilo (Oto: "The '80s are not YET retro!"), vec se radi o direktnoj kradji koncepata, ideja, citavom struktuiranju dela, sto Gaimana odavno cini provaljenom lopuzom (doduse, niko u tome nije veci od Morrisona).

Da se razumemo, potpuno stavljam na stranu sto su i Gaiman i Morrison fenomenalni pisci (Gaiman malo manje, heh), i sto ih ne krivim previse za sitne shenaniganse kojima su se bavili. Samo iznosim cinjenice. Jeste, one mogu da bole vase zavedene poeticke YAtes-all-over duse, ali, sta cu, volim to, volim to  :P

...a ja se mislim glupa zeno. glupa glupa zeno...

da, okej, tu si stvarno imao posla sa debilom....eh, te zene  :D

Spider Jerusalem

cisto da ne bude posle da sam otvoreno krao.
bas juce sam imao jednu od redovnih diskusija sa Otoom oko imena koje ovde pominjao, i cisto zelim da kazem da vecina logickih dedukcija sa kojima se ja, eto, slazem, njegova.
Iovako sam mu se sad zamerio nesto, pa k'o rek'o, glupo je praviti se tek-tako pametan, a covek em tu, em pissed off na moj prethodni mail  :(

SANdMAN

Quote from: "Spider Jerusalem"
Vidi Alan Moore-Swamp Thing. Svesni ste da kad Morpheus ide u pakao na duel za svoj zad u Preludes&Nocturnes NI TO nije njegova postavka? Isti duel se, takodje u prvom TPB-u odigrao u, surprise!surprise!, Swamp Thingu Alana Moora. Mislim da ni Corinthian nije njegova kreacija, and so on, and so on.

Ha, tu sam te cekao! Kain i Avelj imaju poseban serijal jos pre ubacivanja u Moorevo cudoviste, check it out! Znam za to, znam za vecinu drugih stvari... zar ces zaista pokusati da coveka koji se potpisuje sa SANdMAN i cije licno, btw, stripove imas u svojoj biblioteci ucis o postavci likova u serijalu? bah, razocarao si me... primeri koji ti navodis ne govore nista no koliko se Gaiman potrudio da ukljuci vec ranije napravljene DC u prvih nekoliko trade-ova. to i nista vise. tvoje ostale implikacije su smesne, blesave i apsurdne... na ovaj nacin ne mozemo i sigurno necemo diskutovati o Sandmanu...

SANdMAN

znas naravno da je inkorporiranje novog strip serijala DC universe i likove pocetan uslov koji se do Gaimana postavljao u svim edicijama, ukljucujuci i novoformirani Vertigo? znas naravno koliko se Gaiman krvnicki borio (i uspeo) da posle samo godinu i nesto dana izmeni sve to? znas li da je Gejman prvi DC autor koji je ostvario autorska prava na likove koje je sam kreirao?

ne, ne verujem da si znao, inace nebi pokusao da mi proturis ovakvu grubu zamenu teza...

bas kao to ti Pojz kaze, SANdMAN je viseslojni strip i svaka ravan zahteva studiozno proucavanje. za sada si pukao na postavci likova. 1:0 za mene. ajmo dalje...

Spider Jerusalem

Quote from: "sneki"ma to sam ja sneki, vidis kako povrsno citas, cim ti se ucini muski sagovornik odmah imas razlicit stav.

to je zato sto se svako vece oko 18h mali nezni mizoginista u meni probudi  :P

sandman-e, komparacija sa shakespeareom je odlicna, to i objasnjava sve.

i samo se pitam kako ce tek s/j sa tobom da izadje na kraj kada je u pitanju, narocito, gaiman...bojim se da se vec ogradio od svake duboke i ozbiljne diskusije.

pa, barem dok malo ne odspavam. u stvari, mogao bih nasiroko da pricam o gaimanu (ja posedujem gotovo celu SANdMANOVU kolekciju koju je rasprodao pre vojske, hej, morphy, jes' prod'o domu omladine i Stardust? posto sam i to tamo kupio. ...ho ho ho ho ho), samo, ne bi to vredelo sa vama gaiman-fetishistima  8)
evo, i recenica mi entropira na nivo sinise pavica, koljevica, ili nekog drugog uglednog domaceg scenariste.

p.s.
mislila sam koji su ti stripovi i autori favoriti, iako pitati za top liste, mnoge ljubitelje umetnosti strasno nervira , ali ako prevazidjes tu prepreku, pitanje stoji ;

koji su ti stripovi i autori interesantni.

prrrrrrrrrr..........

okej.

Alan Moore. Alfa i Omega. The Watchmen. From Hell. Moderni Dostojevski.

Zatim, Grant Morrison. Pre svega, The Invisibles. Ultra-cool multizanrovski multivitaminski mix that makes the best tequilla feel like Sprite.

"Transmetropolitan" Warrena Ellisa, odakle i potice moj net-nickie. Prijateljska disutopija buducnosti sa Perom Lukovicem na gorim drogama nego vase najbolje nocne more.

Garth Ennis. Preacher. Hitman. Unknown Soldier.

Brian Azzarello. 100 Bullets. osvezenje bez natprirodnih pomagala i zalazenja u poetiku. Samo crnje iz ghetta, scum of the earth and lowlifes i ultra-menacing government conspiracy... erm, thingy.

I, moj omiljeni lik ikada stvoren u VERTIGO universu, a i sire. John Constantine, The Hellblazer. Mochan san mi je da jednog dana nadjem sve epizode ovog remek-dela. Svi nabrojani pisci gore su radili na ovom naslovu, i svaciji take je poseban.
+ Jamie Delano, koji je krenuo sa Hellblazer spin-offom. + jos jednom Alan Moore, jer ga je izmislio u Swamp Thingu.

gde ti zivis?

Spider Jerusalem

gde ti zivis?[/quote]

beograd

Spider Jerusalem

Quote from: "SANdMAN"znas naravno da je inkorporiranje novog strip serijala DC universe i likove pocetan uslov koji se do Gaimana postavljao u svim edicijama, ukljucujuci i novoformirani Vertigo? znas naravno koliko se Gaiman krvnicki borio (i uspeo) da posle samo godinu i nesto dana izmeni sve to? znas li da je Gejman prvi DC autor koji je ostvario autorska prava na likove koje je sam kreirao?

ne, ne verujem da si znao, inace nebi pokusao da mi proturis ovakvu grubu zamenu teza...

zamena teza se, zapravo, nije desila. kada sam pricao o ulozi gaimana za poboljsanje celog businessa (nadji negde gore, gde vec), upravo sam o ovakvim stvarima pricao.
Cain i Avelj su se, erm, prvi put pojavili u Swamp Thingu, ako se ne varam. House of Secrets: Foundation - prvi trade paperback njihovog zasebnog serijala se pojavio uzasno kasnije, sredinom devedesetih, i pored nekog decijeg spinoffa Delirium, i The Dreaming spinoffa, spin-off je, direktno, Sandmana. Sledeci je, ako se ne varam, Lucifer, prvi dobar spin-off Sandmana, i to zato sto ga pise Mike Carey, koji surprise!surprise! trenutno radi na Hellblazeru.
Da, svestan sam da je Karen Berger busted Neil's balls da on stavi onaj superhero bullshit u prvi trejd (pa je, zbog zaokruzenije strukture epike that is Sandman onu superhero ribu ostavio do kraja serijala i dao joj lepu ulogu), da ubaci cak i Constantine prema kome gaiman nema mnogo naklonosti (napisao samo jednu Hellblazer epizodu, koja je vrlo softy..but i like it), to je dosta stara prica. Kao i prica o pravima. Jedina stvar koju Gaiman nije revolucionarisao u VERTIGU je sto nije mogao da bira dobre crtace, odnosno, jednog crtaca koji bi definisao vizualni identitet Sandmana (eh, zato su mu, kao najgore vucibatine kao sto jesu, dale JJ Mutha i Michael Zulija tek za poslednji story-arc, The Wake). Prilicno su ga rabili, da.

bas kao to ti Pojz kaze, SANdMAN je viseslojni strip i svaka ravan zahteva studiozno proucavanje. za sada si pukao na postavci likova. 1:0 za mene. ajmo dalje...

Miki, da sam hteo da se nadmecem, igrao bih FIFU 2002. A sa tezom o viseslojnosti i ravnima i proucavanjem se potpuno slazem. Celu stvar oko kradje i napadanja naseg voljenog neila sam pokrenuo kao usputnu stvar, a i zato sto sam znao da ce response biti kakav jeste. The Church of Gaiman je dobila i svoju srpsku predvodnicu, cestitam.

ps. njanja, ako ste toliki gaiman fanovi, da li to znaci i da ste pokorni obozavaoci Tori Amos? imate sve albume? a singlove? a bootlege?

Anonymous

Quote from: "Spider Jerusalem"u stvari, mogao bih nasiroko da pricam o gaimanu (ja posedujem gotovo celu SANdMANOVU kolekciju koju je rasprodao pre vojske?

haha,
ovo cu da uramim... daj, mogu zatvorenih dok spavam bez ikakve kolekcije da te nadgovorim u svakoj raspravi o gejmanu. savetujem ti prijateljski da ne nastavljas da se blamiras za dzabe....

Spider Jerusalem

Quote from: "SANdMAN"
Quote from: "Spider Jerusalem"
Vidi Alan Moore-Swamp Thing. Svesni ste da kad Morpheus ide u pakao na duel za svoj zad u Preludes&Nocturnes NI TO nije njegova postavka? Isti duel se, takodje u prvom TPB-u odigrao u, surprise!surprise!, Swamp Thingu Alana Moora. Mislim da ni Corinthian nije njegova kreacija, and so on, and so on.

Ha, tu sam te cekao! Kain i Avelj imaju poseban serijal jos pre ubacivanja u Moorevo cudoviste, check it out!

Ponavljam, prilicno sam siguran da je to netacno. Stvarno me mrzi da chekiraj unutrasnje korice paperback izdanja, a tamo ni ne pise kad je sta izdato. Da nisi nesto ipak ti pobrkao?

Znam za to, znam za vecinu drugih stvari... zar ces zaista pokusati da coveka koji se potpisuje sa SANdMAN i cije licno, btw, stripove imas u svojoj biblioteci ucis o postavci likova u serijalu? bah, razocarao si me...

Pa da, ali ti nisi citao sandman spinoffove, ne znam za Swamp Thing, a sam kazes da si propustio Hellblazera. (inace, ovo sad sto se duris i nadmeces sa mnom ne znaci da se sad durimo pa necemo da se ispozajmljujemo/izrezujemo, itd?). Da li imas sve one comics journale i ostalo stivo sa onim ogromnim intervjuima sa strip-scenaristima? Rekao je tu Neil bas dosta cudnih stvari.
In any case, titula veceg fana i veceg poznavaoca Oneirosa svakako ide tebi. Smrc, a tako sam volio taj strip  :cry:

primeri koji ti navodis ne govore nista no koliko se Gaiman potrudio da ukljuci vec ranije napravljene DC u prvih nekoliko trade-ova. to i nista vise.

Zapravo je, pomalo nespretno, (to se u prvom trejdu bolno jasno vidi), sve to bacio u isti kazan i mesao i mucio se sta sa tim da radi kad hoce da radi svoju grcku mitologiju, engleske i americke pesnike, and all that crap. Na kraju je sve sto je morao da inkorporira u strip dok se stvar ne osamostali zadrzao, iako za tim vise nije bilo potrebe, a onda je poceo da se trosi i cela stvar je pocela da bledi. Posle Season of Mists stvari odlaze uzasno na gore. Najgore je sto to nije bilo ni pastisarenje po dv universu, vec njegov iskreni effort da od toga svega izgradi svet. I sto je gore od najgoreg, to mu je, povuci-potegni (zbog strasno dobro izgradjenog sensa za strukturu na velike celine koju poseduje), nekako i poslo za rukom.

tvoje ostale implikacije su smesne, blesave i apsurdne... na ovaj nacin ne mozemo i sigurno necemo diskutovati o Sandmanu...

Uh. Jel' to znaci da mozemo najzad da pricamo o filmovima?
:D

Spider Jerusalem

Quote from: "Anonymous"
Quote from: "Spider Jerusalem"u stvari, mogao bih nasiroko da pricam o gaimanu (ja posedujem gotovo celu SANdMANOVU kolekciju koju je rasprodao pre vojske?

haha,
ovo cu da uramim... daj, mogu zatvorenih dok spavam bez ikakve kolekcije da te nadgovorim u svakoj raspravi o gejmanu. savetujem ti prijateljski da ne nastavljas da se blamiras za dzabe....

umm... jel' se sad nadgovaramo? Otkad se mi, tacno, nadmecemo u ovoj stvari?

pametan covek mi je nedavno rekao mailom mudru stvar:

"ne pada mi na pamet da se kacim sa gejmenovcima. ti su ludi!"

okej, you win, or whatever  :roll:  
(mada, imam svaku objavljenu gaimanovu pricu, pa romani, pa ostali stripovi, pa mozemo jednom when i give two cunt hairs about it da diskutisemo i o tome, just: lay off sada, oterali smo i jedinu zenu koja nesto kao postuje na ovom prokletom forumu)

Eto, haj'mo malo da pricamo o ...cuj, sto ne *Alienu*?  :twisted:

SANdMAN

Quote from: "Spider Jerusalem"Cain i Avelj su se, erm, prvi put pojavili u Swamp Thingu, ako se ne varam?

ne razumem, jel to korigujes svoje prvobitne teze da ih Alan Moore ubacio u Swamp Thing u da su se prvi put pojavili u Swamp Thingu? ako je to u pitanju opet ne vidim svrhu jer ni to nije tacno. kazem, zasebni serijal, spin-offovi House of Mystery,  House of Secrets sedamdesetih godina, totalno anonimni autori besmislenoj i davno zaboravljenoj kreaciji, nikakav Moore. Moore ih je samo prvi iskoristio, pa onda Gejmen... i sta sad ti tu pokusavas da dokazes, ajde. ne znas ni sam, krivo ti je ti je sto si za*bo stvar a ne prihvatas poraz... stvarno, stvarno, nikako ne mozemo da razgovaramo na ovaj nacin...

SANdMAN

Evo, jasno pise da su bili domacini razvodnjenih verzija EC mystery series, House of Myster i House of Secrets:

Originally, they were the hosts for DC's watered-down versions of EC's mystery series. Cain was the host of House of Mystery, Abel the host of House of Secrets. Cain and Abel also appeared in Plop!, a DC humor title of the 1970s, along with Eve; they were drawn there by Sergio Aragones, who has appeared in Mad and currently does Groo the Wanderer, which is why Sergio did the pinup of them in Sandman Special #1

evo imas i link:
http://www.stahl.bau.tu-bs.de/~hildeb/sandman/annotations/sandman.02.shtml

...ne brini za Pojz, daleko da smo je oterali. uziva ona u ovome ako cita, ako ne uzivace... :)

slazem se, ovo postaje prepucavanje ali ti si kriv. alien da ali ne danas, prekoracio sam kvotu uveliko. i'm workin' man u know...

Spider Jerusalem

Quote from: "SANdMAN"
Quote from: "Spider Jerusalem"Cain i Avelj su se, erm, prvi put pojavili u Swamp Thingu, ako se ne varam?

ne razumem, jel to korigujes svoje prvobitne teze da ih Alan Moore ubacio u Swamp Thing u da su se prvi put pojavili u Swamp Thingu?

Ne. zaista nisam nikad cuo da su se ikad pre moora pojavili u dc-ju. izgleda mi nezamislivo da neko radi serijal o kainu i avelju dvadeset godina pre nego sto je i onako restriktivni vertigo kakav je bio u startu zaziveo; isto tako, cinilo mi se kao da su totalno nesto sto bi samo ludi moore smislio.

ako je to u pitanju opet ne vidim svrhu jer ni to nije tacno. kazem, zasebni serijal, spin-offovi House of Mystery,  House of Secrets sedamdesetih godina, totalno anonimni autori besmislenoj i davno zaboravljenoj kreaciji, nikakav Moore. Moore ih je samo prvi iskoristio, pa onda Gejmen...

da, okej. buni me ovo spin-offovi tokom sedamdesetih,..cega spin-offovi sedamdesetih, no dobro.

i sta sad ti tu pokusavas da dokazes, ajde. ne znas ni sam, krivo ti je ti je sto si za*bo stvar a ne prihvatas poraz... stvarno, stvarno, nikako ne mozemo da razgovaramo na ovaj nacin...

mozes da proveris celu ovu besmislenu diskusiju od pocetka i da vidis da si me ti, with a little help of sneki, napao. i to, ni manje, ni vise, nego kao da sam krelac who sucks at literary theory. pa sam se ja tu nesto branio, jer ste me (a to mi nije jasno), lose shvatili, pa sam resio malo da vas zezam, pa ste se okomili na mene like a pack of wild beasts; dakle, ti si right from the start uspostavio antagonizam, zasto, zaista nemam ideju, valjda je the very thought of someone slagging your boyfriend ;) Neil bila suvise za tebe. Ah, trebalo je da znam, vi Gaimanovci ste zaista svi ludi, i fanaticniji ste od 12-godisnjaka u Somaliji. Trebalo je da znam: tvoj moto je "WHO MESS WITH THE ENDLESS, MESSES WITH ME!". A kad samo pomislim da sam, celog bica ustreptalog, hteo da ti ispricam kako sam na prvoj godini akademije napisao a funny little piano suite koja se zvala The Endless i imala po stav za svakog clana porodice, kao rasireni wagnerovski licht-motif...
Kuku  :P

Spider Jerusalem

sneki

e moj s/jerusalemu, ti se nisi kvalifikao za ravnopravnog diskutanta.
ovo je bio jedan nemilosrdni breafing gde si zatajio i usao u nepoznate vode.

salim se...samo te upozoravam da je sandman vrlo temeljit.

nego...da zaokruzim ovaj esej o filmu, culi ste da se prave remakeovi 'solarisa' sa soderberghom i g.clooney-em....muka mi je od ocajnih i nadobudnih kvazi-poznavalaca terkovskog i lema koji placu nad sudbinom holivudskog solarisa.

i novi 'wives', franka oza sa nikole kidman, to moze da bude interesantno.

malo je tesko uskladiti vase zakasnele dozivljaje i saznanja, koje dobijate prvo iz zaostale evrope pa tek onda iz napredne i hip amerike /ovde mi treba podrska e-m0-a, moracu da ga pozovem a.s.a.p/ sa mojim jer sam na izvoristu dogadjanja i kolevke intelektualne kulture, ne arhitekture, mada impozantnu kolekciju art decco-a u nyc i chicagu kao i u miami-ju nema ni paris...eto, to bi bila onako bajata vest koja se tice nekih sci fi/u tragovima/ filmova .

inace...ovo je zaista  off the topic, mozda neko zaluta pa prokomentarise ...gledala sam fenomenalan, inace moj omiljeni savremeni reziser p.t.anderson, ne samo zbog magnolije i boogie nights, 'punch-drubk love', a daje se i 'i'm trying to break your heart', ko voli 'wilco' i tweedy-ja...neka kupi prvo cd 'y.h.f', mozda sam malo preuranila sa informacijama?

novi

sneki

znaci, tarkovski, naravno za sofisticirane usi i film od andersona koji hvalim :'punc-drumk love'.

s/j sta si studirao? klasicnu muziku?

p.s.
ma nismo te napali, to je samo manerizam koji negujemo u diskusijama ovog tipa, inace su nam komentari do-zla-boga dobronamerni, samo ako umes da nas citas.

sneki

dakle, 'punch-drunk love'.

SANdMAN

daj bre spajd, zar ti ja licim na osipaga? nemoj vise tu da mi glumis jadnog malog nasamarenog 8 year old, ne stoji ti bas dobro...  :wink:
... i na kraju, kad se sabere, dobro si i proso...

nego, znate ljudi sta? boban ce biti ocajan sto smo ovoliko pricali na temu stripa ali ni malo na za to predvidjenoj diskusiji...   :D

SANdMAN

da stvarno, sta studiras? ja sam iz tvog infoa kontao zurnalistiku...

Spider Jerusalem

mmmda. to oko 'nekvalifikacije' i 'nepoznatih voda' ces mi jednom objasniti.
(procitaj From Hell, procitaj From Hell)

anyway:

sodenbergh je jedna od najgorih posasti hollywooda u poslednje vreme, a to, kad se izrekne, treba nesto i da znaci, buduci da je, maltene, sve danas u hollywoodu cista posast. skillful director, a takve sramote je snimio, i za najgoru dobio oskara (mada, moram priznati da bi detaljno utvrdjivanje sta je gore, traffic ili onaj tv-movie iz 80s sa sestrom erica robertsa, zahtevalo posebnu diskusiju, but one without its merits. bilo bi zabavno). volim originalnog solarisa, kao sto volim i vecinu filmova ciji su ugled pokusali da uniste rimejkujuci ga za trailor-trash koga mrzi da cita subtitles (UGHUGHUGH! vanilla sky...UGH!), i vec sam oguglao da mi to rade sve cesce i cesce. sa druge strane, buduci sta cujem za remake The Ring-a, to i ne mora da bude lose (buduci da mi se original i nije preterano dojmio).
sto se franka oza tice, cisto sumnjam. pre pikiram na zakljucno poglavlje fon trirove "trilogije o zeni", Dogville (sa pomenutom Nicol...ah).
Licno cekam da neko ovde ispiratizuje Akerundov 'Spun', a poslednje dobre stvari koje sam gledao su bile Salton Sea (D.J. Caruso) i Frailty (Bill Paxton).

ne moras da brines za zaostalu evropu. zaostala srbija ima gotovo svaki americki film na piratu nedelju dana nakon premijere, a nedavno se mom dobrom prijatelju desilo da je nasao jos neizasli "Diablo", novi heavy-on-pyrotechnics, low-on-brain Vin Dieselov film. neko valjda maznuo neku generaciju mastera iz samog studija, sta li je. Cudni su putevi piraterski.

Inace, nedavno smo imali i premijeru novog De Palme (remek-delo that is "Femme Fatale"), ciji showtimes u Drzavama pocinje tek negde u martu sledece godine, ne? (eat your heart out, grissy capitalists! :P )

punch-drunk love treba da se pojavi za koji dan kod naseg obliznjeg piratera. iz nekog razloga, nisam preterano entuzijastican oko reditenja, a niti oko filma.

znaci, ako volis *p.t* andersona, onda verovatno volis i *wes* andersona, ne?

Spider Jerusalem

little bro, nemoj da vredjas moju hodajucu dnevnu zabavu that is osipago 8)

elem, da. kompozicija it is. samo sto (a bog zna zasto je to dobro) se ta izjava ne da predstaviti u perfektu. elem, jos je studiram. traje to tako, traje.

ne, u profil sam mozda stavio nesto kao zurnalistiku zato sto je, elem, Spider Jerusalem (as in, the comic book character) - novinar (pomenuh li Peru Lukovica na divnim drogama?). Zanosim se novinarskim poslom (filmske recenzije), ali sam lenj, pa do sada imam samo jednu pravu recenziju officially objavljenu (uh, and guess where...znak sagite, pogodili ste). ali dobar sam  :)

aaa, ma boban je sigurno presrecan sto je danas imao citavih 8-oro ljudi na forumu u isto vreme, i sto se vode ovako heated arguments.
mada, ako ga ona ad hoc peticija ne ubedi, kad ovo vidi, ne gine nam chat  :lol:

o, i ne brinite se, jos ne placem, ali da ste nastavili da me terorisete jos par sati, mozda bih posegao za trejdovima sandmana na polici i pretio misku da cu da ih pocepam k'o ludak novine. zamisli....tvoje sandman kolekcije, one sa kojima si spavao zajedno, koje si nosio na fakultet, koje si uvaljivao svojim devojkama da citaju kako bi podelio sa njima the quintessence of you... ripped to shreds! :twisted:
a-A? zajebano, ne?  :lol:

sneki

znas sta, vec imas dva kredita kod mene, za malu, bezobraznu kidmanku i ocajnog soderbergha...

de palma je svoje uradio, ne verujem vise u njega, ali ne voleti andersona, preci preko 'b.n's 'i 'm' i ne videti 'punch-drunk lov, cak zanemariti glavne glumce, onu wilson iz braeking the waves i adam sandlers-a koji je ovde u kategoriji jim carry-ja  recimo i stancuje imbecilne filmove, film je vrlo interesantan vizuelni i zvucni dozivljaj.

preporucujem ti ga.

van diesel je odlican glumac i ovde vrlo popularan posle xxx...meni je sasvim okey i u boiler room-u.

spomenuti fon trirera je kao da si tek sada cuo za za fasbindera ili nedaj-boze tarkovskog toliko je bezveze uzimati ga kao referencu dobrog rezisera.
pritom fasbindera stavljam na visoko mesto, dok tarkovskog smatram izgubljenim u filmu pozorisnim reziserom.
bez obzira na sav njegov high art razumljiv samo poznavaocima istog.

SANdMAN

Quote from: "Spider Jerusalem"o, i ne brinite se, jos ne placem, ali da ste nastavili da me terorisete jos par sati, mozda bih posegao za trejdovima sandmana na polici i pretio misku da cu da ih pocepam k'o ludak novine. zamisli....tvoje sandman kolekcije, one sa kojima si spavao zajedno, koje si nosio na fakultet, koje si uvaljivao svojim devojkama da citaju kako bi podelio sa njima the quintessence of you... ripped to shreds! :twisted:
a-A? zajebano, ne?  :lol:

da, tacno te zamisljam kao sa manijackom mrznjom u ocima ih palis dok ne sagore do zadnje stranice. i onda, u svom pomahnitalom ludilu triumfujes, ne shvatajuci da si samo prosta igracka u moj seni, da je tvoj pokusaj da unistis the quintessence of me samo oslobodio svu tu silnu energiju koju sam pohranio u te stripove godinama ih nosajuci sa sobom i uvaljujci ih svojim devojkama, a koja te je, zato sto si pokusao da se igras sa njom u svom neznjanu, dovela do tog jadnog stanja u kome jesi. a ja sam dzin, vreme, vazduh, uzimam te u svoje narucje i nosim negde daleko u utociste (arckham assylum) u kome ces biti siguran i sam...

Spider Jerusalem

ne, ne, ne, ne, ne.... ne.

ti meni pricas o tom andersonu kao da je covek izumeo bred na kriske.
covek skinuo scorseseovu kameru, onaj blagi njujorski svenk unapred kojim nas poliva u magnoliji (to je, kod njega, kao neki...vizuelni crescendo, aye?), i drka najstariju altmanovstinu na svetu na krajnje neiskren nacin, napravi jedan simpatican i jedan ghastly film i odjednom je bomba.
"just because he has a library card doesn't make him... Yoda!"

sa druge strane, tvoje "neverovanje" u de palmu je nonsense godine, buduci da je covek po prvi put snimio film po sopstvenom scenariju jos od Raising Caina. Ili ne, cekaj, ti si jedna od onih koji misle da su de palma-trademark filmovi The Untouchables, Scarface i Carlito's Way (ili onaj neobjasnjivi mishap cije ime necu pominjati, ali cu hintovati da se radi o cmizdravo-uber-patriotskom izdrkavanju po Danikenovim idejama). pa neeeeeee! Covek je najbolji reziser na svetu, jedini sa sopstvenim filmskim jezikom i jedinstvenim konceptom, plus jedan od najvecih inovatora u istoriji koji se sluzi iskljucivo vizualnim jezikom da bi servirao narativ, a mi pricamo o malom shmirashu andersonu? i zar nije malo rano da covek ima tri filma (okej, i jedan kratki mali) pa da ti je vec omiljen?

pri tom, nemam nista protiv adama sandlera. postoji mesto za sva bozja stvorenja na zemlji... negde. adam se slucajno nasao u filmskoj industriji, and off he goes. obozavam ta liftovanja mediokritetnih glumaca na arthouse pedijastal. "see adam sandler...in his first dramatic role". "see sarah michelle gellar....she plays a junkie". that stuff always cracks me up!
problem je sto anderson gets to make movies, a de palmu mora da finansira neki sheik, sto cronenberg pravi tri filma po deceniji iz istog razloga, sto producenti do dvanaestopalacnog creva uguraju patku darrenu aronofskom pa ne moze da napravi svoje straight remek-delo The Fountain, nowhumsayin?.

vin diesel couldn't act his way out of a paper bag! tip je najgori olos, right from the start. on predstavlja logicno deteoriranje mita akcionog heroja koji je pocetkom devedesetih bio na svom vrhuncu (ei.Bruce Willis u "Last Boy Scout"). strasno, strasno. Kad samo pomislim da mi je bio fascinantno cool pojava u Pitch Blacku.
Inace, xXx ladno moze da udje u anale kao mozda najgori film izasao iz hollyweirda od devedesetih pa naovamo. To nije cak ni campy, nije ni light fun, nema ni snappy one-linere... absolute zilch. He is the abysmall sucker of the satan's cock, ako mene pitas. Minimum talenta, maksimum strategije. Kad vidim novu bond ikonografiju, zazelim se roger moora (sic!).

pa .....erm..mislim... A :?:  :?

pominjem fon trira zato sto snima sa nicol kidman i zato sto citam da ce biti super.  da sam hteo da se rasipam nekim rafiniranim ukusom pred tobom (a zasto bih to radio?), pricao bih ti o ranim cronenbergovim filmovima ili tako nesto. stavljam fon trira u usta (erm, u tekst) samo zbog konteksta novog filma.

hmm.....zanimljivo. nikad nisam kapirao tarkovskog kao pozorisnog rezisera. ima tu osnove, sto se tice dramaturske osnove, ...ali onda se setim da pricamo o tarkovskom...coveku koji jedva da IMA dramaturske osnove u svojim filmovima. Ne, covek je vizualizalac (uh, nadam se da ova rec postoji). Rezija i fotografija su kod njega vrlo primetni, i on je to znao da radi. On nije neki odvratni Sam Mendes koji ne zna kako se pali kamera, ali svima zeli da poruci kako ima stil time sto je nabavio dobrog fotografa i time sto je uposlio thomas newmana da mu radi low-key scorove.

a ako hoces apsolutno straight tarkovskog, vidi zrtvovanje i onaj drugi od ta dva poslednja filma. onako, straight melodrame. nista stalker, nista solaris, nista ogledalo and the rest of that crap.

Spider Jerusalem

da, tacno te zamisljam kao sa manijackom mrznjom u ocima ih palis dok ne sagore do zadnje stranice. i onda, u svom pomahnitalom ludilu triumfujes, ne shvatajuci da si samo prosta igracka u moj seni, da je tvoj pokusaj da unistis the quintessence of me samo oslobodio svu tu silnu energiju koju sam pohranio u te stripove godinama ih nosajuci sa sobom i uvaljujci ih svojim devojkama, a koja te je, zato sto si pokusao da se igras sa njom u svom neznjanu, dovela do tog jadnog stanja u kome jesi. a ja sam dzin, vreme, vazduh, uzimam te u svoje narucje i nosim negde daleko u utociste (arckham assylum) u kome ces biti siguran i sam...[/quote]

erm..... o-kay  :?
too much role-playing for my part

SANdMAN

nisam mogao da odolim jer si mi se namestio ko as na 11... zar ti pricica nimalo ring the bell?

sneki

ma ne s-j.

kad kazes de palma, a ja pomislim na 'carrie', na 'dress to kill' i na 'blow out' i tu se zavrsi moja admiracija i fragmentarno u mission-u.

kad kazes scorcese, to je vec druga prica.
od najlepseg crno-belog filma i pocetka sa the rolling stones-ima u mean street-u, pa onaj detalj sa ketelom dok lezi na krevetu a cuje se 'be my little baby'...umetnost.

pa sve ostalo, po redu.

nego, spomenu li ti ayn rand i njen the fountainhead ili mi se ucinilo?
ako jesi, jel si citao njenog atlasa i spomenutu fountainhead ili spominjes zbog filma i keri granta?

nisam shvatila.

sneki

pa ne pali mu lampicu sandmane jer je nas junosa samo 'name dropper'.
izgleda.

Spider Jerusalem

Quote from: "sneki"ma ne s-j.

kad kazes de palma, a ja pomislim na 'carrie', na 'dress to kill' i na 'blow out' i tu se zavrsi moja admiracija i fragmentarno u mission-u.

aaaa, pravovernica  :D
pa dobro, ali i njegovi hack jobovi su genijalni hack jobovi. a femme fatale je povratak starog majstora.

kad kazes scorcese, to je vec druga prica.
od najlepseg crno-belog filma i pocetka sa the rolling stones-ima u mean street-u, pa onaj detalj sa ketelom dok lezi na krevetu a cuje se 'be my little baby'...umetnost.

pa sve ostalo, po redu.

da, ali ja sam vredjao tvog omiljenog novog rezisera. ahwell, zaboravi  :wink:

nego, spomenu li ti ayn rand i njen the fountainhead ili mi se ucinilo?
ako jesi, jel si citao njenog atlasa i spomenutu fountainhead ili spominjes zbog filma i keri granta?

ni jedno ni drugo. stvarno ne znam sta se dogadja, ali odakle izvuce ayn rand sad, stvarno nemam ideju  :?  keri grant? dosada na ovom forumu nisam ni njega pominjao, i nemam preteranu zelju.
covece, od ayn rand sam citao stvar iz potpuno druge oblasti:
"Capitalism: Unknown Ideal". Poznat mi je njen atlas, ali ga nisam citao.

nisam shvatila.

ni ja  :?

Spider Jerusalem

Quote from: "sneki"pa ne pali mu lampicu sandmane jer je nas junosa samo 'name dropper'.
izgleda.

nis-KO, nema sta.

theSANdMAN

i treba, jer gubis jos jedan poen na storyline... jesi ti citao te moje sandmene uopste bre...