• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tirazi - sada i ovde

Started by marlowe, 07-07-2008, 12:30:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marlowe

Mozda je tema samo meni zanimljiva, ali svedoci smo porasta tiraza i broja strip izdanja u poslednjih nekoliko godina, te bih voleo ako bi se na jednom mestu moglo sakupiti sto vise podataka o tirazima izdanja koja trenutno izlaze. Ako bi svako napisao sta zna, mislim da bismo sveukupno dosli do jasnije slike trenutne situacije i trenda u buducnosti.
Dve su kategorije, kiosk i knjizarska prodaja. Ono sto je zanm je sledece, a bilo bi zanimljivo da se sazna i tiraz Zabavnika, Stripoteke, Alan Forda i drugih izdanja i izdavaca, kao i izdanja iz regiona.
Dakle:

SRBIJA:

Beli put

Graficke novele (knjižare) - 2.000 komada
Biblioteka Integrali, Stripovi, Biblioteka 88 (knjižare) - 2.000 komada

Veseli cetvrtak
Zagor (kiosk) - 14.000 komada
Dilan Dog (kiosk) - 12.000 komada
Dampir (kiosk) - 10.000 komada
Mister No (kiosk) - 10.000 komada

Lavirint
Zabava za celu porodicu (knjižare) - 500 komada
Neustrašiva Zorka (knjižare) - 500 komada

Sfera
Magični vetar (knjižare+kiosk) - 500 komada

Art Service
Ennea (knjižare+kiosk) - 1000 komada

Komiko
Zlatno doba (knjižare) - 500 komada
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

mac

Ne znam koliko je ovo upotrebljivo... BTW, jel "2000 komada" za graficke novele znaci 2000 komada za svaku graficku novelu?

Stripovi se ne dostampavaju, ali graficke novele valjda da. Pretpostavljam da je neka od njih dozivela i drugo izdanje (bar Hogar ako nista drugo).

Ali i dalje ne znam kakav zakljucak bi iz ovih podataka mogao da se izvede. Da bi video napredak u izdavanju ovde nedostaje dimenzija vremena.

marlowe

Svaka 2000.
Da bi imali jedinicu vremena potrebno je da pocnemo da belezimo. Npr, znam da je Veseli cetvrtak krenuo sa 10.000 sa svim naslovima, pa poceo da podize. Mene zanimaju kako svi podaci do kojih mozemo doci, tako i razvoj tokom vremena. Zanimala bi me i geografska rasprostranjenost i distribucija, ali to je tesko saznati.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Alex

Pretpostavljam da izdavači kriju podatke, naročito ako nisu pohvalni ili ako kretanje tiraža ide silaznom putanjom.

Bilo bi lepo kad bi znali za Stripoteku, posebno od ponovnog pokretanja do sada.

Šta je sa System comicsom?

Oni se ne oglašavaju, a niko ne daje iformaciju šta je sa Hard Boiled 3 i novim Hellboyom?

Prva dva HB su izašla brzo mesec za mesec, a onda meseci pauze?
Da su se prodali dobro, sa profitom, ne bi bilo zastoja?

Sa kojim tiražom će ići za broj 3 i sa kojim cenom? Koji je bio ranije tiraž?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

No Dice

Quote from: "Alex"Oni se ne oglašavaju, a niko ne daje iformaciju šta je sa Hard Boiled 3 i novim Hellboyom?

Prva dva HB su izašla brzo mesec za mesec, a onda meseci pauze?
Da su se prodali dobro, sa profitom, ne bi bilo zastoja?

Logika ti je dobra, ali u strip izdavastvu vrlo cesto nema logike, tako da u ovom slucaju ipak nisi u pravu u svom rezonovanju...

Duh_koji_hoda

.... pa u cemu je onda fora, ako ne u tome sto je napisao?

No Dice

Quote from: "Duh_koji_hoda".... pa u cemu je onda fora, ako ne u tome sto je napisao?

Inside information which I'm not at liberty to divulge at this time... :wink:

Duh_koji_hoda

buuuuuuuuuuuuuuuu... a sad stvarno... ovo sa Hard Boiledom je poprilicno iritantno... hoce li uskoro?