• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Soul Calibur IV

Started by ridiculus, 18-07-2008, 16:45:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Imao je, imao je.

Ja sam Farenhajt instalirao, isprobao, video da je DO JAJA i deinstalirao čekajući bolja vremena. Ona, jebiga, nikako da dođu. Stalno stižu nove igre i gomila se gomila starih koje nisam odigrao... Ali svakako ga imam u petogodišnjem planu (jebote, imam verzije i za PC i za PS2, ovu drugu sam uzeo da se ne bih zajebavao sa instalacijom).

Ridiculusov post me je podsetio na još jedan tekst koji sam svojevremeno draftovao i još nisam uspeo da ga pretvorim u finalnu verziju a ticao se baš rAzlike (ko razume - shvatiće) između pisija i konzola.

No, kako vreme prolazi, taj tekst će postati izlišan, jer se razlika sve više smanjuje. I to ne na dobar način, hehehe.

Time hoću da kažem da PC naslovi često bivaju zaglupljeni (oficijelna reč je 'strimlajnovani') jer se računa da će time biti 'privlačniji' za konzolnu publiku što naravno nije tačno - pogledati eklatantan primer Deus Ex: Invisible War koji je bio flopčina samo takva. A sa druge strane konzolni naslovi postaju 'pisifikovani' jer konzole pokušavaju da emuliraju dobre strane pisijeva. Rezultat je da se nove konzolne igre sada već instaliraju na hard: u slučaju Playstation 3 postoje igre sa oaveznom instalacijom. Na primer DMC4 je zahtevao NEopcionu instalaciju od čak 20 minuta pre početka igranja da bi učitavanja tokom igranja bila skraćena za dve do tri sekunde. Nikad mi nije bilo draže, do u tom trenutku, što sam ovu igru igrao na Xbox 360ici (a sad se malo rekreiram istom na PC-ju) (Capcom je KONAČNO napravio dobar port za PC) (I sad kukaju da se igra slabo prodaje na PC-u, šatro krivi im pirati a ne pola godine kolko je prošlo od izlaska na konzolama, skoro nikakav marketing i istorijat skandaloznih portova na PC). Xbox 360 će od jeseni omogućivati opciono instaliranje novih igara (opciono samo zato što postoji i model bez harda).

Takođe, bagovi na konzolama su sve dramatičniji, prošla su vremena kada je QA testing igre za konzolno objavljivanje bio rigorozan. Konekcija sa Internetom i harddrajv u konzolama znače da se ovde ide starom PC logikom - što ne valja u gold verziji igre, popravićemo u zakrpi. Ne pričam samo o povremeno skandaloznom frejmrejtu i skrin tiringu na nekim naslovima, pričam o gejm kiling bagovima, poput onog u trećem primeru ovog teksta.

No, iako neke stvari koje Ridiculus spominje nisu značajne za raspravu (tipa, drajveri, instaliranje - priznajem neugodne, ali nebitne za raspravu o umetničkim elementima u igrama), nema ni najmanje sumnje da istorijski postoje sasvim različite filozofije u developmentu igara za PC i za konzole. Velikim delom jer je gro developera za PC sa zapada a ogroman deo konzolnih developera sa istoka (ovo drugo se menja, u poslednje vreme i drastično, naravno, dok ono prvo ostaje skoro isto, sumnjam da je u Japanu iko kupio DMC4 na pisiju, tamo se igrama za pisi smatraju samo dejting simovi i hentai igre). Ali to je, treba podvući kulturološka razlika (ne nužno geografski uslovljena). Kao što pandan Baldur's Gate nikada nije napravljen na konzoli, tako ni pandan Katamari Damacy nikada nije napravljen na PC-ju. Jedna dobra stvar koja može da dođe iz trenutnog trenda približavaja konzola i PC-ja je da će možda i ove kulturološke razlike da se smanje pa će obe strane imati nove ideje i kao rezultat nove, sveže igre i žanrove.

Er... da. Umetnost i zabava se svakako ne isključuju međusobno, NWA je najbolji primer za to!!!

ridiculus

Nažalost, čuo sam za probleme modernih konzolaških igara sa bagovima, i ... jebiga. Ko što reče Niče, istina je ružna. Nisam igrao nijednu novu igru zadnjih godinu dana, tako da me teši to što nisam iskusio lično. Mada tek kad počnem da nalećem na bagove u Nintendovim igrama priznaću da je industrija otišla u k**** (zamisliti po želji).
Nisam hteo da svodim spor PC/konzole na Zapad/Japan, mada velikim delom jeste tako. Ali kao što si i sam objasnio, ne sasvim.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Nintendo još malo pa neće više ni pravit klasične igre. I sam Miyamoto veli da mu je Wii music bolji baš zbog toga što nije igra nego igračka. Votevr det mins...

ridiculus

Verujem da će praviti sve dok se dobro prodaju. Najveći su majstori za prodaju istog proizvoda deset (ili više) puta. I svi se dobro osećaju. Sem kritičara konzumerskog mentaliteta.  : )
Baš sam sada čitao (na poslu) izveštaj (možeš ga naći na Edge-ovom sajtu) o prodaji konzola za ovu godinu, gde kažu da su se Wii i DS prodali bolje nego Microsoftove i Sonyjeve konzole zajedno.

Meho Krljic

Da, da, oni su definitivno uspeli da naprave posao time što su proširili ciljnu populaciju i, pošto su jedina od sve tri firme koja konzolu prodaje sa profitom, zgrnuli su zastrašujuće pare.

Međutim, a ovo je prilično veliko međutim za mene, attachment rate, dakle, broj igara koje se prodaju po jednom prodatom primerku konzole je prilično nizak za Wii (za DS nemam podatke). Sad, i ti podaci su podložni spinovanju i lažima, Microsoft tvrdi da je njihov attachment rate skoro osam (7,7) a da je Nintendov svega 3,5, dok Nintendo tvrdi da je 5,6. Sklon sam da poverujem da je prava cifra negde između, recimo oko 4 što je i dalje zastrašujuće malo za konzolu koja je na tržištu skoro dve godine. Većina vlasnika Wii konzole verovatno igra samo Wii Sports koji je dobila uz konzolu besplatno, plus još možda jednu igru. Ako je i ta igra Nintendova, onda se pitam imaju li 3rd party developeri ikakve koristi od ogromne prodaje Wiija... Prošle godine najprodavanije igre na Wiiju i DS-u su bile Nintendove (Mario i Pokemon) a 3rd party igara nije bilo nigde u blizini i mnogo su se bolje prodavale 3rd party igre na PS3 i 360ici (na primer Call of Duty) od igra za Wii. S druge strane, troškovi proizvodnje Wii igara (da ne pominjem DS) su značajno manji od troškova igara poput CoD4, tako da tu verovatno za sada izgleda kao da postoji neka ohrabrujuća matematika, ali ja sam prilično zabrinut da su Nintendo sebi napravili super posao ali da nisu ZAPRAVO revolucionisali industriju.

OT: Evo novog intervjua sa Yoshinorijem onoom, producentom Street Fighter IV:

http://xbox360.gamespy.com/xbox-360/street-fighter-iv/901354p1.html

Odabrani citat:

QuoteWith Street Fighter IV, we wanted to revive the fighting genre, and we wanted to bring back the lapsed players who played Street Fighter II. We view this game as a tool similar to chess more than a videogame; anyone should be able to use it to have fun. Grandparents should be able to use it to have fun with their grandchildren on a Sunday afternoon.

Haha, genijalno.

Enivej, tu su i video klipovi koji se mogu strimovati. Ja nikako da se naviknem na poligonalne modele u SF...

Meho Krljic

A, za Fathera Japea koji voli Farenhajt, možda zna a možda ne zna da je nova igra istog proizvođača (Quantic Dream) u pripremi, da se zove Heavy Rain,d a je mračni triler i da će biti 'neviđeno emocionalno iskustvo u kome se istražuju zrele, odrasle teme i u kojoj je igrač istovremeno glumac, scenarista i režiser':

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=219067

Naravno, moraćeš da kupiš Playstation 3 da bi je igrao jer je u pitanju surova ekskluziva.

ridiculus

Heavy Rain je u pripremi već dve godine. Trejler deluje zanimljivo, ali kao tehnički demo.
Verujem da je situacija sa DS-om bolja po broju prodatih igara (po konzoli) nego sa Wii-jem, kako svaki mesec liste najprodavanijih handheld igara ukazuju. Ako budem kupovao konzolu ove godine, biće to upravo DS Lite, a neću morati da se odreknem ni hrane ni droge, za razliku od Dušmana.

Meho Krljic

DS je keva, pogotovo kad pazariš za njega M3 Simply ili R4 karticu. Ne samo da možeš da igraš ROMove, jelte, nego su tu i video i mp3 plejbek (meni nebitni, za to ipak imam ajpod) i  emulatori. Sinoć sam u krevetu igrao Bomb Jack!!!!!

Meho Krljic

Evo ovog trejlera za Heavy Rain sa jučerašnjeg predstavljanja u Lajpcigu:

http://www.youtube.com/watch?v=akNbviQfddI

Meni ovo prilično ubija želju da ga igram jer se gejmplej sastoji od praćenja QTE promptova, ali ajde, to je, nadam se, samo delić igre...

ridiculus

Bomb Jack je meni jedna od omiljenih igara iz prve polovine 80-tih, a svakako najzaraznija. Mogao sam da ga igram satima bez pauze, samo da bih postigao bolji skor.  : )
Sad kada reče da ga igraš u krevetu, setio sam se nečega što mi je palo na pamet kada sam čuo za DS-ove bežične sposobnosti prvi put: leže muškarac i žena u krevetu, jedno do drugog, svako od njih sa po jednim DS-om, igraju seksualnu simulaciju .  : )
Brrr! Jeziva misao, zar ne?!

Meho Krljic

Jezivo samo ako si old skool!!! Pošto ćemo za par godina ionako svi živeti sami u svojim stančićima i provoditi svo budno stanje onlajn, i imati seks samo u virtuelnom prostoru, ovo i nije tako strašno!!!

No, ja DS ili PSP igram u krevetu samo kad sam sam u njemu. Moja žena je ostala budna da radi domaće zadatke...

ridiculus

Jesam old-skool!  : )
(čak i smajli mi je old-skool)

ridiculus

Nego, Meho, kada smo već kod DS-a, znaš li kakva je situacija sa online pristupom kod nas?

Meho Krljic

Dosta jadna. Mislim, nisam baš mnogo eksperimentisao, ali... Kad god sam pokušao, bilo je neuspešno. Dobra stvar je da postoji i lokalni multiplejer, pa ako imaš dva DS-a možeš da se igraš direktno. Neke igre čak dozvoljavaju i igranje sa samo jednom kopijom igre, a to radi i sa ROMovima.

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"Dosta jadna.

Tako sam i mislio. Ok, hvala.

Father Jape

Quote from: "Meho Krljic"A, za Fathera Japea koji voli Farenhajt, možda zna a možda ne zna da je nova igra istog proizvođača (Quantic Dream) u pripremi, da se zove Heavy Rain,d a je mračni triler i da će biti 'neviđeno emocionalno iskustvo u kome se istražuju zrele, odrasle teme i u kojoj je igrač istovremeno glumac, scenarista i režiser':

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=219067

Naravno, moraćeš da kupiš Playstation 3 da bi je igrao jer je u pitanju surova ekskluziva.

Generalno ne citam vesti o igrama sem ako me neko ovak one uputi na nesto specificno. Sad mi ostaje samo da se nadam da ce da se cirka sest meseci kasnije popismaniti i izdati za PC.  :(
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

S obzirom da je u Soniju, a koji je i izdavač, reklamiraju rečima 'SAMO NA PS3', nešto sumnjam. Ovo je klasičan first party naslov i Sonijev pokušaj da dokažu da su IPAK ispred Microsofta. S obzirom da su im ekskluzive do sada bile dosta neinteresantne (osim Uncharteda. Resistance ili Warhawk deluju kao okej igre kakvih imaš na tone na drugim platformama, Ratchet & Clank smo već svi odigrali pet iljada puta...) a i da su im buduće ekskluzive ne baš ubice (gotovo je nemoguće da će Killzone 2 biti popularan poput Gears of War, sve i da nije bilo debakla na E3 pre tri godine - ovo što se do sada moglo videti ne uliva mnogo poverenja. Isto tako, Little Big Planet deluje jako slatko ali ne vidim je kao nešto što će prodavati hardver koji i dalje košta preko 500 evra), onda moraju da se nadaju da će igra kakve zaista nema kod Microsofta biti dovoljna da privuče publiku. Nakon što su izgubili ekskluzivu kod GTA serijala i kod dolazeće Final Fantasy XIII (ova druga je ipak ekskluziva u Japanu),moraju da otimaju šta mogu da otmu...

ridiculus

Meni Sony nikada nije bio simpatičan (pričam samo o konzolama). Favorit mi je uvek bila Sega, koja koliko god da je imala smisla za igre, za biznis nije. Nintendo sam otkrio tek kasnije, kada sam shvatio koliko njihove konzole (i igre) dobro rade. GameCube mi je pao sa police kada sam povukao džojped i ispao je disk, međutim radi kao nov. Sreća za Sony da Microsoft volim još manje.

Quote from: "cutter"Ja bih rekao da su veliki proboji (i u gejmpleju) npr. definisanje FPS zanra i igranje preko interneta, a to je ipak ostvareno najpre na kucnom racunaru.

Evo, da se osvrnem i na ovo. Lično se ne bih složio da je nastanak FPS žanra toliko bitan sam po sebi. To je naravno subjektivno, i ja bih onda tu pre stavio prelaz sa 2D na 3D grafiku. Perspektiva prvog lica je postojala i pre FPS-ova (RPG-ovi). Što se tiče internet-igranja, to je samo korišćenje već postojeće infrastrukture za nešto što je već postojalo: mrežni multiplejer. Takođe, po onome što sam čuo, video, pročitao, iskusio (samo off-line verziju), Segin Phantasy Star Online (kada već pomenuh Segu) je bio benchmark na tom polju godinama, sve dok se Segini serveri nisu ugasili. Recimo, nudio je mogućnost međusobne komunikacije igrača koji ne govore istim jezikom, preko sistema simbola nalik na smajlije.
Ali ono što sam pomenuo o transparentnosti interfejsa, pa meni je prilično očigledno da bi trebalo tako da bude, plus što sve što sam pročitao od tekstova potvrđuje to. Nervni sistem funkcioniše tako. Niko ne "uči" kako da pomera ruke. Jednostavno zna. Tako i sa kompjuterskim interfejsom. Mora da bude što intuitivniji, što udobniji. Naučnici su dokazali (imam tekstove po časopisima) da su Nintendovi kontroleri ergonomski najbolji. Uostalom, oni su postavili gotovo sve standarde koji se koriste na konzolama danas. Od prethodne generacije konzola (koje sam sve igrao, pa zato mogu da poredim), GameCube ima najbolji džojped, najudobniji, najpraktičniji (najbolji za igre u kojima je ključno pritiskanje dva tastera u isto vreme). Sonyjev DualShock 2 je doduše blizu.

...

Hm aj kad neko rece tabacine, gde su King of Fighters, serijal koji je uveo i supermeter, i roll i to dobro u 2d igru? Marvel V Capcom prvi je isto bio dobar ako ne i bolji od dvojke, ako nista zbog muzike.

Elite je bila svemiranje, kao i Tau Ceti, Academy , a ne strategija, bez uvrede.

Najveci tehnicki pomak koga se ja secam kao klinja je bila pojava 3d likova i objekata na masinama, tipa soul Calibur, Virtua Fighter, Tekken ili sta je bilo prvo, pre toga doduse pojava VGA grafike na Street Fighteru uz mangoidno bojenje, a negde izmedju ova dva pojava freeware igre 3D Wolfenstein. E sad, jeste, i Elita je bila 3D first person igra ali 3D Wolf a posle Doom su uveli misha.

Sto se RPGova tice, korak ka Real Time RPGu je bio Eye of The Beholder.

Age of Empires je isto milestone ili kako vec...mada je on u sustini razradjeni Populus.
per-SONAAAAAAAAAAAAAA !!!

ridiculus

Quote from: "..."Hm aj kad neko rece tabacine, gde su King of Fighters, serijal koji je uveo i supermeter, i roll i to dobro u 2d igru? Marvel V Capcom prvi je isto bio dobar ako ne i bolji od dvojke, ako nista zbog muzike.

Elite je bila svemiranje, kao i Tau Ceti, Academy , a ne strategija, bez uvrede.

Najveci tehnicki pomak koga se ja secam kao klinja je bila pojava 3d likova i objekata na masinama, tipa soul Calibur, Virtua Fighter, Tekken ili sta je bilo prvo, pre toga doduse pojava VGA grafike na Street Fighteru uz mangoidno bojenje, a negde izmedju ova dva pojava freeware igre 3D Wolfenstein. E sad, jeste, i Elita je bila 3D first person igra ali 3D Wolf a posle Doom su uveli misha.

Sto se RPGova tice, korak ka Real Time RPGu je bio Eye of The Beholder.

Age of Empires je isto milestone ili kako vec...mada je on u sustini razradjeni Populus.

Evo ga prvi post posle duže vremena koji ima neke veze sa topikom.  :lol:  Daleko smo otišli od Soul Calibura.

1. Za King of Fighters će ti Meho verovatno bolje odgovoriti. Gledao sam ga, poznajem audio-vizuelne elemente, ali ne mehaniku, nisam ga lično igrao.

2. Za Elitu: ako aludiraš na listu koju sam stavio ovde, pojam strategije kod Edge-a je malo širi nego što su to ljudi navikli ovde:

Although the RTS has come to dominate the strategy field of late, God sims, war simulations, and managment titles all expect a similar level of cerebral input from the player. The use of quick reflexes is not exempt from this category, but the route to success usually requires planning and a calculated approach.

Pretpostavljam da lista ima veze i sa pokušajem da se igre podele u 10 kategorija (žanrova), a ne 110. I kao što kažu za Elitu, trgovina je ključ (srce igre). Ako se izbaci Elita odatle, mogli bi i Animal Crossing i Operation Flashpoint.
Od ostalih naslova koji nisu našli mesto u top 10, a malo im je nedostajalo, tu su:
Command & Conquer Tiberian Sun
Death Tanks
Lemmings
Pikmin
Populous
Premier Manager 2
Ring of Red
StarCraft
Tactics Ogre: The Knight of Lodis
Worms
X-Com Apocalypse

I nema uvrede, nije moja lista. Da jeste, možda bih se malčice uvredio. :wink:

3. Virtua Fighter je bio prvi od nabrojanih. I da, upotreba miša u FPS-ovima je jedino što je vredno diskusije o inovaciji.

cutter

Quote from: "ridiculus"Evo, da se osvrnem i na ovo. Lično se ne bih složio da je nastanak FPS žanra toliko bitan sam po sebi. To je naravno subjektivno, i ja bih onda tu pre stavio prelaz sa 2D na 3D grafiku. Perspektiva prvog lica je postojala i pre FPS-ova (RPG-ovi). Što se tiče internet-igranja, to je samo korišćenje već postojeće infrastrukture za nešto što je već postojalo: mrežni multiplejer. Takođe, po onome što sam čuo, video, pročitao, iskusio (samo off-line verziju), Segin Phantasy Star Online (kada već pomenuh Segu) je bio benchmark na tom polju godinama, sve dok se Segini serveri nisu ugasili. Recimo, nudio je mogućnost međusobne komunikacije igrača koji ne govore istim jezikom, preko sistema simbola nalik na smajlije.
Ali ono što sam pomenuo o transparentnosti interfejsa, pa meni je prilično očigledno da bi trebalo tako da bude, plus što sve što sam pročitao od tekstova potvrđuje to. Nervni sistem funkcioniše tako. Niko ne "uči" kako da pomera ruke. Jednostavno zna. Tako i sa kompjuterskim interfejsom. Mora da bude što intuitivniji, što udobniji. Naučnici su dokazali (imam tekstove po časopisima) da su Nintendovi kontroleri ergonomski najbolji. Uostalom, oni su postavili gotovo sve standarde koji se koriste na konzolama danas. Od prethodne generacije konzola (koje sam sve igrao, pa zato mogu da poredim), GameCube ima najbolji džojped, najudobniji, najpraktičniji (najbolji za igre u kojima je ključno pritiskanje dva tastera u isto vreme). Sonyjev DualShock 2 je doduše blizu.
Stoga sam pomenuo "definisanje", razvoj. Vulfenstajn i ekipa su ipak ponudili znatno drugacije koriscenje prvog lica no sto je to ranije bio slucaj. Takodje, infrastruktura je postojala, ali njeno iskoriscavanje i postavljanje danasnjih MMORPG ili klasicnih multi, PvP/co-op standarda je usledilo kasnije.
Kontroleri su znacajne i korisne stvarcice, ali mislim da je pominjanje njihovih ergonomskih kvaliteta daleko od kritike igre, kao i instalaciona predigra. Naucna istrazivanja u svrhu korporativnog marketinga ce sigurno ubediti ciljnu grupu da im je nervni sistem u dobrim rukama, ali bih izbegavao rigidne formule, jer smo se slozili da govorimo i o igrama kao umetnosti. Negde bolje pase kontroler, negde tastatura & mis, uostalom koriste se na konzolama, i mutiraju.
Takodje, pomenuti Segin naslov se pojavio 2000., dakle kada su staze vec bile utabane, a ako je dostigao postignute benchmarke, uprkos kratkom veku, to je pohvalno.

...

Zasto sam pomenuo King of Fighters? Zato sto , npr, kad stisnes A i B taster dobijas kolut napred ili nazad, znaci kretanje lika koje je u isto vreme bezanje od napada, kad radis taj kolut napred onda jednostavno ne mogu da te udare a ni coskiraju tako lako kao u SF.

Dalje, KoF ima timove boraca i svako ima svoj stil. Naravno, neki timovi su nesr. jaci od drugih, ili je npr neko u timu brz i lak i udara a dugi je veliki, ima domet i ugl izbacuje rvacke poteze ali ok.

KoF takodje ima super napad i super super napad, nisam siguran da li je se ovo pojavilo pre SF Zero fore i super metera.

U svakom slucaju, Capcom VS SNK je samo naslednik KoF i SFa, bar po mom misljenju.

E da, u Eliti i jeste bitno da imas papir i olovku i nadjes dve planete izmedju kojih trgujes i pravis profit, po mogucnosti ne robovima, mada kad ugradis rikverc laser postaje zanimljivo krljati pirate.

EDIT
KOF 99 ima da se skine, jako je dobar kao i naredni!!!

Meho Krljic

Ma, nema sumnje da je KoF jedini serijal koji je mogao da stvarno parira SF serijalu po kvalitetu i uvođenju novih stvari (što su oba serijala kasnije razvodnjila objavljujući nezamislivu količini revizija i verzija). Ne smem da tvrdim da je KoF (prvi) uveo roll i super poteze, ali jeste njihovim uvođenjem postavio standard koji je danas prisutan u većini 2D fajtera.

Ali ne treba smetnuti sa uma da je SNK ozbiljna firma i da su oni i ranije imali originalan i smislen pristup fajterima (primer: Samurai Showdown). Mene više fascinira činjenica da ARC systems pravi jedan od najboljih savremenih 2D fajtera, Guilty Gear i da su do sada napravili milijardu revizija i postali stvarno ozbiljan igrač u poslednjih 5-6 godina a da su daleko od toga da su gigant poput SNK-a ili Capcoma.

No, još jednom da plagujem Arcana Heart: pamtite to ime, TA igra je najinovativniji 2D naslov u poslednjih ohoho godina.

...

Ja mislim da je Guilty Gear postao delom popularan jer je bio retka 2D tabacina koja se posle ohoho godina pojavila izm ostalog ZA PC, i to u vreme  kada je na PCju bila totalna dominacija pucacina i igara kao Age, Heroes i Warcraft.

Posle se pojavio Mame  kao i programi za skidanje, flashget, pa si mogao da skines tada ogromnih 5 mb (ili manje?) koji su bili Street Fighter Zero kad imas nesanicu i kad je jeftinija tarifa !!!

SNK je uradio i onu pucacinu Metal Slug, tako bese? A bili su i World Heroes?

Zasto vise niko ne radi letenje svemirom  za PC kao sto je bio Wing Commander??? To mi bas nedostaje, polja asteroida, cuvanje teretnjaka od lovaca onih mlekozdera...

Meho Krljic

PC?? Mislim da je Guilty Gear pre svega ime za sebe napravio u arkadama, moj brajko.

A što se tiče svemirskih letačina, podseti me da ti recnem Dark Star One.

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"No, još jednom da plagujem Arcana Heart: pamtite to ime, TA igra je najinovativniji 2D naslov u poslednjih ohoho godina.

Zapamtićemo!!!

Quote from: "..."SNK je uradio i onu pucacinu Metal Slug, tako bese?

Yup, to sam igrao, ne sećam se više koji ... verovatno treći. Ali animacije su urnebesne!!!

Poslednje što sam igrao, a da liči na Elitu, je X: Beyond the Frontier na PC-u. Mislim da Braben nije bio umešan u to (nisam više siguran), ali princip je isti. Ali, eto, već godinama ništa slično, bar da ja znam.  :(

Meho Krljic

Nova Elita je u izradi, čisto da znate.

A sinoć sam konačno porazio I-No i zvanično završio arkadni mod Guilty Gear XX Accent Core Plus. Jebote!!! Posle nedelju dana surove borbe (nisam ugasio PSP ni jednom za to vreme) doakao sam joj kombinacijom fenomenalnog blokiranja, mudrim izbegavanjem njenih super napada i odmerenim korišćenjem mojih specijalnih napada.

Vala sam se namučio ali je osećaj posle uspeha bio fantastičan, skoro da sam se osetio kao muškarac!!! Inače su je za ovu reviziju igre baš učinili teškom za prelaženje, pošto je endboss. Meni je I-no inače prilično simpatična pošto je u igri u kojoj se dosta toga naglašeno vrti oko hevi metala, jedini lik koji koristi gitaru kao oružje.

Ali ovde su mi je skoro pa ogadili, hehehe. Em joj se special gauge puni neverovatnom brzinom, pa izvodi specijalne poteze svaki čas, em ima vrlo nezgodne super napade (prvih pola sata nisam uopšte shvatao da se oni mogu izbeći, a NE mogu se izblokirati), em imam utisak da joj se life gauge prazni sporije nego kod drugih likova, em ima zajebane stringove napada koje čovek mora da nauči da prepoznaje jer zahtevaju različite vrste blokiranja, em su joj komboi ubitačni, tako da joj nije strano da postigne i dvadeset udaraca u jednom kombou. Ovo joj pomaže, i pored oslabljene snage udaraca u kombou, da nanese ogromne štete i otkine ti pola life gaugea samo jednim komboom, a da ne pominjem da combo-breaker potezi u ovakvim situacijama zahtevaju nadrealno dobar tajming i da mi je tek možda svaki treći-četvrti put uspevalo.

Ja sam, pritom spor čovek, sa refleksima poput mrtvog konja, slabo stojim i sa cancelingom tako da sam morao baš da zapnem da je pobedim. Na svu tu muku, izgleda da je igraču onemogućeno da u ovoj borbi koristi super napad, odnosno one-hit-kill kombinaciju koja je vrlo korisna kod protivnika visokog nivoa. Naprosto nisam ni jednom (za nedelju dana!!!) uspeo da ovo izvedem a na prethodnim protivnicima mi je, naravno išlo, tako da slutim da je namerno isključeno da bi boprba bila dramatičnija (kako igra još nije izašla nigde izvan Japana, nemam nigde dokumentaciju na nekom jeziku koji razumem da bih ovo i potvrdio). No, kako rekoh, osećaj zadovoljstva posle ovoga je zaista opčinjujući. Po ko zna koji put me je ova igra podsetila zašto ni jedan jedini 3D fajter ne može da se poredi sa dobrim 2D fajterima po kompleksnosti i dubini... E, sad,još kad bih našao nekoga sa PSP-jem da ovo igramo preko wifija...

Pošto se I-no herojski držala, evo još njenih slika, uključujući neke cosplay fotke, pošto smo, kako vidimo, ovih dana svi u tome.

Evo jedna zapadna tetka:

Jebote, kad vidim ove slike pomislim da je morabiti japanski slashfiction prepun priča u kojima I-no igra glavnu ulogu.

Meho Krljic

Ja sam naravno igrao kao Millia Rage, iako nisam fetišista kose... Mora da je u pitanju njeno rusko poreklo...

Ona je naravno malo teža za cosplay...

Ali može se

Meho Krljic

Uuu, ali konačno sam isprobao Melty Blood i prilično sam zadovoljan.

Naime, ovo je jedna od prilično retkih dojin igara koje su pretvorene u komercijalne igre. Dojin igre su ono što bismo mi na zapadu zvali fan-made igre, dakle, jelte, amaterski pravljene igre. U Japanu ovoga ima dosta i često se u te igre turaju likovi iz mangi i anima a na to se gleda bez mnogo dreke oko autorskih prava jer autori valjda shvataju da je ovo dobro za njihove likove jer širi kult itd.

Fighting igre, pošto okupljaju jako posvećene hardkor fanove, se srazmerno često prave u ovim varijantama, najčešće, po mom iskustvu koristeći MUGEN alatke. Alah zna da imam dosta MUGEN igara na svom harddrajvu... (Alah zna i za pornografiju na istom hardrajvu, ali pretpostavljam da vidi neke moje druge kvalitete pa me ostavlja na miru)

No, Melty Blood je igra koja je kvalitetom daleko iznad uobičajenih MUGEN igrarija, pa je kao takva, posle svoje premijere na Comiketu pre šest godina dočekala i arkadnu verziju, koja je postal dosta popularna, a posle je portovana i na PS2.

Ja sam sasvim slučajno skinuo PC verziju pre par nedelja, koja je i originalna, naravno, i to njenu najnoviju postojeću reviziju, Melty Blood Act Cadenza Ver. B. Instalacija je malo obeshrabrujuća jer je sve na japanskom (ali zapravo uopšte nije teško), a prezentacija u igri je dosta siromašna (nema muzike u menijima, sprajtovi su u zastrašujuće niskoj rezoluciji), ali gejmplej je odličan!!!

Melty Blood najviše podseća na Guilty Gear (ja pričam, ali sluša li me ko? GG je jedan od najboljih savremenih 2D fajtera. Evr. Ili tako nešto...), dakle, ima sličan sistem blokiranja, pogotovo EX-shielding koji je rizična tehnika jer zahteva precizan tajming, ali puni magic circuit gauge (slično tension gaugeu u GG ili MAX gaugeu u novijim SF igrama) i onemogućava protivniku canceling i pravljenje komboa. Takođe, ima dosta razrađenu borbu u vazduhu, sa sve air dashingom, air throwingom i posebnim komboima u vazduhu. Magic Circuit omogućava jače specijalne napade koji vraćaju i malo energije, a tu je i par combo-breaking tehnika koje omogućavaju iznenadne preokrete u igri, kao i nekoliko vrsta cancelinga koji menjaju dinamiku borbe. Sad, naravno, ja sam pola toga video sasvim slučajno i trebaće mi dani i nedelje da uđem u sistem, ali, vidi se da je ovo ozbiljno napravljeno i reklo bi se, dobro izbalansirano.

Sama borba je jako brza, specijalne i super tehnike izgledaju lepo i animirane su tako da imaš utisak da nanose štetu. Uprkos ne naročito visokoj rezoluciji samih sprajtova, pozadine i efekti su sasvim profesionalnog kvaliteta.

Što se likova tiče, skoro su isključivo devojčice (uz par muškaraca), različitih, jelte, profila. Ni jedna nije specijalno seksualizovana, čak naprotiv, dobar broj njih izgledaju kao fine žene i domaćice, mada ima i krvavih horor tipova, te uniformisanih oficirki...

Preporučujem igru ljubiteljima žanra, mada uz napomenu da bez gamepada ne treba da se trude jer igra, rekao bih, čak i ne podržava igranje na tastaturi (čak i da podržava, prebrza je da bi čovek mogao da je ozbiljno igra na takav način). Kao plus, analogne komande su solidno implementirane, mada, naravno pravi hardcore igrači koriste isključivo d-pad. Ja sam nekako slab na analogni stik, pa je igram njime.

Ja uglavnom igram kao ova na desnoj strani:

Ovo je pretpostavljam iz arkadne verzije:

Edit: Nešto se nije videla ova poslednja slika...

ridiculus

Quote from: "Meho Krljic"Melty Blood najviše podseća na Guilty Gear (ja pričam, ali sluša li me ko? GG je jedan od najboljih savremenih 2D fajtera. Evr. Ili tako nešto...)

Nemaš frke, ja čitam sve što se ovde napiše, pogotovo tvoje postove. Ako ne reagujem svaki put ili:
1. nemam vremena;
2. nemam šta pametno da dodam;
3. najčešće oba.
GG nisam igrao (od 2D fajtera jedino Street Fightera sam igrao dublje) , pa ne mogu da se složim ili ne složim, ali imam ga u vidu. Spremam se na malo podsećanje iz Virtua Fightera 3 na Dreamcastu.

Meho Krljic

Ma, ne mislim ja na narod ovde, nego više globalno. Uvek je priča Street Fighter ovo i King of Fighters ono, a igre poput Guilty Gear i naravno ARCANA HEART(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) su formulu prilično inovirale i obogatile.

ridiculus

Poneo sam na posao neke stare brojeve Edgea da čitam u trenucima dokolice, recimo istoriju Neo-Geo konzole, koja je smatrana ultra-high-end platformom u svoje vreme, početkom 90-tih. Kertridži za nju su koštali par stotina funti u Britaniji.

Father Jape

Mehovi izvestaji me podsetise na staru dobru gejmersku istinu:

:lol:

Meho Krljic

Ha, tačno tako.

Što se tiče Nea Gea, takođe tačno. Skupo, ali najnapredniji 2D hardver ikad. Zato su igre poput Metal Slug izgledale nestvarno, nezamislivo dobro. Skinuo sam neki emulator za NG ali ga još nisam propisno isprobao... No, kome se igra Metal Slug, postoji Metal Slug Anthology za PS2 i PSP i odličan je.

Meho Krljic

Nego, kad već spomenuh Melty Blood, evo kako japanski fighting games developeri podržavaju Srbiju smatrajući nezavisnost Kosova ništavnom:

(Uzgred, ovo je prvi put u životu da sam iskoristio komadu print screen, i to mi je žena objasnila kako)

ridiculus

Pa, ako je Neo-Geo jak u nekim žanrovima, to su shooteri i fighteri. Last Resort i Viewpoint izgledaju odlično, ali ovaj drugi važi za jedan od najtežih shootera (u prevodu, igara) ikad.

Meho Krljic

Hm, viewpoint mi ne radi, ali moguće je da treba malo da čačkam po setinzima... Prokleti arkadni automati, za njih je najteže napraviti propisne emulatore..

ridiculus

Što se tiče Melty Blood, stvarno dobro izgleda za amatersku igru!

ridiculus

Evo, dok čekam aktivacioni nalog sa imageshacka, par zanimljivosti.

Neki od najboljih naslova iz kataloga igara za Neo-Geo, da ljudi vide najbolju moguću 2D grafiku:

The Last Blade 2

Garou: Mark of the Wolves

Najbolja igra iz Fatal Fury serijala. MUST-PLAY. Po mnogima jedan od najboljih 2D fajtera svih vremena.

Metal Slug 3

Animacije su među najsmešnijim koje sam video u video-igrama.

King of Fighters '98

Samurai Shodown II

Viewpoint

Last Resort

Liči na R-Type.

Waku Waku 7

Fighter s manga-stilom! Nerealan i zabavan.

Neo Turf Masters

Odličan golf naslov od Nazce, tvoraca Metal Sluga.

Kizuna Encounter

Ne znam mnogo o ovom fajteru, sem da u evropskoj verziji postoje dve kopije čija se vrednost kretala oko 5000 dolara!! :?

Više podataka na http://www.neo-geo.com/.

EDIT: Sada nađoh ovo na Wikipediji:
The Neo Geo AES European homecart version of Kizuna Encounter (Fu'un Super Tag Battle) is one of the most expensive and rare video games of all time, there are rumored to be no more than 10 copies, three confirmed circulating in Europe and the US, and the last one sold for around 12,000 USD.

Meho Krljic

Juče sam skinuo sve postojeće ROMove za Neo Geo, međutim moram da priznam da sam malo neuspešan u emulaciji.. Koristim po svim ocenama najbolji emulator na 'tržištu' ali mi je procenat validiranih igara poražavajuće mali iako sam imao utisak da sam mu ubacio najaktuelnije BIOS fajlove.... Moraću još malo da čačkam po Internetu da vidimo može li se to popraviti. Mislim, pa ne bi ljudi pravilo ROMove da nemaju di da ih pokrenu, ne?

Drugo, emulator ne podržava gamepad što, ne moram da objašnjavam, užasno komplikuje igranje KoF igara...

Meho Krljic

Nego, evo za Father Japea još malo priče o Heavy rain:

http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=221452

Moram da priznam da posle odgledanih trejlera nisam baš bio raspamećen (već rekoh da zasnivanje igre na QTE mehanici - a to je sve što se vidi u trejleru - nije baš moja ideja dobre zabave), ali ova priča pritiska neku interesantnu dugmad:

Quote"We believe that videogames are mature enough to tell more complex stories carrying depth and meaning," explains Cage, "You've seen so many games telling you about rookies going off to the second world war, heroes trying to save the world... We try to tell a real story that's happening in a real world. No supernatural powers, no monster to kill, just real life." He reckons this can be just as exciting. "If not more."

Mislim... plemenito. To ni na koji način ne garantuje da će igra biti dobra, naravno, ali opet, lepo je videti da neko misli da može da pravi igre koje će imati zrelu tematiku i pripovedanje.

Takođe:

Quote"We believe the challenge should be transferred from the controller to the player's mind, because this is where the difficulty should be." This game isn't about solving puzzles or working out what you're supposed to do next; "We see Heavy Rain more like an unfolding journey, rather than a series of obstacles which have to be set up just to stop the player."

Ovo isto deluje interesantno. Igra manje kao serija problema koje treba prevazići a više kao interaktivni film, samo dobar. Ovo je vrlo rizična ideja, naravno jer svi znamo kako su izgledali interaktivni filmovi devedesetih (katastrofalno), ali opet, možda neko može tako nešto da izvede pa da ispadne dobro.

Iz ostatka teksta se da videti da je Cage i ostatak tima posvetio MNOGO pažnje atmosferi i dosta originalnom načinu kontrolisanja protagonistkinje (koja je to samo u demou, ova scena neće biti u samoj igri), plus da se i pored očigledne skriptovanosti igre neke stvari generišu proceduralno što je skoro pa best of both worlds - i jaka, kontrolisana priča i stohastička sloboda - sve u istoj igri!!! Zvuči vrlo zanimljivo, možda čak i ako igra zbog koje vredi uzeti PS3, ako sve ovo upali.

ridiculus

Ja sam nekoć imao emulator za Neo Geo, i znam da je radio perfektno. Ne mogu ti pomoći, jer je to bilo pre nekoliko godina, pre no što sam formatirao hard disk i izgubio i emulator i ROM-ove.  :cry:  :cry:  :cry:  Tada sam naučio da pravim kopije, a kasnije sam imao druga interesovanja.

U stvari, sada mislim da je u pitanju bio MAME, ali moraš nešto da mu dodaš. Neo Geo AES (Advanced Entertainment System) je kućna varijanta Nea Gea MVS (Multi Video System), koji je arkadna mašina, a jedina razlika u softveru je veličina kertridža, jer su u SNK-ju hteli da spreče arkadne operatore da stavljaju jeftinije igre za kućnu varijantu. Kod je isti.
To su bile dve revolucionarne ideje koje je SNK smislio: arkadne mašine sa softverom koji je lako promeniti (ranije je to moglo biti urađeno samo promenom štampane ploče) i unošenje arkadne mašine u domove (što praktično Neo Geo jeste).

Father Jape

Zaista taj Hevay Rain zvuci zanimljivo. Kao da je je odlucio da pokaze sta je naucio praveci Fahrenheit, dakle uzme ono najbolje od njega i napravi ono sto je oduvek hteo.

Elem, ne ostaje ti nista nego da kupis Trojku i javis nam utiske.  :lol:

Meho Krljic

Quote from: "ridiculus"Ja sam nekoć imao emulator za Neo Geo, i znam da je radio perfektno. Ne mogu ti pomoći, jer je to bilo pre nekoliko godina, pre no što sam formatirao hard disk i izgubio i emulator i ROM-ove.  :cry:  :cry:  :cry:  Tada sam naučio da pravim kopije, a kasnije sam imao druga interesovanja.

U stvari, sada mislim da je u pitanju bio MAME, ali moraš nešto da mu dodaš. Neo Geo AES (Advanced Entertainment System) je kućna varijanta Nea Gea MVS (Multi Video System), koji je arkadna mašina, a jedina razlika u softveru je veličina kertridža, jer su u SNK-ju hteli da spreče arkadne operatore da stavljaju jeftinije igre za kućnu varijantu. Kod je isti.
To su bile dve revolucionarne ideje koje je SNK smislio: arkadne mašine sa softverom koji je lako promeniti (ranije je to moglo biti urađeno samo promenom štampane ploče) i unošenje arkadne mašine u domove (što praktično Neo Geo jeste).

Evo, upravo sam telefonom pričao sa trotačkom koji mi je isto rekao da uz NG BIOS, MAME savršeno gura NG ROMove. Probaću večeras kad dođem kući. Juće ionako nisam imao vremena za ozbiljnije drndanje emulatora.

Apropos Heavy Raina, neće ta igra još pola godine i jače, imam puno vremena da vidim hoće li se već jednom pojaviti neki exploit za PS3 koji će nam omogućiti da pokrećemo backupove... Što je meni prilično bitno. Nije da nemam para da kupujem igre, ali volim da mogu da ih bekapujem.

morbius

Ma koristi MAME32, to ti je unapređeni MAME sa grafičkim interfejsom, jednostavan do bola i vrlo uspešan u emulaciji. Te Neo Geo konzole si sigutno igrao po fliperanama i luna-parkovima, potpuno isti hardver je išao i u kućnu varijantu i potpuno iste igre. Što naravno objašnjava i ogromnu cenu kućne varijante koju SNK nikad nije ni planirao, ali je popustio pred zahtevima ljubitelja Neo Geo igara.
Why me?

Meho Krljic

Znam, koristim MAME32, juče sam igrao Street Fighter 3 na njemu, a večeras ću da vidim kako tera ove Neo Geo ROM(ov)e.

mafija_x

Meho koju ozbiljnu 2d tucu preporucujes za noob pocetnika?
izgubili smo se u sirini ideje

Meho Krljic

Paaa... Street Fighter II u nekoj od najpopeglanijih revizija, recimo Super Street Fighter II Turbo koji ima i super komboe (koje original nema). Mislim, to je ipak igra koja je praktično uspostavila standard za savremeni 2D fajter (uglavnom time što je kompilirala elemente iz postojećih 2D fajtera u funkcionalnu celinu) i na čijoj osnovi je bukvalno sve što je došlo u poslednjih 17 godina u ovom žanru nastajalo.

Ja najviše od SF igara igram Street Fighter Alpha 3 jer mi je ona nekako najbolja ekstrapolacija SFII formule mada ni Street Fighter III nije loš (iako ima hardcore fanova koji tvrde da je JAKO loš). Ako imaš PSP, Street Fighter Alpha 3 MAX je jako dobar izbor (i ima da se kupi kod nas) jer je to najnovija revizija ove igre i jako je dobra. Greota samo što je igramo na lošem D-padu... Ali i tako sam je pre neki dan završio igrajući kao Ryu i nekako se dobro osećao ceo dan.

Alternativno, bilo koji King of Fighters iz poslednjih nekoliko godina, na primer 2002 ili 2006. Mislim, možeš i neki stariji, ali ovi novi su udobniji.

Ja sam najskloniji Guilty Gear serijalu, valjda zbog hevi metala, a i prija mi sav taj dashing, airplay, one hit killing itd., mada se to već može nazvati 'naprednijom' mehanikom. Za osnove, dakle za canceling, guarding, special i super komboe, dovoljan ti je i Super Street Fighter II Turbo.

Meho Krljic

Inače ovih dana sam se malo pozabavio meni prilično nepoznatim 3D fajterom koji je sa arkadnog automata portovan za Playstation a ja ga igram emuliranog na PSP-u. Igru je radio Capcom što je priličan kuriozitet jer su oni doduše poznati po 2D fajterima ali nemaju praktično ni jedan ozbiljan 3D fajter (ne računamo brawlere poput Devil May Cry ili God Hand).

Rival Schools je stoga iznenađujuće dobra i ozbiljno napravljena igra. Slutim da je za njenu relativnu nepoznatost krivo to što je priča u njoj naglašenija nego u ijednom drugom 2D fajteru kog mogu da se setim, a radi se o tinejdžerskoj sapunjari. Čak postoji i spinoff koji je klasičan dating sim. No, igra nije bila nepoznata, zapravo uživala je određenu popularnost pa i strip koji su radili UDON.

No, to na stranu, kad pričamo o borbi, Rival Schools je igra koja, na prve utiske može sasvim komotno da se takmiči sa Tekkenima i Dead or Aliveovima ovog sveta. Zapravo, pošto sam ovih dana još malo igrao i Soul Calibur IV, moram da kažem da mi RS deluje dublje i kompleksnije, mada je to možda samo moj utisak prilikom upoznavanja sa novom mehanikom.

Elem, čini mi se da je Capcom ovde pokušao i prilično uspeo da neke stvari normalne za 2D mehaniku prebaci u 3D. Blokiranje i izmicanje su ovde prilično esencijalni za uspeh, a stvari poput cancelinga i tzv. tardy countera (protivudarac koji se izvodi direktno iz bloka, bez recovery timea) su bitne ako čovek želi da prođe dalje. Air-play je dosta ozbiljan za jedan 3D fajter i ovakve napade iz vazduha sam do sada video jedino u novijim 3D Bleach igrama. Takođe, postoji i određena tag-team mehanika, ali ona više funkcioniše kao super combo nego što je mnogo razrađena, bar iz onoga što sam ja video. Ipak, to joj ne oduzima na spektakularnosti niti na korisnosti.

Sve u svemu, vredno pažnje, javljam ako otkrijem još nešto spektakularno u vezi ove igre.

Malo jutjub klipova:

http://hk.youtube.com/watch?v=LOxrfDVpT9A

http://hk.youtube.com/watch?v=P4oXShvTp2E&feature=related

ovaj drugi klip je sniman u very hard modu i može se videti airplay koji je na nivou bilo kog respektabilnog 2D fajtera.

...

Igra za pocetnika u 2d borilackim igrama?

Prvo mi pada na pamet Street Fighter Zero, a onda King of Fighters od 98 nadalje.

Garou Mark of Wolves je dobar.