• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Najprodavaniji stripovi i grafičke novele

Started by ridiculus, 21-07-2008, 01:57:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Evo, pošto se približava Comic-Con, da začinim sa malo statistike. Pokušavao sam da ispratim i statističku stranu umetnosti stripa, mangi, BD-a, kroz sve ove godine, i došao sam do zaključka da se ne može napraviti nikakva apsolutna, međunarodna lista. Podaci su, jednostavno, neuporedivi: različiti tipovi izdanja, različiti uslovi pod kojima su računate cifre. Staviću ovde neke liste ipak, ali ne pre nego što se naspavam. U međuvremenu, ako neko ima neke podatke, bilo bi lepo da ih podeli s nama.
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Najprodavanija grafička novela svih vremena je 100 povrataka Nadzirača iz pakla u izdanju Belog puta.   :roll:    Uh, zaneo sam se malo.  :)
Kao što rekoh, nije lako doći do tog podatka. Amerikanci izdaju svoje liste mesečno, Francuzi i Japanci nedeljno. Kompanije koje  rade sa statistikom poseduju podatke, ali obično ih naplaćuju. Tako da ono što sledi jesu informacije koje se slobodno mogu pronaći na netu.
U Americi postoje dve nezavisne liste, jedna je sinteza podataka uzetih iz striparnica (comic shops), druga je iz knjižara. Prvu listu objavljuje ICv2 prema podacima kompanije Diamond U.S., glavnog distributera stripova u Americi, koji radi samo sa specijalizovanim radnjama. Postoji i prodaja preko kioska i knjižara, a podacima iz ovih drugih bavi se Nielsen BookScan.
Prva lista se takođe sastoji od 2 posebne liste: za stripove (comic books), tj. tanke sveščice, pamflete od tridesetak stranica i za grafičke romane (novele). Ovi podaci se objavljuju mesečno. Recimo, za mesec maj, najprodavaniji naslovi su:
A) Stripovi
1. Secret Invasion #2..........182443 (broj prodatih kopija);
2. Final Crises #1  ..............144826;
3. New Avengers #41.......... 109185;
Marvel tuče DC po pravilu.

B) Grafičke novele
1. Buffy the Vampire Slayer Season 8 vol.2 ....... .....9493;
2. Hulk WWH ........................................................9432;
3. Indiana Jones and Kingdom of the Crystal Skull......6407;
Ovo su smešne brojke, ali, ponavljam, nisu računate knjižare.
(Za sve ove informacije copyright by Diamond Comic Distributors, Inc.)

Na BookScanovoj listi obično vlada Naruto, ali nemam brojke. Za  potpunu informaciju treba objediniti ove dve liste.

U Japanu postoje dve kompanije koje objavljuju podatke vezane za prodaju mangi u obliku tankobona, ili nekog luksuznijeg izdanja. To su Oricon i Tohan. Tohanovu nedeljnu listu prvih 20 često prenose mediji na engleskom jeziku, ali takođe bez brojeva. E, ja ću vam ovde dati Oriconovu nedeljnu listu (7-13. jula), odnosno samo prva tri mesta:
1. Bleach #34 ................... 228406 (2. nedelja);
2. Gintama #24 ..................171218 (2. nedelja);
3. Hayate no Gotoku #16 .....164097 (1. nedelja);
Najveća prodaja je u prvoj nedelji objavljivanja, tako da Bleach #34 ima preko 650 hiljada prodatih primeraka. Od 30 mesta na listi, njih 15 zauzimaju nova izdanja i retko se koje delo zadrži više od 2-3 nedelje. Izuzetak je One Piece #50, koji je izašao početkom juna i već je 6 nedelja na listi, na 24. mestu sa 25868 prodatih kopija, ali kako je prve nedelje prodao preko milion, ukupna brojka je preko milion i po.
One Piece je, inače, jedan od kandidata za najprodavaniji strip svih vremena i bliži se brojci od 150 miliona prodatih primeraka za 50 tomova samo u Japanu. Mislim da su iznad, u svetskim okvirima, samo Dragon Ball i Asterix. Kochi Kame ima prodaju preko 150 miliona, ali ima i preko 150 tomova (najduža manga u serijalizaciji). Doraemon i Slam Dunk su takođe blizu. Takođe, zanimljiv je odnos prema Narutu, koji ima prednost u Americi i Francuskoj, ali u Japanu je One Piece prilično jači, recimo, za 6 nedelja poslednji Naruto je prodao nešto malo manje od milion primeraka.
Za najprodavaniji strip u smislu američke sveske važi X-Men broj 1 iz 1991. Chrisa Claremonta i Jima Leeja, koji je prodat u više od 8 miliona primeraka.
Za Francuze drugi put.

Cornelius

Asteriks "Nebo mu pade na glavu", 2005 - tiraz 8 000 000 primeraka
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

ridiculus

Da, to sam čuo, mislim da na Francusku "otpada" između 2 i 3 miliona, a isto toliko i na Nemačku. Svakako je to zadivljujuća brojka. Asterix ukupno ima oko 320 miliona prodatih albuma na celom svetu. Još jedino znam da je Dragon Ball u tom rangu (prošle godine je imao preko 300 miliona prodatih primeraka). Ne znam doduše za stripove Carla Barksa, pošto su to prvi stripovi s kojima sam se sreo u detinjstvu i imao sam utisak da su svugde.
Kina bi mogla da pomrsi račune u svakoj statistici, ali njihova scena nije toliko jaka (usput, u Kini ima 20 miliona registrovanih stonotenisera). Ali, sve se svodi na način konzumacije: u Koreji, recimo, primat imaju radnje koje iznajmljuju stripove, tako da je prodaja slaba. Zato autori beže u inostranstvo, Ameriku ili Japan.