Author Topic: NASA: Na Marsu ima vode  (Read 9019 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.312
 • Enfant terrible
NASA: Na Marsu ima vode
« on: 02-08-2008, 00:10:56 »
Hjuston -- "Feniks", kosmička letelica američke svemirske agencije NASA, potvrdila je postojanje vode na Marsu.


 Laboratorijski testovi na letelici su, kako se navodi u saopštenju NASA, ukazali na postojanje vode tako što je instrument identifikovao isparenja koja su nastala zagrevanjem uzorka zemlje. Postojanje vode je osnovni preduslov da se na Marsu začne život, a ta mogućnost naučnike intrigira već decenijama.

"Ovo je prvi put da smo se zaista uverili u postojanje vode na Marsu. Prvi put je voda sa Crvene planete zaista dotaknuta i isprobana", rekao je naučnik Vilijam Bojnton sa Univerziteta u Arizoni.

"Feniks" je nakon putovanja, dugog 680 miliona kilometara, koje je trajalo 296 dana, u maju 2008. godine sleteo na severni pol Marsa. U pitanju je prva sonda koja se spustila na deo Marsa za koji se veruje da pod površinom krije okean leda.

Istraživači kažu da je zakopan led otkrila pre Feniksa kosmička letilica "Odiseja", ali sada su naučnici po prvi put imali priliku i da ga dodirnu.

"Veoma sam srećan što smo pronašli uzorak leda. Kada smo ga pronašli, proslavljalo se uz šampanjac jer ovo je nešto na šta smo čekali", rekao je Bojnton.

"Naravno, mi znamo da je 'Odiseja' otkrila led pre šest godina na Marsu, ali sada smo konačno imali priliku da ga dodirnemo i okusimo. To niko nije pre uradio i mogu da vam kažem u svoje ime da je ukus odličam. Veoma mi je drago što sam u ovoj poziciji", rekao je on.

Kada je kosmička letelica "Feniks" sletela na Crvenu planetu, pronašla je nešto što liči na led u grumenu zemlje. Uzorak zemlje je bio izložen temperaturi od 32 stepena kada je primećno da je počeo da se topi.

"Shvatili smo da je u pitanju led kada smo uočili da se topi. Kada zagrevate materijal koji sadrži led, doći ćete do njegove tačke topljenja, potrebana je visoka temperatura. I ono što smo mi tada videli bilo je topljenje leda", kaže Bojnton.

Uzorak je bio izložen vazduhu dva dana, nakon čega je deo vode ispario što je grumen zemlje učinilo lakšim za dalja istraživanja.

U saopštenju NASA se navodi da će istraživanje "Feniksa" biti produženo sa planirana tri meseca, koji se navršavaju krajem avgusta, za još 60 dana, odnosno do 30. septembra ove godine, zbog "povoljnih uslova na jednoj od najinteresantnijih lokacija na Marsu".
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.312
 • Enfant terrible
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #1 on: 02-08-2008, 13:49:11 »
Na Marsu ima vode, ima li života
Najnovije nalaženje leda povećava izglede za postojanje najprostijih mikroorganizama, što je potvrdilo hemijsko ispitivanje uzoraka tla


Hoće li će ljudi naseliti Mars? Da li je on pogodan za duži boravak? Možemo li bolje upoznati svoju planetu proučavajući klimatske promene na susednoj? Jesu li zemlja i Mars prošli kroz ista geološka zbivanja?

Pitanja naviru, a izvor ovih i drugih odgovora krije se u vodi.

Najnovije nalaženje uzorka leda koji je iskopao automatski tragač na Crvenoj planeti, prozvan „Feniks”, povećalo je izglede da se može naići na tragove života. Američki naučnici su slavodobitno objavili: imamo vodu! A ova tečnost je, da podsetimo, presudna za opstanak ma koje vrste organizama.

Potvrđeni su pređašnji snimci letelice „Odisej” koja je, kružeći oko Zemljinog suseda, najavila postojanje zamrznute vode.

I raniji „marsovski izviđači” su odašiljali slike vidljivih jaruga i klisura, milionima godina urezivanih obilnim bujicama. Istraživači su uvereni da leda ima u izobilju, čak i velikih mora. Zato su pre nekoliko godina osmislili nov istraživački pristup – „praćenje vode”.

Snimanje gama zracima i neutronskom spektroskopijom najviše obećava, zato što planeta ima tanušnu atmosferu i ne toliko snažno magnetsko polje. Na dubini od jednog do tri metra stvaraju se brzi neutroni koji stupaju u međudejstvo s jezgrima hemijskih elemenata tvoreći gama zračenje. Svako jezgro se odlikuje jedinstvenim spektrom, na osnovu čega je moguće raščlaniti sastav tla.

U Naučnom institutu za svemirska proučavanja Ruske akademije nauka osmislili su, prema rečima Igora Mitrofanova, visokoenergetski otkrivač (detektor) neutrona koji dočarava Marsovo tle i pronalazi led. Uređaj se koristio duže od sedam godina na američkoj letelici „Odisej” koja je, oblećući oko planete, otkrila velike količine vode odmah ispod površine i zabeležila sezonske promene ugljen-dioksida u površinskim nanosima.

Krajem maja Amerikanci su odaslali novu letelicu „Feniks” koja je potvrdila ruske nalaze. Robotska ruka je zagrebala tvrdu koru i našla belu materiju veoma sličnu ledu. I više od toga: u laboratoriji na svemirskom brodu hemijskom analizom ustanovljeno je da se u uzorcima nalaze svi sastojci za nastanak i opstanak života.

Dogodine će Nacionalna vazduhoplovna i svemirska uprava (NASA) iskrcati naučnu laboratoriju, a vozilo-lutalica s novom ruskom napravom će – za razliku od prethodne što hvata neutrone iz tla, nastale pod uticajem kosmičkih zraka – imati vlastiti izvor neutrona. Svojim titrajima (puls) dopiraće metar i po do dva u duboko, snimajući odraz neutrona i utvrđujući prisustvo vode na površini.

U prvim mesecima 2007. objavljeno je: ako bi se istopio sav podzemni led na Južnom polu, obrazovao bi se okean dubok gotovo 11 metara! Zamrznute naslage usnimili su instrumenti sa evropske letelice „Mars ekspres”.

Nataloženi led i prašina opaženi su još početkom sedamdesetih prošlog veka, ali tek sada je – zahvaljujući tehnološkom prodoru – omogućeno zavirivanje u podzemne slojeve. Ima naznaka da je u davnoj prošlosti Marsovim krajolikom teklo deset, a možda i sto, puta više vode!

Presahla korita i drugi geološki belezi nagovešćuju da je Zemljin sused nekada obilovao vodom dovoljnom za ogroman okean, dublji od 600 metara, jer je gusti omotač od ugljen-dioksida održavao neophodnu toplotu. Pojedini istraživači su pretpostavili da su voda i gas isparili u svemir, zato je Crvena planeta u naše vreme veoma suva, a gasoviti prekrivač joj se umnogome istanjio.

A gde je iščezao ostatak tečnosti?

Prema jednom tumačenju, slila se u podzemne pukotine. Astronomi su prilično uvereni da je pre nekoliko milijardi godina žuborila u potocima i rekama na svojem putu do jezera i mora.

Pre nešto više od jedne decenije saradnici NASA obznanili su da su u kamenu s Marsa, teškom dva kilograma, naišli na mikroorganizme. Duhovi su se ustalasali kao u vreme spuštanja prvog „Apola” na Mesec. A gde su bakterije, tu je život. Na samom izmaku života tih avgustovskih dana (umro u decembru 1996), uvek nadahnuti astrobiolog Karl Sagan (po obrazovanju fizičar) poručio je: „Ako se nalazi potvrde, to je tačka preokreta u ljudskoj istoriji.”

Za sada nema nesporne potkrepe da je čovečanstvo stiglo do prekretnice.

Parče kosmičke stene, stručno nazvano ALH84001, iskopano je u antarktičkom ledu 1984. i pogrešno razvrstano, sve do 1993. kada su istraživači shvatili da potiče s Crvene planete. I to je privuklo pažnju, jer se za nekoliko sličnih do tada znalo. Starost je procenjena na četiri i po milijarde godina, kada je na Zemljinom, sada jalovom, susedu tekla voda, i te kako bitna za opstajanje živih organizama.

Godinama su se biohemičar Dejvid Makaj i osporavaoci prepirali da li je magnetit u meteoritu mogao da nastane u nebiološkim zbivanjima. I to se oteglo do 2001. kada su u laboratoriji NASA zgotovili gomilicu minerala sličnog nađenom u marsovskom kamenu. Čak su dočarali uslove u kojima se to dogodilo!

Ni tada se neumorni zagovornik nije predao: uskoro je prikazao snimke drugog meteorita s rupicama kakve izdube zemaljske bakterije u vulkanskim stenama na dnu okeana. I ponovo se naučno bratstvo nije suviše uzbudilo, jer je mineral iz skorijeg vremena kada je na Crvenoj planeti zavladala negostoljubiva hladnoća.

Prevarili ste se ako ste pomislili da je zapletu kraj: umešao se neizbežni Den Braun, čuven po „Da Vinčijevom kôdu”, napisavši 2001. roman „Tačka obmane”, u kojem je naučnik iz NASA na Arktiku (dakle, na severu) pronašao meteorit, za koji se pretpostavilo da potiče od jedne vrste ljuskara iz kosmosa, što je podgrejalo nagađanja da nismo sami.

Naposletku se ispostavilo da su džinovski ljuskari sa Zemlje.

http://www.politika.co.yu/rubrike/Svet/Na-Marsu-ima-vode-ima-li-zivota.lt.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Son of Man

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.961
 • See ya in Bambiland...
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #2 on: 02-08-2008, 14:19:57 »
Shta su se navrzli na taj Mars daj da vidimo tu Evropu jer ja sam siguran da tamo ima neshto (naravno da nisam mislio na ovu nashu EU - tamo nema nishta). Nije Dzaba Artur Klark piso ono - logichno je da je vec tad imo neke insajderske informacije.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.312
 • Enfant terrible
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #3 on: 02-08-2008, 14:26:50 »
Quote
Shta su se navrzli na taj Mars


Vala bas. Ja sam oduvek bio za Snickers. Mmmmmmm Snickers. :wink:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #4 on: 02-08-2008, 14:28:14 »
Šta mislite šta smo pili pre nego što smo pali s... :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Son of Man

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.961
 • See ya in Bambiland...
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #5 on: 02-08-2008, 14:33:54 »
Quote from: "scallop"
Šta mislite šta smo pili pre nego što smo pali s... :evil:

Mi Bosanski Srbi odvajkada bogme rakiju, josh od vremena kad smo bili jednocelijski organizmi smo se navukli. Zato i jesu nasli samo vodu a nidje rakiju jer smo svu rakiju naravno popili. Zato smo se i preseili na Zemlju, nestalo rakije jbga. :(

Axle Munshine

 • 4
 • 3
 • Posts: 525
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #6 on: 30-09-2008, 21:10:15 »
Na Marsu pada sneg!
Utorak, 30. septembar 2008. 20:23    


Američka sonda Feniks zabeležila je sneg koji pada na Marsu, što predstavlja događaj bez presedana.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je laserski instrument koji analizira interakciju između atmosfere i tla crvene planete otkrio je sneg koji pada na visini od 4.000 metara iznad mesta na kojem se nalazi Feniks.

"Ništa slično nismo do sada videli na Marsu", rekao je naučnik Džim Vajtvej sa Univerziteta Jork u Torontu, koji je zadužen za kanadasku meteorološku stanicu postavljenu na Feniksu.

Vajtvej je najavio da će naučnici sada proučiti da li ima indikacija da je sneg pao i na površinu Marsa. Prema prvim podacima, pahulje snega topile su se pre nego što bi pale na tlo.

Zahvaljujući Feniksu koji se spustio na Mars 25. maja, otkriveni su tragovi hemijske reakcije minerala sa Marsa i vode, koja se dogodila u prošlosti, objasnili su naučnici.

"Nastavljamo da prikupljamo podatke i moramo da sprovedemo još veliki broj analiza kako bi dobili odgovore na pitanja koja nas interesuju", rekao je taj kanadski naučnik.

(Beta)
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.312
 • Enfant terrible
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #7 on: 30-09-2008, 21:10:17 »
Na Marsu pada sneg!

Američka sonda Feniks zabeležila je sneg koji pada na Marsu, što predstavlja događaj bez presedana.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da je laserski instrument koji analizira interakciju između atmosfere i tla crvene planete otkrio je sneg koji pada na visini od 4.000 metara iznad mesta na kojem se nalazi Feniks.

"Ništa slično nismo do sada videli na Marsu", rekao je naučnik Džim Vajtvej sa Univerziteta Jork u Torontu, koji je zadužen za kanadasku meteorološku stanicu postavljenu na Feniksu.

Vajtvej je najavio da će naučnici sada proučiti da li ima indikacija da je sneg pao i na površinu Marsa. Prema prvim podacima, pahulje snega topile su se pre nego što bi pale na tlo.

Zahvaljujući Feniksu koji se spustio na Mars 25. maja, otkriveni su tragovi hemijske reakcije minerala sa Marsa i vode, koja se dogodila u prošlosti, objasnili su naučnici.

"Nastavljamo da prikupljamo podatke i moramo da sprovedemo još veliki broj analiza kako bi dobili odgovore na pitanja koja nas interesuju", rekao je taj kanadski naučnik.

(Beta)
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Axle Munshine

 • 4
 • 3
 • Posts: 525
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #8 on: 30-09-2008, 21:11:18 »
E da mi je ovo neko pricao,ha,ha,ha... :lol:  :lol:  :lol:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Axle Munshine

 • 4
 • 3
 • Posts: 525
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #9 on: 30-09-2008, 21:12:00 »
@Alexdelarge
Izostavio si datum... :lol:  :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.312
 • Enfant terrible
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #10 on: 30-09-2008, 21:50:51 »
Quote from: "Axle Munshine"
@Alexdelarge
Izostavio si datum... :lol:  :wink:


To je zato sto je hronologija krajnje nepouzdana. :wink:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Axle Munshine

 • 4
 • 3
 • Posts: 525
NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #11 on: 30-09-2008, 22:15:00 »
:lol:  :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.312
 • Enfant terrible
Re: NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #12 on: 05-08-2011, 15:44:51 »
Pronađena tekuća voda na Marsu

Naučnici pronašli dokaz o postojanju vode u tekućem stanju na površini Marsa.

Naučnici američke svemirske agencija NASA objavili su danas da su pronašli prvi dokaz postojanja tekuće vode na Marsu, što će, ukoliko bude potvrđeno, biti prvo takvo otkriće na tlu crvene planete.

NASA je objavila fotografije planete na kojoj se vide tamni tragovi koji se pružaju iz kratera Nju Njuton na južnoj hemisferi.

"Najbolje objašnjenje za fotografije na kojima se vide tragovi jeste da je u pitanju tekuća voda", rekao je glavni istraživač snimaka orbitera HiRISE Alfred MekJuen sa Univerziteta u Kaliforniji.

Pomnim posmatranjem je utvrđeno da se tamni "potoci" koji se vide na fotografijama koje je nedavno snimila američka sonda MRO (Mars reconnaissance orbiter), pojavljuju u kasno proleće, a nestaju u zimskom periodu.

Njegovo mišljenje deli i vođa programa istraživanja "crvene planete" Majkl Mejerkoji je juče na konferenciji za novinare koju je prenosila NASA, rekao da je "otkriven niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu".

Ranije ove godine naučnici su pregledali hiljade fotografija i suzili izbor na četiri pogodna mesta gde bi sledeći rover NASA mogao da sleti. Sada kada "imamo vodu", pravo mesto za sletanje je Gejlov krater.

(MONDO)

http://www.mondo.rs/s213869/Info/Svet/Pronadjena_tekuca_voda_na_Marsu.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.030
Re: NASA: Na Marsu ima vode
« Reply #13 on: 05-08-2011, 17:55:05 »

klasika
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...