• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Znanstvena fantastika vs. Naučna fantastika

Started by scallop, 31-08-2008, 11:39:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Cornelius

Quote from: "scallop"
Citat / Dexa:

Pa jel sam ja lepo reko da treba zabraniti klub za sve sa 40+?

A ova dvojica imaju, kolko se ja razumem u otorinolaringologiju, cak i 50+. Pa koj ce moj više medju tuj decu u LK? Nek idu da se druže s ortaci Alchajmera i Parkinsona.

U svoje vreme, u ex-yu, bila je citava kategorija mladih stvaralaca koji su stalno terali starije od sebe da se sklone i naprave prostor mladjima. Mnogi od njih su tako do smrti galamili uz pivo da ne uspevaju da se ostvare od "matorih", a najvestiji su postali rukovodeci kadrovi omladinskih organizacija i tako stigli i do penzije.

Ne treba se obazirati na takve price. Uspeh Laze Komarcica upravo treba da pociva na saradnji svih generacija.

Inace, trolovanje je normalno u okviru ovog topika jer sam naslov izaziva. Zato, ne treba se cuditi kad se trolovi pojave.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Bab Jaga

Quote from: "biljana.m"Postoje stalni natječaji za zbirke, postoji kontinuitet izlaženja. Tu su fanzini, tu je Ubiq. To je sve nečiji debeli trud.

...

Ovdje nismo zbog konfrontacije, kao ovnovi na brvnu.
Ovdje smo zbog informacija.

Da, debeli trud konkretnih ljudi imenom i prezimenom - Žiljka, Šakića, Šišovića i dr., oni baš i ne postaju puno po forumima (kad nemaju vrijemena jer su zauzeti konkretnim radom).

A po forumima pljuju po drugima najviše te koje nisu ništa pametnog učinili. Zato skoro svaka tema, bez obzira s koliko dobrih namjera bila pokrenuta i pretvori se u pjuvačinu, i tim odbije i ono malo kreativnih ljudi koliko njih uopće posječuje te forume.
Ghoul fhtagn!

Dagi

Možda će biti korisno za diskusiju. Razgovor s Hrvojem Prćićem je ovdje, a s Brankom Pihačem ovdje. Ima još intervjua...

scallop

Quote from: "Dagi"Možda će biti korisno za diskusiju. Razgovor s Hrvojem Prćićem je ovdje, a s Brankom Pihačem ovdjeIma još intervjua...

Pročitao i hvala. Dobro je znati da postoji potreba i želja da se progovori koja sa likovima tog kalibra. U Srbiji nema te prakse. Znaš onu o tome zašto u paklu đavoli ne čuvaju kazan u kojem se kuvaju Srbi?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Nikad cuo za pitanje, ali tacno znam odgovor!

Boban

koji je bre Srbin zavredio da dospe u Pakao?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Quote from: "Boban"koji je bre Srbin zavredio da dospe u Pakao?

Djavo.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Onaj koga u'vate. :x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Onaj koga u'vate. :x

Radovan?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Dagi

Quote from: "Dagi"Možda će biti korisno za diskusiju. Razgovor s Hrvojem Prćićem je ovdje, a s Brankom Pihačem ovdje. Ima još intervjua...

Pročitao i hvala. Dobro je znati da postoji potreba i želja da se progovori koja sa likovima tog kalibra. U Srbiji nema te prakse. Znaš onu o tome zašto u paklu đavoli ne čuvaju kazan u kojem se kuvaju Srbi?

Nema na čemu. Pa, onda da okačim i preostale koje imam: Berečića, zatim Franića te Mišaka. Franić generacijski ide doduše u osamdesete, ali je svoj jedini roman objavio nedavno, dok su Berečić i Mišak iz devedesetih.

Čisto da se nađe, ovdje je i razgovor sa Žigom Leskovšekom, ali mislim da je već bio prenesen na ovaj forum. Kad sam pri poslu, tu je i tekst Tanje Cvitko o slovenskom SF-u, iako čujem da će uskoro izići u novoj verziji...

Zapravo, postojao je plan da se u "Parseku" naprave razgovori s ključnim ljudima hrvatskog žanra iz osamdesetih, ali nisam (još) tome pristupio baš sistematski.  :roll:

I ne, ne znam zašto se ne čuva kazan sa Srbima!?  :evil:

Aleksandar Žiljak

Quote from: "mac"
Uzgred sta je svrha citave ove diskusije (u okviru teme)? Zelimo li da vidimo koji je klub dao bolje SF price? U kom smislu bolje, kako ih porediti? Ovo nije prvi put da pokusavamo da poredimo stvari koje svoju vrednost imaju samo u oku posmatraca. Ako je vec tako onda nam treba nepristrasno oko, treba nam spoljni sud. Sami se nikad necemo dogovoriti.

Mislim da je prava svrha da se iznesu, 'ajmo tako reći, načini rada i funkcioniranja pojedinih sredina, kao i da se iz zaborava izvuku konkretni događaji i trendovi, ne radi nadmudrivanja, nego radi, uvjetno rečeno, dokumentiranja. Onda će neke usporedbe izaći van, ili neće, vidjet će se.

Rezultat ove diskusije ne bi trebao biti vrednosni sud, jer njega može stvarati samo onaj tko je pročitao sve od svih. Recimo da bi nas se našlo koji se makar u svojem dvorištu približavamo tom idealu. A naravno, svaki je vrednosni sud subjektivan.

Dakle, mene osobno zanima pokušaj da se rekonstruira povijest. Da, bilo bi dobro da neke od tih stvari odu i na papir ili da se barem uobliče u suvisle cjeline.

I da, drugar'ce i drugovi, nemojmo sami sebe shvaćati preozbiljno. Da svi stavimo sve što smo napisali na jednu hrpu i da onda dođe npr. neki Silverberg i stavi svoje na drugu hrpu, njegova bi ispala veća. Mislim, dvije scene zajedno jedva da se mogu nositi s jednim ozbiljnim piscem preko bare. :cry: Znam da su tamo prilike druge, ali samo podsjećam da se ne uzimamo preozbiljno.
A. Žiljak

scallop

Quote from: "Dagi"I ne, ne znam zašto se ne čuva kazan sa Srbima!?  :evil:

Jedan drugog vuku nazad da se nekom ne posreći i utekne.

Je li, kakve su moje šanse da neko u Hrvatskoj porazgovara sa mnom, ako sam samo frtalj hrvatskog porekla? Doduše, toliko imam i srpske krvi. Možda zato sa mnom niko ovde nije obavio ovakav razgovor. :cry:

Aleksandar Žiljak

Quote from: "Mica Milovanovic"
Sa druge strane, ono sto ne mogu sa sigurnoscu reci posto uglavnom znam iz druge ruke, jeste da nam se cinilo da u hrvatskom fandomu ne postoji takvo "kreativno kritizerstvo". Da su, za razliku od nas koji smo mogli i hteli jedni drugima da kazemo u lice sve sto nam se ne svidja, u Hrvatskoj ljudi mnogo manje otvoreno govorili jedni drugima o manama njihovog pisanja.

Ne znam kako je to izgledalo u SFeri 1980-ih, ali se nova generacija 1990-ih u značajnoj mjeri razvila iz literarnih radionica, gdje bi ljudi donijeli priču i pročitali je, a onda bi bilo drvlje i kamenje. Da, na samom početku 1990-ih, do cca. proljeća 1993. nije se imalo baš ni gdje objaviti.

Te radionice i škole pisanja su u SFeri opet aktivirane zadnjih par godina i čini se da daju jednu novu ekipu autora.
A. Žiljak

scallop

Quote from: "Aleksandar Žiljak"I da, drugar'ce i drugovi, nemojmo sami sebe shvaćati preozbiljno. Da svi stavimo sve što smo napisali na jednu hrpu i da onda dođe npr. neki Silverberg i stavi svoje na drugu hrpu, njegova bi ispala veća. Mislim, dvije scene zajedno jedva da se mogu nositi s jednim ozbiljnim piscem preko bare. :cry: Znam da su tamo prilike druge, ali samo podsjećam da se ne uzimamo preozbiljno.

Ne  :cry: , Žiljak!

Važno je da se razumemo. Do sada je i Mac sigurno shvatio. Od polovine sedamdesetih do polovine devedesetih imali smo takvu eksploziju da se njome teško bilo šta u Evropi moglo porediti. A, mali jezik je - mali jezik. Konjukturu i tržišni pritisak anglo-saksonskog jezičkog područja niko nije izdržao. Mada, već sam o tome ovde napisao par redaka, krajem osamdesetih sam imao toliko samopouzdanja da sam bio spreman i u tu utakmicu. Jednostavno, mi smo imali o čemu pisati.

I, nije dobro žaliti se na Sirius. Ja sam u tom periodu natukao bar jednu priču godišnje. Nisam, valjda, trebao očekivati da Jurković, Koščević i Prčić pune Sirius samo mojim pričama? Pristojno sam slao jednu do dve i to bi, otprilike, bilo i objavljeno. A bitku sa recenzentima sam vodio nekoliko godina dok ja nisam naučio bolje pisati i dok se oni nisu predali :lol: .

Evo još jedne dobre anegdote:

Pošaljem ja priču "Intermezzo za kontakt", a recenzent je ispuca nazad sa primedbom da priča nema kraja. (To mi je inače slabost: volim da dam priliku čitaocu da smisli nešto za kraj po svojoj volji). Naravno, odgovorim da je nesuvislo optuživati priču što nema kraj, kad već naslov to priznaje (intemezzo = međuigra). Otpili mene Darije ponovo, a ja odem na sastanak u LK i objavim konkurs za kraj svoje priče. Društvo prilegne na posao, dobijem nekoliko pristojnih varijanti, odaberem tri i sve tri priheftam uz gotovu priču. Računam: neka u Siriusu odaberu kraj po svojoj volji. Međutim, i njima je izgleda dojadilo, ne primete da se tamo nalaze tri kraja, povežu sve zajedno i objave priču.

Mac, jel' vredelo što sam otvorio topik? :wink:

biljan@

LOL, hoćemo još insajderskih anegdota

evo što sam našla , a Tanja C me podsjetila

Have no fear of perfection - you'll never reach it.        Salvador Dali

biljan@

Mica Milovanovic

Ja se slazem sa Ziljkom da bi dokumentovanje mogla biti glavna svrha ovog topica.

Vidite, mi manje-vise dobro poznajemo situaciju od pocetka osamdesetih naovamo, jer nas ima dosta koji smo savremenici tog vremena. Pa ipak, imamo razlicita gledanja, jer su nam secanja filtrirana kroz subjektivna sita razlicite krupnoce okaca. Uporedjenje nikada nije na odmet.

Ali sta reci za vreme koje je prethodilo osamdesetim? Koliko poznajemo sezdesete i sedamdesete i vreme kada su nastajale prve publikacije koje su sistematske publikovale SF price? Plavi dodatak, X-100, Kosmoplov, AS (iz Srbije). Mnogi ljudi iz tog vremena vise nisu sa nama... Vredi li pokusati da saznamo vise od onih koji su jos tu?
Mica

mac

Dobar topik, nema sta. Ali ako zelite da uradite nesto stvarno korisno onda napunite Rastka svim tim pricama koje ovde spominjete. Mi mladji vise volimo da dobijemo stvari na Internet tacni nego da jurimo tamo neke casopise od pre rata.

scallop

Quote from: "Mica Milovanovic"Ja se slazem sa Ziljkom da bi dokumentovanje mogla biti glavna svrha ovog topica.

Ali sta reci za vreme koje je prethodilo osamdesetim? Koliko poznajemo sezdesete i sedamdesete i vreme kada su nastajale prve publikacije koje su sistematske publikovale SF price? Plavi dodatak, X-100, Kosmoplov, AS (iz Srbije). Mnogi ljudi iz tog vremena vise nisu sa nama... Vredi li pokusati da saznamo vise od onih koji su jos tu?

Pa, pitajte, onda, njih. Ja sam za to da se podsetimo, zabavimo, a kopači i orači neka kopaju i oraju. Mićo, ne bi ti dobio ni filtrirano kroz moja okca i dioptrije, da se nisam sam namestio i pošto ću biti tu i ovde još par godina, počeo da laprdam po ovom topiku. Vi što kopate, uvek bi da izvučete još koju lopatu, pa ni vašu bibliografiju SF u Srbiji ne možete da okončate. Bolje bi bilo da objavite to što imate, pa pustite druge istraživače da koriguju, raspravljaju, dopunjavaju. To je postupak koji i moja i tvoja nauka priznaju i poštuju, a oni koji pretenduju da urade sve nikada ništa ne dovrše.

Mac bi to na Rastka, da ima servirano. ZStef to jednostavno ne zna ako mu nije već skuvano. I od moje bibliografije je načinio haos i na gomilu nabacao sve što je našao kod ABeNa! Kod ABeNa!!!! I ukrštene reči! Pa, posle mene zajebavaju, kao da sam ja to dao. A, onda se on ljuti što nisam srećan! Otkrio da sam se puno bavio i scenarijima za stripove. Tražio da ja pretesem svoju kuću i nađem to za njega. Kao, to je izuzetno značajno. Ja k'o poslednji magarac preorem kuću, a tamo gde su utrine ima i za oranje. Uredno pokupim sve i počnem da čekam da se pojavi. Mac, misliš li da se ikada pojavio?

Na kraju, lepo je što nam je Biljana poslala par ilustracija. Na jednoj je potpisan Branislav Trajković. Ko zna za Billy Tray-a? Ko zna da ima par stotina objavljenih kratkih priča? Ko je čitao njegovu priču o tome kako se mrzimo? Da će jednog dana ćelavi pobiti kosmate, mršavi - debele, mali - velike i tako dalje... Ekstrakt na tri kartice! Hvala. Imao bih i ja mnogo takvih ilustracija, ali ne znam da ih metnem na ekran. Da zalepim ne vredi.

mac

Samo polako i stalozeno, sve ce to narod pozlatiti ;) Te crteze pretpostavljam nije moguce staviti na Rastka zato sto su crtezi a ne tekstovi? A mozda i oni tamo drze do nekog svog standarda. Ali zato je tu LK viki, tamo mozete Boga Oca da stornirate. Zamisli samo sve price koje su se ikada pojavile u Emitoru, ili koje su makar konkurisale za nagradu LK... I onda kad pricate o tamo nekim letecim tanjirima sto ne slecu u Lajkovac ja to lepo pronadjem i procitam i kazem "Aha". Ili kad kazete da neka prica nije dobila nagradu, a bila je bolja od pobednicke, ja mogu da procitam obe i kazem "Pa dobro sad, kvalitet je u oku posmatraca" :)

biljan@

ovo je digresija, i nije baš sasvim OT
našla sam i Perpetuum Mobile br 1 (ZS 1990), s ilustracijom Boba Živkovića ( Boban i Mića će odmah znati ), prvi broj Novog informatora Polarisa sa Pahekovom ilustracijom, i ovo, prvi broj WSF Journala
nemam prvi broj Parseka  :cry:

Boban

dođeš li ti ikada do beograda, biljana?

biljan@

namjeravam, samo ne znam kad... trebala bih hrpu knjiga kupiti  :(

Boban

ti samo nađi vreme, mi ćemo se ponrinuti za ostalo.

scallop

Quote from: "mac"Te crteze pretpostavljam nije moguce staviti na Rastka zato sto su crtezi a ne tekstovi?

БЛЛЛЛe, Mac, ko je govorio o crtežima? O scenarijima je bila reč.

@Biljana:

Bio bi, zaista, sevap da se pojaviš. Kod moje supruge i mene imaš posebnu sobu, a Boban i Mića sigurno mogu da ispovrte mnogo toga. Ima i kod mene, ali sam ja slab kolekcionar. Nedavno nisam znao ni da mi je par priča objavljeno.

Eto, opet ima nešto usput: U stara vremena mi smo obično bili gosti Sferinih fanova. Nije to bilo toliko zbog novca, nego, kad je druženje, onda je - druženje. Ja sam jednom bio kod Posaveca (šta je s njim, uzgred?). Na jednom našem skupu su Posavec i Krešo (ne sećam mu se prezimena), bili gosti kod mene, kao što i tebe pozivam.

I još jedno pitanje: Zašto smo mi iz Beograda znali u Zagreb, Skoplje ili Ljubljanu znali da dođemo gotovo ekspedicijski, a iz Zagreba su kod nas ili u Skoplje dolazili samo "predstavnički"? Kilometraža je u oba smera istovetna, zar ne?

Bab Jaga

Quote from: "scallop"I još jedno pitanje: Zašto smo mi iz Beograda znali u Zagreb, Skoplje ili Ljubljanu znali da dođemo gotovo ekspedicijski, a iz Zagreba su kod nas ili u Skoplje dolazili samo "predstavnički"? Kilometraža je u oba smera istovetna, zar ne?

Ne znam, meni Ljubljana najbliže i po kilometrima i po mentalitetu, Zagreb mi je po kilometraži duplo dalje, a kako se tamo osječam, lijepo opisao Mario Rosanda u priči iz zbirke SFumato...  :lol:  U Begradu, na žalost moju, nikad nisam bila, jer mogu doći samo s avionom, a mislim da bi se lijepo uklopila.
Ghoul fhtagn!

scallop

Quote from: "Bab Jaga"U Begradu, na žalost moju, nikad nisam bila, jer mogu doći samo s avionom, a mislim da bi se lijepo uklopila.

Ja bio na Rijeci. Odsedao u Opatiji kod Borisa Papadopula, ako se sećaš da je taj dirigent postojao. Odvalim do Strumice u Makedoniji na ćevape (opet ti ćevapčići), na jaretinu i kukureč (znaš li šta je to - kukureč?), pa onda do Volosa, Grčka, zbog cipora i uzerija. Letim za Oklahomu da vidim unuke, a boravak je k'o na Golom Otoku, jer mi ne daju da vozim kola, a pešice se ne može nigde. Jednom sam brodom išao od Boke do Rijeke. Ma, plivaj, Biljana, ako imaš dovoljno jaku želju!
edit: Lidija Beatović potegne iz Botswane! Jel' shvatate - Botswane!

biljan@

Bab Jago, ti do Rijeke busom, pa busom u Bg... Što se mene tiče, još neko vrijeme neću imati kontrolu nad bitnim stvarima kao što su vrijeme i novac, ali Bg je u planu tek na proljeće slijedeće godine. Imam kod koga prespavati.
Hvala na pozivu, Radmilo, bit će mi drago vidjeti vas, javit ću se.

scallop

Evo jedne lepe teme: vreme i novac.

Oni koji imaju novaca potroše vreme da bi ga stekli. Oni koji ga nemaju, imaju vreme na pretek i ne znaju šta bi s njim. Onda se, jednog dana, svetski turizam prepuni dedama i babama koji bi da vide ono što su propustili stičući novac. I postaju nesrećniji nego da su na ta putovanja otišli kad je bilo vreme i znaju da je bilo i novaca, ali su verovali da će biti lakše kad spečale još koju kunu/dinar. Vreme nepovratno gubimo, a novac samo trošimo. Tri dolara dnevno u kasicu-prasicu, zaboravljeni kusur iz pantalona/haljine za pranje, ono što bespotrebno cepa džepove pa odlažete u zaludnu tacnu na komodi ili sanduku za obuću i jednom godišnje deo sveta je samo vaš.

Imam ciklus priča koje govore o našem "onom svetu" gde živimo samo tamo gde smo bili za života. Tamo gde nismo bili - postoji samo neprozirna magla. "Zli" vanzemaljci koji se plode na našem "onom svetu" teraju nas na potrošnju da nigde ne bismo putovali, čak potkradaju naše kasice-prasice, ako imamo takvu potrebu. Biljana, Bab Jago, tu priču o kasicama-prasicama nikada nisam napisao. Hajdete, ulovite tog "zlog" vanzemaljca, na desetak kartica i - putovaćemo.

mac

Secam se ja te price, nisam znao da tu ima citav ciklus. Ono cega se ja secam je da vanzemaljci turisticki obilaze neki predeo na jugu Srbije, a vodic im je neki propali pilot koji moze zatvorenih ociju da leti po tom okolisu. Onda pilot pogine i stvori se tu, na onom svetu, i pokrece otpor protiv tih vanzemaljaca. Udruzuje se s drugim Zemljanima koji imaju problem jer nista ne vide, sve im je pod maglom. Ubije nekog vanzemaljca nekakvim alatom, a drugi na to prokomentarise "vama Zemljanima sve je oruzje".

Nego sto se tice stripa koji nije scenario za strip, ja sam u stvari mislio na ovo:

Quote from: "scallop"Imao bih i ja mnogo takvih ilustracija, ali ne znam da ih metnem na ekran. Da zalepim ne vredi.

scallop

Quote from: "mac"Nego sto se tice stripa koji nije scenario za strip, ja sam u stvari mislio na ovo:
Quote from: "scallop"Imao bih i ja mnogo takvih ilustracija, ali ne znam da ih metnem na ekran. Da zalepim ne vredi.

Poenta je na: "ne znam da ih metnem na ekran"

Postoje još: "Pet pogleda na Terazijski greben" i "Laki seks i teške batine". Ova druga izgleda da ne valja, jer mi je to prva priča koju je neko odbio od 1984. godine.

Cornelius

Quote from: "scallop"Postoje još: "Pet pogleda na Terazijski greben" i "Laki seks i teške batine". Ova druga izgleda da ne valja, jer mi je to prva priča koju je neko odbio od 1984. godine.

Ne može se reći da LSTB ne valja, nego više da je zabavna.

scallop

Quote from: "Cornelius"Ne može se reći da LSTB ne valja, nego više da je zabavna.

Pošto si tako fini, jedan recept za tebe:

350 gr. pečurke "šumsko pile" (moji Makedonci to zovu komitska pogača, a tvoji amerikanci chicken of the wood);
Pečurke se blanširaju par minuta (ode tanki vonj na sumpor), iseku ko za ražnjiće i nataknu na štapiće od bambusa.
Marinada: pola šolje pečenih i smrvljenih lešnika, isto toliko starog hleba ili prezli, dve šolje supe, 2 kašike maslinovog ulja, strugana kora i sok jedne pomorandže i kašika meda (ja to imam pripremljeno u tegli), soli, bibera i četvrt kašičice kajenske paprike... Ja sam dodao struganog na suncu pečenog kozjeg sira i jedno jaje da bi se nešto zadržalo na pečurkama. Ražnjici stoje u toj marinadi par sati u frižideru, a posle se prže na jako malo ulja ili na roštilj ploči. Preostala marinada se malo ukrčka da postane dobar preliv. Služi se sa kus-kusom ili pirinčem. Ja sam upotrebio pirinač jer sam imao sveže pinjole u ljusci, pa sam ih krckao dobrih pola sata (120 kom.) Prijatno.

Cornelius

Quote from: "scallop""šumsko pile" (moji Makedonci to zovu komitska pogača, a tvoji amerikanci chicken of the wood).

To tvoje šumsko pile se ovde zove "polypore soufré" i ne nalazi se lako. Čime mogu da zamenim?

Inače, "moji amerikanci" su više "tvoji amerikanci", jer ti ideš tamo svake godine na šest meseci.

biljan@

Kod nas su poznate kao žuti kruh, nisam ih nikad brala... i kako dođosmo na temu gljiva? Nije da imam što protiv, velika su mi strast.

Cornelius

Quote from: "biljana.m"i kako dođosmo na temu gljiva?

Scallop mi povremeno doturi neki od zanimljivijih recepata sa povrćem, jer zna da sam ja vegetarijanac. Ovog puta se zalomilo na topicu o NF, ZF i SF.

scallop

Quote from: "biljana.m"Kod nas su poznate kao žuti kruh, nisam ih nikad brala... i kako dođosmo na temu gljiva? Nije da imam što protiv, velika su mi strast.

Na ovom forumu ima toliko izlišnog natprđivanja da sam odlučio da ih polako zamenjujem sa nečim zaista zanimljivim. Da "ima puno lipih stvari i da ih smijem reč".

Evo kako to ide: neko opet konstatuje da sam mator ko Mik Jagger, pa Ghoul to prokomentariše - Mika džigerica. Neko drugi iz Argentine pomene kako se uželeo džigerice na žaru. Ja mu odvratim da sam ja radije za argentinski ćurasko. On - da mu je dosta govedine, a ja da mi je džigerica zadnja na listi. Usput navedem jagnjeću džigericu u maramici i jagnjeće sarmice, kao nešto što mi se upravo hladi u kući i čeka dobre goste.

Onda se to prenese na ovaj topik, gde Cornelius iskaže da je moja priča "Laki seks i teške batine" zabavna, a ja moram da ga nagradim. Budući da je on vegetarijanac, onda je to bio recept sa komitskom pogačom (žuti kruh), koji sam upravo pre dva dana spremao.

Jeste to haotično, ali mislim da je bolje nego neka druga baljezganja. Usput su svi saznali: polyporus sulphureus = chicken of the wood = polypore soufre =  komitska pogača = hajdučki hleb = šumsko pile = žuti kruh.

Usul

Quote from: "scallop"Usput su svi saznali: polyporus sulphureus = chicken of the wood = polypore soufre =  komitska pogača = hajdučki hleb = šumsko pile = žuti kruh.

Kad se već skupljaju imena da i ja pridodam:

= poliporo azufrado (španski)= Gírgola groga (katalanski)= Ardagai-hori (baskijski)
God created Arrakis to train the faithful.

Mica Milovanovic

Najvaznije je drzati se teme.  :(

Umesto da raspredas o dzigerici, bolje nam predoci stanje u SF-u sezdesetih godina, dok ti sive celije jos nisu podlegle pod sveopstim trigliceridskim napadom...

Da li si imao veze sa Gavrilom Vuckovicem? Kolika je njegova uloga u popularizaciji SF-a u roto izdanjima poput Plavog dodatka, i sl. Znas li nesto vise o nastanku Kosmoplova? Ko je jos bio okupljen oko tog projekta. Sta je sa Esadom Jakupovicem i njegovim doprinosom?

Ako nemas podataka o tome, sigurno imas oko strip scene i ranih SF stripova... Davaj podatke...
Mica

tragac

Quote from: "biljana.m"Kod nas su poznate kao žuti kruh, nisam ih nikad brala... i kako dođosmo na temu gljiva? Nije da imam što protiv, velika su mi strast.

Na ovom forumu ima toliko izlišnog natprđivanja da sam odlučio da ih polako zamenjujem sa nečim zaista zanimljivim. Da "ima puno lipih stvari i da ih smijem reč".

Evo kako to ide: neko opet konstatuje da sam mator ko Mik Jagger, pa Ghoul to prokomentariše - Mika džigerica. Neko drugi iz Argentine pomene kako se uželeo džigerice na žaru. Ja mu odvratim da sam ja radije za argentinski ćurasko. On - da mu je dosta govedine, a ja da mi je džigerica zadnja na listi. Usput navedem jagnjeću džigericu u maramici i jagnjeće sarmice, kao nešto što mi se upravo hladi u kući i čeka dobre goste.

Onda se to prenese na ovaj topik, gde Cornelius iskaže da je moja priča "Laki seks i teške batine" zabavna, a ja moram da ga nagradim. Budući da je on vegetarijanac, onda je to bio recept sa komitskom pogačom (žuti kruh), koji sam upravo pre dva dana spremao.

Jeste to haotično, ali mislim da je bolje nego neka druga baljezganja. Usput su svi saznali: polyporus sulphureus = chicken of the wood = polypore soufre =  komitska pogača = hajdučki hleb = šumsko pile = žuti kruh.

Puno pitanja je otvoreno ovde, ali, meni se jedno namece - KOLIKO TI, ZAPRAVO, IMAS GODINA?

scallop

Quote from: "Mica Milovanovic"Da li si imao veze sa Gavrilom Vuckovicem? Davaj podatke...

Već sam ti poručio da je to tvoj i Bobanov projekat. Kakav god da je - bolji je od dezinformacija ABeNa. Poslušajte me i objavite. Dopustite da vas neko za ponešto ispravi, da dopuni... To je regularan postupak, pa ako imate nešto ispod kaiša...

Hoćeš i iz pedesetih?

Da poznavao sam Gaju Vučkovića, da poznavao sam Esada Jakupovića, poznavao sam i Maju Zrnić, ali ti nisi ni čuo za nju. E, to troje je džeparac prikupljalo od pisanja pod pseudonimom, kao što smo to mi radili u jednom kratkom periodu. Ali, razočaračeš se - nisu birali. Nije SF bio dominantan, pisali su i krimiće, ljubiće i kaubojce. Masovno. Gotovo sve što je izlazilo u nastavcima u Politici. Da su tu ne bi ni oni znali. Ni kad su bili tu nisu znali. Sećam se da sam gledao Maju dok radi: klepa po pisaćoj mašini, cigareta stalno u zubima. Povremeno digne i otrese mašinu od silnog pepela. Čini mi se da je SF došao sa Galaksijom. Kakvo zaposlenje - takav i posao. Pa, veruj mi, ako se meni može verovati, što reče Ghoul.

Smetaju ti recepti? E, pa, jedan od meni najdražih romana "Može i bez kavijara", Johan Maria Simmel, počiva na dobrim receptima. Ovako neko nešto i nauči. Ono drugo, ružno na ovom forumu, nikada nisi prozvao. Zašto nisi pozvao Lidiju da piše kako dostiže svoje nivoe suspence-a, naboja, tempa, ritma ili kako god? Mogli ste i Uroševića da priupitate kako se posmatra priroda, da u naraciji ne bismo nasumično klepetali kao da smo nešto videli. Ljudi u Beogradu ne znaju kako Beograd izgleda iznad prvog sprata, kakve su fasade, gde su i kakvi parkovi, koliko kenjaju kerovi, a deca mažu prstima po govnima. Hajde da naučimo ljude kako se biraju karakteri likova o kojima pišu, na kojim stranicama da to nađu kod Junga, da razgovaraju sa ljudima da bi prepoznali svoje likove. Eto, ja mislim da to dobro radim, a vi uradite već jednom tu bibliografiju.

@Tragač: Ti si se upljeskao i tebi neću ništa da kažem.

@Usul: Kad god nasedneš na nesuvisle Ghoulove komentare, ja ću ti servirati nešto zbog čega se ljudi iz sveta vraćaju kući.

tragac

Quote from: "Mica Milovanovic"Da li si imao veze sa Gavrilom Vuckovicem? Davaj podatke...

"...E, pa, jedan od meni najdražih romana "Može i bez kavijara", Johan Maria Simmel...

E, sta god mislio o meni, ovim si me definitivno kupio

Ghoul

Quote from: "scallop"@Usul: Kad god nasedneš na nesuvisle Ghoulove komentare, ja ću ti servirati nešto zbog čega se ljudi iz sveta vraćaju kući.

moji nesuvisli komentari doveli su do više živosti i vaskrsavanja i suvislih produkata ovde od nečijih sabranih 'suvislosti'.

a 'tragač'... koji ne ume da ode na imdb... i vidi skalopovo godište... izem ti 'tragača'!

toliko o džigericama – da se sad vratimo na to šta je bilo u 50im!

PS: kolkogod ja možda nekima neozbiljno zvučao, zapravo se slažem sa skalopom šta je reko mići za tu urbanolegendarnu nekronomikon-bibliografiju!
https://ljudska_splacina.com/

tragac

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "scallop"@Usul: Kad god nasedneš na nesuvisle Ghoulove komentare, ja ću ti servirati nešto zbog čega se ljudi iz sveta vraćaju kući.

moji nesuvisli komentari doveli su do više živosti i vaskrsavanja i suvislih produkata ovde od nečijih sabranih 'suvislosti'.

a 'tragač'... koji ne ume da ode na imdb... i vidi skalopovo godište... izem ti 'tragača'!

toliko o džigericama – da se sad vratimo na to šta je bilo u 50im!

PS: kolkogod ja možda nekima neozbiljno zvučao, zapravo se slažem sa skalopom šta je reko mići za tu urbanolegendarnu nekronomikon-bibliografiju!

ma, provalio sam da je mator   :idea:

Nightflier

@scallop

Je li Maja Zrnic takodje prevodila za Galaksiju? Cini mi se da je njeno ime potpisano ispod prevoda jedne fantasticne Andersonove price koju sam procitao u Galaksiji neke '94. ili 95. a govori o propasti planete Zemlje, sve dok se Sunce ne pretvori u crvenog dzina.

@tragac

Ti si se, kandal, malo izgubio?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

tragac

scallop

Quote from: "Ghoul"moji nesuvisli komentari doveli su do više živosti i vaskrsavanja ...

Ti si moj idol, ali Onaj koji je vaskrsavao delio je ribe i leba, a ti, k'o Volta žabu u dupe sa žicom pod naponom, ubodeš pa se neki danima trzaju k'o zombi.

Ghoul

izvini, deda skalope, nisam znao da takav uticaj imam na tebe: ljudi u tvojim godinama ne bi trebalo da svoje krhko srce protresaju baterijama! evo, probaću da te manje drmam - bar dok ne pročitaš NAŽIVO!
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Quote from: "nightflier"Je li Maja Zrnic takodje prevodila za Galaksiju? Cini mi se da je njeno ime potpisano ispod prevoda jedne fantasticne Andersonove price koju sam procitao u Galaksiji neke '94. ili 95. a govori o propasti planete Zemlje, sve dok se Sunce ne pretvori u crvenog dzina.

Pojma nemam, ali znam da su ono troje pisali romane, čim zapljunu termin u Politici. I, moram da ti priznam, nisu tu mogle da se zapaze brljotine, ko nije znao nije razlikovao od američkog palpa u opticaju. Maja je čak imala serijal sa junakom koji je bio omiljen kod čitalaca. Neki kauboj-detektiv, čini mi se. Kasnije je jedino aka Frederik Ešton, sa svojim Lunom uspevao da postigne taj efekat. Naš ogledni period sa Ch.A.Bellom na čelu, nije bio ni prineti. Jedna Majina priča je objavljena u prvom broju Omaje. Kad sam pitao urednika Milančeta šta je sa Majom, on nije imao pojma ko je to.

scallop

Quote from: "Ghoul"izvini, deda skalope, nisam znao da takav uticaj imam na tebe: ljudi u tvojim godinama ne bi trebalo da svoje krhko srce protresaju baterijama! evo, probaću da te manje drmam - bar dok ne pročitaš NAŽIVO!

Moj pacemaker će trajati još ovu godinu, a dogodine idem na remont. Naživo. :evil: