• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

THE PARK IS MINE

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 17-09-2008, 22:20:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

...ovako je počelo...

Mokra Gora pobediti mora

STAVILA je Vlada Srbije pre sedam dana još 5.500 hektara Tare pod zaštitu, postao je Park prirode Mokra Gora, jedino zaštićeno dobro u Srbiji gde je divlja gradnja iskorenjena. A, onda je običajno pravo poželelo da sudi državi. ,,Sevnule" su sekire, uništen je novi natpis, kojim se zabranjuje svako nedelo u jedinstvenoj oazi.
Potrajala je na Dobrom polju, u mestu Bulibanovac, oznaka ,,Park prirode - pod zaštitom države", samo nekoliko časova. Od srede ujutru, do sumraka. Šta je vandale nateralo da se obruše na državnu odluku?
Direktor parka Emir Kusturica objašnjava ,,da je reč o nama svojstvenom (ne)kulturnom fenomenu, koji Srbinu daje prirodno pravo da podigne kuću gde mu se prohte. A, država, eto, rešila da to ne dozvoli, sada traži, gle čuda - dozvole za gradnju".
- Država je odlučila da više niko ne može svoju očevinu da rasparča na 50 placeva, da sve to proda, pa da u Parku prirode ,,nikne" 50 novih vikendica. Zašto? Jer, uz kuće ide isto toliko septičkih jama, sve ,,to" se sliva pod zemlju, a odatle u izvore, pa na česme - kaže proslavljeni filmski režiser. - Ovo uništavanje često podržava korumpirana administracija. Volim jednu evropsku stvar, to je racionalno razmišljanje, a u ksenofobičnoj sredini se desilo da neko u opancima ,,sevne" sekirom na državu, jer je ona zaštitila svoje blago.
Reč je, dodaje Kusturica, o pojedincima, maloj grupi, dok većina meštana ne gaji besmisleni otpor prema kilometrima izgrađenih puteva, elektro-mreže
i cevovoda. Otvorena je apoteka, novi dispanzer i vatrogasni dom... Rođeno je u Mokroj Gori 30 dece, đaka za školu, koja je ne tako davno bila pred gašenjem. Dobiće uskoro Mokra Gora i kanalizacioni kolektor, nešto što većina gradova u Srbiji, nažalost nema, pa fekalije odlaze direktno u naše reke.
- Ako još jednom prođeš pored moje kuće, ubiću te! - ovim rečima je jedan pijanac, nezadovoljan proširenjem parka, nedavno zapretio rendžeru dok je bio u obilasku. Pojedinci ne shvataju, sloboda nije divljaštvo, nju određuju propisi, od Dušanovog zakonika do danas. Ko sme da to izvrgava ruglu - dodaje Kusturica. - Ima ljudi koji ne poštuju ni jedan autoritet, sem prirodnog. To su isti oni, koji ovih dana spremaju peticiju da se odavde iseli pogranična policija, jer im i ona smeta. Dolaze iz sredine koju karakteriše odsustvo komunikacije sa svetom.
O incidentima je obaveštena policija, ali vandali do sada nisu pronađeni.
Isti pojedinci povodom novih granica parka govore, ,,kako se Kusturica baš proširio".
- Raširila se država. Ja sam samo njen ,,maneken". Park prirode fenomen koji menja državu na bolje. Uvodi se red, ne veći od onog u racionalnim zemljama na koje volimo da se ugledamo - naglasio je slavni reditelj. - Iskoristiću svojih 35 godina rada, sav svoj autoritet, da zaštitim najbolju ideju koja se u Srbiji realizuje uz mnogo problema.
- Mokra Gora pobediti mora. Zbog prirode i naše dece. Samo to na ovom svetu možemo da sačuvamo, kao što radimo sa ukupno 10.000 zaštićenih hektara. Proširenje parka ne znači da je gradnja zabranjena. Može se graditi, dograđivati, ali uz naše mišljenje, koje se odnosi na estetiku. O poštovanju zakona, dobijanju dozvola, o tim najvažnijim stvarima, brinu državni organi - razbio je Kusturica još jednu netačnu glasinu, kafanski trač.

VOLE SRBI PODELE
NEZADOVOLJNI načinom na koji je Vlada Srbije usvojila uredbu o proširenju Parka prirode Mokra Gora, meštani sela Kremna, Bioska, Stapari i Vrutci, održali su u četvrtak protestni zbor.
- Kusturica hoće da mi živimo u 19. veku, da kosimo kosom, da idemo u poljski toalet, da se kupamo pod šljivom, a da on dovodi turiste da nas slikaju - rekao je Dragan Pjević, vlasnik Spomen-doma ,,Kremanski proroci".
Pjeviću se suprotstavio Toma Janković, predsednik MZ Kremna:
- Zbog pritužbi istih ljudi, pune dve godine ne možemo da dovedemo vodu u Kremna. Bune se i protiv toga.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

ginger toxiqo 2 gafotas

...a onda je došlo i do ovoga...

Kusta: Čast jača od počasti

TAMAN su se smirile strasti žitelja užičkih sela zbog proširenja Parka prirode Mokra gora preko njihovih privatnih imanja, kada je na adresu gradonačelnika Užica Jovana Markovića stiglo pismo, po mnogima uznemirujuće. Proslavljeni reditelj i direktor jedinstvene prirodne oaze Emir Kusturica obavestio je prvog čoveka najvećeg grada zapadne Srbije - da više nije počasni građanin Užica!
Poznati sineasta se od 9. septembra 2004. godine, sve do četvrtka, osećao počasnim građaninom Užica. Od pre dva dana - ne. U pismu gradonačelniku Užica Kusturica je napisao:
"Pošto ste propustili priliku da javno osudite šovinistički ispad koji se desio na skupu održanom u Kremnima gde sam grubo napadnut, a kako su pretnje mitraljezima i zoljama kulminirale izjavama koje ugrožavaju moju bezbjednost, obaveštavam Vas da se više ne osećam počasnim građaninom Užica. Pošto ste, takođe, propustili priliku da budete na strani države i zakona u stoprocentnom smislu, pa ste tu ideju zamenili za inicijativu za opoziv Uredbe o proširenju zaštite na teritoriji Parka prirode Mokra Gora, obaveštavam vas da ja više nisam počasni građanin i zbog takvog viđenja politike. Pitanje počasti je zamenjeno pitanjem časti, a to sam ja i te kako u stanju da branim."
Oko 400 žitelja sela Kremana, Bioske, Stapara i Vrutaka, izrazili su pre nekoliko dana nezadovoljstvo zbog proširenja Parka prirode na novih 5.500 hektara, preko njihovih privatnih imanja. Nažalost, umesto argumenata, pojedinci revoltirani, kako su rekli, lošim odnosom "rendžera" iz Parka prirode prema njima, Kusturici su javno zapretili mitraljezima, vilama, motkama, zoljama, o čemu su "Novosti" pisale. Bilo je na zboru u "tamnom vilajetu" sramnih, šovinističkih ispada kojima je isticano Kusturičino "bošnjačko poreklo"... Prelila se čaša žuči, direktoru parka. On smatra da su pretnje i te kako ozbiljne.
Između nezadovoljnih, našao se gradonačelnik Jovan Marković.
- Koncept zaštite parka mora biti ispoštovan do kraja. Sa druge strane, žiteljima sela se mora omogućiti raspolaganje privatnom imovinom u skladu sa zakonom - rekao je za "Novosti" gradonačelnik Užica Jovan Marković. - Uspeli smo da pomirimo suprotnosti, imamo podršku ministra Olivera
Dulića i obećanje da će hitno pristupiti izradi detaljnog prostornog, a zatim i urbanističkog plana za ovo područje. Ovi akti će rešiti sve dileme.
Marković je naglasio da je "sa iznenađenjem i žaljenjem primio Kusturičino vraćanje gradskih počasti, u trenutku kada su sve snage usmerene na rešavanje problema". Marković je, kaže, razgovarao sa rediteljem, a njegova odluka je "proizvod loše saradnje sa pojedinim institucijama u gradu, u prethodnom periodu". Nesporazum, reklo bi se, može biti izglađen.
GradonaČelnik i Skupština grada u četvrtak su se ogradili, a zatim i osudili sve izjave izrečene na skupu u Kremnima. Gradska skupština u četvrtak je usvojila inicijativu koju sačinjava šest tačaka, a koja će poslužiti za rešavanje nastalih problema pred Vladom Srbije. Grad će insistirati na hitnom donošenju strategije prostornog razvoja Republike Srbije sa aktivnim učešćem lokalnih samouprava. Skupština insistira na hitnom donošenju zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, insistira i na izradi prostornog i urbanističkog plana za područje Parka prirode. Do donošenja ovih akata, u nadležnom Odeljenju uprave grada izdavaće se dokumentacija neophodna za gradnju, rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju porodičnih kuća...
Skupština grada će se, takođe, aktivno uključiti u upravljanje Parkom prirode, insistirajući na postojanju svog predstavnika u organima i telima JP Park prirode "Mokra gora". Ovim poslovima će rukovoditi u četvrtak izabrano radno telo.

SAMO TRAŽIM ZAŠTITU!
- NE mogu sada da kažem, da li je moja odluka o vraćanju gradske počasti neopoziva. Sastaću se sa gradonačelnikom Markovićem, razgovaraćemo. Presudno je da li on može i hoće da me zaštiti od napada kojima sam izložen, a za koje mislim, da nisu nimalo bezazleni - rekao je "Novostima" Emir Kusturica.
Direktor Parka prirode je dodao da u potpunosti podržava inicijativu koju je u četvrtak usvojila Skupština grada Užica, od prve do poslednje tačke!
- Inicijativa ništa ne menja, sve je ostalo isto, naša nastojanja se poklapaju u potpunosti. Potrebno je, takođe, da predstavnici grada budu u organima i telima Parka prirode - naglasio je Kusturica.

Son of Man

Jebo ga Stribor... :x

Kunac

Quote from: "Son of Man"Jebo ga Stribor... :x
To bi bio incest.
"zombi je mali žuti cvet"

ginger toxiqo 2 gafotas

...this is where the plot thickens, jerbo stižu radikali...

Kusta iznad ideologije

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka osudila je napade na proslavljenog režisera Emira Kusturicu i pozvala aktuelnu vlast da ga zaštiti ne samo zato što je veliki umetnik, već i poznati antiglobalista.
Radikali su u saopštenju podsetili da su Kusturičine zasluge u odbrani srpskih državnih interesa i razbijanju informacione blokade velike, a da su ga, kao uvaženog gosta, primali svetski državnici, među kojima i tadašnji predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.
,,Pozivamo aktuelnu vlast da konačno zaštiti proslavljenog režisera, bez obzira na to što je jasno da je ona u ideološkom smislu na suprotnim pozicijama od velikog Emira Kusturice", poručila je SRS.
Kusturica se u sredu odrekao statusa počasnog građanina Užica, koji mu je dodeljen na svečanoj sednici Skupštine opštine 9. septembra 2004. godine, jer gradonačelnik tog grada nije osudio šovinistički ispad koji se desio na skupu u Kremni, gde je grubo napadnut uz pretnje ,,mitraljezima i zoljama".
Meštani užičkih sela Kremne, Bioske, Vrutaka i Stapara su na protestnom zboru pre nekoliko dana u Kremni negodovali zbog uredbe Vlade Srbije kojom je Park prirode Šargan - Mokra Gora proširen sa ranijih 3.678 hektara za još 5.500 hektara.

* * * * *

GLUMAC TOMA KURUZOVIĆ O NAPADU NA KUSTURICU
NEMA ŽIVOTA BEZ RVANJA

Nikada nisam bio na Mokroj Gori, nisam imao sreće da budem glumac Emira Kusturice, ali moram da kažem da u vreme u kome mi živimo uvek razmišljam o vremenu koje će doći posle nas. A to vreme vidim kad god se prošetam pored zadužbine Kolarca i drugih
zadužbinara, koji su iza sebe ostavili jedan svetao, častan ljudski trag. Izostaće park, zdanje. Srbiji će ostati ono što nije imala. Neko ima Diznilend ili Holivud, zašto i Srbija ne bi imala jedinstveni prostor na kome se okupljaju ljudi iz filma.
Mene je pogodilo što ne razumemo našeg velikog, istaknutog svetski priznatog stvaraoca. Zapitajmo se ko je suštinski čovek. Ima dva organa. Jedan koji prerađuje hranu i drugi, mali organ po veličini čovekove pesnice - srce. A u srcu i u duši postoji ljubav i mržnja, razumevanje i nerazumevanje, zavist pakost, dobrota, ...
Primitivan čovek voli samo sebe, poput vuka ili drugih životinja. Drugi oblik čoveka je ljudsko biće koje voli sebe i svoje najbliže. I vuk voli svoje vučiće. Treća vrsta čoveka je onaj koji je human, kulturan, razuman... Shvata i za druge ljude, bez obzira na naciju, veru i boju kože. Žao mi je što na svetu ima mali broj ljudi široke kulture, razumevanja i ljubavi. Evo pade mi na pamet i jedan stih za Kustu:
,,Dragi Kusto, Nemanja, nema lepog života, bez rvanja
ne zaboravljaj i znaj, zato se nedaj"

Želeo bih da ljudi koji su ga optužili, otvore srce i dušu prema jednom zaslužnom čoveku, koji sve to što radi, ne radi samo za sebe, nego i za one koji će ostati. Kao glumac pozdravljam tu zadužbinu, iako u njoj nisam bio.
Zato namerno kažem, dragi moji protivnici, iako živimo u vremenu trbuha, prebacimo se u srce i dušu, ne samo za sebe, nego za sve nas i naše potomke. Dragi Kusto jedino što te molim, izdrži, ne popuštaj. Molimo te mi sadašnji, a iza nas i svi budući!

Alexdelarge

Ti kremanski psovači nisu uvredili samo Emira Kusturicu; oni su uvredili sve srpske građane koji drže do kolektivnog dostojanstva srpske države. Oni su prostački ponizili i svoje pretke i osramotili svoje sugrađane. Ja javno molim Emira Kusturicu da istraje u svojim plemenitim i patriotskim ciljevima.

Akademik Dobrica Ćosić uputio pismo podrške Emiru Kusturici, Večernje novosti, 19. septembar 2008.   :shock:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

ginger toxiqo 2 gafotas

AKADEMIJA ,,Ivo Andrić", koja uskoro obeležava desetogodišnjicu rada izdala je saopštenje u kojem protestuje zbog necivilizovanog napada na svog laureata Emira Kusturicu (nagrada Akademije za životno delo).
,,U ime osnivača i članova Akademije ,,Ivo Andrić", mi dole potpisani izražavamo ogorčeni protest zbog besprimernog šovinističkog nasrtaja na našeg umetnika i stvaraoca izvanrednih kulturno-turističkih objekata, Emira Kusturicu, koji je bio prinuđen da vrati titulu počasnog građanina gradu Užicu. Emir Kusturica je proglašen,
kako se to obično govori, za jedan od najvažnijih brendova naše države i nacije i našeg građanstva. On je širom sveta proslavio srpsko, slovensko ime svojim velikim umetničkim delom. Mokra Gora je jedna od najznačajnijih prestonica umetnosti i lepote sveta. Nedopustivo je nasrtati na čoveka koji je to idejama i samopregornim radom stvorio", stoji, između ostalog, u saopštenju.
Potpisnici su akademici Dobrica Ćosić, Dragan Nedeljković, Nikša Stipčević, Svetomir Stožinić, zatim Velimir Isaković i predsednik Radomir Smiljanić.

ginger toxiqo 2 gafotas

Režirali hepiend za Kusturicu

Table zaštićenog dobra ostaju na svom mestu

GLEDAMO na Mokroj Gori jedan novi film. Čini se, sa hepiendom na kraju. Table, koje označavaju granice zaštićenog dobra, ostaće na svom mestu!
To za čitaoce "Večernjih novosti" potvrđuje direktor Parka prirode Emir Kusturica. Miloš Stevanović, meštanin sela Vrutci, povukao je u četvrtak tužbu podnetu zbog postavljanja jedne ovakve oznake na svom imanju.
To su posle niza neprijatnih događaja iz jedinstvene ekološke oaze - lepe vesti.
- Ne samo da je povukao tužbu, već je i prodao parcelu od pet ari jednom meštaninu, koji želi da tabla ostane na svom mestu - ističe Kusturica.
- Pokušaji pojedinaca da mobilišu stanovništvo protiv Parka prirode, još jednom su propali. Nadam se da će razum i opšti interesi nadjačati nečije zle namere...
Da na Mokroj Gori ima mešetarenja, koje šteti Parku prirode, prema Kusturičinim rečima, svedoči sudbina Stevanovićeve tužbe. Da je papir koji tereti Park prirode "Mokra Gora" za neovlašćeno postavljanje table, zaista predat Opštinskom sudu, tužitelj Stevanović je saznao - od novinara!
- Meni tabla ne smeta! To je meštanin Kremana Dragan
Pjević "uzeo" da tuži, ja sam mu samo dao podatke koje je tražio. Rekao sam, ako je celo selo za to, onda sam i ja - uzalud je objašnjavao Stevanović.
Kada je shvatio da spor nije u njegovom interesu, u četvrtak je povukao tužbu i odlučio da proda parče zemlje.
Da Stevanovića u nameri da tuži nije pokolebao finansijski interes, svedoči nevelika cena, od 200 evra po prodatom aru.
- Neka se drugi bave spletkama, mi ćemo da radimo. Već smo započeli izgradnju puta od mesta Panjak na Mokroj Gori do Semegnjeva na Zlatiboru. Priprememo trasu dugu šest kilometara, da kasnije konkurišemo za ozbiljniji novac. Želimo da posao dovedemo do kraja - dodaje Kusturica.
Reč je o putu koji će stići do postojeće saobraćajnice u opštini Čajetina, a deonica od Mokre Gore do Zlatibora biće kraća za 15 kilometara. Reč je o najlepšoj mogućoj trasi kroz očuvanu prirodu. Tako će već jaka turistička veza između najposećenije planine i ekološke oaze postati još snažnija.
- Sledeće godine krećemo u rekonstrukciju lokalnih puteva - istrajan je Kusturica u želji da zaokruži svoju viziju Parka prirode ,,Mokra Gora".
U pripremu trase budućeg puta do Zlatibora, uključeni su opština Čajetina, koja investira 2,6 miliona dinara, grad Užice sa milion dinara, a u posao je uključena Uprava za šumarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

MARADONA NA "MARADONI"
DOK zamiru mokrogorski sporovi, pripreme za drugi "Kustendorf" filmski festival uveliko traju. Očekuje se dolazak fudbalskog genija Dijega Armanda Maradone, kultnog reditelja Džima Džarmuša i filmske zvezde Selme Hajek. Dokumentarni Kusturičin film o Maradoni biće prikazan tokom "Kustendorfa", ali srpska premijera, ipak će se održati ranije, 26. novembra u Sava centru.

NOV PUTOKAZ
KADA je prvi put postavljena na Stevanovićevoj parceli, tabla "Park prirode Mokra Gora", potrajala je samo nekoliko časova. Nepoznati počinioci su sekirama uništili oznaku. Nedavno je na istom mestu postavljena nova tabla, ovaj put na betonskim nosačima.

Savajat Erp

Џаба је то све, још се није родио тај који ће зајебати Ерцове!! :evil:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!