• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Izbori za važne događaje se vremenom ujednače.
Kasapin je bio srećan kad smo mu od polutke jagnjetine ostavili i but i plećku. Biće srećni i oni koji za praznik peku te jagnjeće delove. Mi smo dobili ono šta smo želeli. Everybody's happy!

Zato nema smisla da stavljam fotografije. Spisak je krajnje uprošćen:

jagnjeća čorba;
kapama i
jagnjeće krmenadle na roštilju.

Salate zelene, crvene, uglavnom šareno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Nešto šta je moralo da dobije ime.

DOGGY BAG REVIVAL

Idete u kafanu i nemate izgrađeni osećaj šta je doggy bag. Zbog velikih porcija Ameri se danima hrane sa doggy bag ostacima. Mi žderemo do iznemoglosti i najčešće se setimo te mogućnosti tek kad postane besmisleno.

Od ponedeljka smo poneli blitvu sa krompirom, pet zaostalih lignji na žaru i oko 20% orade. Blitvu sa krompirom da ne izgleda malo. Radmila ima maniju mladog luka i juče je donela 4 veze crnog i 3 veze belog luka. "Sve ću da pojedem!", zapretila je. Ja sam ustvrdio da ima i boljih rešenja, pa me je rešenje i zapalo.

Dakle, u tiganj na malo ulja i malo više maslinovog ulja 2,5 kašike sitno iseckanih peruški belog luka i toliko crnog luka (jedan ceo). Kad se blago zapržilo, dodao sam sitno iseckano sve iz doggy baga, jednu šaku dagnji, četiri iseckana inčuna i kašiku kapara. Kad se ujednačilo, 3 kašike gustog paradajz sosa, 1,5 kašiku vustera. Ponovo sam pustio da se ujednači, pa dodao hrpu taljatela i nastrugani parmezan. Pitala me Radmila kako sam pogodio perfektan ukus.

"Kad postoji ideja lako je napisati priču.", odgovorio sam. Značilo je da kuvar mora da oseti ukus pre nego što počne da kuva.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Sa testom sve valja, al' ipak svaka čast za dogi beg. Gledaj šta se pojavilo pravo niotkuda.

Sent from my Le X626 using Tapatalk

scallop

Opaaa! Kupujem sve. Ionako smo potrošili. xcheers

Petronije

Taman da poraste dok stignu pilići.

scallop

Nije valjda samo jedan? Virni tamo još malo.

Ana

Je li ovo čuveni selen?
Ako Petronijeve koliine ne budu dovoljne, našla sam na pijaci u bloku 45 uzgajivača i prodavca  :lol:

scallop

Hvala na pažnji. Priča o selenu je malo drugačija, jer nađem ja selen kad mi zatreba. Petronije je pažljiv zato što već par godina pokušava da ga uspešno uzgoji u svom ili očevom dvorištu. Da podrži možda najbolji dodatak u supi onima koji supu kuvaju. Takva je i priča o batatu, dok mi je bio dostupan ili o tomatillu i pico di gallo. Ono što volim na stolu trudim se i da podelim.

scallop

Još uvek mi se po kući vuku neki italijanski Kaimano kuhinjski noževi iz vremena pre Srbije. Žute plastične drške, da ih ne izneseš pred goste, ali čelik i dalje savršen. Kad pogledam falš Zwilling noževe koji su ih zamenili jasni su mi svi benefiti globalizma.

Petronije

Šta drugo?

scallop

Petronije

Uf al su lepe. Spremio sam gumene čizme.

scallop

Svinjska rebarca znaju da budu problem bilo gde. Kod Amera budu pretanka u kafani, dobijete kosti i prezačinjeno ono između. Kod kuće zna da bude bolje. Našli smo neka koja su bila na pola puta, Dva dana mariniranja u sosu koji je najviše podsećao na barbeque sos. Tokom pečenja pod folijom na 200oC briga je bila da ostane dovoljno vlažno. Izgleda dobro, a i ukus nije omanut. Uz rebarca je pečen krompir. Salata rendani celer, šargarepa i đumbir sa pavlakom. Vino - Prosecco.

Petronije

Svaka čast!!!

Dybuk

scallop

Posvađao sam se sa ženom i izbacila me je iz kuhinje.

Pravimo musaku od zelja, lišće obareno, nadev pripremljen, pa došao na red ređanje u tiganj. Ja zapeo da izgleda kao lepeza, kao cvet bele rade... Širi deo listova malo izdignut uz zidove posude da se ne rasipa nadev i da se bešamel ne raspe uz ivice. Nadam se da je jasno zašto me je izbacila. :lol:

Kimura

Quote from: scallop on 29-04-2018, 13:05:36

Dobar početak za priču.

scallop

Quote from: Kimura on 29-04-2018, 13:18:41
Quote from: scallop on 29-04-2018, 13:05:36

Dobar početak za priču.

Tipping point je kad se ušunjam, dok se zamajava sa Larom i izbušim joj naduvanu musaku viljuškom. Da može da diše.

Petronije

Quote from: scallop on 29-04-2018, 13:25:27

Tipping point je kad se ušunjam, dok se zamajava sa Larom i izbušim joj naduvanu musaku viljuškom. Da može da diše.

🤣🤣🤣

lilit

danas prvi maj, valja presložiti začine za sledeću godinu. :lol:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Prvomajski ručak. Ne znam kako se zove, ali će se odazvati. Piletina rolovana slaninicom, dinstana sa nasečenom jesenjom paprikom u svim bojama, narendan đumbir, dodata neka zaostala salata od celera i šargarepe, par kašika hoi sin sosa i pavlake za kuvanje, nešto bibera. Ne smem da stavim ljutu tucanu papriku iz raznoraznih razloga, a stavio bih je. Biće posluženo sa barenim krompirom i blitvom.

Tinypic nešto faulira, pa ću sliku postaviti kasnije.

scallop

Ana

Maštam o ovome otkako sam videla kod scallopa, i danas nisam mogla više da odolim. Sad jedva čekam da se sutra vratim s posla pa da jedem :lol:

scallop

Vreme je za šareno. Ja sam dobio svoju novu teglu Koriander Chutney, a u julu će stići još jedna.

Ana

scallop

Nema granica. Prođeš kroz jedna vrata, pa zakucaš na sledeća. Biće dobar pico di gallo sutra. Sledeći će biti bolji. Onda na Badnjevo po tomatillo. Pa... Zaista nema granica kad se jednom uvališ.

scallop

Ponekad sam u bedaku kad vidim šta se sve savetuje da se ispuni tanjir. Posebno me iritira kad se nešto plasira kao naivno, nevino, starostavno, maltene. Najnovija ujdurma je - sejtan. Odlična zamena za šnicle! Kako sam zavisnik od pravih informacija, pronađem da je to mlado žito koje sam žvakao da napravim žvaku, kad žvaka nije bilo. Potom, da je to čist gluten koji Novak Đoković izbegava kao vrhunsko zlo. Neki biznismen se dosetio da višak posle ekstrakcije za paletu "bez glutena", proglasi za prastari kineski specijalitet posebno namenjen za vegetarijance. Dakle, uživajte u glutenskim šniclama ako ne igrate tenis.

Meho Krljic

Sejtan kad se dobro spremi bude baš ukusan, pominjao sam već na drugom topiku kako u restoranu Istok na Dorćolu imaju Sejtan u slatko-kiselom sosu i to je odlično. Ja ga povremeno kupujem i stavljam u neka jela i, mada, naravno, ne može da zameni meso tako da žrtva misli da STVARNO jede meso, ima svoju vrlo pristojnu ulogu u mom jelovniku. Sad, naravno, kome smeta gluten, ne može da ga jede al srećom nije ni to baš tako čest problem.

scallop

Ti teraj svoje. Ja sam samo hteo da naglasim da sejtan nema tradiciju i da je posledica industrijskog viška glutena. Razumem ja muku vegetarijanaca zbog nedostatka proteina u ishrani, ali ne znači da treba da je tolerišem.

scallop

Ono kad prepečeš testo za princes krofne, pa napraviš tortu.

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Taj će mi kaže? Sva dobra jela su proistekla iz improvizacije. Recept je samo mogući početak igre.

scallop

Jutros sam čestitao imendan najbližem rođaku u Strumici.
"Š'a ima?"
"Agnje."
"I još?"
"Drobna sarma'"
Dosetim se da tamo negde gde su još do juče čekale pohovane teleće nogice, pa otišle svojom stazom, postoji i jagnjeća sarma, pa smo i nju dokrajčili.
Usput se setim Kelta, kako su izgradili Singidunum i učestvovali u nekim sukobima na jugu Balkana, pa i čuđenja u SAD, ali i apsurdne neverice da su Kelti stigli i do Balkana. Konsternacija je nastala kad sam upitao kako su stigli na obode Atlantskog Okeana i tamo zauvek zastali jer nisu znali da plivaju.
Čitava priča samo zbog toga što nas sa Keltima povezuje i haggis, a vi vidite kako.

scallop

Potaž. Tikvice, brokoli i šargarepa. Začinski samo soja sos i origano. Preliv je slatka pavlaka i tucana paprika sa ambicijom da bude makijato. Nisam diplomirao taj zanat pa je makljato. Svejedno. Posle dve kašike bude isto.

Dybuk

lilit

bogami dibuk, sviđa mi se ovaj low carb ručak!

Dybuk

lilit

verujem da drži s tim što bi moja sick adikcija sad tu dodala i majonez i bar čips! znači, boles. :lol:

šta je to zeleno? neki avokado sos ili nešto drugo?

Dybuk

Pesto đenoveze, ali je na kraju ostao neotvoren. Meso+grilovano povrće i sveža salata, sasvim dovoljno. Ja uvek pojedem i malo hleba, ako već nema testenine ili krompira, naravno. :lol:

S obzirom da je ovo slikano u Španiji, biće i gvakamole, sa ljutim tortlja čipsom (sve kupovno, ali!) = e, to je boles' nas-rofl

Ana

Ništa ja ovde ne bih menjala, ništa! Savršeno!

scallop

Znam da mnogi ne vole cveklu, ali mi ne možemo da odolimo kad je mlada i kad odbranimo listove od neukog prodavca. Sve je jestivo u salati. Dve veze za stotku.

Petronije

Jesi li siguran da ovo nisu rotkvice? [emoji48]

Inače, posle mnogo peripetija, napravih uz pomoć dobrih prijatelja tanjiraču. Komad debelog "crnog" gvožđa, pa pod presu. I mnogo brušenja i poliranja. De -  montažne nogare i ručke od prohroma, da ne rđaju i brzo se hlade. Nogare sam doduše sad skratio, pa je niža. Proba je bila sa kobajama i mladim krompirićima, ali biće i ribe.

scallop

lilit

Quote from: Petronije on 01-06-2018, 12:21:19

Inače, posle mnogo peripetija, napravih uz pomoć dobrih prijatelja tanjiraču. Komad debelog "crnog" gvožđa, pa pod presu. I mnogo brušenja i poliranja. De -  montažne nogare i ručke od prohroma, da ne rđaju i brzo se hlade. Nogare sam doduše sad skratio, pa je niža. Proba je bila sa kobajama i mladim krompirićima, ali biće i ribe.

majko najmilija ovo je savršeno! još combo sa domaćim kiflicama ili lebom, mislim, moča, lebac, pa senf a bogami i majonez (80%) dazu ne bi bio na odmet.
petronije, zavidim do neba. :lol:

tomat

Petronije,

Zar nisi mogao da uzmeš gotov tanjir sa tanjirače?

Viđao sam da to ljudi rade, samo naprave čep za rupu u sredini.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Petronije

Quote from: tomat on 01-06-2018, 21:20:57
Petronije,

Zar nisi mogao da uzmeš gotov tanjir sa tanjirače?

Viđao sam da to ljudi rade, samo naprave čep za rupu u sredini.

Mogao sam, to je odlična tanjirača (ta - landara), samo što nije savijana nego izlivena tako u tanjir. Ali sam imao mogućnost da je radim iz komada, i da biram veličinu. Peripetije su bile jer su mi ukrali jednu. Inače, i ta poljoprivredna mora da se brusi i polira jer je zaštićena farbom koja mora da se skine. A i teže se nalazi ovako velika.

@lilit Krompirići su savršenstvo, kao i riba, okačiću kad se malo izvežbam, treba prakse oko doziranja vatre, pripreme ribe i samog prženja. Kobaje sam kupio čisto da isprobam, zgodne su jer mogu da se peku zajedno sa krompirima.

scallop

Prve punjene paprike ove godine. Rano je, ali se nismo uzdržali, Zapečene su u rerni.

Petronije

Nije rano, meni mama već spremala :) Odlično izgledaju.

scallop

Pre par dana zaglavim na neki kuvarski TV kanal. Neki irski kuvar pravi doručak, pa zamešao svoju varijantu švajcarskog rešti krompira. Neću sad da pričam o njegovoj verziji, nisam je ni probao, ali evo naše.

Dva krompira u ladnu, zasoljenu vodu dok ne proključa, pa još deset minuta. Izrenda se na vruće, ali sam ih ja, usput, dolađivao. Nisam mazohista. Na tiganju smo propržili seckani praziluk i narendanu šunkaricu i dodali preko krompira. Uz to i sličnu količinu mocarele. Kuvar je svoju mešavinu zamešao rukama, odustao od dodavanja jaja (i ja sam) i polako ispržio na maslinovom ulju. Ja NIŠTA ne pržim na maslinovom ulju. On je poslužio na slanini (zapravo, usoljene krmenadle) i jajima na oko, mi ćemo uz rindflajš iz supe i sos od rena. Prijatno.

Petronije

Oslić.