• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

scallop

Kako bi bilo da otvorite nov topik: "Junk food today"?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Svejedno, dobro sam se nakrkao!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

anabel

e amateri.....nikad ne priznajte da ste jeli iz konzerve, nego lepo to podgrejte pa dodajte svezih zacina....i fensi dodataka pa na lepom tanjiru servirajte i ispadnete super kuvari....
znam da se Radmilu dize kosa na glavi....(on je inace veoma strog po pitanju kuvanja, secam se da je moju kumu podvragavao kulinarskim testovima...i sve je polozila! ) ali i ja ponekad pribegavam instant resenjima....narocito recimo na moru kad hocu nesto brzo i lako da napravim a grcke samiske su super snabdevene...
Za pasulj  sa slike  je ideja ukrasiti svezim bosiljkom i posuti parmezanom u prahu i nabrzinu ispeci rostilj kobasice ili jaja na oko, ili pomfit ko englezi  i eto rucka!

Cornelius

Sa pasuljem iz konzerve možeš još vazda stvari da uradiš:

- propržiti mlevene orahe sa seckanim lukom, a na kraju dodati opran i ocedjen pasulj iz konzerve, dodati malo crnog vina, i sve ostaviti da se krčka 5 minuta na tihoj vatri.

- propržiti crni luk, sipati u njega konzervu opranog i ocedjenog pasulja iz konzerve, prokrčkati kratko, na kraju začiniti po volji, pa smesom puniti sveže paprike (ili kisele paprike) i zapeći ih u rerni.

- propržiti crni luk sa dimljenim tofuom, dodati paradajz sos, a na kraju i konzervu opranog i ocedjenog pasulja iz konzerve. Začiniti po volji.

- propržiti crni luk pa u njega sipati opranu i ocedjenu konzervu belog pasulja i jednu crvenog pasulja. Začiniti po želji.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Meni silni ljubitelji krk&look-a na gotovo još nisu došli na obećani SPAM i gotove kineske supe iz kesice, iako znaju da to neće biti baš tako. Konzerva je survival, a ne fine living.

Leba ti, Anabel, ko ti kuma? Kod mene su samo dve dame položile sve testove, a zovu se Slavica i Tanja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

anabel

Radmilo pripisacu to godinama....ali moja kuma (uzgred i Bobanova-to je iz te price) je Marina koja je radila s tobom u Institutu, a ako se dobro secam morala je  da pravi papke u saftu i pasticadu za kulinarski ispit kod tebe. ali to je bilo davno - pre 17 godina pa verujem da si zaboravio. :roll:

scallop

Quote from: anabel on 01-07-2009, 17:02:00
Radmilo pripisacu to godinama....ali moja kuma (uzgred i Bobanova-to je iz te price) je Marina koja je radila s tobom u Institutu, a ako se dobro secam morala je  da pravi papke u saftu i pasticadu za kulinarski ispit kod tebe. ali to je bilo davno - pre 17 godina pa verujem da si zaboravio. :roll:

Let be it!  :shock: I kakvi su bili papci? Šta to beše - pasticada? Bio sam ubeđen da sam prvi put jeo pasticadu početkom ove godine. I, zapanjio sam se što u njoj nema - paste (testa). Pozdravi kumu i reci da sam sve priznao.

anabel

Papci su bili dobri, valjda....a pasticada je dalmatinski specijalitet od govedine koja se prvo marinira u sircetu i travama pa dinsta sa raznim stvarima izmedju ostalog sa suvim sljivama i suvim smokvama i prosekom....i sjajno je jelo ali se sprema citavu vecnost i mnogo je komplikovano za ovaj forum, inace se sluzi uz njoke....neznam kakvu si ti jeo...ja je licno nisam spremala zato se necu dalje upustati u detalje.
A sataras obozavam...moja baka u Hercegovini koja je imala mnogo gladnih usta da nahrani  ga je spremala od luka, paradajza, paprike i rendane sargarepe a na kraju kuvanja je dodavala pirinac da bude izdasnije.
Fensi varijanta moje mame je jesenska kad ima crvenih paprika koje prvo ispece i oljusti pa dinsta sa lukom i paradajzom  koji takodje oljusti i ocisti od semenki a pred sluzenje obicno zacini sa jajetom.
Ja volim corbastu varijantu vise kao becarac....gde nit pecem paprike nit odvajam pulupu paradajza nego sve iseckam na krupne komade i  dinstam i zacinim nanom i mirodjijom.
Sinoc je Mira Bobic kuvala nesto sa tikvicama i karfiolom ali nisam sve ukacila...ko ima recept moze da ga okaci....videla sam da jelo zavrsava sa jogurtom a da sadrzi i indijski orah i svez djumbir ....izgledalo je lako i letnje i jeftino...

Mica Milovanovic

Radmilo pripisacu to godinama....

Sva sreca sto Ghoul verovatno ne svraca na ovaj topik, inace ode i on na Deponiju...  :)
Mica

Ghoul

ma kad sam ja neki topik oterao na deponiju?
u poslednje vreme?
https://ljudska_splacina.com/

Mica Milovanovic

ovo je samo bila provera da li bas sve citas na ovom forumu...  :D

Doneo sam ti knjigu iz Zagreba. Oces li da skoro dolazis u BG?
Mica

Ghoul

najpouzdaniji način da me ogovarate jeste podforum sa igricama.
to nije čak ni skriveni deo foruma jer i tu imam svoje jatake, pa se ne zanosite previše.

krajem jula držaću još jedno predavanje o hororu u bg, javiću datum kad se to utanači.

divča

Quote from: scallop on 01-07-2009, 14:42:33
Konzerva je survival, a ne fine living.

(fine) live and let survive!
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

scallop

Quote from: anabel on 01-07-2009, 17:02:00
Radmilo pripisacu to godinama...:roll:

Anabel, pripisala si mi nešto "godinama" i time me dovela u neprijatnu situaciju. Bio je red da moj odgovor pripišeš pristojnosti, jer sam želeo da budem pristojan. U poslednjih sedamnaest godina jeo sam ravno 6200 puta i lepo je ako se Marina seća da sam jeo nešto što je ona napravila. To je samo 0,16 promila mog sećanja iz odeljka "jedenje". Mnogo ozbiljniji defekt mojih "godina" dogodio se kad sam na Internetu otkrio svoju priču "Došljak sa Planete Ludaka" iz istog tog perioda. To je pedeset kartica teksta koje više nisam imao u glavi, u kompjuteru i na jedvite jade sam našao kucan primerak. Na svu sreću, Boban sve ima, pa je to jednom prosledio u Užice (valjda), tako da sam mogao da je skinem sa mreže. I ti si, samo za nekoliko dana, zaboravila da si pomenula patlidžane, pa to nisam pripisao ničemu.

scallop

Quote from: chovekoid on 03-07-2009, 00:57:26
Quote from: scallop on 01-07-2009, 14:42:33
Konzerva je survival, a ne fine living.

(fine) live and let survive!

Budući da se prvi put javljaš ovde, nisam siguran da je slučajno. Ali, red je da se takvima odgovori i ja ću pokušati.

Ovaj topik je otvoren da bi se ukazalo na otvorenost ovog foruma prvenstveno. Drugi razlog je to što sam ustanovio da se ljudi u mojoj okolini jako loše hrane i da potcenjuju svoje mogućnosti da to sami obezbede bolje. Ako pregledaš ceo topik, videćeš da insistiram na tome da je sopstvena priprema jela moguća, da nije prekomplikovana, da je potrebno samo prepoznavanje namene kuhinje i da je to jeftinije. Nećeš naći nijedno složeno jelo kakva se nude u štampi, na TV i u kuvarima. Uvek su tu opcije koje omogućuju prevazilaženje nedostatka nekog od začina ili drugih sastojaka recepta. Zapravo, ja recepte relativizujem.

U ovom trenutku SAD klizaju ka sopstvenoj pripremi jela, povrće i začini se gaje u sopstvenom dvorištu, otkrivaju da je kozje meso isto tako dobro kao i šnicla od noja... U isto vreme, mi klizamo po putu sa koga oni već beže. Ne misliš li da je to pomalo besmisleno? Jeo sam ja i pasulj iz konzerve. To je bolje nego kuvati pasulj za koji se ne zna koliko godina je star. Ali, to je bilo u SAD, ne ovde. Više volim paradajz pelat iz konzerve u jelu, nego svež paradajz koji često sadrži toliko kiseline da moram da dodam šećer.

Dakle, ako neko želi da se bavi sa survival hranom, neka otvori topik. Šta tu ima loše? I ja sam pokazao konzervu SPAM-a i niko nije došao da je pojede.

Cornelius

Quote from: scallop on 03-07-2009, 10:18:38
U ovom trenutku SAD klizaju ka sopstvenoj pripremi jela, povrće i začini se gaje u sopstvenom dvorištu

Scallope, pa zar si poverovao u takvu pricu? U pitanju je samo efekat mode u bogatijim slojevima americkog drustva (u kome se ti iskljucivo kreces). Prirodno, o tome pricaju i na TVu, ali normalan Amerikana i dalje jede ko svinja, gajeci, eventualno, u saksiji na prozoru neki krzljavi bosiljak i cesto ga zaboravljajuci prilikom kuvanja dnevne splacine.

Zasto Amerikanci imaju najveci procenat ljudi obolelih od lose ishrane (i nekretanja)?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Ne tamburaj previše, Kornelije. Napred je, naravno, Jelena, ispred nje je origano (ima još toga s prednje strane), ostalo je grašak, paradajz, paprike i beli luk. U pozadini su borovnice i vinova loza. Uz potok, niže s druge strane - maline.

PS. Ameri imaju i bolest od nekretnina. xcheers

Cornelius

Quote from: scallop on 03-07-2009, 12:51:27
Ne tamburaj previše, Kornelije. Napred je, naravno, Jelena, ispred nje je origano (ima još toga s prednje strane), ostalo je grašak, paradajz, paprike i beli luk. U pozadini su borovnice i vinova loza. Uz potok, niže s druge strane - maline.

Tamburasi, tamburasi,
Svirajte mi malo...

Sto da ne tamburam. Mozda tako i postanem prva tamburica. Nego, htedoh da te upitam da li je Jelena tipicna Amerikanka i da li su Charles i Jelena tipican americki bracni par (po svim standardima)? Jer, ako jesu, onda mu i ja dodjem tipican Francuz, naslednik Asteriksa i Obeliksa (pijem magican napitak - sljivovicu i krkam galsku hranu - prasice).

scallop

Ne bih vam znao kasti. Mnogo teško pitanje. Charlesov tata ima ranč u Teksasu, sa kravama i konjima. Ali su svi u porodici, ne računam unuke, u rangu profesora univerziteta (neki su se penzionisali, a neki se zajebavaju s decom na neko vreme). Jelena i Charles su imali dobru baštu i u Dallas-u, a on je tada još dovršavao školovanje, a ona je radila istraživanja na Southvesternu.

Cornelius

Znaci, ako sam dobro razumeo, oni su tipicni Amerikanci et moi, je suis un Français typique, même un Français de souche. Et pourquoi pas? Monsieur Cornelius, la descendance de Monsieur Robert (en plus, c'est vrai, mon père s'appelle Robert).  xcheers

Cornelius

Kako me je prekjuce mrzelo da idem u srpsku prodavnicu i da kupim kore za pitu, opredelio sam se za drugaciji recept (nalik slanoj torti) i otisao da kupim koru za pizzu (post je, pa ne mogu da upotrebljavam lisnato testo sa puterom). Medjutim, u samousluzi nema vise onog obicnog testa za pizzu, nego je zamenjeno nekakvom korom kojoj po sredini pise "bio". Ovde je to vec neko vreme magicna rec koja u osnovi oznacava proizvode dobijene tradiocionalnim nacinima i bez hemijskih djubriva i dodataka. Ti su proizvodi skuplji i pozeljniji, pa se smatra da je to novo trziste za cerupanje potrosaca. I jeste. Naviknut da citam etikete proizvoda, ja pogledah ovaj novi proizvod, jos pride "bio"loski korektan i nadjoh se u cudu. Masnoca za pravljenje kore je palmino ulje, poznato kao ulje najgore za covekovo zdravlje. Heh, ali i najjeftinije... Obrni, okreni, kupih tu koru, jer druge nije bilo. Naravno, jebo sam im mater uzduz i popreko, ali to nije potreslo industriju striganja ovaca.

Inace, etikete na prehrambenim proizvodima su cudo jedno. Ranije su nalikovale obicnom spisku, a danas mi nalikuju horor literaturi.

Ghoul

ŠARANI ZA RUČAK!
:P

odoh sa šozom na malo ćevapa, ali čak ni uz njihovu pomoć skalopovi šarani ne ispadoše nimalo jestiviji niti svarljiviji.  :cry:

Milosh

Bloody hell!! Demijen sa tvog avatara i ti na ovoj fotki imate identičan osmeh. :P
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: Milosh on 14-07-2009, 18:21:42
Bloody hell!! Demijen sa tvog avatara i ti na ovoj fotki imate identičan osmeh. :P

ubio bih te što si tu tajnu razotkrio - samo da ionako nije toliko self-evidentna!

scallop

David

Quote from: scallop on 14-07-2009, 18:43:39
Baš veliki ćevapi!

Jest vala, kao da je u pitanju shish-cevap (ima li uopste te podvrste u BG-cevabdzinicama ili rostinjnicama)?
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Ghoul

šiš-ćevap se pravi od šiš-miša.
ovo je niš-ćevap.

za bruku, šozo i ja zajedno jedva utepasmo 8 komada! :(

David

Uh, @ebote, monster li varijante!
"Velika porcija" tih dzajanta, pretpotstavljam, sadrzi 3 individualne cevapine, srednja dvije...

Slijedeci put kada se nadjes u BL, ima da probas i shish-cevap, uz onaj pravi, kvalitetan BL-cevap, a koji je nalaziv kod Muj(ag)e, u "Mrvici" (nalazi se prekoVrbasa) ili kod Zamole (u starom "Zanatskom centru", u koji se ulazi direkcione iz Gospodske/nase Knez Mihajlove, kroz one prolaze sa strane)!

(Za neupucene: BL-cevapi su u formi plocica, od po cetiri komada mesa u jednom vezu/u jednoj plocici, za razliku od pojedinacnih u drugim varijantama, npr. "sarajevskom" ili, khm, "niskom cevapu". I jos nesto: prave cevap-porcije su one u kojima se cevapi sluze u somunima/lepinjama, a ne sa hljebom, poput onih koje sam jeo u vise mjesta po Srbiji i Hrvatskoj, sto je cista blasefimija! )
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Perin

Poptisujem ovo za somun :) A trebao je otići i u "Miru"...mada je izgorela radnja u centru, ima kod studentskog, tj. preko puta kafe "Žis" otvorena nova ćevabdžinica. E, koliko sam se tu puta znao skršiti (na staroj lokaciji)....kad ništa u BL nije radilo, radila je Mira; u 4 ujutro, par piva ispred tebe i ćevapi....:D

Ghoul

meni je bre vaša idolatrija tih gnjecavih, skoro gletavih somuna potpuno nepojmljiva.
what gives?

u donjem levom uglu fotke možete videti deo predivne pljosnate vruće pogače, hrskave, fine, samo nju da jedeš bez ičega.

a upravo oni brabonjčići koje mi nedavno u BL prodadoše kao 'ćevape' naveli su me u grešku u proračunu danas: kaže šozo: 'da naručimo 10 ćevapa', a ja ću njemu 'ma jesi normalan, šta ima od 10, pa to jedino ako ti jedeš samo salatu, 10 je taman ko za mene'. naterah ga da naručimo 15.
kad ovi stigoše, imali smo šta i videti.
on pojeo 3, ja 5...
:(

Vampirella

Zaboga, sto je vama!?!? Sasvim normalni cevapi, kakve ja pravim kod kuce. Od soje, dakako. :P
Satan my master.

Perin

Ali starac, kad ti stavi na roštilj somun, pa pokupi svu onu nezdravu, ali ukusnu masnoću i miris ćevapa, a ti unutra još staviš četir' - pet pločica, i popiješ hladno Nektar pivo iz frižidera....

Trebali su te odvesti u restoran "Jezero", naručiti platu, pa si onda mogao da vidiš šta je 'rana, Ghoule :P

scallop

Juče sam imao volju da sve opširno prikažem. Danas nemam.

CIPAL

Morska riba cipal ili cipol je podcenjena morska riba. Razlog je što je alav i zna da zađe u prljave, lučne vode i da se zagadi otpadnom naftom. Zato se na moru razlikuje da li je o porta ili o mare. Na beogradskim pijacama, kada se pojavi, jeftiniji je od veštački gajenih brancina i orada (koji su po veličini ispod mere za porcijaša) dva puta, a od dovoljno velikih i tri puta.

Dobar preliv za ribu: seckani peršun i beli luk, malo ulja, kojim se riba na roštilju stalno premazuje tako da se zahvati više ulja, a manje peršuna i belog luka, od svake ribe na gradelama pravi ukusnu ribu. Imao sam priliku da jednom, na Vardaru, mrene na roštilju pretvorim u morsku ribu. Toliko o vradžbinama.

Primerak na slici je imao 1,5 kg. što je sasvim dovoljno za troje. Za četvoro, ako ne mogu da pojedu više od 4 ćevapa. Očistiće vam ga na pijaci, ali to morate da ponovite i kod kuće. Naročito, ako je zaostala crna skrama u trbušnoj šupljini (to važi i za svu rečnu ribu). Riba se dobro posoli spolja i iznutra. I kad bude izneta na sto i otvorena, opet ćete morati malo da dosolite.

Na roštilju se (ova veličina) peče pola sata (frtalj s jedne, frtalj s druge, a drugi frtalj je kraći od prvog). Sve vreme se pomalo premazuje onom mešavinom s početka. Dobro je ako malo stigne i unutra.

Gotovu ribu stavite na pladanj, ostatak mešavine peršuna i belog luka nalijte maslinovim uljem i nacedite limuna, pa s tim obilno pokrijte ribu (ono što ostane potrošićete kad podelite međusobno ribu). Ribu poklopiti da se pomešaju ukusi. Mi, obično, uz ribu sa gradela, kao varivo trošimo bareni krompir i blitvu (najbolji deo blitve je beli deo i ne podrezujte listove) sa belim lukom i maslinovim uljem. Belo vino. (leto je, inače, vreme belog vina).

Cornelius

Da nastvaimo sa ribom.

Nadahnut ruskim kulibjakom od lososa, napravio sam "srpski" kulibjak od lososa.

Sitnije sam isekao 300 g mariniranog norveškog lososa. Potom sam propržio jednu glavicu luka, a za njom i 250 g šampinjona. Kada su se propržili, skinuo sam ih sa vatre i ostavio da se malo ohladi. Skuvao sam 50 g pirinča, dobro ga procedio, a onda ga nasuo u šampinjone. Potom sam dodao lososa, dve kašike kisele pavlake, tri umućena jajeta, malo maslinovog ulja, soli, bibera, peršuna i mirodjije. U podmazanu keramičku činiju stavio sam jednu koru od lisnatog testa i u nju sam usuo dobro izmešanu masu i pokrio je drugom korom od lisnatog testa. Krajeve sam dobro zatvorio, a površinu sam onda izbockao viljuškom. Činiju sam stavio u prethodno zagrejanu rernu i pekao 30 minuta.

Jelo je bilo posluženo sa ohladjenom grčkim belim vinom recina Kourtaki.

anabel

leto je nema kuvanja...samo krkanje....ovo su neke savrsene paste jednostavne osim sto ova moja ima susene(na suncu) mikro komadice brancina sto nije lako naci u Bg

scallop

Moj izveštaj sa letovanja je za topik: Šta smo loše krkali na letovanju.

Možda bih jedino mogao da kometarišem razliku između grčkog tourlu, makedonske turli tave i srpskog letnjeg đuveča. U svim slučajevima to je đuveč u koji ide sve letnje povrće (ne zaboraviti pet-šest bamnji) i krompir. Ne ide - pirinač. Grci cincare sa nekim komadima kobasice ili, što je još tragičnije, sa narezanom viršlom (fuj!), makedonci obavezno insistiraju na tri vrste mesa: jagnjetini, junetini i svinjskom, a ja bih najradije neke žlundre i lepljiva mesa, kao što su teleće kolenice, svinjsko od vrata, juneći ribić ili rep. Kobasice samo roštilj tipa i to prepržene pre pripremanja jela. Ustvari, sve treba prepržiti posebno, spojiti u zemljanom sudu i peći u rerni oko pola sata da se dobije utisak kao da je spremano odjednom.

Da li nekog interesuje letnji ajvar? Sad su patlidžani najbolji, a Radmila je u kuhinji i sprema za goste. 

anabel

interesuje me letnji ajvar, konacno dosao red na patlidzan :!:
inace sam ovog leta jela prelepu hranu u Umagu, laganu morsku, pa paste sa divljim sparogama i tartufima a sve zalivano bozanstvenom malvazijom iz lokalnih vinograda uh kakva divota cak su i deserti lagani- panakota sa sumskim vocem i torte od smokava i narandze

Cornelius

The Turbaconucken, which is chicken inside a duck inside a turkey, covered in bacon.

Za one koji bi sigurno zeleli da umru od previse holesterola i masnoca, ima i drugih ludorija na sajtu koji se zove: This is Why You're Fat.

scallop

Posle američke kombinacije ćurke, patke i pileta obloženih slaninom, koju ja ne mogu da zamislim kad počne da se seče, kao ni većinu jela koja tamo dobro izgledaju samo dok se poslužuju, da se vratimo na zlatni početak kraja leta i nastupanje jeseni.

PATLIDŽANI

Patlidžani su povrće za koje kažu da ga stoka ne jede. To se verovatno odnosi na vreme kad su bili gorki, ali taj stav stoji i danas.

Na pijaci je u ovo vreme izbor povrća kad i okoreli mesožderi postaju vegetarijanci.
Anabel se raspitivala za patlidžane, ali kad ja odem na pijacu nikada ne dođu kući sami.

Letnji ajvar od patlidžana ću vam samo opisati, jer Radmila krajnje dvosmisleno opisuje šta radi od njih. To nije moj revir. Dakle, najpre postoji problem izbora patlidžana na pijaci. Moraju da budu sveži, čvrsti, svetli a ne tamnoljubičasti, sve se svodi da u njima bude što manje formiranog semena. Dakle, birajte manje, tanje... Glupo je uzeti manje od kilo, što znači tri srednja patlidžana. Radmila ih zapeče u rerni, a potom im skine ljusku (floskula da je u ljusci krompira, patlidžana i bilo čega drugog najviše vitamina je farsa). Patlidžane izdrnda sa onom imitacijom miksera, a potom narenda beli luk u većoj količini, doda skršenih oraha, maslinovo ulje i vinsko sirće. Kad ima - balsamic. Smatra da je bolja varijanta sa pavlakom, a bez ulja i sirćeta. Ja bih napekao crvene paprike, pa ih isfronclao i zameša sa osnovnom mešavinom. Dakle, kad se isitni patlidžan sve je dopušteno.

Eh, na slikama je nešto drugo. Ja sve napola pripremam, pa kad mi se htedne onda dovršavam. U jednoj kutiji su pržene paprike. Zarežu se sa one strane gde će prirodno ležati u tiganju. Mali slanik da se posoli iznutra. Prženje se sve vreme nadzire. Domaćice imaju naviku da rade i nešto drugo, pa se desi da pregori ili da zafali ulja u tiganju. Patlidžanima najpre ogulim koru. Mrzim kad mi se petlja po zubima. Dok se prže mora se dolivati ulje jer piju k'o prava pijandura. Neki kažu da režnjeve patlidžana treba pustiti da se ocede i to je notorna glupost. Onda piju više ulja.

Treća kutija je sa tikvicama i sirom. Nemojte kupovati jeftin sir. Kupite dobar sir. Kilo tikvica se oljušti i izrenda. Ako su velike i previše zrele, najpre povadite malom kašikom seme. Izrendati na krupno, dodati sir, tri jajeta i brašna toliko da se, posle mešanja, može kašikom spuštati na vrelo ulje. U smešu dodajte iseckani peršunov list ili neku drugu andrmolju, da bude malo zelene boje.

Napomena: za prženje ne koristiti maslinovo ulje, jer je taj trošak uzaludan.

scallop

Izgleda da više niko ne jede, pa ni ja. Ipak ću vam pokazati jedan sud za koji se malo zna, jedno jelo koje smo u njemu spremili i šta sad jedem.

Ramekin je keramički sud malog gabarita, u kome mogu da se spremaju male porcije jela. Toliko sam čeznuo da to imam, pa se na kraju nakupilo previše. Zahvataju od 1,5 do 2 dl. i u SAD koštaju oko 2$ komad.

Spremali smo takozvani alzaški tart, jer smo iz Strumice doneli paket jajčara, kajmakara, carske gljive, sve u svemu Amanita Caesarea, koja se smatra vrhunskom gljivom, što i ime govori. A ceo taj rod Amanita, osim takođe sjajne biserke (Amanita rubescens), je ubistveno otrovan.

Postupak pripremanja je jednostavan. Proprže se, uz pola kile najboljih gljiva, režnjevi crnog luka (i slaninice - dod. aut.), so, biber, timijan (ili majkina dušica), malo turmerika (curcuma). Potom se pripremi preliv od dve kašike mleka, kašike pavlake i jedno jaje plus dva žumanca, koji se dobro zamešaju.

Uzmete pakovanje lisnatog testa, odmrznete i dobro razvučete, isečete tako da može da iznutra obloži ramekin. Dakle, zamastite puterom ili margarinom sud, obložite ga lisnatim testom. Sada dolazi deo koji treba da obezbedi da lisnato testo ne izađe iz suda. Treba imati papirnate korpice ili specijalni papir koji može da ide u rernu. Budući da se peče na 190oC, papir neće izgoreti (Farenheit 431). Pokriti time testo iznutra i u svaki sud usuti pirinač (može se kasnije skuvati). Pripremljena podloga se peče oko 20 minuta, a kad se dovoljno ohladi, izručiti pirinač i izvaditi korpice.

Sad možete malom kašičicom (ovo nije pleonazam, jer mora da bude manje od kašičice) da u svaki ramekin unesete pripremljene pečurke. Do vrha testa. Preliv, uz pomoć viljuške, da prodre do dna, ulijete postepeno. Preko svega, ako ste totalni hedonista, pospite parmezanom (ili nekim drugim tvrdim sirom) i ukrasite zaostalim delovima lisnatog testa. To je indikacija kad je gotovo, jer sve mora ponovo u rernu. Prijatno.

Budući da sam "pukao" sa džigericom, moram na totalnu dijetu. Svakog dana surutka od kozjeg sira i što lakša hrana. Ima da vas mučim kao Cornelijus. Na slici je današnji doručak: tost premazan pastom od patlidžana, kriška mladog kozjeg sira, režanj paradajza i pola masline. I ovako je ukusno.

Perin

Bejah u Puli, a tamo sam mnoge stvari "krkao": Školjke sa pistacijama, školjke kuvane, salatu od hobotnice i rakova...nije bilo loše :) Slika, nažalost, nemam.

Cornelius

Scallope, only for your eyes...
Juce sam vecerao u jednoj atinskoj taverni i jeo sam suvlaki... od svinjetine. I bio je dobar.

scallop

Ja ne jedem svinjetinu. Ne pijem alkohol. Samo kozju surutku. Sutra, čorba od bundeve sa karfiolom i brokolijem.

Cornelius

Quote from: scallop on 12-09-2009, 13:36:38
Ja ne jedem svinjetinu. Ne pijem alkohol. Samo kozju surutku. Sutra, čorba od bundeve sa karfiolom i brokolijem.

Znaci li to da su moje molitve stigle na pravo mesto?

Meho Krljic

Ghoul

Cornelius

Quote from: Meho Krljic on 13-09-2009, 10:41:41
Cornelius izdao hardcore  :cry:

NEVER! Samo sam hteo da potvrdim koliko smo mi u pravu. xcheers

Meho Krljic

scallop

Moj kućni prijatelj i kritičar Cornelijus i moja malenkost su na suprotnim stranama osovine mesožderstvo-biljožderstvo. Obojica smo se molili da onaj drugi pređe na suprotnu stranu. I, uslišeno nam je. Privremeno.

Mica Milovanovic

Samo ti krkaj svinjetinu, pa ćeš malo sutra da trčiš sledeće godine 42195 metara...
Mica