• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Stipan

Quote from: Mims on 24-03-2011, 21:39:56
Probala bih čičoku, samo se pitam u kojoj varijanti je najbolja?
Sa čičokom možeš sve što i sa krompirom - jedino što je mekša pa je treba kraće kuvati / pržiti. Ja ih najviše volim pržene poput krompira (ali ne mogu da ih zamislim bez mesa, bah)

Джон Рейнольдс

Quote from: scallop on 25-03-2011, 08:27:34
Jel', bre, biljojedi! Izgleda li vam tofu kao nešto što ima veze sa krkanlukom? KAD VIDIM TOFU POVRATIM U KOFU.

Pa ovo zaista zaslužuje da bude potpisano jednim smajlijem -   xrofl
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lilit

Quote from: Mims on 24-03-2011, 21:39:56

Ovo sam propustila. I Lilit super izgleda.

Ne može i ja i Meho jer ukazuje na nedostatak ukusa.  xrofl

Danas ću preći u poluvegetarijance, jede mi se zeljanica, a dovukla sam ekstra jufke iz Beograda. :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Joooooj lilit, ba! Pa gde ćeš jufke iz Beograda vući. xtwak Joj žene.

Zna se gde se najbolje jufke zapitu kuhaju.

A što se onog mog fuj namaza, sa nekom tamo travuljinom, tiče, velikim slovima je pisalo BEZ SOJE. Doduše, ni sira tu nije bilo. Baš ću proveriti.

lilit

Quote from: Plut on 25-03-2011, 10:57:15
Joooooj lilit, ba! Pa gde ćeš jufke iz Beograda vući. xtwak Joj žene.
Zna se gde se najbolje jufke zapitu kuhaju.

Heh, pa ovde imam neke ogavne koje uvoze iz Sarajeva i turske koje nisu one koje jedem u Turskoj. Tako da mi je Beograd najbolja opcija - ko i za  sve ostalo.  :lol: :lol: :lol:

Meho Krljic

Quote from: scallop on 25-03-2011, 08:27:34
Jel', bre, biljojedi! Izgleda li vam tofu kao nešto što ima veze sa krkanlukom? KAD VIDIM TOFU POVRATIM U KOFU. Da vam otvorim topik "Kako doći do zdravlja na uštrb lepote"? Kad sam nedavno bio u Rimu, 'teo sam da turim ruku u Bocca di verita, a ono red u nedogled. Sve mali Tofuanci, kao to je u skladu sa Bušidom. Jebote - "Soja u Srbiji u poslednje poboljšala ukuse."! Dokle će imitacije hrane da budu konkurencija hrani? Sve je to fake, što bi rekao moj omiljeni neprijatelj. Moja Branka na Kaleniću pravi najbolji tofu od soje, doduše malo komplikovaniji proces ali garantovano uspešan. Rani koze sa sojom, onda ih muze, pa pravi sir.

Vidiš kako ti jedenje delova mrtvih životinja podstiče ničim opravdanu agresivnost. Argument više za TOFU!!!!!

scallop

Ma nemoj? A vi što jedete žive biljke ste nevinašca?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Možda su vegani. Oni ne jedu žive.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Plut

Koliko znam, vegani jedu ono što od prirode otpadne, tj. ono što ona odbaci, npr. plodove. Oni mu dođu nešto kao sakupljači. A možda ja, u stvari, grešim.

Meho Krljic

Grešiš.

Vegani ne jedu ništa životinjskog porekla (za razliku od vegetarijanaca koji jedu jaja, mleko i mlečne prerađevine, pa ih često zovu prošireno ovo-lakto vegetarijancima), dakle, ništa jaja, ništa sir, ništa med (!!!), ali jedu biljne proizvode pripremljene na sve načine.

Oni koji jedu samo biljke bez pripremanja (dakle, bez termičke obrade itd.) su frutarijanci. Pretpostavljam da među njima ima tih koji jedu samo to što otpadne samo, ako nisu pomrli.

Plut

Meho Krljic

Pa i pčele su životinje  :lol: Veganizam je skoro isključivo politički pokret, motivisan moralnim odlukama.

Plut

Moguce, nisam se puno zanimala za njih. To čula 'nako u prolazu... kh-kh... i vidi se. :oops:

Meho Krljic

Ma, opušteno. Bitno da se krka, pa makar i veganski.

scallop

Šta čekate? Kaini! Ja sam jedini koji je otvorio topik da na njemu ne bi učestvovao. Taman sam mislio da se opustim i referišem šta sam lepo kupio danas po pijacama. Toliko sam bio iznerviran da sam najpre kupio tri četvrt kile pečene prasetine, a ja sam idejni tvorac slogana: Svi prasići treba da budu svinje, a poneko jagnje može da bude i ovca. Onda sam, i dalje mentalno frustriran, kupio pet inča krmenadli i jedan kapak. Ljubitelji dobrog parčeta mesa, znate li da je kapak najbolji komad svinjetine, mada se može isto reći i za juneći kapak? To vam je, da prostite, dupe od svinje, ono parče mesa koje samo dokoni hedonisti ne zaobilaze, jer je dobrim delom razvrcano skidanjem sa karlične kosti. Pažljivom incizijom, što bi rekli hirurzi, po linijama septuma, moraju se odvojiti tamniji delovi od svetlijih, masniji od posnijih, tako da ostane komad na kome se jasno vide dve tetive u obliku slova V. Od masnijih delova, dobar je Bog, biće nekoliko čvaraka koji su, inače, bezobrazno skupi, a od tamnijih delova pravimo moćnu mućkalicu, ako imam vremena za zamajavanje ili krompir paprikaš, ako me mrzi. Onaj deo sa V, kad uklonim taj znak pobede, predstavlja najbolji komad za pohovane šnicle, a deo tog mesa, posle isecanja na žilijen, za kinesku klopu na moj način.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mims

I fraza govori više od hiljadu reči: pohovani sojini odresi itd... Pa da vidimo ko više krka :)

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Albedo 0

danas sam ždrao musaku punu mesine i jaja, a ovo na slici neka pošalju na izložbu, nije to za jelo.

scallop

Primetio sam da se Bata okačio kao poslednji, a to je deprimirajuće za jedan fini topik kao što je ovaj.
Zaneo sam se malo sa bojama pijaca početkom aprila i više postovao kod vegetarijanaca, mada vegetarijanci nemaju tapiju na zeleniš, posebno kad je krkanje u pitanju. Obilje mladog luka i dobrog punog spanaća (uvek malo opipajte koliko je krt, pa ako jeste, onda je to to), izazvalo me je da se osvrnem i ka jagnjetini. Našlo se jedno parče (slikao sam ga kad sam ga isekao), meni najviše godi deo odmah iza plećke pa do pojasa bubrežnjaka i tako je sve došlo na svoje mesto. Naravno, nisam se uzdržao ni da kupim gomilu zelja (kad Grci prave kapame onda tamo ima i po sedam vrsta trava). Kapama je mladi luk, spanać i razne trave ako ih ima. Odnos jedan prema jedan. Grci slabo imaju mladi luk, pa kaišare. Ako ne znate kako se pravi dobra kapama, mogu ja da ponovim, ne znam da li znate da se isto, ponekad i bolje, to da izvesti i sa sipama (soupia me horta), ali to samo ako niste neljubitelj takvog jela. Usput ćemo napraviti i čorbu od zelja (par manjih tikvica, malo karfiola i zelen daju bolji pogled). Pitam Radmilu šta će dati bebi Lari koja dolazi u goste, a ona kaže da će sa mikserom isitniti malo čorbe, jer bebe treba da jedu ono što i roditelji.

Albedo 0

Ne potcjenjujte Batinu kuhinju!

I ja sam pravio spanać prije neko veče, i ćureće grudi uz to.

U spanać obavezno staviti malo bijelog luka.

Danas ću da pravim rižu, i neko meso naravno.

scallop

Ajde, bre, što se ja dosađujem ovde, ali što se ti zamajavaš?

Albedo 0

Borim se protiv (vetrenjača) vegetarijanaca.

M.M

Ja ne znam kako se sprema dobra kapama a voleo bih da saznam. Scallope, da pretražujem topik ili...?
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Priču o dobrom jelu treba uvek ukrasiti i dobrom slikom, ali sam se nešto olenjio, pa se zadovolji onim što moje skromno spisateljsko umeće može.
Kapama je jelo koje jedino bez mladog crnog luka ne može. Najčešće je sa jagnjetinom ili sipom, ali može i bez mesa ako je izvesno da mi je u životu uvek nedostajalo malo tog zeleniša u tanjiru, a mesa nikada.
Recimo da je za dobru kapamu potrebno desetak veza mladog crnog luka i kilo spanaća. Jeo sam ja to i sa dodatkom drugog različitog zeleniša, jednom sam imao priliku da je spanać bio potpuno zamenjen sa celerom rebrašem (to je posebno zadovoljstvo kad te prožme ukus celera), ali bez mladog crnog luka nikada. Zato ćemo reći da je kapama jelo od mladog crnog luka.
Pretpostavićemo, takođe, da je to jagnjeća kapama. Dakle, 1-1,5 kg jagnjetine (nikako od butova i plećki, to je za pečenje), glavica crnog luka, mladi luk i spanać kao što sam već napisao. Ostali zeleniš po volji, aleva paprika, so i biber. Obavezno pakovanje kiselog mleka (ekstra), a hedonisti će dodati i turmerik, ali to je već preterivanje.
Jagnjetina se iseče na komade veličine za dva-tri zalogaja, uvalja u brašno i zaprži na ulju toliko da se primeti brauniranje (boja mesa po ivicama dobije smeđe prelive, to kasnije obezbeđuje i gustinu jela). Već sam pisao o brauniranju i to je postupak koji iz pri prženju pokreće transformaciju proteina u šećere i zato je sve braunirano malo slađe.
U velikom tiganju gde se pržilo meso (i ostavljeno po strani), prži se sitno naseckan crni luku dok i on ne braunira, pa u sve doda najpre mladi crni luk (i njega iseckati po dužini na 5 cm), pa spanać i ostali zeleniš isitnjen na isti način. To malo traje jer veliku količinu zeleniša treba strpati u relativno malu zapreminu. Ja to sve radim u tiganju dimenzija prosečnog woka. Kad se sve smesti u tiganj, dodati i preprženo meso. Preko svega se dodaje kašika aleve paprike, so i biber. Budući da izgleda da je velika količina u pitanju, paziti na so, jer lako može da se pretera. Uvek se da malo dosoliti.
Kada se sve ušuška, grejanje treba smanjiti na minimum i krčkati poklopljeno dok ne izgubi višak tečnosti. Krčkanje traje skoro sat i pred kraj treba otklopiti, što ubrzava isparavanje.
Jelo se služi sa kašikom kiselog mleka, a ja volim da preko kiselog mleka stavim kajensku ljutu papriku (može i tucana paprika), jer lepše izgleda. Uz to neće smetati obilna zelena salata (sve različito što nađete), dobar hleb sa cigle i pivo. 

M.M

Scallope, hvala. Javljam kako je ispalo. xjap
Nijedan poraz nije konačan.

lilit

Ovog čoveka bi svaka majka poželela za zeta:
http://mamajacooks.blogspot.com/2011/03/reform-torta.html
Detaljnije od ovoga - ne može.

Albedo 0

Izdaja muškog roda na svim nivoima....

Inače, danas sam jeo burek, i u njemu je nekim čudom bilo mesa.

Plut

To ti samo misliš da je bilo meso.

zakk

Kuvao sam žito. Operem, proberem, odstoji u vodi, promenim vodu, onda 20 vrućih minuta u mikrotalasnoj sa dosta vode, opet odstoji, odlijem višak vode, dodam soja sos pa opet zračim. Može tako klot da se jede.

Kuvao sam praseće jezike. Dva komada, u slanoj vodi, dugo, jer se prvo stvrdnu pa tek posle odmekane. Kad se ohlade ostružem kožice. Mogu tako da se jedu, sa renom. Ali ipak sam ih isekao na tanko, i prodinstao sa lukcem i povrćem i slatko-kiselim sosom (koji je ljut zapravo) u fini sos, koji sam kombinovao sa onim žitom.

Jedva sam se naterao da prestanem da jedem, ne znam šta je dosta ponekad. Uh.

To je bilo juče, sad klopam Slatke oblake :)

A žito ću morati opet danas, navadio sam se.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

pokojni Steva

Ćufte od mlevenih papalina! Jest da preferiram od sitnih karaša, al mrzelo me da pecam :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Nightflier

Skalope, treba mi savet: Da li jagnjetina može da se sprema na roštilju i kako? Trebalo bi da sledeće nedelje spremam roštilj, a među gostima mi je i jedna mlada dama koja je alergična na sve meso sem jagnjetine i njeguške pršute. Voleo bih da nekako i njoj pripremim nešto na roštilju, a jagnjetinu nikad u životu nisam spremao, ako se ne računa jagnje na ražnju.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Lepo si se setio. Neke od mojih rečenica glase:
Pored mene svako prase može da bude svinja, a poneko jagnje može da bude i ovca; i
Prase možeš samo da pečeš, a od jagnjetine može svašta da se napravi.
Da se vratim na jagnjetinu na roštilju.
Godinama sam davio svoju rodbinu u Makedoniji sa svinjskim vratom na roštilju i njegovoj nenadjebivosti. Onda se dogodilo da je Џ. popizdio i izneo komade jagnjetine na roštilj. Tako sam saznao da postoje i bolja mesa za roštiljanje, a danas ne bih odbio ni špargle. Ima nešto šarmantno i u njima.
Za roštilj su svakako najbolji jagnjeći kotleti, ali sa dužom rebarnom kosti, naši to isuviše potseku. Mogu se uzeti i "šnicle" sa buta ili plećke. Blago ih pljesnuti par puta, bolje pljoštimice satarom nego tučkom i posoliti pre roštilja. Pofajtati sa uljem, grančicom ruzmarina, ako nabaviš. Jagnjetina generalno voli ruzmarin. Na roštilju treba biti pažljiv da se ne prepeče, bolje gosti da malo žvaću nego da hrskaju. I glavna tajna: jagnjeće meso na roštilju se fajta LIMUNOM! Cediš limun direktno preko mesa, a Grci su nekada za to koristili one žute bočice sa limunovim sokom iz kojih je moglo da se prska. Ustvari, taj način fajtanja limunom voli i svinjski vrat. Ja pokušao. I, bolje je.

Nightflier

Mnogo ti hvala na savetu. Planirao sam da spremam svinjski vrat (naravno), a možda i svinjska rebra - premda ni njih nikada nisam roštiljao - ali bilo mi je žao da dok mi ostali krkamo mečinu jadna Una vruska salatu. Isprobaću sutra-prekosutra kako ide takva jagnjetina na teflonu - znam da to nije isto, ali čisto da makar malo uhvatim osećaj koliko ruzmarina i limuna.
First 666

scallop

Ja volim da ima ruzmarina. Fajtam po roštilju sa njim. Pazi, jer ruzmarin je gorak kad stigne u usta listić. I nemoj da pomešaš mesa na roštilju. Ako gošća stvarno ne voli - osetiće. Za svinjska rebra vodi računa o iskrivljenjima kosti, bolje ih seći kratko. Ameri koriste back ribs, to je kost uz krmenadlu i ravna, spare ribs je bolje peći sa strane.

Mark

Ovih dana krkam SVE sa mladim lukom!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Nightflier

Mislio sam da najpre spremim jagnjetinu za nju, a onda svinjetinu za nas ostale.
First 666

pokojni Steva

Bećar paprikaš (tri i po sata krčkan), baren krompir u gaćama i nešto malo piletine. Uf! Meso skoro pa da smeta ovde.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

Sve vegetarijanski, sve posno, da se niko ne naljuti.

Father Jape

Sad nam samo nabija na nos kako ume da kuva a udat je. -_-
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

To zovete kuvanjem? Kupio četiri kesice u samopozluzi i istresao u činije. Činije su baš slatke.

Meho Krljic

Niti su u pitanju kesice (dobro, tofu jeste), niti sam ja spremao. Malo više poštovanja za trud moje žene da sve izgleda lepo. A i ukusno je bilo.

scallop

Dođi da te ja malo hranim. Za par nedelja smećeš da obriješ bradu.

Meho Krljic

:lol: Hvala na pozivu. Detalje ćemo razviti in private.

Cornelius

Pazi se, Meho. Bolje ne idi kod Scallopa, jer ce te razvratnik zavesti da se ogresis i meso da jedes. Dovoljno je sto se to meni desilo, pa ce mi se dusa krčkati u vegetarijanskom paklu, prelivena svinjskom mascu i umotana u dimljenu slaninu.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Hvala na upozorenju. Naoružaću se samurajskom odlučnošću, spartanskom uzdržanoću i derviškom voljom. Ako ništa od toga ne pomogne, uvek mi preostaje skok kroz prozor. Na kom ono beše spratu žive Skalop i Skalopa?

scallop

Skok na glavu uklanja potrebu suvišnog informisanja. Naša vrsta ionako uvek pada na glavu.

Meho Krljic

Tu smo, što se kaže, najtanji.

Nightflier

Kao što obično biva, planovi su mi se promenili - pa se roštilj pretvorio u pečenje. Na ručku će nas biti osmoro, pa sam mislio da kupim jedno 4 kilograma jagnjeće plećke. Plećku bih dan pred pečenje stavio u marinadu od maslinovog ulja, belog vina, belog luka, lovora i ruzmarina. Zagrejao bih rernu na 200, pa u pekač stavio krupnije sečen krompir, pa preko toga oceđenu i usoljenu plećku. E sad, slede dileme: 1) Da li da u marinadu stavim malo šećera ili meda, da meso omekša? 2) Da li je bolje da meso bude u komadu, ili u dva manja? 3) Hoće li biti dovoljno da pečem sat i po poklopljeno, pa još pola sata otklopljeno? 4) Da li da u pekač sipam i marinadu? (Ovo me muči pošto ne znam kako će se jagnjetina ponašati - da li će da pusti saft ili ne - pa ne znam da li će se krompir raskuvati.) Nikada nisam spremao jagnjetinu, pa sam ovo sastavio po osećaju, tako da mi je preko potrebno kritičko oko koje će da pregleda moj "recept". Peći ću u najvećem Metalčevom pekaču, pa koliko krompira da stavim?
First 666

scallop