• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Nightflier

Pa koga bih drugog? Izvini ako nisam bio jasan - nešto mi se migrena igra sa živcima.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Hajdemo, onda, polako. Prednji čerek ima tih 4 kg. Bolje da ti kasapin prebije, uzduž, preko plećke. Marinada je OK. Šećer ili med kasnije, ako marinadu procediš i želiš da je ukuvaš do sosa. Krompir i meso nikako zajedno. Meso ćeš peći 2-2,5 sata, po pola sa svake strane, a krompir je gotov za nešto više od pola sata. Dakle, plećku pre stavljanja dobro utrljaj solju (so ionako spadne), namaži mašću ili uljem, sipaj malo vode i ulja u pekač i meso stavi na rešetku. Poklopi i peci 1 sat. Imaš merač za temperaturu mesa? Nemaš? Kupi, to uvek treba. Ako je meso dobro porumenelo, prevrni, pa još jedan sat. U principu, to bi trebalo da bude dovoljno, ako jagnje nije "izrasli" primerak. Izvadiš meso sa sve rešetkom i staviš na stranu, pa sad staviš krompir u ono što se ocedilo i zaostalo. Krupno sečeni krompir se peče duže, a sitno kraće. Nemoj mnogo krupno da bude. Pre nego što vratiš u rernu, uvaljaj krompir u sok na dnu da se obloži. Peci 30-40 minuta (probaj viljuškom da li je dobro pečen). Proceđenu marinadu možeš da ukuvaš u sos za prelivanje. Dodaj soja ili vuster sos (ja bih dodao hoi sin sos, ali to verovatno nemaš), dobru kašiku meda i senfa. Med i senf uvek lepo idu zajedno uz pečenja. Ako ti se žuri i ako imaš gustin sa njim ćeš brže imati sos. Gustin se obavezno rastvara u hladnoj vodi. Puna kašika na 2 dl vode ili supe. Dobar domaći leba, pivo, a za fine crno vino.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Hvala za savet. To mi je baš trebalo.

Edit: Da marinadu dodam u moču od pečenja, pa da taj sos uradim u pekaču kada izvadim krompir, ili u odvojenoj posudi?

Edit 2: Planirao sam argentinski malbek za piće, pošto smo domaće vino popili.
First 666

scallop

Ako išta ostane kad izvadiš krompir. Zapravo, ne bi trebalo ako si ga dobro uvaljao, ali, ako ostane - sve u sos. Samo će biti malo mnogo masan. :(

A sad, pošto sam razotkrivem kao vrhovni zlotvor srpske sirote fantastike (SSF) idem malo da ih nadgledam. U kuvanju neću moći da izađem na kraj sa vegeta-rijanaca.

Najgore je što su mi uvalili komplet HerbaLife (soja, brate!) sa sloganom: "Bolje Herba Life nego AfterLife!"
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Nekako mi se čini da afterlife direktno proističe iz tog herbalifea...  :(
First 666

Cornelius

Quote from: Nightflier on 24-04-2011, 00:10:42
Edit 2: Planirao sam argentinski malbek za piće, pošto smo domaće vino popili.

Sorta malbek upotrebljava se posebno u Bordou (Blaj) i Kaoru. Zanimljiva sorta koja daje vrlo taninska vina, robusna, sa aromama na crveno voce. Dobro se cuvaju, od 10 do 20 godina, i tek tada razvijaju svoju moc. Inace, vino od ove sorte ide dobro sa mesom.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Nightflier

U beogradu trenutno ima argentinskog i peruanskog malbeka. Premda više volim slađa crna vina, malbek me je veoma prijatno iznenadio. Voleo bih da probam francuski malbek, ali pitanje je da li će se pojaviti kod nas. Trenutno boca malbeka košta 7-8 eura.
First 666

Stipan

Quote from: scallop on 24-04-2011, 00:32:45
A sad, pošto sam razotkrivem kao vrhovni zlotvor srpske sirote fantastike (SSF)
:shock:

Cornelius

Quote from: Nightflier on 24-04-2011, 20:09:16
Voleo bih da probam francuski malbek

Ako hoces da probas francuski malbek, onda uzmi neko od vina iz Kaora (Cahors). Nemoj da te zbuni ako ne pise da je osnova za njihova vina malbek, nego "cot" ili "auxerrois". To je ista sorta, samo se zove drugacije.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Nightflier

Hvala na savetu - potražiću po vinotekama.
First 666

pokojni Steva

Baš mi se danas nešto kabasto krkalo, a ne dade mi se. Pljuc.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mark

Majsko je popodne i nije lako biti baš potpuno depresivan. Po ceo dan se znojiš i dišeš na škrge od neke nezdrave sparine, a onda, čim dođe popodne, padne neka olujna - letnja, avgustovska, kratkotrajna - kiša i donese kakvo-takvo osveženje, neki kvalitetniji zrak, Ozon šta li je ...

Kao i pre mesec dana kada se pojavio mladi luk, taj - posle rotkvica - najraniji vesnik prolećnih radosti, i sada sa svakim mogućim obrokom jedem i paradajz. Kao što sam tada širio miris luka jer sam ga jeo i sa belom kafom, tako sam pre neki dan jeo hleba s mašću, samo zato što to nekako ide sa paradajzom. A lepi su i krastavci, jedem ih uz sve kuvano, čorbasto, uz sve što se jede kašikom. Paradajz (sam, samo posoljen) i krastavci (u salati sa pavlakom i belim lukom) daju smisao svakom jelu. Plače mi se što znam da će mi ubrzo dosaditi ...
Ipak, nekako se uvek najviše radujem mladim krompirićima. Oni su mi najveća radost proleća. Ne bih da zvučim jadno ali prvi ovogodišnji obrok sa pečenim mladim krompirićima je bio nešto najlepše što sam doživeo ove godine. Bili su pečeni sa piletinom i što se mene tiče meso je bilo tu samo da krompirićima da ukus i šmek, težinu konkretnog jela. Jeo sam ih dok mi nije pripalo muka. Posle me je celo popodne mučio pritisak, ali vredelo je ...
Stigle su i jagode. One su voće kojem se uvek iskreno radujem kada ga vidim ispred sebe... Neko ih jede sa šlagom, neko ih posipa šećerom, ja ih jedem same, bez ičega. Slatke, kisele, zrele, prezrele, nedozrele - sve ih jedem bez priloga. Kada smo kod voća, evo uskoro će  - zadnjih godina iz nekog razloga užasno skupe -  trešnje. Čujem prodaju se na vezice a ne na kilogram... Strašno! Trešnje obožavam, iako se prečesto zalomi loša tura (nedozrele, neukusne, natrule...). I na kraju ne treba zaboraviti ni maline, iako ih veoma retko jedem - kako se odjednom pojave tako i brzo i nestanu - maline su svakako jedne od najlepših i najdelikatnijih voćki koje čovek može da okusi ...
Eto, ako ovih dana pomislite da nemate nigde nikoga, da vam je sve otišlo dođavola i da je sve postalo pomalo uzalud i besmisleno, uvek možete da potražite i nađete kakvu-takvu utehu u hrani. Iako će neko reći da je izlaz u piću delotvorniji i što ne reći jeftiniji, nekako imam osećaj da će vam se trpeza puna prolećnog voća i povrća - bar ovih dana - mnogo više dopasti ...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

pokojni Steva

Sve je besmisleno (mada, hmm, ipak, mlad krompir) dok se ne pojavi mlad kukuruz. Tad oživim.

pokojni Steva

Da poludim za svežim čvarcima. Di u ova doba, uf!

scallop

Pindžur

Volimo kad čujemo reč - pindžur. Jedemo pindžur kad imamo prilike. Pitamo se šta je to, a i nije neko čudo. Negde u kasno leto i početkom jeseni, na pijacama se pojave crvene duge paprike, u Grčkoj ih nazivaju Florina, pa ću i ja tako. Florina je osnov za ajvar i pindžur (ako čujete za odrednicu ljutenica, to vam je to). Negde sam već pisao da i patlidžan ima svoje mesto u toj ujdurmi, ali ako vas mrzi, nije zgoreg da pomenem: i patlidžan je deo te priče.

Dakle, ajvar vam je samo Florina paprika. Pečeš na rešetki, ljuštiš, melješ i dugo kuvaš sa odgovarajućom količinom ulja. Patlidžani, tri srednja na deset kila paprike. I litar ulja na tu meru. Soli po volji. Naravno, i patlidžan se peče ucelo, pa ljušti i melje sa paprikom. Ne zaboravite, patlidžan daje konzistentnost ajvaru, a može i bez njega. Dugo sam istraživao šta je to "srednji" i zaključio da je to 1-1.5 kile na deset kila paprike. Štos je da kuvanje ajvara traje dok ne počne da "pada" sa zidova suda u kome se kuva. To znači da su masa i ulje dobro zamešani. Moji u Makedoniji koriste kalaisane bakarne sudove, pa se lakše vidi, ali nema problema, ako ste pažljivi.

Pindžur je malo drugačija priča. Iste paprike, isto pečenje, isto ljuštenje, ali se ne melje, nego se cepa. Na deset kila paprike ide pet kila paradajza, par patlidžana, litar ulja i so. Jel' poznato? Dakle, prvo se oljušti, samelje i ukuva paradajz sa sve patlidžanima, zamešaju cepane paprike i dalje kao kod ajvara. Po čemu se razlikuju pindžur i ljutenica. Ovo je sad moja interpretacija i ne morate da je pratite. Ljutenica traži ljuto i to je, po receptima, najčešće feferona. Budući da mrzim feferone iz "onih" razloga, više volim obične ljute paprike. Makedonci bi uzeli "vezene" paprike (to su one "iscrtane" bočno). Sa njima isto kao i sa Florinom.

Gotovi ajvar, pindžur i ljutenica se vrući pakuju i hermetizuju u tegle (Makedonci imaju i alate za zatvaranje). Tegle se ušuškaju sa ćebićima da se polako hlade.

pokojni Steva

Zahvaljujem :-)
Dva pitanja, paradajz je obavezno prvo ljuštiti/mleti presne (ako sam dobro shvatio) ili može kao kod 'kuvanog paradajza' da se seče na kriške, probari, protera kroz mašinu i oslobodi semena i ljuske pa onda terati dalje sa patlidžanom i paprikom?
Cepanje pečene paprike bi bilo njeno uzdužno kidanje, kao na trake? Ne sećam se vidljivih komada paprike u majkinom pinđ(dž)uru ali skroz dobro zvuči.
Sa ajvarom imam problem jer ga jedem samo umešanog sa belim lukom i sirćetom, a onda da crknem...

Stipan

Hvala Scallope! Skoro isto kao ja ali ima razlike. Ovo leto ima da ga probam!
Stevo pobogu, nemoj mećat' sirće! Beli luk i ja gotivim, a ništa mi ne fali!

scallop

Nikada ga nismo kuvanog terali kroz mašinu. Mi smo jaki momci, a ni mašina, ko je ima, nije za bacanje. Nkada nisam u ajvar stavljao sirće, ali beli luk, obavezno (ne u teglu, nego na stolu). Ljutenica i pindžur to nisu ako paprike nisu cepane. Najpre se ukuva paradajz, pa u njega se turi ostalo i samo dovrši. Mora da se oseti u ustima, inače... E, i ne truditi se da ajvar bude "izdašan". To je čuvanje vode. Ajvar mora da se maže na leba, bez druge masnoće.

Lord Kufer

Ja ajvar jedem s maslinovim uljem i to je mnogo bolja fora od ovih seljačkih.

scallop

Pojma ti nemaš kad nije u pitanju pisanje.

Stipan

Jest' to bi bilo da je maslinovo ulje po ceni suncokretovog. I mi sirotinja volemo ajvare!

Lord Kufer

A đuveče s breskvama i jabukama niste probali? CCCCC

Stipan

Pobogu Lorde! Jesi li ti Bunjevac?!

scallop

Pastrmke imaju nikakav ukus, pa se zato prže na puteru, a može i kajmak.

Stipane, moji prave ajvar i ostalo u Strumici, tamo znaju za maslinovo ulje, ali nikad ga nisu stavili u ajvar.

Lord Kufer

Ja volim govedinu u luku i piletinu s ananasom.
Treba ponekad primeniti piščevu maštu i na konkretne stvari ;)

Stipan

Pa, dok nam nije pukla veza sa tetka Verom (Kašteli kraj Splita) i mi smo imali virge maslinovog ulja kolko voliš, ali u ajvar ga nismo mećali.

Edit - govedina u luku je super!

Lord Kufer

Najbolje su ušate (ukljate) na gradele. To nikad neću zaboraviti.

Stipan

Eh, nisam već 15 godina bio u Kaštelima. Ne spominji mi gradele!

pokojni Steva

A šta ću, tako me navikli kad sam baš baš mali, pre neg se mete na astal ajvar se umuti sa belim lukom i obavezno sirćetom. Moj matori rkne ješ i zejtina, valjda da mu lakše sklizne u džegu. Al taj vari i Fiću, ako je naseckan, mani ti njega. Jednom je za opkladu pojeo veliki nasad pečenih jaja. Posle su i ljuske brojali.

Stipan

E pa ti možda nemaš taki stomak. Batali to sirće i uživaj.

Cornelius

Quote from: scallop on 09-06-2011, 15:00:02
Pindžur

Kad smo kod paprika... Spremao sam večeras paprike punjene sirom. Nije neki podvig napraviti ih, ali je podvig naći pogodne paprike kod nas. Ovde nema uzanih crvenih paprika na svakom ćošku. Neophodno je otići kod naš braće Arapa koji te paprike uvoze iz Španije. Nekad, oni imaju žute, nekad zelene, a nekad crvene. Ja najviše volim crvene, jer su najukusnije i "najmesnatije" (jer su zrele), a ima ih tokom prve polovine godine.

Pre svega sam spremio fil: 300 g belog mekog i neslanog kravljeg sira, 100 grama istruganog tvrdjeg ovčijeg sira, 1 kašika kisele pavlake, malo sitno seckanog belog luka, malo peršuna, malo bibera i soli i jednu kašiku pivskog kvasca u prahu, u šta sam sipao tri dobro umućena jajeta. Sedam crvenih, duguljastih paprika sam otvorio u delu gde je peteljka i napunio ih filom. Pekao sam 10' u rerni na 230°, a potom 20' u rerni na 200°. Paprike su bile servirane uz ražani hleb i jedan bordo iz Gornjeg Medoka.

lilit

Isti problem i kod nas, da nema braće Turaka, ne bi bilo ni punjenih paprika. :)

Skalope, u pindž(đ)ur stavljaš i beli luk? Onako seckan na tanke kriške (kao bademi)?
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Objavili na televizoru danas da su Leskovčani konačno zaštitli "Leskovački ajvar", u mož' misliti. Napravili medijsku papazjaniju, kao da je to bogzna šta. I još se busaju u grudi da im je cela akcija trajala 3 godine. Peku paprike na smederevcima, ručno mešaju, pakuju i sad se još i spremaju za izvoz.
Ma hajte ljudi, ako su Evropljani gledali prilog sumnjam da su im bale/sline krenule. Mislim, to možeš tako za sebe i prijatelje da praviš, ali od toga industrija neće biti.

Sad se spremaju i da zaštite "Leskovački ____" ne razumem se u Leskovac pa nisam ni razumela o čemu je reč.

lilit

Slovenci su ajvar odavno "patentirali" (za potrebe EU).  :lol:
Btw, ne znam šta bih dala da ajvar "Bakina tajna" mogu ovde da kupim.  xlove5 xlove5 xlove5

Plut

Da je urnebes, tu reč bih zapamtila. Jesu Slovenci zaštitili ajvar, ali nisu "Leskovački ajvar". :x Inače, Lilit, i Foodland se duvao pečenjem paprike na smederevcima (navodno, striktno su bake to radile), možda su nekad davno tako i počeli, ali je sve to, ipak, samo marketing. Drugo 'inače', skoro sva sirovina, koju koriste je iz uvoza, tako da nisi baš siguran šta je šta. Treće 'inače', koliko znam najveći deo svoje proizvodnje oni izvoze, tako da možda i možeš to naći severnije od nas.
Samo pročeprkaj malo. :lol:

Lord Kufer

Pogledaj u turske prodavnice. Tamo imaju i džezve ;)

Plut

lilit

Jedan moj ex iz Valjeva mrtav ozbiljan mene izbosne ubeđivao da džezva nije džezva već đezba.
Mislim, nije da mi nemamo i to đes ba, ali pišemo ga rastavljeno. :lol:

lilit

nažalost, u imperiji ima samo ajvar by vitaminka (banjaluka), koji nije ajvar već nešto narandžasto.  :lol:

Plut

E, draga gospoja, onda lepo zasuči rukave, duni malo u žeravicu i plotna je tvoja! U gornji levi ugao đezvu, a na ostatak prapriku. :lol:

Savajat Erp

Quote from: lilit_depp on 10-06-2011, 00:05:24
Jedan moj ex iz Valjeva mrtav ozbiljan mene izbosne ubeđivao da džezva nije džezva već đezba.

Пошто сам из тог hood-a, могу да потврдим...мада код мене чешће кажу џезба...ђезба сам баш ретко чуо. Мрски Ваљевци. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

lilit

lilit

Quote from: Savajat Erp on 10-06-2011, 00:10:56

Пошто сам из тог hood-a, могу да потврдим...мада код мене чешће кажу џезба...ђезба сам баш ретко чуо. Мрски Ваљевци. :)

hm, i kod nas ima onih koji kažu džes ba, ali takvi obično operišu i pojmovima tvrdo i meko "č".  :lol:

Savajat Erp

Ми не признајемо меко "ч" :)

Малчице онтопик...уз бледу наду да Скалоп не помисли да му загађујем топик (опет)...јесте ли читали Књигу жалби од Чехова? Ако неко није - ради се о књизи жалби на железничкој станици и о томе ко је шта пискуљао, енивеј, неки ђакон се жали што на станици није могао добити посна јела, а неко испод напише:
- Кркај, море, шта добијеш!

Plut

Quote from: lilit_depp on 10-06-2011, 00:12:51
Quote from: Savajat Erp on 10-06-2011, 00:10:56

hm, i kod nas ima onih koji kažu džes ba, ali takvi obično operišu i pojmovima tvrdo i meko "č".  :lol:

E sad, da li je u pitanju meko i tvrdo "č" ili "ć"? xnerd

Savajat, što jes' jes', ima veze s temom. Barem s naslovom iste. :)

Savajat Erp

на то сам и циљ`о... ;)

Stipan

E kad sam i ovo doživeo - Savajat ontopik!

Savajat Erp

Увек сам прикривено онтопик...:)

Нешто ми се чудно дешава, почео сам и ја да се будим из беле зоре к`о лудак!