• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Cornelius

Quote from: "scallop"Jelo spaghethi con frutti del mare je omiljeno jelo u našoj kući.

I u našoj. Ja ne stavljam puter, niti ribu, a volim da dodam belo vino i paradajz sos. Umesto parmezana ja stavljam pivski kvasac.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Quote from: "Cornelius"ja stavljam pivski kvasac.

Ti mora da pišaš pivo! Što ne stavljaš vinski kvasac? :!:

Ne stavljaš ribu, a krkaš ikru cipla? Mora da cipli nose jaja k'o kokoške ili ih samo iscede, pa puste nazad u more. :cry:

Beograđani ne znaju šta je bulgur (bio sam na večeri gde su ga predstavili kao libansku foru). Onda je jedan drugi gost, povremeno živi na selu, odvalio: "Ma, to ti je bungur! Svi seljaci imaju bungurač da sitne žitarice za stoku i živinu." Stvarno, čuo sam za bungurač. I video ga. Zato, ne kupujte bulgur na pijaci ili elitnim samoposlugama. Nađite nekog sa sela. Svi ih imamo.

Mog pokojnog oca su time hranili kad je bio u vojsci pre II Svetskog rata i mrzeo je to do kraja života.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Pivski kvasac je element kojim se pivu daju različiti ukusi. Tako i hrani, ovaj kvasac daje vrlo zanimljiv ukus. Inače, postoji čitava belgijska manastirska tradicija sa mutnim pivima (Trapist) u kojima plivaju komadići kvasca. Ta piva su vrlo zanimljiva, posebnog ukusa. Problem je što se teško nalaze u prodaji.

Šta je vinski kvasac? Je l je to ono što se zove vinjak?

Inače, ne stavljam u špagete nikada svežu ribu. Stavljam ili plodove mora, ili riblja jaja, ili sušenu ribu.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

scallop

Quote from: "Cornelius"Šta je vinski kvasac? Je l je to ono što se zove vinjak?

I ti si neki Francuz! :?

Kada grožđe sazri ljuska izgleda kao da je po njoj popala neka izmaglica. Najbolje se vidi na crnom grožđu. To je vinski kvasac, koji čeka da ljuska negde prsne pa da navali na krkanje. Ima toga i po šljivama. Zato je to jedini prirodni postupak fermentacije. Da si ikada prošetao po obranom vinogradu, na kome je zaostao poneki grozd koji su berači omašili, sa nekoliko zrna čije se branje ne isplati, onda bi osetio da ceo vinograd miriše na vino.

Vinski kvasci se, inače, koriste za pravljenje vina od bilo čega osim grožđa. To je engleska varijanta i omiljen mi je recept za pravljenje vina od ljuski graška!

I za pravljenje medovine (to je vino, a ne rakija) koriste se vinski kvasci. Ja pravio. Postoje recepti za suvu, poluslatku i slatku medovinu, a razlika je u koncentraciji meda u polaznom rastvoru.

Pivski ili hlebni kvasac je vrsta kojoj su draže žitarice.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Pored prirodnih gljivica na samom groždju, prilikom vinifikacije, zbog kontrole procesa i odstranjivanja odredjenih ukusa, transformaciju šećera vrši kvasac pod nazivom Saccharomyces cerevisiae, u narodu poznat kao pivski kvasac.

Cornelius

Maločas, dok sam sa Scallopom ćaskao o kvascima, spremao sam ručak. Kako je danas Sveti Nikola, moja preslava, spremao sam podvarak sa sušenom skušom. Otprilike 800 g kiselog kupusa sam oprao i sitno iscekao. Na pola sam propržio sitno seckanu glavicu crnog luka i jedan češanj belog luka. Potom sam kupus sipao u luk, dodao malo belog vina, vode, bibera, malčice aleve paprike i dva lovorova lista. Ostavio sam da se krčka na tihoj vatri jedan sat uz neprekidno mešanje i nadgledanje. Potom sam sipao pola šolje pirinča u kupus (da kasnije upije višak vode), dodao jednu čašu tople vode i ostavio da se krčka još 15 minuta. Zagrejao sam rernu, nauljio porcelansku posudu u nju sam sipao pola zgotovljenog kupusa. Potom sam dodao dva komada dimljene i sušene skuše, prekrio ih ostatkom kupusa, zalio čašom tople vode sa malo belog vina i maslinovog ulja, i stavio u rernu da se peče, u početku na 200, a potom na manje, sve dok nije isparila sva voda, znači nekih pola sata, potom sam dodao još jednu čašu tople vode i ostavio još dobrih četvrt sata.

Podvarak sa ribom bio je serviran uz posni slavski kolač umešen sa orasima, a nazdravili smo cipurom, da bi ručak bio srpsko-grčki. Naime, Svetog Nikolu sam uzeo kao preslavu kada je umrla moja baba Despina, Grkinja, čija je to slava bila po dedi Šumadincu. Srećna slava svim forumašima koji slave Svetog Nikolu Čudotvorca.

scallop

Pijaca je mesto puno iznenađenja. Na "Đeram" pijacu odlazim nekoliko puta godišnje i uvek mi je cilj da izmuntam teleću glavu, ali šurenu, jer odrana nije za "ono". Usput računam da ću kupiti krezle. Izvisio sam, uz obećanja da će mi sledeći put javiti telefonom. Eh! Međutim, u jednoj drugoj mesari naletim na ovčetinu, za koju sam ubeđen da se vlasnica nije udavala. Nisam odoleo da uzmem prednji čerek, ali nisam dozvolio da ga seku, jer sam imao utisak da mogao da se složi u naš pekač.

Slučajno sam imao pravo: selo je kao... Našli smo neki recept za pečenje ovčetine, a la srnetina. Međutim, moje iskustvo sa dugotrajnim marinadama dovelo je do toga da je čerek špikovan sa slaninom i belim lukom (u debljim delovima), a "marinadu" smo stavili na dno pekača, da drži nisku temperaturu, a da da ukusa koliko da. Marinada je standardno imala u sebi vinsko sirće i malo razblaženog crnog vina, neku zaostalu masnoću od ranijih pečenja, vezu iseckane zeleni, soli, bibera, lovorov list, a sa svežim ruzmarinom je istrljano meso. Rerna je zagrejana na 200C, pekač poklopljen i sve je trajalo oko 3,5 sata. Svakih pola sata je prelivano marinadom, a dva puta je čerek prevrtan.
Posle svih iskušenja izgledao je kao na slici.

scallop

Danas sam isekao pečenu ovčetinu. Izgleda bolje nego što sam očekivao.

Radmila je od onoga što je ostalo od "marinade" napravila sos u koji je dodala dve kašike pavlake i kašiku hoi sin sosa. "Hoi sin" sos je prilično sladak i to ublažava previše jake ukuse.

Osnovna klopa se sastojala od dva variva: pirea od spanaća i šargarepe "cušpajza". Komade mesa smo prelili sosom.

Napomena: Prošlo je 6 nedelja od kako smo stavili kupus da se kiseli i stigao je tačno po redu vožnje za salatu. U nju je stavljeno obično jestivo ulje i malo tucane paprike.

Nismo imali ni piva. Samo gusti sok od kruške.

Nightflier

Pošto Maja (tj. Luena sa ovog foruma) mojoj majci za novu godinu kupujemo pekač, mislim da će pasti jedna eksperimentalna pečenica, u pratnji domaćeg vina. SAmo, ova tvoja socijalističko-prirodnjačka kombinacija priloga nikako mi neće prijati. Pre bih da u prestalu moču ubacim malo barenog krompira, pa krupno sečenog, ili pečurke u koje če se doliti malo vina.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Cornelius

Quote from: "scallop"I za pravljenje medovine (to je vino, a ne rakija) koriste se vinski kvasci.

Postoji kod Bretonaca njihova lokalna medovina (hydromel - medova voda), zvana la chouchen (šušen), koja se pravi fermentacijom meda u le cidre (sidr - slabo alkoholisano piće dobijeno fermentacijom jabuka). Naravno, tu može da se ide i dalje... Na primer, ako se šušen ostavi da leži u flaši, kao i svako vino, ona će da stari i da menja ukus. Ako se destiluje, onda se dobija medova rakija. Inače, šušen je prijatnog osvežavajućeg ukusa, malčice slatka, ima alkohola oko 12 odsto i pije se ohladjena. Ide solidno uz školjke.

Nightflier

Dajte neki dobar recepis za medovinu. Moj najbolji prijatelj je pčelar.  :D
First 666

Cornelius

Evo ti jedan bretonski:

6 kg meda
15 l vode
25 g djumbira u prahu
15 g kardamoma
15 g cimeta
3 kasike kvasca (saccharomyces cerevisiae)

Staviti med da provri, skinuti penu i pokriti vodom. Dodati zacine, promesati i kuvati sve dok se mesavina ne smanji za cetvrtinu. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Sipati kvasac, promesati i ostaviti da stoji 12 casova. Sipati tekucinu u drveno burence, dobro zatvoriti i na hladnom mestu ostaviti najmanje dve nedelje. Potom, istociti medovinu u flase sa hermetickim i siguronosnim zatvaracima. Poloziti flase, kao vinske, u podrum i ostaviti da stoji najmanje dva meseca.

Usul

Kada kazes 3 kasike kvasca to implicira da mora da se koristi onaj u prahu a ne svezi?
God created Arrakis to train the faithful.

Cornelius

scallop

Ja ću vam dati sutra tri od kojih može da se napravi medovina. Večeras gledam NFL.

scallop

Obećao sam recepte za medovinu, pa, evo:

Ovo je, otprilike uređaj koji može da proizvede oko 5 litara bilo čega što je podložno fermentaciji. Sud je od jeftinog italijanskog vina 5 litara. Popićete ga. Morate da imate odgovarajući gumeni bušni čep i sifon. To je ono odozgo i ako pitate nekog hemičara reći će vam. Možete da odete i u Jugolaboratoriju (ako još postoji), a ako i dalje ne znate o čemu se radi, u kupatilu i kuhinji imate bar po jedan.

Sad vam moram napomenuti da tamo gde nema šećera, nema ni alkohola. Konverzioni podaci su:
237 g/l šećera - 12% alkohola;
323 g/l šećera - 17% alkohola.
Preko 18% alkohola svi kvasci crkavaju u sopstvenom okruženju.

Cornelius je u pravu za kvasac, ali postoji nekoliko stotina sorti na tržištu. Tražite "vinski" kvasac. Kvascu je potreban starter i to su hraniva na bazi smeše amonijum sulfata i amonijum fosfata. Ja sam to nabavljao iz Engleske.

Ja raspolažem sa tri osnovna recepta za medovinu. Primenio sam samo onaj za suvu, jer mi se to učinilo najprimamljivijim.
Recepture: suva medovina  polusuva medovina  slatka medovina
meda ---------1,36 kg ------------1,8 kg ----------2,25 kg

Potrebno vam je 3 gr tanina ili jedna šolja jakog čaja, 10 grama limunske kiseline, 8 grama hraniva za kvasac i Sherry tip kvasca.

Sve zamešati i nasuti u balon. Dopuniti vodom ili prvo napraviti smešu koja će napuniti balon skoro do kraja.

Sifon napunite do pola nekom obojenom šećernom vodicom da bude vidljivo da je nivo u obe polovine negde na polovini. Onaj crveni čep na vrhu se stavi samo ovlaš, da ne pada štroka unutra, ali da gasovi koji se razvijaju tokom fermentacije (to je CO2) mogu slobodno napolje. Ako to nije obezbeđeno može vam se desiti da unutra nasrnu sirćetni kvasci koji će od svega na naprave - ništa.

Utoplite sve nekim starim peškirom i ostavite na stranu. Posle par dana ćete videti da mehurići CO2 izlaze kroz sifon, najpre polako, a onda sve brže. Traje to dosta dugo. Proces je završen kad mehuranje prestane. Pazite, na dnu ćete imati talog od počivših kvasaca, pa zato sve ocedite (to se zove dekantovanje), dobro zatvorite i čekajte da zamućenost nestane. Treba da bude star bright.

Nightflier

Dobro, med imam. Znači. sledeći korak je da kupim u "Rodiću" pet litara jeftinog italijanskog vina. Idealno bi bilo kad bih našao neku sangriju, pošto je moja majka i devojka obožavaju, a ni ja nisam gadljiv.
First 666

scallop

Ovo je pasulj za Bobana.

Svi znate da pravite pasulj, ali ovde je važnija priča koja uz njega ide.
Dovukli smo iz Strumice neku pasuljicu, koju uvek tamo jedemo i beskrajno je ukusna iako ništa u nju ne stavljaju. Klot pasulj.

Mi smo imali neke komade suvog mesa, rekao sam Radmili da iseče i malo slaninice, a za slučaj da se pojavi Uroš rekao sam da doda i jednu kobasicu. (Ona je stavila dve) Dobili smo nešto što smo nekada zvali Kočin pasulj i to mu je jedina veza sa onim divnim strumičkim pasuljem. Moj otac je obožavao da pravi pasulj i da u njega strpa sve što mu dođe ruku.

Naravno, bilo je ukusno. Može li neko da pokvari pasulj?

Narednih dana samo jela za Novu Godinu i Božić. Ko zna ko će to pojesti, ali tradicija je - tradicija.

Tex Murphy

A da li je bilo kakve salatice uz pasulj? Ja volim da jedem kisele paprike (a mogu da prođu i krastavčići).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Ovo je vreme za turšije, kiseo kupus, rotkve strugane, svežeg kupusa ima - slučajno. Politika ovog topika je - sve u svoje vreme. Uz pasulj - pivo. Umesto salate. Nema gore kombinacije.

Sutra ćemo na pihtije.

DušMan

Ja sam upravo jeo gulaš u kafani i posle dugog razmišljanja zaključio da je vrlo moguće da je gulaš moje omiljeno jelo. Šteta što ga verovatno nije jednostavno napraviti kao sendviče ili pizzu.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Nightflier

@scallop

Izvinjavam se, ali u mom kraju pasuljica i pasulj nisu jedno te isto. Pasuljicu, inace, beskrajno prezirem.

@Dusman

Naravno da gulas moze i u sendvic i na picu. Zavisi samo od nacina pripreme. Licno ne volem onu sortu kad se meso raspadne na vlakna, ali ta je bas pogodna za sendvice, narocito kada se pravi od divljaci. Kod nas se gulas obicno pravi od srnetine, divlje zecetine i junetine. Desava se da se ubaci i svinjetina, cisto iz navike. U mojoj kuci meso krckamo u vinu, ali recepti se razlikuju.
First 666

DušMan

Voda mi pošla na usta...
Zna mlađarija iz kluba (a sigurno i stariji Beograđani) za pekaru u Skadarliji gde ti u lepinju sipaju gulaš i kajmak. Prste da poližeš...

Nightflier

Ja ne znam, ali moracu da saznam. Doduse, nekako sam uvek pre za domacu varijantu. Kad smo kod domace varijante, sutra na repertoaru imam peceni svinjski gronik na podvarku i pecurke sa pavlakom, dinstane u vinu i moci od przene svinjetine. Nabavio sam neki domaci vranac, koji malo gorci, pa trazi neko konkretnije jelo da bi mogao da se popije.
First 666

scallop

Nije valjda taj siroti vranac kriv što ćeš da se nakrkaš debelog svinjskog gronika? Kuku!

@DušMan
'Ajde, kukaj još malo zbog gulaša. Možda se jednom ogrebeš za pravi, jer je to "najomiljenije" jelo i moje unuke Katarine. 23-eg, pre tri dana, morala joj majka da pravi za rođendan!

DušMan

Kuku... Ode nam Ghoul, ali ostade nam ghoulaš!  :!:

scallop

DušMana ćemo poslati, onda, na ghoulash. :evil:
Mi ćemo da nastavimo sa novogodišnjim klopama.

Pihtije su zimsko jelo. Većina ne zna da to izvede leti.

Najpre o principima, jer većina naših domaćica i domaćina živi u iluzijama: osnov za pihtije je - pektin. To je materija sadržana u tetivama životinja, a ima je i na svim povezima mišića sa kostima. Idealan materijal za pihtije je, prema tome, teleća noga, ošurena. Naša, domaća praksa su svinjski papci (bolji su zadnji od prednjih). Neki smatraju da je i svinjska glava dobra, da su dobri svinjski repovi... Sve je dobro, samo neka najviše ima onoga gde ima pektina. Idealno bi bilo imati jednu teleću nogu i dva-tri svinjska papka.

Oni koji veruju da je sve bolje sa suvim mesom, da je dobro staviti malo govedine i tako dalje, rizikuju da dobiju mutne pihtije slabe konzistencije (ne opstaje izvan frižidera) i njih mi je žao. To nisu i nikada neće biti - pihtije.

Moj brat ima dobru definiciju: kad "bubneš" komad pihtija o sto i one dohvate plafon, onda su dobre. Ako je plafon nizak, onda - dva puta.

Za naše pihtije sam uzeo 4 zadnja papka i dva svinjska jezika (dobru teleću nogu nisam našao). Papke treba raseći na dva dela uzdužno (ja za to koristim kinesku sataru, original). Jezike ćemo očistiti od tvrde pokožice posle kuvanja. Da bi ukus bio dobar očistite celu vezu zeleni (posle ćete je baciti). Zapravo, papke i jezik kuvate kao supu. Stavite i biber i najkvirc i list lorbera i malo celerovog lista, prepržite manji crni luk isečen na polovine, bacite unutra i ceo beli luk.

Mi kuvamo sve to u "Pretis loncu" (kako se taj termin održao?) celih 1,5 sat. Posle kuvanja kosti moraju da "spadaju". Posebno odvojim papke i jezike, a ostalo procedim da ostane čista tečnost za nalivanje. Sve ostalo - bacim. Neću vam sad nabrajati koje sve kosti moraju da se odvoje od papaka. Jednom, možda. Nije zgodno da jedete pihtije i naletite na neku koščicu. Jezici se očiste od bele, tvrde pokožice. Sve isečete na sitne komade i poređate u sud u kome će pihtije da se "stisnu". Ja iscedim i sadržinu glavice belog luka, ali vi to ne morate. Supom nalijete odozgo i pihtije su spremne da se dobro ohlade.

Danas mi je bio brat i "bubnuo" jedno parče. Kod mene je plafon jako visok i nije dohvatilo. Ali, pihtije imaju ukus koji sam očekivao.

Cornelius

Pihtije su i moje omiljeno jelo. Uprkos vegetarijanstvu, roknem dva put godišnje pihtije sa velikim zadovoljstvom.Tanja uzima svinjske i teleće nogice, ali bez dodavanja nekog mesa, sa začinima, crnim i belim lukom, šargarepom i malo kiselih krastavcića.

Inače, moja pokojna baba Despina (Grkinja), po udaji za mog dedu, morala je da nauči kako se spremaju srpska jela. Tako je deda tražio pihtije. Jedna komšinica joj je objasnila kako se prave pihtije i ona ih je pripremila prvi put u životu. Kada je deda došao kući, naoštren da zabode viljušku u belo drhtavo, a Despina mu iznese čorbicu. On se zapanji i pita je di su piktije, a ona kaže - to su, samo sam ih podgrejala, skroz su se stvrdle.

scallop

Despina je bila genije! Izem ti dedu Piroćanca, kad ne zna da su pihtije najbolje - podgrejane!

Nightflier

Quote from: "scallop"Nije valjda taj siroti vranac kriv što ćeš da se nakrkaš debelog svinjskog gronika? Kuku!

Gronik uopste nije debeo, vec vrlo tanak i od mladog svinjeceta, tako da se prilikom pecenja pretvara u jedan ogroman cvarak. To mi je poslednje pakovanje u zamrzivacu, pa znam.
First 666

Cornelius

Quote from: "scallop"Izem ti dedu Piroćanca

Neje Piroćanac. Taj deda je Ariljac.

Nightflier

Kod mene se pihtije kuvaju za svetog Jovana, pošto mi je to jedna od slava. Po receptu ide svinjska glava, oba uva, papci i malo suvih svinjskih ušiju, ako se zatekne. U sve to puno belog luka kada se razlije. A kuva se nekoliko sati.
First 666

scallop

Najpre, Nightflieru: ostajem pri svom receptu. Mislim da sam objasnio odakle stiže pektin, a odakle mutnoća pihtija.

Obećao sam da sve prikažem redom. Danas je na redu novogodišnja pečenica.

Problem sa pečenicom je što sam i dalje u delimičnom štrajku sa svinjskim mesom, a da prasetinu jedem samo u gostima.
No, idemo redom. Naleteli smo na "mlado svinjsko meso", 3,3 kg, koje je, po mojim procenama, imalo živo 60-80 kg. Srednji deo rebara sa sve krmenadlom. Laka strana. To vam je ono kad mesari seku životinju uzduž pa nikad ne pogode sredinu kičme. Ona strana na kojoj ostane veći deo kičme je - teška strana. Kad kupujete, osmotrite malo šta se nudi.

Pošto nisam lenj, pažljivo sam izvadio sve preostale kosti i rebra, a onda skinuo veći deo masnoće, oko 300 gr. Odsekao sam i višak kože. Koža je otišla u pihtije (vidi prethodni post), a masnoća u čvarke. Od njih je Radmila kasnije napravila galete sa čvarcima i susamom.

Preostali komad mesa sam dobro posolio iznutra i previo preko krmenadli. Radmila je povezala i stavila u pekač. Malo vode i masti od čvaraka na dno pekača, posoliti odozgo i poklopiti. Peklo se 2,5 sata, uz prevrtanje da podjednako porumeni. Ono što je ostalo na dnu biće dobro za pekarski krompir.

Sutra ćete videti kako se zavija sarma.

Nightflier

Pa šta je sporno u vezi sa mojim receptom? Ne razlikuje se od tvog, sem po dužini kuvanja.
First 666

scallop

Quote from: "nightflier"Pa šta je sporno u vezi sa mojim receptom? Ne razlikuje se od tvog, sem po dužini kuvanja.

Ništa nije sporno, jer svako ima pravo da svoje smatra najboljim.
Problem je što sam uzalud lupetao o pektinu i gde se on nalazi. Pravio sam i ja pihtije od svinjske glave, jesu uvca fina kad gricneš rskavicu. Samo, u glavi ima previše masnoće, a premalo pektina. Ah, da, gronik, onaj tanak, ste stavili na podvarak. I suve svinjske uši... To je moj pokojni ćaća stavljao u pasulj. Dimljene stvari i govedina uvek oboje pihtije u belo, kao da u njima ima brašna. Možda vi tako volite. Ako. A, to što ste kuvali tri sata je isto što sam i ja uradio ali u loncu pod pritiskom. Beli luk ne dozvoljava stajanje pihtijama, posle dva dana samo na beli luk mirišu. Ako ti je do belog luka, pospi preko pihtija pre nego što izneseš za sto. Onoliko koliko ćete pojesti.

Radmila juče u novinama našla recept za sarme. Za osam sarmi! Ja bez 30 ne sedam da ih zavijam. Videćeš sutra. To znači da ima čuda recepata, ali neki jesu, a neki nisu.

Nightflier

Quote from: "scallop"
Quote from: "nightflier"Pa šta je sporno u vezi sa mojim receptom? Ne razlikuje se od tvog, sem po dužini kuvanja.

Ništa nije sporno, jer svako ima pravo da svoje smatra najboljim.
Problem je što sam uzalud lupetao o pektinu i gde se on nalazi. Pravio sam i ja pihtije od svinjske glave, jesu uvca fina kad gricneš rskavicu. Samo, u glavi ima previše masnoće, a premalo pektina. Ah, da, gronik, onaj tanak, ste stavili na podvarak. I suve svinjske uši... To je moj pokojni ćaća stavljao u pasulj. Dimljene stvari i govedina uvek oboje pihtije u belo, kao da u njima ima brašna. Možda vi tako volite. Ako. A, to što ste kuvali tri sata je isto što sam i ja uradio ali u loncu pod pritiskom. Beli luk ne dozvoljava stajanje pihtijama, posle dva dana samo na beli luk mirišu. Ako ti je do belog luka, pospi preko pihtija pre nego što izneseš za sto. Onoliko koliko ćete pojesti.

Radmila juče u novinama našla recept za sarme. Za osam sarmi! Ja bez 30 ne sedam da ih zavijam. Videćeš sutra. To znači da ima čuda recepata, ali neki jesu, a neki nisu.

Pazi, možda sam ja ostavio pogrešan utisak. Kod nas se pihtije spremaju u loncu od 25 litara, pošto se spremaju samo za slavu, a tada treba nahraniti gomilu ljudi. Na kraju krajeva, uporedićemo porodične recepte na nedelu.  :!: Di ćeš bolje...
First 666

scallop

Najpre nešto na šta sam upozorio kad sam otvorio ovaj topik: zamišljen je da poveže porodice sa njihovom kuhinjom. Da se pokaže kako je moguće zajedno dobro, zdravo i jefitino se hraniti. Ono što prikazujem je skuvano u našoj kuhinji i ono što opisujem je "naš" način. Svaka porodica ima svoj pristup i ako nekad treba pomoći, ja to možda mogu da iščupam iz glave ili da pronađem u nekoj dobroj literaturi.

A, sad, hajde da pravimo novogodišnju sarmu.

Slika prikazuje sredinu pripreme sarme.
Ja izvadim dve glavice kupusa. Kad kupujem težina im je 1-1,2 kg. što znači da su manje glavice. Mi volimo da sarme budu taman toliko velike da mogu da se raseku na pola i pojedu iz dva zalogaja.
Tako i odvajam listove: one koji su idealni, one koji se mogu upotrebiti, one koje ću podmetnuti na dno ili pokriti sarmu i ostatak glavica koje ćemo iseći kao salatu. Standardni broj je 30-32 sarme. Potrebno je 800 gr. mešanog mlevenog mesa (uvek da ga samelju pred vama, skuplje je, ali i bolje), 200 gr sitmo iseckane slanine, pola šolje nekuvanog pirinča, jedna sitno sečena glavica crnog luka, tri češnja smrvljenog belog luka, so i bibera i tucane ljute paprike jedna kašičica. Ko ne voli ljuto - slatka aleva paprika.

Najpre se proprži slanina i crni luk i na kraju doda beli luk. Beli luk ne voli mnogo prženja. Tiganj s skloni sa "vatre" i onda se doda meso, pirinač, tucana paprika, so i biber. Sve se dobro zameša i fil za sarmu je gotov. Primetili ste da nema prženja mesa? Meso se prži samo za punjenje paprika, vinovog lišća, zelja i ostalih povrća koje ne mogu da izdrže dugo kuvanje. Sarma se kuva dugo, pa prženje nije potrebno. Ko sprema drugačije sarmu, sa srećom.

Kao prilog uz sarmu ljudi vole suvu slaninu, suva rebra, kobasice i slično. Mi smo imali samo slaninu. Ko voli ljuti papriku, par celih ljutih paprika se umuva između sarmi, kao i suvo meso ili sečene kobasice.

Na slici sam negde na pola puta. Vidi se tiganj sa pripremljenim mesom, činija sa delom kiselog kupusa koji nije položio prijemni za prvu klasu, deo zavijenih sarmi i moje bangave ruke u trenutku dok jednu zavijam. Na žalost, opet se ne vidi čašica s rakijom, jer bez nje se ne može napraviti sarma.

Kad zavijem i poređam sarmu, suve dodatke i ljute paprike i sve pokrijem sa rezervnim listovima moja obaveza je završena. Zato me Radmila zove "uvijač sarmi". Ona će dodati malo slatke aleve paprike zbog boje i staviti na kuvanje. Kuvanje traje oko 2 sata. Možda desetak minuta duže.

Danas smo je jeli i niko nije bio nesrećan.

scallop

Evo, stigao je i prebranac.

Ove godine smo pravili dva prebranca zbog toga što kod Uroša ne jedu ljuto. Zato je ova naša činija manja.

Već 20 godina naš izbor je grčki gigantes. Volim da se setim Džeri Luisa kad seče jedno zrno pasulja u filmu "Artisti i modeli".
Pola kile tog pasulja, nešto više na rebarca isečenog crnog luka i pola tegle ljutenice. (Mislim da je Event Horizon pokazala kako to izgleda) Soli i bibera i jedan list lorbera. Radmila tvrdi da njoj sve povrće pomalo miriše na zemlju (naročito krompir), a lorber taj ukus otklanja.
Pasulj prvu noć provede u vodi, da odmekne. Sutradan se prokuva i ta prva voda baci. Mi nismo Meksikanci. Zatim potpuno skuva pasulj u slanoj vodi s listom lorbera. Zrna moraju da ostanu cela. Crni luk se proprži na ulju i preko svega se doda pasulj, ljutenica i biber. Zamešati i prebaciti u vatrostalni sud. U naš deo je stavljena i ljuta tucana paprika, u njihov obična aleva paprika. U rerni se na 200C zapeče pola sata. Ionako je sve već gotovo.

Sutra ćemo princes krofne. To je Radmilin posao.

Cornelius

Zima je (-4°C), pa sam i ja neki dan pravio pasulj prebranac, ali sa orasima. Mene mrzi da kuvam pasulj, pa ga obično kupim već skuvanog. Krupan beli pasulj bez ikakvih začina, u tegli. Sipam ga u cediljku i dobro operem pod mlazom hladne vode. Potom, na ulju propržim sitno seckanu glavicu crnog luka i glavicu crvenog luka, potom dodam malo aleve paprike i malo ljute, tucane paprike. (Ne stavljam so, jer je pasulj iz tegle slan). Na samom kraju dodam šaku mlevenih oraha i dva minuta sve pržim zajedno, neprekidno mešajući. U činiju nauljenu maslinovim uljem sipam polovinu pasulja, a preko njega prženi luk sa začinima, pospem sitno seckanim belim lukom i peršunom, stavim dva lista lorbera, a onda sve prekrijem ostatkom pasulja i zalijem sa malo ulja i vode. U prethodno ugrejanu rernu stavim činiju deset minuta na jaču vatru, a potom još dvadeset minuta na srednju. Ovakav pasulj je vrlo ugodno jesti uz crveno vino ili uz tamno pivo.

Milosh

Večeras u kafani Kad jaganjci utihnu u Višnjici nas osmoro se pošteno nakrkalo. Ne sećam se tačno šta je ko naručio, ali evo nekoliko fotki:

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

DušMan

Probaću ja da rezimiram narudžbine:

Milosh - ćevapčići u kajmaku
Armagedda - takođe
Melkor - leskovački račići (poslednja slika iz gornjeg seta)
Pilot Babo - hteo pohovani kačkavalj, ali pošto nisu imali uzeo ražnjić i ostatak iz tanjira sa slike pre leskovačkih račića
Zakk & Sivka - oni su mrljali nešto sa telećom glavom, škembetom i ćevapima
ja sam kopirao Melkora

+ salate, naravno

Svemu tome je prethodilo bogato predjelo sa pršutom, kulenom, ovčijim sirom, kajmakom, kačkavaljem, maslinama i pihtijama. Užasno ukusan je bio i hleblji deo obroka (koji je vidljiv na slici pre Pilot Babovog tanjura), svež, topao, hrskav, umočen u kojekakvu masnoću i presoljen... Mmmmm...

Pila se rakija, tekila, kuvano vino, pivo, bitter lemon... Zapravo, to sam ja pio, a ni ne sećam se šta su ostali pili...

Još uvek mi nije sasvim dobro od večerašnjeg krkanja, ali halapljivost u meni ne miruje i maltene da sam opet ogladneo od ove priče, uprkos vrtoglavici od prežderavanja.

Nedužnim posmatračima će verovatno biti lakše da razumeju muku sa kojom se mi koji smo jeli sada nosimo, ako kažemo da smo počeli da jedemo tek negde oko 22h. Biće ovo burna noć...

Tex Murphy

Crni Miloshe, oćeš li da se Kornelije šlogira na licu mjesta?  :?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Milosh

Ma, pre će da se šlogira nego od nas koji smo izeli svo ovo meso... Nego, obratite pažnju na meni koji se delimično vidi na jednoj fotki i uočite jedan zanimljiv detalj...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Melkor

Ja nisam ogladneo, ali vec sam popio preko 2 litra tecnosti od kad sam stigao kuci i tome ne vidim kraj. Najveca mana (sem sto sam dobio promrzline u toaletu) je preterana presoljenost te sumnjam u nocasnji svoj miran san.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Cornelius

Quote from: "Harvester"Crni Miloshe, oćeš li da se Kornelije šlogira na licu mjesta?  :?

Dok je Kornelije jeo mrtve životinje, on je utihnuo čitavo stado jaganjaca i nekoliko obora prasadi, tako da mu nisu strane mladalačke perverzije.

scallop

Eto, skoro kao kod mene. Mene su dojmili ti leskovački račići. Mada mi više liči na lignju. Jel' to oborena pljeskavica, a viri narezana slaninica? Baš dobro sve izgleda.

Ko je bio osmi?

Alexdelarge

Ko je bio osmi?

Putnik. :wink: ...to i mene zanima...zar nisu pominjali i Kastora?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

DušMan

Quote from: "scallop"Eto, skoro kao kod mene. Mene su dojmili ti leskovački račići. Mada mi više liči na lignju. Jel' to oborena pljeskavica, a viri narezana slaninica? Baš dobro sve izgleda.

Ko je bio osmi?
Koliko se ja sećam, unutrašnjost račića je punjena kačkavaljem i slaninom, a oklop je napravljen od standardnog mlevenog mesa.

I kod mene je noćas bio isti slučaj sa pićem. Ne znam koliko sam litara vodurine popio kad sam došao kući, ali stalno mi je bilo malo.

Osma je bila ona luda devojka.
Više slika sa ovog događaja visi u fanovima, klubovima...

angel011

Quote from: "Milosh"Ma, pre će da se šlogira nego od nas koji smo izeli svo ovo meso... Nego, obratite pažnju na meni koji se delimično vidi na jednoj fotki i uočite jedan zanimljiv detalj...

Šta bi ta slika iz filma trebalo da predstavlja? Ilustracija nekog specijaliteta?  :?  :lol:
We're all mad here.

Kastor

Quote from: "Alexdelarge"
Ko je bio osmi?

Putnik. :wink: ...to i mene zanima...zar nisu pominjali i Kastora?

Ja sam bio na vegetarijanskoj večeri punoj prokelja i belog luka, pojeo sam tri kriške prepečenog hleba i činiju ajvara.  :roll:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."