• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Mikrovalna je dobra za podgrevanje neke vrste hrane. Za kuvanje i pečenje su neophodne ringle i klasična rerna.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

akhnaton

Quote from: "Cornelius"Mikrovalna je dobra za podgrevanje neke vrste hrane. Za kuvanje i pečenje su neophodne ringle i klasična rerna.

Nego kako. :idea:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Event Horizon

upoznala sam jedared jednu neku, koja je zivela godinu dana u japanu, i tamo je u stanu imala samo mikrotalasnu, pa je svasta spremala, kaze da je i kuvala povrce, meso, itede. ne znam da l to valja ili ne, ali govori da je moguce.
ko pravi nes u mikrotalasnoj neka pazi, posto hoce da iskipi, a onda mora da se ribacom cetkom cisti unutrasnjost...
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Usul

To je glavni razlog zasto se ne preporucuje grejanje tecnosti u mikrotalasnoj.
God created Arrakis to train the faithful.

zakk

Ja pretim sebi i ukućanima već duže vreme kupovinom mikrotalasne, al mi se nešto ne da. Ako samo radi grejanja mleka, isplati se. Dok ja mleko sipam u šerpicu, dok se ugreje, pa se obavezno uhvati, pa dok ja to uribam žicom, pa dok napravim nes, prođe me volja za kafom.

Ovako gurnem lepo posudu u mikrotalasnu, mleko se ugreje za 35 sekundi, napravim nes bez vode, samo od mleka, za manje od minut.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Event Horizon

Quote from: "zakk"ugreje za 35 sekundi, napravim nes bez vode, samo od mleka, za manje od minut.
kad tako predstaviš stvari, ispada da je mikrotalasna jedna stvarno glomazna i skupa mutilica za nes. :D

akhnaton

Quote from: "Event Horizon"
Quote from: "zakk"ugreje za 35 sekundi, napravim nes bez vode, samo od mleka, za manje od minut.
kad tako predstaviš stvari, ispada da je mikrotalasna jedna stvarno glomazna i skupa mutilica za nes. :D

A posebno, kad za cenu jedne mikrotalasne možeš da kupiš oko deset mutilica za nes kafu. :idea:

angel011

Ali ti te mutilice ne pomažu da napraviš kokice.
We're all mad here.

scallop

Quote from: "DušMan"Dakle, vi hoćete da mi kažete da sam kupio mikrotalasnu samo da bih pravio kokice (pošto ne pijem kafu)?

Ovoga puta nisi ima sreće. Ona mufte rasprodaja knjiga je bila dan pre tvog posta. Bilo je stotina knjiga o kuvanju u mikrotalasnoj, ali sad su sve otišle na otpad.

Izgleda da niko više ne kuva u mikrotalasnoj. U "Borders"-u nisam našao nijednu! Našao sam jedan kuvar za kuvanje na "motoru vašeg automobila", ali ti nemaš auto.

Imaš malo sreće jer je Jelena rekla da ima i da ćeš da dobiješ knjigu, ali to je bila druga knjiga - "Dezerti u mikrotalasnoj". To ćeš da dobiješ, pa pravi kolače.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

DušMan

Quote from: "scallop"ti nemaš auto.
Zapravo, imam.

Važi se za dezerte.

A to da nemam sreće se može protumačiti i kao moj vid odbijanja da prihvatim novotarije i popularne stvari, pa sam zato mikotalasnu nabavio tek kad je izašla iz mode.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Usul

Znam da je prošlo puno vremena otkad sam obećao tekst o roštilju ali nikako da skupim dovoljno vremena da napišem malo pristojniji tekst.  Sada sam se najzad nakanio i u narednim danima slaću poruke sa nekim stvarima vezanim za argentinski roštilj. Veliko finale će biti sa slikama mog pokušaja u izvedbe južnoameričkog roštiljanja. Pa da krenemo :)

Usul

Asado - argentinski roštilj

Asado, jedan reč sa toliko značenja u sebi. Pretpostavljam da bi najbolje bilo početi sa rečnikom. Asado je reč izvedena od glagola asar (peći) što bi automatski značilo da bi, bar na prvi pogled, direktan prevod bio pečeno, ako bi hteli da opišemo stanje materije tretirane procesom pečenja. Ako se radi o mesu onda bi mogli reći i pečenje. Ipak ni jedno ni drugo nije striktno tačno. Osnovno značenje reči asado u Argentini bi bilo ekvivalentno našoj reči roštilj. Iako u španskom postoji posebna reč za roštilj (parilla) asado je nešto više od toga.

Postoje tri glavna načina za pripremu argentinskog roštilja:

1. "Asado a la cruz" ili "Asado al asador" - roštilj na krstu
Ovo je tradicionalni način pripremanja roštilja koji potiče još iz vremena gaučosa. Kao što manje više svako zna gaučosi su argentinski kauboji. Pošto su veći deo vremena provodili na otvorenom a imajući u vidu izobilje govedine razvili su poseban sistem za pripremu pečenog mesa. Princip je jednostavan - napravi se vatra prečnika 1 - 2 metra i oko kruga vatre se pobodu metalni nosači najčešće u formi krsta (otuda i ime - asado a la cruz - roštilj na krstu) na koje se okače poveći komadi mesa. Nosači su pobodeni tako da se naginju ka vatri i na taj način obezbede ravnomerno pečenje mesa. Kada se meso dovoljno ispeče sa jedne strane onda se nosači obrnu da bi se ispeklo i sa druge strane po potrebi.
Za ovaj tip roštilja najčešće se koristi meso sa rebrima (costillar) koje može biti ili govedina ili jagnjetina (cordero), a ponekad se postavi i poneko mlado prasence (lechon).

Son of Man

Usul

2. Asado al cuero - roštilj sa kožom
Ovo je takodje tradicionalan nañin pripreme roštilja u terenskim uslovima. Veliki poznavalac Pedro Inčauspe kaže sledeće o ovoj metodi pečenja mesa: "Ubije se jedna krava ili tele i raspori na pola pa zatim iseče na četvrti sa sve kožom. Ostavi se preko noći da se ocedi. Ujutru se razgori jaka i velika vatra i kad ostane samo žar meso se postavi na metalne nosače tako da deo sa kožom gleda od vatre i tako polako peče. Meso je gotovo kada se dlake sa kože lako skidaju. Pripremljeno na ovako primitivan način meso dobije odličan ukus i veoma je mekano."

Ovakav roštilj se priprema samo u posebnim prilikama i samo na otvorenom prostoru. Često se organizuju roštiljade sa folklornom muzikom i lokalnom verzijom rodea gde moderni gaučosi mogu da pokažu svoje poznavanje tradicije.

Ghoul

jebote, usule, kakve su ovo genocidne slike?

čak i meni kao okorelom mesožderu ovo deluje pomalo... jasenovački!
https://ljudska_splacina.com/

Usul

Ja samo pokazujem kako se ovde pravi rostilj. Ima mnogo bolji ukus nego sto izgleda na prvi pogled ;)

scallop

Quote from: "Usul"meso se postavi na metalne nosače tako da deo sa kožom gleda od vatre

Usule, zaboravio si malo jezik. Hajde, polako: vatra, meso, dlake ili vatra, dlake, meso? Meso ne gleda, mi gledamo. :wink:

Asado je OK. Odužio si. A, sada - ćurasko. To bismo mogli da napravimo. Većina ovde nema livadu gde bi postavili vatru i ražnjeve. Za nekoliko teladi bismo lako.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Usul

Quote from: "scallop"
Usule, zaboravio si malo jezik. Hajde, polako: vatra, meso, dlake ili vatra, dlake, meso? Meso ne gleda, mi gledamo. :wink:

Znao sam da sam se pogresno izrazio :)

vatra-meso-dlake

QuoteAsado je OK. Odužio si. A, sada - ćurasko. To bismo mogli da napravimo. Većina ovde nema livadu gde bi postavili vatru i ražnjeve. Za nekoliko teladi bismo lako.

To je najduzi deo i bice za vikend. A sto se tice livada i sl. pa to nema ni ovde. Metode spremanja koje sam pomenuo se koriste samo u specijalnim prilikama. Pucanstvo pravi klasican rostilj kao i mi.

scallop

Ja to zbog Ghoula. Da zna - kad počnu dlake da opadaju, pečen si iznutra. :evil:

Usul

Je'l to vazi i za celavost?  :idea:  :idea:

akhnaton

Quote from: "Usul"Je'l to vazi i za celavost?  :idea:  :idea:

Važi, važi! :cry:  :cry:  :(

scallop

GOT SPAM?

Ameri su po ovom proizvodu nazvali neželjene poruke na internetu. SPAM je inače mesni narezak. Postoji svetsko prvenstvo u pravljenju jela od Spama.

Usul

Kako sam ga samo zamrzeo u vojsci...

BTW u Argentini se zove "pan de carne".

DušMan

Scallope, donesi nam malo spama!
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Event Horizon

Quote from: "DušMan"Scallope, pošalji nam malo spama!

scallop

Nema - šalji. Mi se ne šaljimo. Mi donesemo. Šalji košta đavoipo (prokliktika).

Za tebe cvet od banane. Pa spremi šta te volja.

Cornelius

Quote from: "scallop"Šalji košta đavoipo (prokliktika).

Jok. Enkliktika.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Event Horizon

Quote from: "Cornelius"
Quote from: "scallop"Šalji košta đavoipo (prokliktika).

Jok. Enkliktika.
ma može da bude i proklitika ako se nepostojeća reč "ipo" posmatra kao dominantna, koja prebacuje akcenat na onu ispred sebe  :D
da li je to stvarno toliko dobar mesni narezak da naprosto mora da se proba?

Cornelius

ma može da bude i proklitika ako se nepostojeća reč "ipo" posmatra kao dominantna, koja prebacuje akcenat na onu ispred sebe

"ipo" nije nepostojeća, niti jedna reč, nego "i po(la)". Znači, djavo i još pola djavola, što dodje prilično skupo, pa čak i kada se enklikće.

scallop

SPAM je za moj ukus prilično skup i značaj mu je što je po njemu dobio ime i internet spam. Razlog je isti: uobraženi Ameri izbegavaju SPAM, jer je to 'rana za rednecks (Enkliktika).

Ovoga sam kupio samo da bih ga postovao, pa mi kamera ostala na pejsaž varijanti i zato je mutno. Cena je nešto više od 500 dinara za kilo i to je mnogo. Za iste pare mogu da kupim i kilo šrimpa.

Sutra kuvam sladak kupus s ovčetinom. Ameri misle da je to kupus, za ovčetinu da je jagnjetina. Videćemo šta će da ispadne. Za kupus sam se odlučio jer je 16,5 dinara kilo.

Event Horizon

ma može da bude i proklitika ako se nepostojeća reč "ipo" posmatra kao dominantna, koja prebacuje akcenat na onu ispred sebe

"ipo" nije nepostojeća, niti jedna reč, nego "i po(la)". Znači, djavo i još pola djavola, što dodje prilično skupo, pa čak i kada se enklikće.
a u šali je i nepostojeca, i jedna...
Quote from: "scallop"sladak kupus s ovčetinom
a posto im dodje ta ovcetina?

scallop

Quote from: "Event Horizon"a posto im dodje ta ovcetina?

Ovako: kupio sam dva zaponjka (1,36kg.). Ako je to jagnjetina, onda sam ja stariji junior. Znaš šta je zaponjak? To je ono što je između plećki, butova jagnjeta i papaka. To košta (sve zajedno) 12,16$, odnosno 650 din/kg. Butovi i plećke koštaju 50% više, a krmenadle su duplo skuplje od butova. Jedino su rebra jeftina, ali na njima ima više slanine nego kod praseta od šest meseci. Ja bih još to mogao da jedem, ali niko drugi u kući.

Poslaću vam sliku kad bude gotovo. Danas ćerka pravi neku meksičku hranu, koja ima smisla jedino ako se jede prstima. (I indijska hrana se jede prstima)

Cornelius

Quote from: "scallop"SPAM je inače mesni narezak. Postoji svetsko prvenstvo u pravljenju jela od Spama.

Video sam razna "svetska prvenstva" u Americi, a sva su se odnosila samo na Ameriku. Ostali su bubašvabe. Takva ideološka arogancija postojala je u Kim Il Sungovoj Severnoj Koreji, Maovoj Kini, Staljinovom Sovjetskom Savezu i Hitlerovom Trećem Rajhu.

Inače taj mesni narezak je loš, prava vojnička hrana. Ja sam ga jednom probao, ali je ostao nepojeden u frižideru, pa je otišao u tandariju.

zakk

http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1066230/On-ball-Introducing-worlds-testicle-cookbook.html

Ja sam neki dan krkao mozak (150 din/kg !!!) sa kajganom (jaje: 8-15 din/kom) što mislim i da ne moram da pričam kako se pravi... Belih bubrega nije bilo da se kupi, al su 250 din/kg. Vidi se šta je na ceni :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Cornelius

Ako se neko od ovdeprisutnih mesozdera, ipak, odluci da poboljsa svoj zivot tako sto ce preci na vegetarijansku ishranu, poceti da posti kao pravi pravoslavac i poceti da se bavi sportom, onda bi mogao da procita ovaj tekst i da krene u bolji zivot:

http://www.balkanmagazin.net/kolumna/hrana/vegetarijanska_ishrana_pravoslavni_post_i_sport.xhtml

scallop

Quote from: "zakk"
Ja sam neki dan krkao mozak (150 din/kg !!!) sa kajganom (jaje: 8-15 din/kom) što mislim i da ne moram da pričam kako se pravi... Belih bubrega nije bilo da se kupi, al su 250 din/kg. Vidi se šta je na ceni :)

Izbegavaj juneći mozak, da tvoj ne bi završio kao sunđer! Moj zet to ne bi jeo ni za sve pare sveta.

Джон Рейнольдс

Malopre sam se najeo kao lav. Čudio sam se dosad nepoznatim mirisima iz kuhinje, ali me je mrzelo da siđem da izvidim. Kad ono, za ručak kima (kheema) i kus-kus sa svežim povrćem. Procenio sam da je kima jelo sa Bliskog ili Srednjeg Istoka, ali sam se zajebao za četvrtinu kontinenta. Jeli smo varijantu bez graška, što se iz priložene sličice da zaključiti. Ova kombinacija je, inače, za svu preporuku i žena kaže da se lako sprema, što meni ne znači ništa jer ja ne umem da spremim ni ono što se veoma lako sprema, pa dosad nisam ni učestvovao u ovoj temi, iako često jedem teško izgovorljive, teško svarljive ali zato lako jedljive đakonije.

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Cornelius

Quote from: "John Reynolds"često jedem teško izgovorljive, teško svarljive ali zato lako jedljive đakonije.

Kuskus je izuzetno lako svarljivo jelo, jer je u pitanju neka vrsta griza sa kuvanim mesanim povrcem.

Джон Рейнольдс

Quote from: "John Reynolds"često jedem teško izgovorljive, teško svarljive ali zato lako jedljive đakonije.

Kuskus je izuzetno lako svarljivo jelo, jer je u pitanju neka vrsta griza sa kuvanim mesanim povrcem.

Da, ali je štos da kima bude začinjena što, primetio sam, ne prija baš svima. Uzgred, ta poslednja rečenica bila je zanjeze, otuda i reč "jedljive".
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

Za ovog maratonca, ja sam supermaratonac! Prvo, on ne zna da je kimas mleveno meso na grčkom, a baba mu je Grkinja! Drugo, kuskus ti je polukuvana, pa smrvljena žitarica. Kao i bulgur, što bi naši seljaci rekli bungur, ali oni žitarice samo krupno melju. Moj otac bi to zvao - geršla. Znači, moj Džone, (tako te vika ona neznalica iz Niš), jeo si ćufte i rizi-bizi (bez graška :lol: ).

Nightflier

Quote from: "zakk"http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1066230/On-ball-Introducing-worlds-testicle-cookbook.html

Jesi li probao pohovan svinjski mozak? Sjajno ide uz vrat na roštilju. Taman mesto 'leba.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

Praseći mozak sam i pržakao, a ako ću da brunem o prionima, u  zemlji Srbiji... mislim da je prasetina rizičnija.  :(  Ti prasići sve žderu...

scallop

Evo, već si počeo da bruneš... :cry:

DušMan bi bio rizičniji, s obzirom na to šta jede, ali, mozak je mozak...

zakk

Taj će da umre od nejedenja. Ne shvatam kako je iko u stanju da zaboravi da jede.

Cornelius

Quote from: "scallop"kuskus ti je polukuvana, pa smrvljena žitarica. Kao i bulgur, što bi naši seljaci rekli bungur

Jebeš ga, Scallope. Deda ti je Srbin, pa zato i znaš šta je bulgur. Šteta je što ti neki deda nije bio Arapin ili bar da ti se ćerka udala za Marokanca, pa da odmor provodiš u Kazablanki ili Marakešu, te bi verovatno saznao šta znači "pédaler dans la semoule". E, upravo ti se to dogodilo. Kuskus je ime jela koje za osnovu ima griz (la semoule), grumuljasto pšenično brašno, rafinirano ili ne, i koje može da bude krupnije ili sitnije. U Francuskoj se od te vrsta brašna prave špageti, u Italiji takodje.

Inače, kada sam živeo u Njujorku, pizdeo sam što nisam nigde mogao da jedem dobar kuskus, pa sam počeo sam da ga pravim. Našao sam Arape u Bronksu, kupio griz, leblebije i harisu, a onda u običnoj prodavnici kupio svo povrće, piletinu i jagnjetinu. Problem je bila kobasica mergez koju nigde nisam našao, pa sam je zamenio libanskim kobajama, drugačijeg izgleda, ali sličnog ukusa. Jebote, bio je to doživljaj, posebno za Amere, koji su bili začudjeni ovim jelom. Sipaš i jedva stigneš da kažeš "yala" (ajde), a oni traže još.  

xcheers (ovo je samo za tebe, uprkos Velikog posta)

Cornelius

Kad smo već kod pšenice...

Spremao sam pšenicu sa pečurkama. 150 g pšenice sam skuvao u slanoj vodi i procedio (bez ispiranja). U tiganju sam propržio 400 g pariskih šampinjona sa pola glavice luka. Potom sam dodao dva oljuštena i izdrobljena paradajza i ostavio da se krčka. Na kraju sam dodao peršun, biber, so, bosiljak, sitno seckani beli luk i pivski kvasac u prahu. Potom sam u tiganj sipao žito, prelio sa malo maslinovog ulja i na tihoj vatri sve promešao i ostavio dva minuta. Jelo je bilo servirano uz jedan fini Fronsac za moju ženu, a za mene uz mineralnu vodu Evian.

Cornelius

Spremano u petak za večeru - Kinoa sa spanaćem:

200 g kinoe se opere pod mlazom vode, a potom se skuva u 400 g slane vode. Zatim se kinoa procedi i ostavi sa strane. 600 g spanaća se skuva u slanoj vodi i procedi. U tiganje se naspe ulje, zagreje i u njega se stave dve kašike brašna. Brašno se proprži, a onda se uz neprekidno mešanje doda 200 g sojinog mleka. Kada se masa ujednači, onda se ona sipa u spanać. Takodje, u spanać se doda malo bibera, seckanog belog luka i malo peršuna, pa se sve dobro promeša. Vatrostalna ili porcelanska posuda se naulji maslinovim uljem, pa se u nju sipa polovina pripremljene kinoe. Preko nje se doda polovina pripremljenog spanaća, potom druga polovina kinoa i završi se drugom polovinom spanaća. Odozgo se malo zalije maslinovim uljem, a potom se pospe pivskim kvascem u prahu. Činija se stavi u zagrejanu pećnicu i peče se 25 minuta na 180.

Jelo je vrlo fino, prijatnog i vrlo odmerenog ukusa. Kinoa i spanać, uprkos različitom izgledu (zrnevlje i liske), upravo su iz iste familije. Medjutim, ukusi su im različiti. Jelo može da se pripremi alternativno za one koji ne vole ukus sojinog mleka. Ono može da se zameni bademovim mlekom ili za one koji nisu vegetalijanci, sa kravljim mlekom.

angel011

Quote from: "zakk"Taj će da umre od nejedenja. Ne shvatam kako je iko u stanju da zaboravi da jede.

Vrlo lako. Meni se to redovno dešava.
We're all mad here.

scallop

Ovo je samo svinjsko meso. Za neverne Tome. To su dve kile mesa sa kapka za 300 dinara. Sa delom karlice. Manjim.

Cornelius

Ovo je tofu "sir od soje", napravljen u Francuskoj, u kontrolisanim uslovima. Cena paketa od 250 g je 3,10 €, znači 12,40 € kilo. U dinarima 1.200.