• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

scallop

Lilit, jel' su ti to leblebije?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

da.

bacim mleveno meso na ulje da u'vati malo, dodam luk, dinstam, onda idu leblebije, pa seckane tikvice (danas ih nema). od začina, cimet, kari, đumbir, kurkum, kim, osušena limeta, so. dodam i paradajz sos.
btw, najbolje je kad je bez mesa, samo s tikvicama.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Nightflier

To ne menja moju odluku da pravim prebranac! :D

Nego, meni su leblebije uvek bile odvratno jelo - ali ovo što je Lilit napisala pobudilo mi je želju da probam da ih spravim. Skalope, mogu li negde kod nas da se kupe?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

lilit

ja sam najgora domaćica tako da koristim leblebije iz konzerve, ispiram je do besvesti. :lol:
i takva mi je draža i ukusnija od sveže koju potapaš preko noći.

btw, leblebije zovem naut, mrzi me da guglam, ima li ko objašnjenje šta je šta, al iz rukava!? mislim, objašnjenje.

Nightflier

Nego, sad planiram šta ću da kuvam tokom ove nedelje, pošto sam ja na odmoru, a žena mi radi produžene smene, pa se razmišljam o nekim eksperimentima. Konkretno, nosim se mišlju da spremam mlince nadevene kao enčilade. Do sada sam ih spremao sa nadevom od mešavine bukovača (koje mi je otkrio Skalop) i šampinjona - i taj nadev je u potpunosti potisnuo ćuretinu. Sad mi svi kukaju za mlincima s pečurkama. Međutim, meni je dosadilo, pa bih da isprobam nešto novo. Dakle, šta mislite - da li bi mlinčilada bila jestiva?
First 666

scallop

Peas, leblebije i naut su isto, samo je naut obično pečen i dodatak za kahvu. Mislim da se mogu naći i kod nas konzerve u slanom rastvoru. Lakše ih je kuvati nego leblebije od početka.

Lilit, tikvica ti mnogo izgleda kao kobasica.

Odričem se mlinčilada.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: scallop on 30-07-2012, 19:06:05

Lilit, tikvica ti mnogo izgleda kao kobasica.

Nije to tikvica, to je cimet bre!

A, kao što rekoh, tikvice danas nisam imala, mrzelo me da idem u kupovinu. :lol:

scallop

Cimet se stavlja u šerpu, a ne u tanjir. Bre, to ti je neka kora sa balvana, a ne sa fine grančice cimeta. 8)

Nightflier

Ih, gde ti je avanturistički duh?
First 666

lilit

ma grana, kao i osušena limeta, je tu samo zbog kompozicije fotke za sagitu! bre!  xtwak :lol:

Mme Chauchat

Bravo Lilit, ti paziš na estetiku! Moraću da tražim domaći humus ovih dana ;)

A sad obećani recepAt:

Mme Chauchat

Đuveč sa bamijama
Evo kako ga priprema lokalni kuvar :)
Prvo je pleh podmazao suncokretovim uljem, onda je prekrio dno paradajzom - malo volujsko srce, malo običan paradajz ("ukus od pre rata", reče prodavac). Onda ide red povrća, izmešanog u velikoj posudi - patlidžan, male tikvice (3-4), crni luk (što više!!!!), keleraba, bamije - oko 25 komada, seckani peršun i celer, zelene paprike (2-3), vrlo malo ljute paprike (zbog dece), malo kupusa, nekoliko listova portugalskog kupusa iz bašte. To se u posudi posoli, pobiberi, izmeša i doda šoljica ulja, ali ona je u ovom slučaju preskočena. Evo i zašto: 600g junetine je "za svaki slučaj" isečeno na krupnije komade (krupnije nego za đuveč) i proprženo, pa tek onda usitnjeno i stavljeno u đuveč sa uljem u kome je prženo, dok su dve-tri manje svinjske šnicle iseckane i naređane u posudu bez prženja. Preko mesa ide malo paradajza i šoljica nekuvanog (!) pirinča. Onda opet povrće i konačno ostatak paradajza. Preko svega čaša vode i još malo ulja. Na pola pečenja dodaje se još malo paradajza. A da, pekli smo tri i po sata (trebalo bi četiri do pet) u rerni na 170C.

Na prvoj slici se vidi da smo u startu odabrali premali pleh :) pa smo sve preručili u veći – poenta je u tome da se sačuva sok koje povrće pušta. Bilo je ahh. Pripremiti mnogo hleba i crno vino, malo oporije, skrkali smo sedam deci a da nismo ni primetili.

Za dezert smo imali kolač sa nektarinama (mere su smanjivane na 2/3 pa su malo nestandardne):
125g putera (da bude vrlo mek, poluotopljen)
60g šećera
Umešati i uz mešanje dodati jedno jaje i sok od pola limuna.
Sa strane pomešati 250g brašna i pola kesice suvog kvasca i malo soli, pa sve zamesiti. Testo uviti u prijanjajuću foliju i staviti u frižider na dva sata.
Potom staviti u podmazani pleh i malo podići ivice testa, da se lakše stavi fil:
125 g putera
120-130g šećera
Pomešati i postepeno dodati dva jajeta, a onda sitno seckani badem i lešnik (cca 130g zajedno)
Osnova se izbocka viljuškom, a onda se ulije fil i poređaju tanko sečene kriške nektarina (otprilike dve nektarine biće dovoljne). Peče se na 180C 25 minuta. Na kraju se pospe šećerom u prahu. Odlično ide uz kafu.

Nightflier

Wow! Predivno! Mi imamo istu šerpu (pleh?), pa se nadam da ćemo se sladiti rečenim kolačem čim moja draga pogleda temu sutra na poslu. :) (Nudge, nudge; wink, wink!)

Inače, ja sam danas spremao onu svoju eksperimentalnu pastu za večeru (videti 25. stranicu ove teme), ali sam umesto standardnog čili sosa ubacio čili sos sa belim lukom, koji su gosti kupili u kineskom tržnom centru i doneli na degustaciju. Moram priznati da mi se veoma dopao i da jedva čekam da ga primenim na nekom konkretnom mesu, u vidu odrezaka na roštilju.

Inače, sutra spremam kozju plećku (ili možda but, ne znam tačno šta je,  dok se ne odmrzne). Ima li neko savete za pečenje? Pekao sam jagnjetinu, ali nikada starije meso od te sorte.
First 666

Nightflier

Danas opet eksperimentalni ručak. Izvadio sam iz zamrzivača kozji but. Kozje meso nikada nisam spremao, pa baš i nisam znao šta da radim sa njim, a mrzelo me je da istražujem po internetu. Zato sam ga istrljao morskom solju, a onda bosiljkom, ruzmarinom, majčinom dušicom i origanom, pa prelio maslinovim uljem. U pleh sam dodao belo vino i zaptio ga alufolijom. Trenutno se peče. Javiću kako je ispalo.
First 666

lilit

jevtro ovo je predivno. posebno me mami kolac!!!

Perin

Quote from: Nightflier on 01-08-2012, 15:11:05
Danas opet eksperimentalni ručak. Izvadio sam iz zamrzivača kozji but. Kozje meso nikada nisam spremao, pa baš i nisam znao šta da radim sa njim, a mrzelo me je da istražujem po internetu. Zato sam ga istrljao morskom solju, a onda bosiljkom, ruzmarinom, majčinom dušicom i origanom, pa prelio maslinovim uljem. U pleh sam dodao belo vino i zaptio ga alufolijom. Trenutno se peče. Javiću kako je ispalo.

Kozje?

Bljak! Znači, svako meso mogu da jedem, ali kozje....aaaaaaaaaaaaaaaaaa, to čak nekad nije jestivo. Mislim, jareće je u redu, ali baš ono kozje...aaaaaaaaaaa!  :(

EDIT:

A evo, neko pametan je negde na netu i napisao zašto je relativno nejestivo:

Iako kozje meso ima otprilike istu hranljivu i svarljivu vrednost kao i ovčije (belančevina ima više a masti manje u odnosu na ovčije meso), ono je ipak manje cenjeno zbog specifičnog mirisa i ukusa koji se osećaju više ukoliko je životinja starija (miris mesa podseća na miris živih koza).

Nightflier

Zato sam i stavio gomilu začina. Doduše, to zavisi od načina ishrane rečenih koza. Ovo nije imalo gotovo nikakav miris u presnom stanju.
First 666

lilit

moji kažu da nema ništa lepše od jaretine!
bljaks! iako je meni bljaks sve osim prasetine i junetine (cak i teletina), mozda na kraju ipak zavrsim neslavno, tj. ko vegetarijanac.

Nightflier

Iskren da budem, ni ja nešto ne volim jaretinu. Genetika je u mom slučaju zakazala, pa najviše volim gice. Ovo parče mesa sam dobio na poklon, pa mi je bilo žao da bacim.
First 666

Nightflier

Evo, sad sam okrenuo - ne miriše najsrećnije, moram priznati.
First 666

lilit

ajd polako. dodaj jos začina, možda ubije miris. iako, :), meni i najmlađa jagnjetina ima nepodnošljiv miris.

Nightflier

Stavio sam toliko začina da se meso zeleni. :) No, ovo je svejedno eksperiment. Majka me maltretira da uvedem kozje meso u ishranu jer je, navodno, veoma zdravo. Skeptičan sam. - _ -
First 666

džin tonik

zdravo je definitivno. skroz kvalitetna ishrana. samo, moras ga konzumirati bar jednom tjedno, tako tri mjeseca dok se ne ukazu rezultati.

Nightflier

Quote from: zosko on 01-08-2012, 16:20:51
zdravo je definitivno. skroz kvalitetna ishrana. samo, moras ga konzumirati bar jednom tjedno, tako tri mjeseca dok se ne ukazu rezultati.

Vi četnici ništa bez rogate marve...
First 666

Angel of Ten

Pravila sam Cvetnu šarlotu po ovom receptu: http://zena.blic.rs/Kuhinja/11500/Mesite_s_breskvama_Socni_i_slatki_recepti_za_svaciji_ukus
Jedino sa čim imam problem je želatin jer mi se zaista ne jede svinjski kolagen, tako da sam preskočila taj deo, ali svejedno sve je ispalo kako treba (samo pažljivije treba mutiti slatku pavlaku) :)
Kao napomenu, umesto mlevenih piškota na dno posude ređala sam u 2 reda piškote kvašene u mleku sa ekstraktom burbon vanile jer mlevene piškote ostanu prilično suve na dnu.
Come to the dark side, we have cookies.

Nightflier

Ispalo je veoma jako, ali prilično jestivo. Probaću narednih dana da na isti način spremim teletinu.
First 666

scallop

Eh, zakasnio sam. :(  Lorberov list. I, pusti da tandrljaju o mirisu. Neka jela jedemo upravo zbog mirisa. Ne znam šta su ti dali, ali ako je kozje (žensko), onda je sigurno mršavo, a ako je jarac (Ah, babo, babo, kupi mi, babo... Pečenja kupi - jarećeg..."), onda je i tovljen (pre toga još nešto) i naziva se - prč.

Perin

Quote from: Nightflier on 01-08-2012, 16:05:27
Stavio sam toliko začina da se meso zeleni. :) No, ovo je svejedno eksperiment. Majka me maltretira da uvedem kozje meso u ishranu jer je, navodno, veoma zdravo. Skeptičan sam. - _ -

Zdravo je i ima skroz nizak procenat masnoće. Ali je, kao i sve zdrave stvari, ružnog ukusa :lol:

zakk

Kad dovoljno zaljutiš nema problema  :evil:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Meho Krljic

Iako izgleda kao masakr, ovo je ful metal vegetarijansko jelo. Malo karfiola, zeleni, crvenih paprika, mocarele, začina, et voila

Angel of Ten

Come to the dark side, we have cookies.

Meho Krljic

Јоš, avaj ne znam kakav je ukus, čekam gazdaricu da dođe s posla. Ali prethodne inkarnacije ovog jela su ispadale solidno.

дејан

'ел та моцарела од соје?
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ne, ne, prava mocarela. Ima tu i jaja i mleka, dakle, vegetarijanski u smislu da nema mesa. Ali hardkor jako i masno na ovu vrućinu. Ne znam šta mi bilo da to spremam.

No, nije ispalo rđavo, ako smem da kažem.

scallop

Zato si tako džgoljav. I ne postuješ na temi koju sam otvorio specijalno za takve. I "hardkor jako i masno". Hej! Meni su u bolnici davali jaču ranu!

дејан

схватио сам тај метал некако...вегетаријанскије... :lol:  па реко да проверим.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Quote from: scallop on 01-08-2012, 22:40:10
Zato si tako džgoljav. I ne postuješ na temi koju sam otvorio specijalno za takve. I "hardkor jako i masno". Hej! Meni su u bolnici davali jaču ranu!

Ma nije, jako je ovo, prejako za ovu vrućinu! I ja nisam džgoljav već debeo!!!!!!!!! I namerno nisam postovao na drugoj temi jer je ovo prilično krkanlučki, bez obzira na odsustvo delova tela ubijenih životinja!!!!!!

Quote from: дејан on 01-08-2012, 22:41:39
схватио сам тај метал некако...вегетаријанскије... :lol:  па реко да проверим.

Ne može metal bez prolivanja malo krvi... ili bar mleka.

дејан

некако сам желео да је тај сирац несирац, онда бих кукумавчио за рецепт да си помогнем за време поста. претпостављам да са лажним сирцем није то-то. :(
...barcode never lies
FLA

Nightflier

Karfiol je jedna od retkih povrćkica koje volim, tako da bi Meho zaista mogao da da recepis.
First 666

Mme Chauchat

Quote from: lilit_depp on 01-08-2012, 15:15:37
jevtro ovo je predivno. posebno me mami kolac!!!
Da, ali đuveč je bolji iako je đuvečno bezobličan!!!1 Vidim da ste se isuviše dali na estetiku jela u nedostatku značajnijeg čulnog opažanja pa ću đuveč idući put aranžirati kao geometrijsku šaru na majsenskom tanjiru...

@ Meho, ja karfiol prezirem osim ako nije ovako zapečen! Doduše, mi obično stavljamo pavlaku, ali ova mocarela mi deluje kao ubedljivo poboljšanje, lobiraću za nju.

Father Jape

Evo da se i ja oglasim povodom karfiola - pohovanog i zapečenog ga prezirem, iako sam ga takvog kao mali voleo, pa ga sad konzumiram isključivo vrlo blago barenog.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Da pojačam priču o karfiolu. Još je bolji sirov, i sečen na cvetove veličine zalogaja, a umače se u neki humus, ja veliku prednost dajem mešavinama sa tahinom. Ponekad garniram sa još nekim sirovim zelenišem, celer, keleraba, pa i cvekla.

Meho Krljic

Da pojasnim da i ja obično stavljam pavlaku, ali sada je nisam kupio - verovatno podsvesno svestan da bi to bio overdouz masnoćama. To u nekoj zimskijoj varijanti ovog jela. A mocarelu uvek stavljam, nekako mi otmena.  8)

A karfiol je jedini iz familije koga volim: mrzim i kupus i kelj i prokelj i brokoli i sve te zajebancije. 

Josephine

Zanimljivo kako je pavlaka handy vegetarijancima. I ja je baš često koristim u vege fazama...

Stipan

Quote from: Meho Krljic on 02-08-2012, 11:16:26

A karfiol je jedini iz familije koga volim: mrzim i kupus i kelj i prokelj i brokoli i sve te zajebancije. 

Pa kupus bez pušenica baš i nije nešto naročito. Nije ni čudo što ga vegetarijanci ne vole...

Meho Krljic

Ma nisam ga voleo ni kad sam jeo meso. Volim kupus samo u kineskoj hrani, verujem da je to razlog zbog koga ga je Alah stvorio...

...ili Kineze. Jedno od ta dva.

Stipan

Hmmm...
Alah je stvorio kupus da bi ga spojio sa ovčetinom u zemljanom loncu, ako ćemo iskreno...

A zašto je stvorio Kineze, to On jedini zna.

Meho Krljic

S uvažavanjem se neću složiti, ali nećemo ratovati oko ovoga.

Ah, da, da dodam, ovo što sam spremao, zelen i paprike su dinstane na puteru. To, kao da se bolje posle sjedine s mlekom. Kuku, koliko li je u tom plehu mlečnih masnoća  :cry: :cry: :cry:

lilit

Quote from: Meho Krljic on 02-08-2012, 11:16:26
A mocarelu uvek stavljam, nekako mi otmena.  8)

Nadam se da je u pitanju isključivo mozzarela di bufala pošto su sve ostale čisti plebs!

Josephine

Kupus u svim oblicima. Najviše svež, dinstani, Njam!