• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Barbarin

:? Nemojte više razboleću se.

Šalim se naravno.

Odlična pušnica.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Stipan

Netačno. Kao pušnica ne valja.
Nema dovoljno prostora u delu za meso, cug je vrlo loše rešen, a loženje je očito vrlo nepraktično.
Može da posluži samo nekom ko se obreo usred velikog grada bez mogućnosti da improvizuje nešto praktičnije.

Barbarin

Pa neće dimiti celu svinju. Loženje je sa desne strane čini mi se, i baš je praktično, neće plamen zahvatiti meso, a ne mora da se otvara deo sa mesom.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Stipan

Slažem se da ložište ne sme biti direktno ispod mesa, ali kod ozbiljno izvedenih pušnica se predviđa mesto za loženje panjeva i pilotine. Za pušenje se ne koristi ogrevno drvo, kao što je ovde očigledno slučaj.
Ovo ložište je premalo za tako nešto.
Staviti celu svinju je ismevanje. Gde bi ti ovde stavio kobasice, tablu slanine ili šunku?
Za ovo par komada slanine je neisplativo potrošiti onoliko drva koliko se po mojoj proceni u ovakvoj skalameriji troši. Mora postojati mesto za vešanje mesa i to sa dovoljno prostora da bi dim nesmetano prolazio između pušenica.
Ovo je najobičnije bure sa sulundarom, bez mnogo praktične vrednosti, neisplatljivo i nepromišljeno. Može poslužiti kao zabava dokonim gradlijama.

Barbarin

Pa ovo to i jeste, nije to ozbiljna aparatura, nego eto kad ti se prijede, napraviš si.
Jeremy Clarkson:

Stipan

scallop

Pozdravila te Marica, Stipane. Ti se nikada nećeš razumeti u drvo za pušnice kao ovi ovde, jer takvog drveta mi i nemamo. Ovo što sam snimio se loži na hikori drvo. Sa druge strane, ova pušionica ima regulator za temperaturu, a mislim da se i dim ispira.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Mi zato imamo hrast i bukvu, a kod pravilno izvedene pušnice regulator temperature je sama izvedba.

Ko je Marica?

scallop

To je ona što se ne razume u krivi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Ah, sad mi još reci da si verziraniji u pušenju mesa od mene i stvarno odoh po onu štrangu.

scallop

Pa, kad kažeš da se loži nešto što ti zoveš ogrevno drvo, onda lupetaš iz sve snage. Ovde ni čamovinu neće da lože, jer po njima sadrži previše smole. O tesanom drvetu ni slučajno. Da si pogledao oko pušnice video bi da je sve hrast. A, što se tiče iskustva ono je uzaludno ako nije uspešno. Tako i Džek meni tura pod nos njegovo iskustvo sa pečenjem rakije, a ja imam više iskustva sa destilacijom. Tako ti je i sa preradom mesa.

Džek

Rado ću da budem sudija u vašem nadmetanju u dimljenju mesa. Samo da napomenem, kada dođe vakat, da se preskoče sarme i da mi se oba tanjira serviraju paralelno, istovremeno. Može kiseli krastavci uz to, odličan predlog.

Neka bolji pobedi!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Ništa od toga. Amaterima se samo kaže da su amateri i fajront.

Bem ti taj F kad oće da preskače! :-x

M.M

:)

Ako Džekonja bude aminovao, voleo bih da mu se pomognem pri suđenju.
Nijedan poraz nije konačan.

Barbarin

Jeremy Clarkson:

džin tonik

Barbarin

Mleko mora da je odlično s tolko masnoće njam njam.
Jeremy Clarkson:

Barbarin

Jeremy Clarkson:

angel011

We're all mad here.

Mme Chauchat

Odavno ovde nisam postovala:

Bundeva, kopriva, vrganji, šampinjoni, karfiol, luk, kukuruzno brašno da se sve lepo zgusne, i na kraju u tanjire dodali kiselu pavlaku. Bilo je... strava.

džin tonik

danas sam bio vrijedan! cekaju se najljepsi blagdani! crkvena atmosfera! uzitak! bog je velik!

Barbarin

Jeremy Clarkson:

scallop

Barbarine, nemoj da se čudiš. Advent je i tada vernici moraju biti najbolji. I Zosko se trudi, toliko od njega.

Barbarin

Ne čudim se samo balavim, daj receptem od kolačića, iako mislim da ih imam negde, al sve jedno.
Jeremy Clarkson:

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

džin tonik

bilo je jasno da skalop nece moci obuzdati ljubomoru na moje sposobnosti, a kod lilite naravno nista bez mesa. zlobnici.
hvala barbarine, pretipkam recepte prvom prilikom.

džin tonik

pojacavam dijetu! agota, dises?

Barbarin

Da popravimo malo stanje

Mud Cake

Malo kasnije stiže recept  xwink2
Jeremy Clarkson:

Barbarin

Čokoladni Mud Cake

1 1/2 šolje jake kafe
1/4 šolje brandija
150 g tamne čokolade
250 g maslaca
2 šolje šećera
2 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
mali prstohvat soli
2 jajeta lagano izmućena viljuškom
1 kašičica elstrakta od vanile

Uključiti rernu na 135C
Kafu, brendy, čokoladu i maslac staviti na paru ili na jako laganu vatru da se otopi sve, a kad postane glatko maknuti i ostaviti desetak minuta da se ohladi. 
Brašno, šećer, sodu i so staviti u jednu činiju i lepo promešati.
Ove suve sastojke postepeno dodavati u čokoladni deo i mešati lagano da se lepo sjedine.  Kad se to sjedini dodati jaja ( blago izmućena ( kao za kajganu)) i ekstrakt vanile. Sve to lepo izmešati i izliti u kalup 23-24cm.
Peći 1h i 30 min, pečen kolač izvaditi i ostaviti u kalupu nekoliko minuta, a potom ga izvaditi i ostaviti da se ohladi na rešetci.

Ganache ili preliv
1 šolja slatke pavlake
1 kašika maslaca
200 g tamne čokolade
Na paru ili na laganoj vatri staviti sl pavlaku i čokoladu da se otope, kad smesa postane glatka dodati maslac, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi, ne u frižideru. Kad se dobije željena gustina premažemo celu tortu.
Šolja je veličine 250ml.

Mi nemamo odgovarajući kalup pa smo koristili dublju šerpu prečnika 22 cm, u nju smo stavili papir za pečenje i smesu sipali u nju. A pekli smo i duže od sat i po. Možete i sami proveriti, metodom štapića.
Jeremy Clarkson:

scallop

FAZANI NA TRI NAČINA
Već nekoliko dana trunim kako ćemo se takmičiti u pripremanju fazana. Sinoć se i dogodilo i evo kako je izgledalo.
Očišćeni fazani. Povilenio sam jer su ih odrali. Hteo sam da odem u Sam's i kupim pečeno pile i skinem kožicu njega.

Uploaded with ImageShack.us
Supa. Zakasnio sam. Samo toliko je ostalo od supe u kojoj su kuvana dva fazana. Pripremano je po receptu iz Jacine kuhinje (sajt) i za razliku je dodato nekoliko zrna najkvirca (piment, allspice).

Ovo je naša varijanta. Kuvano meso fazana je jedan minut proprženo na vrelom i plitkom ulju u tiganju. Posluženo je sa povrćem iz supe (šargarepa, paškanat, celer, krompir) . Preliveno je sosom od rena i posuto zrnima nara.

scallop

- nastavak -
Nešto je bilo topiku mnogo, pa sam podelio na dva.
Džej sipa iz kotlića svoju varijantu. U meso od azana dinstano sa šitake pečurkama, nešto komitske pogače (chicken of the wood) – 4 oz za 5$ i mesnate slanine (našao i pokušao da se švercuje, ali smo ga uhvatili)

Evo kako to izgleda u činiji. Jelenina varijanta je bila sa čokoladom i celim kuvanim kestenom, ali to mnogo liči jedno na drugo, pa da ne preterujem.

M.M

Danas pravim Scallopove galete. :-|

M.M

146 galeta. Usavršavam veštinu.

scallop

To je to. Otprilike. U okviru +/-3%. Pozdrav iz Gulfporta na obali Golfa.

M.M

Mouchette

Mafini. Ugrabila sam trenutakda slikam ovih nekoliko, pre nego i oni budu pojedeni  :lol:

Recept je prost, kao i većina recepata koje koristim (iskreno, nisam ja baš neka kuvarica, niti volim da provodim vreme u spremanju hrane  :oops: ):

2 jajeta
1/2 šolje šećera
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo i malo soli, radi boljeg ukusa.

Umute se jaja i dodaju ostali sastojci uz blago mešanje. Najbolje je peći u papirnim modlicama za mafine.

U jedan deo smese sam dodala mlevene orahe, u drugi kokos, u treći krupno mleveni kikiriki i suvo grožđe, u četvrti kakao i komadiće čokolade. Takođe je lepo kada se u modlice za mafine sipaju naizmenično bela i crna smesa. Ponekad u deo smese stavim rendanu koru pomorandže ili rendanu kiselu jabuku sa cimetom... Zaista se može dodati svašta po izboru. A, da ne zaboravim: u neke mafine stavim i malo veći komad čokolade, izvrsno je kad se čokolada otopi i curi kao lava (ako ne volite slatkiše, isti recept, ali bez šećera, možete koristiti za slane mafine, nešto kao 'španska pita', onda u testo dodajem origano, seckanu šunku, kačkavalj, sir i slično, a pospem susamom ili kimom).
Na kraju, ispečene mafine treba umočiti u rastopljenu čokoladu i posuti mrvicama ili orahom, ili...    ma, probajte sami!

http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Milosh

Kolač od badema, bundeve i pomorandžine kore (možda ima i neko zvanično ime, ne znam)

250 g badema
250 g bundeve
150 g šećera
50 g brašna
1 kafena kašičica cimeta
6 jaja
tri pomorandže (+ 200 g šećera)
narendane kore od 1 limuna i 1 limete
malo prezle i putera

za ukras: šačica seckanih badema, pomorandžine kore i džem od pomorandže

Ukoliko vas mrzi da se bakćete sa pomorandžinom korom kupite kandiranu pomorandžu, ali nije problem to napraviti: oljuštiti tri pomoranže (dobro oprane!) tako da skinete SVE do mesnatog dela, a onda koru iseckati na komadiće, prokuvati sa 200 g šećera u otprilike 250 g vode.

Bundevu iseckati na komadiće i kratko staviti u vodu tek toliko da provri. Bademe oljuštiti i samleti (ostaviti malo za ukras).

Jaja pažljivo podeliti na belanca i žumanca, a onda dobro umutiti belanca sa polovinom od 150 g šećera. Žumanca zasebno umutiti sa ostatkom šećera, brašnom, cimetom i nastruganom korom od limuna i limete. Zatim treba sjediniti ove dve mase (uz postepeno dodavanje mlevenih badema, a zatim i bundeve i pomorandžine kore), ali tu treba biti pažljiv, pošto ne bi valjalo da masa bude isuviše kompaktna, kako bi belanca ostala dovoljno vazdušasta i kolač narastao umesto da se spljošti. Kad se sve to pomeša sipati u posudu za pečenje odgovarajuće veličine, ova moja je prečnika 25 cm, koja je prethodno podmazana puterom (podmazati i stranice posude, na dno staviti papir a podmazane stranice posuti prezlom (može i brašno)).

U dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni peći 40 minuta. Kad se ohladi, premazati sa vrlo malo džema od pomorandže, tek toliko da se lakše nalepe komadići badema i preostale pomorandžine kore.

Prijatno!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

saturnica

Ovaj kolač od badema čini se prava poslastica, pitam se, bi li se bundeva mogla zamijeniti nekim drugom namirnicom?

scallop

RAKOVI,  KRABE, ŠKOLJKE I OSTALE MOKRE ĐAKONIJE
Jedan od razloga zbog čega pristajem da odem u SAD je mogućnost da izedem neke dobre morske plodove, sa kojima ne mogu da se susretnem kod kuće. Međuti, isto tako postoje i morski plodovi  koje teškomogu da nađem u Americi. To je, pre svega, plava riba, odnosno, u Plainsu nema šanse da se nabavi dobra skuša ili sardele. Doduše, moguće je, kod "Kineza", u našem slučaju to je NAM HAJ, vijetnamska prodavnica svega i svačega što ne biste gostima izneli na sto, a kamoli jeli. Tamo ima svega i svačega, ali nema nikakve garancije da je to jestivo. Za nas. Naravno, ima skuša ali i najgore skuše u Beogradu su bolje.
Tulsa nije centar sveta, pa se izbori slatkovodne ribe završavaju sa somovinom, catfish kome samo glava liči na somovsku i mora da se dere, tilapija koja je u SAD domestifikovana iz Afričkih jezera i niza fileta za koje baš ne marim. U supermarketima mogu da se nabave kraci kraljevske krabe, pretežno uvoz sa sibirske strane Beringovog mora (one sa strane Aljakog dela pojedu na pacifičkoj obali) i kraci snežne krabe sličnog porekla. Slatkovodni rakovi crowfish ponekad stignu iz Teksasa u meksičke prodavnice, ali je njih bolje jesti negde na jugu, uz Golfski zaliv.
Budući da u Tulsi najčešće boravimo krajem godine, nekako se ustalilo da krakove kraba kupim ja i ponudim za Badnje veče. Nevolja je da je to najskuplji oblik zadovoljstva, pa me je paket krakova kraljevskih kraba ovoga puta koštao 52$ za nešto jedva preko jednog kilograma (cena je 20$ funta). Kraci snežnih kraba su nešto jeftiniji i (15$ funta), pa je Jelena je uložila za jedan paket slične težine i paket mišića scallopa (u SAD jedu samo mišić školjke sv. Jakova), da namiri cifru od 100$.
Kraci kraljevske krabe

Kraci snežne krabe

Nažalost, slika scallopa je samo na tanjiru. To su ona dva kruga kraj graška.

Nastavak u sledećem postu.

saturnica

scallop

RAKOVI,  KRABE, ŠKOLJKE I OSTALE MOKRE ĐAKONIJE
-          nastavak –

Fotografija omanjih plavih kraba postoji na topiku ,,Gde smo dobro krkali", a sliku crowfish iz istog lokala imam u bednom stanju za kako izgledaju moraćete da guglate. Postoji priča od pre desetak godina kad me je Charlesov otac Malcolm poveo na ranč da lovimo crowfish kojih ima u izobilju u potoku koji prolazi kroz ranč. Ti rakovi mahom spavaju zimi ukopani u blato kraj i u potoku, pa se sve ispostavilo kao njegova ujdurma da ne ide na predstavu ,,Veseli mladoženja" sa svojom suprugom (išla je Radmila), a on je tako zbrisao iz dometa njegove bolnice na pejdžeru.
Inače,  crowfish se krka sa gomile od najmanje 4 funte. Dobijete tacnu sa brdom crvenih račića, a jede se repić i srkne iz grudi jer je tamo vrlo ukusan komadić žutog loja. Standardno, ubrljaš se kao prasac i potrošiš veliku količinu papirnih salveta. Na našem putovanju po jugu SAD pojeo sam i tanjir gumbo čorbe sa repićima crowfish. Evo, ipak, jedne slike sa crowfish porcijom ya alave.

M.M

Od svega priloženog izeo bih grašak, makarone u obliku školjki (ako su ovo uopšte makaroni) i eventualno skalope. Ostalo - ni po cenu života. Ovi krvavi crowfish su jezivi. Ne bih smeo da ih dodirnem.

scallop

Testo se zove farfale, leptirići.

hidden

Uffff...na buzaru i udri...mogao bih da izedem kazan ovoga.

scallop

Da dopunim. Kraljevske i snežne krabe se najčešće jedu tako što se kraci otvaraju jedan po jedan i sadržina (ne bih to zvao mesom) umače u zagrejani slani puter. Svako za stolom dobije svoj rameken (keramički sud; prikazao sam ga na prvim stranama) sa puterom. Neki imaju i instalaciju sa malim alkoholnim primusom koji greje sve vreme. Crofish se služi baš kao što su na slici, pa ljušti.

saturnica

Quote from: hidden on 04-02-2013, 08:01:06
Uffff...na buzaru i udri...mogao bih da izedem kazan ovoga.
Miljane, pogle samo kako hidden zna što valja! Da nije ove jarko crvene boje mislila bi da su to naši domaći škampi, meni inače najomiljenije jelo.
Nemaš pojma što propuštaš. To je delicija nad delicijama...

hidden

Obožavam sve iz mora, samo nemam često prilku da klopam. Prošle godine pazarili kozice pa spremali, ali nije to to. Bile baš sitne. I mene je ovo scallopovo podsetilo na škampe.

scallop

Crofish ne podseća ni na škampa, ni na kozicu, nego izgleda kao standardni potočni (rečni) rak, što i jeste. Dalje, između kozice i škampa postoji radikalna razlika i svako ko ih je jeo to zna. Škamp ima tvrd oklop, a kozica celuloidno. Zbog toga mi je pola kile škampa uvek bilo malo, a kozica mnogo.