• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

ALEKSIJE D.

Ljuta paprika. Ibrufen je ovde glavno jelo a salatica i ostalo garnirung.

scallop

Pomalo iritiran diverzijom na ovaj topik smetnuo sam s uma da nisam dovršio sa mojom boeuf burguignon varijantom. Prekinuo sam kod mariniranja.

Mariniranu rozbratnu smo izvadili i posušili, a zatim uvaljali u brašno i propržili na ulju. Odložili smo je u stranu. Napominjem da je delimično prženje mesa uvaljanog u brašno prilično zgodno da se sačuvaju sokovi u mesu, a i da se u jelo unese neka količina brašna koja će pomoći u zgušnjavanju sosa. Odvojili smo naseckano povrće od tečnog dela marinade i dodatno ga usitnili električnim tučkom. Jelo je dalje pripremano prženjem nove naseckane glavice crnog luka, dodavanjem isitnjenog povrća, spuštanjem propržene rozbratne u sud i nalivanjem sa tečnim delom marinade. Sve se dalje kuva poklopljeno tokom dva sata. Pošto se rozbratna praktično raspadne ja sam uklonio i kosti.

Uploaded with ImageShack.us

Jelo se služi sa njokama od krompira (negde sam već pisao o njima), a mi smo imali restovan krompir. Preko svega smo narendali Brankin kozji sir za rendanje. Radmila je uz jelo popila ostatak crnog vina, a ja sam pio Delhaize pivo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Uploaded with ImageShack.us

Jedan fini snek uz grčki ciporo ili neku našu ohlađenu neobojenu rakiju.

Režanj grčke fete, može i makedonske, ali nikako subotičke (to nije feta sir). Preko nje režanj svežeg paradajza, nekoliko kapi maslinovog ulja, "prstohvat" origana i dva listića izletničke kobasice, Baćka Topola. Na tanjiru minut i po u mikrotalasnoj peći.

Lord Kufer

Srbi nemaju pojma šta je to feta  :-x
Hoću reći, ovi što kao prave fetu...

Mme Chauchat

Burginjon divno izgleda i još lepše zvuči po opisu. Možda ću pauzirati s durenjem i priložiti neku od onih neestetskih fotografija koje su nam se nagomilale tokom leta.

Stipan

Quote from: scallop on 27-09-2012, 13:35:25
Režanj grčke fete, može i makedonske, ali nikako subotičke (to nije feta sir).

Aman, to nije čak ni subotički sir, ne nagrđuj lepu varoš...

scallop

Dokle god ga reklamiraju kao subotičku fetu ja o njoj tako. Subotički sir je nešto sasvim drugo i njega više - nema.

ALEKSIJE D.

Je l imaš recept da gurmanske škembiće ili mitsko jelo šuš muš?
Ne zezam se.

scallop

Danas se sve može naći na guglu. Izgleda simpatično, ali nemaš šanse za šuš muš. To ti je kao moderni triatlon. :-x

Šuš - muš

Iako ovo jelo potiče iz istočne Srbije, čak su i sredovečni tamo zaboravili šta to znači i kako se sprema. Značenje imena će ostati tajna, a način pripremanja, evo, otkrivamo. U oveći sud poredjati kilo junećeg škembeta nepravilno isecenog, četiri svinjska papka uvijena u jagnjeća tanka crevca, kilo jagnjeće ili bele teleće džigerice, dve glavice iseckanog crnog luka, dve veze iseckanog mladog luka, kilo paradajza, kilo babura isečenih na kriške, ljutih papričica po ukusu, aleve paprike, soli i tucanog biera .. (Uh!=B0) Sve ovo se kuva na tihoj vatri nekoliko sati uz povremeno nalivanje vodom, da ne zagori a gotovo je kad viljuška može glatko da prodje kroz škembe. Onda se sve povadi, iznutrice se stave na jednu stranu, a povrće propasira sa saftom. Sve zajedno se vrati u sud, doda još kilo jagnjeće ili teleće crne džigerice, nalije se pola litre belog vina i krčka još dvadesetak minuta. Iako se ukuvava u belom jede se uz jako i suvo crno vino.

Gurmanski škembići
Kilo junećeg škembeta obariti i iseći na komade veličine kutije šibica. Uvaljati ih u brašno i propržiti na vreloj masti. Onda iseckati četvrt kile slanine ( a može i više, ako je slanina mesnatija) na sitne kockice, malo propržiti, pa dodati tri narendana kisela krastavca, četiri čena sitno iseckanog belog luka, iseckanu vezu peršuna, aleve paprike, a po volji i tucane ljute,i naravno soli i bibera. Sve propržiti još malo, pa dodati one pržene škembiće, naliti voidom u kojoj su se kuvali tek da ogrezne, pa ukrčkati još desetak minuta.
a

Mme Chauchat

U subotu smo, fore radi, jeli ovo odlično jelo pod nazivom subuta. Recept je iz "Mog japanskog kuvara" Secuko Inumaru, koja već decenijama živi u Beogradu.

300g svinjskog mesa iseći na komade prečnika 3cm, preliti ga belim vinom i soja sosom (po 1 kašika) i tako ostaviti 30 min.
Povrće (3 paprike, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka) i ananas iz konzerve (4 režnja) iseći na komade prečnika 3cm. Šargarepu iseckati sitnije i malo prokuvati. U posebnoj posudi meso se prelije jednim belancem i dobro izmeša, a onda uvalja u gustin.
Meso se prži u ulju dubine 5cm i isprženo stavi na papir, da bi se odstranilo suvišno ulje.
U tiganju ispržiti seckani luk, skloniti, pržiti papriku, pečurke/šitake (4kom), šargarepu, ananas (po mogućstvu sve odvojeno i na kraju vratiti u tiganj). Povrće se prži na jakoj vatri i ovlaš.
Isprženo i od ulja isceđeno meso staviti u tiganj zajedno sa isprženim povrćem, pečurkama i ananasom, pa ga onda preliti prelivom koji ste smešali u čaši i dobro sve promešati. Služiti sa pirinčem.
Preliv: po 3 kapike soja sosa, sirćeta i šećera, 6 kašika supe ili vode, 1 kašika kečapa, pola kašike gustina, kašičica začina po želji.
Mi smo imali izvesne izmene (veće mere svega a posebno mesa) i umesto pirinča gibanicu u znak srpsko-japanskog prijateljstva.
EDIT: jesti brzo, dok hrskavi poh ne upije preliv i omekša.

Dacko

Lepo izgleda, po sastojcima bi se reklo da je i ukusno, a najlepše je to što imaš vremena i volje za novotarije.  :lol:

A za malo pisanja o knjigama? xflowy

Mme Chauchat

Ma nisam ja ovo kuvala, muž, muž! On je glavni i jedini kuvar!
(edit: biće -.-)

lilit

jao jevtro, kako se takva zlica tako dobro udala?????
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Odlično. Jedino me uvek nervira "duboko ulje". Zgodan je fazon sa oblaganjem belancetom, to je dobar lepak za gustin. Ipak, ne bih zaobišao pirinač. Pre tri nedelje u Grčkoj smo imali neku zajedničku večeru (praksa domaćina za sve goste) sa mandžama od sipe i liganja (posebno) i buzaru sa gavrosima (sitna plava riba) uz pirinač. Meni je najviše prijao pirinač.

Nikada nisam smatrao vrhunskog roštiljdžiju dobrim kuvarom, kunst je spremiti ukusno jelo od pirinča. Meni su carevi za pilav pravi carevi kuvanja.

Zato pitam: Ima li ko preporuku za marku pirinča koji može da se skuva da svako zrno ostane posebno? I, kako?

Mme Chauchat

Quote from: lilit_depp on 27-09-2012, 19:15:17
jao jevtro, kako se takva zlica tako dobro udala?????
prodala se đavolu na vreme!!!

@scallop: uncle Ben's je takav, ne bi od njega mogao sutlijaš ni za sto godina. Mi inače porodično volimo pirinač (integralni takođe) i jedemo ga u raznim varijantama, mogu da se raspitam kod stručnjaka.

lilit

basmati.

operes pirinac. stavis vodu da prokljuca, posolis ov kors.  i onda sunes pirinac u prokljucalu vodu, kuhas 10 minuta (to otprilike, ja probam zrno, pa ako je gotovo, onda vadim), salijes u cediljku i sunes pirinac u neku posudu. ja obicno volim da ga vratim u tu istu serpu gde stavim mrvicu putera, pa kao zapecem taj donji sloj, cisto da se setim kad zagrizem.

ako budes dobar, donosim ti kesu next time!

(zvucim ko redsonja!!!)

uncle ben´s je shitina vanredna neukusna!!!
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

Aa, ima basmati i ovde! Džabe ucena! Ali nije baš beo, a mislila sam da se to traži?

Barbarin

Ovo sa pirinčem je 5 u glavu  8-)
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Ja za mesec dana fatam tutanj tamo gde sve ima da se kupi, ako ima love. Sigurno donosim samo dve stvari: Ghirardelli chips čokoladu i šećer od trske, ali onaj što "pliva" u kesi. Pirinač se nađe i ovde, ali ti treba prava adresa.

Plut

Nešto mi reklo da scallop ne voli dugo zrno, ali jedini pirinač koji smo probali iz naših krajeva, a da ostane ceo tokom kuvanja je iz Pakistana. Uvozi i pakuje Kozmetik plus (!) iz Niša, a zove se Rizi.

Kako ga ja kuvam a da ostane ceo i ne zalepi se (i ne samo ovu vrstu). Preliti vodom, tek da prekrije vrh i kuvati na najslabijoj vatri pa svako malo dodavati vodu (čim se pirinač izdigne iznad površine) dok ne bude kuvan.
Jednostavno, a efikasno.

Lord Kufer

Ma nema ništa do li kočanski. Taj se fino raspilavi, kakva bre zrna  8-) Najbolji je za sutlijaš.

scallop

Plut, tako kuva i Radmila, ali ona voli da zirka i sa strane. Mi godinama dovlačimo pravi kočanski pirinač, ali, jeo sam i druge dobro skuvane.

Da li neko kuva sočivo? Nisam ga jeo godinama, a sad mi počeo da se dopada. Lični ukus zna tako da se izopači. :-P

Barbarin

Ghirardelli ALA izgledaju odlično svi proizvodi  :evil: :evil:al su tako daleko :cry: :cry:

Kakav je to čips nisam našao na sajtu?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Barbarin

Ajoj kao Pionirovi Cookies al sigurno 100x bolje  :o
Jeremy Clarkson:

scallop

http://worldwidechocolate.com/shop_Ghirardelli_hotcocoa.html

Mi kod Sam's-a kupujemo kesu sa kilo i po. Ovde su samo manje od 326 g.

Barbarin

U nisam ja to dobro skapirao iz prve, sad na ovom linku jesam  :o
Jeremy Clarkson:

Irena Adler

Kad ste već kod chocolate chips-a, da li je iko ikad video to negde u zemlji Srbiji (da ima da se kupi, hoću reći)?

scallop

Jok ja. Pošto smo zalihe potrošili, kupimo celu pa drobimo. :cry:

Irena Adler

scallop

Irena Adler

A ja te zovem na kukije kad napravim. :)

Irena Adler

Ne može rende jer se onda istopi čokolada skroz. A fora je da ostanu parčići. Delimično istopljeni.
(ko me ne zna pomislio bi da se razumem... :roll: )

scallop

Našli smo Kuferu slabu tačku - pojma nema o kuvanju! :evil:

Irena Adler

Pa sad, nije da ja imam (ali pečem ultrasuper čokolit čip kukije)..

Barbarin

Ima nešto slično kod nas u NS u piceriji Caribik, imaju točeni sladoled sa prilozima i imaju tako neki kao dugmići čokoladni komadići, ne znam gde ih nabavljaju.  Ne znam ni dal bi prodali ovako, mogao bi da pitam, da mi daju odvojeno. Ovi vaši su sigurno bolji.
Jeremy Clarkson:

Lord Kufer

Pa to nisu chips, iako ih tako zovu. To su beans. To je kao kafa. Liveni.

scallop

Samo se dublje uvaljuješ. xrofl xrofl xrofl

Izgleda kao velika kap tečne čokolade koja je skoro očvrsla padajući na hladnu pokretnu traku tako da se samo malo spljošti pri osnovi, a vršak ostane bez snage da se složi u kap.

Lord Kufer

To onda definitivno nije čips.
Ali, možda može da se napravi u kućnoj radinosti.
Ovo su chocolate chips:

http://heavenlyhomemakers.com/making-homemade-chocolate-chips-in-detail

scallop

Neznalice! Idi poučavaj Mehu teoriji zavere. :-|

Lord Kufer

E, dobro, aj pričajte o nečem drugom. Ja sam se danas najeo gibanice i baklave  ;)

pokojni Steva

Ne znam šta mi je, po'čo sam da pravim opak pasulj. Poklopilo se sa odustajanjem od "sumporaša" i "gradištanca" i prelaska na "pinto", te uvođenjem zaprške (na slanini, striktno  :-| ), sad ne menjam da me po ušima tuku. Jedino, danas mi podvalili mesto rebara komad Lordovog dimljenog mamuta, ispale oči otkuvavajući i meni i njemu, pa ipet žilavo  :-x

Pilav je u planu odavno, nekako ga zaboravljamo. Onaj što je moja mati pravila, Lord bi se raspametio - kuvala ga je na ringli, ništa lerna. Umućka se, možeš fugne izvlačiti. Otkad sam se oženio, pirindžano sam progledao  xremyb
Jedina muka, ne da mi da u pilav ubacim i malo graška, a meni to plače jedno za drugim. No, ne buni sa kad sunem karija (u štedro), pa se tu namirimo. Jbg, od svih tih "azijatluka" jedino mi kari paše  :oops:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

MRZIM KARI!!!!  xfuck5

(Al' ga žena voli, pamoram da ga ignorišem...  :cry: )

Agota

Quote from: Stipan on 27-09-2012, 22:08:42
MRZIM KARI!!!!  xfuck5

(Al' ga žena voli, pamoram da ga ignorišem...  :cry: )

obozavam !
probaj ovaj ,mmmmmmmmm...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Lord Kufer

Od pilava najviše volem nasi goreng.
Od pasulja, odlična fora je meksički crveni pasulj sa sušenom ovčetinom.
Ja dono na selo i podelio seme seljanima  :twisted:

Melkor

Quote from: Irena Adler on 27-09-2012, 21:05:02
Kad ste već kod chocolate chips-a, da li je iko ikad video to negde u zemlji Srbiji (da ima da se kupi, hoću reći)?

U Njegosevoj, negde oko Lovca. Najvise prodaju alkohol, al' mi tamo kupujemo ulje i sirce a ima i slatkisa i kafe.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."