• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

scallop

Ja se napeo da joj nađem pristojan recept, a nje sada nema. :-x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Agota

Quote from: scallop on 12-09-2012, 18:17:22
Ja se napeo da joj nađem pristojan recept, a nje sada nema. :-x
:) pa,  ne mogu da spavam na poslu , moram ponekad  da se dovucem kuci.

Divan si, scalope   xremyb   ali ja to necu praviti ,zajebacu nesto i ode mast u propast,bacila sam dojave na vise mesta,pa,valjda ce se neko javiti .
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

džin tonik

danas je petak, a petkom mi vjernici postimo da bi dospjeli u raj.

Barbarin

Scallope Oprosti ali nisam mogao da odolim a ne stavim ovu slikicu

edit obrisah  :-D

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Što ne znači da nemožeš da je skineš narednih desetak minuta. Neka čovek posti. Možda mu bude oprošteno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

sta je malo posta spram raja. pokajte se.

scallop

Hvala, Barbarine. To ti se piše više od jednog posta. Sad možeš i na ćevape i pivo. xcheers

Angel of Ten

Danas kod Nighfliera & Mrs. Nighflier na večeru donosim čokoladne keksiće:

100g putera (ostavljen sat-dva na sobnoj temperaturi)
100g šećera
120g brašna
1 jaje
kašičica suvog kvasca
2 kašike kakao praha
100g čokolade, isitnjene na kockice

Izmešati puter, šećer i jaje da se dobije glatka smesa, a onda dodati brašno, kvasac, kakao prah i čokoladu. Od smese kašičicama formirati kuglice i peći 15-20 min na 170'. Preporučujem upotrebu papira za pečenje (čistije & lakše se odvajaju kada se ohlade).
Come to the dark side, we have cookies.

Barbarin

@ scallop NP ćevapi i pivo sledeće nedelje u Užicu, ili nešto drugo videću.

@ angel zvuče odlično keksići, možda od nedelje iznenadim ženu  :lol:
Jeremy Clarkson:

Angel of Ten

Hvala, lepi su i jednostavno se prave (to je u ovoj fazi mog kuvarskog (ne)umeća primarno) :)  Samo pazi da napraviš dovoljan razmak između kuglica.

scallop

Мени је ово нешто познато, али имам питање, па и упозорење:

Ако се у ову смесу додаје квасац, а нигде не пише да кад је смеса готова мора да мало одлежи, имам утисак да ту квасац неће ништа радити осим да смета. Ми правимо нешто врло слично, али уместо квасца се ставља сода бикарбона (она ће бар мало да "мехура").

Barbarin

To nije frka, ne ide kvasac pa ni ne narastu puno.
Jeremy Clarkson:

scallop

Али, она напомена о растављању куглица стоји. Током печења се свашта растопи и куглице прилично разлију у кекс. То и јесте кекс.

Barbarin

Dobro, mogu kuglice odma malo da se spljošte i reši se problem.
Jeremy Clarkson:

scallop

Zgodno je kad se to desi u rerni.

Barbarin

A ide kvasac, baš sam ćorav, :x  al malo.

Od nedelje pravim, slikam i javljam utiske.
Jeremy Clarkson:

scallop

Šta gledaš? Ne ide kvasac, jer kako je recept napisan ne može ništa da uradi. Nema kad da se digne!!!

džin tonik

lijepo zvuci. mene bi zanimala posna varijanta u kojoj bi se u idealu imao kad i dici.

Plut

Naravoučenije, KAD STAVIŠ KOLAČE U RERNU ONDA O NJIMA I RAZMIŠLJAJ! Inače zagore!!! :cry: :cry: :cry:

džin tonik

kod pravih strucnjaka nista ne smije zagoriti! kao krajnju mjeru moze se naviniti i neka vekerica da zvoni.

scallop

Quote from: festus on 14-09-2012, 20:48:16
lijepo zvuci. mene bi zanimala posna varijanta u kojoj bi se u idealu imao kad i dici.

Pa, da, zamesiš i pustiš da se diže do sledećeg petka.

Plut

Quote from: festus on 14-09-2012, 20:55:46
kod pravih strucnjaka nista ne smije zagoriti! kao krajnju mjeru moze se naviniti i neka vekerica da zvoni.

Može ako računaš da ti treba podsetnik, ali kad imaš poverenja u sebe, kao npr. sada.

džin tonik

Quote from: scallop on 14-09-2012, 20:58:43
Pa, da, zamesiš i pustiš da se diže do sledećeg petka.

do sljedeceg petka? zasto sitnicariti. pustim da se dize, sta ja znam, do uskrsa. 6 mjeseci.

scallop

Pa, ako staviš dovoljno malo kvasca... Nisam probao.

Barbarin

Quote from: Angel of Ten on 14-09-2012, 19:33:54kašičica suvog kvasca

Zanemarljivo malo kvasca ide, vrv može i bez njega.
Jeremy Clarkson:

scallop

Auh, treba mi pola strane da se objasnim. Kvasac je živ i crkava kad počnete da ga pečete!!!! Ako ne obavi svoj posao, da svojim mehurićima (da ne kažem čime) prividno uveća zapreminu bilo koje smeše testa i dodataka, onda ga ne treba ni stavljati u recept. To je poenta. Soda bikarbona nije živa, ima slabo vezani CO2 (isto šta radi i kvasac), pa će obaviti posao i za vreme pečenja kolača, keksa, testa. Dakle, kvasac je pogodan za testa koja odležavaju, narastaju, a za ona koja se odmah po zamešavanju peku - nije.

Nightflier

Kolači su ispali odlično, samo da prijavim. Inače nisam ljubitelj čokolade u slatkišima, ali ovo je ispalo veoma lepo.

Što se nas tiče, pravili smo tople sendviče - najpre da bismo isprobali električni roštilj koji smo dobili od AoX, a potom i da bismo imali više vremena da se ispričamo. U rečenim sendvičima sam isprobao novi majonez sa mediteranskim začinima. Veoma je prijatnog ukusa i po dolasku s letovanja isprobaću ga u jednom veoma jednostavnom prelivu za meso, koji obično služim uz masnije meso, tipa rolovane trbušine (inače, čuo sam da se taj deo zove i "carsko meso", pa bih voleo da neko potvrdi da li je to autentični izraz ili izmišljotina) ili jagnjećeg bubrežnjaka, sa pečenim krompirima.

Dakle, preliv se pravi tako što se kisela pavlaka i majonez izmešaju u jednakoj razmeri i u to se doda ren po ukusu. Veoma jednostavno, a odlično ide uz meso svih vrsta.

Nego, treba mi recept za pečenu plovku/patku. Nikad nisam spremao, pa bih da isprobam.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Već sam zaboravio ukus majoneza.

Za prelive bih savetovao nagrizajuće materije, a ne podmašćujuće. Znači, paradajz pire, senf, vuster sos, soja sos, možda ajvar. Sve u soku od pečenja.

Nightflier

Sve što si naveo obično koristim kao marinadu za meso, već u zavisnosti od mesa. Ova moja kombinacija nije preliv kojim prelivam celu pečenicu, već iznesem na sto pa svako sipa preko svog mesa kako mu se ćefne. I nikad mi ne pretekne tog sosića. :) Isprobaću kako ide sa tim aromatičnim majonezom, pa javljam.
First 666

scallop

Pa, budi mi, onda, lep i deb'o. :lol:

Barbarin

Znam da u Hrvatskoj carsko meso zovu, kako da objasnim, rebra sa mesom, svinjska, komadi rebara sa mesom. Ne znam kako je ovde, al kad sma šetao po mesarama i tražio kao carsko meso, većina mesara me gledala belo, jedan je znao šta je, ali nisu imali, niti imaju.

Patku samo posoliti i pobibereti, znači ništa preterano, u poklopljenom sudu se peče, ne treba masnoće nikakve, čak ćeš možda morati da odlivaš.

Fil 1 narandža ili mandarina, jedna, jedna i po zavisi od šupljine u patki, celu narandžu izbušiti, da mogu sokovi da izlaze, a na samom kraju, premazati sa medom i vratiti na minut dva.
Fil 2 količina zavisi od šupljine, idu suve šljive, suvo žućkasto grožđe, brusnica, šampinjoni, sve otprilike iste količine i veličine, iseckati šljive i šampinjone, da bi se sve lepo osetilo. Krene da se dinsta malo luka, doda se sve naseckano i pirinač, sipa se i voda u sve to. E sad fora je da pirinač nabubri ali da ne bude kuvan, da ostane tvrd, jer će se još biti u patki u kojoj će se peći. Ako se napravi više tog fila nego što stane u patku, može se završiti kuvanje pirinča i da bude to još kao prilog uz patku, al obavezno ga preliti sa masnoćom od patke.

Patka nije velika pa se ne preporučuje sama za neke veće nedeljne ručkove.
Jeremy Clarkson:

scallop

Uvek su me nervirala ta punjenja živine i životinja koje pečemo. Ustvari, ne nervira me punjenje nego pražnjenje. Stavite flašu, a ostalo kao prilog. Senfom i medom premazati pre pečenja. Prelijte sokovima iz pečenja.

Barbarin

Ok, mi samo patku punimo pošto nema puno mesa pa da ima fila.
Jeremy Clarkson:

pokojni Steva

Quote from: Barbarin on 15-09-2012, 13:42:02
Znam da u Hrvatskoj carsko meso zovu, kako da objasnim, rebra sa mesom, svinjska, komadi rebara sa mesom. Ne znam kako je ovde, al kad sma šetao po mesarama i tražio kao carsko meso, većina mesara me gledala belo, jedan je znao šta je, ali nisu imali, niti imaju.

Čitate mi misli! Danima me proganjaju (kao i svake jeseni) TV i ostale reklame za relativno jeftinu presnu slaninu. Umešnost je onda naći i mesara koji bi otfikario komad s najviše paufleka, ili onaj s kontra strane, di su špic rebra (za Carsku slaninu). Ja to ne rolam (ipak je od matora krmeta), pečem u rerni "pljosnato", da što više masnoće iziđe. Šta od mesa ostane je, uf! A kožurica se sve lepi pod prstima. Mašću u teglu, pa u frižider. Zalivam piletinu njome još par meseci kasnije. Evo, krenula mi čorba  :cry:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

E, neće ti se kožurica lepiti, ako je malo ne okvasiš i dobar deo vremena držiš u foliji. Naravno, ja povadim rebra i malo obojim začinima, posle narežem u kutiju pa u frižider. Znam da ušuškam u podvarak, a na moči pekarski krompir.

pokojni Steva

Quote from: scallop on 15-09-2012, 22:07:37
E, neće ti se kožurica lepiti, ako je malo ne okvasiš i dobar deo vremena držiš u foliji.

Ah, zaboravio, peče se lagano i stalno zaliva pivom.

scallop

Tako ti i sa pričama, uvek zaboraviš glavno. Prvo mi je zvučalo kao priprema za pendžetiranje cipela ili savijanje opanaka, a pivo već daje safta.

pokojni Steva

Nightflier

Quote from: scallop on 15-09-2012, 12:59:17
Pa, budi mi, onda, lep i deb'o. :lol:

A šta misliš kako sam nabio trocifrenu kilažu - zelenom salatom?
First 666

scallop

Negde se pitaju il' je snijeg il' su labudovi, a ja pitam one koji se muvaju po kuruzima i obalama T&T reka, dal' su negde primetili na vrbama i sličnom drveću, na metar i po do tri metra visine, uraslu u obod stabla, dole žutu, a gore narandžastu gljivu, koju moji iskonski poznavaoci zovu komitska i hajdučka pogača, a skorojevići i ljubitelji prevoda sa engleskog - šumsko pile (chicken of the wood, pleuratus sulfureus). Onaj bandit što bere u toj zoni, na pijaci traži 600 dinara za kilo.

scallop

Kada sam postavljao ovaj topik bilo je to zezanje, način da se pokaže da na ovom forumu sve može da funkcioniše, pa i nešto što nema nikakve veze sa fantastikom, a posebno ne sa SF. Međutim, dogodilo se da se pre dva dana navršilo četiri godine trajanja, a koliko do sutra ili prekosutra, biće ukupno 100. 000 posetilaca topika i 2000 postova, koji su se, najčešće, bavili onim što sami spremamo u svojim kuhinjama.

Pokušaću to da obeležim nekom svojom varijantom boeuf bouguignon, jer sve što spremam mora da ima tu ličnu notu.

Dogodilo se da u ovom ludovanju cena juneća krmenadla (rozbratna) košta manje od krmeće krmenadle! To nema nigde u pametnom svetu. Naravno, kupio sam jednu oveću i turio je u frižider sa malo senfa i ulja (to uvek radim radi regularnog bajaćenja junetine) dok ne smislim šta ću s njom.

Dakle, junetina na burgonjski način sliči gulašu, a i mom omiljenom osso bucco, kao i bar stotini drugih načina dinstanja junetine u nekom pikantnom saftu. Originalno jelo će naseći na kocke meso, a ja ću marinirati čitavu rozbratnu. Naseći ću nešto više od pola veze zeleni, trećinu velikog korena celera (između onog od 10 i onog od 80 dinara odabrao sam veći) i na rebra nasečenu manju glavicu crnog luka. Na beli luk ću misliti sutra. U kesicu za bouquet garni ću staviti listove lorbera, par strukova peršuna i sveže nasečenog timijana. U inat formi i desetak stučenih baharika (najkvirc, allspice, piment), pa kao izazov zavidnima i isto toliko pupoljaka kardamoma.

Sad u sadašnje vreme: Otvorio sam bocu crnog vina Antigona, Stobi i sa pola litre natopio sve u sudu za mariniranje. Zalili smo i sa dve kašike vustera. Radmila je zatvorila kutiju i turila je u frižider (zato će stajati duže od 12 sati).

Nastavak sutra.

M.M

Quote from: Miljan Markovic on 24-05-2012, 14:42:33
xrofl

E, na žalost nemam vizuelnu potvrdu, imaću je uskoro, nadam se, a za sada evo kako ja pravim takos.

Oljušti se krompir i skuva. Skuvani krompir se usitini i u njega doda naseckani praziluk i sir čedar(u nedostatku stavljam parmezan). Posolim po ukusu. Sa druge strane salsa je spremna (sitno naseckan paradajz, sitno iseckan crni luk, lajm ili imun, kašičica šećera, so po ukusu, origano, ljuta paprika).

Na dubokom ulju ispržim tortilje. Takos bi trebalo da bude manji, dužine do desetak santimetara, ali pošto mi je nacionalno poreklo takvo kakvo jeste, ja koristim tortilje Grandisima.
Isprženu tortilju ostavim da se ocedi od ulja na ubrusu nekoliko minuta i onda nafilujem smešom krompira, praziluka i parmezana. Preko toga stavim salsu, tabasko i presavijem isprženu tortilju.

Nijedan poraz nije konačan.

Barbarin

Ta tableta, iako ne znam čemu služi, nikako nije dobra za krkanje xwink2
Jeremy Clarkson:

scallop

Brufen. Ima glavobolju, jer ne jede prirodnu hranu. Taj koren peršuna nije osetio zemlju oko sebe.

Angel of Ten

Sviđa mi se voda sa ledom i kriškom limuna. Zosko zna sebi da ugodi :)

Barbarin

Meni više liči na ljutu papriku, a da boli glava od praznog stomaka je činjenica.
Jeremy Clarkson: