• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Obveznice

Started by 12045891, 23-09-2008, 11:04:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

12045891

Zamolio bih Vas za pomoć. Naime:

Pronašao sam neke stare obveznice, pretpostavljam Crvenog krsta, na italijanskom, nemačkom i mađarskom jeziku iz 1882.godine. Da li možete da me uputite na nekoga ko bi mogao da mi proceni da li obveznice nešto vrede i koliko?

Unapred zahvalan.

tragac

Probaj na Beogradskoj berzi, ili, pitaj Jelasica...  :)

Meho Krljic

Šta su obveznice??? Akcije? Deonice? Priznanice? Ili nešto drugo??

tragac

Quote from: "Meho Krljic"Šta su obveznice??? Akcije? Deonice? Priznanice? Ili nešto drugo??

Najkrace, "hartije od vrednosti"

Meho Krljic

Dakle deonice? Onda teško da su deonice Crvenog krsta jer CK nikada nije bio deoničarsko društvo.

tragac

Quote from: "Meho Krljic"Dakle deonice? Onda teško da su deonice Crvenog krsta jer CK nikada nije bio deoničarsko društvo.

Uslovno deonice. Obveznice izdaje i drzava, a opet, drzava nije deonicko drustvo! Dakle, kupovinom deonica kupac, na neki nacin kreditira onoga ko te hartije od vrednosti emituje. I za to dobija kamatu. Nije, uvek i  "suvlasnik" (deonicar).

Meho Krljic

Aha, jasno. Što mi i dalje deluje kao nešto što Crveni krst ne bi radio ali... ko će ga znati...

tragac

I meni je to malo cudno, moram priznati, posto obveznice izdaju "organizacije" koje na neki nacin ostvaruju profit, da bi uopste mogle da vrate pare i to sa kamatom, a humanitarna organizacija to ne radi. Ma da, i o CK sam saznao mnogo toga, cak sam se neko vreme "bavio" radom humanitarnih organizacija, tamo se rade takve stvari koje "pas sa maslom ne bi pojeo"

Meho Krljic

Pa, mislim, da, da rade se, ali ajde, da ih ipak malo odbranim, ja sa njima imam posla poslednjih šest godina i ne mogu da kažem da sam natrčao na išta što bi bilo vredno naslovnih strana tabloida u smislu korupcije ili skandala...

tragac

Najtuznije je bilo do 2001, cak, do polovine 2002. god. Tada su posmenjivani neki koordinatori, stvari su se malo slegle, pocelo je, koliko - toliko normalno da se radi. Pre toga - skandal. Ali, "prosao voz", idemo dalje... niko nije zaglavio u mardelju, niko nije cak ni optuzen... Zemlja Srbija... Meni na CD-ima ostalo dokumenata koliko volis, neko dokon bi mogao da se nasladjuje danima ...  :?

Meho Krljic

Pa, realno nije prekršen ni jedan zakon pa nije imalo rašta da se ide u zatvor. Radilo se o, da kažemo, preusmeravanju doniranog brašna bez eksplicitne saglasnosti donatora, dakle neka vrsta prekršaja ugovora, ali ne korupcija (deo brašna je umesto izbeglicama otišao u škole). Generalni sekretar tadašnjeg Jugoslovenskog Crvenog krsta je podneo ostavku i brigu o distribuciji je posle toga preuzeo međunarodni Crveni krst... Tako da...

A ono što je kasnije ispalo kao skandal (priča o sekretaru CK Srbije i njenom prošlom životu u socijalnoj službi i malverzacijama oko stanova) je ipak nešto nevezano za CK Srbije.

tragac

"...Radilo se o, da kažemo, preusmeravanju doniranog brašna bez eksplicitne saglasnosti donatora..."

Deo je zavrsio i na trzistu! I ne samo brasno.

"A ono što je kasnije ispalo kao skandal (priča o sekretaru CK Srbije i njenom prošlom životu u socijalnoj službi i malverzacijama oko stanova) je ipak nešto nevezano za CK Srbije."

E, pa sad...

Meho Krljic

Pa, sad, ne znam... I ne bih da pričam bez dokaza...

tragac

OK
Zatvaramo orman da ne poispadaju kosturi!   :)

12045891

Baš i nisam siguran da su obveznice Crvenog krsta. Pretpostavio sam pošto su na svim obveznicama nacrtani crveni krstovi, slike ranjenika i bolnice.

cutter

Nesto vrede. U oglasima obicno imas ljude koji kupoprodaju stare obveznice, a vikendom (BG) je sajam antikviteta u hotelu "Slavija".

cutter

greskom postreplyovo xbbat