• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Beli šum - Antologija priča o televiziji

Started by Goran Skrobonja, 29-09-2008, 08:17:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

Ako se ne varam postoje vidljivi i nevidljivi hifeni (nevidljivi su oni koji se u Wordu pokažu samo ako su poslednji znak u redu). Možda u pripremi ovi nevidljivi postanu "večito nevidljivi"?

Goran Skrobonja

Misterija (valjda) razjašnjena: izgleda da štamparija nije imala BAŠBAŠ taj garamond font koji je korišćen u slogu i prelomu, pa je cela priča pukla na - crticama. Kako god bilo, štampa se novi, ispravan tiraž, tako da niko neće ostati prikraćen, ali se sve oteže za dodatnih 7-8 dana... :x
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

DušMan

To znači da će ovih prvih 20ak primeraka, koji su već prodati, postati raritetni i kolekcionarski primerci koji će jednog dana vredeti milione.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Ghoul

Quote from: "DušMan"To znači da će ovih prvih 20ak primeraka, koji su već prodati, postati raritetni i kolekcionarski primerci koji će jednog dana vredeti milione.

da, baš kao oni primerci NAŽIVO u kojima su neke stranice BELE. :(  :!:
https://ljudska_splacina.com/

taurus-jor

Nije samo puklo na crticama.

Reč "Film" se u celoj knjizi pretvorila u "Flm".
"Fioka" je postala "Foka".

Ako neko vidi još ovakvih brljoza neka piše ovde ili javlja Goranu.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

Kada se određena vrsta PDF-a otvori u Ilustratoru ili Corelu radi montaže stranica ili nečeg takvog, on pogubi svu hifinaciju. To je stara stvar; greška je do nesposobnih ljudi u štampariji koji su verovatno hteli da prištede na montaži stranica.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Goran Skrobonja

Quote from: "Boban"Kada se određena vrsta PDF-a otvori u Ilustratoru ili Corelu radi montaže stranica ili nečeg takvog, on pogubi svu hifinaciju. To je stara stvar; greška je do nesposobnih ljudi u štampariji koji su verovatno hteli da prištede na montaži stranica.

Pre će biti da su smetnuli s uma takvu mogućnost... Kako god bilo, biće ispravljeno.

taurus-jor

taurus-jor

Problem defitivno postoji sa slovom I, kad pre njega ide slovo Z.

U Petrovoj priči: Flm, foka.

U Adrijanovoj priči: Fzika.

zakk

Pukle su dakle i ligature. Kombinacije fi, fl ...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Novi Acrobat je esencija zla, dakle, on podrazumeva gomilu stvari automatski i vrlo je nekompatibilan sa starijim programima; ja sam definitivno zabranio da se upotrebljava verzija nakon 7 jer smo počeli da imamo mnogo problema; srećom, ništa nije prošlo rigoroznu kontrolu, ali definitivno je problem u novom Acrobatu.

Goran Skrobonja

Quote from: "Boban"Novi Acrobat je esencija zla, dakle, on podrazumeva gomilu stvari automatski i vrlo je nekompatibilan sa starijim programima; ja sam definitivno zabranio da se upotrebljava verzija nakon 7 jer smo počeli da imamo mnogo problema; srećom, ništa nije prošlo rigoroznu kontrolu, ali definitivno je problem u novom Acrobatu.

Čuješ, Žarko?

Berserker

A postoji li neki sajt izdavacke kuce "Paladin"? Googlanjem nisam iskopao nista, pa vec predvidjam odrican odgovor, ali ipak da pitam. Jer, da nisam otisao na horor deo foruma ne bih ni video vase  izdavacke planove za sledecu godinu i cupkao od radosti:)

Ghoul

Quote from: "berserker"Jer, da nisam otisao na horor deo foruma ne bih ni video vase  izdavacke planove za sledecu godinu i cupkao od radosti:)

ma nemoj ni da ideš na HOROR pod-forum - što bi? ako te ne zanima, nemoj.
https://ljudska_splacina.com/

Goran Skrobonja

Quote from: "berserker"A postoji li neki sajt izdavacke kuce "Paladin"?

Biće, biće, strpljenja molim... :D

Berserker

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "berserker"Jer, da nisam otisao na horor deo foruma ne bih ni video vase  izdavacke planove za sledecu godinu i cupkao od radosti:)

ma nemoj ni da ideš na HOROR pod-forum - što bi? ako te ne zanima, nemoj.

uuu bre ghoule , e otidoh tamo jer sam se bas lepo ispricao sa shozom u kafanici pa sam zakljucio da mora i kod vas  da ima lepih stvari. Ne gledam horor filmove, a 90% horor foruma je posveceno filmovima, sto je glavni razlog mog neposecivanja.

taurus-jor

Iako je prelom knjige trenutno u gipsu, pročitao sam u cugu pet-šest priča, ne računajući one koje su mi pale šaka ranije (Goranova Do poslednjeg, Pavlovo Meso naše braće, Dexina Druga strana ponoći, Ghoulov Ko kosi a ko vodu nosi (u Sreaming Planet 2004 Mixu) i Varvarinov i Ivanov Tabernakul od ružinog drveta), a trenutno konzumiram Darkove Anđele na arhitekturi.

Za sada mi je favorit Hronovizija Adrijana Sarajlije.

zakk

Adrijanova Hronovizija me tehnički namučila više od celokupnog ostatka knjige. Proklete kolone...  :x

Svim piscima:
Ako već crtate ili grafički oblikujete tekst u Wordu, imajte u vidu da u štampi to

a) 95% šanse da neće ići vašim fontom, veličinom i proredom
b) 99,99% šanse da neće ići u A4. Smanjite stranicu na A5, pa onda mašti na volju...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Pređi na Quark 8 i polovina tvojih problema će nestati.
InDesign nema nikakve svrhe za vrstu posla kojom se baviš, njegove prednosti dolaze do izražaja u korespondenciji sa Ilustratorom, dakle, prelamači koji su hiperdizajneri i koji vole da muljače sa raznim stvarima.

Lepota Quarka je što je deset puta jednostavniji i što recimo kod printanja ili pravljenja PDF-a pamti poslednje setovanje i ne moraš ništa ponovo da nameštaš... dalje ID ima 10x više opcija kod printanja ali tebi realno 99% tih stvari nikada u životu neće zatrebati ali moraš da ih kontrolišeš i nadgledaš. On sigurno negde ima opciju da zaključa svoje fontove i onda se ne bi desilo ovo što se desilo s Belim Šumom; jeste da je krivica na štampariji ali dobili su otvoren fajl. Iz Quarka bi mnogo teže došlo do ovoga jer tamo ako hoćeš otvorenu verziju moraš da naglasiš, a u ID je obrnuto što je s moje tačke gledišta imbecilno.

taurus-jor

Ostalo mi još pet priča da pročitam. Prosek je za sada visok.

taurus-jor

Završio. Zbirka pruža puno razloga za radovanje.

Kol'ko sam razumeo Gorana, ispravljeno izdanje Belog šuma može se očekivati krajem ove sedmice.

Kuriozitet: neki gospodin je u Beopolisu hteo da kupi antologiju, makar sa zbrljanim prelomom. I kako čujem od Gorana, dotičnom gospodinu je udovoljeno. :lol:

Goran Skrobonja

Quote from: "taurus-jor"Završio. Zbirka pruža puno razloga za radovanje.

Da li bi bio ljubazan da elaboriraš?

Jeremija

Pazario sam Beli Šum. Tek sam počeo da čitam pa ću utiske izneti kasnije.

Kastor

Jesu li se pojavili "bezgrešni" primerci?
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Goran Skrobonja

Quote from: "Kastor"Jesu li se pojavili "bezgrešni" primerci?

Nisu. Nadam se da ću ih preuzeti sutra, što će reći da bi od sutra već trebalo da se nađu u "Beopolisu" u redovnoj prodaji.

varvarin

Javi, ako navraćaš sutra u klub!

Goran Skrobonja

Quote from: "varvarin"Javi, ako navraćaš sutra u klub!

Nego šta ću.

zakk

sutra nema programa, pa opet idemo na neke bahanalije  :lol:

Goran Skrobonja

Knjiga stigla: mole se cenjeni pisci koji se večeras zateknu u Beogradu da dođu u Dom omladine u 19:00 i preuzmu svoje primerke. Isto tako, oni malobrojni zlosrećni kupci koji su knjigu kupili pre nego što je greška otkrivena mogu je večeras zameniti za ispravan primerak.
A prilika nalaže i da se nazdravi, zar ne?

angel011

Quote from: "zakk"sutra nema programa, pa opet idemo na neke bahanalije  :lol:

Tako ti predsednikuješ? :lol:

Dobar način da te proglase za doživotnog predsednika. :D
We're all mad here.

pilot babo

Pa, ne znam baš! Onomad nas je natero da idemo čak u Višnjicu i to ne čak ni autobusom nego smo morali da se guramo i gužvamo po trojica u TAXIJU a kad smo stigli tamo, sredio je da nam donesu previše usoljenu hranu pa niko te noći nije mogo da spava trčkajući svaki čas u kujnu na još jednu čašu vode!

Ko zna šta nas večeras čeka!
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

angel011

Pa, dobro, treba se nekad i žrtvovati za više ciljeve.
We're all mad here.

taurus-jor

Ok, evo malo više impresija o Belom šumu.

Televizija je vrlo zahvalna tema za najrazličitije obrade, što stilske što žanrovske, i pisci su joj uglavnom pristupili ambiciozno. Što je još važnije, kvalitet priča je visok, i zbirka se čita u dahu bez obzira na raznolike stilove autora. Pojedina ostvarenja sadrže snažne vizionarske uzlete, zbog kojih sam bio ponosan što u rukama držim antologiju srpskih priča, i to priča koje uglavnom potiču od pisaca fantastike, uglavnom mlađe ali i srednje generacije.  

Radove je priložilo i nekoliko "mejnstrimovaca", i to, reklo bi se, u duhu krilatice "važno je učestvovati". Voleo bih da su bili takmičarskije nastrojeni, ali opet ne mogu a da se ne zapitam: Kakva su to vremena došla kad je njima stalo da budu objavljeni u ovakvoj zbirci, rame uz rame sa "žanrovcima" i "fantastičarima"?

O pojedinačnim pričama u sledećem javljanju.

zakk

Quote from: "taurus-jor"Voleo bih da su bili takmičarskije nastrojeni, ali opet ne mogu a da se ne zapitam: Kakva su to vremena došla kad je njima stalo da budu objavljeni u ovakvoj zbirci, rame uz rame sa "žanrovcima" i "fantastičarima"?
Mejnstrimašima to odavno nije bitno, jer SF geto u njihovim glavama ne postoji. Što je samo donekle tačno... Ipak se razlikuje "uz dlaku" i "niz dlaku"...

Goran Skrobonja

Od danas, pored "Beopolisa", u knjizarama "Utopia" i "Alan Ford."

Berserker

Da li neka od knjizara u Nisu poseduje "Pacove" i "Beli sum" ili je potrebno online narucivanje?

Goran Skrobonja

Quote from: "berserker"Da li neka od knjizara u Nisu poseduje "Pacove" i "Beli sum" ili je potrebno online narucivanje?

Zasad nijedna. Jednostavnije ti je da poručiš. Maloprodajna cena u knjižarama je 500 din za Pacove i 580 za Beli šum dok je direktno od Paladina 350 odn. 400 + poštarina.

Berserker

izlazi li mozda jos nesto uskoro iz "Paladina" da narucim sve odjednom?

Boban

Velika verovatnoća je da ja idem u ponedeljak popodne za Niš, pa možda mogu da budem kurir...

Goran Skrobonja

Quote from: "Boban"Velika verovatnoća je da ja idem u ponedeljak popodne za Niš, pa možda mogu da budem kurir...

Zašto ne? Koju knjižaru preporučuješ i koliko primeraka da pripremim?

Boban

Uzdržao bih se od preporuka jer je to u ovom ludom vremenu vrlo nezahvalno; knjižare koje su do juče bile pouzdane danas svima duguju.
Ja sam se ponudio da budem samo kurir.
Laguna ima sjajan prodajni prostor u Kalči u Nišu, za svoj klub čitalaca; ako si dobar s njima, ubedi ih da uzmu knjige za prodaju.

Berserker

Vrlo rado prihvatam ponudu Bobana. Upravo mi se javio shozo hirono da i on zeli pacove (kao i moj brat)  tako da sam spreman da u ponedeljak popodne (to je sutra, jel?) sacekam tri primerka "Pacova" i primerak "Belog suma", uz zaljenje sto ne mogu odmah da pokupim i sve primerke Fantasticne biblioteke (mada, ako se cudo desilo i one su spremne, uzimam i njih:)

PS uzimam i Nekronomikon

Goran Skrobonja

Hm, to je sad malo teže izvodljivo - jedino ako Boban kreće tek posle 16 h i ako stignemo da se nađemo negde u gradu pre njegovog polaska - koliko tačno primeraka koje knjige treba? I da li će se Boban videti sa Gulom, pa da pošaljem i njegove autorske primerke?

Boban

A što ti ne bi ujutru, kada kreneš na posao, svratio do moje firme i kod portira ostavio paket za mene?
Viđam se i s gulom, dakle, i primerke za njega i njegove.

Goran Skrobonja

Quote from: "Boban"A što ti ne bi ujutru, kada kreneš na posao, svratio do moje firme i kod portira ostavio paket za mene?
Viđam se i s gulom, dakle, i primerke za njega i njegove.

Zato što krećem na posao u 6:15.

Boban

Moja firma radi 24 časa dnevno i portir je uvek spreman da primi pošiljku.

scallop

A, što se vas dvojica ne dogovorite telefonom? :o

Stalno pomislim da ću saznati nešto više o zbirci "Beli šum", a dobijem vaš raspored časova.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

taurus-jor

Umesto komentara na priče - mislim da nije pošteno to da radim, pošto sam lično priložio jednu - nudim tizere za svaku od njih, kako bih zainteresovao što više ljudi da pročitaju Beli šum. Ovaj pregled prilažem u dva dela; jedan ide večeras a drugi sutra, po redosledu iz sadržaja antologije. Trudio sam se da ne prepričavam, već da samo bacim kosku...

Petar Petrović
NE MENJAJTE KANAL

Novokomponovana TV kuća, odnosi i spletke u njoj. Upoznajte direktora koji po zgradi traži daljinski upravljač i ne voli liftove. Upoznajte brkatog gazdu sa brkatom familijom, osnovnom školom i počasnim doktoratima.Upoznajte glavnog servisera za kompjutere na specijalnom zadatku. Upoznajte silikonsku kraljicu splavova koja dolazi da gostuje.Upoznajte mnoge druge. I nikako ne menjajte kanal!

Adrijan Sarajlija
HRONOVIZIJA

Jedan revolucionalni izum zauvek je promenio televizijske šeme u celom svetu, i svet je sada svakog dana zagledan u svoju prošlost – željan da sazna šta se zaista događalo. Ali, ima onih koji se bune, smatrajući da ne treba prikrivati poruku koja stiže sa druge strane. Priča je sastavljena od niza novinskih izveštaja, intervjua i izvoda iz srpskih TV programa, koji po koncepciji nisu tako daleko od današnjih.

Darko Tuševljaković
ANĐELI NA ARHITEKTURI

Dva srednjoškolca, Ksi i Meda, provode vrelo leto u Beogradu. Temperatura dostiže usijanje kad Meda zatraži od Ksija da mu pomogne da smuva prelepu devojku Lidiju. Njena majka, moćna TV voditeljka, učestvuje u projektu koji je izmenio globalnu ulogu televizije. Ali, kako izmeniti izbor jednog srca?

Oto Oltvanji
VEČNO TEHNIKOLOR MLAD

Ujka Roko je došao na majčinu sahranu u Suboticu. Buduči da retko dolazi u rodni kraj, i da ga bije glas čudaka – ponajviše zbog specifičnog odnosa prema televizorima, Roko među decom uživa mitski status. A samo Rokova sestra zna šta je dovelo do takvog odnosa. Kao što zna da je Roko u detinjstvu imao sopstvenog, mitskog ujaka, čiju je smrt teško podneo.

Vladimir Lazović i Ivan Nešić
TABERNAKUL OD RUŽINOG DRVETA

Jedna stara kuća u Zemunu ima neverovatnu istoriju. Kad ta kuća postane predmet interesovanja TV kriza "Nepoznati Beograd", njena istorija pretvara kviz u noćnu moru – kako za takmičare, tako i za autora, koji ju je istraživao.

Vesna Ilić
TVMORFOZA

Greta Samsa, nastavnica koja živi sa roditeljima i otplaćuje njihove kredite, budi se jednog jutra iz nemirnih snova i ugleda sebe u postelji – pretvorenu u brdo sala. Od prevelike težine ne može da se pomeri, niti da deformisanim prstima pritisne pravi taster na daljinskom kako bi pojačala zvuk na TV-u. A zamenik direktora škole upravo je došao da je poseti...

Đorđe Pisarev
MOJ DRUG BOG ILI 5364

Kćer dolazi u psihijatrijsku ustanovu da poseti bolesnog oca. Otac joj poverava da je spoznao boga i otkrio smisao života. A onda odlazi u TV salu da gleda najavu nove epizode svoje omiljene TV novele.

Ilija Bakić
STATISTI

Gami je potreban novac, pa dobija tezgu kao statista u jednom TV šou programu. Njegov zadatak je da bude u publici i postupa prema instrukcijama... Istovremeno, postavlja se pitanje: ko je Dankan Dekart Treći, tehno nanolog, zaposlen u korporaciji 'Mapc & Mars"...

Vasa Pavković
ŽIVOT NA MARSU

Vreme je krize, i gospodin Belić vrti TV kanale preko daljinskog kao da je opsednut. Zna šta da kaže starijem sinu kada ga pita za novac. Ali, šta da odgovori mlađem sinu koji postavlja glupa pitanja iz astronomije, poput: "Ko je iskopao Marsovske kanale?"

Spomenka Stefanović Pululu
DANILO

Baba i deda čuvaju na selu unuke, čiji su roditelji gastarbajteri. Mala Milica gleda nebo i prepoznaje sazvežđa, baš kako je saznala od čike sa TV-a. Za to vreme, nešto stariji Marko počinje da se razboljeva.

Jeremija

Izgleda da je televizija dala poveću dozu inspiracije autorima priča iz zbirke Beli Šum. Svi oni se na različite načine bave ovim fenomenom i to je dobro. Priče su manje više ujednačene po kvalitetu, meni su bile interesantne za čitanje a imam i nekoliko favorita:
Pavle Zelić i Meso Naše Braće; Milivoj Anđelković i Poslednja Pobeda Kira Velikog; Petar Petrović i Ne menjajte Kanal; Spomenka Stefanović Pululu i Danilo; Ilija Bakić i Statisti... Sa druge strane, svega dve ili tri priče mi se nisu svidele i mislim da im ovde nije mesto, što naravno ne znači da će se i drugi složiti samnom. U svakom slučaju preporuka za nabavku stoji.
PS. par priča po svojoj tematici odgovara kriterijumima zbirke o urbanim legendama koja se najavljuje.

taurus-jor

Pregled BELOG ŠUMA
- drugi deo -

Ranko Rajković
KONZUMENT

"Evo ti šanse. Nemoj da je prokockaš. Pozovi ovaj broj i pažljivo izdiktiraj ovaj odgovor. Opravdaćeš poverenje i dobiti novi telefon sa mnogo moćnijom kamerom i neuporedivo više funkcija... Pozovi odmah!"

Vladimir Kecmanović
BAJKA

Toma Spinoza voli filozofiju, valja knjige na platou kod Filozofskog. Gubitnik je, nema prijatelje, a njegov jedini porok su penis, TV i video trake. Ali jednoga dana, u Tomin život ulazi Mira Ljovisna, prepoznavši kod njega oči doktora Frederika...

Dejan Stojiljković
DRUGA STRANA PONOĆI

Toni Vilson, guru mančesterske rok scene, mrzi svoj posao na televiziji, a kad ode u svlačionicu otkrije da nije sam u prostoriji. Tu je sredovečni čovek čudnovato bele puti sa sjajnim belim zudima. I taj čovek, koji se zove Ilajdža iznosi Vilsonu poslovnu ponudu – da za njegove klijente u jednom opskurnom klubu organizuje svirku najpoznatijih bendova iz Mančestera kao što su "Nju order" (New Order) i "Smits" (The Smiths). Honorar je basnoslovan – ravno milion funti...

Dejan Ognjanović
KO KOSI A KO VODU NOSI

Nekoliko prijatelja, izbeglih iz Niške Banje krije se u planinskom selu. Dok mesecima čekaju na prestanak globalne opasnosti, dosađuju se gledajući TV kanale. Kad nema belog šuma, na njima se prikazjje malo toga i stalno se reprizira. Čamotinju prekida saznanje da je u selu, radi zabave, organizovan vrlo poseban fudbalski meč, i da je ekipa lokalne televizije došla da ga snimi.

Ivana Milaković
ŠTA SVE MOŽEŠ S LEŠOM KAD SE DOSAĐUJEŠ

Za učešće u rialiti-šou programu "Vikend sa mrtvacem" nije potrebno da se prijavite. A ne možete ni da ga odbijete. Niti da odustanete kada vam se učešće smuči. Skrivene kamere, za koje saznate čim zateknete pošiljku, pratiće vaše reakcije tokom sledeća dva dana.

Milivoj Anđelković
POSLEDNJA POBEDA KIRA VELIKOG

Stojan ima televizor i živi sa ženom, Elzom. Preko TV-a može da uživa u nebrojenim interaktivnim zabavama; pored ostalog da bude ma koja ličnost iz sadašnjosti i prošlosti. Preko Elze može da spozna zadovoljstva kakvu samo savršena žena može da pruži. Ali, reklame dolaze pre svake zabave i svakog zadovoljstva. Reklame su imperativ, i ne smeju se odbijati.

Jovan Ristić
BARBARA I PRIJATELJI

U komšiluku novinarke Radice vilu je podigao kontroverzni biznismen Novak Đurić, sa čijeg je suđenja pred Haškim tribunalom Radica izveštavala. Đurić je u međuvremenu oslobođen optužbi, ali Radica svejedno ne dozvoljava šestogodišnjoj kćerki Kaći da se druži sa Đurićevim sinčićem – jedinim detetom u ulici punoj gradilišta. Žarko, roker koji je s Radicom u nefunkcionalnom braku, ne deli ženine stavove, a poslednja spona između njih povlači se u svet megapopularne dečje serije.

Marko Pišev
DIREKTAN PRENOS

Muž i njegova trudna žena razmenjuju loše vibracije dok čekaju TV prenos, koji je volšebno najavljen na svim kanalima. A kada počne, to je emisija sa poznatim licima, čije bi vreme trebalo da je prošlo...

Pavle Zelić
MESO NAŠE BRAĆE

Mladi uzurpator Kagame okusio je krv starog plemenskog vođe kojeg je upravo ubio. Iz te krvi, u Kagamea se uselio entitet koji mu govori šta da radi kako bi stekao još veću moć. Nju želi i beli čovek po imenu Džejn, koji je u nekadašnju Južnu Ugandu došao sa ekipom globalne TV mreže, specijalizovane za praćenje ratnih dešavanja. Stvorivši savez sa Kagameom, Džejn nastoji da ojača svoj uzdrmani ugled na televiziji, ali Ko-Si-Ti je zao sluga....

Goran Skrobonja
DO POSLEDNJEG

U rialiti-šou programu "Do poslednjeg", mlađem rođaku Velikog Brata, u kući je ostalo još troje takmičara: dva muškarca i jedna devojka. Očekuje se odluka o pobedniku, ali ona nikako da bude saopštena. U tišini bez odgovora javljaju se bezbrojna pitanja... i najdublje sumnje...