• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Rezimi se smenjuju policija i dalje bije (1991-2008)

Started by Son of Man, 04-10-2008, 23:29:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Son of Man

Kaze jedna stara pesmice beogradskog benda DZA ili BU :
"Secam se bio je mart za mnoge od vas sasvim obichan ali u mome srcu osto je trag"
E upravo tako, ko je imao dovoljno godina da moz da se seti tog 9. marta 1991. pa od 9. sve do polovine meseca shta se sve deshavalo taj nije ostao ravnodushan i taj vrlo dobro zna da bi istorija Srba danas bila mnogo drugachija da je kojim sluchajem Miloshevicev rezim srushen na vreme , u startu pa makar i nasilnim putem. Znachi Chaushesku je samo godinu i nesto dana pre toga nasilno oteran sa vlasti tj. kulturno ko i svaki dikstator je streljan sa sve ZENOM a svi njegovi ljudi pobjeni ili oterani na robije. Srbi koji nisu bili "pripitomljeni" putem medijske propagande su te '91 pokushali neshto slichno da odrade, da skinu sa vlasti (sa qrca) domacu SVINJU ali se desilo to shto se jbga desilo, pa je Sloba pouchen iskustvom od komshije, kako je on najebo, lepo spremio sve unapred da bi 10. marta izveo tenkove na ulice, znachi nije bilo dovoljno shto je policija prvo opkolila demonstrante na Trgu sa svih strana da bi ih kasnije odvalila od batina, pohapsila, i muchila po policijskim stanicama po chitavom grada, nego da bi demostrirao silu u potpunosti izveo je i tenkovi na ulice, znachi Sloba je pokazao da nema shanse neko njega ko Chaushseskua da izjebe.

I zaista po meni nije bitno koji su politichari iz tadashnje opzicije organizovali ovaj protest ali nije loshe da se napomene tachan povodom za okupljanje naroda na Trgu. Znachi neposredan povod za demonstarcije je izjava voditelja tadashnjeg DNEVNIKA Slavka Budihne da je srpska opozicija izdajnichka i da je zapravo u sluzbi ustashkog rezima u Hrvatskoj, i znachi narod se skupio konkretno protiv tih medija, tj. tada protiv RTS-a sa odredjenim zahtevima da se objavio demanti, da se smeni direktor RTS-a i tako dalje. E sada naravno svako ima svoju verziju koliko je tu zapravo bio ljudi tada na Trgu, policija i mediji su tvrdili ko i uvek shachica, opozicija drugachije a jedini realni dokaz su upravo video materijali koji su tek kasnije tamo krajem marta na nalog anketnog odbora skupshtine Srbije a pod pritiskom studenata i gradjana koji su drzali svakodnevne (i nocu se ostajalo) mirne proteste ispred Terazijske Chesme, bili pushtani na RTS-u i to naravno tek posle ponoci da vecina gradjana to ne bi mogla da gleda jer ljudi su shljakali, naravno ja sam tad bio klinac pa mi se moglo opushteno tako da sam ostajao do kasno i snimao sve to. Tada su pushtani snimci iz svih mogucih izvora, od svih stranaka koje su uchestovale na protestu preko RTS-a, tadashnjeg NTV Studija B pa chak i policijski snimci. znachi eto dokaza da je vec tada '91 policija sve pomno snimala i uredno dostavljala tako da su ljudi koji su uchestovali u brutalnim sukobima sa policjom kasnije proganjani i na razne nachine im je zagorchavan zivot, znachi nije bilo sudjenja niti bilo nichega nego tako, samo dodju i odrade shta vec odrade, onaj najgori udbashki old skul fazon.

E sad da ne bi ja dalje mnogo pisao shta je ko tu radio, evo jako shturog teskta sa wikipedije na srpskom. Naravno ove snimke koje cu vam prezentovati u narednim nedeljama su poslednji put pushtani na televiziji tamo kao shto sam naveo krajem marta '91 i od tad im se gubi svaki trag, svake godine povodim godishnjice demostracija se puste neki shturi snimci ali to je u princu to, znachi veci deo materijala se jednostavno ne pushta iako postoji u arhivima, a zashto je to tako - zakljuchite sami, znachi pushta se mozda po minut-dva nekih jadnih snimaka i to je to, a ja njih pitam shta je sa ostalim snimcima, ako je vec mozda RTS unishtio svju dokumentaciju ili Volina Tijanic jer je stari Miloshevicev kadar to krije shta je onda sa snimcima Studija B, sa snimcima SPO-a , DS-a, gde to nestade pobogu ?

No dobro, ako nece oni ima ko hoce, znachi ako su oni zaboravili jer svi znamo da su Srbi narod "najsenilniji, najzaboravniji" , onda je red da malo podsetimo i stariju ekipu koja se seca toga ali ko i sve iz 90-ih je i taj "detalj" potisnula, i naravno shto je josh bitnije ovu mladju ekipu koja se tad nije ni rodila, ili se tek rodila ili su imali samo po par godina pa ni ne mogu da se sete, znachi da SVI VIDE kako se to radilo '91 godine. Obratite paznju na prosek godina medju demonstrantima i zapitajte se shta je sad sa sa tim ljudima, gde su nestali (silna ratishta, grobja, inostranstva itd.), znachi ovde mozemo videti chak i ljude od 40-50 godina kako se tuku sa policijim shto je danas posle 17 godina naravno nemoguce, danas u sukobima sa policijom iskljuchivo uchestvuju klinci tj. ekipa od npr. 16 godina pa do 30-ak i naravno starci koji ne mogu da uteknu pa bivaju premlaceni. e sad zasto je to tako OPET zakljuchite sami...

Ja sam za pochtak izdvojio samo jedan kratak snimak sukoba, snimano sa prozora Narodnog Pozorishta i to kolko je moglo da se vidi odatle znachi uglavnom Francuska ulica, i ispred "Staklenca" na Trgu. Naravno to nije sve, pokushacu ovih dana da izdvojim iz gomile materijala samo snimke koji zaista vrede da se pogledaju jer ima gomila smarajuceg materijala, znachi ovaj prvi snimak traje 7 i po minuta  i videcete shta sve moze da se desi za tako kratko vreme i u shta se centar grada pretvorio a samo zahvaljujuci napadu policije pod Slobinom komandom koja je opkolila Trg, uostalom gledajte jbga, sve se jasno vidi.

DOWNLOAD :

http://rapidshare.com/files/150847300/9_march_1991_Belgrade-_Demonstrations_against_Milosevic_s_regime_part_1__VHSrip_by_abraxas365docs_.rar

PASS : A.C.A.B.abraxas365  

Tekst iz mrtve wikipedije jer zaista ne mogu da nadjem bolji, nema ga jednostavno :

Демонстрације на Тргу Републике у Београду 9. марта 1991. године су биле први велики митинг опозиције режима Слободана Милошевића.

Због тога што РТС није желела да објави деманти СПО, Вук Драшковић је заказао митинг српске опозиције на Тргу Републике, а главни захтев је била оставка директора и четири уредника државне телевизије.

Са терасе Народног позоришта окупљеним грађанима су се обратили лидери опозиције, а милиција на коњима покушала је да растера демонстранте. Касније је интервенисала воденим топовима, тукла демонстранте, а било је и мртвих : Бранислав Милиновић (18, демонстрант) и Недељко Косовић (полицајац).

На улицама главног града појавили су се и тенкови. Забрањен је рад Б-92 и НТВ Студио Б. Слободан Милошевић у изјави на ТВ Београд демонстранте назвао "снагама хаоса и безумља".

Према извештају РТС-а било је неколико хиљада демонстраната, а по независним медијима преко 50.000.

Као одговор на тенкове у центру Београда, 10. марта 1991. су из Студентског града кренули студенти. На Бранковом мосту их је сачекала полиција, бацила сузавац и неколико њих претукла. Зоран Ђинђић је преговарао са полицијом која је групу од 5.000 студената пустила да се придружи демонстрантима-студентима код Теразијске чесме.

Демонстранти су имали 8 захтева, а између осталог оставку Душана Митевића, директора РТБ и четворо уредника ТВ Београд, оставку министра полиције Радмила Богдановића и омогућавање рада Радија Б92 и НТВ Студио Б. Државни медији су говорили о групици, а према извештају НТВ Студио Б било око 20.000 људи.

У организацији СПС на Ушћу је 11. марта 1991. одржан контра-митинг "За одбрану Републике, за уставност, слободу и демократију." Уз козарачко коло и повике "Слобо, слободо", "Убице, фашисти", "Не дамо Косово", "Усташе, усташе", "Судите Вуку". На митингу су говорили Душан Матковић, Петар Шкундрић, академик Михајло Марковић, Живорад Игић и Радоман Божовић. Матковић је рекао да су студенти на Теразијама хулигани и позвао присутне да крену са Ушћа и обрачунају се са њима.

Tekst iz 2003. :
Ne zaboravljaju samo Srbi

Povodom dvanaestogodišnjice devetomartovskih demonstracija na beogradskom Trgu Republike okupilo se oko dvesta građana. Pitanje je, zašto tako neznatan broj?
Žarko Trebješanin, profesor na Defektološkom fakultetu u Beogradu objašnjava:
- Mislim da su ljudi zauzeti svojim brigama i problemima. Ne vide kako bi obeležavanje 9. marta izmenilo bilo šta u njihovoj borbi za opstanak u ovom, zaista teškom vremenu. Čini mi se da je svako zatvoren u sebe, da ne postoji zajednička svest koja bi mogla da stvori kolektivnu akciju. Ljudi su postali pesimisti. Moguće je i da dobar deo učesnika svih demonstracija smatra da je 5. oktobar bio vrhunac. Sa 5. oktobrom stupile su demokratske promene koje su građani tražili do tada. Naravno, svako ima svoje viđenje tih promena, ali od 5. oktobra stari režim ne postoji.

Priča da Srbi lako zaboravljaju?
- Zaboravljanje nije samo osobina Srba. Uopšte, ljudi zaboravljaju i to je normalno. Zamislite šta bi bilo kad bismo se stalno sećali bombardovanja, inflacije ili nečeg trećeg? Ovde, ipak, nije reč o zaboravljanju, verujem da 9. mart nije zaboravljen. Znate, građanima bi moglo da smeta to što se mnogo ljudi iz bivšeg režima nalazi na određenim funkcijama. Ipak, nije realno neko novo, masovnije okupljanje građana na ulicama. Ne postoji takva energija, svest o solidarnosti koja je postojala pre. Mislim da su građani, u ovom trenutku, bliži ideji o izborima kojima bi se nešto menjalo. Pre tako, nego novim demonstracijama.

Izvor  : http://www.nin.co.yu/2003-03/13/27820.html

Son of Man

mafija_x

Jao Sine odlican materijal!
Imao sam 10 godina 96. tako da sam ovo sve bas slabo ispratio.
Mater im pubovsku, kerovi bre!

Ovo bre strasno, sto kaze ovaj sto snima rat bre, usred Trga!

Aj kaci jos ovakav materijal ako imas, da se ne zaboravi!
izgubili smo se u sirini ideje

Son of Man

@mafija_x - ima ja bre toga gomilu (oko 10-ak sati nemontiranog) al bre skupo mnogo, sat vremena koshta 300 dinara a od tih sat vremena ja mogu da izdavojim npr. 10 minuta il tako nesto, tako da ce naravno biti josh dosta simaka ali prvo da prodam neku plochu ili taj neki rad pa da onda da onda te pare upotrebim za prebacivanje jer ja drugog imanja zaista nemam. Znachi opustoshno, bice sve, samo lagano... :wink:  

A sad neshto totalno drugachije :mrgreen: , da se malo odmori mozak od silnog nasilja evo vam dva kratka klipa u slabijim rezolucijama, namerno sam stavio po 15 tj. 25 MB da bi svako mogo vrlo brzo da skine znachi kvalitet snimka ovde nije tolko bitan vec sve te face koje se pojavljuju, naime na prvom snimku cete moci da vidite Bajagu 12. marta na Terazijskoj Chesmi kako peva sa okupljenom rajom "Noc, noc, noc, totalni je mrak..." koja je jedna od jachih pesma i on je josh i kao OK ispao ali zato face okolo, znachi chuveni "papuchic" tj. muz cerke Antonija Isakovica, e sad namerno necu da ih imenujem jer su low-life scums oboje i cera i papuchic, al je tad '91 papuchic bio neka vrsta studenstkog lidera pa se tu gurao, naravno ko isvi samo zbog svoje lichne promocije, i ko i svi tadshnji "urbani" beogradski momci [oajv;kivo se u fajerci opushteno, dodushe bez fleka od chvaraka al ko zna sa kakvim drugim flekama.

Zatim primeticete taj stajling tadashnje omadine, znachu i uchenika i studenata, pa i starije ekipe , i izvalicete shaban-zeldi stajl u svom izvrnom obliku znachi dok se josh nije totalno izdefiniso...znachi te cvidze i Trsta i te frizurice ala ovi neki fudbaleri tadashnji, i jashe dodushe tada ne josh crne kozne ali izvrnuta koza je ve bila u kuci,i naravno treshe su josh bile one obichne sa pijace ali ono shto je bitno je da je vec tada pa i mozda malo ranije napravljen taj temelj pokreta od koga se kasnije razvilo tj.  okotilo neshto najruznije u srpskoj kulturi ikada, tj. ja ne znam dal' to uopshte moz da se nazove kultura, to je pre shabanijada i poselo, i kafane po Ibarskoj magistrali koje su ubachene kao meinstrim. Znachi svi ovi ljudi koji su slushali npr. Bajagu tada su slushali u isto vreme opushteno i hardkor narodnjake i onda tom fuzijom uz naravno nezibeznu svesrdnu pomoc rezimskih medija kasnije nastaje TURBO-madafakin-POP koji je samo DNODNA chitavog tog fazona, i raspad svega shto je ikad vredelo u Srbiji. Sva sreca pa je ostalo nash shachica navodno OK ekipe koja se nije priklonila tom opshtenarodnom ludilu tako da se druga vrsta muzike mogla ipak chuti al' naravno nikad na medijima i samo po shtekovima "za padavichare" tipa Akademija, KST, Bunker, Dadov, Dom OmlaTine, i mozda josh eventualno Bozidarac na Vracaharu shto se Beograda tiche.  

I ono shto je najbitnije, ispratite ove jako zanimljive face u prvim redovima, i sad ako znamo da je policija josh tad imala svoje provokatore i razno-razne drukare ubachene medju sve opozicione anti-rezimske proteste pa makar oni bili i studentski onda se vrlo lako ako se pazljivo posmatra primeti par jaaako zanimljivih faca, e sad ja naravno ne mogu da tvrdim nista ali poznavajuci taj nizi oblika postojanja mogu da imam neki nagovestaj. Uostalom pogledajte - snimak je kratak, snimao sam direktno sa NTV Studija B koji se tada mogao navatati naravno samo u Beogradu i to jako loshe (bila su chesta ometinja signala od strane sadista) i eventualno okolini.  

DOWNLOAD (13 MB, 01:54) :
http://rapidshare.com/files/151199592/12._mart_1991._-_Noc__totalni_je_mrak_VHSrip_by_abraxas_.avi

Ovaj drugi je mozda josh ludji , naime sam naslov odma moz da vam da ideju o kakvoj spodobi se ovde radi, naime Kostunjava baba, koja je kasnije istripovala da je bash ona srushila Milosevica (shto je babi milo toj je i momo), je i tad bila zbunjena i slabo obaveshtena i ovaj prajsles street intervju isto sa Studja B od nekih 5 munut tachno pokazuje kakav je to chovek bio i ostao (smorina). Naravno tada je koshtunjavi bio samo jedan od poslanika Demokratske Stranke ali ovaj ulichni intervju gde objashjava na samo sebi svojtven nachin zasto su poslanici opozicije napustili zasedanje narodne skupshtine i pridruzli se studenstkom protestu. Ovaj intevju je radjen sa novinarkom Studija B a zapravo jednom klaichnom kuravom koja je kasnije preshla na RTS i bila u prvim redovima ratnoshushkachke propagande a posle i odbrane lika i dela nasheg diktatorskog ljubavnog para S&M. Izvalite joj samo taj jako zanimljiv sheshiric, e bash po tom sheshiricu i tom anojing kreshtavom glasu sam je i prepoznao. Naravno snimak opet i nije neki jer ko shto napomenuh signal studija B se jako lose vatao ovde gore po beogradskim brdima tako da je ovo najbolje shto sam uspeo da izvuchem a i smanjio sam velichunu fajla na 25 MB da bi svako mogo da skine nabrzaka a ne sad da se maltretira pola sata i jache ko za onaj pri snimak od 9. marta. Uzivajte i pokusajte da se nasmejete, barem pokushajte jbga...

DOWNLOAD (23 MB, 05:26) :
http://rapidshare.com/files/151203839/12._mart_1991._-_baba_je_i_tada_bila_baba__VHSrip_by_abraxas_.avi

mafija_x

Quote from: "mafija_x"Jao Sine odlican materijal!
Imao sam 10 godina 96. tako da sam ovo sve bas slabo ispratio.
Mater im pubovsku, kerovi bre!

Ovo bre strasno, sto kaze ovaj sto snima rat bre, usred Trga!

Aj kaci jos ovakav materijal ako imas, da se ne zaboravi!

E greska, ja sam tad imao 5 godina.  :x
izgubili smo se u sirini ideje

lou benny

Quote from: "Son of Man"
Zatim primeticete taj stajling tadashnje omadine, znachu i uchenika i studenata, pa i starije ekipe , i izvalicete shaban-zeldi stajl u svom izvrnom obliku znachi dok se josh nije totalno izdefiniso...znachi te cvidze i Trsta i te frizurice ala ovi neki fudbaleri tadashnji, i jashe dodushe tada ne josh crne kozne ali izvrnuta koza je ve bila u kuci,i naravno treshe su josh bile one obichne sa pijace ali ono shto je bitno je da je vec tada pa i mozda malo ranije napravljen taj temelj pokreta od koga se kasnije razvilo tj.  okotilo neshto najruznije u srpskoj kulturi ikada, tj. ja ne znam dal' to uopshte moz da se nazove kultura, to je pre shabanijada i poselo, i kafane po Ibarskoj magistrali koje su ubachene kao meinstrim. Znachi svi ovi ljudi koji su slushali npr. Bajagu tada su slushali u isto vreme opushteno i hardkor narodnjake i onda tom fuzijom uz naravno nezibeznu svesrdnu pomoc rezimskih medija kasnije nastaje TURBO-madafakin-POP koji je samo DNODNA chitavog tog fazona, i raspad svega shto je ikad vredelo u Srbiji. Sva sreca pa je ostalo nash shachica navodno OK ekipe koja se nije priklonila tom opshtenarodnom ludilu tako da se druga vrsta muzike mogla ipak chuti al' naravno nikad na medijima i samo po shtekovima "za padavichare" tipa Akademija, KST, Bunker, Dadov, Dom OmlaTine, i mozda josh eventualno Bozidarac na Vracaharu shto se Beograda tiche.

koliko si pao s ovim

nije da mene šabani nisu smarali pojavom u to vreme ali brate ceo taj trip je toliko legitiman da, ono, totalno je trulo prijavljivati kako to "nije ok ekipa" kako je to "dno dna". znači totalno loše...
put duha sa sekirom je zaobilazni put

Son of Man

To shto si ti loshe skapiro album "Brate Minli" (bukvalno) to je tvoj problem, ja se jasno secam tog vremena i tog DNA a ne znam kolko si ti tad imao godina...i evo Meho moze da potvrdi kako su izgledali HCpunk koncerti kad upadne ta shaban ekipa...ako to nije samo DNO dna Srbije ja ne znam shta je...

lou benny

ja sam '91 u decembru napunio 13.

dakle, kao što sam rekao, nikad nisam pripadao toj zeldi ekipi, štaviše, mi "rapperi" smo, pod uticajem starije reperske ekipe koja je bila okupljena oko getoa - who is the best, sunshine, robin hood (koji su uglavnom bili zadojeni novim talasom i malo tom beogradskom snobovskom/krug dvojke pričom iako niko od njih nije iz tih delova grada) - uvek sebe kapirali kao bliže padavičarima mada je postojao određeni broj ljudi i u to vreme koji su slušali rap a koje smo, dok smo blejali na trgu, viđali ponekad kad uveče zalizani i uvučeni idu negde.

ja sam sa ortakom iz odeljenja iz srednje, koji je bio hardcore padavičar, išao na početku 2. razreda na sahranu milana mladenovića. znači, šta da ti pričam? nisam bio iz tog fazona iako sam znao dosta ortaka iz kraja i iz škole koji su bili u tom zeldi tripu i koji su bili mnogo gotivni ortaci. ali znaš kako je kad si klinac pa oćeš da budeš drugačiji.

e sad, kad sam u poslednjih par godina počeo da gledam unazad i da razmišljam o tim stvarima, a posebno nakon jedne veoma jake rasprave na riv-u, shvatio sam da stvari stoje drugačije. naime, uzmeš li da porediš dizelaštvo sa razvojem hip-hopa u new yorku npr, uvidećeš mnoštvo ali mnoštvo sličnosti. ceo trip hedonizma, fizikalizma, maskulinosti, adrenalina, potrebe da se istakneš u dijalektičkoj vezi sa potrebom da budeš u ekipi - sve to zajedno postoji u dizelaštvu.  i, ono što je najvažnije, ti ljudi su se zabavljali i pokušavali da drže glavu iznad vode kad su mnogi odustajali. u tom smislu čitavo to stanje svesti predstavlja antitezu novotalasnog doživljavanja sveta i čuvenog svetošmrcanja.

koliko god imam sluha za to da neko ne voli dizelaše jer su "bili gomila" i jer su određeno vreme "bili mainstream" toliko ne volim kad se neko proserava kako je to sve jadno, kako je dno dna i kako je to najgora stvar u srbiji. upravo tim stavom pokazuješ da ne kapiraš ni juicea ni moskrija ni rap jer npr. moskrija kao moskrija nema ni bez novog talasa ni bez dizelaštva kao dve dominantne urbane mladalačke potkulture. (da ne bude zabune, dizelaštvo se zaista razvilo kao urbana potkultura i '94 možeš da u rimama ispratiš prelom na liniji urbano/ruralno u domaćem dance pokretu kao soundtracku dizelaštva - mislim na duckove rime u "sutra je novi dan" i npr. ivanov ceo trip u "200 na sat")

ono što hoću da ti kažem je da su i dizelaštvo i novi talas - svako u svom vremenu - predstavljali odgovarajuće odgovore omladine na okruženje. ali je poenta da su, u svojim interpretacijama, imali neotuđive osobine mladalačkih potkultura - hedonizam, obest, želju za samopotvrdom i sl.
moskri npr. - ako ga pažljivo slušaš - stvara svoj identitet prozivajući i jedne druge zbog toga što nisu bili dovoljno radikalni u svemu tome - novotalasovci se skinuli i otišli u neko pravoslavlje ili na mesta službenika u ustanovama kulture a dizelaši u nacionalizam i isto u tako neka pravoslavlja, ostavljajući iza sebe tu slobodu, obest i hedonizam mladalaštva. moskri ostaje da brani ludilo mladosti i slobodu samoodređenja, makar to bila puka obest koja vodi u fizičko samouništenje.

u svakom slučaju - što reče anthony mason tamo na riv-u - "dizelaši su prvi mačići tranzicije" i to je ekipa koja je samo htela da ima sve kao sva deca a posebno deca iz getoa (oni su mnogo više bili geto nego padavičari koji su se trudili da svuda to sebi prikače i da se sami getoiziraju). druga stvar - muzika koja je pratila dizelaštvo nije ni u jednom trenutku bila projekat režima. jedino što je režim u to vreme uradio, to je bilo potpuno povlačenje iz kulturne politike i prepuštanje kulture i potkultura tržištu. dizelaštvo i domaći dance su isplivali jer su bili najsvežiji,  pružali su relativno (u odnosu na broj poklonika) najbolji eskapizam od svih muzičkih pravaca i mladalačih stilova. e onda se u jednom trenutku - a to je otprilike 94. na 95. - dešava stvaranje pink diskoteke i pink televizije kao ultimativne komercijalne televizije koja, kao i svaka komercijalna tv, traži fenomene koji se mogu eksploatisati. i tako pink preliva domaću dance scenu u pop kulturu, dizelaštvo preuzima pop kulturu a onda kreće najveća pomama narodnjaka za danceom i svako od njih radi poneku "tuc-tuc" pesmu i dobijaš "turbo folk". (što nije nužno loše - i u turbo folku ima stvari koje "rokaju žurku")
dakle, stvari nisu uopšte tako jednostavne kao što pokušavaš da ih predstaviš ali jesu jednostavne na način na koji ih ja predstavljam. ;)

da utvrdimo: dizelaši = funky ludilo (stilski, muzički, životno), urbano (otvorilo čak mogućnost urbanoj romskoj populaciji da uspe u industriji zabave kao nikad do tad - ne zajebavam se), ludilo i zabava u vremenu koje je teralo na drugačije ponašanje.

meni je to dovoljno ne da ih gotivim ali da ih poštujem. na kraju krajeva, ako si ikad pomerio bulju uz tu ziku znaš o čemu pričam. ;) ja sam sa mojim ganci ortacima iz kraja (dorćola) đuskao '91, '92 uz snap, technotronic, 2unlimited itd. i to je, prosto, to. jebena zabava. crnački, znojavo, da se impresioniraju ribe - the whole shabang. ko to ne kapira neka nastavi da sluša izbedačenu ziku ja nemam problem s tim. ;)

Son of Man

Pazi, ti si poznat po tome da se u sve razumesh i da sve mozesh tako lepo da objasnish kao ovo, ali to ne menja chinjenichno stanje da je to bilo DNO, a to shto si ti djuskao uz tu miziku tvoja stvar, znachi nisamo svi djuskali...
a za ovo shto kazes kako sam se ja "proseravao" to cemo na koncertu Djusa da rsapravimo, jer pai to mozes sa svojom rajom tamo na RIV-u ali ovde jok, znachi nit smo mi drugari nit smo zajdno chuvali ovce...da te nisam doveo ovde i dalje bi pisao tamo po RIV-u gde te ama bash niko nista ne kapaira ali te poshtuju jer si starija faca, ovde bar imash ljude koji su u tom Vendi elokventnom fazonu pa moz da caskate, znach kada prichamo o SHABANIMA i njihovim vrednostim zaobidji mene a u vezi ovoga da ja ne kapiram Moskrija i Djua al zato ti kapirash to cemo isto uzivo jer nema smisla ovako preko foruma jer si elokventan pa ne mogu da te navatam nikako... :wink:

lou benny

pydoh_warrior

ne zaista sine, prosrao si se sa ovim uh, nisi ni svestan koliko...

Quoteali ono shto je bitno je da je vec tada pa i mozda malo ranije napravljen taj temelj pokreta od koga se kasnije razvilo tj. okotilo neshto najruznije u srpskoj kulturi ikada, tj. ja ne znam dal' to uopshte moz da se nazove kultura
[/b]

znaci, ono... idi u LDP sa ovom spikom.

Son of Man

sta je ovo sad, ocete sad svi sa RIV-a da predjete ovde, ne kontam ?!

Son of Man

ladno si se regostrovo borchanac samo da bi mi ovo napiso pa ja znachi ne verujem - i sta sad kao zajebo si me ?!  :(  :x  :cry:  :lol:

Meho Krljic

Hm, zar nije problem u dizelaškoj subkulturi ne to što je bila hedonistička nego to što je bila altivno socijalno destruktivna. Ne na simbolički način nego na pragmatičan način. Moji drugari koji su postali od korovaca i metalaca dizelaši su posle valjali pajdo, pucali po ljudima i ginuli i sami od metaka. A to na stranu, grupe dizelaša su aktivno napadale padavičare po gradu, neisprovocirani ičim sem, jelte, simbolikom. To je valjda problem?

lou benny

ja to ne branim, kao ni narkomaniju, ali mogu da razumem kod tih ljudi taj klinački trip "šta me gledaš, oćeš da te polomim?" prosto na nivou uticaja lokalnih i globalnih društvenih kretanja prelomljenih kroz vršnjačku grupu, burnih promena endokrinog sistema i čega sve ne. mladost je, u neku ruku, inherentno antidruštvena u tom nekom smislu u kom stariji ljudi kapiraju društvo. jednostavno, kao što u čisto telesnom smislu postoji razvoj šeme tela u pubertetu pa ti se često u tom uzrastu događa da udariš u sto, u dovratak i sl. jer ne osećaš granice svog tela, tako se i ego prilagođava društvu - imaš sudaranja svoje volje sa zakonima i moralom pa u jednom trenutku ili iskuliraš i postaneš koliko-toliko "uzoran građanin" ili preteraš i sjebeš se pa završiš na mardelju ili mrtav.

dizelašima nisu sloba i mira rekli kroz dance i turbo folk "e, idite vi na ulicu šibajte sve za koje biste rekli da su padavičari jer oni, znate, ne glasaju za nas nego za opoziciju". poenta je da dizelaši nisu bili neki sloba/mira jugend.

dizelaši, ako se može analizirati neka genealogija "pokreta", predstavljaju razvoj "mlad i zdrav" beogradske ekipe mangupa '60ih i '70ih - infamoznih "tvrdih momaka" sa beogradskog asfalta koji su mahom završavali van granica sfrj u ovakvim ili onakvim dilovima sa db ili, prosto, povučeni mogućnošću bolje zarade u zapadnim zemljama. ne znam koliko vam je poznato ali prve klinačke dizelaške ekipe - ja ih nazivam protodizelašima - su ordinirale zemunom već krajem '80ih ili '90/'91 i imale su i materijalne znake prepoznavanja. (inače, ne tvrdim da su se ostale ekipe po gradu razvile pod uticajem te) naime, tetovirali su na nadlanici 3 tačke koje su simbolisale stav i deo identiteta grupe, odnosno poruku "smrt kurvama, pederima i narkomanima". ja znam čoveka koji je imao tu tetovažu - tj. bio deo te ekipe u to vreme - pa ju je kasnije izmenio i postao velika faca u drugim vodama... ono što hoću da kažem je da je tu na delu tipično klinačko organizovanje u bande - e sad, zna se, svaka banda grupiše svoj identitet oko različitih stvari. oni su ga grupisali oko tih maskulinih, patrijarhalnih vrednosti - npr. pydoh warrior se ne slaže sa mnom ali ja verujem da je uvlačenje duksa u pantalone nastalo zbog vizuelnog utiska širine ramena kao potencijalne pretnje, tj pokazatelja da je taj i taj "razbacan" i da se ne treba zajebavati s njim.

i zaista, ekipa je imala taj survivalistički rad - "hiljade i hiljade sklekova, hiljade i hiljade trbušnjaka" - znači spremanje tela za sve i svašta. i to, uz uzburkane hormone, mora da eksplodira s vremena na vreme ako se ne javlja često neka stvarna pretnja - ono, iz fazona "daj nekog da šibamo da vidimo dal smo u formi?"

dodao bih još jednu stvar koja je genijalno poentirana u "vidimo se u čitulji". to je, naime, razobručeni individualizam te prve ekipe klinaca "pucača" s početka '90ih koji su, manje više, bili idoli zeldi ekipe jer je većina krajeva imala bar jednog takvog lika. oni nisu bili kriminalci u pravom smislu reči - nisu imali ekonomsko promišljanje u okviru organizovanog kriminala kao ozbiljnog i čvrstog sistema - nego su bili "pucači", pravili su sranja da bi stekli ime i da tu i tamo pokupe nekom keš od kog će da kupe kajlu i kola, keš od kog će svojoj kurvi da kupe nešto, keš koji će da popiju i, kasnije, pošmrču s ortacima... tu ekipu klinaca "pucača" - što reče drug anthony mason - dizelaši nisu kapirali kao nekakve "pomagače režima" nego, upravo suprotno, kao "robin hudove" te prve, najpomamnije faze tranzicije, odnosno kao likove koji "imaju muda", koji su "ludi", kao likove koji su veći od života od koga je teško biti veći.

znam da je ovo pomalo romantizujući prikaz ekipe koja je bila sve sem "romantična" ali prosto tako vidim stvari na osnovu svih informacija i ličnog iskustva koje imam s tim vremenom i koje sam, iz potrebe proizašle renesansnom dizelaštva poslednjih godina, reinterpretirao pre par godina i došao do ovog stava koji izlažem. što se tiče muzike već sam gore pisao - postoji razlika između domaćeg dancea koji je izvorni soundtrack dizelaštva i turbo folka koji su umetnici sa scene novokomponovane narodne muzike počeli da prave ponešeni tržišnim uspehom samonikle scene domaćeg dancea a i jedan i drugi žanr su se dokazali na tržištu a nisu bili državni projekat u kulturi. ukratko.

Meho Krljic

Ja svakako i ne tvrdim da se može govoriti o državnom projektu u kulturi niti da je dizelaška populacija socijalnim inženjeringom proizvedena da radi neki prljav posao režima. No, da su bili i kulturni i socijalni proizvod ekonomske i ideološke prirode miloševićeve Srbije u to nemam sumnji, kao ni u to da su bili instrumentalizovani u više nego jednom slučaju, upravo kroz korišćenje baš te njihove testosteronsko-patrijarhalno-patriotske crte mentaliteta. Veze ranodevedesetaških uličnih pucača sa praim organizovanim kriminalom a preko toga sa (obaveštajnom i kontraobaveštajnom) službom, jelte, su se dosta brzo iskristalisale i pokazalo se da sežu jednim delm daleko u osamdesete. Kad stvari povežeš po principu JNA-Arkan-Ceca onda ti se nameću takvi zaključci čak i kad nisu nužno 100% tačni.

lou benny

preteča svih tih dizelaških junaka - klinaca pucača - i direktni izdanak one ekipe "tvrdih momaka" je vlada vasiljević aka beogradski fantom, koji je čisto da bi ispao faca, znači iz najčistije klinačke želje za samopotvrdom, "pozajmljivao" taj porše "da malo cima plave" i da ga ljudi vide. eto to je suština većeg dela kasnijeg angažmana dizelaša ali beogradski fantom je, iako je reč o liku koji je bio zver i koji je sa rubežićem i giškom i ne znam s kim još, bio glavna faca dok je ležao u cz, skapiran od kruga dvojke i fejkerske b92 ekipe preko "davitelja" kao nešto "urbano" (što i jeste), antikomunistički, buntovno, ali je u stvari lik koji je imao muda u tom najklasičnijem uličnom smislu.

ali poenta je u tome što su dizelaši i njihovi junaci bili to što jesu u vreme ozloglašenog slobe i što se ta potkultura prelila u mainstream zbog toga što se mogla eksploatisati pa su beogradski snobovi to otpisali kao proizvod režima i sranja dok je beogradski fantom "urbana legenda". potrebna je jedna temeljna revalorizacija dizelaštva. spremam to za popboks ubrzano.

Milosh

Quote from: "lou benny"potrebna je jedna temeljna revalorizacija dizelaštva. spremam to za popboks ubrzano.

:x
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

lou benny

Quote from: "Meho Krljic"No, da su bili i kulturni i socijalni proizvod ekonomske i ideološke prirode miloševićeve Srbije u to nemam sumnji, kao ni u to da su bili instrumentalizovani u više nego jednom slučaju, upravo kroz korišćenje baš te njihove testosteronsko-patrijarhalno-patriotske crte mentaliteta.

za prvi deo - da su bili "proizvod miloševićeve srbije" - mogu da se složim u onom smislu u kom je početkom '90ih, usled raznih uzroka, nastalo određeno društvo u kojem su bile olabavljeni svi pritisci države osim onih koji su bili potrebni za održavanje vlasti. volim da citiram andrića u tom kontekstu i da time ilustrujem mindset dizelaša ali i crnačkih i latino bandi u bronxu '70ih koje su nastale u  sličnom društvenom rasulu

Quote from: "ivo andrić"Izgledalo je fantastično i neverovatno, pa ipak je bilo istinito: oni su mogli da čine sa svojom mladošću šta hoće, u jednom svetu gde su zakoni društvenog i ličnog morala, sve tamo do daleke granice kriminala, bili upravo tih godina u punoj krizi, slobodno tumačeni, primani ili odbacivani od svake skupine ljudi i svakog pojedinca; oni su mogli da misle kako hoće, da sude o svemu, slobodno i neograničeno; oni su smeli da govore šta hoće, i za mnoge od njih te reči su bile isto što i dela, one su zadovoljavale njihove atavističke potrebe za junaštvom i slavom, silovitošću i razaranjem, a nisu povlačile za sobom obavezu na delanje ni neku vidljivu odgovornost zbog izrečenog.

Andrić, Ivo Na Drini ćuprija, Prosveta: Beograd 1962.; str. 296.

a što se tiče veza dizelaša i njihovih junaka sa miloševićevim režimom, pretpostavljam da ih ima ali oni nisu bili pravilo a, što je važnije, funkcionisali su tamo gde su se "ideologije" režima i ekipe "koja ima muda" susretale - na polju moći, odnosno novca. ali, to je već kasniji izdanak cele priče i, uostalom, arkan nikad nije bio veliki junak dizelaške ekipe kao što ni ceca nije bila prvi muzički izbor dizelaša prve polovine '90ih.

lou benny

Quote from: "Milosh"
Quote from: "lou benny"potrebna je jedna temeljna revalorizacija dizelaštva. spremam to za popboks ubrzano.

:x

pa neće biti čisto o dizelaštvu nego o domaćem rapu na pozadini odnosa nasleđa dizelaštva i novog talasa ali, da, biće headbangin' ako si to hteo da kažeš. baš onako do jaja!

Son of Man

E to bi bilo OK za uchitati, al brte molim te ko brata znachi mojne ove vashe izraze da koristish pola ljudi kojima bi to bilo interesantno ih nece izvaliti (ja npr.), znachi pokusaj da pises na "srpskom" tj. znas na sta mislim, znachi bez ovih izraza tipa shto mi volimo da smaramo ove "izuetno urbane nezne smoribore" na blop koksu pa im napisemo HAJPUJETE pa njima nije jasno, pa im nije dobro, znachi OK je to za zajebanciju ali za tekst ako oces da te skontra chak i ona napacena raja sa RIV-a i sa mnogih drugih foruma onda jbga znas sto ti je ciniti, naravno to je samo tvoja stvar, ako je to tvoj stil ja to postujem, ali ja ga nazalots necu pola skontati jbga. Samo zato apelujem ako je ikako moguce da se broj stranih reci i tih ultra-akademskih a nama nepoznatih izraza smanji barem na pola. peace i hvala na razumevanju za nas sa "jeftinijim kartama". :wink:

lou benny

uh, znam to jbga... probaću šta mogu. nije mi to stil i trulo mi je to akademski da pišem ali kad nečemu pristupaš tako da ga analiziraš onda je to najkraće napisati tim "teorijskim" terminima jer bi inače pisao tekst od 500 strana. štedi se prostor tim učenim izrazima a ne gubi se preciznost, eto to je jedini ali veoma važan razlog. ali probaću što realnije da to bude, onako ulično realno.

Son of Man

evo ti napisi tekst na tom jeziku a ja cu ti sredim za raju...i videcesh nece biti nimalo duze, mozda samo malo...a ti ga posle doradi da bude tvoj stil  :wink:   :lol:

EKSTREMISTA

Правда за Уроша        
Драгомир Анђелковић    
понедељак, 26. јануар 2009.  

У Србији убице ретко када буду осуђене на дужу затворску казну од 10-11 година, а неретко се извуку и са 7-8! А готово и да нема случајева да су адекватно осуђени припадници полиције који су криви за усмрћивање оптужених током противзаконитог испитивања (а камоли за такво испитивање без фаталног исхода) или прекомерне употребе силе током интервенције! Опет, није занемарљив број грађана Србије који су, само током задње деценије, издахнули током пребијања и других видова мучења, у полицијским станицама широм наше републике. Или су непотребно страдали током неке полицијске акције.

Зато је деветнаестогодишњи Урош Мишић олако осуђен на десет година робије, због наводног покушаја убиства ,,службеног лица". А очито је да се није радило о покушају убиства, без обзира што је у питању био насртај на припадника жандармерије. Уз то, постоји основана сумња да нападнути жандарм тог дана није био на дужности, и да се отуда не ради о службеном лицу. Kао и да је oн претходно ударио Уроша, те се тако, без жеље да изналазим оправдања за насртај на полицајца, чак и у таквим околностима, није радило о недужној жртви.

Чак и да је полицијска верзија тачна, казна је драконска. Пошто припадник МУП-а није имао озбиљније повреде, није нормално да момак буде осуђен на десет година затвора. Још би можда и разумео тако нешто да је претходно јасно прокламована енергична борба против насиља на спортским теренима, а затим припремљена целовитом кампањом. Међутим, морам да разјасним шта је услов да бих и то разумео.

Услов је претходно завођење реда у полицији и судству, као и у политичким структурама које усмеравају њихов рад. Докле год су политичари и припадници полицијског-правосудног братства готово недодирљиви, осим ако су се замерили неком моћном клану унутар елите моћи, тешко је прихватити ригорозне мере када се ради о завођењу реда на нивоу обичних грађана.

Но, стављање Уроша Мишића на жртвени олтар није у функцији завођењу реда у држави. Знају наши политичари, али и они делови администрације који од трулог система имају користи, да покретањем такве кампање не само да би за себе елиминисали конјунктурне околности, већ би и правда, пре или касније, закуцала и на њихова врата (у правосуђу и полицији сигурно има много оних који желе да раде свој посао добро, и када би увидели да су им одвезане руке, тешко би било поново их учинити пасивним и послушним).

У случају Уроша Мишића ради се о демонстрацији полицијске охолости. Некоме је пало на памет да покаже шта се дешава са онима који насрну на недодирљиву полицију, ма каква она била. Несумњиво је цео истражни поступак тако монтиран да се момку натовари на леђа све и свашта, и да се после за пример ,,спали на ломачи".

Такве игре су неприхватљиве. Свако од нас данас или сутра, док прелази улицу, а камоли када крене на неку утакмицу, може да постане жртва неке сличне намештаљке. Зато, када ових дана Врховни суд треба да разматра жалбу на пресуду Урошу Мишићу, инсистирајмо на правди за њега (а ако је крив, треба да буде кажњен примерено, а не на инквизициони начин), као и на отварању важних питања од којих, без претеривања, зависи сигурност свих нас.

Да ли је стварно жандарм који је учествовао у сукобу, на северној трибини био у својству приватног лица (које је носило униформу и пиштољ)? Био он тог дана на дужности или не, откуд то да се сам (али ипак довољно близу колега, да може да добије помоћ) упутио међу навијаче? Да ли се можда радило о полицијској провокацији? Да ли је тачно, а одбрана тврди да има такав снимке, да су пре сукоба полицајци намерно иритирали навијаче? Ко је одговаран за преувеличавање повреда које је задобио припадник жандармерије?

Хулигани ма које врсте свакако представљају опасност. Али неупоредиво више недужних људи страдало је у овој земљи од полиције, услед њене бахатости или противзаконитог деловања за рачун разних режима, него од хулигана. Зато је важно да свако спорно питање у вези са случајем Уроша Мишића добије одговор. И то не јалов, као у вези са убиством Ранка Панића на митингу поводом хапшења Караџића, када је утврђена полицијска одговорност, али је сведена само на нижи ниво и уз то нико озбиљно није кажњен!
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

EKSTREMISTA

ВРХОВНИ  СУД СРБИЈЕ РАЗМАТРА ЖАЛБУ НАВИЈАЧА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ

Урош није убица

Осуђеног Мишића ће, пред Врховним судом Србије, заступати адвокат Боривоје Боровић, који, у жалби коју је написао, наводи да је првостепени Окружни суд починио низ пропуста којима је повређен закон

Пред Врховним судом Србије у петак ће биту разматрана жалба на првостепену пресуду ученику Урошу Мишићу (20), који је пресудом Окружног суда у Београду, септембра месеца, осуђен на 10 година робије. Мишић је осуђен због наводног покушаја убиства жандарма Небојше Трајковића на утакмици Црвена Звезда - Хајдук Кула, децембра 2007. године.
Петочланим судским већем тада је председавао судија Велимир Лазовић, који је у образложењу пресуде навео да је пресуда навијачу адекватна и да је порука да се такви напади који су постали епидемија неће трпети. Том приликом Лазовић је рекао да већ дуже време у друштву морал девалвира а насилници се проглашавају за хероје.
-Чињенице нису спорне, читав догађај је обичан линч на стадиону. Трајковић је био службено лице и није дао повод за напад. Нападнут је зато што је службено лице. Поставља се питање да ли полиција сме да одржава ред, рекао је тада Лазовић, додајући да је "Мишић држао бакљу од 1.000 степени Целзијуса и пржио живог човека''.
Суд у првом степену није прихватио одбрану окривљеног Мишића који је рекао да је Трајковића напао мислећи да је навијач и да није имао никакву намеру да икога убије. Мишићеви пријатељи, који су му пружали подршку током првостепеног процеса, најавили су да ће наставити да присуствују суђењу.
-Треба да их буде срамота што уништавају живот једног младог човека. Све је ово намештаљка. Правда за Уроша Мишића, то је све што тражимо. Зар је нормално да се власт иживљава на једном човеку због своје неспособности, питају Мишићеви пријатељи.
Како наводе, то што је судска стража ухапсила неколико момака који су викали ''Колико сте пара добили за овакву пресуду?'', није их уплашило.
-Јасно нам је да је сврха тог хапшења била да нас застраше, али им није успело. Нека нас све похапсе. Тада ће можда свима постати јасно шта се овде заправо ради, закључили су они.
Осуђеног Мишића ће, пред Врховним судом Србије, заступати адвокат Боривоје Боровић, који, у жалби коју је написао, наводи да је првостепени Окружни суд починио низ пропуста којима је повређен закон, док је полиција остала заштићена због пропуста које је начинила. Боровић је раније најавио да ће се за свог клијента борити свим правним средствима.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

Ghoul

Quote from: "EKSTREMISTA"-Треба да их буде срамота што уништавају живот једног младог човека. Све је ово намештаљка. Правда за Уроша

siroti mladi čovek: svaka majka bi ga poželela za zeta!
on samo hteo da, u samoodbrani (?), gurne upaljenu baklju čoveku usta, a sad ga gone ko nekog kriminalca!
gde je tu pravda?!
:roll:  :x  :cry:
https://ljudska_splacina.com/

EKSTREMISTA

БЕОГРАД, 13. фебруара 2009. (Бета) - Судско веће Врховног суда Србије данас је одржало седницу по жалбама на првостепену пресуду Урошу Мишићу, који је осуђен на 10 година затвора због покушаја убиства жандарма Небојше Трајковића, на фудбалској утакмици Црвена звезда - Хајдук, 2. децембра 2007. године.

Врховни суд ће одлуку донети накнадно на нејавном делу седнице, а тај суд може да потврди првостепену пресуду у целини, да преиначи казну или да укине пресуду и наложи ново суђење.

Мишић је осуђен 19. септембра 2008. године пред Окружним судом у Београду, а петочланим судским већем председавао је судија Велимир Лазовић.

У првостепеној пресуди наводи се да је Мишић знао да је Трајковић на службеној дужности и да је жандарм, као и да је показао упорност и агресивност када је жандарма пекао бакљом и покушавао да му је угура у уста, свестан да тиме може да убије Трајковића.

Додаје се да је Мишић одустао од напада тек када је Трајковић извадио службени пиштољ и испалио три метка у вис.

Окружни суд је, на основу медицинског вештачења, утврдио да је Трајковић задобио тешке физичке и психичке повреде и да и даље испољава страх и анксиозно-депресивни синдром и да се због тога лечи.

Тужилаштво је у жалби предложило дужу затворску казну, оценивши да је 10 година затвора блага казна, посебно имајући у виду одлуке у таквим случајевима у земљама ЕУ, чијем чланству тежи и Србија.

Мишићев бранилац адвокат Боривоје Боровић предложио је у жалби укидање првостепене пресуде и ново суђење пред другим судским већем и судијом који ће, како је навео, бити способан да суди на основу чињеница, а не под притиском извршне власти.

Боровић је навео да из сведочења полицајаца надређених Трајковићу произлази да он није требало да буде на северној трибини стадиона Црвене звезде, јер није добио такво нађење, и додао да Мишић није могао да зна да је Трајковић жандарм јер се није легитимисао и био је у цивилу.

"Неорганизованост и непособност полиције резултирале су појављивањем наоружаног Трајковића на трибинама", навео је Боровић.

Боровић је додао и да изведени докази упућују на то да Мишић није хтео да убије Трајковића, него да га уплаши и предложио да на поновљеном суђењу као доказ буде изведен видео снимак инцидента, који се, како је навео, разликује од исказа Трајковића, којем је суд поклонио веру.

Оценио је да је чињенично стање површно утврђено и предложио вештачење бакље како би се утврдило да ли бакља може да стане у уста и да ли је погодна као средство за извршење убиства.

Мишић је рекао да је крив и да би "требало да буде осуђен за зло које је учинио Трајковићу".

"То ће бити прилепак уз моје име целог живота, али није праведно прогласити ово покушајем убиства. На снимку се јасно види да је бакља употребљена као палица и то показује да ни у том лудилу нисам хтео да урадим ништа више него да га ударим", рекао је Мишић.

Додао је да јесте учинио зло и Трајковићу и себи, али да није покушао да га убије.

"Тако и вас молим да ме не убијете и да ми не уништите живот и да ми помогнете да се вратим у колотечину мог живота. Молим вас да ми преиначите пресуду и осудите за оно што сам учинио. Желим да се извиним Трајковићу и његовој породици и мојој породици јер су и они жртве моје глупости", рекао је Мишић у обраћању судском већу.

Седници Врховног суда присуствовали су чланови Мишићеве породице и његови другови, а око 20 његових другова стајали су преко пута зграде Врховног суда у Ресавској улици, око које је било распоређено више десетина полицајаца у опреми за разбијање демонстрација.

Петочланим судским већем Врховног суда председавао је судија Драгиша Ђорђевић.

Naravno da nije bilo nikakvog guranja baklje u usta što se videlo i u Dnevniku posle incidenta na snimku  koji naravno nikad više nije prikazan na domaćim medijima.
http://www.youtube.com/watch?v=dpedFdfoDLo&feature=related

Majice i grafiti podrške Urošu imaju efekta koliko i UEFIne majice protiv rasizma,Delije su mogle da urade mnogo više-svakodnevni mirni protesti ispred CZa i totalni bojkot svih utakmica za vreme žalbenog postupka itekako bi poslale snažnu poruku vlastima.Na kraju, ne bi bilo sramota ni da su vođe otišle i klekle pred sedokosog Faraona zamolivši milost za svog druga.
Ali svakom ko zna kako se Sever posle petog oktobra obojio u žuto,jasno je zašto je sve ovo izostalo.

ПРАВДА ЗА УРОША

Лутајући Бокељ

Son of Man

Skroz si u pravu ovo za Cigane, ispali su zesce picke sto se tice Urosa. Jble ih parole i pisanje grafita. Tacno su mogli komotrno da odu kod svog mentora i da zatraze da se izgladi stvar na bilo koji nacin al jok, sve je bilo namesteno da se taj incident desi taj dan, pa me ne bi cudilo da su i ciganske vodje tu odigrale svoju ulogu, jer se lepo vidi na snimku da se vecina navijaca povukla a da se samo par likova zaletelo na ovog kretena pandurskog. I sad ce decko da robija za primer, a kao da ce taj primer bilo sta da promeni, kao da ce prestati da se bode i puca. Malo morgen. Bice jos gore, jer danasnji klinci nikog ne jebu, evo primera sa se desava u Novom Sadu. I to nema veze sa navijacima tolko - kolko ima veze sa opstim stanjem u drustvu. Da nema navijaca, bilo bi nesto drugo, imali bi smo ulicne bande ko u Americi ili ko zna koje druge vidove nasilja.