• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novi e-reader

Started by Usul, 16-10-2008, 01:25:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Usul

QuotePRODUCT

Plastic Logic is using our proprietary technology leadership in plastic electronics to create a range of products enabling information access, organization, and consumption. Our first product, focused on reading digital content, will enter the market in early 2009.

Differentiated by a stunning form factor (the size of 8.5 x 11-inch paper), the Plastic Logic reader features a big readable display. Yet it's thinner than a pad of paper, lighter than many business periodicals, and offers a high-quality reading experience - better than alternatives of paper or other electronic readers on the market today. (read more)
God created Arrakis to train the faithful.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mafija_x

Posle danasnje posete sajmu stvarno razmisljam o nabavci nekog e-book reader-a. Da li ima neko na forumu mozda i zasto su toliko skupi s obzirom da obavljaju minimalni broj funkcija?
izgubili smo se u sirini ideje

Usul

Quote from: "mafija_x"Posle danasnje posete sajmu stvarno razmisljam o nabavci nekog e-book reader-a. Da li ima neko na forumu mozda i zasto su toliko skupi s obzirom da obavljaju minimalni broj funkcija?

Imam ja Sony e-reader. Skupi su zato sto imaju specijalne pasivne ekrane koji ne zamaraju oci tzv. e-ink. a i zato sto je ciljna grupa za ovakve proizvode ona koja puno cita i ne pita sta kosta.

Sony reader - http://sony.com/reader
Amazon Kindle - http://amazon.com/kindle
Iliad - http://www.irextechnologies.com/products/iliad
Hanlin e-reader - http://www.jinke.com.cn/Compagesql/English/embedpro/index.asp
E-ink - http://www.eink.com/

mafija_x

A jel ima mozda kod nas da se uzme neki od ovih e-reader-a?
izgubili smo se u sirini ideje

Usul

Quote from: "mafija_x"A jel ima mozda kod nas da se uzme neki od ovih e-reader-a?

Ne. U zapadnoj evropi se prodaje iliad, dok kindle i sony se prodaju za sada samo u USA.

Moras da poznajes nekoga ko ce to da ti donese spolja.

akhnaton

Quote from: "Usul"
Quote from: "mafija_x"A jel ima mozda kod nas da se uzme neki od ovih e-reader-a?

Ne. U zapadnoj evropi se prodaje iliad, dok kindle i sony se prodaju za sada samo u USA.

Moras da poznajes nekoga ko ce to da ti donese spolja.

M,hda! Opet kao nekad kad smo kupovali ZX-e i C64. To jelte nisu najnoviji telefoni pa da ih svako donosi.  :twisted:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

zakk

Baš, zgrozio sam se kad sam video iPhone kod nekog lika nedelju dana nakon izlaska...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

akhnaton

Quote from: "zakk"Baš, zgrozio sam se kad sam video iPhone kod nekog lika nedelju dana nakon izlaska...

Zgrozio te Iphone? :? Ili taj lik :evil:
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

zakk

Sad mi pade napamet, da li postoji vodootporan reader? To bi bilo baš baš korisno :)

Usul

Quote from: "zakk"Sad mi pade napamet, da li postoji vodootporan reader? To bi bilo baš baš korisno :)

http://www.iscriptum.eu/index.php?productID=2

zakk

:|  xanix :|  xanix :|  xanix :|  xanix :|  xanix :|  xanix :|  xanix
xjump  xjump  xjump  xjump  xjump

Usul

BTW otkrio sam da Bokeen Cybook reader moze da se naruci direktno od proizvodjaca i oni ga posalju fedex-om.

http://www.bookeen.com/

Naravno treba imati kreditnu karticu i nekih 300 funti.

Dry-Na-Nord

"When you buy a book, you're also buying the right to read it aloud"

Damon W. Root | February 13, 2009, 12:47pm
The release of Amazon's latest Kindle electronic reader, which features a text-to-speech option, has sparked a major controversy in the world of audiobooks. As The Wall Street Journal reported earlier this week, Authors Guild executive director Paul Aiken claims that the Kindle's computerized reading voice may violate copyright law. "They don't have the right to read a book out loud," Aiken said. "That's an audio right, which is derivative under copyright law."

Bestselling author and graphic novelist Neil Gaiman takes a different view:

When you buy a book, you're also buying the right to read it aloud, have it read to you by anyone, read it to your children on long car trips, record yourself reading it and send that to your girlfriend etc. This is the same kind of thing, only without the ability to do the voices properly, and no-one's going to confuse it with an audiobook. And that any authors' societies or publishers who are thinking of spending money on fighting a fundamentally pointless legal case would be much better off taking that money and advertising and promoting what audio books are and what's good about them with it.

lilit

jest da nije samo reader, ali moram da javim sta mi je zelja No. 1. :lol:

http://www.vg247.com/2010/01/27/apple-finally-announces-ipad/
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Melkor

Vidim da su ga vec dosta ispljuvali, pogavito zbog nemogucnosti multitaskinga. Najcesci savet je da se saceka neka sledeca verzija.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

cutter

Možda nema multitasking, fleš, kamericu, hdmi, usb.... ali zato ima softversku restrikciju i lepotu jednog rama za slike.

lilit

ma mozete vi da ga pljujete kolko ocete :lol:, al meni i iPod touch radi posao, a tek bi mi iPad bio lep.  to sto nema multitasking, pa dobro...niko nije savrsen, a za citanje je, u svakom slucaju, lepsi nego kindle.  xrofl
a za igre imam konzole i kompjutere. :mrgreen:

lilit

plus, nema boljeg "hitler responds to..." od ovog:
Hitler responds to the iPad
:lol:

Meho Krljic

Pa stvarno, u pravu je Hitler. Nema podrške za fleš, nema 3G podrške, nema USB-a, nema multitaskinga, plus zaista zvuči kao tampon. Jebeš mu mater, zašto kupiti ovo a ne iPhone? Dobro veći je ekran, pa ako se baš ložiš na ebooks, udobnije je, ali zaista mnogo propuštenih šansi. Nadam se da će, kad ga se Geohot ili neki njegov kolega dočepa, biti otključane njegove STVARNE moći, no odsustvo multitaskinga je stvarno problem.

Meho Krljic

Ričard Ledbetr na Jurogejmeru analizira iPad.

Prva strana su pozitivne reakcije, ali druga je ono što mene, starog pesimistu više doima:

QuoteHowever, bearing in mind the significant price point, there are a substantial number of technical limitations in the iPad that seem like horrific oversights: the lack of a front-facing built-in camera effectively sets back comms-over-IP 10 years to the era of audio-only chat - very weird bearing in mind the ubiquity of both Skype and Apple's own iChat on its own platforms.

Secondly, as unintentionally demonstrated during Jobs' presentation, Apple is still yet to support Flash, making what is supposed to be "the best browsing experience you've ever had" lack key features embedded into many websites, and depriving iPad of the hugely popular games seen in Facebook and elsewhere (perhaps even by design).

Then there's the lack of user-expandable RAM. Buy the base-level iPad and there's no way to add to the onboard memory. Tied closely to this is the bizarre omission of a memory card slot, or even an onboard USB connection. Having spent so long developing a beautiful interface for looking at photos, Apple expects you to copy them to your computer, then presumably sync them via iTunes before you can look at them. Alternatively, you can dip into your pocket to purchase an SD card adaptor (why no multi-card reader?) that also comes with a USB adaptor for a direct camera connection.

Movie playback remains very limited too: there's no support for anything other than .mov, .mp4 and .m4v files. HD support is there, but once again it's limited to Apple's backward implementation of h264. In technical terms that means Main Profile level 3.1 with AAC-LC audio up to 48kHz, with a maximum of 720p at 30 frames per second. Nope, those .avi and .mkv files are not going to work natively and even if you could download a third-party app to play them, iTunes isn't going to let you sync the file across anyway.

It's also worthwhile to remember that the vast majority of TV shows and movies operate in widescreen, while the iPad itself runs with a 9.7" 4:3 display with a resolution of 1024x768. This means no native HD rendering of high-def content. A 720p 16:9 movie will render at 1024x576 onscreen, while a 2.35:1 aspect ratio will only yield a 1024x436 image.

These basic facts mean that the real estate you do have on-screen is going to have a significant amount of space wasted displaying black bars, the alternative being to crop the left and right of the image via zoom-in. Yes, the eBook reader might look a bit strange with a 16:9 aspect ratio to contend with, but Apple itself answered the question fairly nicely with the 3:2 make-up of the iPhone screen. That being the case, reverting to a traditionally shaped display is rather baffling.

If Apple's objective was to drive the netbook phenomenon into irrelevance, it's done a pretty awful job on those counts, as any number of cheaper computers address all those issues more completely.

Melkor

Asus bi trebalo da pusti u prodaju Eee reader ili Eee book tokom ove godine. na ovo bih vec mogao da se naviknem :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Kler_Vojant

I jos kazu da ce da bude oko 150 dolara. Milina.

zakk

lilit

Quote from: Melkor on 03-03-2010, 04:10:07

Asus bi trebalo da pusti u prodaju Eee reader ili Eee book tokom ove godine. na ovo bih vec mogao da se naviknem :)

Uh, i ja. Super izgleda.

Meho Krljic

Nije u vezi sa iPadom ili ereaderima, ali jeste u vezi sa Appleom i iPhoneom:

iPhone G4 Death Grip

Usul

Sto mu gromova ako ovo upali odmah kupujem jedan :)

Albedo 0

možete li mi preporučiti neki najobičniji eReader, svašta slušam, te ovaj ne otvara ''piratske'' knjige, te onaj ne otvara epub...

po ovim domaćim firmama prodaju samo Prestigio, nikad čuo i nemam pojma da li valja.

Biki

Quote from: Бата Животиња on 06-09-2013, 00:30:07
''piratske'' knjige
Bato resio si da procitas Petra Pana ?
xrofl

Albedo 0

i Sandokana! 8-)

ma zeza me jedan ortak da Kindl pravi probleme prilikom obrade ovih knjiga koje se besplatno skidaju s neta, i da dobro radi samo sa Amazonovim

neko drugi mi onda to negira, kaže da je svaki pdf u redu, ''možda ponekad'' kod nekih konvertovanih mobi u pdf može praviti probleme blablabla

ali mi Kindl djeluje kao najbolje rješenje, poslije toga Nook

Nightflier

Ako pdfovi imaju dosta grafikona, slika i sl. bolje ti je da kupiš tablet. Ako je reč o običnom tekstu, Calibre će sve to uredno da sažvaće u mobi - pod uslovom da je reč o dobrom skenu. Uglavnom, pdfove je ipak bolje čitati na tabletima. Imaš Asusove uređaje za ispod 200 evra, što je veoma dobra ponuda, s obzirom na garanciju.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Albedo 0

Isprva sam i ja pomišljao na tablet, ali onda je počela fama da je ekran mnogo lošiji, čak i ako je ekran lcd rider ga sa e-inkom prevazilazi, bolji je za oči i slično

nemam grafikona, možda poneki, nije mi to važno, samo da otvara pdf-ove i da je dobar ekran, jer tablet sam isprobao, nekako mi ne djeluje da bih mogao satima da čitam preko tableta, to jest isto mi dođe tablet ili laptop koji već imam

kindl nisam držao u rukama pa ne znam koliko je tačno da mu je ekran mnogo bolji

tako da me zanima da li neko to može da uporedi, ali naravno da je problem ako kindl teže otvara pdf-ove

zakk

Ma otvara ih Kindl, nije to problem, već zumiranje i pozicioniranje teksta. Pdfovi se uglavnom pakuju za neke standardne veličine papira, a ekran Kindla je manji. I onda ako smanjiš, ne vidiš; ako držiš normalnan zum, moraš da skroluješ levo-desno svaki čas. Tu je valja zgodniji tač od ovog na dugmiće. Tableti uglavnom imaju veći ekran i veću gustinu tačaka pa izgleda bolje i komfornije je.

Probaj kod nekog pa vidi...

Nightflier

Napisao sam duuuuug post, ali ga je forum pojeo.

U suštini, kupi tablet.
First 666

zakk

Ovaj forum je uvek gladan  :twisted:

Stipan

Vidi, vidi... Nightflier rides again!!!

дејан

зајеби то са глађу, сваки 5. пост у последње време изгледа ко горњи најтов - написао сам нешто а форум га није приказао
поред десетину тролова ово баш тестира стрпљење.
...barcode never lies
FLA

divča

Po internetima kažu da je za pdf-ove prava stvar neki eink čitač od desetak inča, na primer Onyx Boox ili nešto slično, ali oni su još uvek skupi i ne verujem da ih ima kod nas. Što je Zakk napisao u vezi čitanja pdf-ova na šest inča, to sve stoji, mada su u horizontalnom režimu i ovi čitači prilično upotrebljivi. Interesantno, pdf u landscape modu na Soniju od pet inča bolje je izgledao nego na šest, baš zbog gustine tačaka -- ista rezolucija, manja dijagonala.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Josephine

cula sam da je kindl lako kvarljiv..moj traje dve godine vec, ali mbogima se brzo pokvario.iritiraju digmic tac skrin je verovatno bolji

Josephine

Quote from: дејан on 06-09-2013, 13:44:51
зајеби то са глађу, сваки 5. пост у последње време изгледа ко горњи најтов - написао сам нешто а форум га није приказао

uh sto me izjave ovog tipa iritiraju. idi radi nesto pametnije, kukanje na trolove vise govori o tebi nego o trolovima. i kp je umro pa tebi na samrti odao tajnu da .nisi trol? sto se mene tice nema vecih trolova od kukacha na trolive

Nightflier

Quote from: Stipan on 06-09-2013, 13:40:42
Vidi, vidi... Nightflier rides again!!!

Privremeno stanje, dok se ne vratim na posao. Previše hiljada stranica, a premalo vremena za forume.
First 666

Albedo 0

Quote from: zakk on 06-09-2013, 13:12:14
Ma otvara ih Kindl, nije to problem, već zumiranje i pozicioniranje teksta. Pdfovi se uglavnom pakuju za neke standardne veličine papira, a ekran Kindla je manji. I onda ako smanjiš, ne vidiš; ako držiš normalnan zum, moraš da skroluješ levo-desno svaki čas.

to mi dođe na isto, ako kindl neće da to otvori da ne moram da šetam lijevo-desno onda ne valja

QuoteTableti uglavnom imaju veći ekran i veću gustinu tačaka pa izgleda bolje i komfornije je.

jesi siguran u to? Tablet sam probao, nekako mi nije djelovao kao ekran koji služi za duže čitanje, to jest isto je kao kod laptopa

Kindl baš nikad nisam vidio

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 06-09-2013, 14:26:24
Quote from: дејан on 06-09-2013, 13:44:51

uh sto me izjave ovog tipa iritiraju. idi radi nesto pametnije, kukanje na trolove vise govori o tebi nego o trolovima. i kp je umro pa tebi na samrti odao tajnu da .nisi trol? sto se mene tice nema vecih trolova od kukacha na trolive

Иди и цркни негде, али у мукама.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lilit

Quote from: divča on 06-09-2013, 13:56:55
Po internetima kažu da je za pdf-ove prava stvar neki eink čitač od desetak inča, na primer Onyx Boox ili nešto slično, ali oni su još uvek skupi i ne verujem da ih ima kod nas.

najdražem mužu uzeh black pearl za rođendan, al još čekam "recenziju".
ne izgleda uopšte loše iako sam bila prilično skeptična, a nije ni toliko skup (289 evra sa isporukom).

Nightflier

Možeš li da pitaš supruga da li je isprobao rad sa Dropboxom? Pročitao sam da Black Pearl može da pristupi Dropboxu, ali ne znam da li samo kao eksternom skladištu, ili može i da sinkuje gde se stalo sa čitanjem.
First 666

tomat

Quote from: Бата Животиња on 06-09-2013, 15:03:36
Quote from: zakk on 06-09-2013, 13:12:14
Ma otvara ih Kindl, nije to problem, već zumiranje i pozicioniranje teksta. Pdfovi se uglavnom pakuju za neke standardne veličine papira, a ekran Kindla je manji. I onda ako smanjiš, ne vidiš; ako držiš normalnan zum, moraš da skroluješ levo-desno svaki čas.

to mi dođe na isto, ako kindl neće da to otvori da ne moram da šetam lijevo-desno onda ne valja

QuoteTableti uglavnom imaju veći ekran i veću gustinu tačaka pa izgleda bolje i komfornije je.

jesi siguran u to? Tablet sam probao, nekako mi nije djelovao kao ekran koji služi za duže čitanje, to jest isto je kao kod laptopa

Kindl baš nikad nisam vidio

ja koristim Samsungov tablet od 7" za pdf-ove, i nije mi problem da duže vreme buljim u njega, i mnogo je konforniji za čitanje pdf-ova od recimo Kindleta, kao što Najtflajer reče.

ako se pak odlučiš za Kindle, postoji programčić koji sam već kačio negde, a koji se zove K2pdfopt, i koji sređuje problem sa zumiranjem pdf-a. posebno je dobar za članke koji su pisani u dve kolone, a koje je teško čitati čak i u lendskejp modu.

http://www.willus.com/k2pdfopt/

program ima neka silna podešavanja za napredne korisnike, ali i sa difolt setovanjem radi više nego pristojan posao.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

hvala na savjetu

sad možda i uzmem tablet, ali čitavo vrijeme sam kukao kako me boli glava od čitanja s ekrana, i odem prije neki dan kod očnog, ona mi kaže da nosim duplo veću dioptriju nego što trebam, a koju je odredio drugi očni  :x

znači dioptrija mi 1,25 a nosim 2,5

nije ni čudo što mi godinama puca glava od čitanja preko ekrana, nije samo Gul kriv  8-)

ako se ispostavi da zbog toga teže čitam s ekrana onda uzimam tablet, da se ne zezam s Kindlom

angel011

Meni je Prestigio dobar, otvara sve formate. Pdf uglavnom može da se uveća i Prestigio ga prilagodi strani, nema skrolovanja. E, sad, ako je pdf teška brljotina, neće da ga uveća, ili neke strane neće da uveća.
We're all mad here.