• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Svetski dan donatora organa

Started by Alexdelarge, 17-10-2008, 18:22:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Alexdelarge

Beograd -- Danas je svetski dan davalaca organa. U Srbiji je više od 15.000 ljudi zaveštalo svoje organe, a oko 1.000 građana prijavilo se za donora kostne srži.

Transplantacija organa predstavlja jedini spas za bolesnike kod kojih su teško oboleli ili nepovratno otkazali pojedini organi. U Srbiji se transplantacija organa izvodi uglavnom sa živih srodnih davalaca, a svest o davalaštvu organa nije dovoljno razvijena. Jutros je pristupnicu kojom se postaje donator organa potpisao i predsednik Upravnog odbora B92 Veran Matić.

U želji da podrži doniranje i zaveštanje organa koji su od presudne važnosti, Veran Matić odlučio je da podrži akciju prijavljivanja dobrovoljnih davalaca organa u Srbiji i potpisao pristupnicu kojom je postao donator organa.

vise o temi

Tragom vesti

Moze li se donirati spolovilo i da li bi zena zavestaoca to shvatila kao neku vrstu post mortem neverstva? Koliki je zivotni vek kite ukoliko je dobro ocuvana i nije puno rabljena u hopa-cupa radovima? Nije li presadjeni krivak kad se nalazi u erekciji recipijenta doniranja spoj Erosa i Tanatosa? itd.

Ova tema je mnogo zanimljivija od najboljeg topika ever i treba je "procesljati" do svake pojedinosti.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

" Moze li se donirati spolovilo i da li bi zena zavestaoca to shvatila kao neku vrstu post mortem neverstva?"

=mislim da je bračni zavet po ovom pitanju jasan: vernost se zahteva isključivo DO smrti, ne i posle nje.
znači, "dok nas smrt ne rastavi".
a kad nas rastavi, the penis is free to go!

" Nije li presadjeni krivak kad se nalazi u erekciji recipijenta doniranja spoj Erosa i Tanatosa?"
=odgovor je dao još Cronenberg u svom najžešćem filmu: "life is sexual. death is sexual. even the very physical existence is sexual."
znači, sama telesnost, organska priroda, postojanje u tkivu, taj penis čini istovremeno i eros-tičnim i tanat-ičnim.

inače, to je zanimljiva tema, te transplantacije penisa: da li se to uopšte radi danas? a ako se radi, ODAKLE im 'materijal' za presađivanje? ili, ako udovi ne potiču sa leševa (ili dobrovoljnih davalaca penisa, npr. nekih monaha?) – da li ih onda odgajaju u Petrijevim posudama ili na tako nekim vantelesnim mestima? kao ono uvo koje su nasadili mišu na leđa – a mogli su tako i đoku.

mislim, šta biva sa onima koji nekom teškom povredom ostanu bez Džordža, ali živi?
u mom prvom romanu, direktno inspirisanom pomenutim filmom (čak je i naslov iz njega. PAMETNA VENERIČNA BOLEST!), imao sam takvu situaciju, ali to je bilo pre interneta i bilo je teško adekvatno risrčovati problematiku.

nego, javlja mi se da boban neće imati sluha za našu ljubopitljivost i da će ovo vrlo brzo završiti na deponiji... iako je tema potpuno žanrovski utemeljena: i SF i horor su tu!
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Quote from: "Ghoul"nego, javlja mi se da boban neće imati sluha za našu ljubopitljivost i da će ovo vrlo brzo završiti na deponiji... iako je tema potpuno žanrovski utemeljena: i SF i horor su tu!

A i razonoda, zabava i opsesije. :twisted:  :lol:
We're all mad here.

Alexdelarge

Mislim da nismo vulgarni, niti mi je namera da budemo  neuljudni...vratio sam se sa posla, ispruzio se da malo odmorim,  ukljucio sam tv i javise tu vest, te pocese pitanja da se umnozavaju...nisam se bavio istrazivanjem ove teme, ali mislim da presadjivanje organa i sve sto iz tog procesa proistice moze da bude veoma zanimljivo za diskusiju.

Alexdelarge

Xiaolian, Chinese Man, Grows New Nose On Forehead

A Chinese man has grown a new nose on his forehead.

Astonishing images showing what may be the most extreme nose job yet,have revealed Xiaolian at a hospital in Fuzhou, Fujian province, as doctors check on his progress ahead of transplant surgery.

The 22-year-old had the extreme treatment after his original nose was infected and left deformed after a traffic accident.

The infection had corroded the cartilage of the nose making it impossible for surgeons to fix.

It left no alternative but to grow a new nose as a replacement.

Doctors at a hospital in Fuzhou, Fujian province placed a skin tissue expander onto Xiaolian's forehead and cut it into the shape of a nose.

They then planted cartilage taken from his ribs to mould the nose.

The surgeons said the new nose is in good shape and the transplant surgery could be performed soon, local media reported.

http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/09/25/china-man-nose-forehead_n_3988678.html?utm_hp_ref=uk