• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BULLETPROOF MONK Vs. SHANGHAI KNIGHTS

Started by crippled_avenger, 19-06-2003, 02:55:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Dva dugo ocekivana filma su se najzad nasla na piratima.

Prvo, BULLETPROOF MONK, godinama spremani projekat za pisce kultnog Dolph Lundgrenovog filma MEN OF WAR i klasika DEMON KNIGHT, u produkciji John Wooa. Hm, it`s trashy serial fun. Slabiji je od REPLACEMENT KILLERS a narocito od THE BIG HIT ali ima uzasno bizarnu premisu (vaskrsli nacista ima wirefu showdown sa Chow Yunom u savremenom Njujorku) i sve je to nekako sa casnom namerom. Dakle, mindless fun za ljubitelje pikantnih sadrzaja.

BTW, finalni showdown je ripovan iz Stanley Tongovog remek-dela CHINA STRIKE FORCE.

Zatim, SHANGHAI KNIGHTS, odlicni nastavak SHANGHAI NOON koji je u svoje vreme slovio za film sa najboljim skriptom u Jackie Chanovoj karijeri. Sequel ne samo da nadgradjuje original vec isporucuje vrhunsku konzervativnu zabavu, slapstick cross-over izmedju BACK TO THE FUTURE, STING i Chanovih nepodobstina.

E sad, problem je u tome sto smo to sve vec videli, i to sve je u izvornoj varijanti bilo cak i bolje. Medjutim, za razliku od MATRIX RELOADED i slicnih nekontrolisanih eskapada, ovi ljudi shvataju da se ne moze po svaku cenu stalno ici napred, tako da je film vrlo duhovito i konzervativno postavljen.

E, da, i ne verujte preporukama za MY LITTLE EYE osim ako u dubini duse niste arty farty, fancy pants, bored to death, dokonas... Taj film je produkt radionice koju je u Teheranu drzao Abbas Kiarostami i zvala se `Smrt kontraplana - sta ce kome scenario`...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

Quote from: "crippled_avenger"E, da, i ne verujte preporukama za MY LITTLE EYE osim ako u dubini duse niste arty farty, fancy pants, bored to death, dokonas... Taj film je produkt radionice koju je u Teheranu drzao Abbas Kiarostami i zvala se `Smrt kontraplana - sta ce kome scenario`...

Verujte, verujte!
MY LITTLE EYE je 1 od boljih horora koje videh u poslednje vreme, i ništa tu nije arty a kamo li farty. Možda nije baš Dolph Lundgren level of quality, ali drži vodu...

Pored ostaloga, film sadrži i 1 vrlo simpatičan lik, što je u hororima sa (post)teen kastom skoro neverovatno!
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

Ja samo mogu da se slozim sa Ghoulom u vezi sa My Little Eye. To sto prica na momente deluje proizvoljno je donekle posledica konteksta u kome se odvija radnja filma (kvazi-internet-reality-show), ali uz dobro izabrane glumce, a posebno Laura Regan u glavnoj ulozi, to i ne smeta puno. Stoji da su neke situacije mogle biti bolje iskoriscene, ali sve su to manje zamerke. Film je solidno jeziv, dobro odglumljen i ima odlicno finale - poslednji kadar sa split skrinovima je cista genijalnost.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Lurd

Quote from: "crippled_avenger"za razliku od MATRIX RELOADED i slicnih nekontrolisanih eskapada

Ne bih mogao da se slozim sa cenjenim crippleom (da ne izigravam vise VB) da je MR eskapada, a kamoli nekontrolisan. Narocito ne bih mogao da se slozim u vezi sa onim "slicnih".

MR je mozda malo pogresno premeren sa stanovista obicnih smrtnika koji bi da negde povuku granicu, ali je film savresno kontrolisan. U stvari, toliko je kontrolisan da je to na momente tuzno...

My little eye se druzi sa Below negde u fioci. Valja kazete?
My trees...They have withered and died just like me.

crippled_avenger

Ne bih da ulazim u polemiku sa uvazenim fanovima, narocito sa onima koji o hororu znaju vise nego ja. Jer, tu vrstu oskudice dobrog horor filma i ja osecam ali svakako ne dozivljavam kao vi. Sliocno se i meni desava sa akcionim filmom, ponekad precenim neko osrednje ostvarenje.

Medjutim, MY LITTLE EYE je bas sumnjiv. On ima tu AUDITION varijantu da se ne zna da li je rec o drami sa ripper sekvencom ili arty hororom koji obiluje dramom. Medjutim, AUDITION je radio Takashi, opak kuckin sin, pa mi znamo da su namere svakako genijalne. Medjutim, MY LITTLE EYE je dosadan, spor, pun nezanimljivih likova i ima softcore zavrsnicu. Koncept je pase a zaplet je razocaravajuce straight.

Navedeni splitscreen je klasicno `metafora` resenje, nema nikakvu siru estetsku vrednost, a pay-off za sat i nesto reality show drame (cije kadriranje je prilicno sumnjivo) je mlak. Mislim da nije dovioljno gory niti je ikog briga ta ce biti sa tim nesretnicima.

Sto se tice RELOAD3Da, to je projekat koji je do te mere otisao van ruku Barce Wachowski (tri ekipe + CGI) da ga smatram i vise nego rasputnim.

A sto se Dolph Lundgrena tice, mislim da je on postao suvise kompleksan za siru publiku.

Ghoul

O tome kako je MY LITTLE EYE kadriran neću da polemišem sa onima koji tu nauku godinama u školi uče. Budući da svi kadrovi, kao, potiču od kamera unapred postavljenih u kuću gde se film zbiva, nisam imao većih zamerki na tom planu. Ali, ponavljam, nisam stručan da se o tom aspektu izjašnjavam.

Ne mogu da se složim da su likovi nezanimljivi, a naročito onaj simpatični sebičnjak koji, avaj, ostane bez glave.

Slažem se da je film trebao da bude krvaviji – fuck, ako si doveo te ljude u kuću da bi ih poklao za zabavu internet manijaka – pa nećeš valjda da ih daviš kesom (najnezanimljivije ubistvo u istoriji horor filma!) ili da ono obezglavljenje (skoro) i ne prikažeš. Itd.

Takođe, iz tog potencijala se mogao napraviti još jeziviji/napetiji film, ali jebi ga – i ovo što je urađeno je sasvim OK.

Predvidivi klimax je takođe mogao da bude i žešći, ali i ovakav pije vodu, i kad se sve sabere i oduzme – meni je ovo natprosečno dobar horror (3+/5) i bolji od većine horora koje sam skoro gledao:

1.   WENDIGO – L. Fessenden  ** (2+)
2.   FROGS – G. Mc Gowan *(*) (1+)
3.   CHAOS – H. Nakata  ****  (4)
4.   TED BUNDY – M. Bright  *** (3)
5.   HABITAT – R. Daalder  *(*) (1+)
6.   PIECES – J.P. Simon  *(*) (1+)
7.   INCUBUS – L. Stevens  ** (2)
8.   BELOW – D. Twohy  **(*) (2+)
9.   EBOLA SYNDROME – H. Yau ** (2)
10.   ALLIGATOR – L. Teague *** (3)
11.   MY LITTLE EYE – M. Evans ***(*) (3+)
12.   LEGEND OF THE HELLHOUSE – J. Hough ***(*) (3+)
13.   HOUSE OF 1000 CORPSES (2) – R. Zombie *** (3-)
14.   REVELATION – S. Urban **(*) (2+)

crippled_avenger

Kada govorim o kadriranju, ne ulazim u neki zanatsko-estetski diskurs, vec u cisto konceptualni. Naprosto, promena planova unutar sistema kamera je suvise handy i nerealisticna. To se desava i boljima, setimo se, recimo, u seriji 24 kada onaj neki honky tonk desnicar hoce da ubije Kiefera, pa se zatvori u sobu i gleda ga na monitoru a crno-bela kamera pravi superkomponovane svenkove.

Problem MY LITTLE EYE je u tome sto nije do kraja definisana nepreciznost postavljenih kamera.

Zatim, definitivno nedostaje krvoprolice, a slozicete se da i rasplet nije narocit.

E sad, OK, to je film u kome, dakle, ponesto ne valja. Ne bi imali prava da ga kudimo, previse. Slazem se. ALI. I ovo je veliko ALI, rec je je o sporom eksperimentalnom filmu, bogatom psihologizacijom (setimo se, u drami ostoji psiha, ali ne i psihologija), u kome je zaplet tanak, rasplet tanak, i nema mnogo nasilja, u cemu ghoul i ja imamo konsenzus, pretpostavljam. E sad, sta je tu dobro?

Pa nista nije dobro. A zasto nije dobro? zato sto je ekspozicija preduga. Dugo se psihodramatizuje, a prelomni momenat, posle koga vise nista nije isto nastupa prekasno (recimo, definitivno otkrivanje da sajt ne postoji). Da ne kazem da horor gradivo zaprema nesrazmerno mali deo filma.

Osim sto, dakle, koncept nije ispostovan, i baza dramskog tkiva je trula. To mogu podneti u iluzionistickom filmu, ali ne i kad pet besprizornika sede u vikendici. To je vec previse...

Spider Jerusalem

Cripple, sad, mi se poznajemo i jako volimo, te gajimo postovanje jedan prema drugom. Za mene ti si u mnogim stvarima jedan od idola i one of the guys. Pratim tvoj rad takoreci od malena, a otkad sam te upoznao shvatio sam da si neverovatno postena, iskrena, davajuca i nesebicna osoba - uvek spremna da pomogne.

ALI!

I ovo je jedno veliko ali.

Jednom ces mi dokurciti.
Ovo je paradigmaticna situacija koja - dakle, dobro ilustruje jedan (verovatno i jedini) tvoj nedostatak. Ja imam mnoge (dakle plural), ali u ovom sam dobro potkovan.

Jednom ces mi dokurciti i svasta cu ti reci. I nece ti biti duhovito. A posto sam cuven po netakticnosti, ne znam koliko cemo posle toga moci da funkcionisemo.

Jednom...

Lurd

Quote from: "Spider Jerusalem"Cripple, sad, mi se poznajemo i jako volimo, te gajimo postovanje jedan prema drugom. Za mene ti si u mnogim stvarima jedan od idola i one of the guys. Pratim tvoj rad takoreci od malena, a otkad sam te upoznao shvatio sam da si neverovatno postena, iskrena, davajuca i nesebicna osoba - uvek spremna da pomogne.

ALI!

I ovo je jedno veliko ali.

Jednom ces mi dokurciti.
Ovo je paradigmaticna situacija koja - dakle, dobro ilustruje jedan (verovatno i jedini) tvoj nedostatak. Ja imam mnoge (dakle plural), ali u ovom sam dobro potkovan.

Jednom ces mi dokurciti i svasta cu ti reci. I nece ti biti duhovito. A posto sam cuven po netakticnosti, ne znam koliko cemo posle toga moci da funkcionisemo.

Jednom...

UUUUUUUUUUUU! 'Oce li neko da snima ovo, pa onda da montiramo, dodajemo CGI i razlazemo? A?

SANdMAN

Lurd

Zelim samo da se ogradim od sandovih didakticno-roditeljskih proseravanja i da naglasim da sam se ja samo benigno radovao predstojecem i mogucem krvoprolicu.

phuzzy

YAAAAY! NE PRICHAJ SA NJIM NABODI GAAAAAAAA!!!!

Ekhm...

Da.

:oops:

SANdMAN

OVOM SVOJOM IZJAVOM ZELIM DA SE NEOPOZIVO, KONACNO I BEZUSLOVNO OGRADIM OD SVIH BUDUCIH ISPADA, LUPETANJA A NAROCITO BESPOTREBNIH OGRADJIVANJA OSOBE KOJA SE POTPISUJE KAO "MONSINJOR LURDUSAMI" A KOJA JE U POSLEDNJE VREME IZ MENI SASVIM NEDOKUCIVIH RAZLOGA IZGLEDA POCELA DA UOBRAZAVA DA S NJOM DELIM ONU JADNU, PREZIRA DOSTOJNU JEDNU JEDINU NERVNU CELIJU KOJU IMA...

...WELL, MAJMUNE JEDAN MAJMUNSKI, WE DON'T! JA IMAM SVOJU!!! ;)

crippled_avenger

you either fuck with cripple, or you kill cripple

Lurd

SANdMAN

vec danima citam crippleovu mudroliju kao neki zen-koan...

nije mi jasno da li je zapravo samo zeleo da zvuci kao opaki baja "when you fuck with the cripple, you better kill the cripple" ali je sjebao recenicnu konstrukciju ili Lurdusami mozda i nije tako daleko sa svojim seksualnim aludiranjem (do not forget boys and girls, children and fools always speak the truth)...  ;)

Ghoul

Da, rekao bih da je to trebalo da zvuči kao parafraza onog bad-ass/tough guy natpisa koji junak Kingovog DARK HALF-a ima na kolima, dakle, u ovoj verziji nešto kao:

DON'T FUCK WITH ME, 'CAUSE WHEN YOU FUCK WITH ME, YOU FUCK WITH A CRIPPLE!

Ghoul

hvala milošu što nas je sve podsetio da su moj smisao za humor i dobar ukus ostali netaknuti tokom svih ovih godina i kroz sva iskušenja kroz koja je ZS forum prolazio ja sam ostao stamen kano klisurina!

istina, podsetio me je –nasuprot harvovim tlapnjama!- da sam pre 5 godina bio JOŠ BLAŽI nego danas: BUKVALNO sve ocene nanizane na onoj listi od 15ak naslova treba umanjiti za POLA OCENE!

Tex Murphy

Maybe, ali onda bar nisi davao trojke ništavilima od filmova kao što je GONE.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!