• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Genijalni dokumentarni filmovi

Started by Ghoul, 01-07-2003, 12:58:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Son of Man

Taj rad :lol: , jbga ja samo to gledam shta cu, dok se ne pojavi neki novi dobar horor ja zaista izbora nemam...mada dobar CRIME dokumentarac mi je uvek bolji od svakog igranog... :D

Son of Man

Crumb (1994)

Terry Zwigoff autor meni okultnog filma Ghost World (2001) sa Bushemijem i josh dve tada vrlo zanimljive klinke, napravio je i jedan mnogo, mnogo jak dokumentarac. Zapravo kada prichamo o Zwigoffu ja prvo pomislim na dokumentarac o Crumbu. Svako ko je chito ove stripove, tj. ono malo shto je izdato kod nas zna o chemu se tu radi. Robert Crumb prvoborac andergraund stripa, nosilac San Francisko spomenice '67 kod nas najpoznatiji po stripu "Fritz The Cat", ali danas kada na NETu moze sve da nadje koga zanima taj moze da iskopa vecinu njegovih radova i da upozna i Mr. Naturala i ostalu suludu sajkodelik ekipu. Ovaj film je biografskog karaktera, znachi tu je i detinjstvo, tu su i intervjui sa chlanovima njegove porodice zatim bivsim zenama, devojkama, ali ono shto je meni ovde najzanimljivije je intervju a zapravo tako jedan chudan razgovor sa njegovim starijim bratom Charlesom Crumbom koji je meni zapravo najveca faca u ovom filmu, totalno depresivan, suicidalan i bash sam saosecao sa njim, skroz sam ga razumeo jer vrlo dobro znam kako je to biti smoren ali ne smoren tipa "dosadno mi je" nego zaista THE SMOREN kada te mrzi bukvalno da odesh do WC-a jer kapiras da nema smisla cimati se bezveze, a da ne pominjem neke iole vece akcije, ma nema shanse - e to vam je prava depresija, kad vam se tako neshto desi znajte da ste stvarno depresivni a sve ovo ostalo je GO qrac. Ali Charles je i pored te svoje smorenosti opet na neki nachin najpozitivniji lik ovde, jer je upravo njegova opsesija iz detinjstva ka vechitom crtanju svega i svachega a posebno stripova uvela Roberta i nagnala ga da pochne da se ozbiljnije bavi stripom. Znachi opet dolazimo do one moje izreke koju ponavljam ko papagaj : Bez bolesti nema umetnosti shto mozete da prihvatite a i ne morate, tj. DO WHAT THOU...i tako dalje... ali to je moj stav jbga. Znachi po mom opet nimalo skromnom misljenju da nije bilo Charlsovih bolesti ne bi bilo ni Robertovih opsesija jer i on je imo mnoge tripove ali vise o tome u fimu gde je u 2 sata sve jako lepo opisano. Ali burazer je kralj kakvog nema. Charles Crumb rulz ! Film je dobio i silne nagrade ali nije to poenta, poenta je pogledati ga i shvatiti na pravi nachin, zapravo kad malo bolje razmislim kako god ga shvatili to vam je TO.

http://www.imdb.com/title/tt0109508/

DOWNLOAD :
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/crumb-1994.html

Savajat Erp

Quote from: "Son of Man"Albert Fish: In Sin He Found Salvation (2007)

Ovakvo neshto necete naci ni na Discovery-u, ni na Explorer-u, niti na National Geographic. Ovaj chicha sa pocetka veka je bio i serijski ubica, i kanibal, i pedofil, i nekrofil, i ekstremni sado-mazohista ali vise o tome u dokumentarcu, znachi necete verovati sta je covek radio prvenstveno sebi pa onda i deci. Ultimativno zlo - ultimativni dokumentarac. Gore od ovoga zaista nema. (86 minuta)

http://www.imdb.com/title/tt0486544/

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/albert-fish-in-sin-he-found-salvation.html

Да, бре, маторац је био жешћи болесник, чак је породицама својих жртви слао писма у којима је описивао како их је пекао у рерни и какав су укус имали...чини ми се да је завршио у лудари, а по мени требало га је затући лопатом!
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Son of Man

Son of Man

Prerokbe Ognja (1996)

Director:
Michael Benson

Ovaj dokumentarac je zapravo ne tolko film o Laibachu nego se vise fokusira na taj ART deo i NSK ili kako to oni vole da kazu : A Film About Art, Politics, and War. Da ne bih mogo drvio parafraziracu samo jednu poentu Slavoja Zizeka koju je izreko u ovom filmu, naravno jako je bilo tesko povatati sve to jer njegov engleski izgovor je svima jako dobro poznat, znaci to razumeti u celini je jako tesko, ali sustina donekle i moze da se shvati tako da se unapred izvinjavam ako sam negde omanuo ali mislim da i ako jesam nisam mnogo. Naravno ne morate ovo chitati, mozete sve to naci u originalu na tom da ga tako krstim "zizek enleskom" u filmu ali evo ga ovde pa ko voli...i tako dalje :

Najcesce pitanje koje chovek postavlja sebi vezano sa Laibach je da li oni sebe shvataju ozbijno ili je to vise neka vrsta ironije ? Ja mislim da su ovde ponudjene dve pogreshne alternative, jer automatska pretpostavka je da ako je tvoj stav prema odredjenom drushtvenom sistemu, sistemu drushtvenih vrednosti, itd. ironichan da si onda subverzivan, a ako si ozbiljan da si automatski konformista. Ja mislim da je cela poenta, sushtina, osnovno gledishte Laibachove strategija ovo - i to ne vazhi samo za Sloveniju nego uopshteno, za takozvani kasni kapitalizam - da je sistemu samom po sebi inherentno da njegova sopstvena ideologija ne sme biti shvacena ozbiljno. Drugim recima, cinizam kao danasnji preovladjujuci vid ideologije oznachava pozitivni preduslov funkcionisanja sistema gde on sam svoju ideologiju ne shvata ozbiljno. I idealan subjekt je danas onaj koji pravi tu ironicnu distancu prema sistemu itd. A na suprotnoj strani od svega toga je zapravo jedini nacin kako da neko bude zaista suberzivan tj. ne da razvija kriticki potencijal ili tu ironicnu distancu,nego upravo da shvati sistem MNOGO OZBILJNIJE NEGO SHTO SAM SISTEM SEBE SHVATA. I mislim da je to mozda jedan od kljucheva Laibachove strategije.

http://www.imdb.com/title/tt0114176/

DOWNLOAD :
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/prerokbe-ognja-1996.html

Son of Man

The Killing of America (1982)

Evo jednog zaista kultnog dokumentarca, snimite samo godinu kad je napravljen pa ce vam biti jasnije zashto je digo tolku prasinu svojevremeno. Znachi tema je porast nasilja u SAD i obradjeni su svi vidovi nasilja od kriminala svih vrsta, serijskih ubica, preko atentatora, manijaka koji haraju, nereda na ulicama, destruktivnih kultova , detalja maznutih iz Faces of Death, i tako dalje etc. etc. Nema shta tu mnogo se pricha ovo je fensi verzija shokumentarca samo skroz profi odradjena pa ne moz nikako da se poredi sa npr. tada aktuelnim Faces of Death jer je sve to fino upakovano a i postoji neka pricha a ne samo gomila snimaka za "shokiranje", znachi 90 minuta svih zala koja su zaposela Ameriku do te '82.

http://www.imdb.com/title/tt0157894/

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/killing-of-america-1982.html

Son of Man

A Personal Journey with Martin Scorsese through American Movies (1995)

Kao sto samo ime kaze, sa Martinom Skorsezeom ("Taxi driver" jedan jedini) od samog uranka filma u SAD pa do novijih datuma, ne previse novijih naravno jer treba znati kada iskusno stati. Sve to u citavih 255 minuta, ali je dok. podeljen u tri dela tako da moze opusteno da se gleda. Skorseze cepa svoju pricu kao narator i to je po meni najbitniji razlog da se pogleda ovaj film jer sigurno ne bi bilo tolko zanimljivo da je bilo koji lik-reziser sad uvatio pa napravio nesto ovakvo. Znachi za sve filmofile, filmomane, filmopate, a i za sve nas ostale koje onako laichki zanima Holivud od nemog filma pa sve do savremenijih akcija ovo je definitivno pravi dokumentarac da pogledamo i da moz da kazemo da smo "sve videli" iako vecinu tih filmova nismo pogledali niti imamo nameru, a nismo ni u fazonu da sad kao nesto preterano citamo na tu temu. Ja sam se posebno obradovao ovom filmu jer sam prvenstveno lenj a onda i nezainteresovan za taj period do 70-ih i bas mi je ovo leglo da saznam o tom Holivudu jer nema sanse da ja ikad pogledam sve te razne filmove iz 30-ih, 50-ih i slichno. Posebno vesterne i mjuzikle, znachi nema shanse da bi ja to gledo, ovako pogledam ovo i miran sam fo' life. Naravno svaka chast onome ko to sve prati ali ja bome JOK. I od sad kad me neki tako poznavalac te meni smarajuce tematike pita za tako neki film ili rezisera ja mu samo kazem da, da - to bese onaj shto je radio to i to 30-ih godina, i brte end of svake conversation, lepo mu na kulturan nacin izblokiram tu pricu i nastavim svoju shuplju. Awesome zar ne ?

http://www.imdb.com/title/tt0112120/

This is a truly fascinating documentary running nearly four hours long. As the title suggests this is a uniquely personal look at American movies from Martin Scorsese, one of the great directors and film historians of our times. Scorsese, who still describes himself as a "student", discusses the movies that have influenced him and analyses the work of directors as diverse as D W Griffith, F W Murnau, Chaplin, Erich von Stroheim, Douglas Sirk, Sam Fuller, Vincente Minelli, Orson Welles, Elia Kazan, Stanley Kubrick, Arthur Penn, Sam Peckinpah, John Cassavetes and many others. Not intended as a linear history of American cinema, nor simply as a discussion of different genres, the documentary is divided into segments that group together the works of directors who share certain characteristics: "The Director as Storyteller", "as Illusionist", "as Iconoclast", "as Smuggler"...

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/personal-journey-with-martin-scorsese.html

David

Quote from: "Son of Man"Prerokbe Ognja (1996)

Ko ima problema sa daunlodovanjem, koga mrzi da to radi (a ovaj dok. ne namjerava da arhivira), i sl., za takve evo ga i ovdje, na U-tubeu:

http://www.youtube.com/watch?v=UAvtlvswkgw

U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Son of Man

Chaos Theory - (24 lectures, 30 minutes/lecture)

A ne, ne...nema ovo veze sa time sto neki od vas sad misle, nije ovo pricha o nekakvim snagama haosa i bezumlja niti o anarhiji i keosu. Ne nikako, verujte mi na rec, jer nisam vam ja nit novinar niti politicar, ja ne lazem. Pa da krenemo :

Evo sad necega za ekipicu sa Kvantashke Pijace, za nas tzv. kvantne mehanichare koji vechito nesto budzimo, non-stop nesto pravimo, pravuckamo, al dzaba kad niko ni hvala da nam kaze jer su te akcijice tolko sitne da obichna raja misli da mi zapravo nista ni ne radimo, da se samo zajebavamo i foliramo a prava istina je da smo mi vec podosta toga napravili shto korisnog shto izuzetno nekorisnog, jer u ovom zanatu to zaista nije bitno, samo da se radi - to je fazon, jer neko rece jos poodavno da rad oslobadja i evo ja se zaista osecam skroz slobodan da napiem sve sto smo radili i na cemu jos radimo, jer takva je ta mehanika, sitna mehanika. Jer moj cale je 80-ih radio preciznu mehaniku na Zastavinim vozilima a ja danas radim kvantnu mehaniku na svemu shto mi padne pod ruku jer naime i sama pomisao da pozitivnim ili negativnim razmisljanjem u bilo kom pravcu mozete da utichete na ishod dogadjaja *barem iz svoje perspektive) je vec dovoljno suludo da vam niko ne veruje a kad bi sad kreno da pricham shta sam ja solo tu radio po tom pianju a ne shta smo mi kao organizovana ekipa sa Kvantasha odsljakali vi biste rekli da ja lazem, i da, mozda sa vase tachke gledisha ja zaista i lazem, ali sa moje je to skroz fo' real man. Znachi mozete da mi verujete a i ne morate da sam ja LICHNO (Ego) sa josh par drugara utico na neka jako bitna desavnja u zemlji pa bogme i shire ali vise smo se koncentrisali na Srbiju jer tu zivimo i "radimo" i slichno pa nam automatski i zanimljivije da menjamo tok desvanja a posebno na politichkom planu, mada desi nam se tako da ponekad sjebemo nekog kontrazverznog novinara preko, ili josh nebitniji primer da biramo ko ce bude predsednik jedne zemlje tamo na zapadu neki je zovu i SAD a ja mi je zovemo "poligon za igranje podmornice" pa tako porusimo po neku zgradicu il tako nesto, kako kad nam sta legne, znaci opusteno, skroz kezual, iz kreveta fazon.

Ali vratimo se mi Srbiji jer ipak je to nama najblize. Pa sta vi mislite - ko je utico na to da cene gasa i telefona bas TOLIKO skoche i to BASH SAD, da nisu pijani Rusi mozda ? Ahahaha - brutano, jao pascu - ne mi e dobro ni malku. Pa dalje shta mislite ko je utico na to da dodje do te podele u SRS isto opet BASH SAD, pa ond kako to da nam je predsednik maneken i nula od harizme a premijer neki skoro pa dekica koga niko ne jebe. Osecam da je skonto da mu to zvanje PREMIJERA zapravo znachi da moz da dobije PREIMUM nalog na Rapidu il' tako nesto pa se time chovek i bavi, jer mozda i on gotivi ove dokumentarce, mislim, kontam, deluje mi ko takav tip choveka - if ju nou wot aj min ? I kao vrhunac svih apsurda : pa zar zaista mislite da je realno to shto se SPS vratio na vlast i da je chak doslo i do tog oho-ho-okulnog pomirenja izmedju dveju zaradjenih strana, ako zasta verujete da se to tek tako desilo tipa ljudi se posvadjali pa se malo poubijali, pa nam unistili zivote, sjebali nas, pokrali sve shto se moglo odneti 90-ih i sad kao nekom nista. Ako zaista tako mislite da je to realno pricha, to pomirenje i kao sve KUL onda zaboravite na ovaj moj tekst i produzite dalje jer ima tu jos dosta zanimljivih blogova zaista, jer danas svako ima taj blog pa ono, moz se svashta nadje.

Ako ipak ostanete ovde i malko razmislite mozda ipak sada i dobijete neku ideju da to nije bash tako sve sluchajno, kao eto ljudi resili da se pomire, znachi bre dosta su se oni igrali sa nama 90-ih a bogme i hiljaditih, i pozicija i opozicija bez razlike, znachi dosta su ti politicari igrali tu finu igricu gde svako profitira, gde niko ne gubi makar stigo i poslednji na cilj, makar i odusto na pola trke, to samo u politici moze tako, samo udjes u tu prichu i svi al' bukavlno svi profitiraju, ko na olimpijadi kad dobijes besplatan boravak i sve pogodnosti, i naravno mnostvo seksa u tom olimpijskom selu a mozes i da se ne takmichish bukavalno dovoljno sto si se pojavio kao ucesnik. I bas zato sam pre par nedelja kad je pochela ova frkica sa Tomom i Vuchicem savetovo mog starog jer nema bas neki poso, reko mu jbte bre ti znas sa ljudima, imas tu politicharsku facu, volis da pojedes, da popjijes, kapacitet si da izdrzis sve te muke a i ono visok si, to vole zene glasachi, OK izgledas, nisi ko Palma - aj ti lepo da se uchlanish kod Tome u stranku dok je jos taze kazes mu kako si samo njega ceko jer samo njemu verujes i slicno, i vrlo brzo se tu provereno proguras jer njihovi kadrovi su ochaj, zaista sve neki nedajboze, al dzaba stari nije teo ni da chuje, draze mu da sedi kuci, da gleda TV i da radi za koju iljadarku, nema kaze zivaca za ono smaranje po skupstini, e jbga onda nema ni para, onda samo TV i pivce i mir jbga, zao mi choveka a bas je talenat za to, znachi natural born politichar al dzaba kad nece. No dosta o mom starom, da nastavim ja ovu prichu, znaci ti politichari nas jebavali svih ovih godina a mi kulirali, oni nas karaju u mozak a mi se smeskamo jer ne kontamo, e nece tako moci vise, od sad se mi igramo sa njima, znachi sad ce biti onoga shto nikad bilo nije.

Ima da spojimo nespojivo, ima da Pahomija stavimo za novog minstra MINISTARSTVA ZA OMLADINU I SPORT, ma malo mu je i to, ima bre novo ministarstvo da mu nabudzimo da moze da bude sto blizi svojoj omiljenoj pastvi, evo ideje : "ministarstvo za dechija pitanja i direktnu (taktilnu) komunikaciju sa decom", pa onda oca Ilariona turimo za zamenika da pridrzava tu decu, da pripomogne, ne moz' ministar sve sam jbga, zatim Tijanica za MEDIJE jer se vec 90-ih pokazo kao odlican Slobin kadar i ne vidim zasto da ne dobije jos jedan mandat sad kad je SPS opet na vlasti. A Miskovic naravno da bude premijer a ujedno i dozivotni predsednik, a ako nam se bude 'telo ima da uvedemo i monarhiju pa ga turimo i za kralja al' to onda nece vise da se zove Republika Srbija nego lepo Drzava Svih Srba DELTA (DSSD - odlicna skracenica), i parola ce nam bude "SVI SRBI U JEDNOM DELTA HOLDINGU", jer kakve veze ima, isto nam se vata, obrni okreni, on je car i suvereno vlada, cvili mu nesto bash. Dalje, Velja ce biti ministar za kulturu zajedno sa Palmom, Dachica smenjujemo jer on je ipak preveliki igrach i postavljamo lepo Zeku i Bjeku jer su stara UDBASKA garda a i posteni su za razliku od mnogih koji su okaljali taj obraz u tom fuzbalu. Za ministra finasija naravno dizemo Dafinu dajrektli iz groba sa rechima : "ustaj more, ima jos da se radi, lako ces kasnije pocivati u miru, Srbija ne moz' da ceka dok ti tu leshkarish i kuliras jbga". Ministarstvo pravde ukidamo jer to su bre izmislili neki zli ljudi da bi nas naveli da radimo neto chemu nismo nikad bili skloni - NITI CEMO! Kakva bre crna pravda, kome je do pravde nek ide negde drugde nemam ni ja pojma ko jos to uzgaja danas, uglavnom u Srbiji je nema, nikad je nije ni bilo tako da je to raspusteno. Chedi naravno uvaljujemo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju jer ja kolko cenim on ce to vrlo brzo da resi jer em je sposoban em je mlad i moze mu se. Da bre Meta-Amfetamin-lohije da dobije komotno mintartvo VERA i da radi shta god mu volja jer vec i sad radi shta mu se oce iz fazona DO WHAT THOU WILT pa da se to i ozvanichi da ne mora da glumi svesteno lice nego lepo konacno obuce to dodelo politicara i obrije bradu i nastavi sa svojim izuzetnim aktivnostima. Ministarstvo rada dajemo navijachima FK Rada jer realno njima to logichno i pripada jer samo IME kaze da to ima veze sa nekakvim RADOM, ili je mozda ipak RADE u pitanju posto moz' i tako da se skonta, no nije ni bitno - kome je u Srbiji do RADA nek se obrati navijachima RADA i kraj priche. A ja lichno sad trenutno sljakam na jednom mom internom projektu, to onako malo sa strane (k)raduckam da ovi moji ne znaju, znachi za svoju dusu da me zelja mine, pazite shto je opasna ideja : Slobin grob da premestimo iz one god damned avlije ne u Aleju Velikana (tamo su ionako sve sami padavichari) nego bre na sred Trga Republike da narod svaki dan moze na putu za posao ili sa posla da mu mirno oda postu u mimohodu, i potaman svima, sve full i mir boz'ji nastade u Srbiji i sve lepo beshe dogod je sveta i veka pa i jache bogme.

I eto vidite vi sad kolko mi zapravo radimo za ovu drzavu, kolko krvarimo gace za ovaj nash narod, a niko ni hvala da nam kaze, odradimo tako neke bitne akcije ali naravno postoji ta kvaka da ne moze nikako da se kaze da smo mi to direktno odradili jer mi radimo iskljuchivo na tom kvantnom nivou, a to je tolko majushno, sicusno, najsicusnije da ne moz nikako da se izvali shta mi to zapravo radimo (mada ne moz se izvali ni sta rade likovi po skupstini pa opet primaju platu - zar ne ?), a na drugu stranu dese se neke jako bitne stvari po chitavo drushtvo. I naravno sad bi se za kraj samo na trenutak vratio toj teoriji haosa, znachi secate se one priche o BUTTERFLY EFECTU kad mu ga leptir da krilima u Japanu na drugoj strani sveta se stvori neki uragan i sjebe sve pred sobom, i to vam je to. E sad kakve to veze ima sve ovo shto sam napiso gore o kvantaskoj mehanici sa ovim ovde ponudjenim VIDEO lekcijama sigurno se sad pitate a ja vam kazem : PA I NEMA ali nije to poenta, poenta je da sam se a dobro izezao pisuci ovo i da bre, IZ MOJE PERSPEKTIVE to izgleda kao skroz awesome potroseno vreme u malom radu a pogolemom veselju. Znachi samo : kvanting , kvanting, i naravno zezanje do bola. Uzivajte u ovim lekcijama jer ima svega i svacega zanimljivog a kolko tolko i shvatljivog. :]

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/chaos-theory-24-lectures-30.html

Ghoul

ha ha, koji si ti car-demon-sultan!

azatot te poživeo i muze te pohodile (u zahodu il drugde)!

da samo nisi takvo mrtvo puvalo izvan sajberspejsa, ladno bih te izglaso za precednika umesto tvog ćaleta!
:!:
https://ljudska_splacina.com/

Son of Man

veruj mi ne zelish da ja ponovo pocnem da se krecem po gradu :!: ...jer nisi ti video kako to izgleda kad ja izadjem solo iz kuce (bez nadzora staratelja), na neki koncert npr.(auuuu, nije im dobro uopste, imaju neke predrasude jbmliga :?  :lol:  ) aj na tim tribinma ja sam jos i kulturan jer kao pratim tu chuvenu fabulu radnje...ali nisi me video na anarhistickoj tribini, znaci NE BESHE IM DOBRO NI MALO kad sam kreno da ih pitam za drukanje muriji muahahahaa...ali OK prozivka stoji - trenutno sam nula i dok bude bilo ovakvo stanje nemam pravo da se javljam po tom pitanju, ali nedajboze da ja nadjem barem 1 (jednog) saucesnika za shtetu, auuu pa znachi to bi bilo realno zlo... :D
Jbga tuzan je taj grad u kom ja nemam barem 1 choveka za shtetu, jbga da odem u Kragujevac, Zrenjanin, Svilajnac vec bi se snaso za ekipu, al Beograd zaista ubija ljude... :(

Son of Man

N.Y.H.C. Documentary (2008)

8 sati ludila pa vi vidite sta cete i kako. :D

HARDCORE NYHC (NEW YORK, USA)
Release: MARCH 25, 2008

http://www.imdb.com/title/tt0296774/

Disc 1:
• The film (duh) with subtitles in English, Spanish, German, Dutch, French and Japanese + an audio commentary track by Frank Pavich (director), Stephen Scarlata (producer) and Kevin Gill (SFT Records).
• The original promo trailer
• Bonus live footage of each band (multiple complete songs)
• Deleted scenes (an alternate intro, segments on DMS, fights, moshing, religion and more!)
• Bonus footage (segments not included in any rough cuts but which are interesting and/or funny in their own right). These include: Chris Wynne & In Effect magazine, Loki from District 9 and his pet baby crocodile (for real), Ezec talking shit, the Philosophy of John Joseph, Jimmy Gestapo and Todd Youth remembering Chuck Valle and much much more!
• Newly edited segments culled from footage at each of the key venues we shot at in 1995 (Coney Island High, the Pipeline in Newark and the Northport Pipeline in Long Island).

Disc 2:
• This disc consists entirely of New interviews (aka Where Are They Now?). Rick ta Life, John Joseph, Roger Miret, Freddy Madball, Myke Rivera, Mike Dijan, Lord Ezec, Kevin Gill, Vic Di Cara, Rob Fish (Rasaraja dasa), Trivikrama dasa & NRSV (this one even includes an amazing private & spontaneous acoustic set by the full band)!
• Bonus interviews with important people in the scene who were not included in the original film, such as Lou Koller from Sick of it All and Toby H2O!!
• Bonus footage from October 8, 2006, the Last Ever CBGB Sunday Matinee.

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/nyhc-documentary-dvd-2008.html

Son of Man

POZOR : WMV fajl je u pitanju, znaci ne bas kvalitetan snimak, ali ko voli njujorshki HC 90-ih taj gleda i ne pita puno. U svakom slucaju ako neko nadje bolji rip neka javi. Hvala.

Son of Man

Punk's not dead (2007)

Director:
Susan Dynner

Punk's Not Dead is a 2007 documentary film directed by Susan Dynner, an American hardcore punk fan. The film claims to infiltrate American clubs, malls, recording studios, etc where it sets out to claim hardcore punk and pop punk music is "thriving" from an American perspective. Its content features performances largely from, 1980s hardcore bands and MTV skate punk and pop punk/rock acts. It also includes various interviews and behind-the-scenes footage with the bands, labels and fans.

http://www.imdb.com/title/tt0350002/

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/punks-not-dead-2007.html

Son of Man

No Direction Home: Bob Dylan (2005)

Director:
Martin Scorsese

Odlichan dokumentarac Martina Scorsezea o meni omiljenim ranim radovima Boba Dylana dok je bio klinac - folk genije, pure i clean skroz i nije imao rok bend iza sebe i tripovo svashta. Znachi chista akustika, milina jedna. Samo za prave fanove, mada kako ga je Skorseze nabudzio moze se gleda masovno, pa ga zato preporuchujem i onima koji nisu tolko upoznati sa Dylanovom muzikom i josh jachim tekstovima. E to je za mene chist pank : pesme poput Blowin' in the wind, Hard rain, Mr. Tambourin Man, Only a Pawn in their game, The times are changin', Masters of war itd. 3 sata traje ovo ludilo pa ko voli nek izvoli. Bob Dylan prvi panker i prvi koji je ujedno i izdo pank a sve to moze da se vidi u ovom filmu. Awesome.

http://www.imdb.com/title/tt0367555/

No Direction Home is a documentary film by Martin Scorsese that traces the life of Bob Dylan, and his impact on American popular music and culture of the 20th century. The film does not cover Dylan's entire career; rather, it focuses on his beginnings, his rise to fame in the 1960s, his transformation from an acoustic guitar-based musician and performer to an electric guitar-influenced sound and his "retirement" from touring in 1966 following an infamous motorcycle accident. The film was first presented on television in both the United States (as part of the PBS American Masters series) and the United Kingdom (as part of the BBC Two Arena series) on September 26–27 2005. A DVD version of the film and accompanying soundtrack album (The Bootleg Series Vol. 7: No Direction Home: The Soundtrack) were released that same month.

The project eventually titled as No Direction Home began to take shape in 1995 when Dylan's manager, Jeff Rosen, began scheduling interviews with Dylan's friends and associates. Among those interviewed were poet Allen Ginsberg and folk musician Dave Van Ronk, both of whom died before the film was ever completed. Dylan's old girlfriend Suze Rotolo also granted a rare interview, and she later told Rolling Stone Magazine that she was very pleased with the project's results. Dylan himself also sat for ten hours in a relaxed and open conversation with Rosen in 2000.

According to Rolling Stone magazine, an unnamed source close to the project claimed that Dylan himself had no involvement with the project apart from the interview, saying that "[Dylan] has no interest in this . . . Bob truly does not look back." However, work on the first installment of Dylan's autobiography, Chronicles, Vol. 1, did overlap production of the project, though it's unclear how much, if any, influence Chronicles may have had on No Direction Home.

Though raw material was being gathered for the project, Rosen needed someone to edit and shape it into a quality picture, and celebrated filmmaker Martin Scorsese was approached to 'direct' the documentary planned from the project. Scorsese eventually agreed and came aboard in 2001.

In the meantime, Dylan's office gathered hundreds of hours of historical film footage dating from the time covered in No Direction Home. These included a scratchy recording of Dylan's high school rock band, his 1965 screen test for Andy Warhol, and newly-discovered footage of the famous Manchester Free Trade Hall concert from May 17, 1966, when an angry fan John Cordwell, called out "Judas!" just before Dylan and the Hawks performed "Like A Rolling Stone." Shot by D.A. Pennebaker, the onstage, color footage was found in 2004 in a pile of water-damaged film recovered from Dylan's vaults.

No Direction Home received a Peabody Award in 2006, and a Columbia-duPont Award in January 2007.

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/no-direction-home-bob-dylan-2005.html

Son of Man

sta je ovo Ghoule, nema ga na iMDb-u - sa ce vidimo sta je, inace sto se tice onog shvedjanina, horora ti znas da je te vampire i to al nikako, al brate ovaj film zaista nije o vampirima ono nije ni horor no drama i bas zato je mnogo jak, bravo za preporuku zaista mnogo jako posebno u toj atmosferi po shvedskoj, mada ja sam mislio da ta shvedska ima standard kad ono bre ko neka cekoslovachka iz 80-ih  :shock:

mafija_x

Sine gde Srbi dodju, tu trava ne raste!  :evil:
izgubili smo se u sirini ideje

Son of Man

Quote from: "mafija_x"Sine gde Srbi dodju, tu trava ne raste!  :evil:
jes vala, vish kako je i Chikago prso, svi klichu Obami  :lol:

Milosh

Nek neko javi, viče, kad se ovaj film pojavi na netu...

DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER

http://www.imdb.com/title/tt1152758/

trejler: http://www.youtube.com/watch?v=DTuA0b3UQX8

Morijartijeva kritika sa AICNa:

DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER

And then we've got DEAR ZACHARY, a documentary that pretty much ruined me for an entire evening. It's a brutal emotional experience, a blunt weapon of a movie. It's based on a real-life case that is fairly famous, especially in Canada, but I'll admit that I walked into it completely ignorant of the details of the case. As a result, I didn't know what I was getting into.

If you are familiar with the case, then you already know just how tough it gets, and if you're like me, walking into this cold, just know that you will see the worst behavior that people are capable of in this film. There are moments here that look unflinchingly at the heart of human darkness, and if that's all the film was, it would be too much to bear. But thankfully, the film also features people who manage to rise above awful circumstances in a selfless and profound way, and it's that collision of the best parts of human nature with the worst that gives DEAR ZACHARY such a primal dramatic push. I'm not familiar with director Kurt Kuenne at all, and DEAR ZACHARY is easily the highest profile thing he's done after a series of shorts and one feature almost a decade ago. I'm sure he'd rather have his friend Andrew Bagby alive, though, and he'd trade this movie for more time with him.

Still, as angry, anguished cries of grief go, this one's a stunner. It's fairly rudimentary as a film, technically speaking. There's nothing to the visual style, and every now and then, the editing's a little too on-the-nose. But there's no denying the cumulative power of the story being told. First, Kuenne just tries to deal with the loss of his friend, driving across the country to interview all of Andrew's friends and family, and even that is quite affecting. I felt like I really got to know Andrew through the memories of all the people whose lives he obviously impacted, and it makes his loss hurt that much more. His murder is laid out quite clearly, and I think Kuenne makes the case that there was really no mystery involved. Andrew's ex-lover, Dr. Shirley Turner, gunned him down in a remote parking lot, and then as soon as she was questioned by police, she fled the country, back to St. John's, Canada, where she was originally from.

When it's revealed that she's pregnant and that the baby is Andrew's, Andrew's parents swing into action, and they emerge as not only the stars of the film but also some of the most amazing people I've seen profiled on film in recent memory. Since Canada and the US scrap over extraditing Turner to the US, the Bagbys move to St. John's and file paperwork so that they can have access to their grandchild, hoping to eventually win full custody since they are sure that Turner's going to be spending the rest of her life in jail. Turner knows exactly what sort of emotional hold she has over the Bagbys with this baby, so she punishes them over and over and over in her dealings with them, manipulating them and forcing them to be nice to her. David Bagby, Andrew's father, should be nominated for sainthood, because I would have snapped and tried to shove Shirley up her own ass at some point. She's grotesque, an emotional vampire who just keeps hurting them over and over. That baby is worth it, though, and Kuenne does just as nice a job introducing Zachary to the audience as he does with Andrew. Each kid is different, and he shows you all of the little quirks and traits that make Zachary such an immediate force of good in the lives of the Bagbys.

As crazy as Shirley Turner is... and the film leaves little room for doubt that she was a diseased piece of shit... she's not the focus of most of the righteous anger that the film stirred up in me. Instead, the Canadian legal system must bear the weight of most of the responsibility of failure here. I can't believe extradition was an issue for as long as it was, but more than that, I can't believe the bail situation in the film. It's outrageous, and by the time the closing credits rolled, I was almost shaking I was so angry. And I hope that the telling of this story turns out to be more than just simple catharsis for the friends of Andrew Begby or the friends of his family. I hope that it can help affect actual change in the way the system works, and if so, then maybe this goes from being a senseless tragedy to an unfortunate step towards necessary reform. Whatever the case, DEAR ZACHARY is the sort of film that stays with you long after you see it, a hollow-point bullet to the heart. To suffer as much as these people did and to still find a way to pick up and carry on... that's a story that is absolutely essential to tell and to hear, and I hope all of you make the effort to see this wrenching film whenever you're able.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Son of Man

Evo vec pratim, odlichna taraba, obecava dobar emo-crime dok. a takvi su mi najbolji.
Cim bude javljam  :wink:

Son of Man

Mislim da sam o ovom vec piso al ova verzija mi mnogo jaca :

The King of Kong - A Fistful of Quarters (2007)

Skroz zabavan dokumentarac o dva fanatika koji se bore za titulu svetskog shampiona u kultnoj video igri DONKEY KONG. Ovaj prvi Brka je postavio rekord josh davne 1982. kada je bio klinac i od tad ga niko ziv nije prestigo. Iako obichan radnik u supermarketu danas on uziva veliku slavu u tim old skul igrachkim krugovima gde su samo DIE-HARD fanatici koji cene samo stare igre tipa pac-man, tetris itd. Ali avaj, pojavio se novi baja na sceni koji je instalirao video koznolu u svojoj garazi i vredno trenira godinama, zapostavljajuci chak i zenu i decu samo da bi se domog'o titule i slave koja uz nju ide. Najbolja scena je kad on snima svoj pokushaj obaranja rekorda video kamerom i ne znam na kom nivou, ono, burad samo lete, haos na ekranu, ne znam kako ostaje ziv, a klinac mu se dere sa sprata : "tata, obrishi mi dupe", a ovaj vidno popizdeo veli : "NE, samo sad ne, obrishi sam, vec si veliki - mozesh ti to i sam !". I josh samo jedna napomena da ne spojlujem tolko radnju za one koji imaju nameru da pogledaju film. Naime, cela ekipa u filmu ima preko 35 godina, a ima i matoraca od 50-60, oni preziru ove nove moderne video igre, i na takve igrache gledaju sa gnushanjem jer su stare vrednosti za njih jedine prave i josh neprevazidjene. Slozio bih se sa njima shto se tiche MANIC MINER-a npr. jer te old skul platformske igre su po meni mnogo teze od bilo kojih ovih novijih. Ja se i dan danas vishe namuchim sa Manic miner-om (imam emulator naravno) nego sa bilo kojom novijom igrom jer zna se : mala greshchica u koordinaciji i ode sve u qrac pa sve ispochetka. A kad sam ga igro 80-ih na Spectrumu 48-ici, sad kad se setim, pa ja realno nisam stigo dalje od 4. nivoa. Ajme meni sramote. Naravno opet moram da se zahvalim mojoj tetki iz Grchke koja mi je 80-ih i nabacila ovaj Spectrum i tako indirektno unistila moju socijalizaciju na svim nivoima pa u jednom delu i skolovanje jer od kako sam ja dobio to malo kompijuterche ja sa njega nisam izbivao, znachi godine su realno tu prosle pune muka i ginulo se po svim tim igricama za slobodu smelo, i sve sam cepo, od POPEYE pa do JET SET WILIJA, ali naravno MANIC MINER vazda bio i osto kevara, i onda jednog lepog dana tata se vratio ranije kuci sa posla u vidno "umornom" stanju, vido da opet ne uchim no igram igricu na patosu ispred televizora, shutno onaj nesretni ZX (bogdamudushuprosti) i sjebo ga totalno. To me sad podsetilo na onu okultnu pesmicu Elvisa J. Kurtovica "Kad se babo vrati kuci pijan" gde Rizo eksplicitno kaze : "Kad se babo kuci vrati i kad malo popije ko mu proba na put stati shtos u glavu dobije - ooo babo, babo, ooo, ma mojne babo" - Al' dzaba sto sam ja viko "mojne babo", babo ga tako zafelshiro da je iako sav bio od gume i malen razbuco ga ko Pahomije razred osmogodisnjaka na veronauci, i eto tako ja ostadoh bez mog najboljeg drugara i onda sam moro opet da se smaram sa drugom decom i da shutam lopte a nikad nisam bio vichan tim sportovima tako da jbga, bio sam golman vecito i svu krivicu za izgubljene tekme naravno svaljivali na mene, a kad pobedimo onda kao nikom nista. Obrni, okreni, uglavnom jako lose se zavrsila ta avantura po mene. Opet ta patetika al' jbga.

http://imdb.com/title/tt0923752/

QuoteIn the early 1980s, legendary Billy Mitchell set a Donkey Kong record that stood for almost 25 years. This documentary follows the assault on the record by Steve Wiebe, an earnest teacher from Washington who took up the game while unemployed. The top scores are monitored by a cadre of players and fans associated with Walter Day, an Iowan who runs Funspot, an annual tournament. Wiebe breaks Mitchell's record in public at Funspot, and Mitchell promptly mails a video tape of himself setting a new record. So Wiebe travels to Florida hoping Mitchell will face him for the 2007 Guinness World Records. Will the mind-game-playing Mitchell engage; who will end up holding the record?
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/king-of-kong-fistful-of-quarters-2007.html

Son of Man

E evo jedna ZAISTA GENIJALNOG dokumentarca, da opravdam malo i ja naslov ovog topika  :) :

Onibus 174 (2002)
aka Bus 174

Jedan od najjachih dokumentaraca koje sam pogledo u poslednjih par meseci. Naime Brazil je u pitanju, Rio de Janeiro i "incident" oko otmice autobusa u centru grada, gde je lik pokusao da odradi pljachku busa ali ga navatala murija pa je uzeo ceo autobus za taoce, ali naravno dokumentarac ne bi bio tolko zanimljiv da se radnja vrti samo oko otmice, autori traze pozadinu, ko je lik koji je odradio otmicu i sta sve zapravo stoji iza toga i vrlo lako se sve povezuje. Naime otmichar je jedan od te kako ih oni zovu u Brazilu "nevidljive dece" tj. dece koja odrastaju na ulicama Rija, al' kad kazem odrastaju znachi i bukvalno odrastaju bez oca i majke, bez igde ikog, jer tamo zivi zaista puno ljudi a socijalna situacija je nikakva. Narod zivi po tim favelama u totalnoj bedi, nasilja je i previshe, i onda ta deca koja ostanu jos ko mala bez roditelja odlaze da zive skroz sama na ulicama u centru grada jer u favelama za njih nema nade, a u centru turisti i oce da daju po koji dinar, i tamo se polako skupljaju u grupe, u neke vrste decijih bandi nekad od po njih 10-20 a negde i do 80 i spavaju na ulici ili gde se vec snadju, bave se proshnjom, kradjama, i svim ostalim akcijama a sve u cilju prezivljavanja. Naravno posle dolaze i teza krivichna dela, duva se lepak, koriste se sve vrste droga, ali ono sto je bitno ako ste gledali filmove poput "Cidade de Deus" i "Tropa de Elite" ovo je dokumentarac upravo o tome i sigurno ce vam biti zanimljiv jer je za razliku od ova dva zaista odlicna igrana filma ova prica skroz istinita i vise se bavi zivotom te dece na ulici i najbrutalnijim nasiljem, policijskom represijom nad siromashnima koja je medju najvecima u svetu, nego samom otmicom autobusa, jer otmica je samo posledica, a uzrok lezi bas u tim favelama gde narod zivi u totalnom beznadju. Nema sta ja mnogo da peporucujem ovaj film, ko je gledo "Cidade de Deus" i Tropa de Elite" zna se. I sto je najbitnije postoji i srpski prevod a sama chinjenica da nema puno dokumentaraca koji su prevedeni kod nas a da su nabavljeni iskljucivo preko NET-a dovoljno govori kakav je ovo film jer evo ako pogledamo postoji mozda jedva 10-ak dokumentaraca koji su prevedeni na srpski ili neki jezik svima nama razumljiv iz okruzenja (chitaj hrvatski). Bravo za devojku koja se iscimala za ovaj prevod jer zaista vredi a koja mi je ujedno i preporucila ovaj film jer tesko da bih ga sam iskopo. A iskreno i ja bi uradio prevod za "Paradise Lost" al mi prvo treba engleski subtitle sa original DVD-a a to jos nigde nisam nasao, no videcemo jos. Ocena na IMDb-u je 7.9/10 od 2,093 glasova pa ko ceni njihov nachin ocenjivanja eto mu i taj rad. I naravno 2 sata traje ovaj dokumentarac a da ne moz bukvalno da uzmaknete od ekrana, jer ko sto rekoh dobar dokumentarac bez bar sat i po vremena ne postoji. Shto bi rekli amerikanci really moving story a.k.a. jako potresna prica puna emocija svih vrsta.

http://www.imdb.com/title/tt0340468/

QuoteDocumentary depicts what happened in Rio de Janeiro on June 12th 2000, when bus 174 was taken by an armed young man, threatening to shoot all the passengers. Transmitted live on all Brazilian TV networks, this shocking and tragic-ending event became one of violence's most shocking portraits, and one of the scariest examples of police incompetence and abuse in recent years.
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/bus-174-2002.html

Shozo Hirono

Ovo imam,drago mi je da sada imam i preporuku da me pokrene.... :!:

Son of Man

Zoo (2007)

Jedan od onih sto potpadaju pod the zeshce zajebane dokumentarce koji su nekim ljudima i najzanimljiviji jer govore o stvarima koje obican svet sa svim svojim "mracnim" tajnama ne moze da razume, a sve shto ne moze da se razume i shto je tabu to je interesantno, mada ima i onih koje ce ovo naravno u startu odbiti. Ali ja opet mislim da ce vam chak i dokumentarac o najgorem serijskom ubici, kanibalu i pedofilu lakse leci nego jedan ovakav gde se govori o zoofiliji, e sad zasto je to tako postoji jako dobar razlog al' nisam ja taj koji bi to mogo ovde da objasnjavam jer sam samo slusao o tome povrsno. Inache o chitavom "incidentu" se govori na jedan malo drugachiji, neustaljen nacin, autor pokusava da priblizi obicnom svetu taj skriveni svet zoofilije i zasto ti ljudi rade to sto rade, da ih predstavi kao ljude a ne kao tamo neke. Postavljaju se mnoga moralna pitanja a ja sam sa tim moralom zaista slab pa ne bih ni o tome zaista. Samo cu reci probajte da posmatrate ko i sve do sad i ovaj dokumentarac bez predrasuda, probajte sa distance. Evo shta su o ovom filmu pisali u casopisu Njujorker, znachi umesto onog standardnog warning da ne bi posle bilo kuku lele, ajme meni :

QuoteIn the state of Washington in 2005, a man died of a perforated colon after having sexual relations with a horse. Robinson Devor's impressionistic reconstruction of the events surrounding that incident is profoundly compassionate yet oddly frustrating. Using audio interviews with members of the zoophile community who gathered there due to the state's lack, at the time, of laws against bestiality, Devor and the co-writer, Charles Mudede, restage with actors (as well as an acquaintance of the deceased who was willing to appear on camera) things as they seemed to the participants, not a full view of things as they were. The vague and tendentious method parses the story in terms of pleasure-seekers victimized by the forces of repression, yet when one zoophile equates his love for horses to other men's love for their wives and children, questions of morality and perspective arise which Devor scrupulously avoids. He conveys his awe of the mystery and the tyranny of desire, but in his empathetic effort to normalize it, he flattens and sentimentalizes the story.

http://www.imdb.com/title/tt0874423/

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/zoo-2007.html

lilit

Quote from: "Son of Man"Zoo (2007)
....Postavljaju se mnoga moralna pitanja a ja sam sa tim moralom zaista slab pa ne bih ni o tome zaista.
Sine ti si chudo od coveka, ne samo zbog ove recenice koja je genijalna. :lol:
Evo ti sta se prosle godine na ZS pisalo o tom filmu:
http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=4234&highlight=zoo
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Son of Man

Ghoul

dobar je sin.
svaki otac bi poželeo takvog sina.
mislim, suicidalnog.

risar_69

Za me najbolja stvar ikad viđena do sad.  Možda ste stvar več videli, ali pogledajte si film Addendum pod jedan, a imate i srpske titlove.Film je bio nagrađen ovog oktobra na nezavisnom festivalu.
A ponajviše osvešča čovjeka, kako napred.
http://www.zeitgeistmovie.com/

Son of Man

Man on Wire (2008)

Evo zaista genijalnog filma, bez problema moz' tako da se kaze. Znachi tamo negde '73 chovek se ispentro sa svojim jaranima na vrh sada pokojnog Svetskog trgovinskog centra (WTC) postavio kabl i prosheto lagano sa onom motkom opusteno, e sad naravno ne bi to bilo tolko zanimljivo da tu vec postoji taj kabl (koja suluda pomisao) i sva oprema nego da vidite vi kako su oni to pazljivo mesecima pripremali, jer treba se popeti sa svom tom opremom do poslednjeg sprata a da te ne izvali straza pa onda postaviti tu zicu, taj kabl izmedju dve zdgradurine, al nije ni to, taj kabl ne moz tek tako da stoji jer vrda gore dole pa se mora jos trista stvari tu odraditi da to legne, a sve pod okriljem noci. Sto bi rekli nasi ljudi u Chikagu "deep illegal". I naravno postoje arhivski snimci svih tih priprema pa i dela akcije, a ima vrlo malo rekonstrukcije, taman da se pokriju te male rupe sto nisu mogli da snime iz objektivnih razloga, znachi pravi onaj dokumentarac. Ono shto je mene odusevilo je da je ovo jedan od retkih ozbiljnih dokumentarnih filmova koje sam gledo u poslednje vreme a da budi samo i iskljucivo pozitivne emocije, znachi nema ni trunchice negativnih, kad bi ga davali kod nas u bioskopima chovek bi mogo da izadje skroz veseo al' poshto se takvi filmovi ne daju nego neka domaca sranja chovek izlazi obichno kukajuci i proklinjuci a pametan chovek ni ne ide u bioskop nego lepo skine sa neta pa gleda i ne zali posle para kad izvali da je film DNO, a steta zaista jer je bash ovakav film ko rodjen za bioskop al sto bi reko pokojni Dushko Trifunovic "a sad sta je tu je". I evo tek se screener pojavio a nisam mogo da odolim, znachi ko oce da ceka DVDrip nek ceka, ja nisam mogo. Sve ostalo se moze i preskochiti ali ovo se mora videti jer taj entuzijazam to je nesto za nas koji ga imamo manjka prajsles i ko lek nam dodje na ovo malo duse. (94 min)

http://www.imdb.com/title/tt1155592/

QuoteA look at tightrope walker Philippe Petit's daring, but illegal, high-wire routine performed between New York City's World Trade Center's twin towers in 1974, what some consider, "the artistic crime of the century."
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/man-on-wire-2008.html

Son of Man

Black Tar Heroin: The Dark End of the Street (2000)

HBO dokumentarac o mladim ovisnicima o heroinu na ulicama San Franciska. Pricha prati 4-oro njih tokom 2 godine, jako tezak film a samim tim i jedan od najboljih tj. jedini koji je to prikazao onako kako treba, znachi bez ikakvih propratnih komentara struchnjaka, ovih, onih, nego samo ta deca jer to su i bukvalno deca i njihovo prezivljavanje. Znachi prvi put na filmu mozete da vidite kako zaista izgleda zivot mladih narkomana bez ikakvog upeglavanja. Surovo realistichno i preporuchujem ga svima ma kolko tema bila muchna i teshka. Necu da pisem o situaciji kod nas jer ne moze to da se poredi a i chemu to pisanje i proseravanje kada nishta ne mozemo da promenimo jer je drzava direktno umesana. Ko sto rekoh nek proba ona dobitnica nagrade za hrabrost ili sta vec, ona Brankica shto budzi Insajder na B92 da se pozabavi ovom temom pa da vidimo dokle ce da dogura i kako ce da bude hrabra. Mangup je na tamo neke drumske mafije i pojedince, ajde sestro udari na narko-mafiju i drzavu pa budi hrabra. Zasto ne smes, pa zato, pa zasto bre, pa zato shto i ja radim za jednu od drzavnih televizija...i o chemu mi dalje da pricamo ? Moz' samo da gledamo ovaj dokumentarac da bar imamo uvida dokle to ide i da zamisljamo kako to tek izgleda kod nas gde je heroin nikad jeftiniji a ima ga gde oces a lechenja nema. Ali ko nema ovih problema, kome dete ili brat nisu narkomani, kome prijatelji, poznanici nisu umrli od overdose-a i svih propratnih akcija njega glava ne boli i njemu je sve ovo smeshno i taj kaze obichno : hteli ste da se drogirate, eto vam sad. To je tako i tu pomoci nema jer dok ZLO ne zakuca i na tvoja vrata neces se pobuniti, gledaces to sa distance, ali to nije vezano samo za ovaj problem, vec i za dushevne bolnice, za zatvore i jos mnoga sranja za koje ljudi misle da to njima ne moz da se dogodi nikad u zivotu, ali zivot je zaista chudo, no o tome sam vec dosta pisao pa necu se ponavljam. Znachi odlichan dokumentarac, chista 10-ka.

http://www.imdb.com/title/tt0221023/
QuoteA documentary filmed in San Francisco, California from December 1995 to January 1998 when black tar heroin use, particularly among young adults, surged to record levels in the city. Looks at two years in the lives of five young heroin addicts, ages 18 to 25, as they face the perils of hard core drug addiction -- crime, prostitution, rape, incarceration, AIDS, overdoses and death.
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/black-tar-heroin-dark-end-of-street.html

David

Dobar, ma vrlo dobar dokumentarac o klincima, teskim dzankijima po USA: nema interventne shminke i moralizatorsko-pedagoskih komentara/sr@nja autora filma, samo njihov tzv. "zivot" pracen kamerom.
I moje preporuke za ovaj film...

Son of Man

Methadonia (2005)

Josh jedan odlichan HBO dokumentarac, ko neki logican nastavak one price iz "black tar heroin", znachi sta se obicno desava sa visegodisnjim heroinskim ovisnicima ako dozive neke godina tipa ovde su slucajevi od 35-55 godina. Kada se vise nema para za drogu, a nema ni vise onog mladalackog entuzijazma za cimanje da se nabave te pare po bilo koju cenu, a i ta droga je odavno izgubila svoj efekat ljudi pribegavaju lechenju tj. ne lechenju jer ovo je daleko od lechenja vec metadonskoj terapiji, ili kako se to i kod nas popularno zove "metadonsko odrzavanje", a sam izraz kaze shta je to, naime doktori narkomanima ilegalni heroin zamenjuju legalnim metadonom koji ima slicno dejstvo ko i heroin ali pored tog dejstva, ono sto je najbitnije za drustvo narkomani se sklanjaju sa ulica, znaci nema vishe tih sitnih kriminalnih dela da bi se doslo do para za gudru, nema prosjachenja, nema straha od side, od hepatitisa, robije, i svega ostalog, znachi ljudi se samo sklanjaju sa ulice i ostaju u vecini sluchajeva do kraja zivota na metadonu tj. svaki dan dolaze po svoju dozu u te klinike. E sad gde tu nastaje problem ? Pored toga da ti ljudi ostaju zombiji do kraja zivota, jer metadon prozivodi isto ko i heroin zavisnost i u vecini slucajeva terapija mora da se povecava jer gubi efekat pa je onda i stond mnogo jachi (lepo se na pocetku vidi jedan brat chamuga kako stondira onako fino), problem nastaje jer metadon jbga nije heroin, logichno, znachi postoji definitivno taj HIGH osecaj ali jednostavno nije to TO, i oni onda pribegavaju raznim akcijama, i vremenom su tako dohakali tim doktorima pa su nasli razne lekove chijom se kombinacijom sa metadonom dobija isti ili barem priblizni efekat ko kod heroina ali onda ne mogu da nastave lechenje u tim grupama jer ih izvale ovi shto vode te grupe da su razbiveni i onda ih skidaju sa metadonske terapije i vracaju na ulicu. Dokumentarac prati par likova od kojih su neki bili i preko 20 godina na heroinu a sad su 10-ak na metadonu i njihovo "lechenje" tokom nekih 2 i po godine.

http://www.imdb.com/title/tt0485777/

QuoteMETHADONIA is the borderland between high and straight, where recovering heroin addicts on methadone "maintenance" exist. Passing the time on benzos and other prescription drugs that enhance the methadone, addicts find themselves in Methadonia for years, or decades. Selected for the prestigious New York Film Festival and featured on HBO, this unflinching, intimate film reveals the culture of addiction through the eyes and lives of men and women stuck in Methadonia, holding on to the hope they will wake up one morning and not think about getting high.
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/methadonia-2005.html

David

Inace, od metadona se mnogo teze odvikava nego od horsa (odvikavanje znatno druze traje nego kod opijata, duza je i apstinentska kriza, plus, po opisima onih koji su je prosli, tek je to "pravi pakao", opet u odnosu na hors i sl.).
Funkcija metadonske terapije je prije svega psiho-socijalna, jer dzanki na njoj ne mora da bude na ulici i da se bavi kriminalom ne bi li nabavio dzank, moze da radi i sl.

U USA metadon, samo u manjim kolicinama nego u slucaju dzankija, vrlo cesto doktori uvaljuju osobama koje imaju i razne jace fizicke bolove usljed bolesti (znaci, onim koji nisu dzankiji), sto je opet povezano sa profitom industrije lijekova, iako, kao sto rekoh, odvikavanje od njega predstavlja pakao per se, jer se i ove osobe kasnije navuku na metadon.

Son of Man

A ima i onaj subokson i subutex, to su sad najnovija dostignuca, a subokson moz se u Beogradu nabavi za razliku od metadona opusteno u jednoj privatnoj klinici. Das pare i nosis. Ko ima para opusteno moz se gudra time reglarno a da ne mora juri metadon okolo naokolo.

Son of Man

High on Crack Street: Lost Lives in Lowell (1995)

U ovom dokumentarcu cete videti zasto je dobro shto krek ne moze da se nabavi kod nas, tj. barem ja nisam upoznat. Iz nekih razloga drzava/narko-mafija se jos nije odlucila da i to pusti u promet. Ako neko zna zasto nam nisu dali i tu izuzetnu priliku da se skroz upropastimo neka kaze, jer ja nisam pametan, mislim da to ima neke veze sa procesom proizvodnje a mozda i zato sto bi to onda unistilo poso sa heroinom, il' bi porasto broj krivicnih dela, ali zaista nisam siguran a voleo bih da znam. Znachi skroz surova pricha iz gradica Lowella, drzava Masachusets, gde je to tako normalno. E, a sigurno ste chuli za "crack houses" iz onih "crnachkih" filmova gde se narod skuplja, ko nekad sto se narod po nasim krajevima okupljao na prelo e tako se tamo narod okupi po tim kucama pa pushi krek. Pricha prati tri krek ovisnika tokom 18 meseci. Nisam ekspert ali ono sto sam naucio iz tako tih igranih fimova a najvise iz ovog dokumentarca je da je krek gudra na koju se narbrze navuces + najjeftinija je a samim tim i najzajebanija jer sto je droga jeftinija...pa jasno. Imali smo onaj dokumentarac o heroinu gde su deca, onda onaj o metadonu gde su ljudi u moze se reci godinama a ovo je neka jbmliga srednja generacija, moglo bi se reci chak i porodichni ljudi koji bash i nemaju porodice iz stanovitih razloga. Naravno HBO produkcija i to onda ne moz da omane. (60 min)

http://www.imdb.com/title/tt1052003/

Quote"High on Crack Street," an excrutiating close-up of three addicts, begins by switching back and forth between what remains of the textile mills that once made Lowell, Mass., a thriving city and the crack houses that have replaced them.
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/11/high-on-crack-street-lost-lives-in.html

Ghoul

ne znam dal je genijalan, proveriću, ali svakako vredi overiti:

Stolen Kosovo (documentary)

The documentary "STOLEN KOSOVO" was censored in the Czech Republic. The suffering of Kosovo Serbs is too much bias to be shown in national television.

That there can be no freedom of expression under the dictatorial regimes was confirmed yet again by the state-owned Czech TV, supposedly a "public service" which took part in the financing of the Vaclav Dvorak's documentary "Stolen Kosovo" prior to the Czech Government's recognition of the mafia state on Serbian territory, but now, after their FM announced recognition of the fake state, refused to air it.

According to the Czech daily Aktualne, the representatives of the state television justify their refusal to show the one-hour documentary about the suffering of the Serbs in Kosovo-Metohija province by claiming the documentary is "unbalanced" and marked with "pro-Serbian bias", so "the tone of the documentary could cause negative emotions". To which Dvorak responded that the same could be said for the "Holocaust documentaries, where the Nazi Germany 'side' and 'views' were also appropriately ignored".

The authors of the expertly filmed documentary, who did not hide their disappointment with the state TV's blatant censorship, said that, while the Serbian television archives were used in some segments of the film (like the scenes of NATO bombardment and the footage of the carnage and victims of NATO aggression), not a single penny was received from Serbia or from Serbs for making of the documentary. At the same time, they have challenged the censors hiding behind the New World Order claptrap about "bias" and "balance" -- convenient empty phrases thrown around whenever the truth needs to be smothered -- to point to a single statement, image or a segment that is incorrect or false. An invitation that has, thus far, remained unaddressed.

The film which was first scheduled to be shown on Czech TV on March 17, the anniversary of the latest pogrom against Kosovo-Metohija Serbs in 2004, and than delayed for April, has not been aired yet. After the Czech Government has issued an illegal recognition of the state carved out on the Serbian territory on May 21, it has become certain that the "Stolen Kosovo" documentary has been taken off the broadcast schedule entirely.

Having their work censored by the state TV, the authors took their documentary to the alternative broadcast -- YouTube, where they uploaded their film in six parts and where it has received a wide, predominantly Czech audience. The Czech television is now using that as an additional excuse for banning the documentary, saying that the authors have violated the Czech state TV's right to exclusivity. So, they refuse to air it, but retain the right to be the first to show it, even if they choose never to do so. A kind of logic that fits perfectly in the world where an executioner must get at least the same amount of PR time as it takes to air the unpleasant pictures of his victims.

DOWNLOAD:

Code:
http://rapidshare.com/files/109036524/UloupKos.part1.rar/
http://rapidshare.com/files/109038724/UloupKos.part2.rar/
http://rapidshare.com/files/109040369/UloupKos.part3.rar/
http://rapidshare.com/files/109042224/UloupKos.part4.rar/
http://rapidshare.com/files/109044028/UloupKos.part5.rar/
http://rapidshare.com/files/109045782/UloupKos.part6.rar/
http://rapidshare.com/files/109048068/UloupKos.part7.rar/
http://rapidshare.com/files/109048636/UloupKos.part8.rar/

PASS:

Code:
Anybody

SUBS: Serbian,English

Code:
http://rapidshare.com/files/128845060/Uloupene_Kosovo__zakazany_dokument_CT___czech_language_Xvid_TurZin_.rar.html

Ghoul

pogledah "STOLEN KOSOVO".

pa da, naravno: rumuni snimili najbolji film o NATO bombardovanju (a i šire), a sad česi snimili najbolji dok. o kosovu.

šta je sledeće?
finci snimaju bio-pic o slobi?
mađari - film o ustaškom genocidu u NDH?
portugalci rade film o ulozi mudžahedina u bosni?
san marino snima film o stradanju preostalih strba na kosovu?
:x  :x  :x

a za to vreme, paskaljoni snima MEDENI MESEC, koprodukciju sa albancima, dok goki marković juriša na oskara sa svojom apologijom bosanskih muslija u TURNEJI.

back to the chech:
neverovatno je kako su mudro, lepo, pregledno, jasno, nedvosmisleno i argumentovano uspeli da u samo sat vremena smeste SUŠTINU problema, od početka 20. veka pa do 2008.
vrlo gorak, ali zadivljujuće pošten i opominjuć film.
sjajno, sjajno!

Tex Murphy

Srbi su zaista jedinstveno glup narod.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Naravno, izvinjavam se svima koji bi mogli da se nađu uvrijeđenim ovom mojom konstatacijom, te stoga nudim da radi balansa izvrijeđam i neke druge narode s ovih prostora  :evil:
Genetski četnik

Ghoul

samo pazi KOGA i ŠTA proglašavaš 'narodima'!

Tex Murphy

Quote from: "Ghoul"samo pazi KOGA i ŠTA proglašavaš 'narodima'!

:wink:  Point taken.
Genetski četnik

ginger toxiqo 2 gafotas

...a koja je lozinka za gore navedene RS linkove za STOLEN KOSOVO???
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

дејан

...i kako se zove taj rumunski film?

valjda je ovo pass
Quote from: "Ghoul"
PASS:

Code:
Anybody

...barcode never lies
FLA

mafija_x

Quote from: "dejan"...i kako se zove taj rumunski film?

valjda je ovo pass
PASS:

Code:
Anybody

California Dreamin'
http://www.imdb.com/title/tt0449573/
izgubili smo se u sirini ideje

Ghoul

Quote from: "dejan"valjda je ovo pass
PASS:
Code:
Anybody

da, baš kao što i piše:
ANYBODY

Son of Man

A Summer in the Cage (2007)

Jedan od najboljih dokumentaraca na temu manichne depresiije tj. bipolarnog poremecaja zato jer prati samo jednog choveka tokom 7 godina (2000-2007) i sve njegove promene, psihotichne epizode, hospitalizacije itd. Josh jedan film koji je odlichan a za koji za sad ne mogu da nadjem linkove je Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive (2006) gde Stephen Fry poznati engleski glumac, secamo ga se iz Crne Guje, takodje ima problem sa bipolarnim poremecajem i tu on na manje brutalan nachin, kroz intervjue sa poznatima koji pate od te bolesti i iz svog iskustva prikazuje kako to otprilike izgleda. Zatim tu su i The Devil and Daniel Johnston (2005) pa i Crumb (1994) koje mozete naci na blogu, a kroz koje se takodje provlachi pricha o manichnoj depresiji ali mislim da je A summer in the cage najbolje prikazao kako izgleda kada chovek krene da pada u bezdan depresije sa najvisheg vrha jer za razliku od ostalih dokumentaraca gde se samo pricha o tome, ovde je to i dokumentovano na filmu. I bash zato na plakatu za film jasno pise "When do you turn off the camera ?" jer su prikazane situacije koje te emotivno razbiju, gde sva ta patnja izlazi na videlo a autor vise puta upada u moralnu dilemu dal' treba nastaviti sa snimanjem, pa na nekim mestima i gasi kameru. Znachi prvo ogroman PLUS tj. jedno ultra HIGH stanje slichno ekstazi a onda jos 10 puta jachi MINUS (duboka depresija) i to se tako smenjuje i ako se ljudi ne leche na pravi nachin to obichno vodi do suicida. Jako tezak film a samim tim i jako dobar jer jedno je pricha o toj bolesti a drugo su dokumentarni snimci i zato ga preporucujem svima jer dosta ljudi svuda u svetu pa i kod nas pati od bipolarnog poremecaja a da mi toga nismo ni svesni jer ih vidjamo samo kad su u kolko tolko normalnim stanjima a kada im zaista nije dobro povlace se u sebe, nema ih nigde. (82 min)

http://www.imdb.com/title/tt1196701/

Quote"A Summer in the Cage" is filmmaker Ben Selkow's feature-length documentary chronicling his friend Sam's battle with manic-depressive illness, also known as bipolar disorder. The film follows Sam for seven years as he suffers delusional manic episodes, battles paralyzing depressions, and tries to escape the legacy of his bipolar father who committed suicide when Sam was eight years old. By showing the difficult emotional impact of being bipolar on Sam, his family, all those who care about him and the filmmaker, "A Summer in the Cage" hopes to put a human face on an illness that affects millions of American families. But as this dramatic story unfolds and heads to an explosive standoff, it also becomes a unique tale about friendship and the ethical responsibilities of a documentary filmmaker.
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/12/summer-in-cage-2007.html

Kastor

Fraja je bilo po torentima (oba dela) prošle godine.

Edit: Ima i sada, proverio.
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Son of Man

Uspeo sam da nadjem i RS linkove  :wink:

Son of Man

Sick: The Life & Death of Bob Flanagan, Supermasochist (1997) :D

Sam naslov kaze sta mozete sve videti u ovom izuzetnom dokumentarcu koji nam priblizava svet Boba Flanagana, coveka koji je od malena imao cistichnu fibrozu i iako su mu prognozirali smrt do 20-te godine uspeo je da pozivi josh toliko i svashta svetu oko sebe poruci svojim performansima. I naravno ovde nema cenzure, znachi odma na pochetku upozorenje : film sadrzi sve ono shto se nekima i nece svideti ali i to je zivot, jer zaista kolko je film mozda shto se kaze "disturbing for some viewers" tolko je i iskren, dirljiv i videcete u odnosu Boba i njegove zene da ljubav stvarno ne zna za granice. A posebno je zanimljivo kako su to njegovi roditelji shvatili na pravi nachin, bez predrasuda, prihvatili su svog sina onakvog kakav jeste, i to je po meni hajlajt ovog vishe nego odlichnog dokumentarca. Evo i jednog rivjua na engleskom koji se meni svideo i za koji mislim da ce vam dati mnogo bolji uvid kolko je ovo jako, znachi samo "open mind and heart", jer bez toga dzaba sve :

Performance artist Bob Flanagan suffered from cystic fibrosis throughout his 42 years. This disturbing, poignant, and disarmingly funny documentary examines his odyssey to have control over his body through inflicting pain on himself. So much has been said and written about the more sensationalistic and shocking aspects of this movie but very little has been said about what it's REALLY about - the will to survive, and a suprising, moving love story. 'Sick' is one of the most honest movies ever made. Bob Flanagan let's us into his life in a way very few people have. He's a sadomasochist and does things most of us would never conceive of doing, sure, but by the end of this movie all you can think of is that he was a hell of a nice guy who will be surely missed by his family and friends. The hammer scene is unforgettable but much more confrontational are the scenes of Bob's death. These alone make this movie unique and truly impossible to forget. I strongly recommend this powerful movie to everyone with an open mind and heart.

http://www.imdb.com/title/tt0120126/

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/12/sick-life-death-of-bob-flanagan.html