• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

MAHAGONI HOL Save Stijepovića

Started by Boban, 25-10-2008, 22:50:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Ovo može da se kupi po ceni od 250 dinara na štandu deset metara od Belog Puta prema Platou, sa iste strane. U pitanju je složeno delo koje duboko ponire u fantastiku i unutrašnjost Zemlje.

Махагони хол, Саво Стијеповић, Конрас, 2008.

Махагони хол је неконвенционална и интригантна књига Сава Стијеповића, објављена код издавачке куће Конрас из Београда. Стијеповић (1970), који живи и ради у Чачку, досад је објавио две збирке поезије: Антологија универзализма (1994) и Декаденца (1996).
Махагони хол је исприповедан у првом лицу и подељен је у четири књиге. По жанру је најближи авантуристичком роману. Епизоде Махагони хола се крећу од реалистичких пустоловина до окултних, ониричких секвенци.
Ово је књига дубоко укорењена у савременој култури. Аутор сабира искуства и интересовања младог човека друге половине 20. века. Готово на свакој страници је омаж неком блуз или џез музичару, или цитат из неког књижевног дела.
Синтагма у наслову Стијеповићеве књиге разоткрива нам своје значење у трећем делу романа. Махагони хол је у измаштаној историји племена Атлока, који живе испод земље, граница, односно прелазно поље ка површини света. На том месту је записана њихова историја, али и земаљска историја која је некривотворена и тачна. Тако, махагони хол добија једно универзално значење, увек потпуно актуелно.
Главни лик Махагони хола Мартин Коман је отелотворење скептицизма у погледу идеолошких, националних и реалистичких питања. Он припада свуда, целом свету, а не припада нигде. Он није ни добар ни лош, он је највише онај отуђени потомак познатог нам  сувишног човека.
Стијеповићева прича је изузетно маштовита, сочна и луцкаста, а опчињеност пикантним детаљима и шашавим настраностима јунака Махагони хола одушевиће читаоце.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Počeo sam malo da čitam ovu knjigu.
Ovo je ludački pitko štivo, realno, daleko nad prosekom koji mi okupljeni oko kluba LK možemo sada da damo i daleko iznad najboljih dometa većine pisaca s kojima se busamo u grudi.
Ovaj čovek je jači od Malovića, pravi, zreo pisac.
Da li će da me smori ili neće da me smori to je druga stvar, ali u domenu objektivnog ovo je vrlo jaka stvar, u domenu subjektivnog, videćemo...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Ja sam ovu knjigu kupio pre par meseci u Beopolisu. Pročitao sam desetak strana i zaključio da je dobro, pa sam je ostavio da je na miru pročitam kad odem na odmor... Slažem se sa Bobanom...
Mica