• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Češka raketa, a ne bomba MASPOKa?

Started by Kastor, 09-01-2009, 18:23:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kastor

Česi oborili avion Jata

AVION "Jata" 1972. godine, čiji je pad jedina preživela stjuardesa Vesna Vulović, greškom je oborila protivvazdušna odbrana tadašnje Čehoslovačke. Zato je obaveštajna služba ove bivše države članice komunističkog Varšavskog pakta, izmislila priču da je u to vreme najveću avionsku nesreću u Evropi prouzrokovala bomba postavljena u DC-9, vlasništvo jugoslovenskog nacionalnog avioprevoznika.
Ovo stoji u zaključku dugogodišnjeg istraživanja nemačkog novinara Petera Hornunga Andersena, dopisnik ARD iz Češke, kome je sve vreme pomagao češki kolega Pavel Tainer. Detalje ovog otkrića, Nemac će otkriti za vikend.
- Zasad ne mogu da iznesem detalje istraživanja - kratko je za "Novosti" rekao nemački novinar.
Jitka Ungerova, portparol Kancelarije za civilno vazduhoplovstvo Češke, nije želela da komentariše otkriće.
- Mi nemamo šta više da kažemo o tome. To je evergrin tema kojom se s vremena na vreme i dalje bave pojedini novinari i mediji. To su spekulacije i mi se time ne bavimo. Naši stručnjaci ne žele da o tome daju svoje mišljenje - izjavila je za češku novinsku agenciju ČTK Jitka Ungerova.
I jedina preživala sa tog leta, stujuardesa Vesna Vulović, posle otkrića nemačko-češkog novinskog tandema, objašnjava da se i ranije o padu aviona i nagađalo.
- Kod mene su dolazili mnogi novinari, neki i pre mesec dana - navodi ona.
- Odavno sam rekla sve što znam. Ne želim dalje da ponavljam istu priču, jer mi nije do toga.
Letelica "Jata" pala je 26. januara 1972. godine na granici između Istočne Nemačke i Čehoslovačke, u planinama iznad Srpske Kamenice. U avion je bilo 29 putnika i članova posade. Čudom, u repu aviona pad sa visine od 10.000 metara, preživela je samo Vesna Vulović, koja je i ušla u Ginisovu knjigu rekorda.
Preživale stjuardesa "Jata", i heroina toga vremena, potvrdila je u četvrtak za "Novosti" da su se baš toga dana završavali vazdušni manevri armija članica Varšavskog pakta. Naš avion je i bio prvi koji je uleteo u taj prostor posle vojne vežbe.
- Leteli smo iz Stoholma
za Zagreb, a onda redovnom maršrutom za Beograd - objašnjava Vesna Vulović. - Bilo je oko 17 časova kada smo ulazili na vazdušni prostor Čehoslovačke, iz pravca Nemačke. Kao najmlađa stjurdesa sedela sam u srednjem delu aviona i to prilikom poletanja i sletanja, ali i u vanrednim situacijama.
Stjuardesa objašnjava da nije bila svesna šta se dogodilo prilikom eksplozije. Ona se ne seća ni šta se dogodilo.
- Imala sam sreće da me pronađe šumar Bruno Henke, nekada nemački sanitetski vojnik koji je nastavio da živi u Čehoslovačkoj - nastavlja preživela stjuardesa.
- Pomogao je da me prebace do bolnice u Češkoj Kamenici, gde sam lekarima na engleskom uspela da kažem kako se zovem. Ali, ni tih detalja se ne sećam. Kompletno medicinsko osoblje pored mene je ostalo tri dana i tri noći, sa dr Random na čelu.
Na Svetog Savu, lekari su uspeli da je povrate u život. Od tada, obeleževa ovaj sveti praznik. Tek posle nekoliko dana saznala je da niko od 29 putnika i članova posade nije preživeo, osim - nje.

DETALJI
DRŽAVNA komisija tadašnje Čehoslovačke zajedno sa kolegama iz SFRJ, koju je predvodio Jovan Popović, objavila je detaljan izveštaj o padu aviona "Jata". Pad je, prema njima, usledio posle aktiviranja eksplozivne naprave u avionu, koju su postavili teroristi. Na osnovu procene velike osiguravajuće kuće "Lojd", "Jat" je dobio odštetu.

TEŠKA PENZIJA BIVŠE STJUARDESE
VESNA Vulević je od 1991. godine u penziji. Primanja su joj vrlo mala i jedva sastavlja kraj s krajem.
- Živim u velikom stanu, koji sam pokušala da prodam - razočarana je nekadašnja stjuardesa. - Htela sam da kupim manji stan i da ostatak novca iskoristim da preživim. Ali, ništa mi ne ide od ruke.

BALKAN GLAVNA TEMA
GLAVNI autor istraživanja, Nemac Peter Hornung Andersen, stalni je dopisnik Radio ARD iz Praga i već duže vreme bavi se temama vezanima za Balkan. Pratio je i poslednja ratna zbivanja na području SFRJ. Do pre dve godine intenzivno je istraživao i ulogu mirovnih misija UN u svetu.

Izvor:Večernje novosti[/i]
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

cutter

Quotelekarima na engleskom uspela da kažem kako se zovem

Son of Man

Ladno Srpska kamenica :? , gde je to, da pripojimo sve to, gde su pali srpski avioni tu su srpske zemlje jbga, samo da to nije selo onih luzichkih srba  :(

Savajat Erp

Лужички Срби су фејкери!!! 8)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Boban

Pa to da su avion oborili Česi obelodanjeno je još krajem prošlog veka.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Kastor

Ni danas to nije zvanična verzija događaja, ovo je samo prvi put da se o time ozbiljnije zabavljaju van ovih prostora. Ali je čudno to što je cilj istraživanja nemačkog i češkog novinara da opovrgnu verziju po kojoj je V.V preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara. Tvrde da je u pitanju maximum 1000m, ali "detalje istraživanja ne mogu da saopšte"  :roll:
"if you're out there murdering people, on some level, you must want to be Christian."

Boban

Potpuno je svejedno da li padaš sa visine od 128 metara ili 11 kilometara; istom silinom treskaš u tlo; naime, 128 metara slobodnog pada je potrebno da se dostigne maksimalna brzina koju telo može razviti u atmosferi Zemlje

Kastor

Nije to poenta, 1000 metara nije dovoljno za Ginisa. E, zašto bi se neko time bavio...  :roll:

Boban

Možda ima sunarodnika koji je zveknuo sa 5000 metara.