• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

novinski strip

Started by colec, 20-01-2009, 23:39:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

colec

Najpre, pozdrav od najnovijeg clana foruma. Da ne duzim, procitah danas da je i dnevni list Press krenuo sa stripom, pa me interesuje koji dnevnici kod nas objavljuju (redovno) stripove. Ovako, kad se prisetim ,na brzaka, znam za Politiku (Hogar), Novosti (Popaj), Blic (strip koji obradjuje dnevnu politiku)....i ..da li je to sve? Da li se to stari dobri novinski strip vraca..... Nekada su Politika, Dnevnik i Novosti imali po 5-6 kaiseva dnevno.....

Alex

Eto sad je i Press pokrenuo strip satirične prirode, domaćih autora, nalik Blicu, ali valjda nedeljno.

Ne znam za Danas, odavno ga ne kupujem, jedno vreme su objavljivali Snupija.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

marlowe

Cini mi se da ne mogu da se setim jos necega, neki lokalni listovi imaju ponesto, ali kao da je novinki strip ponovo u usponu u Srbiji.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Gil-galad

Quote from: "Alex"Eto sad je i Press pokrenuo strip satirične prirode, domaćih autora, nalik Blicu, ali valjda nedeljno.

Ne znam za Danas, odavno ga ne kupujem, jedno vreme su objavljivali Snupija.

Danas u vikend izdanju, tačnije na poslednjoj strani vikend dodatka, izbacuje strip (po jedan kaiš) L. W. Gadomskog, inače člana redakcije. Satiričan osvrt na neki aktuelni događaj kod nas, ili u svetu. :)

colec

Pre neki dan pronadjoh komplet D stripa. To je bio pokusaj povratka stripa u dnevne novine . Naime, novosadski Dnevnik je pocetkom 2003. godine pokrenuo ovaj strip dodatak koji je izlazio ,cini mi se, utorkom ili sredom i izdrzao citavih 20 brojeva. Sesnaest strana A4 novinskog papira ,po formuli :15 strana domaceg stripa (dominirao je Bane Kerac) + 1 strana tekstualnih priloga iz pera V.Fumetija i I.Bakica. Iako su stripovi bili reprizni , steta sto D strip nije zaziveo. Mozda neko ponovo pokusa?(cisto sumnjam)

marlowe

Quote from: "colec"Pre neki dan pronadjoh komplet D stripa. To je bio pokusaj povratka stripa u dnevne novine . Naime, novosadski Dnevnik je pocetkom 2003. godine pokrenuo ovaj strip dodatak koji je izlazio ,cini mi se, utorkom ili sredom i izdrzao citavih 20 brojeva. Sesnaest strana A4 novinskog papira ,po formuli :15 strana domaceg stripa (dominirao je Bane Kerac) + 1 strana tekstualnih priloga iz pera V.Fumetija i I.Bakica. Iako su stripovi bili reprizni , steta sto D strip nije zaziveo. Mozda neko ponovo pokusa?(cisto sumnjam)

Da, i ja imam taj komplet. To je po meni dobar recept, samo sto je D strip imao problem sto je sam Dnevnik totalno pukao sa tirazom i prodajom, i danas je tako. Drugi problem su bili reprizni stari stripovi i losa stampa. No, to i ne bi bilo presudno po meni ako bi u pitanju bila neka tirazna novina.
Mozda se tako nesto bas i sprema...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

colec

A sada malo istorije(nostalgije)... secam se ,kao klinac da su sedamdesetih Vecernje novosti dominirale po broju strip kaiseva.
Bili su tu Cisko kid, Ben Bolt, Porodica Tarana, Svrca, nesto ranije Julija Dzons. Dnevnik je imao cini mi se, Garta, Politika obavezne Mikija i Paju.U Ekspres politici imali smo Denisa ( u jednoj kocki ).
Verovatno sam neke likove (nenamerno ) ispustio.

Axle Munshine

Mnogo sam voleo tog Ciska u V.Novostima tih sedamdesetih...svaki kais mi je bio malo remek delo...prava poslastica za klinca koji guta vestern... :lol:  :wink:
...Du hast mich...ich hasse dich...sagt Rammstein...

colec

Slazem se, i meni je Cisko bio omiljeni strip u Novostima. Nesto mislim, kad pomenuh Novosti, mozda je ovo neocekivano pojavljivanje Popaja nagovestaj renesanse novinskog stripa u nas.Samo kad bi urednici dnevnih listova malo obratili paznju na npr. http://www.kingfeatures.com/comics/index.htm moglo bi se tamo pronaci svasta lepoga, a neverujem da je licenca nesto preterano skupa. Ajmo novine, navalite na stripove!

colec

Susjedi su se aktivirali sto se tice novinskog stripa. Zagrebacki Vecernji list od pre nedelju dana objavljuje svakodnevno Popaja, Spidermana i Fantoma. Svaka cast! Sta nase novine cekaju? Verovatno izlazak iz SEKE.  :)

delboj

Quote from: "colec"Susjedi su se aktivirali sto se tice novinskog stripa. Zagrebacki Vecernji list od pre nedelju dana objavljuje svakodnevno Popaja, Spidermana i Fantoma. Svaka cast! Sta nase novine cekaju? Verovatno izlazak iz SEKE.  :)
Ако је Попаја, зашто онда није и Спајдермена? :)

Некад је Фантом дуго објављиван у Вечерњим новинама које је издавало сарајевско Ослобођење, прегледао сам дио тог у библиотеци за потребе пописа, дневни каишеви су објављивани више од 10 година.

colec

Dobro delboj , izvinjavam se za Spidermana... salim se. Nego, koristim priliku da ti odam priznanje za popise raznih edicija koje si uradio, prilicno su mi pomogli prilikom trazenja pojedinih stripova i izdanja. Svaka cast! Pozdrav od mene

delboj

Quote from: "colec"Dobro delboj , izvinjavam se za Spidermana... salim se. Nego, koristim priliku da ti odam priznanje za popise raznih edicija koje si uradio, prilicno su mi pomogli prilikom trazenja pojedinih stripova i izdanja. Svaka cast! Pozdrav od mene
Хвала, драго ми је да су пописи неком помогли.

delboj

У Супер ЕКС алманаху 1 пише да је Мандрак објављиван у Ескпрес Политици. Да ли неко зна нешто више о томе, да ли се мисли на објављивање у новинама или је било неко друго издање? Нашао сам податак да је прије 1940. у загребачком Јутарњн листу излазио Мандрак као новински стрип, али не знам ништа детаљније.

Boban

Moje iskustvo sa SF bibliografijom je da se po Bosni objavljivalo sve i svašta, čak i sredinom osamdesetih. Tu pre svega mislim da brojna dela poznatih autora bez autorskih prava jer je valjda Bosna kao region bio van vidokruga glavnih tokova svega pa i stranih nadzirača. Imali su gomilu nekih bizarnih nedeljnih izdanja u kojima je bilo zaista svega i svačega, priča, stripova...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

delboj

Па врло је могуће, иако немам конкретних информација. Оно што знам да је у Вечерњим новинама које је издавало сарајевско Ослобођење од 1964. па у наредних десетак година објављиван Фантом као новински стрип. Али мислим да је то било регуларно.

Тобијеве новине су биле као неки пират, иако су регистроване у Народној библиотеци Србије.

Али Ескпрес Политика је београдско издање. Оно што мене занима је да ли се неко сјећа да ли је Мандрак 60-их или 70-их објављиван ту као новински стрип или је било неко посебно издање? Ту информацију сам једино нашао у Супер ЕКС алманаху 1.

delboj

Преко 1300 пута прегледана тема и нема никог ко би се сјећао да ли је било ових стрипова у још неким новинама. Претпостављам да су и Мандрак и Фантом излазили у бар још неким новинама, али немам идеју како то сазнати.