• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nešto do života(kratka priča, komenti su dobrodošli)

Started by lazmodar, 04-02-2009, 14:33:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Quote from: "scallop"
Quote from: "varvarin"
Quote from: "scallop"Ovo je sigurno gramatički nepravilno. I, "mrtvački položaj" je isto što i "turnirski konj".

Ajd i ja da dosolim. Šta fali turnirskom konju?

Tabernakul.

...i oka rujna vina, da imaš čime da se zabaviš, dok čekaš u redu za tabačinu.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Ghoul

đavo i ja smo na 'ti', njega ni za šta ne krivim.

znači, guziš se?

edit: ne, kornelije, ne tiiiii!!!!!

pitanje je za ove hobite, ajine i tako te što se bune da ste mnogo raščmarili ove would-be pisce!
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Quote from: "Ghoul"
znači, guziš se?

edit: ne, kornelije, ne tiiiii!!!!!!

Uf!
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

lazmodar

jeste dosta rečenica užas, jesam pisao priču negde oko 12min i jesam je prepravljao dobrih 3min ali sam takođe siguran da priča ima potencijala.
da, jesam okačio nedorađenu, amatersku, jezički neuspelu priču
i da, vidi čuda i bezobrazluka, očekujem kritiku koja se može nazvati kritikom...ali možda sam lud, glup i naivan pa su i moja očekivanja podjednako luda, glupa i naivna

QuoteElem, da ne ispadne da sam samo došao da se svađam, moje kritike na priču su pre svega to da ona nema suštinsko simboličko središte. Kako glavni lik nema nikakvu karakterizaciju (tj. umesto toga je u središtu priče neki modernistički univerzalni čovek), njena motivacija da učini fatalnu egzistencijalnu grešku na koju je gatara upozorava naprosto nije jasna pa samim tim priči fali bilo koja vrsta simboličke težine ili barem pouke. Nema uzroka i posledice već više sekvence događaja koji nisu baš najkonzistentnije povezani.
Zbog čega glavni lik mora da bude karakterizovan? Kakve su to dogme? Možda je namerno ostavljen kao skica, kao opšta figura, kao individua bez individualnosti. Motivacija ti nije jasna, ok, zašto to odmah uzimaš kao neki defekat? Koja je motivacija bilo koje osobe koja uključi tv da gleda velikog brata i ako zna da će nahraniti mozak govnima tim potezom? Koja je motivacija deteta kome se kaže da ne dira utikač a ono posle toga jedva čeka momenat da čačka taj isti utikač? Mislim...možeš ti to i bolje.
A za pouke u priči se valja obratiti učiteljici, ona traži zajedno sa decom pouke u bukvaru.
Nema uzroka i posledice? Pa ne znam više...ako ova priča nije lanac uzroka i posledica onda uredu...

Quote"Pisac" je već u naslovu topika tražio komente, a ne komentare. Toliko o njegovom poznavanju jezika kojim piše.
bože :roll: :roll:  :roll:

zakk

eh, vidim ja da imamo problem već od koncepta "priče".
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

Quotejeste dosta rečenica užas, jesam pisao priču negde oko 12min i jesam je prepravljao dobrih 3min ali sam takođe siguran da priča ima potencijala.
i da, vidi čuda i bezobrazluka, očekujem kritiku koja se može nazvati kritikom...ali možda sam lud, glup i naivan pa su i moja očekivanja podjednako luda, glupa i naivna

Ti nas, ipak, zajebavaš... Sada mi je lakše...  :)
Mica

Perin

I sta si ti ocekivao? Postavio si pricu koju si pisao 12 minuta kako tvrdis, na forum pun pisaca, i ocekujes jel' hvalospeve neke? Da ti ljudi kazu: "joj ekstra je, ma cova, ti imas potencijala da budes drugi Herman Hese!" Zabij se tamo odakle si dosao i kad napises nesto u sta si ulozio truda i vremena, onda se javi.

Boban

Na ovom forumu retko su početnici kačili priče; mislim da to treba ukinuti definitivno.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Perin

Ne slazem se; samo trebaju ljudi da shvate da za pisanje treba ozbiljnosti i truda, da se treba obratiti nekome ko vec ima iskustva u tom polju. Napises pricu, posaljes nekom ko zna da pise - on kaze da je sranje. Napises drugu, posaljes - on kaze da je sranje.I tako pises, pises, pises dok jednom ne bude sranje. A sve vreme tu ti je ''mentor'' koji te vodi kroz to jer zna kako biti pocetnik jer je iskusio to na svojoj kozi. E, tek onda, nakon dosta vremena i truda mozes da se odvazis na korak i da postavis pricu na forum gde se ljudi razumeju u pisanje. Bar je meni taj redosled ocigledan i logican.

Boban

mda, ali vidiš da ima raznih... dakle, prvu svoju izdrkotinu od 12 minuta nam je ponudio ovde; što bi se bre neko smarao oko njega? Još jedan ovakav i niko više neće ni hteti da se zamajava sa pričama početnika.
Internet trpi sve.
Hartija trpi sve.
Nema spasa od nepismene žgadije.

lazmodar

bobane uredu je, pobedio si  :roll:

@perin
nisam očekivao ni jednu pozitivni kritiku, to jest potajno sam se nadao da se pojavi možda jedna ali sam se definitvno nadao konstruktivnim negativnim kritikama...a ispade da sam njih dobio jednu, eventualno dve  :)

Ghoul

Quote from: "lazmodar"nisam očekivao ni jednu pozitivni kritiku, to jest potajno sam se nadao da se pojavi možda jedna ali sam se definitvno nadao konstruktivnim negativnim kritikama...a ispade da sam njih dobio jednu, eventualno dve  :)

slušaj, momče.
vrhunac je BEZOBRAZLUKA da izneseš pred ljude nešto smućkano za 15ak minuta i da se onda potajno nadaš "konstruktivnim negativnim kritikama"!
DOBIO SI OVDE DALEKO VIŠE KONSTRUKTIVNIH PRIMEDBI NEGO ŠTO IH REALNO ZASLUŽUJEŠ.
to što ti ne umeš da ih vidiš niti da iz njih nešto naučiš, TVOJ je problem.

zamisli da si neko jelo koje zahteva poman odabir materijala, detaljnu pripremu i pečenje, a onda i da malo odstoji nakon toga, ti smandrljao za 15 minuta i tako, polupečeno, sa polovnim i polu-ukvarenim polu-sirovim sastojcima izneo pred goste.
a kad oni počnu da bljuju, ti se još duriš na njih što nisu tolerantni prema tebi: pa ti si samo hteo da im za 15 minuta smućkaš jelo koje pravi kuvari spremaju satima.

pa kakva crna tolerancija, ČIME si je zaslužio?
ti si kuvar-amater, proizvođač zbrzanih bućkuriša, diletant koji nije zaslužio dozvole za bavljenje kulinarstvom i vrhunsko je nevaspitanje to što još kukaš kako si neshvaćen!

mac

A da mi lepo sumiramo ovu temu? Zaključak mladom piscu je da ne potcenjuje svoju publiku. Postoje i drugi forumi sa drugačijom publikom, tu su recimo forumi na //www.sf-serbia.com, //www.sftim.com, naravno i Art-Anima, //www.art-anima.com, a sigurno ima i drugih foruma gde je moguće "prodati" i ovakvu priču.

Ovde su ljudi oštri, ali mladi pisac treba da zna da su oni oštri i jedan prema drugom. Umeju i da se raspravljaju i posvađaju, i da privremeno prestanu da pričaju međusobno. Takvi su ljudi, i ovo je takav forum. Ne treba brkati oštrinu sa neprijateljstvom.

Mladi pisac je pritom i dobio neke konstruktivne primedbe, tako da nije sve bilo uzalud, ali treba da shvati je površnost ovde jednako greh kao i spamovanje, trolovanje, rasizam, i ostali prekršaji netikecije. Zapravo površnost neke iritira na posebnom nivou.

Tako mu je to.

Perin

Tako je kako je mac rekao. Ovde su ljudi takvi i forum je takav. Dobio si kritika, mada na ostar nacin; nemoj to uzimat' toliko k srcu. Samo sledeci put se vise i ozbiljnije potrudi, inace ces biti razapet na krst  :wink:

Tex Murphy

Otkad je to rasizam grijeh?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

angel011

Quote from: "lazmodar"jeste dosta rečenica užas, jesam pisao priču negde oko 12min i jesam je prepravljao dobrih 3min ali sam takođe siguran da priča ima potencijala.
i da, vidi čuda i bezobrazluka, očekujem kritiku koja se može nazvati kritikom...

Nije čudo, ali jeste bezobrazluk da ma od koga očekuješ da uloži više truda u čitanje i kritiku tvog teksta nego što si ti uložio u pisanje i ispravljanje.
We're all mad here.

lazmodar

@ghoul
Vratiću se ja uskoro sa nekim vrlo ozbiljnijim radom, ne predajem se tako lako. xjap

stvarno nisam bio svestan činjenice da na ovom forumu ima toliko ozbiljnih ljudi koji očekuju dela spremna za izdavanje or whatever, sada znam...bez dobro isklesanog teksta se ne pojavljujem, izvinite na uznemiravanju xjap

i dalje stoji da određene postove ovde metaforički vidim kao šutiranje u glavu i pljuvanje u lice...al dobro :)

Cornelius

Quote from: "lazmodar"
i dalje stoji da određene postove ovde metaforički vidim kao šutiranje u glavu i pljuvanje u lice...al dobro :)

...bolje i to, nego da me niko i ne primeti.

Cornelius

Hobit

Lazmodare, ne paniči
Likovi na ovom forumu se ponašaju kao da su komisija za dodelu Pulicerove nagrade.
Koji su to uspesi "pisaca" koji se javljaju na ovom forumu?
Koja su to njihova epohalna dela?
Ko ih štampa, u kom tiražu, gde se mogu kupiti...?
Uglavnom, potpisali su po nekoliko kratkih priča objavljenih u "Emitoru", i to pre 15-20 godina, i sada "jašu" na tome, to je referenca.
Koje je Bobanovo poslednje "delo"? Šta je napisao? Porodio je Nekronomikon, predstavio ga je kao izdavačko čudo... Ne piše ništa, a soli pamet onima pokušavaju nešto da urade.
Cornellius? Zašto on ne postavi nešto na net, da pokaže vama, početnicima kako treba da se piše.
Scallop? Ima roman u pripremi... Kako je krenulo - izaći će posthumno.
Perin? Pojma nemam ko je taj. Verovatno i on dugo radi na nečemu, očekujući Nobela.
Ghoul? Šta reći?! Taj je budala
Bez veze. Zašto je toliki greh to što si postavio priču koju si pisao 15 minuta? To ih je uvredilo, takve veličine...
Priču koju sam ja postavio na forum, pisao sam 5 minuta. Pa šta?! I nije bilo puno kritika, mnogi su se prepoznali, valjda.
Vuku me za jezik, planiram da postavim priču na koju ću potrošiti pola sata, a onda će Boban verovatno da ugasi forum.
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

Tex Murphy

BOGI??????????????  :shock:
Genetski četnik

Meho Krljic

Quote from: "lazmodar"Zbog čega glavni lik mora da bude karakterizovan? Kakve su to dogme? Možda je namerno ostavljen kao skica, kao opšta figura, kao individua bez individualnosti. Motivacija ti nije jasna, ok, zašto to odmah uzimaš kao neki defekat? Koja je motivacija bilo koje osobe koja uključi tv da gleda velikog brata i ako zna da će nahraniti mozak govnima tim potezom? Koja je motivacija deteta kome se kaže da ne dira utikač a ono posle toga jedva čeka momenat da čačka taj isti utikač? Mislim...možeš ti to i bolje.
A za pouke u priči se valja obratiti učiteljici, ona traži zajedno sa decom pouke u bukvaru.
Nema uzroka i posledice? Pa ne znam više...ako ova priča nije lanac uzroka i posledica onda uredu...

Heh... pa ako si smerao da ti glavni junak bude kamijevski modernistički 'prazan' i da odsustvo motivacije bude nekakva neizgovorena metafora za odsustvo ili beskorisnost slobodne volje, onda si to slabo napisao. Priča u kojoj čitalac ne može da prepozna simbolički sadržaj u kauzalonosti (ili barem u toj pouci koju pominjemo) je slaba priča. Tehnički, estetski, kako već voliš. Meni u ovoj priči upravo to nedostaje. Ovde se događaji hronološki dešavaju jedni za drugima ali ne proističu jedni iz drugih.

Cornelius

Quote from: "Hobit"
Lazmodare, ne paniči
Likovi na ovom forumu se ponašaju kao da su komisija za dodelu Pulicerove nagrade.
Koji su to uspesi "pisaca" koji se javljaju na ovom forumu?
Koja su to njihova epohalna dela?
Ko ih štampa, u kom tiražu, gde se mogu kupiti...?
Uglavnom, potpisali su po nekoliko kratkih priča objavljenih u "Emitoru", i to pre 15-20 godina, i sada "jašu" na tome, to je referenca.
Koje je Bobanovo poslednje "delo"? Šta je napisao? Porodio je Nekronomikon, predstavio ga je kao izdavačko čudo... Ne piše ništa, a soli pamet onima pokušavaju nešto da urade.
Cornellius? Zašto on ne postavi nešto na net, da pokaže vama, početnicima kako treba da se piše.
Scallop? Ima roman u pripremi... Kako je krenulo - izaći će posthumno.
Perin? Pojma nemam ko je taj. Verovatno i on dugo radi na nečemu, očekujući Nobela.
Ghoul? Šta reći?! Taj je budala.

HOBITE! MAJSTORE!!! Kako si nas skrozirao!!! Pa, ja ovo nisam video do danas!!! Ne moze pred tobom nista da se prikrije!! Ni nasa sterilnost, ni nasa neuspesnost, ni nas manjak objavljenih tekstova, ni nase neznanje, niti nasa arogancija u odnosu na decu.

Ja bih samo dodao, da sad moze da nam se prikci i nasa prozirnost u odnosu na hobite.  xjap  xrotaeye  xlove5

Ghoul

hobit je retard, to je svakom dobronamernom građaninu jasno.

ko još obraća pažnju na njega i njegovo trtljanje?

Hobit

Eto, vidiš lazmodare, ima korektnih (retki su), ima neuspešnih, a prosvetljenih, od kojih možda nešto i bude, a, kao što rekoh, ima i budala od kojih nikada ništa neće biti i kojima je najveći spisateljski domet preko 15000 tupavih postova na nekom forumu

angel011

Quote from: "Ghoul"hobit je retard, to je svakom dobronamernom građaninu jasno.

ko još obraća pažnju na njega i njegovo trtljanje?

Ti, inače ne bi komentarisao. :evil:
We're all mad here.

Cornelius

Ucitelj Hobit: "ima korektnih (retki su), ima neuspešnih, a prosvetljenih, od kojih možda nešto i bude, a, kao što rekoh, ima i budala od kojih nikada ništa neće biti"

O, hvala ti Ucitelju Hobite... Prosvetli nas jos nekom od tvojih misli i pomozi nam da izadjemo iz jalovosti, mraka i mizerije.  xknuddel

xflowy  xflowy  xflowy  xflowy
Hare Hobit Hare Hobit
Hobit Hobit Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare!

Ghoul

međutim, lazmodare, nemoj da zaboraviš i najbrojniju kategoriju:
to su ti ovi bedni anonimusi, poput hobita, koji iz mraka svojih rupa prtkaju i pljuckaju na ljude za koje se zna ko su i šta su.
nema ništa slađe nego kad svoju bednu i nebitnu egzistenciju sakriješ iza nicka, pa se onda kurčiš po forumima.
pazi ti samo tog majmuna – on našo da deli dijagnoze i epitete ljudima koji su nešto ipak URADILI!

ja imam preko 15.000 postova na forumu, to je tačno, ali ZAJEDNO sa njima imam i 6 knjiga potpisanih mojim imenom (hobit za njih ili ne zna ili ne želi da zna, ali mu to ne smeta da pljucka svoju bedastu kiselinu oko sebe);
a ti hobite, šta ti imaš – 100ak potpuno bezvrednih, tupavih postova na ovom forumu, i... šta još?
šta tebe čini arbitrom za bilo šta, a naročito za fantastiku?
osim što prtkaš po forumima, šta TI imaš da staviš na sto što bi tvoj anonimni sud činilo vrednim za bilo koga?

varvarin

ja imam preko 15.000 postova na forumu, to je tačno, ali ZAJEDNO sa njima imam i 6 knjiga potpisanih mojim imenom

Ej, imao bi 8 knjiga da imaš manje postova!!

Ghoul

Quote from: "varvarin"Ej, imao bi 8 knjiga da imaš manje postova!!

ništa ne brini: moja SEDMA knjiga biće: IZABRANI POSTOVI.

izdavač: Everest Media,
bogato ilustrovano,
sa predgovorom Bobana Kneževića
i pogovorom Radmila Anđelkovića;
stručni recenzent: "Hobit"
:!:

Usul

Nije to lose. Ima jedan argentinac koji je objavio vec tri knjige sastavljene od postova na svom blogu (http://orsai.es/lib.php).

Niko to jos nije radio sa forumskim postovima. Verovatno bi bio prvi :)
God created Arrakis to train the faithful.

Ghoul

Quote from: "Usul"Niko to jos nije radio sa forumskim postovima. Verovatno bi bio prvi :)

šta da ti kažem? oduvek sam bio cutting edge! 8)

Hobit

Quote from: "Cornelius"Ucitelj Hobit: "ima korektnih (retki su), ima neuspešnih, a prosvetljenih, od kojih možda nešto i bude, a, kao što rekoh, ima i budala od kojih nikada ništa neće biti"

O, hvala ti Ucitelju Hobite... Prosvetli nas jos nekom od tvojih misli i pomozi nam da izadjemo iz jalovosti, mraka i mizerije.  xknuddel

Hare Hobit Hare Hobit
Hobit Hobit Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare!

Naravno Corneliuse, ti si moj favorit ovde, tebi ću uvek rado izaći u susret korisnim savetom ili dobronamernom kritikom. Budeš li se družio samnom, ovde, možda od tebe nešto i ispadne. Ako ništa drugo, bar korektan sagovornik.

@Ghoule, ti si, definitivno, nepopravljiva budala, tebi više neću da udelim ni jedan savet, neću te više podsećati ni kada zaboraviš da uzmeš terapiju, pa vidi šta ćeš.

Ghoul

Quote from: "Hobit"pa vidi šta ćeš.

pa propašću, šta drugo čovek može da uradi BEZ hobitovih saveta?  :cry:

mac

Ajde sad da se vratimo na temu, a to su saveti mladim naraštajima. Nešto tipa kako treba i ne treba pisati. Evo na primer: "sa mnom" se piše odvojeno.

Hobit

Quote from: "varvarin"Ej, imao bi 8 knjiga da imaš manje postova!!

ništa ne brini: moja SEDMA knjiga biće: IZABRANI POSTOVI.

izdavač: Everest Media,
bogato ilustrovano,
sa predgovorom Bobana Kneževića
i pogovorom Radmila Anđelkovića;
stručni recenzent: "Hobit" :!:

I neću ti raditi recenziju, to neka ti završi ovaj mac, vidiš kako lepo pronalazi greške i dlake po jajcima

Ghoul

Quote from: "mac"Ajde sad da se vratimo na temu, a to su saveti mladim naraštajima. Nešto tipa kako treba i ne treba pisati. Evo na primer: "sa mnom" se piše odvojeno.

nemoj da ga iZprovociraš!
hobit je veliki znalac za pitanja jezika i pisanja!
:twisted:
u svakoj knjižari možeš da nađeš onaj njegov roman, pisan pod pseudonimom Dž. R. R. Tolkin, i da se diviš toj magiji jezika i čarobnjaštvu reči, bogatstvu imaginacije i lepoti stila – ukratko, svim onim kvalitetima koji ga i na ovom forumu čine neprikosnovenim arbitrom za sve što se tiče pisanja.
hobit zna Znanje.
on je najbolje čuvana tajna srpske fantastične književnosti.
:evil:

Cornelius

Naravno Corneliuse, ti si moj favorit ovde, tebi ću uvek rado izaći u susret korisnim savetom ili dobronamernom kritikom.

:D  :D  :D  :D  xremyb

Hvala, hvala, hvala, hvala... Sad znam da cu uspeti u zivotu.  xukliam

Šta će mi život bez tebe Hobite
Kad drugog Ucitelja ne želim da imam
Sanjam te sanjam skoro svake noći
Samo si ti u duhu mom.

pilot babo

Dobro je da ima ovako divnih osoba kao što je Cornelius. Bez njegovog razumnog i pristojnog ponašanja, Hobit bi sigurno napustio ovaj forum, pun iskompeksiranih ludaka, a to bi bio veliki gubitak, o, gospode, teško je i zamisliti kakav...
Vasionskog broda svemirom što hoda, Pilot lično, to sam ja.

Perin

Dajte ljudovi, dosta prepucavanja. Coveku su saveti i kritike date, kakve su da su. Zasto se ne otvorio ovde poseban topic sa naslovom: "Kako pisati?" Ili tako nesto...za mlade narastaje, buduce pisce i tako to...i lepo tu da iskusniji pisci daju savete mladjim generacijama, i gotova stvar. A sa ovom temom da vise zavrsimo.

Boban

Ali ko želi da mladi nauče da pišu pa da nam posle sole pamet?

Hobit

Quote from: "Ghoul"hobit zna Znanje.

Naravno, Ghoule, a imam i najveći....od, ovde prisutnih

Hobit

Quote from: "Boban"Ali ko želi da mladi nauče da pišu pa da nam posle sole pamet?

...i otimaju hleb

Tex Murphy

QuoteEvo na primer: "sa mnom" se piše odvojeno.

Tačno, ali "samnom" se piše zajedno  :wink:
Genetski četnik

Hobit

Quote from: "Harvester"
QuoteEvo na primer: "sa mnom" se piše odvojeno.

Tačno, ali "samnom" se piše zajedno  :wink:

Naravno da se piše zajedno

Cornelius

Ucitelju, svaka tebi cast, ali tu ti ne vredi znanje, nego stolarski metar, tako da mozes da cestitas meni, tvom najdrazem uceniku, da sam, jedino u tome, uspeo da te prevazidjem.

Prastaj, Ucitelju.  xjap

Petar Severni

nemaš, batice!
30 cm (with a vengeance!)

Cornelius

A, ovde smo brojni. Ma, Srbi su od vajkada bili kurcevit narod.

lazmodar

Quote from: "Meho Krljic"
Quote from: "lazmodar"Zbog čega glavni lik mora da bude karakterizovan? Kakve su to dogme? Možda je namerno ostavljen kao skica, kao opšta figura, kao individua bez individualnosti. Motivacija ti nije jasna, ok, zašto to odmah uzimaš kao neki defekat? Koja je motivacija bilo koje osobe koja uključi tv da gleda velikog brata i ako zna da će nahraniti mozak govnima tim potezom? Koja je motivacija deteta kome se kaže da ne dira utikač a ono posle toga jedva čeka momenat da čačka taj isti utikač? Mislim...možeš ti to i bolje.

Heh... pa ako si smerao da ti glavni junak bude kamijevski modernistički 'prazan' i da odsustvo motivacije bude nekakva neizgovorena metafora za odsustvo ili beskorisnost slobodne volje, onda si to slabo napisao. Priča u kojoj čitalac ne može da prepozna simbolički sadržaj u kauzalonosti (ili barem u toj pouci koju pominjemo) je slaba priča. Tehnički, estetski, kako već voliš. Meni u ovoj priči upravo to nedostaje. Ovde se događaji hronološki dešavaju jedni za drugima ali ne proističu jedni iz drugih.
Ali nema odsustva motivacije, to sam hteo da ti kažem u svom pređašnjem postu. Kako ne možeš to da vidiš? Zar je teško motivisati osobu da pogleda sudbini u lice, da vidi šta se krije iza ugla? Ne znam da li o istim okvirima motivacije govorimo...ovo jeste motivacija za konkretno preduzetu akciju ali je ujedno i srž(i opšte mesto), jer bi se svako od nas bar na trenutak zapitao da li da pogleda u tu kartu ako već i ne pogleda bez razmišljanja. Radoznalost je posledica čovekove nesavršenosti, to jest čovekove nesposobnosti da sve zna, tako da smo svi mi u korenu radoznali, a samim tim smo i žrtve, kao i mačka koju je ubila ista ta radoznalost. Ako već hoćeš širu motivaciju onda je to prosta želja za životom i borba protiv smrti, protiv košmara koji je proganja, koji miriše na onostrano...ona želi da sazna to onostrano da bi mogla da se bori protiv njega...ali samom spoznajom ona postaje deo toga i  spušta zavesu....