• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta igram(o)

Started by cutter, 05-02-2009, 04:55:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

milan

Zbog gomile poslova koji su me saleteli sa svih strana u poslednjih pola godine, nisam stizao nista da igram... ali, kod mog dilera se pojavio Dark Souls 2 juce, ocekujem ga do ponedeljka, i krecem da javljam utiske.

Petronije

Arm the Homeless

Meho Krljic

Ne, to je Xbox 360 verzija. Video sam je jutros na warez sajtovima. PC verzija izlazi 25 Aprila.

Petronije

Uf, znaci Milan ce je igrati mesec ipo dana pre mene.

Zasluzio je, ipak je on najozbiljniji igrac ds-a na sagiti i najvise puta je obrnuo. Ocekujemo iscrpan izvestaj.
Arm the Homeless

Perin

Pored Spec Ops: The Line koji sam ovde spominjao a pre koji dan završio, dogurao sam do kraja i Karateku. Zanimljiva igra, jednostavna, podseća na Kung Fu Strike: WArriors Rise, ali nije toliko teška - više bih je nazvao igrom za ubijanje dosade, za razbibrigu. Meni je dosta legla - igra nije dugačka, čak bih i rekao da je dosta kratka, prešao sam je iz drugog pokušaja, a čitav gejmplej je trajao nešto malo manje od sat i po - svakako, ako nemate nekog preteranog vremena a radi ste da se pohvalite da ste neku igru prešli, isprobajte ovaj naslov.

https://www.youtube.com/watch?v=Jf8mQyY77X0

Morningstar

QuoteFlappy Bird nisam probao, al' Maverick Bird jesam. I super je. Moj skromni rekord je 9

Ja sam otkrio da Flappy Bird zapravo savrseno hrani ne samo mazohisticke nego i sadisticke porive. Gresno je zadovoljstvo posmatrati ne-gamere i devojke kako udaraju u prvu cev i ne mogu nikako da je predju, ma koliko pokusavali, uz saosecajno tapsanje po ramenu i oprezno ohrabrivanje... Neka gorim u paklu, ali to je za sve godine suptilnih i manje suptilnih posalica na racun svih geekova ovog sveta.

Ako mozak trokira suocen sa najjednostavnijom game mehanikom, sta ce tek biti ako nas napadnu zombiji, vanzemaljci, sile mraka i haosa?
sve price su Anansijeve.

Meho Krljic

Jasno je da ćemo preživeti samo mi koji smo se godinama tesali i spremali na zombi apokalipsu.  :lol:

Šalim se, ali, sad šalu na stranu, igre svakako čoveka (ili dete) poboljšaju u nekoliko smislova, od jednostavne oko-ruka koordinacije (Flappy Bird i klonovi) preko sposobnosti da brzo shvatiš i analiziraš vizuelno prikazanu informaciju i odabereš optimalan odgovor (sve od Dooma i klonova, preko Dijabla i klonova) pa do ozbiljnijih zadataka upravljanja resursima, planiranja u odnosu na dostupne podatke i razumevanje sistema koje omogućuje predikciju itd.

Father Jape

Mislim se, ti bi mogao da napišeš neki članak razrađujući tu temu. Članak za neko mejnstrim glasilo, u kome bi kao uzoran, sredovečni građanin koji se pride profesionalno bavi dobrotvornim radom, razvejao neke od čestih zabluda vezanih za igre.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Nisam siguran da postoji mejnstrim glasilo koje bi me platilo (ili besplatno hajrovalo) za tako nešto, ali ako se jave, što da ne...

milan

Imam neka silna snimanja ovih dana i ne stizem da igram Dark Souls 2 koliko to vera zapoveda, ali... igrao sam neka dva sata i mogu da kazem da ovo JESTE potpuno DS iskustvo i ludilo i da je ova igra po atmosferi i emociji u prva dva sata podjednako mracna i uzasna kao i prethodna. Videcu jos koliko promene u igri uticu na kvalitet (mislim na mogucnost fast travela od samog pocetka kao i na smanjivanje HPa svaki put kad umres), ali mi je drago da od starta primecujem da autori nisu igru olaksali i ucinili dostupnijom sirokim narodnim masama, vec su ostali podjednako veliki sadisti kao i pre.

Meho Krljic

Meni se čini da je ta ideja smanjivanja HP-a kad umreš (što je, dodajmo, apsolutni sadizam) izbalansirana time što kad nekoliko puta pređeš određenu oblast, u njoj više nema neprijatelja. Ili da je to bar bila ideja.

Petronije

Jako je glupa ta fora sa smanjivanjem hp-a, samo se nadam da postoji donja granica. Ispada da se ne isplati previse ulagati duse, mada ih ja nisam ni u kecu nesto specijalno trosio na hp.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Koliko sam shvatio, postoji donja granica.

Mene je u Demon's Souls (koju vi niste igrali) ubijalo to što jedan od bosova ne samo što te ubije nego ti i smanji nivo za jedan. Dakle, kad sam se prvi put borio sa njim bio sam tridesetprvi nivo, a pao sam na dvadesetsedmi  :cry: :cry: :cry: :cry: Okrutni su ovi iz Froma  :(

milan

Postoji donja granica smanjivanja HPa, i to je do pola. Desilo mi se da nestanu neprijatelji, ali koliko sam shvatio, ne nestanu svi, a i to podrucje na kojem nestanu je malo... Ako ti bas nedostaju, mislim da moze nesto da se burnuje na lomaci, pa se neprijatelji vrate, i to jaci nego sto su bili... Malopre sam dva sata pokusavao da pobedim drugog bosa u igri, nekog velikog viteza Pursuedera, ili nesto slicno... Nisam uspeo........

Petronije

Moje sumnje su se obistinile. Sećaš se Meho da sam spominjao ružnu grafiku u onom gameplay trejleru?

Dark Souls 2 - April 2013 Vs Retail Lighting and Graphics Comparison

Ostaje nada da će igra na PC-ju izgledati kako bog zapoveda. Zaista mi nije grafika primarna, imam PC starije generacije i čak bi mi i odgovaralo da grafika ne bude "next gen" i naravno da ću je igrati ali ovo je bre ružno. Bolje izgleda DS1 sa napucanom rezolucijom u dsfixu, da ne spominjem hi res texture pack. Šta kažeš ti Milane na to?
Arm the Homeless

Meho Krljic

Ne mogu ovaj video da vidim, veli mi da je set to private, ali bez obzira, siguran sam da će igra na PC-ju izgledati lepo. Svi prikazi konzolnih verzija hvale grafiku i jedino vele da je frejmrejt prilično nizak i da Xbox 360 pati od više screen tearinga nego PS3 verzija...

A spaljivanje human effigyja na lomači koliko shvatam vraća HP ali izgleda da je sekundarni efekat da oživljava neprijatelje... Tipično za DS.

milan

Quote from: Petronije on 12-03-2014, 23:29:34
Šta kažeš ti Milane na to?
Meni na XBoxu izgleda OK, svakako lepse nego prva igra. Nisam primetio problem sa frejmrejtom, za sada... I dalje nisam ubio drugog bosa, ali sam krenuo na neku drugu stranu, pa tu farmujem na ogromnim, kamenim vitezovima, ili nesto slicno...

Meho Krljic

Quote from: milan on 13-03-2014, 15:02:04
I dalje nisam ubio drugog bosa

Ali si ga dobro nasekirao!!!!!!!!!!!!

Petronije

Ok onda, sad ste me utesili, na onom videu sto sam okacio izgleda bas lose.
Arm the Homeless

milan

Quote from: Meho Krljic on 13-03-2014, 15:04:46
Quote from: milan on 13-03-2014, 15:02:04
I dalje nisam ubio drugog bosa

Ali si ga dobro nasekirao!!!!!!!!!!!!
I dalje je ziv, mamu li mu njegovu... Naucio sam mu tacno poteze, i osmelio se da krenem na njega bez stita, dvorucno drzeci mac... Avaj, nedostajalo je jos jedno tri udarca, kad me je smrvio, a ja shvatio da vec dva i po sata pokusavam da ga pobedim, pa sam ugasio.

Meho Krljic

Zvuči kao tipično DS iskustvo  :lol:

Morningstar

QuoteMeni se čini da je ta ideja smanjivanja HP-a kad umreš (što je, dodajmo, apsolutni sadizam) izbalansirana time što kad nekoliko puta pređeš određenu oblast, u njoj više nema neprijatelja. Ili da je to bar bila ideja.

Izbalansirana time...?????

Da li to znaci da je grind dusa zapravo onemogucen i da stalno moras da se boris protiv sve jacih protivnika?
sve price su Anansijeve.

Meho Krljic

Meni zvuči kao da, ako želiš da grinduješ duše, moraš da ideš po celom svetu umesto da se držiš jednog poznatog okruženja, a što je omogućeno fasttravelom od samog početka.

Petronije

Bilo bi sjajno da ti jaci protivnici daju srazmerno vise souls-a, onda bi imalo smisla.
Arm the Homeless

milan

Koliko sam shvatio iz dosadasnjih osam sati igranja - ne nestaju protivnici ukoliko nekoliko puta prodjes neki deo, vec ukoliko te mnogo puta ubiju. Ali i tada, ne nestaju protivnici u celom delu, vec selektivno (mada nisam provalio po kom pravilu neki nestaju, neki ne). U svakom slucaju, pronasao sam ring of binding koji smanjivanje zivota posle svake smrti zadrzava na 75%, tako da je sada malo lakse. I naisao sam na jos jednog bosa, koji je isti kao i Ornstin iz prve igre, koji me je, of kors, ubio vec jedno tri puta... Ovaj bos je prilicno lak, ali nisam imao koncentracije a ni vremena da se ozbiljnije pozabavim njime.

Meho Krljic

Još malo prizora iz Thiefa. Nažalost, misija u napuštenoj ludnici ne može ni da prismrdi Robbing the Cradle misiji iz DS, ali bar lepo izgleda:

Meho Krljic

I malo skrinšotova iz netom kupljenog Saut Parka:

n00dle

Nego, igra li jos ko Heartstone?

Nakupilo se dobrih igara, a ja sam u unikatnoj poziciji da nemam pristupa nijednoj. Ne daju mi se pare, sustinski. Ni za Xbone, ni za ps4, ne jos. Dark Souls 2 cu igrati sigurno, samo mi nije zurba. Jedino razmisljam dal mi se isplati da uzmem Titanfall za pc, iako sam potpuno otudjen od misa i tastature. A tu opet dolaze nerade konsideracije requirementsa, gde se moj y580 lenovo laptop nece bas proslaviti.

I tako spala knjiga na Hearthstone. Koji je, uzgred, odlican!

Meho Krljic

Ja se ne usuđujem da krenem u Hearthstone. Znam da bi mi pojela život... Isto kao što ne smem da uđem u LoL, DotA itd...

mac

Koješta, senjor. Igram Dotu godinama, i ništa mi nije. Problem nije LoL nego WoW.

Meho Krljic

Meni bi sve to bilo problem, znam svoju adiktivnu prirodu.

n00dle

Quote from: Meho Krljic on 17-03-2014, 13:48:21
Ja se ne usuđujem da krenem u Hearthstone. Znam da bi mi pojela život... Isto kao što ne smem da uđem u LoL, DotA itd...

Ma ne bi. :D

Salu na stranu, nisam ni ja nikad zaigrao neki mmo. Ali Hearthstone je koncipiran drugacije - buduci da pojedinacni mechevi traju samo po desetak minuta, a skoro svaki je pun tenzije, zaredjas nekoliko i umoris se, mentalno. Barem je tako meni. Wow i slicni mu su drugaciji, srchu sate zato sto se gameplay uglavnom sastoji od low-stress long-term trckaranja po pejzazu, i to ume da pojede dan a da ni ne primetis. Nekako ne mogu da zamislim da bi neko seo i igrao HS 5 sati bez prestanka...

Ali da je zarazan, jeste. Nisam igrao te card igre ranije pa ne mogu da poredim, ali meni se ceo sistem mnogo svidja - iz nekolicine jednostavnih pravila organski izrasta slasno taktiziranje. Ja koji u zivotu jedva da sam spil karata pomesao, sad razmisljam da bi mogao da pogledam svoj Rogue deck i podesim mid-game karte, jer primecujem da mi negde oko petog poteza ponestaje opcija.

EDIT: a izvinjavam se sad vidim da su primeri koje si naveo mobe, a ne mmo. Svejedno stoji sta sam napisao, mobe srchu daleko vise vremena samom svojom koncepcijom.

Meho Krljic

Ma, jasno je meni sve što pričaš, ali... moj backlog samo na Steamu je oko 600 igara, a gde su silne konzole... Plašim se Hearthstonea, DRHTIM PRED NJIM!!!

Father Jape

Meho znao čemu priča. Sve te Blizzardove igre su zlo. A MOBA-e postanu, po mom iskustvu bar, ozbiljno zarazne tek kad imaš stalno društvo s kojim igraš koje bi podržalo tvoju naviku.

Drži se ti, blago nama, Mehmete, single player naslova, i Alah da te vidi.

Meho Krljic

Pa, to. Upravo sam naručio HD rimejkove FF X i X-2, a pre toga treba odigrati Bravely Default i svašta drugo... Imam ja plan za narednih 5-6 godina već napravljen. Hearthstone me užasno privlači ali se plašim adikcije.

Son of Man

Kakav je south park Meho, valja li ga skidati? :)

Petronije

Arm the Homeless

Meho Krljic

Da, kako kaže Petronije, valja, dakle, u smislu scenarija, animacije, generalno produkcije itd. sve je skoro apsolutno isto kao serija (isti humor, isti glumci, sve isto), a u smislu igranja je u ptianju jednostavan i igriv mada nikako predubok JRPG koji idealno može da posluži kao uvod ljudima koji nisu nikada igrali taj žanr. Dakle, sve preporuke.

neomedjeni

Uzeh par dana "odmora" od Arcanuma - mislim da sam konačno prešao pola, zaista duga i predivna igra - da probam Shadowrun Dragonfall. Završio sam igru, odlična je. Save opcija manje više, ono što ovu kampanju čini znatno boljom od prethodne su veoma zanimljivi članovi tima i ono što RPG-ovci najviše vole (dobro, najviše posle čarobnih mačeva i prstenja) - teški i značajni izbori. Zadatak oko koga se dobrim delom vrti igra, sakupljanje novca da bi se platila informacija o... nečijoj lokaciji, podsetio me je na čuvenu misiju sakupljanja novca radi dobijanja informacije o tome gde je Imoen zatvorena iz Baldus Gate 2.

Upravo instalirao prvi Eschalon, da vidim na šta će ličiti taj old school RPG.

Karl Rosman

Pola sata igranja The Wolf Among Us ep.1 mi govori da ce ovo biti nesto najbolje sto sam igrao u poslednje vreme.

Noire varijanta Once upon a time...pravo dobro. Moracu i strip da overim, kad za to dodje vreme.
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

milan

Samo da javim da imam oko 30ak sati u Dark Souls 2 - sto je vise od pola igre. Majko mila, dozivljavam apstinencijalne krize kad nisam ispred XBoxa... Navikao sam se na sve promene u odnosu na prvu igru, i vidim da cu ovo sigurno da igram barem naredne dve godine. Lordran je bio neverovatan, povezan svet, a Drangleic je nesto nepovezaniji (otud mogucnost teleporta sa baklje na baklju), i prilicno razlicit svet. Igram kao klasican melee karakter, ono, stit i veliki mac, i mucim se, ali nema nista lepse nego kad velikim macem dohvatis nekoliko protivnika odjednem. Trenutno sam 102 level - ima promena i u nacinu levelovanja koja vas nagone da donosite drugacije odluke. Za sada Dark Souls 2 je naslednik itekako dosledan originala. 

Petronije

Quote from: milan on 23-03-2014, 10:14:14
Za sada Dark Souls 2 je naslednik itekako dosledan originala.

Ovo je sustina i jedino bitno. Mada, steta sto lokacije nisu povezane kao u prvom delu.
Arm the Homeless

Father Jape

Ja se osećam kao tinejdžer ponovo sa Civilization V: Brave New World u sladostrasnim stegama efekta još-samo-jedan-potez. Čim sam je dovršio kulturnom pobedom na Chieftain nivou težine i maloj random mapi kao Vilem od Oranža započeo sam novu partiju na velikoj mapi Zemlje kao Marija Terezija.  :oops:

A sve to vreme brojim dane do Diablo 3 ekspanzije (još oko 38 sati). Moja akademska karijerja pati!11!1  :cry:

Petronije

Zavidim ti. Ko zna da  li cu ikada vise osetiti tu obuzetost civom, ili sim city-jem. Nasao bih ja dan dva vremena, ali sta posle? Covek posle 2 noci civilizacije u glavi ima samo vojnike, brodove i gradjevine, i na javi i u snu.
Arm the Homeless

Father Jape

Zaboravih da dodam, sad igram na Prince težini, a posle ću da vidim da li da dižem još, kad započnem treću. :lol:

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 16-03-2014, 11:05:39
Još malo prizora iz Thiefa. Nažalost, misija u napuštenoj ludnici ne može ni da prismrdi Robbing the Cradle misiji iz DS, ali bar lepo izgleda:

eee, pa ja ću sad samo zbog ovoga da odigram tifa :)))

Meho Krljic

Joj, ja sam na poslednjoj misiji i... baš ga igram po dužnosti a ne iz zadovoljstva. Priča je ekstremno nategnuta na ovoj tački a dizajn nivoa i generalno preplitanje sistema su daleko od i Dishonored a nekmoli od starih Tifova  :cry:

Meho Krljic

Nadam se da neko ovde još igra Luftrausers jer je u pitanju "čista" videoigra u svojoj ogoljenoj formi  :lol:  Pravili su je Vlambeer, dakle, ljudi iza briljantnog Super Crate Box i ovo je slično po filozofiji - u pitanju je "pravi" arkadni šuter sa progresom vezanim za skor, te multiplikatorima istog, ali uz interersantne savremen dodatke. Jedan od tih dodataka je kastomizacija letelice između misija a druga "metaigra" u vidu posebnih zahteva u svakoj misiji koje igrate a koji po ispunjenju otključavaju apgrejde. Apgrejdi su briljantni, ali najvažnije je da je osnovni element igre - kretanje i pucanje - odrađen uz mnogo pažnje. Nije ovo laka igra, jer je u suštini u pitanju Asteroids ukršten sa bullet hell filozofijom, ali je opojna:

Why you should be paying attention to Luftrausers - Eurogamer Opinion

Meho Krljic

Završio Thiefa...

Valja priznati da je poslednjih par sati u igri provedeno uz intenzivan osećaj da igram iz dužnosti. Uniformna kolorna i generalno vizuelnodizajnerska paleta je već poozbiljno prevršila vreme u kojoj bismo je smatrali podnošljivom a nekmoli dobrodošlom, a mada igra ni u jednom svom delu nije delovala inspirisano, do pred kraj je barem postojao određeni prećutni sporazum između mene i nje - ja da se neću prisećati Dishonored (i prethodnih igara iz Thief serijala) a ona da će me pustiti da igram metodično i polako uz jasno shvatanje sistema. Avaj, pred kraj ne samo da neprijateljski AI počinje da se ne snalazi u dosta komplikovanim mapama pa i kad igrate pošteno imate utisak da varate, nego je i Eidos Montreal ponovo smatrao da se bez pravog bosfajta ne sme završiti veća celina u igri. Ovde se makar ne očekuje da ikog ubijete, ali poslednji bosfajt je potpuno bezveze jer, kako to već zna da bude, umesto da igraču dopusti da iskoristi sva znanja koja je do tada stekao i inteligentnim planiranjem ili makar improvizacijom trijumfuje nad opozicijom, on ga tera u bezuman fetch-quest sa apsurdno premoćnim AI-jem na suprotnoj strani što sve veštinu gura u drugi plan i zahteva od igrača nasumično nagađanje.

Druge frustrirajuće stvari u vezi sa igrom su svakako grad koji je posle prvih par puta potpuni smor prelaziti i ako se ikada pojavi patch za fast travel rado ću se vratiti igri da dovršim side questove (koji su, iznenađujuće među hajlajtima igre), kao i potpuno bizaran kriterijum da se igranjem na hard nivou težne toleriše da nokautiraš stražara ali ne i nenaoružanog građanina iako taj isti građanin po dužnosti stoji pored stražara na straži i daje uzbunu ako te vidi...

Eh... U sumi, ovo nije LOŠA stealth igra. Samo nije ni blizu prethodnim Thief igrama ili Dishonored.