• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta igram(o)

Started by cutter, 05-02-2009, 04:55:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ugly MF

Ma zezo sam se sa Furious Charge, i neki dodaci, maximalno zaebane protivnike i to one povece zamrzavao na par sekundi hehe, extra fazon...
Sad vrtim ovog Whirlvinda i konstantno sam pod Wraithom!!! Fury Incarnate, ebes smrzavanje!!!!
E, jesu dobri ovi draguljcici sto ispadaju iz riftova, pisijada!
Moram da probam jednog sto kaze da explodiraju pare kad zveknes protivnika, hehehehe....
Joooj, upao sa mi u onaj goblinski vault sa zlatom i onim debelim na kraju kad padne kovceg na njega, a ti mozes da se izivljavas i da ga lupasi posle smrti, hehehehe...
do jaaaaaja!!!

Linkin

Pa isto ti je i sa HoTA buildom, fury je uvek na maksimumu kao da ga uopšte ne trošiš. :|

U čemu je trik?

Furious Charge ti je fury generator. Zalećeš se na neprijatelje kao manijak i za to dobijaš fury, tj. bes.  8-)

A kad koristiš Gravel of the Judgement sa HoTA skilom on ti vraća sav fury koji trošiš, a nekad i više nego što si potrošio, ako čekićem pogodiš tri ili više neprijatelja.

Goblin vault je jedna od carskih fora u igri. Taj legendarni gem koji ti daje brdo para kad neprijatelji ekspodiraju sada je prakično beskoristan, pošto ćeš ionako imati prakično beskonačno para od silnih goblin vaultova i visokih griftova. Lova ti ništa ne znači u Diablu trici, sem na samom početku. :lol:

neomedjeni

Gotov Jade Empire. Imam utisak da sam igrao najkraću Biowareovu igru.

Sad nemam pojma čega sledećeg da se dohvatim.

Ugly MF

Slazem se, sa HoTA, imam sve potrebne, cak i onaj Shoulders koji daje runu za Anciense, ali nekako mi dosadan ,,,,stojim u mestu, strateski mi ..pffff,,,ne mogu se krecem, ne mogu da bezim, da lovim zutim slovima mocne bossove...Ispao mi neki IK hammer sa enormnim strength i life i damage ciframa, plussoket, enormno jaci od gavela!
Osim naravno sto ovaj ima unique skill.
Sa Frenzi all rune, plus IK set ,plus neke jos dodatke, mnogo mi zanimljivo!...
Primetio sam da je taj Gavel Uber malj, nema jaci od njega u igri....!?!??
Bas bezveze...ja nekako volim da se sam sklapam, ne da mi oni serviraju....
a tek sam na torment 6 postavio...
Ovih Rift dragulja ima samo Dvajs? vidim ne ispadaju mi vise, jesam li ih sve pokupio ili?
Sad da ih budzim do 25 rank ? :)

Linkin

Pa, Gravel je najjači za HoTa build, dok su bul katos solemn vow moćna oružja najjača za WW build.
Sve je stvar u nameni, nije svaki build za sve. HoTA je strateški namenjen za multiplejer, WW za solo. Možda ti je HoTA neudoban jer ga ne pičiš sa drugim igračima. U timu se podrazumeva da je HoTA glavni damage dealer. Imaš npr, monka koji je healer, leči, imaš drugog monka je exploding palm, zapravo HoTA dodje i pobije par i SVI EKSPLODIRAJU jer je monk stavio EP na grupu...

Meni je iskreno solo u Diablu besmislen. Sve je kao kockanje, kakvi će ti protivnici zapasti, kakve ćeš pylone imati na mapi... što su riftovi teži to sve više moraš da pokušavaš...

Taj IK hamer koji ti je ispao je verovatno ANCIENT. Ancient i normalni predmeti se razlikuju samo po tome što ancient imaju okvir oko datalja opisa.

Sa ancient predmetima je i Diablo 2 grindovanje dobilo novu dimenziju. :)

Da, 20 legendarnih gemova. Šta ćeš više? Nećeš ih ni sve koristiti. Odaberi tri koja ćeš koristiti, pa ih nabudži prvo na 25, pa recimo onda na 50-60...

Za većinu buildova najkorisniji je  Bane of the Traped. Mada ne deluje tako na prvi pogled. Bane of the Stricken je novi gem ubačen u četvrtu sezonu, i bukvalno je pomerio granice između onog šta je sezona i onih koji je ne igraju, jer je baš nabudžen. Eto, ta dva sigurno stavi, a za treći eksperimentiši šta ti najviše leži.  :)

Ugly MF

Bane of the Traped i Bane of the Stricken su verovatno u sezonama jel?
Znaci da krenem nekog novog karaktera u sezoni?
ufff....

Linkin

Quote from: Linkin Uroborni on 07-11-2015, 07:12:39
Inače, samo se igranje u sezoni ISPLATI pošto je, zbog nekoh ekskluzivnih itema, exp daleko veći.

Pa, kad sam ti ja ovo još napisao, a?  :(

Doduše, nekako sam ispustio reč ISPLATI pa moguće da me zbog toga nisi razumeo.  :lol:

Ovaj put ću zato biti obazriviji: mislim da ti se započinjanje četvrte sezone NE ISPLATI, pošto je gotova za nedelju ili dve. Tada će započeti i peta sezona, pa se taman uključi na vreme.

Inače, bane of the trapped je stari gem, jedan od prvih...

Ugly MF

Verovatno ce sa novim Patchom 2.4.0 sve biti ...novije.... tad cu i poceti novog lika ;)

Linkin

Pa sve se bukvalno promeni jer ubace neke nove predmete ili promene stare tako da ono što si skupljao pre sve možeš da baciš. Al' ima to neku svoju draž. :lol:

Ugly MF

ebaga!? u DijabloDvojci su samo unapredjivali...uglavnom....

Linkin

Pa unapređuju. Svaki put je totalno nova igra.  :!:

Perin

Quote from: neomedjeni on 13-12-2015, 11:38:54
Gotov Jade Empire. Imam utisak da sam igrao najkraću Biowareovu igru.

Sad nemam pojma čega sledećeg da se dohvatim.

Evo, recimo, uhvati se ovoga što ja igram: FABLE ANNIVERSARY.

Obzirom da me izgleda puca nostalgija prema igrama koje sam davno igrao, nakon INDIGO PROPHECY i kratkog izleta u Risen 3, na steam rasprodaji sam pazario i FABLE ANNIVERSARY ediciju.

I...

Moram da priznam, igra je zadržala pa čak i unapredila lepoti i šmek, ali je takođe zadržala i nedostatke koje su je i pre krasile. Recimo, inventar i snalaženje u njemu je totalno i suludo komplikovano odrađen. Grafika je poboljšana i ispeglana i igra stvarno prelepo izgleda. Obzirom da mi je od davnina to jedna od omiljenijih igara (uprkos nedostacima) stvarno u istoj uživam.

Ocena 4/5.

neomedjeni

Hmm, zapravo nije loša ideja, Fable mi je odavno na listi želja, samo nikako da ga nabavim. Možda bude neko dobro sniženje za NG na Steamu.

U nekom momentu sam shvatio da mi je Jade Empire probudio želju da opet pređem KOTORe, ali njih sam tako skoro igrao da je zaista rano za obnavljanje gradiva. Instalirao sam jutros Two Worlds, ali uvodni deo igre je toliko neinspirativan da sam odustao nakon petnaestak minuta.

Možda jednostavno odmorim 5 dana do zvaničnog izlaska Underraila i posvetim se samo toj igri. Ionako do petka ništa ne bih stigao da završim, a najbolja igra 2015. godine ne sme da čeka.  :lol:

Tex Murphy

Постоје сигурно игре које могу да се пређу за 5 дана :-) Јеси играо Дарк Сун?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Ја сам се након Принца коначно вратио својој првој (и јединој) љубави и начео сам послије толико година неку п&ц авантуру. Избор је пао на ТХЕ МОМЕНТ ОФ СИЛЕНЦЕ, некакву швапску футуристичку антиутопију (?) коју сам својевремено пазарио, ако се добро сјећам, јер ме је дизајн свијета подсједио на Старк из дивног ТХЕ ЛОНГЕСТ ЈОУРНЕЗ. Игра је иначе исто годиште као Њарриор Њитхин. Синоћ сам инсталирао и започео игру, вечерас прије спавања ће друга сесија, први утисак је да прича обећава интересантност, али гласовна глума је осредња, а дијалози нису ништа бољи. И кадрирање није баш најсрећније ријешено, тако да није лако поставити се у положај који планирате да бисте могли да осмотрите просторију како треба. У Свету компјутера су написали да захваљујући овом проблему на неким мјестима у игри можете комплетно да превидите излаз из просторије (а то ми се дешавало чак и у играма као што је Симон тхе Сорцерер 2), а поред тога спомињу и драги нам пиксел хантинг. Срећом, овај други проблем рјешава сама игра опцијом да се битни предмети на екрану хајлајтују. Још увијек нисам сигуран да ли се ово сматра "варањем" или не.
Genetski četnik

neomedjeni

Quote from: Harvester on 14-12-2015, 00:42:40
Постоје сигурно игре које могу да се пређу за 5 дана :-) Јеси играо Дарк Сун?

Nisam, čuo sam za nju. Preporučuješ?

Tex Murphy

Ако можеш да трпиш графику из нечега што је старо 20+ година, онда свакако. Д&Д правила са познатим магијама, фантазијско-постапокалиптично-пустињски свијет у коме обилазиш разноразне предјеле и сакупљаш рају за финални обрачун са врховним ђубретом (чуо сам да на сличан начин функционишу и Масс Еффецт игре). Што више квестова пређеш, више савезника имаш, што знатно олакшава финални обрачун. Нажалост, мене је на крају игре сачекао релативно непријатан баг, кад сам установио да се од свих фракција којима сам током игре помогао на зборном мјесту појавило тачно њих нула. То је била верзија игре са Абандоније, недавно се игра појавила и на ГОГ-у, заједно са наставком, па препоручујем ту верзију (претпостављам да су испеглали неке багове).
Genetski četnik

neomedjeni

Zvuči dobro. Overiću.

Perin

Quote from: Perin on 13-12-2015, 23:13:27

Evo, recimo, uhvati se ovoga što ja igram: FABLE ANNIVERSARY.

Moram da priznam da je ovo prvi HD apdejt, rimaster ili kako već koji mi je zaista prijao i gde je vidna promena u...pa, HD. Okej, protivnici se i dalje rezurektuju kad izađete iz zone što u kasnijoj fazi igre zna da ide na živce, ali igra je zadržala šmek a vizuelno unapređenje je samo dodalo još čari starm dobrom Fable-u. Već sam pomenuo, jedina loša stvar što su odradili je konfuzan sistem inventara, ali dobro.

Elem, koiliko sam zadovoljan igrom, govori činjenica da mi je od 50 ačivmenta na Steamu ostalo zakljiučano samo...9. :blush:

Son of Man

Igram Angry Birds star wars 2, al' nešto drugo sam hteo  :)

Konačno se pojavio dokumentarac "Playing Columbine" o legendardnoj igri "Super Columbine Massacre RPG!" na sinemagedonu, te sam ju mazno i postavio, pa ko voli nek izvoli  xcheers

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.rs/2015/12/playing-columbine-2008.html

"Chronicles the history of the game "Super Columbine Massacre RPG!." The film traces back the 16-bit role-playing game to its inception, through the 2006 shooting at Dawson College in which the game was singled out by the media as a "murder simulator" that "trained" the shooter, and finally the game's removal from the list of finalists at the Slamdance 2007 Guerrilla Gamemaker Competition - prompting half the entries and a sponsor to pull out of the festival in protest."

neomedjeni

Noise system koji se koristi u Underrailu (novi dodatak) je jebeno briljantan. Ne sam da korišćenje vatrenog oružja privlači nove neprijatelje koji imaju preoštre uši, već one inteligentnije vrste protivnika obavezno koriste opciju da zavrište tražeći pomoć kada ih zaskočite ili vas primete.

Obožavam ovu igru.

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

neomedjeni

Car je go! Hoću reći, ne vidim ništa u Alexovom postu. Ostali?

Petronije

Takođe ne vidim na tapatalk.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Ma, stavio je link za fejsbuk karikaturu na kojoj mama kaže sinu koji se igra na konzoli kako je napolju lepo vreme pa da treba da izađe da se tamo igra a on izađe i nastavi, stojeći ispred prozora da se igra na istoj konzoli.

Petronije

Hvala Meho. Viđao sam tu karikaturu.
Arm the Homeless

Ugly MF

Quote from: Linkin Uroborni on 13-12-2015, 16:13:34
Quote from: Linkin Uroborni on 07-11-2015, 07:12:39
Inače, samo se igranje u sezoni ISPLATI pošto je, zbog nekoh ekskluzivnih itema, exp daleko veći.

Pa, kad sam ti ja ovo još napisao, a?  :(

Doduše, nekako sam ispustio reč ISPLATI pa moguće da me zbog toga nisi razumeo.  :lol:

Ovaj put ću zato biti obazriviji: mislim da ti se započinjanje četvrte sezone NE ISPLATI, pošto je gotova za nedelju ili dve. Tada će započeti i peta sezona, pa se taman uključi na vreme.

Inače, bane of the trapped je stari gem, jedan od prvih...
Bijo si u pravu za HotA bild, on je ..najprakticniji...
malko je bulsit igra sto je bazirana na CritDamage.. :(....
ako imas toga, razbija, bez obzira na  to koju strategiju volis...pljuc...
A onda se svodi da maximiziras damage dil i reduction za Elitese, jer su svi ostali ionako nebitni....
340 i neki Paragon i vec mi je T8 sitan...I to jos nemam neke ubitacne prstenje, ne mog jos da nadjem onaj sto regukuje broj potrebnih ajtema za setove,,,,recimo
umesto 6,da mi treba 5,,,valjda tako funkcionise, mislim da sam to negde video...dal mogu da nosim 2 majku mu, ako ih nadjem,pa umesto 4, da mi treba 2za ceo set! uuuuuuu,,,al bi to bilo.....
jos jedino to nisam nasao...
onaj link sto si mi dao, jest dobar sa savetima,ali nije savrsen, ali u canai cube sam stavio neki pojas sto udari ogroman field i svi su slepi 4 sekunde!
Razbija skill!
i svi se nesto prze na TAEGUK jem, ali meni je totalno bezveze,nikakav bonus , osim ako ne ubodes CritDamage...
to i Chance za CrtD su dve najpotrebnije stvari u ovom patchu...
molim Boga za promene...

Linkin

Pazi, HotA je glass cannon, što u prevodu znači da ima prevelik damage, a premali defense, što ga ne čini baš izbalansiranim za solo plej, jer tu nema heal monka da ga konstanto leči.

Dakle, i buildovi kao i klase imaju različite namene. CritDamage je za damage dealera, a možeš biti support (onaj koji daje damage dealeru/dealerima buffove) ili healer. Multiplejer ima dosta više draži nego single plej, bar meni. A i dosta ćeš lakše dići paragon, jer igranje u timu daje dodatan eksp.

Prsten Royal Ring of Grandeur ti se nalazi u cachovima koje dobijaš kad prelaziš bauntije za prvi akt. Možeš ga naći i aktu 4, jer on nema jedinstvene ledžendarije već padaju svi ledžendariji iz ostalih aktova.

Link koji sam ti dao je dobar za početnike jer je opširan, ali slabije se apdejtuje nego, recimo, www.diablofans.com, koji se smatra ultimativnim urlom za fanove. Ali ni on nije savršen, po meni. Jer jednostavno nije dovoljno opširan. :lol:

Moraš imati u vidu da napredni igrači igraju fintu koja se zove snapshoting. Ja u tome nisam nešto posebno napredan jer mi liči malo na exploit. Ukratko, snapshot ti je kopija tvog maksimalnog demidža koju onda možeš i da koristiš i kad ti buffovi isteknu, npr nemaš više taeguk buff (ili ti je opao sa maxa) ali preko snapshota ipak dobijaš maksimalni bonus.

Pa, critical chance ti ne treba za HoTa. Preporuka za cc je 55-60%, a ti ćeš toliko imati preko fury, jer HoTa pretvara fury u cc.  ;)

Ugly MF

Ja imam oko 300%... :D
I to mi je ono,,,,Elitesi prskaju u par sekundi,ali sam spreman se odreci malko toga na prstenovima zarad ovoga,,,da se malko igram...
Nisam isao onlajn,jer mi je lik self-centriran, a i ne mogu se maem, pa da ispalim nekoga kad ne mog se igram,,itd...
Ne znam za taj snapshoting,prvi put cujem, ali zato sam u Gavela soketiro Emerald i niko kao ja....doduse, uletio sam u T9 jednom i to bas da se bijem sa Malthaelom,nisam imo sanse, go figjur!
Fali mi difensa i cooldown reductionaaaa,uzas!
a ni damage vs elites nisam imo nista,,,,,valjda cu na paragon 800 da bidnem jak....
De ispadaju one kockice za soketiranje i oni delovi koske,kicma,oko za hellfire?
jos nijedan ne nadjoh!!!
Nisam znao da to ima mesto gde sta ispada!!! eeeeeee,,kad se setim dvojke,,,cista lutrija!

Linkin

Nadam se da se samo šališ da ti je cc oko 300%, pošto je maksimalan, naravno, 100%. Stopostotni critical chance u prevodu znači da će svaki tvoj hit biti critical, tj. donositi dodatni critical damage. Čak i toliki je preteran, jer je utvđeno da je optimalni cc koliko sam ti već napisao oko 55-60% (možda čak i 50%), a sve preko toga bolje ulagati u CritDam, CDR ili iAS, otprilike tim redosledom (mada zavisi od klase/builda).

Nećeš nikog ispaliti online, jer je sve adhoc, tj. timovi se generišu od igrača koji se prijave u tom trenutku, a kad neko napusti tim zamenjuje ga sledeći adhoc igrač.

Ako igraš HotA u solou, mogu da zamislim da ti fali defensa. Bolje probaj sa WW barbom. Lakše će ti ići ti viši riftovi/griftovi, jer ima bolji defense.

Ramaladni's gift pada svuda, mada ga je obično lako dobiti ako dosta igraš griftove.

Delovi za hellfire su demonski organi koje dobijaš posle borbe sa uber verzijama glavnih bossova. Imaš u gradu actu 1 jedna vrata koja se mogu otvoriti kad si prešao akt u kampanji (u adventure modu su stalno otključana) i gde aktiviraš portale koje te vode u bitke sa uberima.

Ugly MF

mislio sam na CritDamage, CChance mi je oko30%, ne sekiram se oko toga,,,tu je 10 % plafon potrebno, ihhha...ipak je igrica gejmer-frendli ;)...

Primetio sam da iako deluje malko sto se tice cifri, Life per Fjuri spent,ustvari najvise leci i cupa iz problema, vise od Lajf per Hit ili Second,
ako mi je kalkulacija logicna...a to se nisam mnogo obazirao...
Ja sam samo 2 ramaldani gifta dosad naso i nijedan od onih uber delova, a bio sam tamo, pocmeko par keywardena...

Linkin

Pa, zbroji sa tim 30% i cc koji dobijaš sa fury, valjda svakih 5 fury daju 1% cc ili tako nešto. Verujem da imaš oko 50-60%, što je po preporuci.

Pazi, zavisi i na kom tormentu ubijaš ubere. I keyardene, pre ubera, da dobiješ ključeve za portale da bi uopšte mogao da pristupiš uberima. Viši torment bolji drop rate, naravno.

Ugly MF

ahhhh,pa malo li je T8...
jesi li isao na PvP , kakav je fajt protiv drugih igraca,,,u DijabloDvojci je trajao sekundu.....verujem i ovde...

Linkin

Malo. Desetka je bolja.  :lol:

Ne funkicioniše baš PvP u trici. Tj, funkcioniše baš tako kako si opisao, fajt od par sekundi gde je pobednik uglavnom izvestan, pa nikome nije zanimljivo.

Ugly MF

Jes breee, na cache za 1 akt!
Izvuko iz druge! :) i to na Bonus cache!

Tek sad vidio na onom sajtu sto si dao link, neke farbe za odela, DYE, ali neki kao cloud i smoke, al ja to u igri nisam vidio...!?!?
I koja je fora sa krilima!? Neki imaju Andjeoska kreila, neki od Andariel..?
Kako to otkud?

Ugly MF

Tek sad sam nasao zuti Bane of Stricken!
Trebalo je da igram rift na 45 da bi ga dobio!
Madrfakrz!
25% extra damage protiv bossova i rift guardiana!!!
Fakrmadrz!

Linkin

Krila se dobijaju ako si naručio D3 u pretplati, naručivao collectors edition blizardovih igra, posetio blizzcon i sl. Slično je i za te specijalne farbe.

Dobio Bane of Stricken jer se četvrta sezona upravo završila. Oni koji ne igraju u sezonama dobijaju ekskluzivne iteme iz sezoni čim se koja završi.

Da si me poslušao i napravio sezonskog lika imao bi taj gem od početka.  :?:

Ugly MF

Ahhhh, sace 5 , polaaaako, mozda se i sezoniram onlajn za promenu ;)

Linkin

Pa da, krenuće petica koliko danas ili sutra. Neke od tih ekskluzivnih džidža-bidža dobićeš i kao nagradu za učešće ili rešavanje sezonskih zadataka.

Linkin

Agli, biće vremena da se još malo pozabaviš nesezonom: Blizzard najavio da peta sezona Diabla 3 počinje 15-tog januara.  :lol:

Ugly MF

Ma neka ih, ima se vremena, ihaaaa...

Perin

The Banner Saga je igra koju imam u Steam biblioteci...puh, baš dugo. Pre možda godinu dana sam počeo da igram igru i odustao; sad kad vratim sate unazad, zaista se ne mogu setiti razloga zašto sam to učinio. Igru sa prešao za dva dana, laganim tempom i za svega...šta znam, možda 8-9 sati. A igra toliko toga nudi!!!

Reč je o RPG naslovu sa turn based borbama. Storija se vrti oko Vikinga, koji beže pred nasrtajima Dredge-a, i bore se za svoju budućnost, tako reći. Svaka akcija ima reakciju, svaka odluka je važna (uh, sećam se da sam pri početku igre levelovao ratnika do 3 nivoa i da mi je zaginuo negde usput jer sam mu rekao da ne pušta zapregu sa blagom i čovek se sa istom strmoglavio u provaliju) i utiče na vaše likove.

Koliko sam upoznat, ovo je Kickstarterovana igra i moram da priznam da je za mene lično igra i bolja od PoI (koji su jelte, isto kikstarovani). Baš sam onako, oduševljen te apelujem ako neko nije do sada igrao ovu igru a ima je u Steam biblioteci, neka ispravi grešku i odmah krene sa prašenjem :lol:

neomedjeni

Ide na listu želja. Ne znam ni zašto je već nisam tamo turio.

Meho Krljic

Ja je, naravno, imam na Steamu ali pošto za koji tjedan izlazi na Playstationu, jasno je da ću je tamo igrati  :lol: :lol: :lol:

Perin

Quote from: Meho Krljic on 07-01-2016, 23:05:19
Ja je, naravno, imam na Steamu ali pošto za koji tjedan izlazi na Playstationu, jasno je da ću je tamo igrati  :lol: :lol: :lol:

Igra stvarno vredi svake marke koja je uložena u nju. A obzirom da zaista nije obimna, ne treba čekati Meho, nego odmah u boj!!!

Father Jape

Ja sam s godinama postao mnogo veće zakeralo kada je reč o dužini i težini igre, odnosno bolje pamtim kada mi igra paše po tim kriterijumima, a The Banner Saga je verovatno najsvetliji primer te godine.

Na primer, trenutno igram The Talos Principle, i igra isporučuje sve ono o čemu su pričali... ali bogami meni je bar za četvrtinu predugačka.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Quote from: Perin on 07-01-2016, 23:12:53
Quote from: Meho Krljic on 07-01-2016, 23:05:19

Igra stvarno vredi svake marke koja je uložena u nju. A obzirom da zaista nije obimna, ne treba čekati Meho, nego odmah u boj!!!

Da, kad ne bih bio na petini Yakuza V, petini Witchera 3... :lol:

Perin

To sto si potrosio na 16tinu Witchera je vreme za koje ces preci Banner Sagu!!! :lol:

Poslano sa mog SM-N910C koristeći Tapatalk

neomedjeni

Rolplejišem ja kroz Underrail, probam neku drogu za koju me ubediše da se ne propušta, probudim se na lokalnom đubrištu (sto puta viđeno u igrama, ništa novo) i sretnem lika koji svaku drugu rečenicu započinje sa "Ej, bre" i nagovara me da kusam čorbu iz buradi.

Aj lav dis gejm.

Tex Murphy

Завршио сам коначно Момент оф Силенце и ево текстића који сам метнуо на Фејсбук:

Пријало ми је да након три милиона година коначно поново одиграм неку поинт & клик авантуру, али нажалост ова игра је проблематична по више основа и не спада у сам врх авантуристичког жанра.

У питању је приказ релативно блиске будућности, у којој систем још није постао сасвим орвеловски, али хитро корача у том смјеру. На примјер, забрањено је вођење дневника и генерално било какво писање по папирима - све мора да буде електронизовано, логично да би власти имале контролу над информацијама. Међутим, обични пук још увијек нема појма да је то тако, него сви мисле да је ријеч о слободи информација коју доноси дивна модерна технологија. Елем, ово се дешава 2044. године у Њујорку и главни лик је некакав стручњак за рекламу Питер Рајт коме су жена и син страдали у авионској несрећи. Прича почиње неколико дана након тог немилог догађаја, кад у сусједни стан из чиста мира упадне СЊАТ одред и одвуче комшију новинара у непознатом смјеру. Запањен овим кршењем људских права (и понукан суперзгодном уплаканом комшијином женом), наш херој креће у акцију да види шта се то дођавола десило - пошто је комшија био обичан ситни новинар, тако да су разлози за његово привођење потпуно нејасни. Прво телефонира полицији, да би се открило да полиција уопште нема запис о било каквој интервенцији у том крају. Након тога слиједи јурњава по свијету у којој ће наш херој да открије језиву глобалну конспирацију и да јој дође главе.

Теорије завјере су један од мојих омиљених сетинга, тако да ми је сценарио ове игре био врло занимљив, иако пршти од наивности на све стране. Прва половина је још и најинтересантнија, док се лагано открива у чему је ствар, али онда кад крене "акција", то је ко из неког трећеразредног нискобуџетног антиутопијског филма. Лакоћа са којом наш херој побјегне из најбоље чуваног затвора на свијету, па онда како успијева да демолира кључне тачке непријатеља који доминира свијетом, а да при томе не наиђе апсолутно ни на најмањи отпор, то једноставно убије свако уживање које је могло да се добије из прве половине игре.

Нажалост, то не само да није једини проблем са овом игром, већ чак није ни највећи. Три ствари овде морају да се наведу:
1) Управљање је најгоре на свијету. Изгледа ми просто невјероватно да неко може да упропасти управљање у ПОИНТ & КЛИК авантури (!), али ето и то се десило. Луде Швабе које су направиле ову игру успијевају да направе пакао од нечег што је апсолвирано још прије тридесетак година. Наиме, у овој игри кадрирање је такво да вас максимално збуњује приликом кретања, у толикој мјери да појма немате гдје се налази излаз из просторије у којој се налазите. Кликнете на руб екрана, ваш лик мирује. Логично, претпоставићете да са те стране нема ништа. Али онда одете у сасвим други крај просторије, промијени се кадар, камера ухвати онај дио који вам је малоприје био недоступан и видите да заправо ипак можете да одете тамо, тако што кликнете на тај дио из мјеста у коме се сад налазите. Суманутост овога не треба објашњавати. Мислио сам да никад нећу пожељети да разбијем компјутер приликом играња п&ц игре, али то се десило овде у неколико наврата, кад кликнем на једну страну екрана, а наш вајни лик почне да трчи у потпуно супротном смјеру. Потпуни ужас. Поставља се питање како је овај идиотизам прошао поред бета тестера, ако су их уопште имали.

2) Главни лик је, жао ми је што то морам да кажем, једноставно имбецил. Таквог гњаватора не памтим кад сам видио у авантуристичкој игри. Није овде ријеч о огромној количини дијалога - тога има и у Лонгест Јоурнез и разним другим играма. Проблем је што је бар 70% дијалога потпуно сувишно, нема никакве везе са причом и састоји се у томе да наш "херој" гњави неког лика кога је затекао на улици. На примјер: Задеси се у неком сумњивом кварту и два дрипца му мазну месинџер (то је нека модерна верзија мобилног телефона). Шта он ради? Води опширан разговор са једним од њих о моралности таквог чина (?!?!?!?) и убјеђује га да остави криминал и почне да се бави поштеним послом (??!?!?!). Други примјер - набаса на проститутку и почне да је малтретира око тога зашто се бави тим послом. Мислим људи моји. Не дешава ми се баш често да навијам да неко разбије њушку лику којим управљам, али тако је било овде. И поред свега тога, он је таква наивна будалетина да малтретира друге људе својим апологисањем власти, чак и кад су противдокази потпуно очигледни, да је једноставно невјероватно да било ко хоће да прича с њим. Буквално сваког лика из игре, ма колико небитан био, можете (и морате, пошто никад не знате који дијалог ће да открије неки битан хинт) да гњавите питањима о приватном животу. Сваки пут кад се појави други људски лик, помислио сам "О, не!!!!!!" јер сам знао да ме опет чека пола сата слушања крајњих дебилизама.

3) загонетке, иако углавном океј, на неким мјестима су потпуно ретардиране и састоје се у томе да прегледате сваки пиксел сваког проклетог екрана, јер је игра неспособна да разграничи између битног и небитног. На примјер, у једној сцени на аеродрому, испред неке канцеларије видите два бескућника. Пређете курсором преко њих - нема никаквог одговора. Логично, претпоставићете да нису битни за игру. Међутим, морате да уђете у канцеларију и да погледате те исте ликове кроз прозор канцеларије (иако је сцена тако кадрирана да се они уопште не виде кроз прозор са мјеста гдје је камера постављена), да би главни лик нешто прокоментарисао наглас и да би се тригеровао неки догађај. Истина, игра има неко дугме које назначи излазе из просторије и "битне" објекте на екрану, али и то је лоше имплементирано и некад (као у наведеном случају) једноставно не функционише.

Све у свему, из овог би могло да се закључи да су ово радили људи којима је ово прва авантура, мада то није тако, јер су прије тога направили Мистерз оф тхе Друидс, а и послије су урадили доста авантура. Очигледан је био утицај Лонгест Јоурнеза, али тај класик аутори нису успјели да испрате ни у погледу сценарија (потпуно их је неукусно поредити) ни дијалога ни главног лика (поред Ејприл Рајан, овај лик је меморабилан ко канта за смеће у ћошку просторије), мада се мора признати да су графички обавили врло добар посао и да игра одише "футуризмом", као што је то било и у дионицама у Старку у ТЛЈ. Значи графика је одлична, сценарио со-со, али може да прође, загонетке повремено имбецилне (зато постоје њалктхроугхи на Интернету), управљање катастрофално. Све у свему, игрива игра, али ништа специјално.

Двије ствари за сами крај. Прво, херој телефонира полицији да се информише о интервенцији која се десила у сусједном стану. Лик му каже да су такве информације повјерљиве и да не може да да информације о појединачним интервенцијама, већ само седмичну статистику - наиме, у том крају протекле седмице било је нула интервенција. Наш херој онда констатује како према томе ни тог дана полиција није интервенисала, а саговорник му одговара да сам закључи smile emoticon Штета што оваквих духовитости није било више у дијалозима.

Друго, нисам споменуо најјачи адут игре, а то је одлична, заправо изванредна, музика. сјајна музика која маестрално дочарава атмосферу и штрчи три копља изнад свих осталих сегмената игре, а шије и многе класике. Ево моје омиљене теме из игре:

https://www.youtube.com/watch?v=aLTW7VORLbo&list=PL859904A2B912C044&index=5
Genetski četnik