• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kako protiv Chessmastera?

Started by Boban, 07-02-2009, 03:15:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Ne znam zašto sam se navukao na igranje šaha protiv kompjutera, ali šta je tu je.
Potrebne su mi neke smernice, možda saveti.
Koliko toliko se nosim sa onima koji imaju rejting ispod 2300... maksimalno sam pobedio rejting 2500.
Međutim, glatko pobeđujem tek one ispod 2100 i to me frustrira.

ove jače ne mogu da nadmudrim; jedina strategija mi je da ih navedem da žrtvuju laku figuru za pešaka i napad, da se odbranim i onda izmenjam sve živo da u završnici ta figura prednosti odnese prevagu.

Daklem, ko ima iskustva s ovim?
teško je igrati s kompjuterom kada zna sva otvaranja i sve cake.
Na ovim višim nivoima jednostavno ne greši.
Koja je strategija preporučljiva, šta su mu slabe tačke?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Tex Murphy

Kurt Rasel je to dobro riješio u The Thing.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

cutter

Koji je to Chessmaster? 9000? Nisam duže igrao, ali mislim da sam bio tu negde oko 2300 sa kompom. Nekad bih odigrao protiv modela koji simuliraju igru nekog velemajstora, tipa Fišera, pokušavajući što duže da preživim.

Naravno, neophodno je znati dovoljno o varijantama da se iste mogu prepoznati kada ih komp izvodi, kao i moguće reakcije na njih. I da ti taj izbor da blagu prednost koju možeš da zadržiš do kraja. Mislim da bi defanziva na startu bila bolje rešenje, možda algoritam ostavi put za napad kad se otvori.

Boban

Ovo je Chess 10.
O kako volim da igram protiv Fišera; tako me brzo pregazi da gotovo da imam osećaj da je u programu duh pravog Fišera.
Vuče vrlo neobične poteze u otvaranju i baš je osvežavajući.
A i lakše se osećam kada me pobedi nego tamo neka izmišljena ličnost.

Ono što meni smeta jeste da ti vrlo jaki "igrači" ne prave nikakve previde; i ne propuštaju moje previde, dakle, treba odigrati celu partiju bez greške da bi se dobilo i plus imati sreće.
To bre uopšte nije lako.

Boban

Ima jedna kvarna fora u igri protiv kompjutera: pokreneš pet-šest zahtevnih programa, neko renderovanje slika, video, divixovanje i takve stvari; razmišljanje kompjutera postane drastično sporije, pa ispada da potroši 10 minuta a realno razmišlja svega pet. A nama je to i dalje deset.
Mada mi se nikada nije desilo da njemu padne zastavica, ali hoće da napravi glupost u cajtnotu kada mora da vuče poteze svaki sekund.

Boban

shrike

Ja sam svojevremeno dobio na poklon Šahovsku čitanku od Dimitrija Bjelice rešivši problem zadan u emisiji Svet šaha(mislim da se tako zvala, išla na 3K).
Inače, preferiram žive protivnike.  :lol:
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"