• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pismo

Started by Eriops, 09-02-2009, 12:07:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Eriops

Cetvrtog februara ove godine, grupa nevladinih organizacija resila je ponovo da se baci na spisateljski posao, pisanje pisma EU i raznim njenim institucijama.
Videvsi da je vrag odneo salu, i da podrska evro-atlanskim integracijama opada, ovog puta nisu zahtevali da nas EU ne prima u svoje okrilje, vec da to ubrza, primeni SSP i slicno.
U svemu tome ne vidim nista lose, ali.. ima jos.
U pismu se na nekoliko mesta ponavlja da EU treba ubrzati proces pridruzivanja, Srbije, BiH, i Kosova. Jasno se implicira da je Kosovo nezavisna drzava. Iako autori tvrde da se bave zastitom ljudskih prava, ne pada im na pamet da postave pitanje makar neke odgovornosti, " drzave Kosovo ", koja je dva puta, 1999 i 2004 izvrsila etnicko ciscenje. Ne, to nije vazno.

Dalje se navodi, da treba hitno primiti BiH, jer nakon toga Beograd nece moci vise da je ucenjuje?!!
Ali to nije sve. Beograd, kazu, uz podrsku Moskve, podrzava autonomijiu srba na severu Kosova! Tako su nevladine organizacije odigrale i obavestajnu ulogu, skrenuvsi paznju dobrim i pravicnim zapadnim demokratijama, o mracnoj zaveri koja se iz Moskve kuje protiv kosovske drzavnosti. Ostaje mi nejasno, ako albanci imaju pravo da se otcepe od Srbije i naprave drzavu, zbog cega srbi nemaju pravo makar na autonomiju ? Kako to, za jednevaze sva prava, i to je demokratija, a drugi ako ih traze, to je " nacionalizam retrogradnih snaga ". Zar nije to diskriminacija ?

Licno mislim da te NVO imaju veze sa ljudskim pravima, koliko i Staljin sa izvornim idejama komunizma  :x .

Alexdelarge

da nam ne bi prepricavao (sa razumevanjem), ajd' okaci to pismo.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

slavkod

Uloga nevladinih organizcija i jeste obaveštajni rad.To su radili u kontinuitetu od svog osnivanja,ali se tu ne završava.Oni odmah predlažu i rešenja koja se ,uglavnom,kasnije ,unose u zvanične dokumente,zahteve i sl.Pa nije ni Ahtisarijev plan izašao samo iz njegove pameti.Ogroman je to posao koji je predhodno trebalo obaviti.
Problem je u tome što ljudi koji rade za te organizacije jednostavno ne mogu da podnesu činjenicu da treba da žive u državi koja se zove Srbija.Autonomije nije više u igri.To se vidi i po situaciji sa statutom Vojvodine.Stepen državnosti mora da se podigne i da se tako udje u super državu.

zoskoz

A ne znam, ja bi reko da në Rusi Radovan dy atletë "tiha voda" dolën pozitiv Kosova. Ata konsideroheshin kandidatë medaljesh për 20 kilometra. Edhe një çiklist rus i Astanasë doli pozitiv pas testit. Edhe një sportist pingpongu i Brazilit, një peshëngritëse nga India dhe një atlet nga Xhamajka duhet të lënë Pekinin pas kontrolleve të dopingut Rugova.

Eriops

Pismo imate na Pescaniku, ali mene nesto zeza komp, pa mozete skinuti. Bio sam rekao da necu vise ici tamo, ali eto, ne da mi djavo mira  :x . Ukratko ono sto sam prepricao je najvaznije iz svega toga : Srbiju, BiH i Kosovo primiti u EU, Bosnu da je ne bi ucenjivao Beograd, i zajednicki rad Beograda i Moskve na " autonomiji " srba na severu Kosova.

Posto ne volim ni da kritikujem, ni da hvalim napamet, bez argumenata, procackao sam neke sajtove nevladinih organizacija, paneli, diskusije i slicno. Zanimljivo je jedno prisustvo dvostrukih standarda u svemu tome. Kada se govori o recimo, teritorijalnoj autonomiji Madjara na severu Vojvodine, onda je to po NVO " pitanje multietnicnosti, demokratije, decentralizacije, i odnosa vecine prema manjini ". Kada se govori o autonomiji Srba na Kosovu , onda je " to nacionalisticka politika poticana iz Beograda ". Kada se govori o pravu Albanaca na drzavnost na Kosovu, onda je to " demokratski izrazena volja naroda ". Kada se postavi pitanje zasto Srbi sa Kosova, ili Republike Srpske nemaju to isto pravo- odgovor je isti " nacionalisticka politika Beograda ".

Mozda je to nekom ok i ispravno, meni nije. Ako podrzavas pravo jednima, onda ne mozes isto to pravo negirati drugima. Onda bavljenje ljudskim pravima gubi smisao, ako se ona na jedne primenjuju, na druge ne.

Alexdelarge

Evo,

QuotePismo nevladinih organizacija Evropskoj uniji       Štampaj        E-pošta
NVO  
04.02.2009.

Vladama zemalja-članica EU

Evropskom parlamentu

Evropskoj komisiji

Ambasadama zemalja-članica EU u Beogradu

Ekselencije,

Apelujemo na vas da preispitate aktuelnu situaciju u Srbiji i regionu jer smatramo da nove međunarodne okolnosti koje dodatno utiču na fragilnost Zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive iziskuju jedan potpuno novi pristup u strategiji EU za ovaj region. U potpunosti svesni problema koji proističu iz tih novih okolnosti, molimo vas da ih imate u vidu prilikom planiranja odnosa sa Srbijom.

U okolnostima koje pominjemo politika EU prema Zapadnom Balkanu zahteva jedan sasvim novi pristup. Smatramo da je stalno odlaganje statusa kandidata za članstvo u EU zemljama Zapadnog Balkana – pre svega Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu – kontraproduktivno, jer urušava ionako slab demokratski potencijal ovih zemalja. Politika uslovljavanja – kao što se videlo u slučaju Bosne i Hercegovine i Srbije – samo potstiče regresivne trendove koji ove zemlje udaljavaju od evropske opcije. Ratno razaranje u Bosni nakon kojeg je izostalo adekvatno upravljanje post-konfliktnim društvima, kao i politička situacija u Srbiji koja nije u stanju da prevaziđe svoju nedavnu ratnu prošlost iscrpljuju kapacitete i potencijale ovih društava. Fasadne demokratije u ovim zemljama očito pokazuju da tranzicija sama po sebi ne dovodi do suštinskih promena u razumevanju demokratskih procesa.

Tek kada Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU Beograd će morati da prestane sa politikom ucenjivanja. To je jedini način da se stane na put destabilizaciji i smanje tenzije između dva entiteta u Bosni i Hercegovini, kao i u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije.

Mada je od građana dobila nedvosmislen mandat za evropsku opciju nova vlada Srbije do sada nije ispunila njihova očekivanja. U 2008. godini su u Srbiji napravljeni neki pomaci, ali je izostao suštinski napredak prema evro-atlantskim integracijama. Po svemu sudeći, taj proces je blokiran. Istovremeno, zajedno sa Moskvom Beograd radi na jačanju srpske autonomije na severu Kosova. Celokupna spoljna politika Srbije u 2008. bila je fokusirana na "zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta", čime se praktično konfrontirala sa EU.

Zbog svega ovoga, EU bi trebalo da što je moguće pre i bez ikakvog uslovljavanja omogući Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji pristup njenom članstvu. Kada je reč o Srbiji, prvi korak u tom procesu trebalo bi da bude odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, potpisanog aprila 2008. Osim toga, EU bi trebalo da se oslanja ne samo na vladu, već mnogo više na građane Srbije, koji su jasno dali svoj glas evropskoj budućnosti.

Nesposobnost Srbije da u prvi plan stavi proevropsku orijentaciju navodi na zaključak da je Srbiji potrebna pomoć, i to pre svega od EU. Sadašnja finansijska podrška Brisela održava Srbiju na egzistencijalnom minimumu, ali istovremeno i pothranjuje njene teritorijalne pretenzije. Status kandidata za članstvo u EU bi preokrenuo ove negativne trendove u Srbiji. Potrebno je da ne samo političke elite, već i lokalne samouprave i građani udruže energiju za postizanje konsenzusa o neupitnom kursu Srbije ka Evropi.

Od izuzetne je važnosti da građani Srbije dobiju od EU jasan signal da njena politika podržava njihove stvarne, životne interese. Korak u tom pravcu, koji bi sigurno pozitivno odjeknuo u svim sferama života bilo bi ubrzano ukidanje viznog režima, što podrazumeva udruženi napor da se zemlji pomogne da ispuni tehničke uslove (odgovarajuće zakonodavstvo, putne isprave, itd.) umesto da se čeka da ona to sama uradi. Takav korak bi znatno doprineo imidžu EU u Srbiji.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Beogradski centar za ljudska prava

Građanske inicijative

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, 02.02.2009.

Eriops

Zahvaljujem, Alexdelarge.
Pa ako sam nesto slagao, ili pogresno protumacio, slobodno recite.

slavkod

Kako se zove pojava kad neke organiacije u svom pismu sugerišu nekoj državi ili skupu država ujedinjenih u super državu da treba da stimuliše lokalne smouprave i gradjane da im se njihova država okane insistiranja na"očuvanju ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta"?
Da li se tu radi o ljudskim pravima i njihovoj zaštiti i unapredjivanju ili o nečem sasvim drugom?

Meho Krljic

S obzirom da se državne granice ne definišu ustavom (nego međunarodnim ugovorima), kao što smo mi učinili, kao i da je pomenuti ustav proguran na mala vrata bez javne rasprave, u šatro, atmosferi hitnje da bi se Kosovo sačuvalo, dobro ne baš sačuvalo, ali da bismo posle mogli da zauzimamo poziciju moralne izdignutosti, onda je pravo pitanje, kako to da nevladine organizacije ne pozivaju mnogo oštrije na rušenje ovog i ovakvog ustava koji je dosta jasno poslužio jednoj određeneoj političkoj platformi a ne bogznačemu drugom.

Drugo, ovo pismo, kada ga ja pogledam meni deluje kao sprdnja, kao 'jebiga, primite ove morone u EU, vidite da će da se pobiju ako to ne učinite'. Naravno, samo Srbi mogu da pomisle da će nekog da ubede argumentima kao što su: kriminal, korpucija i šovinizam su u porastu - jedini lek je da te i takve države i, er, entitete, pridružite vašoj uređenoj zajednici jer će odjednom u njima svi da se disciplinuju i postanu uzorni građani. Mislim, to je toliko smešno da sam zapanjen da iko ovo pismo čita kao nekakav izdajnički epistolarni diskurs umesto kao uobičajeno lupetanje uobičajeno nesnalažljive Srbadije, ma kojoj od dve Srbije pripadala.

akhnaton

Quote from: "Meho Krljic"S obzirom da se državne granice ne definišu ustavom (nego međunarodnim ugovorima), kao što smo mi učinili, kao i da je pomenuti ustav proguran na mala vrata bez javne rasprave, u šatro, atmosferi hitnje da bi se Kosovo sačuvalo, dobro ne baš sačuvalo, ali da bismo posle mogli da zauzimamo poziciju moralne izdignutosti, onda je pravo pitanje, kako to da nevladine organizacije ne pozivaju mnogo oštrije na rušenje ovog i ovakvog ustava koji je dosta jasno poslužio jednoj određeneoj političkoj platformi a ne bogznačemu drugom.

Drugo, ovo pismo, kada ga ja pogledam meni deluje kao sprdnja, kao 'jebiga, primite ove morone u EU, vidite da će da se pobiju ako to ne učinite'. Naravno, samo Srbi mogu da pomisle da će nekog da ubede argumentima kao što su: kriminal, korpucija i šovinizam su u porastu - jedini lek je da te i takve države i, er, entitete, pridružite vašoj uređenoj zajednici jer će odjednom u njima svi da se disciplinuju i postanu uzorni građani. Mislim, to je toliko smešno da sam zapanjen da iko ovo pismo čita kao nekakav izdajnički epistolarni diskurs umesto kao uobičajeno lupetanje uobičajeno nesnalažljive Srbadije, ma kojoj od dve Srbije pripadala.

Nisam mogao da odolim a da ne citiram ceo tvoj komentar. Apsolutno se slažem sa svakom tvojom rečenicom. Posebno sa tvojim mišljenjem oko ustava.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

slavkod

Državne granice se definišu medjunarodnim ugovorima,ali njih moraju da potpišu i predstavnici legalnih vlasti države koja je u pitanju ako ih u tome ne sprečava ustav njihove zelje.
Ali probajmo da zamislimo hipotetčku situaciju u kojoj je pismo sa sličnim stavovima poteklo od jedne ili više nevladinih organizacija koje deluju na teritoriji neke države sa razvijenom demokratijom,na primer Sjedinjenih država.Pa ,recimo pošalju oni pismo Ujedinjenim Nacijama u kome mole da se pošalje jasna poruka lokalnim samouravama i gradjanima u onim državama u kojima je španski zvanični jezik u kojima ih se poziva da obeshrabre admnistraciju Sjedinjenih država,koja svojim rigidnim insistiranjem na ustavnom poretku i teritorijalnom integritetu ,ometa integracione procese integracija latinoameričkih država.Koliko vremena bi prošlo pre nego što bi sedišta takvih organizacija primila posetu FBI-a i drugih bezbednost agencija, a sve u pratnji specijalaca,a ako se pretpostavlja da može doći do otpora ,i Nacionalne garde.Da li bi takve organizacije mogle da nastave svoje legalno delovanje na prostoru SAD?

David

Quote from: "Meho Krljic"S obzirom da se državne granice ne definišu ustavom (nego međunarodnim ugovorima), kao što smo mi učinili, kao i da je pomenuti ustav proguran na mala vrata bez javne rasprave, u šatro, atmosferi hitnje da bi se Kosovo sačuvalo, dobro ne baš sačuvalo, ali da bismo posle mogli da zauzimamo poziciju moralne izdignutosti, onda je pravo pitanje, kako to da nevladine organizacije ne pozivaju mnogo oštrije na rušenje ovog i ovakvog ustava koji je dosta jasno poslužio jednoj određeneoj političkoj platformi a ne bogznačemu drugom.

Vec sam pomislio da ovdje nema zivog roba koji je konacno prokljuvio, ili koji se ne smije javno oglasiti o tome koji i kakvi su stvarni motivi donosenja tog sramnog i manipulantskog Ustava o Kosovu, i uopste daljnje razrade cijelog tog para-patriotskog "Kosovo je Srbija!"-simulakruma.

Tekst je, inace, zajebancija vise upucena domacem javnom mijenju nego EU; EU-komisionari sve to gore napisano
itekako dobro poznaju, ne samo kroz izvjestaje NVO-ova sa gornjeg spiska (ima tu i nesto rada od strane vlastitih sluzbenika na terenu).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

akhnaton

Njihove zelje? Valjda zemlje? U SAD ili nekoj drugoj zemlji ovakvo pismo ne bi imalo ovolikog odjeka. A ako bi sa reči prešli na dela, onda ne bi reagovali samo nacionalna garda i FBI , nego bi se umešala i federalna armija.  Što se tiče ustava, nigde u preambuli ustava SAD, ne piše da su recimo Kalifornija ili Teksas sastavni delovi SAD. Pa pored toga niko ne pomišlja da otvoreno krene u secesiju. Ovakva pisma će se kod nas smatrati opasnim sve dok se Srbija ne definiše kao građanska država, sa ustavom koji je garant balansa svih prava, kako većine tako i manjine. A ne kao ovaj sadašnji ustav koji je smišljen zarad "zaštite" većine.

David

Quote from: "slavkod"Koliko vremena bi prošlo pre nego što bi sedišta takvih organizacija primila posetu FBI-a i drugih bezbednost agencija, a sve u pratnji specijalaca,a ako se pretpostavlja da može doći do otpora ,i Nacionalne garde.Da li bi takve organizacije mogle da nastave svoje legalno delovanje na prostoru SAD?

Ne bi im upadali nikakvi specijalci, nego bi se pokrenula javna rasprava o tome preko medija (vrlo vjerovatno i medijska hajka org. od strane odredjenih medija), i eventualno bi, u najgorem slucaju, poslije toga bili pod paskom raznih Sluzbi, ali tako da ni te NVO (logicno, je li), niti javnost - a pogotovo ona - ne znaju da se te org. uhode (jer bi se time prekrsio Ustav, odnosno tacka mu o slobodi misljenja i izjasnjavanja).
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Eriops

Jos jedna recenica iz ovog pisma mi je zapala za oko. Ona kako finansijska pomoc Brisela odrzava egzistenciju Srbije, ali istovremeno i pothrajuje " njene teritorijalne pretenzije ".
Pretenzije prema kome ? Koliko mi je poznato, nasa vlada priznaje Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i Albaniju u njihovim sadasnjim granicama, pa ne razumem o kakvim se pretenzijama radi ? S obzirom na njihovu logiku, moguce je samo jedno- teritorijalna pretenzija prema sopstvenoj teritoriji, tj. Kosovu!
Akhnatone, vecina ima itekako razloga da bude zabrinuta. Stalno se spominje ustav. Koja to prava nemaju manjine u Srbiji, recimo u Vojvodini, Raskoj, jugu Srbije ? Navedi mi jedno pravo koje im je uskraceno u realnom zivotu. A prelistaj panele recimo Helsinskog odbora o Vojvodini, pa ces videti stosta zanimljivo. Ovde se vec polako siri prica Srbija nas izrabljuje, Vojvodina Vojvodjanima.. sto me podseca na devedesete i price Hrvatska-Hrvatima, Srbija-Srbima. A sta je s onima koji eto zive ovde, ali nisu Vojvodjani, nisu mogli oni da biraju gde ce ih majka roditi ? Sta je za njih predvidjeno, torba na rame, i put pod noge lagane ?

Alexdelarge

Svim tim isfrustriranim kalasturama iz navladinih organizacija, kao sto su Kandic, Liht, Vuco, Biserko, Srbljanovic i nekih slicnih organizacija npr. kolo srpskih sestara, zene u crnom, "Mirjana Bobic Mojsilovic" AD,  "Ljiljana Habjanovic Djurovic" DOO, STR"Kod Plavog mosta" treba zabraniti delovanje jer one rastacu srpsko nacionalno bice. Tako besramno traziti da nas po ubrzanom postupku prime u EU? Pa te su teznje mahnite, naklonosti nastrane. Zasto zuriti, decenije su pred nama.

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Jos jedna recenica iz ovog pisma mi je zapala za oko. Ona kako finansijska pomoc Brisela odrzava egzistenciju Srbije, ali istovremeno i pothrajuje " njene teritorijalne pretenzije ".
Pretenzije prema kome ? Koliko mi je poznato, nasa vlada priznaje Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i Albaniju u njihovim sadasnjim granicama, pa ne razumem o kakvim se pretenzijama radi ? S obzirom na njihovu logiku, moguce je samo jedno- teritorijalna pretenzija prema sopstvenoj teritoriji, tj. Kosovu!
Akhnatone, vecina ima itekako razloga da bude zabrinuta. Stalno se spominje ustav. Koja to prava nemaju manjine u Srbiji, recimo u Vojvodini, Raskoj, jugu Srbije ? Navedi mi jedno pravo koje im je uskraceno u realnom zivotu. A prelistaj panele recimo Helsinskog odbora o Vojvodini, pa ces videti stosta zanimljivo. Ovde se vec polako siri prica Srbija nas izrabljuje, Vojvodina Vojvodjanima.. sto me podseca na devedesete i price Hrvatska-Hrvatima, Srbija-Srbima. A sta je s onima koji eto zive ovde, ali nisu Vojvodjani, nisu mogli oni da biraju gde ce ih majka roditi ? Sta je za njih predvidjeno, torba na rame, i put pod noge lagane ?

Aman čoveče, smiri se malo!!! Ako smo mi većina, a jesmo, onda nema razloga da budemo zabrinuti. Ko nas to osim nas samih ugrožava? Svetska zavera? Pederi? Sekte? Lažni proroci? Ko?  Ja nisam tvrdio da su prava manjina igde ugrožena. Samo da ustavom treba stvoriti okvir u kome se neće desiti teror i dominacija većine nad manjinom i obratno! Srbija da izrabljuje Vojvodinu? Ma šta mi napričaše...  Ne verujem nikome, a posebno ne pričama Helsinškog odbora. Iz Finske dolaze samo dve dobre stvari: Nokia, i Nightwish i ništa više. Nemam potrebe da mi oni sole pamet. Ako ikoga Srbija izrabljuje onda su to njeni građani, svi bilo koje da su veroispovesti, porekla i jezika.

Eriops

Tacno, politicari izrabljuju sve jednako, i zato i pustaju ovakve teme, kao sa Statutom, i okrecu nas jedne protiv drugih, jedne za, a druge protiv. Ali te stvari nisu bezazlene. Lako se stvori tenzija, pogotovo ako je kriza s parama.
Te price o izrabljivanju.. mozda ja imam fobiju od toga  :shock: .
Moji su davno ziveli u Opatiji,  Hrvatskoj, majka je radila u kuhinji u restoranu, i njene kolege s posla, Hrvati su joj pricali
kako njih Beograd izrabljuje, kako oni zaradjuju od turizma, a sve ide za BG, oni od toga nista ne vide.. pazi to je bilo sedamdesetih, dvadeset godina pre rata, kad mnogi nisu imali pojma ni koje su nacije.. i sad ponovo ovde slusam iste price, i nisam bas sretan.

Mislim da se bezobrazno pravi jedna tenzija, kako Centralna i Juzna Srbija iskoristavaju Vojvodinu, i ljudi se okrecu jedni protiv drugih, mislim da je to opasno raditi.

Alexdelarge, post je veoma duhovit, za pohvalu  :) , samo jedna napomena, ja nigde nisam kritikovao njihovu zelju da nas ubrzano prime u EU, vec neke druge stvari o kojima su pisale, tako da si malkice promasio temu  8) .

akhnaton

Sada je ogromna kriza sa parama. Političari koji ništa nisu uradili za birače, ali su zato uradili i rade za sebe serviraju nam priče o izrabljivanju!! A ustvari oni nas izrabljuju. Pošto nisu sposobni da reše probleme kojima su i sami doprineli, ne smiruju se dok nas ne napujdaju jedne na druge. Tužno je to.

slavkod

Davide ,Davide
samo da te potsetim da "lov na veštice" nisu organizovali Srbi u Srbiji nego Amerikanci u Americi.
Evo ti teme za razmišljanje:
1.pitanje
Koliko su oficijelno američke vlasti priznale da drže u tajnim zatvorima zbog 11.septembra?
2.pitanje
Koliko je ljudi(domaćih ili stranih)  isledjivano u Srbiji posle bombardovanja u vezi sa postavljanjem lokatora?
Srbi su slobodna divljač za fokusiranje mržnje,ali od toga možeš da dobiješ bore.

slavkod

Očigedno je da povika na ustav nije izraz neslaganja sa pravnim odrednicama osnovnog zakona.Tu jako boli ona rečenica da je Srbija država srpskog naroda,mada je to samo deo rečenice,ostatak se već ne čita,pošto je prvi deo kao crvena krpa na španskoj koridi.Pada mrak na oči i dalje se i ne čita.
Mržnja je čudo,ali srećom ona više grize one koji mrze.
Tiha vodo,skrenuo bih ti pažnju na pojavu u istoriji političkih stranaka u Vojvodini.Ne znam da li znaš ko su bile Madžaronske stranke.U njima su bili Srbi.I oni su izazivali teskobu kod svojih sunarodnika kao i ovi koji su kreatori ideja o Srbiji kao nosiocu sveg zla.

Eriops

Cuo sam za njih. Tragedija je sto za rasparcavanje Srbije, i uopste losu sudbinu srba, veliku odgovornost imaju upravo srbi, tj. srpski komunisti. Svojom politikom od 45-e pa naovamo, a narocito posle 74-e naneli su nam ogromno zlo.
Cudno je da i pored svega toga medju velikim brojem srba, i dalje vlada jugo nostalgija, i uopste zal za komunizmom!
NJihovi naslednici , hoce da zavrse zapoceto, oliceni u neoliberalnom, kako jos kazu gradjanskom, " civilnom " sektoru.
Nije mi samo jasno sta znaci taj civilni sektor, kao da u Srbiji vlada vojna hunta, pa sve sto nije vezano za vlast to su civili.

Sada se sve vise radi na tome da Vojvodjanin ne bude samo geografska odrednica, poput Sumadinca ili Hercegovca, ili stanje duha kako neki kazu, vec sve vise nesto sto lici etnosu.
Zanimljivo je osvrnuti se kako to ide na Kosovu. Primecujete li da se na zapadu sve redje upotrebljavaju termini kosovski Albanci, ili uopste Albanci, kosovski Srbi ? U upotrebi je jedan novi termin- Kosovari. Stanovnici Kosova. Narod Kosova.
Nova, izmisljena kategorija, koja hoce da izbrise nacije, i svede ih pod jednu zajednicku kapu.

slavkod

Sasvim je razumljivo što oni žale.Imaju i za čim.Kategorija samoupravljača koja se prekfalikovala u gradjanski,civilni sektor.To DRF zove ,s pravom,"izdržavana lica".Kada se radnička klasa,koja se time busala u grudi i to isticala u svojim biografijama("potičem iz siromašne radničke ili seljačke porodice),sada u svojim rezimeima i curiculima vitae piše da je ugroženog gradjanskog,civilnog porekla.
Proces dodavanja etničkih odrednica ljudima iz Vojvodine je sličan onome koji je stvorio termin "socijalistički patritiotizam"Ako je ranije termin imao geografsku konotaciju pošto se odnosio na Srbe,ali i Madjare,Slovake ,Rusine,Rumune i sve ostale,on će se u budućnosti,kao etnička pripadnost,odnositi samo na Srbe iz Vovodine.
Inače termin Kosovar se nekada odnosio samo na Šiptare,a termin Kosovac na Srbe.Termin Kosovac nestaje ,ili je sasvim redak čak i kod Srba.

Eriops

Pa evo najnovije izjave Istvana Pastora, prenosi Blic.
Dosta je bilo!-veli Pastor- Vreme je da se pitanje Statuta Vojvodine internacionalizuje!
Zvuci vam poznato ? Maske su konacno pale, mada ja nisam imao sumnje ni od pocetka, kuda voda tece. Al sad ce se ljudi javiti da kazu, pa vi ste vecina, sta ima da brinete, itd, itd.
Da vecina smo, al se nizasta ne pitamo. Predsednik pokrajinske skupstine je Sandor Egeresi, koji je i za mnogo vise od ovog sto Statut predvidja, i on putuje po Evropi i Srbiji, i sigurno ne iznosi stav vecine.

ayin

Quote from: "tiha voda"kuda voda tece.

Tiha voda...

slavkod

Tačno,tiha voda koja breg roni.Ciljevi isti,i bili i ranije.Ustav iz 1974.tako lepo krenuo,a onda došao mali zastoj.Jedina razlika je što se čuvaju one vrste akcija koja uključuje fizičko nasilje organizovanog tipa.
Tiha voda se ubi objašnjavajući da to nije pitanje većine nego političkih struktura koje vrše vlast,ali ga niko ne čuje.Kasnije dolazi priča da se mora poštovati faktičko stanje na terenu.Može da se očekuje reakcija na Pastorov vapaj iz onih država gde je Vojvodina članica različitih regionalnih institucija,a koje je Čankova vlast uspostavila još davno.

Eriops

Pa da, sad se vec preti internacionalizacijom.
Zalosno je sto dve stranke, LSV i SVM koje su daleko od vecinske podrske stanovnistva, kroje sudbinu u Vojvodini.
Ja ne mislim da je Demokratska stranka separatisticka, ali iz sitnih dnevno politickih razloga, i ocuvanja vecine, dozvoljava ucene regionalnih i manjinskih stranaka.
S druge strane, prosto nemas stranku koja bi istinski, stitila nacionalni interes. To nisu SRS i SNS, bar po meni, ja njima ne bi dao ni dve nacrtane ovce da cuvaju, a kamoli drzavu.
Sve oko Statuta ljudima mozda ne deluje ozbiljno, ali ja ne bih to uzimao olako. Treba uzeti u obzir da je u toku i velika ekonomska kriza, kada je vrlo lako raspaliti strasti i podici tenzije.

Alexdelarge

Slabo frstuljis. Samo neke banalnosti i opsta mesta kasljucate.

akhnaton

Quote from: "tiha voda"Pa da, sad se vec preti internacionalizacijom.
Zalosno je sto dve stranke, LSV i SVM koje su daleko od vecinske podrske stanovnistva, kroje sudbinu u Vojvodini.
Ja ne mislim da je Demokratska stranka separatisticka, ali iz sitnih dnevno politickih razloga, i ocuvanja vecine, dozvoljava ucene regionalnih i manjinskih stranaka.
S druge strane, prosto nemas stranku koja bi istinski, stitila nacionalni interes. To nisu SRS i SNS, bar po meni, ja njima ne bi dao ni dve nacrtane ovce da cuvaju, a kamoli drzavu.
Sve oko Statuta ljudima mozda ne deluje ozbiljno, ali ja ne bih to uzimao olako. Treba uzeti u obzir da je u toku i velika ekonomska kriza, kada je vrlo lako raspaliti strasti i podici tenzije.

Ni DSS nije stranka koja čuva "nacionalni" interes!!! :twisted:

Eriops

DSS je sto bi narod reko, nit smrdi nit mirise.
Ni baba ni devojka.

Goran Skrobonja

Quote from: "tiha voda"DSS je sto bi narod reko, nit smrdi nit mirise.
Ni baba ni devojka.

Misliš: ni riba ni devojka?
Ono između babe i devojke je, valjda, (zrela) žena u najboljim godinama. :wink:
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Alexdelarge

Quote from: "Goran Skrobonja"
Misliš: ni riba ni devojka?
Ono između babe i devojke je, valjda, (zrela) žena u najboljim godinama. :wink:

MILF :idea:

Eriops

Ne, ni baba ni devojka je zena prestara da se uda.. a opet jos nije u godinama da se zatvori u sobu, plete i kukica, tacnije ne zna sta ce sa sobom  8) .
Mislim da clanstvo DSS nije bas najsigurnije sta je zapravo njihov program. A nisam siguran ni da vodeci funkcioneri stranke znaju to pouzdano  :D .

akhnaton

Jednom rečju: Stručnjaci koji nemaju pojma! Nisu obavešteni da je devetnaesti vek prošao, da smo dvadeseti vek uprskali, a XXI se pokazuje kao...