• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

OVA DANAŠNJA MLADEŽ...

Started by Ghoul, 22-02-2009, 19:21:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

Austrijanci su Srbi sa ajn grose šprahfeler

Джон Рейнольдс

Аустријанци су швапски Црногорци!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alexdelarge

NAPAD NA LEGENDU Deca pretukla Rašu Popova jer im nije dao dovoljno novca

Dva maloletna dečaka pretukla su srpskog književnika i dugogodišnjeg televizijskog novinara Rašu Popova (81).

Braća I. N. (10) i J. N. (11), imaju više od 300 prijava zbog razbojništva i krađa, a jedan starac je umro ranije ove godine nakon što su ga pretukli.

Popovu su deca prišla da mu traže novac, i nakon što nisu bili zadovoljni sa novcem koji im je dao, oni su ga napali.

O ova dva romska deteta vodi računa Centar za socijalni rad u Rakovici.

Incident se desio pre 20 dana.

Dva dečaka su od ranije poznata policiji, pošto su jednog starca u Deligradskoj ulici pretukli i opljačkali, posle čega je nesrećni čovek preminuo.

Raša Popov je srpski književnik, dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik ,,Mokrinskih novina", zvezda dečije televizijske emisija ,,Fore i fazoni".

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/512030/NAPAD-NA-LEGENDU-Deca-pretukla-Rasu-Popova-jer-im-nije-dao-dovoljno-novca
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Джон Рейнольдс

Зар нису Роми ти који су увек најугроженији? Овај чланак је расистички!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ovaj članak svakako naginje senzacionalističkom tonu sa rasističkim prelivom jer naglašava da su dečaci Romi iako je to za ovu vrstu informacije neesencijalno, a sugeriše podtekst koji može biti ksenofobičan, rasistički itd. jer čitaocu Blica podupire predrasudu o Romima kao epidemiji koja će proždreti pošten slovenski svet...

S druge strane, čitao sam o ta dva klinca pre desetak dana i tužna je to situacija. Pošto su tako intenzivno maloletni - zakon im ne može ništa, ne mogu biti ni optuženi jer su suviše mladi. U nekoj teoriji onda bi njihov staratelj bio smatran odgovornim pa bi možda i bilo insistirano na tome da brigu nad njima preuzme društvo, kroz neku instituciju, ali kao što vidimo, ovde to već donekle jeste slučaj. Naravno, nije jasno šta znači da o njima vodi računa Sentar za socijalni rad, odnosno, da li su u nekoj hraniteljskoj porodici (bolje) ili u domu za nezbrinutu decu (lošije) ili nešto treće (još lošije) ali je odlična ilustracija kako Centri za socijalni rad često ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu i da bi trebalo promišljati njihovu funkcionalnost, strukturu, ovlašćenja, prakse itd.

Джон Рейнольдс

Наставио бих са офтопичарењем - ако новинари црних хроника, у обрнутим ситуацијама, често без проблема нагласе (и пренагласе) да је жртва неког облика насиља била Ром или припадник неке мањине, онда претпостављам да није проблем ни овако нешто, те је мој горњи коментар - наравно - цинизам.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Pa, ali to nije isto kada je žrtva nasilja Rom jer je nasilje na rasnoj osnovi ili kada je žrtva nasilja Rom jer je neko toj žrtvi oteo novčanik. Neko odgovorno novinarstvo bi tu pravilo razliku...

Agota

300 prijava!!! Jednog već ubili??? Pa kolika su ta deca?!  90%  ovih dela cine povratnici. Muka mi je vise od recenice: "Od ranije poznata policiji".
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Alexdelarge

objektivno gledano oni se nikada neće popraviti i možda surovo zvuči ali tu decu treba eliminisati. xuss

Meho Krljic

Naravno da zvuči surovo i verovatno je i prepesimistično. Ipak su to zaista deca, još uvek ne ni tinejdžeri.

mac

Ma ne, sve što treba je da dožive večitu patnju. Patnja pročišćuje dušu.

Meho Krljic

:-?

Više sam mislio na podsticajno okruženje u sadejstvu sa nekakvim suočavanjem sa razmerama štete koju njihovo antisisocijalno ponašanje uzrokuje, ali, dobro, i večita patnja verovatno ima svoje zastupnike među mazohistima...

mac

Koliko bi koštalo to podsticajno okruženje? Šta nam sve treba od repromaterijala da ga napravimo?

Takođe, to okruženje i to suočavanje nisu garancija da će osoba emotivno da pojmi ono što mi želimo. Ako to podsticajno okruženje nije "večito" onda nema razloga da ga osoba prihvati.

Meho Krljic

Država služi da gradi ovo okruženje. Ako ga ne gradi onda ne radi dobro, kao što sam gore već rekao da centri za socijalni rad često nisu u stanju da ispune svoju funkciju i da bi je trebalo preispitati. A pošto oni ne rade u izolaciji, onda bi se tu preispitivao i rad sudstva, policije, obrazovnog sistema itd.

Naravno da takve stvari koštaju, od analize do rekonstrukcije sistema, ali opet, to je stvar temeljnih društvenih vrednosti. Ako mislimo da je skupo i da je prihvatljiva cena da dva klinca povrede mnogo ljudi i ubiju jednog čoveka i da ih onda proglasimo zrelim za uklanjanje, onda imamo temeljne društvene vrednosti znatno različite od proklamovanih kroz brojne nacionalne propise i internacionalne konvencije i druge dokumente koje smo potpisali.

Petronije

Na stranu teorija, kako "razvijene" zemlje resavaju ovakve probleme? Na primer Francuska? Nemacka?
Arm the Homeless

Meho Krljic

Tu sad prvo treba definisati šta je konkretno problem. To da imaš dva nasilna deteta ili to da imaš dva deteta o kojima sistem ne vodi računa ili nešto treće itd. Činenica da smo videli kako stanovnici predgrađa Pariza i Londona pljačkaju i pale sopstvene gradove u poslednjih nekoliko godina sugeriše da se ni oni nisu proslavili sa rešenjima... S druge strane, Skandinavcima to ide bolje, ali opet, to su sasvim različita društva i okruženja.

Albedo 0

zar nisu Skandinavci palili crkve i blekmetalisali po okolini?

Petronije

Negde sam citao da prvenstveno Francuzi (a i Nemci) svoje probleme sa romcima resavaju tako sto ih deportuju u Srbiju. Nemam dokaza a tekst ne mogu da iskopam, ali bio je prilicno ozbiljan i uverljiv. Ako iskopam okacicu ovde.
Arm the Homeless

Albedo 0

mislim da se to odnosi prvenstveno na srpske Rome, koji su otišli u Njemačku, pa tražili azil i slično, čak je i Žilnik snimao one dokumentarce, Kenedi se vraća kući itd... dakle, to bi trebalo da je deportacija iz tuđe zemlje u matičnu zemlju, imaju srpske dokumente, izdao im Dačićev MUP onomad

Agota

Quote from: Alexdelarge on 18-11-2014, 14:49:32
objektivno gledano oni se nikada neće popraviti i možda surovo zvuči ali tu decu treba eliminisati. xuss

pa ti nisi normalan! ipak su to deca i sami zrtve, mucenici,  10 i 11 godina, pa ko je to negovao ,usmeravao, hrabrio, bdio nad njima kad se razbole, ko ih je vodio na sportic, u mucicku skolu, engleski ,o cemu pricamo??? ne  vredi, treba sto pre menjati zakon za maloletnike! njima definitivno treba nadzor 24 casa, neki vaspitac,neko ko ce odgovarati za njih . ne znam...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Alexdelarge

to su budući počinioci najtežih krivičnih dela (npr. ubistva, razbojništva, silovanja itd.) veći deo života provešće po zatvorima, a ono malo što budu na slobodi koristiće za nova krivična dela.

Albedo 0

ne treba zaboraviti da i deLarge ima 11 godina! 8-)

Alexdelarge

samo vi nastavite da im povlađujete, al videćete za koju godinu samo da poodrastu, pa kad vas budu izboli nožem ili silovali, onda dođite kod mene da vam objasnim da je to zbog toga što su u detinjstvu bili uskraćeni za bojanke ili keks i mleko pred spavanje. od najočiglednije očiglednosti je da tim bitangama ništa nije sveto.danas raša popov, sutra minja subota!

o tempora, o mores! :cry:

mac

Svetinje ne postoje više. Bog, nacija, jezik, porodica, tradicija, sve su to svetinje koje smo ili porušili, ili polako dekonstruišemo. Ti Aleks sad kažeš da su ova dva deteta buduća pretnja po neku svetinju. Ne znam na koju svetinju misliš, ali koja god da je nisi u pravu, jer, kako rekoh, svetinje ne postoje.

Albedo 0

Bata je svetinja!

zar mac macu nije svetinja? 8-)

mac

Albedo 0

pazi se klinačkog tepanja vikendom! 8-)

tomat

Quote from: mac on 18-11-2014, 22:57:36
Ne znam na koju svetinju misliš

pa na Minju Subotu.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Джон Рейнольдс

Quote from: Meho Krljic on 18-11-2014, 17:25:34
Tu sad prvo treba definisati šta je konkretno problem. To da imaš dva nasilna deteta ili to da imaš dva deteta o kojima sistem ne vodi računa ili nešto treće itd.

У овом случају имамо двојицу убица, то си случајно заборавио да споменеш. Ваљда је то оно "нешто треће".

#Τζούτσε

mac

Iz nehata. Nije svejedno...

Джон Рейнольдс

Мора да се шалиш. Нека ме исправи неки правник, али убиство при разбојништву није из нехата.

На страну што двојицу убица и насилника није могуће затворити у неки пакао и бацити кључ јер - забога - деца су. Оно што ме ужасава у свим неолибералним (или како се та идеологија већ зове) наклапањима јер потпуна небрига према истинским жртвама, убијеним, пребијеним, опљачканим, њиховим породицама, људима који су због убица и насилника остајали без зарађеног новца, с последицама, траумама, страховима, чиме све не. Али јок - јао, јао, испаде да су убице и насилници заправо жртве нефункционалног система. Ево срце ми се цепа, заиста, дође ми да их усвојим. (И решим проблем.)

#Τζούτσε

Tex Murphy

Quote from: Джон Рейнольдс on 19-11-2014, 01:36:44
Мора да се шалиш. Нека ме исправи неки правник, али убиство при разбојништву није из нехата.

На страну што двојицу убица и насилника није могуће затворити у неки пакао и бацити кључ јер - забога - деца су. Оно што ме ужасава у свим неолибералним (или како се та идеологија већ зове) наклапањима јер потпуна небрига према истинским жртвама, убијеним, пребијеним, опљачканим, њиховим породицама, људима који су због убица и насилника остајали без зарађеног новца, с последицама, траумама, страховима, чиме све не. Али јок - јао, јао, испаде да су убице и насилници заправо жртве нефункционалног система. Ево срце ми се цепа, заиста, дође ми да их усвојим. (И решим проблем.)

+1
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

dobro, malo prećerujemo

iako nema konkretnog opravdanja za ponašanje ovih klinaca, malo bode oči da je neki ''Raša Popov'' istinska žrtva

mislim, nisu ni Romi ni Jevreji prije 500 godina odlučili da je njima zabranjeno posjedovati i obrađivati zemlju i raditi bilo koji pošten posao

to su odlučili Francuzi, Njemci, Britanci i Srbi umjesto njih

Jevreji su se snašli tako što su izmislili bankarstvo. Romi se nisu snašli, bar ne u iole legalnim vodama

Alexdelarge

u odnosu na razbojništvo mora da postoji umišljaj, a ako je prilikom razbojništva neko lice lišeno života onda to mora biti nehat, u suprotom bi bilo reči o  drugom krivičnom delu, tj. teškom ubistvu. u tom slučaju teško ubistvo kao glavno delo konzumira razbojništvo kao prateće. nema sticaja krivičnih dela.

Meho Krljic

Ovde je verovatno dobro podsetiti da država, kao operacionalizovana volja društva, treba da radi na tome da ovakve slučajeve prevenira. Postoji čitava istorija razvoja ideje institucionalizovanog kažnjavanja i izolacije antisocijalnih individua u društvu (koju je Fuko uslužno sistematizovao u svojoj Nadzirati i kažnjavati), ali nama, kao pripadnicima društva, ili, hajde, građanima Srbije, najvažnije, mislim, nije, kako da sprečimo dva deteta da ubiju još nekoga - mada naravno da je ovo važno - već kako da sprečimo da ne bude JOŠ takvih. Postoje individualni, jedinstveni problemi, gde je neko naprosto takav, psihopata je ili već nešto, i ne možeš da sistemski rešiš pojavljivanje takvih osoba, one su gličevi u matriksu i možeš samo da rešavaš individualne situacije kad se pojave. Ali ovo, reklo bi se nije jedna od njih, ovo je, čini se priča o neuspehu sistema da radi ono gde bi trebalo da može da reši problem, dakle da sistemski pristupi otklanjanju preduslova da dete od deset ili jedanaest godina ima volju i sredstvo da povređuje druge osobe.

Drugim rečima, naravno da je tragikomično da novinska vest otprilike kaže da dva klinca nastavljaju da napadaju i (potencijalno) ubijaju a da je društvo nemoćno jer, eto - zakon nije predvideo sankciju za ovakvu situaciju (što i nije tačno, neko je uvek odgovoran za ponašanje osobe koja je zakonski pod nečijim starateljstvom) i, nažalost, ova tragikomedija je verovatno i moguća baš zato što su ovo romska deca od koje se i ne očekuje visok stepen socijane integrisanosti pa se onda i dopušta da li porodici ili Centru za socijalni rad da ih prepušta stihiji.

scallop

Ovo je izvrtanje stvarnosti. Raša Popov je kriv što je star i što se kreće ulicom, a nasilnici, bez obzira na uzrast, istoriju ponašanja i evidentnu nameru, žrtve. Moja pokojna susetka je kriva što je išla u poštu da podigne penziju i ode kući, a nasilnik koji ju je od pošte pratio do na stepenište i pretukao dok se ona borila za svoju tašnu, je samo slučajni prolaznik kome se ta tašna sa penzijom učinila primamljivom da bude njegova. Pored države koja je nesumnjivo odgovorna, odgovorni su i oni koji događaj relativizuju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Niko nigde nije napisao da je Raša Popov kriv, ne svađajmo se sa ljudima od slame. Ja sam napisao da deca od deset i jedanaest godina pravno i čisto intuitivno nisu odgovorna za svoje postupke i da je za to konkretno odgovoran neko drugi - roditelj, staratelj itd. a koji evidentno svoju ulogu nije dobro ispunio. To da se sad otprilike čeka da ova dva klinca napune 14 godina da bi mogli da se uhapse i pritvore je primer toga kako sistem ne rešava stvaran problem koji ima a to je da je nažalost dozvolio da ona postanu to što sada jesu.  Da li su ta deca "žrtve" ili ne je rasprava za drugo mesto, ali da li ćemo ovu decu "eliminisati" kako je pomenuto gore ili će društvo kreirati efikasnije mehanizme da deca ne postaju ovakva jeste nešto o čemu treba razmišljati.

scallop

Naravno da sam znao da ćeš ti neumorno da nastaviš i da ću se ja prvi umoriti. Ovo je tek da znaš da postoje i odrasli koji su ugroženi, a njih niko ne štiti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Nije bila namera da ikog umorim, ali to je sigurno česta posledica mog ponavljanja istih stvari. Al kad imam utisak da ih ljudi ne primećuju  :oops:

I ja sve vreme znam da postoje odrasli koji su ugroženi i govorim da ni njih sistem nije zaštitio jer ne radi svoj posao da spreči da se deca izrode u ovako nešto. Deca koja su već u sistemu.

Albedo 0

ja pokušavam da pokažem da su ova djeca eliminisana prije 500 godina

dakle, da, ukradena je neka tašna, neko je dobio i po njonji, a neko je i podlegao povredama

a ko je oteo zemlju Jevrejima i Ciganima prije 500 godina, uništio živote njihovih familija, satjerao neke od njih u geta, zabranio im da se bave svim časnim poslovima jer tako Bog zapovjeda, a usput spalio i žene sa zelenim očima?

dakle, kako bi se bilo ko od nas ponašao da nas izbace na ulicu, otmu nam sve što imamo od pokretne i nepokretne imovine, i pritom zabrane da se bavimo bilo čime sem nekim Bogu mrskim zanimanjima tipa muzikanta ili prostitutke, i naravno - kriminalca, pa da vidimo na šta ćemo da ličimo za 500 godina

ko se ''snađe''?

mislim, da li ovdje neko pokušava da kaže da su cigani sami izabrali te profesije, a ne da su im to Francuzi, Italijani, pa i Srbi - nametnuli?

još jednom, oteli im zemlju, izbacili na ulicu ljudi bijele kože. Ukrali, prebijali, istjerivali, gradili geta. Preci Raše Popova, da.

i onda Jevreji izmislili bankarstvo, prodaju ničega za nešto, i spasili se samo do Holokausta, a Cigani se nisu snašli, bar ne u iole legalnim vodama

čisto radi paralele, u vrijeme sankcija Srbi su takođe postali kriminalci, švercujući cigarete i gorivo i ko zna šta još, a Momir Bulatović je u jednom intervjuu izjavio ''ako nas već zatvaraju onda ćemo da se ponašamo kao kriminalci''

i mi jesmo bili kriminalci bar 4 godine, i još se oporavljamo od toga. Neko može reći da smo bili kriminalci jer smo morali (sic!), jer su nas neke sile na to natjerale (sic!), jer smo pokušavali da preživimo (sic!). Ali to isto mi Romima ne opraštamo

ne u smislu opraštanja ovoj dvojici kretena, oni moraju biti kažnjeni. Govorimo o sistemskom oprostu. Lakše je izgleda oprostiti Šariću i Kosmajcu

no ne znam ni zašto pišem ovo jer ne želim da polemišem, ovdje nema rješenja jer ne može da se uperi prst u izvor problema. Koji je izvor, sami Romi? Preci Raše Popova? Crkva? Nešto peto? Sve to zajedno?

možda nam treba mnogo više prstiju da bi to riješili

mac

Ne znam što toliko povlačiš Rome. Problem bi postojao i da dečaci nemaju nikakvu oznaku da su drugačiji, osim da su napušteni.

Osim ako ne smatraš da Centar različito postupa sa decom različite boje kože, i da nema šanse da u sistemu "svetla" deca dožive ono što doživljavaju "tamna" deca.

Albedo 0

naravno da ima šanse, ne samo da ima šanse nego eno čak u Austriji neki klinac urezuje krstove po tuđim leđima, a ne živi u slamovima

ali u slučaju napada Roma na Rašu Popova ja ne mogu tek tako da pomislim ''jadan Raša Popov''

kao što ne bih sutra pomislio ni ''jadan Meho Krljić'' ili ''jadan Bata'', sem u smislu da bi me bolila glavudža ako bih dobio palicom po istoj

ali ja tu ne bih bio jedina žrtva, i to je taj paradoks koji teško prihvatamo

Meho Krljic

Quote from: mac on 19-11-2014, 13:56:49
Ne znam što toliko povlačiš Rome. Problem bi postojao i da dečaci nemaju nikakvu oznaku da su drugačiji, osim da su napušteni.

Osim ako ne smatraš da Centar različito postupa sa decom različite boje kože, i da nema šanse da u sistemu "svetla" deca dožive ono što doživljavaju "tamna" deca.

Daleko od toga da nema šanse. Ali je statistički mnogo verovatnije kada su deca "tamna". Romi generalno imaju drugačiji položaj u društvu u Srbiji - a razlozi za to su kompleksni, i istorijski i socijalni i kulturološki i naravno da nisu samo posledica nekakvog svesnog rasizma - siromašniji su, manje obrazovani, manje koriste pogodnosti koje život u građanskom društvu pruža (zdravstveno osiguranje, mogućnost obrazovanja itd. itd.) manje poznaju i manje poštuju propise i na sve to, onda ih neretko i sistem tretira sa manje pažnje ili posvećenosti. Prosta je, golim okom proverljiva činjenica da od sve dece koju vidiš kako prose na ulici, nekih 99% spada u romski etnicitet. Kada bi za jedan dan video tridesetoro bele dece kako prose na ulicama Beograda, prilično je verovatno da bi se reagovalo po službenoj dužnosti. Romska deca u ogromnoj meri, mnogo većoj od neromske dece ne završavaju ni osnovno obrazovanje (zakonski obavezno) jer oni koji su dužni da se bave obezbeđivanjem da se ovo desi (socijalni radnici, prosvetni radnici, policija i sudovi) ne rade sa njihovim starateljima dovoljno da bi se ta statistika popravila (vrtići senzitizovani na romsku kulturu, materijal na romskom, pomoć pri učenju, provera i sankcionisanje roditeljskog iskorišćavanja dece itd.). Tako da se može pričati o tome da romska deca imaju mnogo gore polazne tačke od svojih neromskih vršnjaka, u proseku, kao rezultat, između ostalog nedovoljnog angažovanja sistema (jer naravno da nije samo sistem kriv, Romi sami neretko rade u korist svoje štete jureći kratkoročne dobitke) pa onda na kraju dobijamo ovako tužne rezultate u kojima dvojica klinaca terorišu ljude i to ostavlja i ozbiljne posledice - povrede, smrt itd.

Albedo 0

da ne pričamo da kad Srbi ugaze neke Rome to se ni ne registruje

Agota

Quote from: Pizzobatto on 19-11-2014, 13:38:57
ja pokušavam da pokažem da su ova djeca eliminisana prije 500 godina

dakle, da, ukradena je neka tašna, neko je dobio i po njonji, a neko je i podlegao povredama

a ko je oteo zemlju Jevrejima i Ciganima prije 500 godina, uništio živote njihovih familija, satjerao neke od njih u geta, zabranio im da se bave svim časnim poslovima jer tako Bog zapovjeda, a usput spalio i žene sa zelenim očima?

dakle, kako bi se bilo ko od nas ponašao da nas izbace na ulicu, otmu nam sve što imamo od pokretne i nepokretne imovine, i pritom zabrane da se bavimo bilo čime sem nekim Bogu mrskim zanimanjima tipa muzikanta ili prostitutke, i naravno - kriminalca, pa da vidimo na šta ćemo da ličimo za 500 godina

ko se ''snađe''?

mislim, da li ovdje neko pokušava da kaže da su cigani sami izabrali te profesije, a ne da su im to Francuzi, Italijani, pa i Srbi - nametnuli?

još jednom, oteli im zemlju, izbacili na ulicu ljudi bijele kože. Ukrali, prebijali, istjerivali, gradili geta. Preci Raše Popova, da.

i onda Jevreji izmislili bankarstvo, prodaju ničega za nešto, i spasili se samo do Holokausta, a Cigani se nisu snašli, bar ne u iole legalnim vodama

čisto radi paralele, u vrijeme sankcija Srbi su takođe postali kriminalci, švercujući cigarete i gorivo i ko zna šta još, a Momir Bulatović je u jednom intervjuu izjavio ''ako nas već zatvaraju onda ćemo da se ponašamo kao kriminalci''

i mi jesmo bili kriminalci bar 4 godine, i još se oporavljamo od toga. Neko može reći da smo bili kriminalci jer smo morali (sic!), jer su nas neke sile na to natjerale (sic!), jer smo pokušavali da preživimo (sic!). Ali to isto mi Romima ne opraštamo

ne u smislu opraštanja ovoj dvojici kretena, oni moraju biti kažnjeni. Govorimo o sistemskom oprostu. Lakše je izgleda oprostiti Šariću i Kosmajcu

no ne znam ni zašto pišem ovo jer ne želim da polemišem, ovdje nema rješenja jer ne može da se uperi prst u izvor problema. Koji je izvor, sami Romi? Preci Raše Popova? Crkva? Nešto peto? Sve to zajedno?

možda nam treba mnogo više prstiju da bi to riješili

Pizzobatto, volim te!

Albedo 0

Джон Рейнольдс

Quote from: scallop on 19-11-2014, 11:29:35
Moja pokojna susetka je kriva što je išla u poštu da podigne penziju

Па наравно да је крива! Требало је да седи кући и сачека да се уреди држава и државне институције и да се среде све историјске неправде јер онда, јасно, убица и насилника по улицама не би било. Модерно друштво тражи одговорне особе, не бабе које срљају у пошту ко гуске у маглу!

Ух, што волим кад и ја звучим модерно.

#Τζούτσε

scallop

Nikada nećeš dostići Mehu. xfrog