• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Proceduralno generisanje je pojava koja bi mogla da ima sopstvenu temu ovde, oko koje se već dugo lome koplja u teoriji dizajna. Da bi funkcionisalo kako treba - u video-igri - potrebno je da elementi koji se permutiraju budu interesantni. Ovako, ako poređenje sa najnovijom Elitom ima smisla, u pitanju je pre "boring simulator (while flying through empty space)" nego nešto vredno 20% svoje marketinške promocije.

Stelaris ima isti problem (proceduralnog generisanja, ne dosade  :lol:  ). Tamo se rase nasumično generišu i mogu zaista biti bilo šta. Ali razlika između bilo šta i ništa je vrlo suptilna i lako je nepažnjom obrisati, što nam ta igra veličanstveno pokazuje. Takođe je tu veliki broj fanova zaključio da je u pitanju odlična igra i pre igranja.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Proceduralno generisanje, mislim, nije problem sa No Man's Sky (pričam kao čovek koji igru nije igrao), jer meni iz opisa deluje da je problem više da je osnovni gameppay loop igre relativno jednoličan. Sakupljaš, sakupljaš, sakupjaš, pa apgrejduješ brod, pa odeš na drugo mesto pa sakupljaš, sakupljaš, sakupljaš itd. Minecraft je, ne zaboravimo, od samog početka insistirao da igrač gradi i što je iga dalje odmicala, gradio je sve više, glavni deo igre je bila gradnja, a sakupljanje bilo samo put kojim se stiže do gradnje. NMS nema sličan sistem angažovanja kreativnosti igrača.

Takođe, oh, deluje da je PC verzija igre... ćudljiva. Ponoviću da je očekivano da ovakva igra koju pravi ovako mali tim bude problematična u tehničkom smislu...

No Man's Sky launch on PC puts a big dent in the resurgence of computer gaming 

ili

No Man's Sky Is Pretty Rough On PC [UPDATE]

lilit

no man´s sky je, ajd da kažem, vrlo open-ended, nema ciljeva u klasičnom smislu, ono kao moraš da ideš tamo ili ovamo. možeš satima da ostaneš na prvoj planeti i istražuješ ili da što pre kreneš u svemir. sakupljaš resurse (rasplakah se kad videh periodni sistem elemenata :lol: ), pronalaziš nove tehnologije i koristiš resurse u te svrhe. bolji brod, dalje putuješ.
all in all: just chilling, space travelling, not too much stress :lol:
ovo je neki utisak posle 3 sata igranja.

a ovaj tekst najbolje opisuje surovu realnost :lol:
http://www.pushsquare.com/news/2016/08/soapbox_no_mans_sky_on_ps4_is_the_biggest_disappointment_of_2016

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Hm, znači i tebi je malo disappointing?

Father Jape

Ja se sećam ranih najava za ovu igru... i nekako sam tada stekao utisak da će to biti nešto što će koštati 25EUR at launch i biti interesantno PC gaming entuzijastima.

I onda nisam pratio vesti pomno i sad ispada da je svako i njegova tetka ovo preorderovao po ceni od 60 dolara/evra. :lol: Šta ti je hajp...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Da, pa, ne zaboravimo da je Sony stajao iza tog hajpa, da im je ovo od lansiranja PS4 bio važan deo priče o 4theplayers posvećenosti, bla bla bla. Što je meni sve okej, ali, da, i dalje se čini da je logistička moć studija koji je igru napravio u neskladu sa hajpom.

lilit

Quote from: Meho Krljic on 13-08-2016, 10:31:59
Hm, znači i tebi je malo disappointing?

meni nije al samo iz razloga što moj overloadovani mozak (i stari prsti) ima maštu kao dete. tabula rasa je igra.
ljudi naviknuti na moderne igre koje u suštini puno toga rade za tebe neće na to gledati kao prednost.
nešto kao i sa filmovima: moje najstarije dete ne može ni da vidi npr. trećeg čoveka pošto joj je već uvod odbojan.
osnovni keyword za no man's sky je chill :lol:, i meni to super.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Father Jape

Ruku na srce, kad sam odmah nakon čitanja Trećeg čoveka poterao film, i meni je sa 22 godine uvod bio strašno odbojan. :lol:

Meho Krljic

Konačno znamo kako će prva post-Hideo Kojima igra u Metal Gear serijalu izgledati:

https://youtu.be/X3hjRKGrC40

QuoteThe first post-Kojima Metal Gear is a co-op survival game set in an alternate universe.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Father Jape

Meho Krljic

:lol: :lol: :lol: Dobar stil pisanja:

QuoteIt's a tremendous nonsense that'd be funny if it didn't all too often result in the internet getting weird and a bit stalkery mixed with a bit shit detective.

Edit: Mada, nije samo stil, čovek zapravo pravo važne poente koje nekako igračima stalno promiču:

QuoteA fundamental problem with the way selling videogames works is that showing early work *is* seen as a carved in stone promise not a 3 years still left to see what does and doesn't work thing. The earlier a game shows, the more a moonshot it's going to be. Over the course of development stuff absolutely will be taken away, stuff will be adjusted. This is true. There's also the bit where the entire game is being built on the fly, having to work around ideas that maybe sounded good on paper, were overambitious or too costly, stuff that was never a good idea but someone put it in anyway and fuck that person we told them it'd be stupid, stuff that just craps out on the hardware, stuff that doesn't play nice with certain hardware or software configurations and it's too costly or time consuming to get working, stuff that worked last week but is now broke and the game has to be sent off next week so slice it, maybe come back to it later.
All that AND constantly adding things. All the bits that do work have to be put there by someone. Many of them will replace stuff that doesn't work for whatever any one of a billion reasons. It's never 'build everything and just lose stuff until it works'. The perfect vision version does not necessarily exist.
What we're being shown isn't a promise, it's the best looking part of a draft of a game at whatever stage of development we're looking at. Even with a month or two to go, that's still time for huge changes.

Nekako, posle loma koji je nastupio kad BioShock Infinite nije radio stvari koje je radio prvi trejler, posle bune zbog Metal Gear Rising, da ne pominjem apsurdno kukumavčenje zbog Witchera 3, čovek bi pomislio da ljudi shvataju da je rani trejler koji su videli za igru 90% mašta i ambicija a 10% profesionalna vizija. Ali izgleda da ne shvataju. 

neomedjeni

Tja, nisam ni bio svestan da postoji neka kontroverza oko NMS.

Meho Krljic

Možda zato što se uopšte ne bavite tom igrom, druže Neomeđeni. Ovo je recimo prvi rezultat na guglu kad ukucate "nms reddit":

https://www.reddit.com/r/Games/comments/4y1h9i/wheres_the_no_mans_sky_we_were_sold_on_a_big_list/

neomedjeni

Tja, kriv sam, ali šta ću kad je mnogo zabavnija drama na temu Brajan Fargo - izdajnik koji je pokupio pare nevinim i naivnim PC igračima da bi pravio konzolni RPG.  :lol:

Meho Krljic

Previše slobodnog vremena je očigledno jedna od najvećih pošasti modernog čovečanstva.  :lol:

Kao neko ko je kikstartovao Torment ToN, ja sam veoma srećan što dolazi na konzolu i bio bih još srećniji da inXile nama, kikstarterašima, ponudi i kod za digitalni daunloud igre na konzoli po izboru uz PC kod, ili umesto njega. Svakako ću na kraju igru igrati na Playstationu 4 tako da...

neomedjeni

Nemojte dalje, druže Meho, svakao pomisao o igranju Tormenta na konzoli izaziva u meni navalu pravedničkog gneva koji zahteva odmazdu u prolivenoj krvi i zdrobljenim čipovima.

Meho Krljic

Ako su Wasteland 2 i vaša ljubljena Divinity OS već uspešno debatovale na konzolama, nema razloga da ih novi Torment ne isprati trijumfalno.

neomedjeni

Pa, recimo to ovako. Možda bih svojoj dragoj rođaci i dozvolio da se uda za nekog Montegija (jer ljubav je slepa i luda), ali nema šanse da bih joj dozvolio da mrskim dušmanima u miraz odnese porodične dragulje.

Torment igre su simbol kompjuterskog role playinga i to su morale da ostanu, Jehosafata mu.

Meho Krljic

Svašta. Kad bi Persona došla na PC, misliš da bi se neko od konzolaša mnogo sekirao? Ne samo da će više ljudi igrati Torment nego će i inXile imati veći podsticaj da igru učine udobnom za igranje, nadamo se i zaraditi više. Da je potkraj prošlog veka iko umeo da Baldur's Gate ili Torment portuje na mašinu koja koristi kontroler umeto tastature i sliku prikazuje na udaljenom ekranu niske rezolucije nemajmo sumnje da bi postojali portovi ovih igara za Playstation ili, recimo Dreamcast. Sad, srećom ima ko ume.

neomedjeni

Igra udobnija za igranje=igra pojednostavljena da bi mogle da je igraju nezaprane mase=igra koja više nije dostojna svog pedigrea  :lol:

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 18-08-2016, 20:13:25
Igra udobnija za igranje=igra pojednostavljena da bi mogle da je igraju nezaprane mase=igra koja više nije dostojna svog pedigrea  :lol:

U stvari, ovde ide znak nejednakosti u prvom delu jednačine, dok bih sa drugim i mogao da se složim (iako bih to drugačije formulisao  :lol:  ). Lakši interfejs ne znači jednostavniju mehaniku.

neomedjeni

Sve polazi od malih, sitnih kompromisa. A onda, dok dlanom o dlan, BG2 je postao DA2.  :lol:

Meho Krljic

Argument koji je načelno legitiman, ali:

1. U tom smeru leži ludilo. Kompllikovanija kontrolna šema ne znači bolju igru. Udobnija kontrolna šema takođe ne znači bolju igru ali omogućava igraču da lakše utvrdi je li ona dobra.

2. Torment je posebno loš primer jer u pitanju nije nikakva igra dubokih sistema. Njena snaga je narativ koji nema razlog da bude kompromitovan igranjem na konzoli.

neomedjeni

1. Komplikovanija kontrolna šema znači bogatstvo opcija. Bogatstvo opcija je odlika dobre igre. Ludilo je prihvatljiva nuspojava.

2. Torment počiva na tabletop RPG sistemu koji možda nije dubok koliko neki drugi, ali poseduje par orginalnih mehanizama od kojih se odustalo neposredno pre objavljivanja da će igra biti konzolizovana. Naravno, legitimno je pretpostaviti da je ovo slučajnost, sem ako ste zadrti i paranoični poklonik kompjuterskog role playinga naklonjen teorijama zavere i voćnom jogurtu s ukusom višnje.

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 18-08-2016, 21:42:10
1. Komplikovanija kontrolna šema znači bogatstvo opcija. Bogatstvo opcija je odlika dobre igre. Ludilo je prihvatljiva nuspojava.

Ludilo je idealna nuspojava, samo što... komplikovana kontrolna šema ne znači nužno bogatstvo opcija. Može da znači i diletantizam, pretencioznost, lutanje u dizajnerskom mraku, i slično. Niti jednostavna kontrolna šema podrazumeva siromaštvo istih.

Dokaz? One Finger Death Punch neka bude dokaz.

neomedjeni

Od svakog pravila postoji izuzetak, razume se. Ali pravilo i dalje ostaje pravilo.  :lol:

ridiculus

Treba prvo dokazati da je u pitanju pravilo, a ne puka vera.

Meho Krljic

1. Puko bogatstvo opcija nije preduslov ni dobre ni loše igre jer bi onda  Dwarf Fortress i Kim Kardashian Hollywood bile približno jednako dobre igre. Dobrost igre, pogotovo RPGa je, kako sam i ranije ukazivao, u potencijalu za ekspresiju igrača a on se ne podiže linearno sa brojem dostupnih opija. Finale prve sezone The Walking Dead je dvalo samo dve opcije pa sam ja plakao 15 minuta.

2. Pročitati gorelinkovani post o iterativnom razvoju igra koji je Father Japppe provajdovao, ili makar citte iz jjega koje sam ja izvukao.

Pritom, drug Neomeđeni sugeriše da puki divelopment za ili portovanje na konzolu podrazumeva "zaglupljivanje", iako je gore video dva suprotna primera: da li je Divinity OS izgubio nešto od dubine u konzolnom portu? Ne. Da li je Wasteland 2 smanjio kompleksnost kad je portovan za konzole? Ne, zapravo je postao složeniji i dublji, dodatni sistemi su posle upečovani u PC verziju.

Da ne pominjemo da posle Baldur's Gate 2 nije sledio Dragon Age 2 već - KOTOR. Dakle, konzolna igra, kasnije portovana na PC (i, heh, iOS), koja je učinila putovanje kroz overworld i sakupljanje mnogo udobnijim a nije dramatično zaglupela borbu ili druge interakcije.

neomedjeni

1. Bogatstvo opcija možda nije conditio sine qua non dobre igre, ali znatno pomaže da igra postane takva.

2. Na sedamdesetoj sam strani Periferala, više od decenije nisam čitao dobrog Gibsona. Ne dolazi u obzir.  :lol:

Dodatni sistemi u W2 nisu naknadno ubačeni zahvaljujući konzolnoj verziji, već zahvaljući tome što ih uje Inxile tek kasnije razvio. A konzolna verzija Wastelanda ima ružniji  nefunkcionalniji UI. Uporediti menije za trgovanje u vanili i konzolnoj verziji.

Quote from: Meho Krljic on 18-08-2016, 21:58:25
nije dramatično zaglupela borbu ili druge interakcije.

Ovaj, pričamo o KOTOR-u od Biowarea? Pa trebalo bi pokrenuti postupak za potpuno lišenje poslovne sposobnosti prema svakome ko je više od dvaput poginuo u toj igri, ne postoji lakša borba u bilo kom RPG-u.  :-? :-?

Sem možda u KOTOR-u 2.

Berserker

Quote from: neomedjeni on 18-08-2016, 22:27:22

2. Na sedamdesetoj sam strani Periferala, više od decenije nisam čitao dobrog Gibsona. Ne dolazi u obzir.  :lol:

Prevod ili original?

usputni_boem

Dobrost igre, pogotovo RPGa je, kako sam i ranije ukazivao, u potencijalu za ekspresiju igrača a on se ne podiže linearno sa brojem dostupnih opija. Finale prve sezone The Walking Dead je dvalo samo dve opcije pa sam ja plakao 15 minuta.

S tim sto The Walking Dead ne bih svrstao u igre. Iako ima QTE elemenata, to je ipak interaktivna choose your own adventure prica.

neomedjeni

Quote from: Berserker on 18-08-2016, 22:40:57
Quote from: neomedjeni on 18-08-2016, 22:27:22

Prevod ili original?

Prevod, nisam u stanju da čitam knjige na kompu, jednostavno se ne osećam udobno. Funkcionalan je.

A priča me zasad opasno nosi. Em što je ovo stari dobri sajberpank, em što je jedna od junakinja gejmerka.

ridiculus

Finale prve sezone The Walking Dead je dvalo samo dve opcije pa sam ja plakao 15 minuta.

Generalno se slažem sa Mehom u vezi većine rečenog, ali ovde ću da primetim da ni emocionalni odziv na nešto nije nužno vezan za kvalitet. Inače bi onda Ceca bila bolji muzičar od Amona Tobina.

Ne, bogatstvo opcija na stranu, nigde ne postoji dokaz da "kompleksnija kontrolna šema" znači "više opcija". Možda ljudi intuitivno razmišljaju u tom smeru, pošto je nekako razumno da više ovog prvog povlači sigurno više još nečeg, jer je interfejs samo medjusloj izmedju igrača i igre, ali podsetiću na dva problema ovde:
1. maltene je Sveti Gral u dizajnu video-igara da interfejs bude nevidljiv, da se igrač ne bori sa tim medjuslojem, nego sa igrom.
2. maltene je drugi Sveti Gral da igra bude koherentna - dakle, nećemo bogatstvo opcija na uštrb šizofreničnih komponenti.

Mislim, može i debil da napravi igru tako da svaki taster na tastaturi ima funkciju, plus pritisak na shift+taster daje drugi skup funkcija, alt+taster daje treći skup funkcija, itd, pa se sve to lepo reprodukuje i na ekranu, tako da imamo skupove i skupove prozorčića, ali ne vidim poentu...prava veština je napraviti bogatstvo opcija sa što manjim skupom komandi. Zato su i izmišljene tzv. kontekstualne komande. A čovek može uvek da se bakće sa Tekkijem ili nekim simulatorom letenja, ako mu je do hardkor komandnih šema.

Pre će biti da je ovde deo problema u tome da mnogi studiji i timovi rade konzolne portove kao naknadni posao, a ne nešto izvorno zamišljeno tako. Može se ići i na suprotnu stranu i reći: "Gledaj portove na PC za neke japanske igre! Znači li njihova inferiornost u odnosu na originale da su igre uprošćene ili šta? Znači li ona da je PC inferiorna platforma?"

neomedjeni

Ne, to samo znači da konzolaši numeju da urade dobar port za svoje RPGove za PC.

Naravno, PC RPGove je gotovo nemoguće valjano portovati na konzole jer je džojstik neuporedivo inferiornija alatka u odnosu na miš +tastarura kombinaciju.  :lol:

Meho Krljic

Naravno, po logici koju ovde Neomeđeni protura Skyrim je mnogo bolja igra od Torment jer pruža mnogo više opcija.

Meho Krljic

Da ne pominjem da je Amon Tobin svakako bolji kompozitor od Cece, koja ne komponuje, ali je ona svakako bolja pevačica od njega, koji ne peva. I to kažem kao njegov fan još od Kudžo faze  :lol:

Dakle, između pisija i konzola igre nešto izgube a nešto dobiju, to je realnost. Poštujemo da neko želi da sve uvek ostaje isto i nikada se ne menja ali evolucija medijuma ne radi tako a konzole su uvek za nju bile od źivotne važnoti.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 18-08-2016, 23:17:51
Naravno, po logici koju ovde Neomeđeni protura Skyrim je mnogo bolja igra od Torment jer pruža mnogo više opcija.

Nisam primetio da mogu da pričam sa kosturima u Skyrimu.  :evil:

Šalu na stranu, naravno da ste potpuno u pravu i da portovanje Tormenta neće igru pretvoriti u žabu (pod pretpostavkom da je Inxile uspeo da kreira princa). Bilo je sjajno zezanje, a Periferal je i dalje divan. Zakopaću svoj ratni tomahavk.

Za večeras.  :lol:

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 18-08-2016, 23:31:15
Zakopaću svoj ratni tomahavk...

...i staviću diplomatski prsten.

Za večeras. [emoji38]

:)

Nego, priznajem da je poredjenje Ceca bi Tobina bilo neumesno, ali mi je bilo najlakše. Inače, znate već na šta sam mislio.

Meho Krljic

Nego, trejer za novu Namcovu horor igru:

https://youtu.be/UZjvaxSkxnw

Ako vam sve deluje nekako poznato, podseća na, recimo, Little Big Planet, kao mene, to je zato jer su Tarsier Studios, šveđani koji ovo prave, u prošlosti mnogo radili sa Media Moleculom na proizvodnji dodatnog sadržaja za razne LBP nastavle, kao i Tearaway za PS4.

Meho Krljic

Nego, dok imamo par mirnih minuta da ukažem kako, bez obzira na komično preterivanje kojim se drug Neomeđeni intenzivno bavi jer misli da je mnogo komičnije nego preterano or sumtin, problem o kome diskutujemo svakako istorijski postoji, odnosno, igre su neretko u portovanju za nenativnu platformu ili u sledećoj iteraciji koja bi gađala više platformi postajale strimlajnovanije ali i lošije/ gluplje/ siromašnije. Pre petnaestak godina ovo se zvalo konzolizacijom (dakle negativnim transformacijama igre koja od PC originala postaje multiplatformski naslov) u našoj gejmerskoj štampi pošto naši gejming novinari, uglavnom većinski PC bratija nisu bili svesni da postoji i reverzni fenomen u kome vrhunske konzolne igre portovanjem na PC postaju bleda sjena onog što su nekoć bile - as seen u PC verzijama klasika poput Metal Gear Solid, Resident Evil 4, Devil May Cry 3, pa sve do prvog Dark Souls.

No, da se usredsredim na ideju da originalno kompleksna i duboka PC igra za potrebe nastavka koji će se uraditi i za konzole biva zaglupljena: ovo je apsolutno postojeći, dobro dokumentovan fenomen koji ne treba poricati. Ono što treba istaći je da se ovde ne radi o nekakvoj prirodnoj inferiornosti konzole u odnosu na personalni kompjuter - pošto je konzola kompjuter dizajniran da igra igre a PC mašina opšte namene može da bude samo obrnuto - već naprosto o pogrešnim percepcijama divelopera i/ ili izdavača, najčešće izazvanim neiskustvom. A neiskustvo se najbolje leči iskustvom, dakle što češćim i uobičajenijim gađanjem više platformi tokom divelopmenta kako bi se zaista razumela prednost i mana svake od njih i kreirala igra koja će maksimizirati prednosti a umanjiti mane koliko je to moguće na svakoj od platformi.

Primer koji često potežem, ali zato što je valjan, je serijal Deus Ex. Neomeđeni ga nije igrao, iako je to RPG, jer bi ga verovatno percipirao kao FPS - iako je to igra u kojoj ne mora da se ispali ni jedan metak - ali se ova igra načelno smatra jednim od vrhunaca PC gejminga: solidno duboka i kompleksna simulacija sveta u kome je player agency stalno stavljan u prvi plan sa idejom da će špijunsko-trilerski narativ biti bolji ako igrač u njemu ima veoma veliku slobodu da dela po sopstvenom nahođenju. Originalna igra sadrži gomilu sistema, prilično složen character building, mrežni inventar (gde, dakle, razlilčiti predmeti imaju različite dimenzije), menadžment nekoliko resursa (zdravlje, energija, novac...), plus, moguće ju je igrati agresivno, šunjački, pregovarački, ovako ili onako itd. itd. itd. Dešava se u velikim ali detaljnim okruženjima gde igrač ima mogućnosti da na bezbroj načina prođe kroz prepreke, uključujući brojne instance indirektnog delanja gde će se samo blagim uticanjem na autonomne sisteme igre prouzrokovati velike lančane reakcije u okruženju a koje će mu omogućiti da stigne do cilja.

Dakle, kvintesencijalna PC igra.

Koja je portovana na Playstation 2 a da nije izgubila apsolutno ništa od svoje dubine i složenosti. Koncesije su napravljene u pogledu kinematika (koji su ovde prerenderovani umesto realtime) i nekih elemenata arhitekture mapa zbog manje memorije na raspolaganju na konzoli, ali je s druge strane imala lepšu grafiku i bolje animacije (na primer ragdoll efekte na telima).

Dakle, Deus Ex na konzoli, bez kompromisa, nije stvar nekakve what if... maštarije već postojeći istorijski presedan na koji se uvek valja pozvati kad neko počne da valja priče o PC master rasi.

Ali šta se dalje dešavalo: pošto je Deus Ex bio dovoljno veliki hit, Eidos je zaposlio Ion Storm da napravi i nastavak. Pisao sam već dosta puta o mukotrpnom divelopmentu igre Deus Ex: Invisible War i tome da je finalni produkt na kraju bio bolja igra od većine onoga što je izašlo te ratne 2003. godine, ali da jeste bio nedvosmisleno kompromitovan proizvod sa brojnim ustupcima onome što je Ion Storm mislio da je ukus konzolne publike. Ponoviću da mi je žao što Ion Stormovi forumi više nisu onlajn jer je nivo očaja na njima u nedelju dana koliko je proteklo između publikovanja demoa za igru i izlaska pune verzije igre takoreći biblijski.

Ispostavilo se da Ion Storm zaista nisu kapirali šta treba da rade, do mere da je Warren Spector napustio firmu tokom razvoja igre a Harvey Smith - koga danas slavimo zbog izvrsnog Dishonored - i dan danas tvrdi da su sa ovom igrom pošteno usrali motku. Naravno, neke stvari su bile prirodne odluke u pogledu činjenice da je igra trebalo da radi i na Xboxu pored savremenog PC-ja, pa su prostori u kojima se sve događalo bili mnogo manji nego u originalu, sa učitavanjima između njih. Neke druge stvari su naprosto bile rezultat podcenjivačke percepcije konzolnih igrača. Prosto, kao da su PC diveloperi tog vremena padali na bajkice ostrašćenih PC igrača o tome da su konzolne igre glupe i uprošćene verzije boljih PC igara. Bilo je ljudi koji su izjavljivali da je Halo prostački šuter (u poređenju sa na primer Half-Life) jer je igrač u svakom trenutku mogao da nosi samo dva oružja za razliku od standardnog arsenala PC FPSova. Naravno, fakat da je Halo čitav dizajniran oko ideje da igrač mora da taktički razmišlja o kombinacijama oružja koje koristi nije uziman u obzir. Da ne pominjem da je Halo - konzolna igra - uradio ono što nisu imali ni Half-Life, ni Unreal ni Quake niti bilo koja druga meni draga FPS franšiza onog vremena: imao intuitivnu i efikasnu kombinaciju pucanja i mele napada, imao bešavne prelaze iz enterijera u ogromne eksterijere u kojima ste zatim mogli da koristite vozila, ili letelice, imao autonomne AI sisteme koji su - možda u naklonu Doomu? - omogućivali da isprovocirate neprijatelje da se bore jedni protiv drugih itd.

U tom smislu, Ion Storm su za drugi Deus Ex napravili mnogo smešnih odluka. Inventar je uprošćen i sveden na slotove u kojima jedan paradajz zauzima isto mesta kao i ručni bacač - strimlajnovanje koje je izgubilo iz vida da je menadžment inventara bio bitan deo DX iskustva. Sva oružja su koristila istu municiju. Što je, zapravo, koncept koji je mogao da bude interesantan (možete da ispalite ili pet snajperskih metaka, trideset metaka iz automatske puške ili jedan projektil iz ručnog bacača) da nije implementiran iz kukavičluka: diveloperi su obrazlagali da oni ne žele da se igrač oseti nemoćno kad usred neprijateljskog kompaunda shvati da je trebalo da ponese više municije za snajper a manje za pištoljče koje uopšte ne koristi, iako je originalni Deus Ex praktično sagrađen oko ideje da igrač strateški planira svoj bild, i taktički planira ulaske u neprijateljsku teritoriju, upravljajući resursima pre napada tako da na raspolaganju ima oružje, opremu i municiju koje će koristiti.

Itd. itd. Invisible War je na kraju balade zapravo više kritikovan jer je PC verzija originalno, pre pečovanja, radila očajno, ali i jer se posle igre u kojoj smo imali upečatljivog protagonistu, nastavak oslanjao na blank slate likove koji su ostavljali bledunjav utisak (da ne pominjem da je pojavljivanje J.C. Dentona u Invisible War samo ukaljalo prvu igru) i jer je sam narativ bio u mnogo većoj meri player-driven nego u originalu tako da je nedostajalo dramske tenzije koja je svima tamo bila draga. Ovo je dakle, više greh plemenite ambicije da se igraču da još više moći nego nekakav ustupak konzolnom tržištu.

Dakle, Invisible War jeste bio konzolizovana, slabija igra od originala.

Ali je zato treći Deus Ex: Human Revolution, takođe pravljen za konzole i PC istovremeno, pokazao da se stvari mogu vratiti na pravu stranu. Naravno, radio ga je potpuno drugi studio u drugačijoj tržišnoj klimi pa iako ova igra nema identičnu dubinu originalnom Deus Exu (ali ima mrežni inventar, posebne vrste municije itd.), legitimno se da reći da su trejdofovi u pogledu udobnosti i mnogo boljeg kontrolisanja igre koje osnažuje igrača dobri u odnosu na ono što je izgubljeno. Ja sam već o ovoj igri pisao i insistirao da je njen najveći problem relativno bledunjavo finale (pogotovo uz činjenicu da je bild koji imate u tom trenutku skoro polubožanski) ali ona je duboka, kompleksna akcona RPG ekstravaganca sa nekim inovativnim sistemima (pogotovo, recimo, u pogledu dijaloških opcija i mogućnosti uticanja na sagovornike putem emisije feromona u presudnim momentima) koja odlično sedi na bilo kojoj platformi koju zamislite (čak mi je Wii U verzija najslađa zbog dobrog korišćenja drugog ekrana) i čiji ću nastavak za koji dan ekstremno rado igrati.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 19-08-2016, 09:16:13
Nego, dok imamo par mirnih minuta da ukažem kako, bez obzira na komično preterivanje kojim se drug Neomeđeni intenzivno bavi jer misli da je mnogo komičnije nego preterano or sumtin,

:cry: :cry: :cry:

Samo bih iskoristio priliku da podsetim da se ne radi o dečjim bolestima već problemima koji su vezani za period od pre deset i više godina, već o problemima koji se periodično ponavljaju i ponavljaju. Dragon Age: Origins je bio vrlo dobar kompjuterski RPG koji je portovan na konzole. Drug Meho zna bolje od mene kako je taj port izgledao, jer ja nisam imao priliku ni želju da ga isprobam, ali recimo da sam siguran da nema potrebe da se biranim rečima govori o krajnjem rezultatu.

Čovek bi pomislio da će Dragon Age 2, koji je Bioware pravio paralelno i za PC i za konzole pokazati da je lekcija naučena i da ćemo dobiti kvalitetnu igru na svim platformama. E pa, dobili smo osakaćen i urnisan proizvodf u svakom pogledu, i nema teorije da to nema veze sa činjenicom da nije rađen isključiva za PC  publiku, poput prethodnika.

Pre nedelju dana sam instalirao na kratko Wasteland 2: DC jer mi se igralo nešto poput te igre i jer sam očekivao da je ta kasnija verzija, sa dodatnim sistemima, očigledno poboljšanje u odnosu na osnovnu. Startovao sam igru, došao do prvog trgovca s namerom da vidim šta mi ono od potrepština valja imati kad se uputim u radioaktivnu pustinju, ušao u meni za robonovčanu razmenu, izašao iz njega i obrisao instalaciju igre. Najozboljnije. Toliko je grozno šta su uradili.

Tako da, ma koliko da je drug Meho u pravu kada primećuje da ja komično preterujem, možda ne toliko stoga što živim u iluziji da je to prezabavno koliko jer prečesto nisam u stanju da smislim dostojan protivargument, problemi postoje, savršen port ne. Nisam konzolni gejmer, te se stvarno ne usuđujem da procenjujem da li prednosti koje je Meho naveo uveliko nadmašuju nedostatke multiplatformskog pristupa, ali verovaću mu na reč, jer ko će ako neću ja.  :evil:

Meho Krljic

Jeste, druže Neomeđeni, vi ste bar poznati po svojoj otvorenosti i sklonosti da ljudima poklanjate poverenje. Vaše srednje ime je blagost  :lol:

Dragon Age: Origins nije portovan na konzole, rađen je paralelni razvoj i igra je u toku razvoja urađena drugačije na konzolama nego na PC-ju. I svakako razlike postoje, BioWare su detaljno razmišljali o tome kako da privole interfejs i kameru konzolnom okruženju. Ali voleo bih da bude jasno: konzolne verzije DA:O su dobile visoke ocene i zapravo na metakritiku je prosečna ocena samo neznatno niža na konzolama nego na PC-ju (91 na PC-ju, 87 na PS3 i 86 na Xbox 360). Ono što je u Dragon Age: Origins "loše" na konzolama je više tehničke prirode nego kompromitovanja sistema igre. Ono što je u Dragon Age 2 loše u svim verzijama igre nema veze sa nemogućnošću konzola da poguraju neku veličanstvenu viziju koju su Kanađani imali već naprosto sa - pogrešnim - idejama o tome kako se pravi akcioni RPG.

I, druže Neomeđeni, svi se slažu da je intefejs za trgovanje u Director's cutu W2 lošiji od originala, s tim što razumni vele i ovo:

QuoteWhat the hell am I even looking at? No buying/selling from one screen? Selling only by double clicking? This is gotta be among the worst trading screens I've seen in a video game. And don't tell me it's because DC was released on consoles, I've seen plenty of better trading screens in console games. Just... why?         

Dakle, to što je neko napravio lošu oduku u razvoju nečega ne znači automatsku krivicu konzola.

neomedjeni

Ali očigledno znači da superiorini UI iz PC verzije igre nije mogao biti prenesen na inferiornije platforme.  :evil:

Meho Krljic

Brkate svoju predrasudu sa činjeničnim stanjem stvari, druže Neomeđeni. Ali opet, nismo ni mi ostali bezgrešni, pa vas i dalje volimo.

neomedjeni

Što je, na kraju krajeva, i jedino važno u čitavoj ovoj raspravi.  :lol:

Father Jape

https://www.rockpapershotgun.com/2016/08/19/deus-ex-mankind-divided-pc-review/

Mankind Divided is a new version of one of my favourite games of all time and free from the execution problems that hampered that last iteration. The levels are bigger and prettier. There are no dumb boss fights. It gives you slightly more agency over its story. The new abilities are nice, even if they don't dramatically alter the flow of the game. There still aren't that many games like Deus Ex around and Deus Ex: Mankind Divided is an excellent game like Deus Ex.

Meho Krljic

Oooohhhh! Da sam sposoban da se seksualno uzbudim, sad bih to uradio!

neomedjeni

Father Jape

ridiculus

Bravo, Jape! Takav tekst mi treba! Iako nisam igrao No Man's Sky, i pitanje je da li ću ikad. Tako da ne znam koliko su primedbe vezane za samu igru tačne, ili bar shvatljive. Dodje mi da se prijavim na sajt samo da bih mogao da odgovorim na neke komentare. [emoji38]