• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cutter

lilit

Quote from: Meho Krljic on 14-08-2011, 11:50:05
Nisan siguran da spadaju u moje "najbolje" fotografije. :( :(

a i fejk su. sve dok ih zaista ne navučeš (umesto što ih prislanjaš) i daš nam da uživamo u prizoru, smatraćemo te fejkerom i bezmudnom personom.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Quote from: lilit_depp on 14-08-2011, 13:58:37
smatraćemo te fejkerom i bezmudnom personom.  :lol:

Ja neću!

Meho Krljic

Nije stvar u tome da li neko ima muda nego da li ih koristi.

Bek tu topik. Blizzard je svojevremeno proizvodio određene zvuke u smislu prebacivanja Valveu što od besplatnog moda za njihovu igru prave komercijalni naslov. Da li je stvar u međuvremenu izglađena ili Blizzard čeka da Valve na Gamescomu zvanično najavi DotA 2 pa da bace na njih odred svojih najboljih advokata?

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 14-08-2011, 14:13:59

Izvinjavam se na digresiji: Meho, ovo ide u moj potpis, uz tvoje dopuštenje.  xjap

Bek tu topik. Blizzard je svojevremeno proizvodio određene zvuke u smislu prebacivanja Valveu što od besplatnog moda za njihovu igru prave komercijalni naslov. Da li je stvar u međuvremenu izglađena ili Blizzard čeka da Valve na Gamescomu zvanično najavi DotA 2 pa da bace na njih odred svojih najboljih advokata?

Father Jape

Ja se slazem s lilit. Mada su i ovako vredne onog topica.

Elem, ta DotA2 je verovatno jednia stvar koja ce me odvuci od ovog kletog LoLa.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

cutter

Kapiram da će se moguće pravne borbe voditi pre svega oko imena: DotA, dakle akronim ili Dota kao reč, ili sve to kao ime žanra koji je opšte dobro...

http://www.shacknews.com/article/66170/starcraft-2-blizzcon-2010-interview

QuoteShack: Valve has trademarked "DOTA", but you are calling your Defense of the Ancients map for StarCraft 2 "Blizzard DOTA". Do you foresee any legal issues here?

Chris Sigaty: No issues, but I'm not clear on the behind-the-scenes things going on. We have the utmost respect for Valve. We talk to them a lot and have a good relationship with them. I'm sure things will work themselves out. We're huge fans of the DOTA style gameplay. It's been around a long time and goes back to the original StarCraft.

Obviously, we want to make sure people can continue to develop that type of game and play it in our game. Smarter people than I will have conversations and deal with that issue.

Shack: Since DOTA characters are based upon Warcraft III art assets, are there copyright concerns if Valve's Dota 2 characters are too similar to the originals?

Chris Sigaty: We're aware of this, but I don't have any specifics. We'll see what the future holds.

Shack: StarCraft II's DOTA map definitely doesn't have the depth of DotA-Allstars. Is this intentional and will development continue on the map?

Chris Sigaty: This is a first effort: let's throw something out into the community and see how they react to it. Depending on how they do, we may go way more into it or not.

Obviously, our 10 heroes versus... I don't even know what [DotA Allstars] is up to now. We could certainly go way more in depth, but we aren't done. Out of those four mods you see, in a release order, DOTA is at the end. We're going to do more before we release it. There's things that will release in our coming patches that will add more support that will help things like shops, items, and inventories so it's possible that it will get more in depth even before we release it for free.

DotA jeste nastala korišćenjem posuđa iz Blizardove kuhinje, ali ko zna koliko kopija Warcrafta 3 je prodato samo da bi se igralo nešto što ih nije koštalo ništa.

cutter

Quote from: Father Jape on 14-08-2011, 14:31:06
Elem, ta DotA2 je verovatno jednia stvar koja ce me odvuci od ovog kletog LoLa.

Riot je nedavno i zvanično porazio S2 Games tj naterao HoN da se prikloni LoLovom f2p modelu ali će sudar sa Valveom biti sasvim drugačija stvar, tim pre što oni već preuzimaju bazu igrača trejdmarkujući zvučno ime. Biće to interesantno sa marketinške strane pošto mislim da niko nema bolje razumevanje trendova od Valvea, ali Riotovci su pokazali da umeju da interaguju sa zajednicom za šta su dobar primer izuzetno gledani YouTube pregledi a i praktično su napravili najuspešniji f2p naslov ikada budući da je TF2 na žurku došao na kvarno.* S druge strane, dizajn sajta im je očajan a serveri bolećivi iako neće tako lako opusteti uprkos masakru koji će im sa te strane prirediti Steamworks te zbog toga mislim da će Valve ovaj naslov pustiti džaba upravo služeći se iskustvima sa test-poligona koji Fortress delom predstavlja.

*Kad smo kod njega, vredi podsetiti da je i TF nastao kao modifikacija druge franšize koja je potom optimum dosegla pod Source endžinom.

Father Jape

Sto se Riotovih servera tice, bilo je apsolutno uzasno do pre nekoliko nedelja. Od tad je sve savrseno.
Nadam se samo da ce ubuduce povecavati kapacitete i raditi maintenance pre nego sto izmet udari u ventilator.

cutter

Pa, moraće ako misle da opstanu; u teoriji, jedni čine druge boljima. Jedino što mi se Riotov komjuniti ne čini baš najprivrženijim uprkos tome što šalje terabajte Deviantart zločina protiv umetnosti a što ovi mudro ohrabruju. Ja nisam mnogo igrao LoL (naišao sam baš pre nedavnog splita servera Evrope na istok i zapad) ali sam ga probao dovoljno da zaključim da valja. U stvari, to je jedina DotA varijacija koju sam kušao tako da je s jedne strane predstavljao edukaciju.

Father Jape

^Isto vrijedi i za mene.

Mislim, svakako ga ne bih ovoliko igrao da nemam ekipu ortaka i/ili poznanika koji takodje igraju. Sto ce reci da ce prelazak na DotA 2 ili nesto trece zavisiti umnogome od drustva.
Mislim to je i nosilo uspeh WoWa sve ove godine, nije sto 12 miliona ljudi voli da po ceo dan igra MMOove, vec sto je u pitanju nesto ne previse komplikovano (odosno ne nuzno komplikovano) sto mogu da igraju sa drugarima uvece posle posla. Sarena, dovoljno zarazna drustvena aktivnost.

Meho Krljic

Quote from: D. on 14-08-2011, 14:20:33

Izvinjavam se na digresiji: Meho, ovo ide u moj potpis, uz tvoje dopuštenje.  xjap

Ja svoje pisanje ne kopirajtujem, na forumima ili inače, tako da me sigurno ne treba pitati za dopuštenje. S druge strane, da li je mudro stavljati u potpis nešto što će potvrditi teze da imaš opsesiju mudima i što, sa druge strane, podgreva šuškanja da je autor citata impotentan?  :? :?

Bek on topik. Ponekad mi je krivo što nemam vremena da igram stvari kao što su LoL i DotA. Ali nemam, jebeš ga. To je sigurno i osnovni razlog što igre pre vidim kao proizvod nego kao uslugu. Drugim rečima, možda nisu krive igre nego ja i moje godine itd.

S druge strane, moja žena igra samo Angry Birds i njoj u njenim godinama (koje su još jače od mojih), činjenica da je ta igra više usluga nego proizvod savršeno paše. Dakle, nisu možda krive ni godine nego moj zastareli mentalitet.

Father Jape

Naravno, ostaje mogucnost da su prosto kriva tvoja muda. -_-

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 14-08-2011, 15:32:32
S druge strane, da li je mudro stavljati u potpis nešto što će potvrditi teze da imaš opsesiju mudima i što, sa druge strane, podgreva šuškanja da je autor citata impotentan?  :? :?

Neka. Lepo je biti opsednuta mudima. Lepše od opsesija lažima, uvredama, postignućima... na primer. :)

A i ne verujem u tu impotenciju, tako da moje polazište u vezi sa tvojom potentnošću opravdava moju upotrebu citata u njegovom pravom, metaforičkom značenju. :)

cutter

Kada je Gejb definisao igru kao uslugu uradio je to da bi ilustrovao prednost spram epizodnog sadržaja i taj kvalitet se jasno vidi kroz TF2 i L4D apdejtove. Nije kriv što su drugi izvitoperili ideju :cry:

(Mislim, Oli Welsh mrtav ladan kao logičnu alternativu za finansiranje Dijabla 3 pominje pretplatni model)

Father Jape

Quote from: D. on 14-08-2011, 15:41:14
Lepo je biti opsednuta mudima. Lepše od opsesija lažima, uvredama, postignućima

Kako zenski od tebe. :lol:

Josephine

Pa ja nikad i nisam tvrdila da sam muško?

Ali da ne spamujemo temu...

Meho Krljic

Ali pretplatni model bi imao puno smisla kada bismo prvobitnu investiciju u klijent mogli da svedemo na nulu (ili skoro nulu). Koliko pamtim, Starcraft 2 je u Rusiji, Južnoj Americi i još gdegod bio praktično besplatan ali se plaća(la) pretplata za onlajn igranje.

Mislim, svestan sam ja da je teško napraviti igru i dati je ljudima u ruke za dž i nadati se da će dovoljno njih krenuti da plaća od narednog meseca, ali za sada praksa pokazuje da f2p MMO igre imaju smisla. Konan je udvostručio svoj obrt otkada je f2p.

Naravno, ja sam prvi zgađen idejom koja je opisana u prošlonedeljnoj kolumni na Jurogejmeru sa dužnim zgražavanjem, o tome kako više nisi osoba koja se kreće kroz fiktivni svet već potrošač koji se kreće kroz virtuelnu prodavnicu. Hoćeš ovaj predmet? Plati, brale. Hoćeš dodatne slotove? Plati. Mislim, meni se to zaista gadi, ali za takve igre ti modeli imaju smisla i to što se meni gadi nema veze, ja sam ionako konzervativan.

Jednako kao što mi je sasvim razumno da vidim da negde u bliskoj budućnosti CoD bude besplatan (dakle, klijent i početna količina mapa), ali da te ošišaju na svemu ostalom. Meni se takva igra ne igra, ali ima smisla.

Ponovo Angry Birds kao model. Moja žena ima sve što je objavljeno za ovu igru, to je ukupno nekih pet ili šest paketa misija, od kojih su plaćena samo tri. Sve zajedno tri dolara za igru koja ona neprestano igra pola godine.

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 14-08-2011, 15:48:31
Ponovo Angry Birds kao model. Moja žena ima sve što je objavljeno za ovu igru, to je ukupno nekih pet ili šest paketa misija, od kojih su plaćena samo tri. Sve zajedno tri dolara za igru koja ona neprestano igra pola godine.

Svaki model zvuci lepo ako je cena dovoljno niska.

A apropo Rajotovog modela, igrao sma dakle LoL za dz nekoliko meseci prosle godine, obrisao, i sad ga opet igram vec dva meseca. Tek sam prosle nedelje dao prve pare Rajotu. Deset evra. Kupio sam, naime, dva skina za omiljenog mi heroja za nesto manje od deset evra.
Naravno besmisleno zvuci davati tolike pare za nesto tako isprazno, a opet nije mi bilo nimalo zao, jer kao, rabim njihovu igru vec tol'ko vreme besplatno.

cutter

^^Jasno, moj problem nije sa (ne)mogućnošću uterivanja takvog koncepta gde umesto diska ubacuješ kreditnu karticu već sa tekstom koji takvom modelu hrli u zagrljaj istovremeno iznoseći laži poput one da igre stagniraju sa cenama i nebuloze poput omiljene korporativne poštapalice gde je digitalna kopija = RL automobil. Treba da devoluiramo koliko možemo dok nas vreme ne pregazi.

Meho Krljic

Pa nije ta priča sa stagniranjem cene sasvim bez veze. Mislim, istina je da su cene novih konzolnih igara dignute sa pedeset na šeudeset dolara u ovoj konzolnoj generaciji, ali činjenica je da je i u vreme SNES-a/ Megadrajva igra koštala 50-60 dolara a da tada nisi imao igre koje su koštale pedeset ili šezdeset milijuna dolara da se naprave.

Industrija je sebe ubacila u gadnu trku u naoružanju na ime grafičkih aseta u igrama i otud grebanje na sve strane da se nekako monetizuje svaki delić igre koji se može monetizovati. S te strane (almost) always online status quo jeste prokletstvo jer dopušta užase kao što je "ova misija je paid DLC" poruka u Dragon Age origins, ali dopušta i da imamo igre poput Minecraft ili Terraria ili SMB ili u krajnjoj liniji Braid koje pre samo pet-šest godina ne bi imale nikakvu šansu za uspeh. Dakle, jednom rukom nam se uzima ali nam se drugom daje.

Father Jape

Cek, kakve veze always online ima sa SMBom ili Braidom?

cutter

Da, to sam i ja hteo da pitam,  :) mislim pomenuti naslovi su iskusili čari digitalne distribucije ne nametnuvši restrikcije poput always online.

Nisam znao/uzeo u obzir ovo za SNES/Megadrive cijene no to i dalje ne menja činjenicu da je zli čovek lagao.

Meho Krljic

Nema veze ALWAYS online, zato sam i napisao ALMOST always. Suočimo se sa tim, da Microsoft nije uveo digitalnu distribuciju - a koja je opet zaživela jer u rane dane Xbox 360 nije imao mnogo Killer Appova za disk igre a imao je digitalni Killer App u vidu Geometry Wars - ne bi došlo do buma indie igara na digitalnim kanalima, koji je zatim morao biti prihvaćen i od strane Sonija pa donekle i Nintenda (mislim, ja na svom 3DSu više igram daunloudabilne nego kartridž igre - Jagged Alliance FTW), a to se sve blagorodno prelilo i na Steam. SMB je igra koja je svojim vlasnicima dala skarednu količinu materijala besplatno zato što su (almost) always online. Team Meat ni u ludilu ne bi mogao tako nešto da radi da je ograničen samo na fizičku distribuciju.

Braid je u tom smislu "old skool" igra, to jest klasičan proizvod, ne platforma/ usluga ali ne bi ga bilo da je Blow morao da ide u radnje. Mislim, suočimo se s tim, dok čak i Limbo i SMB imaju ili će imati disk izdanje, Braid ga nema niti će ga imati.

Father Jape

Ah, pa mogao si onda odma da kazes da ne bi bilo Braida da nema Steama. :lol:

Meho Krljic

Tvoja PCcentričnost je zastrašujuća. Svestan si da je Braid izašao ekskluzivno za XBLA i da je godinu dana bio ekskluzivno na toj platformi pre nego što se pojavio na Steamu, ovenčan slavom, izvanrednim ocenama i kritičkim hajpom koji su svi potekli od njegove XBLA inkarnacije? Tek kada je okrenuo dovoljno para putem XBLA, Blow se usudio da pravi Windows verziju igre. Dakle, da nije bilo Majkrosofta, ne bi bilo Braida.

cutter

Hm, onda je almost always online = Gejbova definicija igre kao usluge? Lakše se dopunjuje sadržaj, skraćuje development cycle.

Edit: http://www.develop-online.net/news/37625/Newell-Weve-moved-beyond-the-episodic-model

Father Jape

@Meho - a da, zaboravio sam na to. :lol:

Meho Krljic

Quote from: cutter on 14-08-2011, 17:03:32
Hm, onda je almost always online = Gejbova definicija igre kao usluge? Lakše se dopunjuje sadržaj, skraćuje development cycle.

Recimo.

Mislim, nema nikakve sumnje u to da je Steam, koliko god da smo mu se otimali pre sedam godina apsolutno revolucionisao igranje na Windows platformi. Pre sedam godina nisam mogao ni da zamislim f2p Tim Fortres 2, ali ni da će Recettear biti ekonomski isplativo ulaganje. Dok sam malopre čistio zelen (koliko ja mrzim da čistim zelen, jebote), razmišljao sam kako je Steam, a pre njega XBLA i ostali konzolni servisi potpuno oživeo indi scenu i dao nam mnogo novih što igračkih što ekonomskih modela. Sve to zahvaljujući (almost) always onlineu. Mislim, ja već godinama ponavljam da je povezanost obeležje ove generacije, ne HD grafika i gesturalne kontrole.

Quote from: Father Jape on 14-08-2011, 17:05:55
@Meho - a da, zaboravio sam na to. :lol:

How convenient!!!!!!!!!!!!1

Father Jape

Autor Scotta Pilgrima daje svoju kratku igracku biografiju:

http://killscreendaily.com/articles/5-10-15-20-bryan-lee-omalley

QuoteAGE 5
I don't have any strong memories of my early childhood. We had an Atari in 1984, and the only game I remember is Missile Command. I think we got it at a garage sale. There's nothing like it—just a stick and a button. I do have tactile memories of the rubber.

The TV was in my parents' room, so we were only allowed half an hour at a time. I remember it being in the corner, and we would sit on the floor. I remember pastel carpets. We lived in a brick-house bungalow in northern Ontario, in a remote mining town. It was very flat and suburban, but I have fond memories of winter. It looked like the Arcade Fire "The Suburbs" video.

AGE 10
This was early '89. We got our first PC around that time. I remember my dad coming home with a pile of computer games, and my mom was not that impressed. My dad spoiled us. I remember King's Quest III and IV. KQ4 was the first with fancy resolution, and in KQ3, you're slave to a magician. At 10, it was this baffling world.

For KQ4, we got a hint book, but there are some parts of that game that are terrifying. There are these charcoal pixels in that cave section, and it was so scary. Really it was just the tiniest bit of sensory input. I responded to the minimal-input thing, because I always recoiled when games became more realistic—the same with comics. Marvel might as well be triple-A games—just painted action movies on the page. For the comics, the lack of color was a plus, but you would see people arguing about Rhea's hair color. She doesn't have a hair color!

AGE 15
See, this is interesting. When I usually talk about games, we always talk about Nintendo, but we're skipping over my NES era because I didn't get one until I was 11. That was pretty late into the cycle. Anyway, when I was 14 or 15 and the NES was over, I didn't have an SNES, so I was back on PC games. I played a lot of real-life Dungeons & Dragons in my teens, and Unlimited Adventures is basically a dungeon-mastering, RPG-maker type of game. I would write stories and make up games. My little brother and I were constantly on it.

My little brother was really gifted at videogames. He won the local Blockbuster Donkey Kong Country tournament—he beat world records on Super Punch-Out!!. He learned to type at age four, playing Quest for Glory.

I was obsessed with Street Fighter II. My brother was 10 and he could kill me at any fighting games. The other game was Quest For Glory IV. I guess it was the storytelling and getting lost in the world. They seemed more complex than the Nintendo games that were concurrent. Nintendo games just hinted at stuff. Mega Man 2 and 3—they had story on the periphery.

I got my first job at 15, so I felt like I was free. There was this used game store, and I bought a Sega Genesis for Super Street Fighter II and then I got an SNES. All I had was Super Metroid. I was a kid who spent all my time at the library and when I turned 14, my mom went and asked if they'd give me a job. I was not the best library employee because I was always handling the merchandise. The staff would find me reading somewhere.

AGE 20
This would be 1999. This is the PlayStation age. Rollcage was one—it's a future-racing game. This was an age when videogames could eat my life up substantially.

I went to university for a bit, but dropped out because I was failing. But I had Final Fantasy Tactics and StarCraft. There was the internet, too—it was a center of my life. I had more friends on the internet than in real life. I spent that time traveling, and I'd go to Toronto and hang out with my internet and StarCraft friends.

When I turned 25, I got married and was working on the first volume of Scott Pilgrim, so that was the end of the videogames-eating-my-life phase.

Meho Krljic

Quote from: cutter on 15-08-2011, 14:26:21
EXCLUSIVE SKYRIM GAMEPLAY - Quakecon 2011 - FULL VIDEO (40 minutes)

Epski transfer neprijatnosti na 3:40

Ala narod navija, Tod mora da se oseća kao rock zvijezda.

Meho Krljic

BTW, tko želi da mu putem Steama poklonim Deus Ex GOTY ediciju? Dobio sam je uz preorder Hjumen Revolušna, a već ja imam pa mi Steam dopušta da ju poklonim. Javite se!!!! Od svih vas imam samo cuttera na friends listi pa ako Father Jape ili D. ili Harvi ili kogod drugo želi igru, moraće da mi pošalje imejl adresu svoju ili Steam id.

Josephine

Father Jape

Imas i mene na friend listi, nesreco. :-P

Ali i da sam video prvi, tj. pre D., ne bih bio zainteresovan jer ga i ja imam. :lol:
Sto me podseti, sinoc sam se setio posle svih ovih godina da skinem soundtrack...

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 15-08-2011, 20:38:47
Imas i mene na friend listi, nesreco. :-P

Ali i da sam video prvi, tj. pre D., ne bih bio zainteresovan jer ga i ja imam. :lol:
Sto me podseti, sinoc sam se setio posle svih ovih godina da skinem soundtrack...

Imam. Ali da me sad staviš pred zid, ja ne bih mogo da se setim koji si ti  :oops: :oops: :oops:

Meho Krljic

D. je dobila Deus Ex GOTY. Ili sam ga ja barem poslao, valjda će ga dobiti.

Nego, imam i jedan King's Bounty The Legend na poklon. Želi li to neko?

Father Jape

Ja sigurno ne. :lol:

Btw, krajnje neocekivano, na Steamu sam FatherJape. Kanda te je nedostatak razmaka omeo.

Meho Krljic

Malopre sam gledao svoju listu prijatelja i nisam primetio FatherJapea na njoj  :shock:  Da li to znači da je krenula da me ubija Alchajmerova bolest?

Edit: Nope, evo sad sam pažljivo pregledao listu. nema FatherJapea. Ali ako ti mene imaš, kako to da ja tebe nemam????

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 15-08-2011, 23:04:15
Ali ako ti mene imaš, kako to da ja tebe nemam????

Vjecno pitanje...

Nego, mislim da shvatam, meni je account nazvan FatherJape, ali mi se iz nekog razloga kao nick pojavljuje pocetak mejla, valjda jer nisam nikad kastomizovao. Hm.

Meho Krljic

Evo, sređeno je. Sad ti znam i deo imena.  xph34

cutter

Quote from: Meho Krljic on 15-08-2011, 21:37:07
Nego, imam i jedan King's Bounty The Legend na poklon. Želi li to neko?

(ne želim, hajpujem)

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 15-08-2011, 21:37:07
D. je dobila Deus Ex GOTY. Ili sam ga ja barem poslao, valjda će ga dobiti.

Zahvaljujem najlepše. :)

Josephine

Quote from: Father Jape on 15-08-2011, 23:11:59
Nego, mislim da shvatam, meni je account nazvan FatherJape, ali mi se iz nekog razloga kao nick pojavljuje pocetak mejla, valjda jer nisam nikad kastomizovao. Hm.

Evo, ova poruka iskače kada kliknem na tvoj profil:

QuoteThis user has not yet set up their Steam Community profile.
If you know them encourage him/her to set up their profile and join in on the gaming!

Father Jape

Cackao sam nesto, sad bi trebalo da ne pise to.

Nego, shvatio sam da je pocelo da me nervira sto igre koje sam kupio putem digitalne distribucije... imam na dva mesta. Steam i Good Old Games, jelte.
Mislim da bi trebalo da krenu put integracije ti online servisi. -_-

Meho Krljic

To je istina. Ali vidi vraga, sada EA uvodi svoj sopstveni klijent/ servis/ prodavnicu Origin i ne samo da su povukli igre poput Dragon Age 2, Crysis 2, Bulletstorm itd. sa Steama, nego će i The Old Republic i Battlefield 3 biti digitalno objavljene samo za Origin. Navodno jer, eto, Steam ima kruto pravilo da sav dlc i pečevi za igre moraju da idu preko Steama a EA hoće da to ide kroz samu igru, to jest kroz njihov klijent jer je to, kao, bolje za korisnika (mada je jasno da je bolje za izdavača a da je korisniku zgodnije da ima jedan klijent koji se bavi svime). E, sad, pored Steama i GoG-a imaš još i D2D i još nekoliko relativno velikih digitalnih distributera, a ako EA išta uspe sa svojim Originom, možeš biti siguran da  Activision i Ubisoft (i THQ, kad smo već kod toga) budno motre i imaju u šteku slične projekte (uostalom, Blizzard već ima uspešnu alternativu). Tako da bi za dve godine moglo da se desi da za svakog većeg izdavača imaš poseban klijent, da ćeš svakome morati posebno da daješ lične podatke i kreditne informacije, da će strah od hakovanja naloga biti upetostručen itd...

Alternativa je Steam koji ima apsolutni monopol u ovom domenu. Šta je bolje? Iako nisam neki poklonik monopola, utisak je da Valve radi stvari kako treba i da bi za nas kao korisnike bilo bolje da Steam ne samo održi već i učvrsti monopol. Ali da ja išta znam o ičemu ne bih bio tu gde jesam...

Sasvim je moguće da ćemo imati gomilu klijenata na svom računaru i da će Steam biti rezervisan za Valveove igre i za nezavisne stvari.... Ironija je, naravno, što u konzolnom univerzumu vlasnici platformi i dalje drže monopol na distribuciju prema kome je Valveov monopol smešan. Siguran sam da Bobiji Kotici i Džonovi Riciteli ovog sveta provode besane noći razmišljajući kako tome dohakati.

U drugim vestima: King's Bounty the Legend je i dalje u ponudi. Hajde, ljudi, u pitanju je jedan od najboljih taktičkih RPGova posledjih godina.

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 16-08-2011, 10:28:21
Cackao sam nesto, sad bi trebalo da ne pise to.

Nego, shvatio sam da je pocelo da me nervira sto igre koje sam kupio putem digitalne distribucije... imam na dva mesta. Steam i Good Old Games, jelte.
Mislim da bi trebalo da krenu put integracije ti online servisi. -_-

Uzgred, Steam dopušta dodavanje non-steam igara koje posle (ako su instalirane dakako) možeš da lansiraš kroz isti.

Father Jape

Ma jasno je meni da ljudi koji insistiraju na online kupovini novih stvari cim stignu moraju da se bakcu sa gomilom klijenata. Ali bih se nadao da bar ja koji imam saku starih klasika i par indija ne moram. <_<
No, jos uvek mi je draze to nego ona gomila prasnjave plastike koja cuci u cosku na drugom kraju stana.

Meho Krljic

I uzgred, uzgred, danas na Steamu izlazi Bastion (ja sam ga priorderovo i skinuću ga večeras) i, čak i da nisam umeren štivalac Grega Kasavina, rivjui stvaraju dojam da je Bastion jedan od najboljih zapadnih pokušaja da se gradi na zdravim 16-bit JRPG osnovama. To jest, Bastion delje kao Seiken Densetsu/ Secret of Mana za 21. vek.

I uzgred uzgred, sutra (valjda) na Steamu izlazi From Dust (takođe sam ga priorderovo) i čak i da nisam štivalac Erica Chachija... you know the drill..

Father Jape

Da, cak se i ja radujem Bastionu.

Evo Jacijevog dvocevnog rivjua Bastiona i From Dusta:

http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/3839-Bastion-and-From-Dust