• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

EP protiv isključivanja interneta piratima

Started by Antonius, 11-05-2009, 11:52:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Antonius

Evropski parlament odbacio je zajednički pokušaj vlada evropskih država da se zabrani ilegalno skidanje muzike i filmova sa interneta.

Parlament je sa 407 glasova protiv i 57 glasova za odbacio predlog kojim bi se francuskim vlastima dozvolilo da obustave internet konekciju korisnicima koji skidaju ilegalne kopije filmova i muzike sa interneta. Poslanici EP zauzeli su stav da se ne mogu uvoditi restrikcije koje bi mogle da ograniče osnovna prava i slobode korisnicima, ukoliko nije prethodno doneta sudska odluka. Evropska komesarka za telekomunikacije Vivijen Reding izjavila je posle glasanja da je odluka EP značajana "za ponovno uspostavljanje osnovnih prava evropskih građana".
Takva odluka EP blokirala je usvajanje šireg paketa mera za reforme sektora telekomunikacija u svim državama članicama EU. Mere uključuju i napore da se obezbedi bolja zaštita privatnosti i potrošačkih prava, kao i povećanje konkurentnosti u pružanju telefonskih usluga preko interneta.
Glavni zagovornici ograničavanja pristupa internetu su filmske i muzičke kompanije, koje trpe najveću štetu zbog skidanja ilegalnih materijala sa interneta.
Francuski predsednik Nikola Sarkozi dao je glavnu političku podršku da se omogući usvajanje takvog zakona, ali evropski parlamentarci su to ipak odbacili.

Cornelius

Medjutim, Francuska trenutno pokusava da donese zakon, suprotan evropskom, kojim ce se svima seci internet ako besplatno skidaju sa mreze bilo kakve informacije i dela koja se inace placaju. Sarkozi pokusava to da progura na silu i mislim da ce uspeti. Problem je u primeni zakona. Ispasce da ce vrlo brzo iseci internet svima u Francuskoj, te ce doci do sloma sistema. Ili ce da ape nekoliko kretena, da ih osude na robiju (vec vidjeno u Francuskoj), da pisu o njima u novinama i da zaborave stvar. Ako ja skidam muziku sa interneta i ako mi iseku pristup, niko u porodici nece imati pristup i bice kaznjen bez razloga. Istovremeno, novi sistem ce policiji dozvoliti da zakonski nadziru koga hoce, a u slucaju da ga nadju i da mu iseku pristup, on mora i dalje da placa pretplatu, do isteka ugovora. Bice veselja.
:D
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Ma to je zamazivanje očiju javnosti. Ta bitka se više ne može dobiti.
Pitanje je dana kada će se pojaviti dostupan i masovan satelitski internet sa provajderima u Tunguziji preko kojih će se moći skidati štagod gdegod.
Na nivou pet ili deset godina, veza sa svetom preko ovih "čudnih" lokacija moći će da se kupi na svakoj trafici; telefoniranje će postati svetski objedinjeno; svi TV i radio kanali dostupni i najsmešnijim uređajima u automobilima i kontrola protoka i vrste informacija biće mnogo teža. To je lepota interneta; sećate se zašto je internet zapravo i smišljen; da u slučaju atomskog rata i uništenja proizvoljnog broja sistema ostali nastave da rade bez ikakvih smetnji. Upravo to je garant slobode jer Francuzi sutra neće morati da koriste lokalne provajdere za pristup bilo čemu i samo će se Sarkozijevim merama smanjiti zarada francuskim kompanijama jer će ljudi koristiti telekomunikacione usluge Papue Nove Gvineje ili Trinidada.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Cornelius

Evo, upravo je prosao u francuskoj Skupstini zakon o secenju Interneta onima koji besplatno (ilegalno) skidaju filmove, muziku i programe. Sad to treba da prihvati i Senat da bi bilo izvrsno. Potom, Ustavni savet treba da procita zakon i da ga odobri ili koriguje. Princip je jednostavan. Svake sekunde se beleze IP onih koji ilegalno skidaju materijal i salje se odredjenom organizmu koji lokalizuje kriminalca i kontaktira njegovog provajdera. Potom provajder salje mejl pretplatniku. Ako mucenik zgresi jos jednom, onda mu stigne preporuceno pismo, a treci put mu iseku jaja, ovaj, pristup internetu.

Tako, provajderi trebaju da rese na koji nacin ce da plase narod, kako ce da ih blokiraju, kakve filtere ce da stavljaju i kako ce resavati problem sa pretplatnicima kojima osim interneta, kroz istu zicu ide telefonija i televizija. Ovo govno od zakona ne samo sto je protiv evropskog zakona, nego se pokazalo kao nedovoljno efikasno u drugim zemljama. Neke zemlje su ga napustile, a neke ga primenjuju u smanjenom obimu (samo jedan ili dva provajdera u zemlji).

Bas me zanima kako ce uspeti da iseku pristup svima koji su prikljuceni na internet, jer svi besplatno skidaju sve zivo. Valjda ce uskoro u Francuskoj na internet da bude prikljucen samo predsednik i njegovi ministri.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Ja očekujem da Francuzi zabrane da se sa francuskih provajdera otvaraju stranice koje nemaju verziju na francuskom.

Джон Рейнольдс

Mene zanima nešto drugo. Kako provajder zna da li korisnik pravno ili bespravno vuče podatke sa neta? Ovaj zakon po svojoj ludosti prevazilazi i onaj u nekoj američkoj državi koji brani pucanje iz pištolja tokom seksa.

Doduše, ženina rođaka koja živi u Francuskoj još je prošle godine sva užasnuta rekla da se ne usuđujuje ništa da skine sa neta. Štaviše, zakleo bih se da, kad se tema pokrenula, počela je tiše da priča, a bili smo u prilično bučnom lokalu. WTF? Još tad sam primetio tu paranoju. Francuze su, očigledno, odavno naplašili, možda je Kornelije znati bolje, ali ova je sva bila u fazonu... brrrr... skidanje sa neta? to nikako...
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Usul

Quote from: Boban on 11-05-2009, 14:59:08
sećate se zašto je internet zapravo i smišljen; da u slučaju atomskog rata i uništenja proizvoljnog broja sistema ostali nastave da rade bez ikakvih smetnji.

Ovo je u stvari jedan od mitova vezan za prvobitnu mrežu - ARPANET.

Quote from: Charles Herzfeld
The ARPANET was not started to create a Command and Control System that would survive a nuclear attack, as many now claim. To build such a system was clearly a major military need, but it was not ARPA's mission to do this; in fact, we would have been severely criticized had we tried. Rather, the ARPANET came out of our frustration that there were only a limited number of large, powerful research computers in the country, and that many research investigators who should have access to them were geographically separated from them.

http://inventors.about.com/library/inventors/bl_Charles_Herzfeld.htm

God created Arrakis to train the faithful.

Cornelius

Quote from: John Reynolds on 12-05-2009, 21:36:48
Doduše, ženina rođaka koja živi u Francuskoj još je prošle godine sva užasnuta rekla da se ne usuđujuje ništa da skine sa neta.

Francuske vlasti su pre nekoliko godina čak i uhapsili dva ili tri klinca koji su sa interneta industrisjki skidali sve što im je padalo pod ruku. Onda su te slučajeve medijatizovali (kazne od 300.000 evra, zatvor...), što je neke i preplašilo. Ja takodje znam ljude koje vata trta da skinu film sa eMula. Medjutim, oni su manjina. Velika većina ne jebe živu silu, nego vozi, što je i normalno.

Nije ovo prvi put da se umetnici bune što ne zaradjuju više. Desilo se pre par godina da su tražili promenu zakona za biblioteke. Naime, neki pisci su hteli da im se iz državnih fondova isplaćuje posebna lova svakoga puta kada neko pozajmi baš njihovu knjigu. Kada je država rekla da za to nema pare, oni su tražili da se uvedu visoke članarine u biblioteke (inače, većinom besplatne). Neko iz državnog aparata je imao dovoljno mozga u glavi da ih otera u pičku materinu, jer princip javnih biblioteka nije isti kao princip javnih kuća - plati, pa klati.

Zapazio sam jednu stvar. U oba slučaja najviše skiče za pare oni koji najviše zaradjuju. Oni kojima se knjiga ili ploča prodala u 350 primeraka, nikada ne traže da se korisnici penalizuju. Valjda se to zove - para na paru ide...

Boban

Francuzi su čudan narod, pun protivurečnosti. Recimo, ja sam bio ubeđen da se u Nemačkoj i posebno Italiji vozi dosta brzo.
No, u Francuskoj, u samom Parizu, doživeo sam šok; prosečna brzina po delovima koji su autoput kroz grad je 150 km na čas i meni, koji se ne libim brze vožnje, Pariz je bio jedino mesto na svetu gde mi se dešavalo da zaostajem za kolonom. A na svakom koraku su vidno obeležene postavljene kamere. Nekako mi se čini da tu postoje dva paralelna sveta: zakonodavci koji se busaju u grudi da su doneli zakone i realna praksa koja u ogromnoj većini slučajeva prolazi mimo propisa.

Cornelius

Quote from: Boban on 13-05-2009, 00:20:03
Nekako mi se čini da tu postoje dva paralelna sveta: zakonodavci koji se busaju u grudi da su doneli zakone i realna praksa koja u ogromnoj većini slučajeva prolazi mimo propisa.

Francuski političari su shvatili jednu stvar - lakše je doneti novi zakon, nego pravilno primenjivati već postojeće. Potom, donošenje novog zakona omogućava tim izdrkotinama da izadju na TV i da laparaju do besvesti. Zato i postoje dva paralelna sveta.

Джон Рейнольдс

Quote from: Cornelius on 13-05-2009, 00:10:21
Oni kojima se knjiga ili ploča prodala u 350 primeraka, nikada ne traže da se korisnici penalizuju. Valjda se to zove - para na paru ide...

Postoji tu i jedna druga dimenzija. Malotiražni muzičari najviše zarađuju na koncertima. E sad, imaš recimo bend koji je malo poznat i koji živi od svirki. Pa njemu se isplati da što više ljudi razmeni muziku, presluša, dopadne mu se i dođe na koncert.  Sticajem okolnosti sam, u doba piraterije i još živog Napstera (valjda je to doba bilo, mada sam prezirao Napster i skidao cele albume po čet-rumovima), skinuo jedan album benda Dumbell koji mi se (malo) dopao. I došao sam na njihovu veoma pristojnu svirku u Beogradu koja je bila više nego poštena. I slabo posećena. I imali su basistu koji je garant neki naš Ciga i koji se toliko unosio u riljanje basa da sam mu na kraju svirke prišao i čestitao, iako prezirem to postkoncertno bratimljenje sa bendom.

Da nisam pre toga slušao Dumbell, ne bi mi palo na pamet da dođem na svirku. Bili su najavljeni kao garažni bend što može da znači skoro bilo šta, da ne kažem da je često reč o smaračini gde neke budale sporo vrte repetitivne rifove a gomila praziluk-intelektualaca bulji u prazno misleći da doživljava infrasoničnu epifaniju.

Ako se ne varam, od ovih naših muzičara, izvođača ili-kako-se-već-nazivaju čitao sam da Marčelo kukumavči zbog piraterije. Zaključak se (meni bar) sam nameće.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Nije baš da kukumavči, više sam ja u prikazu njegovog poslednjeg albuma apostrofirao da postoji posebna zaštita od kopiranja koja samo korišćenje čini neudobnijim legalnom korisniku (koji bi da CD ripuje i sluša na telefonu ili ajpodu) a da pirate ne sprečava jer sam ja taj album i recenzirao tako što sam ga daunloudovao sa repidšera, iako sam dobio promo primerak, pošto sam želeo da ga slušam i u prevozu.

taurus-jor

Quote from: Cornelius on 12-05-2009, 20:08:32
Evo, upravo je prosao u francuskoj Skupstini zakon o secenju Interneta onima koji besplatno (ilegalno) skidaju filmove, muziku i programe. Sad to treba da prihvati i Senat da bi bilo izvrsno. Potom, Ustavni savet treba da procita zakon i da ga odobri ili koriguje. Princip je jednostavan. Svake sekunde se beleze IP onih koji ilegalno skidaju materijal i salje se odredjenom organizmu koji lokalizuje kriminalca i kontaktira njegovog provajdera. Potom provajder salje mejl pretplatniku. Ako mucenik zgresi jos jednom, onda mu stigne preporuceno pismo, a treci put mu iseku jaja, ovaj, pristup internetu.

Tako, provajderi trebaju da rese na koji nacin ce da plase narod, kako ce da ih blokiraju, kakve filtere ce da stavljaju i kako ce resavati problem sa pretplatnicima kojima osim interneta, kroz istu zicu ide telefonija i televizija. Ovo govno od zakona ne samo sto je protiv evropskog zakona, nego se pokazalo kao nedovoljno efikasno u drugim zemljama. Neke zemlje su ga napustile, a neke ga primenjuju u smanjenom obimu (samo jedan ili dva provajdera u zemlji).

Bas me zanima kako ce uspeti da iseku pristup svima koji su prikljuceni na internet, jer svi besplatno skidaju sve zivo. Valjda ce uskoro u Francuskoj na internet da bude prikljucen samo predsednik i njegovi ministri.

Sarkozi je poput Dinkića: Njegovo ima da prođe zato što je ON tako odlučio, ma koliko stvar za koju se zalaže bila nakazna, štetočinska, protivzakonita i u krajnjoj liniji nesprovodiva u praksi.

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Cornelius

Quote from: taurus-jor on 13-05-2009, 15:07:44
Sarkozi je poput Dinkića: Njegovo ima da prođe zato što je ON tako odlučio, ma koliko stvar za koju se zalaže bila nakazna, štetočinska, protivzakonita i u krajnjoj liniji nesprovodiva u praksi.

U ove dve godine vladavine, Sarkozi je zapoceo 90 reformi. Prirodno, ni jednu nije uspesno doterao do kraja, a verovatno nikada i nece, jer ce do kraja mandata, u narednih tri godine da zapocne bar jos sto reformi.  Potpuni ludak.

Cornelius

Dans je Senat usvojio zakon o zabrani besplatnog skidanja materijala sa interneta. Znaci, jos Ustavni savet i gotovo. Posle im samo ostaje da smisle kako ce to prakticno sprovesti. Inace, postoje ovde i "umetnici" koji guraju da se uvede zakon o zabrani kopiranja materijala. Cekam samo kad ce se pojaviti i oni koji ce da traze zakon po kome cemo morati da placamo i da gledamo njihova dela, ili ce nas trpati u zatvor.

mac

Kako to "zabrana besplatnog skidanja materijala sa interneta"? Bilo kog materijala? Pa onda je i obično surfovanje zabranjeno. Nekog naročitog materijala pretpostavljam, ali kako razlikovati nedozvoljeno od dozvoljenog?

Cornelius

Zabranjeno je besplatno skidanja svakog materijala za koji vlasnik nije dao izricitu dozvolu da moze da se krcmi besplatno na internetu. Sve je vrlo maglovito, ali citav zakon je uperen iskljucivo protiv P2P.

Boban

Quote from: taurus-jor on 13-05-2009, 15:07:44

ovo može da izjavi samo mentalno retardirana osoba; jer je Dinkić poslednji bastion slobodne Srbije; da nije bilo njega, mi bismo danas bolje živeli ali bismo bili zaduženi 4000 evra po glavi stanovnika kao Hrvatska, a ne svega 500 eura koliko smo mi zaduženi danas. To ne znači da se nećemo zadužiti i da ćemo u konačnom proći bolje, ali bar imamo nadu da se to ostvari.

taurus-jor

Jedno je u šta veruješ, a drugo je šta vidiš. Ti imaš pravo da mrtav 'ladan lupetaš gluposti i ostaješ živ, a ja obavezu da svaki dan čitam Dinkićeva remek-nedela od zakona i bavim se njihovim posledicama.

Boban

jore, zaista se svaki put iznenadim i užasnem kada se susretnem sa tvojom moći nerazumevanja okoline.

taurus-jor

Zašto pišeš postove kad si u PMS-u? Znaš da ti škodi... xyxy

Cornelius

Nadjoh danas još jedan biser u ovom francuskom zakonu. Kažu da će da naprave program koji će svaki korisnik interneta moći da kupi i da instalira na svoju mašinu. Cilj tog programa je da beleži i prijavljuje svako piratisanje sa neta koje ide sa te mašine. Na taj način, svaki korisnik neta postaje sopstveni žandar. Jebote, pa ovi će da prevazidju Envera Hodžu, Mao Ce Tunga i Staljina.

raindelay

Quote from: Cornelius on 14-05-2009, 15:40:18
Nadjoh danas još jedan biser u ovom francuskom zakonu. Kažu da će da naprave program koji će svaki korisnik interneta moći da kupi i da instalira na svoju mašinu. Cilj tog programa je da beleži i prijavljuje svako piratisanje sa neta koje ide sa te mašine. Na taj način, svaki korisnik neta postaje sopstveni žandar. Jebote, pa ovi će da prevazidju Envera Hodžu, Mao Ce Tunga i Staljina.

Ni samocinkarenje nema za dz. :lol:
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Cornelius

Ustavni savet Francuske je udario kajlu Sarkoziju. Oni su prihvatili 90 % predloženog zakona o zabrani besplatnog skidanja materijala sa interneta. Njihove primedbe su se odnosile na zakonske mere. Sarkozi je pokušao da kažnjavanje "kriminalaca" preda u ruke internet provajderima i običnoj državnoj administraciji, ali ne i sudijama. Ustavni savet nije odobrio taj deo, nego je tražio da se u skladu sa zakonom utvrdi krivicia i izadje na sud. Time je čitav zakon učinjen besmislenim, jer je neophodno zaposliti više hiljada policajaca i sudija koji bi se bavili ovom problematikom (oko 200.000 slučajeva godišnje). Svi znamo da je to nemoguće. Naravno, Sarkozi je proglasio veliku pobedu, usvajanje 90 % predloženog zakona i njegovu primenu već od narednog meseca. Kako ono bejaše u "84" - Laž je istina...