• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lazar Komarčić - praistorija

Started by Cornelius, 20-05-2009, 01:19:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cornelius

Čačkajući po nekoj dokumentaciji u jednoj staroj fascikli koju čuva moja majka, nadjoh neke čudne papire i dokumenta iz moje mladosti, a nadjoh i moju člansku kartu iz Laze (No 2) sa plaćenom članarinom za '83. godinu:

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Zapažam da je to poslednja godina za koju si platio članarinu.
Mislim da bi trebalo uvesti retroaktivnu naplatu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Bobane, on je naplaćivao članarinu! Zašto bi je plaćao?

Kod mene je original folija sa koje je kartica štampana.

Kad smo već u kancelariji, na stolu mi je SIRIUS 163/164. Kod mene je to poslednji broj. Na naslovnici je "Poslednji winnebago", Connie Willis, unutra je moja priča "Ginekoid za Ciganina", koja je prva o Greju Svaruk Heningu, koja će započeti moje sledeće dve knjige o Letopisima svemirskih Cigana (što je početak krajeva svih SF edicija (po Bobanu). Međutim, unutra je i dopis stanovitog Uroša Smiljanića, koji je vapio za brojem 142 o sajberpanku, a Hrvoje Prčić mu obećao. Ne znam da li ga je ikada dobio, pa ako ga nije pročitao, a ima vremena između dve igrice, može da ga dobije, na zajam. Naravno, da bi sve bilo kompletno, dopisivao se i neki Ognjanović, ali Dragan iz Prokuplja, verovatno predak sa bočne linije jednog drugog Ognjanovića koji će sutra magistrirati u Nišu. xcheers
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 20-05-2009, 09:42:36
Međutim, unutra je i dopis stanovitog Uroša Smiljanića, koji je vapio za brojem 142 o sajberpanku, a Hrvoje Prčić mu obećao. Ne znam da li ga je ikada dobio, pa ako ga nije pročitao, a ima vremena između dve igrice, može da ga dobije, na zajam.

:cry: :cry: :cry:

Gresi iz mladosti-ludosti. Hrvoje je naravno obećao onako izokola ali nije ništa uradio, ma sam ja dati broj našao na beograckoj autobuskoj stanici vraćajući se te godine sa mora. Tako da, hvala, hvala, ne treba.

Inače, nije slučajno što je broj sa mojim pismom bio baš poslednji broj ovog magazina...

Mica Milovanovic

Jesi li siguran da si baš ti uzrok kraja?
Mica

Meho Krljic

U šta čovek danas može da bude siguran? Ali... indikativno je. Sad čekam da se i Amazing Spider-man magazin ugasi jer su mi objavili ne jedno nego dva pisma pre dva broja.

Cornelius

Meho, valjalo bi da se udružiš sa Scallopom i sa mnom. Mi prouzrokujemo padove produkcijskih kuća.  xcheers
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Meho Krljic

Pa da probamo da srušimo zapadni kapitalizam udruženim snagama? Count me in!!!

Mica Milovanovic

A kad ga srušiš, šta ćeš da uspostaviš?
Mica

Meho Krljic

Ne znam ja, moj domen je rušenje, nek o vaspostavljanju drugi razmišljaju...

Cornelius

Quote from: Mica Milovanovic on 20-05-2009, 14:30:44
A kad ga srušiš, šta ćeš da uspostaviš?

Istočni kapitalizam.

scallop

Ja ga rušim, onako, kk'o Hobit, odozdo. Sad obrađujem najstariju unuku. I, šta sam postigao? Deca crtala svoje grbobe, pa mlada K. Stewart nacrtala neke škotske šare i našu zastavu. Jugoslovensku. Sa petokrakom! Eno, visi u školi Holland Hall u Tulsi. :cry:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Cornelius

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska... xcheers

Hobit

Quote from: scallop on 20-05-2009, 15:28:31
Ja ga rušim, onako, kk'o Hobit, odozdo. Sad obrađujem najstariju unuku. I, šta sam postigao? Deca crtala svoje grbobe, pa mlada K. Stewart nacrtala neke škotske šare i našu zastavu. Jugoslovensku. Sa petokrakom! Eno, visi u školi Holland Hall u Tulsi. :cry:

Rušenje nije tako jednostavno. To je nauka! Veruj mi, scallope, često je mnogo lakše izgraditi (tako kažu oni koji "grade"), nego srušiti nešto što ima temelje sa "čvrstom armaturom".
Ali, u pravu si.
Kada rušiš - uvek ruši odozdo. Od temelja. To je najpouzdaniji način da sve padne... I uvek polako. Nije važno koliko ćeš vremena potrošiti, važno je da na kraju uspeš
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

zakk

Hobite, daj da vidimo tvoju člansku.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Hobit

Quote from: zakk on 21-05-2009, 11:43:25
Hobite, daj da vidimo tvoju člansku.

Koju bi ti voleo da vidiš, zakk?  CD kluba...?
Ja nisam član vašeg udruženja, i, koliko sam shvatio, članstvo u LK nije uslov za učestvovanje na ovom forumu.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Hobit

Quote from: zakk on 21-05-2009, 14:47:40
Sumnjiv si mi :)

Sumnjiv? Neprijatelj, lokator....
Batali te fazone zakk, ne stoje ti
U protivnom, kad porasteš - bićeš Boban xfrog

zakk

Ne tako sumnjiv. Sumnjiv si u smislu ili si (bio) član, ili si bio čest gost u nekom trenutku.

Hobit

Quote from: zakk on 21-05-2009, 16:09:49
Ne tako sumnjiv. Sumnjiv si u smislu ili si (bio) član, ili si bio čest gost u nekom trenutku.

Ni jedno ni drugo, zakk

scallop

Quote from: Hobit on 21-05-2009, 08:59:36

Rušenje nije tako jednostavno. To je nauka!

Jesi li nešto rušio u životu? Ja jesam. Pročitaj priču "Laki seks i teške batine". Ako možeš. :)

Ghoul

Quote from: scallop on 21-05-2009, 19:53:21

Jesi li nešto rušio u životu? Ja jesam. Pročitaj priču "Laki seks i teške batine". Ako možeš. :)

siguran sam da postoje i lakši i bezbolniji putevi do mudrosti nego preko skalopovih priča!
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

Quote from: Ghoul on 21-05-2009, 20:03:04

siguran sam da postoje i lakši i bezbolniji putevi do mudrosti nego preko skalopovih priča!

Do mudrosti, ali ne kroz čitanje Scallopovih priča, nego naživo...

Mica Milovanovic

Ovo sve više liči na haiku forum...
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 21-05-2009, 21:14:55
Ovo sve više liči na haiku forum...

Šta ćeš. Tolike rečenice mogu da smisle.

Ghoul

nemaju svi epski zamah kao skalop, pa da gnjave od kulinova crvena bana... nego poovski, kratko i jebitačno!

scallop

To je stara priča - Davitelj protiv Davitelja. Ja davim namrtvo, ti naživo, jedino su bezbedni živosaranjeni.

Cornelius

Quote from: scallop on 22-05-2009, 09:18:07
To je stara priča - Davitelj protiv Davitelja. Ja davim namrtvo, ti naživo, jedino su bezbedni živosaranjeni.

Nisu, jer i oni mogu da budu davljeni - teorijski. Imamo specijalce i za to.

Hobit

Rušio sam.
Žao mi je, priču koju pominješ nisam pročitao, a voleo bih. Za uzvrat, ako želiš, dobićeš više istinitih (ne SF) priča o "rušenju", pa ćeš biti u prilici probereš, ako ti se nešto dopada...
Poslaćeš mi priču na mail?

scallop

Quote from: Hobit on 22-05-2009, 10:12:52

To je jedna "prokažena" priča od 50 strana. Jesi li siguran da bi je čitao?

Goran Skrobonja

Quote from: scallop on 22-05-2009, 12:36:30To je jedna "prokažena" priča od 50 strana. Jesi li siguran da bi je čitao?

Ja bih je objavio, ako se uklapa u temu smaka sveta...
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Goran Skrobonja

Ali opet smo naživosahranili temu - očekivao sam da u ovoj LK praistoriji vidim retke fotografije mladih prvoboraca, pikantna svedočenja i golicave priče iz vremena kada su hormoni divljali u prostorijama NUBS-a, gradske biblioteke, SKC-a...

Cornelius

Quote from: Goran Skrobonja on 22-05-2009, 13:51:14
očekivao sam da u ovoj LK praistoriji vidim retke fotografije mladih prvoboraca, pikantna svedočenja i golicave priče iz vremena kada su hormoni divljali u prostorijama NUBS-a, gradske biblioteke, SKC-a...

I fotografije razgolićenih članova koji na satanističkim susretima orgijaju... Jeste, i ja sam to očekivao. kad ono... Gorane, izvadi neku od provokativnih fotografija koju si tajno uslikao ispod stola u NUBSu.

Goran Skrobonja

Malo si se prešao, znaš ko je u Lazi bio zadužen za slikanje. Ali, ruku na srce, bilo je tu materijala za meksičku seriju - i ljubavi, i odlazaka u penziju, i smrti, i rađanja, i udavanja (zamalo i razvoda)... Nego, ne sećaš se pošto uglavnom nisi bio tu.

zakk

QuoteNego, ne sećaš se pošto uglavnom nisi bio trezan.

Ispravio sam  :evil:

Cornelius

Quote from: zakk on 22-05-2009, 14:51:18
QuoteNego, ne sećaš se pošto uglavnom nisi bio trezan.

Ispravio sam  :evil:

xtwak xfuck5  xcheers

Hobit

Quote from: scallop on 22-05-2009, 12:36:30
Quote from: Hobit on 22-05-2009, 10:12:52

To je jedna "prokažena" priča od 50 strana. Jesi li siguran da bi je čitao?

Jesam. Siguran sam. Volim "prokažene" priče
Mail šaljem na priv

scallop

Quote from: Goran Skrobonja on 22-05-2009, 13:48:07
Quote from: scallop on 22-05-2009, 12:36:30To je jedna "prokažena" priča od 50 strana. Jesi li siguran da bi je čitao?

Ja bih je objavio, ako se uklapa u temu smaka sveta...

Zato ne volim tematske zbirke.

Ghoul

pa da, namecu disciplinu, ne moze da se kenja od kulina bana o svemu i svacemu...

Cornelius

Quote from: Ghoul on 23-05-2009, 03:20:48
pa da, namecu disciplinu, ne moze da se kenja od kulina bana o svemu i svacemu...

Prednost Scallopa nad mnogim srpskim SF/F piscima je što se, idejno, on kreće u prilično odredjenom svetu, a taj svet je nadgradjivan svakom pričom, nezavisno u kom periodu je postavljena radnja. Scallopove priče obiluju elementima koji na posredan način doprinose da se intriga kreće zadatim pravcem. Na osnovnu priču, on dodaje digresije koje čine radnju reljefnijom i višeznačnom. Scallopova erudicija i analitičnost čini te digresije životnim i autentičnim, čak i kada iz činjenica udje u maštovite ekstrapolacije. Scallop u svom pisanju nema šablon na koji bi se oslanjao svakoga puta kada se nadje pred pripovedačkom preprekom. Istovremeno, on se u pisanju delimično prepušta nesvesnom, što je veliki kvalitet koji se oseća prilikom čitanja i priču čini još spontanijom. Kada bi više pisaca, mladih i starih, uzeli da razmisle o Scallopovom pisanju, naučili bi odredjene stvari kojima bi mogli da poboljšaju sopstveno stvaralaštvo.
xyxy

scallop

Može. Kao što si ti ostao šarlatan. Doduše - šarlatan de lux. xyxy

Goran Skrobonja

Quote from: Cornelius on 23-05-2009, 09:00:46

Prednost Scallopa nad mnogim srpskim SF/F piscima je što se, idejno, on kreće u prilično odredjenom svetu, a taj svet je nadgradjivan svakom pričom, nezavisno u kom periodu je postavljena radnja. Scallopove priče obiluju elementima koji na posredan način doprinose da se intriga kreće zadatim pravcem. Na osnovnu priču, on dodaje digresije koje čine radnju reljefnijom i višeznačnom. Scallopova erudicija i analitičnost čini te digresije životnim i autentičnim, čak i kada iz činjenica udje u maštovite ekstrapolacije. Scallop u svom pisanju nema šablon na koji bi se oslanjao svakoga puta kada se nadje pred pripovedačkom preprekom. Istovremeno, on se u pisanju delimično prepušta nesvesnom, što je veliki kvalitet koji se oseća prilikom čitanja i priču čini još spontanijom. Kada bi više pisaca, mladih i starih, uzeli da razmisle o Scallopovom pisanju, naučili bi odredjene stvari kojima bi mogli da poboljšaju sopstveno stvaralaštvo.
xyxy

Da, ali tim pre bi mogao sve to da primeni, recimo, na smaku sveta...

Ghoul

skalop je drama queen.
ne do bog da mu se odbije još jedna priča za objavljivanje kao za onaj UGRIZ MASTI- on to ne bi podneo!
bio bi ko majka jugovića na kraju pesme...

zato mu je lakše da i ne pokušava, jer sledi izvornu mudrost homera simpsona:
"You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try."

scallop

Quote from: Goran Skrobonja on 23-05-2009, 10:54:40
Da, ali tim pre bi mogao sve to da primeni, recimo, na smaku sveta...

U svojim projekcijama ne vidim smak sveta. Vidim neke druge pojave, ali me mrzi, beskrajno me mrzi da duvam u tu tikvu.

Maggul: Budući da je ovih dana bilo dosta kiše, nemam ništa protiv da i dalje njačeš. Radovaće se baštovani.

Ghoul

skalope, možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem.

a, statistički gledano, male su šanse da ste u pravu, imajući u vidu vaš track record.
still, keep trying.

scallop

Quote from: Ghoul on 23-05-2009, 14:12:38
skalope, možda ste vi u pravu, ali se ja sa time ne slažem.

a, statistički gledano, male su šanse da ste u pravu, imajući u vidu vaš track record.
still, keep trying.

To je već bolje. A u statistiku se razumeš kao Marica u krivi. To je područje o kojem ne znaš ništa.

Hobit

@scallop

Priča je dobra. Naravno, ako zanemarimo to da ja nisam ljubitelj SF-a.

Daću sebi za pravo da, iako nisam književni kritičar, iznesem neke zamerke. Kratko.
Priča je "razvučena" u delovima gde je mogla malo da se sabije, preopširan si bio na mestima gde to nije bilo neophodno. Ali, ok, to je u skladu sa godinama, što su stariji - ljudi postaju sve opširniji  :)
Druga zamerka se odnosi na kraj. Po meni - kraj nedostaje. Slažem se i sa mišljenjem onih koji smatraju da kraj treba "ostaviti čitaocu". Naravno, daj mu "slobodu", ipak, očekuje se da ga malo usmeriš...

Ipak, uživao sam čitajući tvoju priču, pritom, znajući da to nije tvoj "vrh"

scallop

Šta da se radi. Kod mene je jedino "Grbovnik" imao "kraj". U svakom slučaju, hvala.

A, sad, tim povodom, malo praistorije LK.

Negde 1985. odbiju meni priču "Intermezzo za kontakt" u "Siriusu" zbog toga što, navodno, nema kraj. Pokušam ja njima da obrazložim da je intermezzo uvek nešto što nema ni početak ni kraj. Ni govora. "Napiši ti nama, lepo, kraj, pa ćemo da objavimo." Onda ja organizujem u LK neku vrstu konkursa za kraj te priče. Bilo je tu dobrih predloga, ali se ja odlučim za tri i sve ih dodam na priču. Računao sam, neka sami odaberu kraj. "Sirius" objavi priču sa sva tri kraja. Jebiga, Hobite, nisu ni primetili.

Otada, kod mene ništa nije imalo kraj. Kad god mi zamere da nema kraja, ja to prihvatim kao pohvalu, jer su bili spremno da čitaju još. Kako se osećaš kad ne možeš da dočitaš knjigu? Što se tiče "opširnosti", ja jesam opširan, jer uvek postoji još nešto šta bi se moglo napisati. To primećujete kod mene, jer sam "na dohvatu", a pošto ja, kad čitam, ne preskačem ništa, u svakoj knjizi primetim mesta koja bih rado "preleteo", ali je pisac uvek hteo nešto time, pa ne preskočim. Čitači obično prelete preko nekih delova knjige, ali to je problem njihovog nestrpljenja da samo vide "bitno".

Jesam li zaslužio to pivo? Večeras ćemo "tupiti" radionicu, nema priča, ali negde uvek ima piva. xcheers

Goran Skrobonja

Hm, možda bi konačno imao motiva da napišeš priču s krajem, kad bi pisao o - smaku sveta.

Cornelius

Smak sveta je samo kraj ovog i ovakvog sveta, sveta koji poznajemo, i pocetak jednog drugog, nama nepoznatog sveta. Znaci, da bi opet morao da ostavi otvoren kraj.