• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Tajna manastirske batine

Started by Alexdelarge, 21-05-2009, 18:02:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lilit

ma bre problem s narkomanijom je u tome što je nelegalna i preskupa.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Lord Kufer

Naročito ovo drugo  :twisted:
A kolko ono beše karta za Olimpijadu?

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 11-08-2012, 16:43:47
A kolko ono beše karta za Olimpijadu?

Iz više izvora sam čula da Olimpijada "posluje" sa gubicima... Na duže staze se možda isplati zbog turizma, ali šta će Londonu promocija?

Meho Krljic

Quote from: Dacko on 11-08-2012, 15:52:16
Da li je suština uspešnog tretmana (ako je i bilo takvih) uopšte bila u batinama ili u nedostupnosti droge dovoljno dugo da se zavisnici očiste od nje? Da li je tebe ikada u detinjstvu fizička kazna sprečila da uradiš nešto za čim apsolutno, do daske, svim srcem žudiš? Mene nije nikakva, možda me je samo celo vaspitanje usmeravalo ka tome da ne žudim previše za onim što nije dobro za mene ili druge. A opsesivna žudnja narkomana  teško da se može porediti sa željom deteta da isproba nešto zabranjeno, pa kako onda poverovati da će batine sprečiti njih da nabave drogu kad ne uspevaju da u nečemu spreče ni decu? Cela poenta je da droga bude sasvim nedostupna, a da li će takva zaštićena sredina biti stvorena u manastiru, na selu uz ozbiljno bavljenje fizičkim poslovima, u nekoj ustanovi, nije naročito bitno i ne mislim da batine u tome bilo kako pomažu, inače bi ljudi i iz zatvora izlazili prevaspitani. Problem je samo u tome što se ni višegodišnjim odricanjem od droge (dobrovoljnim ili prisilnim) neće izmeniti mentalni sklop osobe koja je uopšte postala narkoman to jest odabrala sporo samoubistvo.

Da, jedan moj poznanik se sa heroina prvo skinuo sam, pomoću metadona a onda je otišao na Hilandar i tamo proveo tri meseca radeći u bašti i to mu je bilo dovoljno. Mislim, evo, posle skoro dve decenije nije se vratio u tu priču (a bio je diler i sve, dakle, nije bio vikendaš). Bez batina i prisile.

Pretpostavka je (a ja zaista ovde špekulišem i naglas razmišljam) da, prvo imamo grupe teških slučajeva koje su zagazile duboko u prestupništvo itd., kojima dakle moraš temeljito izgraditi socijalni karakter od nekakve nule i da bi u takvom okruženju telesno kažnjavanje pred drugima imalo simbolički značaj pa bi tako delovalo.

Ponovo, ja lično u ovo ne verujem jer nisam imao priliku da proživim - ali nisam spreman da ga apriori odbacim - pa funkcionisalo je u Verhovenovom Staršip Trupers!!!!!!! I uostalom jedan vojnik u mojoj četi je tek posle šamara od desetara postao podnošljiv, ne iz straha nego jer ga je šamar trgao i shvatio je da svojim ponašanjem vređa i desetara i ostatak vojske. Ali on je bio u osnovi i dobar i pametan momak i svakako da ovakvi anegdotalni primeri ne treba da se shvataju kao dokaz. Ali možda kao nekakva indicija o tome da rasprava moguće nije sasvim jalova.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2012, 13:19:25
Slušamo mi svačiju. Pa i njegovu!!! Sa dobrim delom ovoga što je ovde napisao je se lako i složiti ako ga prihvatamo na načelnom nivou jedne poetske percepcije sveta:lol:  Hoću reći, ne da mi se da ulazim u raspravu sa nekim od ovih teza jer ovako iznesene na gomili deluju dovoljno uverljivo iako smatram da pojedinačno mogu da se dovode u pitanje.

A zašto Lordove teze ne posmatrati kao splet neurona koji čine celinu - nervni sistem? Ovde se i bus plus odvajao od celine i svih ostalih društvenih/političkih/ekonomskih pojava u Srbiji i svetu i branio se na mikro planu. Lord pojedinačne pojave, nezavisno od njihove veličine, povezuje u sistem i možda ih tako treba posmatrati?

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2012, 17:12:43
I uostalom jedan vojnik u mojoj četi je tek posle šamara od desetara postao podnošljiv, ne iz straha nego jer ga je šamar trgao i shvatio je da svojim ponašanjem vređa i desetara i ostatak vojske. Ali on je bio u osnovi i dobar i pametan momak

Oprosti, Meho, ali meni je ovo poetska percepcija sveta. :lol: A i otkud znaš da ga je šamar trgao? :)

Meho Krljic

Quote from: D. on 11-08-2012, 17:13:54
Quote from: Meho Krljic on 11-08-2012, 13:19:25
Slušamo mi svačiju. Pa i njegovu!!! Sa dobrim delom ovoga što je ovde napisao je se lako i složiti ako ga prihvatamo na načelnom nivou jedne poetske percepcije sveta:lol:  Hoću reći, ne da mi se da ulazim u raspravu sa nekim od ovih teza jer ovako iznesene na gomili deluju dovoljno uverljivo iako smatram da pojedinačno mogu da se dovode u pitanje.

A zašto Lordove teze ne posmatrati kao splet neurona koji čine celinu - nervni sistem? Ovde se i bus plus odvajao od celine i svih ostalih društvenih/političkih/ekonomskih pojava u Srbiji i svetu i branio se na mikro planu. Lord pojedinačne pojave, nezavisno od njihove veličine, povezuje u sistem i možda ih tako treba posmatrati?

Pa, kažem, ako ih posmatramo sa dovoljno visokog nivoa, sasvim su u redu u smislu da se s njima slažem. Đavo je u detaljima, ali poezija ne treba njima da se bavi, ona je izraz svetonazora, ne projektni plan.

Quote from: D. on 11-08-2012, 17:16:42
I uostalom jedan vojnik u mojoj četi je tek posle šamara od desetara postao podnošljiv, ne iz straha nego jer ga je šamar trgao i shvatio je da svojim ponašanjem vređa i desetara i ostatak vojske. Ali on je bio u osnovi i dobar i pametan momak

Oprosti, Meho, ali meni je ovo poetska percepcija sveta. :lol: A i otkud znaš da ga je šamar trgao? :)

Pa ja i napominjem da ovo ne treba uzimati u obzir kao nekakav DOKAZ nego kao eventualni putokaz u neodbacivanju jednog smera razmišljanja. Dakle, dovolno za poeziju. A otkud znam? Pa bio sam tu i tako je delovalo.

Lord Kufer

Poetska praksa pokazuje da ne postoje dobra društvena rešenja. Zabluda je verovati da postoji dobro društvo. Najviše "dobro"  :D
Problemi se jedino mogu rešavati ako se dovoljno brzo prelazi s jednog atraktora na drugi. Ako se ostane fiksiran na nešto, eto problema.
Oni koji su u drozi našli sebi rešenje, tako im se činilo na prvi pogled, kasnije su se gorko pokajali. Isto važi i za sisteme tipa Unigkeit, Ordnung und Freiheit - oni neminovno prerastu u fašizam ili se balkanizuju, feudalizuju, ako se bilo koji od ova tri, inače nekompatibilna fokusa, favorizuje.

Dobar sistem je samo onaj u nastajanju. Ali, oni koji zasednu u fotelje od samog početka i osladi im se, kasnije postanu najkorumpiraniji deo sistema i sistem polako ali neminovno propada. Način na koji ljudi budalasto veruju da će sistem sam po sebi da im reši probleme je apsolutno naivan.

Josephine

Pa ti sad, opet, Meho, poeziju odvajaš od celine i oduzimaš joj pravo na percepciju samo zato što je neko rekao da mora da se bavi svetonazorom, ili da svetonazor isključuje projektni plan. :)

A to kako je tebi delovalo, pa to i nije neki relevantan putokaz. Izjava ošamarenog bi, možda, i bila. Ali samo možda, pod uslovom da ne laže, što nikada ne bismo ni mogli da proverimo...

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 11-08-2012, 17:25:21
Dobar sistem je samo onaj u nastajanju. Ali, oni koji zasednu u fotelje od samog početka i osladi im se, kasnije postanu najkorumpiraniji deo sistema i sistem polako ali neminovno propada.

Pa ovo je sasvim razumljivo. Šteta što "dobar sistem" podrazumeva dinamiku koju je teško ispratiti iz više razloga, ali jedan od najshvatljivijih je da foteljaši teže da zadrže fotelje, tj. sistem teži da se ne menja.

Meho Krljic

D., posmatranje fenomena je jedan od najosnovnijih sticanja znanja poznatih čoveku, prema tome tvoje mudrovanje da mi nikada nećemo znati šta je u njegovoj glavi je notirano ali je neadekvatno ovde, ja ne kažem da ZNAM da je on u sebi napravio kopernikanski etički obrt, ali znam kako se ponašao danima pre toga i danima, nedeljama, mesecima posle toga.

A ovo za poetski svetonazor i projektni plan niko živi ne ume da rastumači šta si napisala.

Ali evo: Kufer sad napiše ovo o sistemu, ja se, na poetskom, dakle na nekom apstraktnom planu sasvim slažem sa njim. Sistem nikada ne rešava problem koji je u korenu svih problema - ko smo, zašto smo ovde, kuda idemo i tako to. Ne verujem u sistem na tom planu.

S druge strane, sistem mi je obezbedio tekuću vodu u kući, antibiotike na recept, odnošenje đubreta. Na tom planu mogu samo da ga kritikujem da bi postao bolji i govorim da bi bilo lepo da možemo da živimo bez njega. Ali nećemo, barem ne dobro, tokommog života.

Lord Kufer

Cilj poezije je da ostvari uvid u stvari. Zbog toga se ponekad čini da poezija gleda suviše u daljinu ili suviše veliku sliku.

Problem sa sistemima, i onima koji "upravljaju" njima, je taj da se sistem ne širi pravolinijski, nego geometrijskom progresijom. Gledajte samo kako kompjuterska nauka napreduje - to je eksponencionalni rast.

SVaki deo sistema, a i sistem uzet kao celina, širiće se u svim pravcima. Birokratizacija, tehnizacija... svaka od tih celina težiće da ostvari autonomiju i da uvede svoja pravila. Ako se to dozvoli, dolazi do metastaze sistema i on se urušava na mnogim mestima, jer jednostavno troši previše, mnogo više od onoga što proizvodi. Onda dolazi do autokanibalizma.

U primeru s ovim popom-idiotom, imamo jednu grupu pankera koja je ugrabila priliku da se hrani drugom grupom pankera, koji su fizički hendikepirani i ne mogu da se odupru. Prave ovce među vukovima koji ih navodno odvikavaju od ovcenisanja.

Sličan je i primer Bus-plusa. Jednoj grupi je dozvoljeno da iskorištava drugu grupu, a ovoj drugoj je uskraćeno pravo glasa i pravo na odbranu. Policija stoji i gleda ali i pomaže da se održi "red". Taj "red" je u korist samo jedne strane. Možda na prvi pogled stvar funkcioniše, ali sačekajmo malo i videćemo skandal istog tipa kao ovaj s Banetom. Živi bili pa videli. Ali, onda će opet da se otvori "rasprava" tipa ček da vidimo da li metod daje rezultate.

Metod kažnjavanja i mlaćenja praktikuje se poslednjih 6-7.000 godina. Rezultati su vidljivi. Globalno porobljavanje i sve zlo koje ide s njim. Mi ni mrtve ne možemo da izbrojimo, a tu neko hoće da razmotri da li je sistem efikasan. Jeste, efikasan je u uništavanju ljudi.

Lord Kufer

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2012, 17:34:14
D., posmatranje fenomena je jedan od najosnovnijih sticanja znanja poznatih čoveku, prema tome tvoje mudrovanje da mi nikada nećemo znati šta je u njegovoj glavi je notirano ali je neadekvatno ovde, ja ne kažem da ZNAM da je on u sebi napravio kopernikanski etički obrt, ali znam kako se ponašao danima pre toga i danima, nedeljama, mesecima posle toga.

A ovo za poetski svetonazor i projektni plan niko živi ne ume da rastumači šta si napisala.

Ali evo: Kufer sad napiše ovo o sistemu, ja se, na poetskom, dakle na nekom apstraktnom planu sasvim slažem sa njim. Sistem nikada ne rešava problem koji je u korenu svih problema - ko smo, zašto smo ovde, kuda idemo i tako to. Ne verujem u sistem na tom planu.

S druge strane, sistem mi je obezbedio tekuću vodu u kući, antibiotike na recept, odnošenje đubreta. Na tom planu mogu samo da ga kritikujem da bi postao bolji i govorim da bi bilo lepo da možemo da živimo bez njega. Ali nećemo, barem ne dobro, tokommog života.

Ali, mnogima nije obezbedio to što ti imaš. Uostalom, očito je da sistem zakazuje skoro na svim planovima i da uskoro neće biti antibiotika na recept... Da bi zdravstvo funkcionisalo, potrebno je da ljudi uplaćuju doprinos, a ljudi nemaju posla, nemaju dovoljno velika primanja da to rade. Zbog toga je sistem pribegao oprobanom rešenju: Spasavajmo bebe! E, pa to spasavanje beba me neodoljivo podseća na akciju "Zajam za Srbiju". Čemu je ona služila, svi smo videli, i samo su pesnici videli unapred šta će da se desi, a drugi su verovali da je za opšte dobro. Ustvari, nisu verovali nego su se plašili da će biti reperkusija ako ne uplate jedan lični dohodak za taj nazovi zajam.

Josephine

Dobro, sad, nemoj da se ljutiš, Meho. :)

Ne bih posmatranje postavljala na pijedestal - to, takvo, na pojedinačnom slučaju. Treba pojedinačne slučajeve povezati u celinu i sistem, pa onda reći da nam tako deluje... Nemam pojma, tako mi se čini. Meni jedna izjava o jednom prosvetljenju jednim šamarom nije ubedlila da razmotrim predlog, nije putokaz. Ponašanje mu se, sigurno, promenilo, u to verujem, naravno. I to je jedino što si posmatranjem mogao da utvrdiš. Motivacija ošamarenog, sa druge strane... hm.

Eh, sad, možda će neko mrtav da rastumači šta sam rekla.  :lol:

Preduhitri me Lord -  sistem nije svima, pa čak ni većini, obezbedio to što si naveo.

Lord Kufer

Zbog toga, evo šta pesnici misle o sistemu  :twisted:

Meho Krljic

Evo, baš o tome pričam, poezija je sjajna za razmatranje fenomena na tom nekom večnom planu, u terminima kosmičkih istina, ona sjajno sažima mišlejnja/ istine u potentne smboličke pakete lake za daunloud i raspakivanje i neprocenjivo je vredna zbog toga.

S druge strane na praktičnom planu, teško je uopšte mi, danas živi ljudi, raspravljamo o situaciji u kojoj su antibiotici dostupni ovako kako jesu protiv situacije od pre pet hiljada godina kada ih nije bilo i umirao si zato što je susedno pleme, pljačkajući tvoje pleme tvoju majku gurnulo na zemlu, a ti pao sa njom jer te je držala u naručju i posekao se na kamen.

Da, sistem ima mnogo loših strana, možda je i principijelno loš. Ne, niko od nas, sem možda Kufera koji ipak koristi kompjuter i Internet, nije ni sposoban ni željan da od sutra živi bez njega.

Lord Kufer

Kladim se da za ovo mnogi ne znaju.

http://www.frtv.org/2010/06/16/constitution-free-zone-border-patrol-security-search-and-seizure-laws/

The "Constitution Free Zone," is the area within "100-miles of the US land and coastal borders." Airports are also in these zones, regardless of their geographic location. According to 2007 figures from the US Census Bureau, 197.4 million people, 2/3 of the United States population, including the entire state of Florida, live within "Constitution Free Zones."
The Department of Homeland Security has the authority to stop, search and detain anyone, for any reason within a "Constitution Free Zone," resident or traveler.

U sistemu postoji "sistem" koji uvek izvrda važeće zakone i donese nove koji originalne stavljaju van upotrebe.
Tako funkcioniše sistem, a ne onako kako mali Mikica zamišlje jer su ga tako učili u školici.

Ova mera je, naravno, pojačana predsednikovim diskrecionim pravom, Patriotskim zakonom, a najnovije je i to, svima poznato, "pravo" da predsednik odobri ubistvo neprijatelja bilo gde u svetu, bez prethodnog suđenja... Može i lopatom a i tupom kašikom za cipele.

Albedo 0

Da, jedan moj poznanik se sa heroina prvo skinuo sam, pomoću metadona a onda je otišao na Hilandar i tamo proveo tri meseca radeći u bašti i to mu je bilo dovoljno. Mislim, evo, posle skoro dve decenije nije se vratio u tu priču (a bio je diler i sve, dakle, nije bio vikendaš). Bez batina i prisile

eto alternativnog rješenja: Mehini poznanici se sami skidaju sa heroina.

Dakle, trebamo da upoznamo sve narkomane u Srbiji sa Mehom i riješen problem  8)

scallop

Zato su ostale zone nenapučene. Nema ko da ih kontroliše.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2012, 17:51:14
S druge strane na praktičnom planu, teško je uopšte mi, danas živi ljudi, raspravljamo o situaciji u kojoj su antibiotici dostupni ovako kako jesu protiv situacije od pre pet hiljada godina kada ih nije bilo i umirao si zato što je susedno pleme, pljačkajući tvoje pleme tvoju majku gurnulo na zemlu, a ti pao sa njom jer te je držala u naručju i posekao se na kamen.

Ne znam sad, pod uticajem Lordovih postova sklona sam da verujem da su i antibiotici osmišljeni jer na njima neko zarađuje.  xrotaeye :?:  Svakako donose više štete nego koristi na duže staze. xfoht

Lord Kufer

I onaj što su ga našli zamrznutog u Alpima je imao kod sebe antibiotike. Znalo se 4.000 godina pne za antibiotike. Ali je posle došla civilizacija, pa se zaboravilo. To je činjenica.

Albedo 0

Quote from: Lord Kufer on 11-08-2012, 17:53:50
Kladim se da za ovo mnogi ne znaju.

http://www.frtv.org/2010/06/16/constitution-free-zone-border-patrol-security-search-and-seizure-laws/

The "Constitution Free Zone," is the area within "100-miles of the US land and coastal borders." Airports are also in these zones, regardless of their geographic location. According to 2007 figures from the US Census Bureau, 197.4 million people, 2/3 of the United States population, including the entire state of Florida, live within "Constitution Free Zones."
The Department of Homeland Security has the authority to stop, search and detain anyone, for any reason within a "Constitution Free Zone," resident or traveler.

U sistemu postoji "sistem" koji uvek izvrda važeće zakone i donese nove koji originalne stavljaju van upotrebe.
Tako funkcioniše sistem, a ne onako kako mali Mikica zamišlje jer su ga tako učili u školici.

Ova mera je, naravno, pojačana predsednikovim diskrecionim pravom, Patriotskim zakonom, a najnovije je i to, svima poznato, "pravo" da predsednik odobri ubistvo neprijatelja bilo gde u svetu, bez prethodnog suđenja... Može i lopatom a i tupom kašikom za cipele.

haha, ovo je genijalno. Onomad je Mao Ce Tung propagirao da se kinesko primorje uopšte ne izgrađuje već da služi kao teritorija sa koje se brani Narodna Republika, pa su se njegovi kapitalistički nasljednici predomislili i počeli da ulažu samo u predjele koje je Mao smatrao strateški nestabilnim, pa je danas unutrašnjost nerazvijena.

A SAD ide obrnuto, to jest koristi Maovu filozofiju odbrane kopnenog dijela zemlje, na šta će to da izađe...

Albedo 0

Quote from: Lord Kufer on 11-08-2012, 18:00:37
I onaj što su ga našli zamrznutog u Alpima je imao kod sebe antibiotike. Znalo se 4.000 godina pne za antibiotike. Ali je posle došla civilizacija, pa se zaboravilo. To je činjenica.

sad mi još reci da je Tilak u pravu za ''pradomovinu'' pa da bar znam koliko si prolupao  8-)

lilit

Quote from: D. on 11-08-2012, 17:59:09
Ne znam sad, pod uticajem Lordovih postova sklona sam da verujem da su i antibiotici osmišljeni jer na njima neko zarađuje.  xrotaeye :?:  Svakako donose više štete nego koristi na duže staze. xfoht

Sigurno da je tako.  :-x

Kao i vakcinacija, uostalom. Najbolje i bilo ukinuti je skroz! Truju nas, hoće da nas ubiju i kontrolišu. Te bolesti su ionako iskorenjene, ko još ima veliki kašalj? Niko! U Evropi. A to što je u 21. veku negde na zemaljskoj kugli umrlo ~200.000 dece od velikog kašlja, a koja nemaju pristup vakcini koju mi baš i ne bismo, to je druga priča.

Lord Kufer

Quote from: Бата Животиња on 11-08-2012, 18:04:03

sad mi još reci da je Tilak u pravu za ''pradomovinu'' pa da bar znam koliko si prolupao  8)

U čemu je tvoj problem?

Lord Kufer

Quote from: lilit_depp on 11-08-2012, 18:05:04

Kao i vakcinacija, uostalom. Najbolje i bilo ukinuti je skroz! Truju nas, hoće da nas ubiju i kontrolišu. Te bolesti su ionako iskorenjene, ko još ima veliki kašalj? Niko! U Evropi. A to što je u 21. veku negde na zemaljskoj kugli umrlo ~200.000 dece od velikog kašlja, a koja nemaju pristup vakcini koju mi baš i ne bismo, to je druga priča.

U Americi je u toku epidemija velikog kašlja i ima, čini mi se, najmanje 13 mrtvih. Obavesti se. Ispravka: 9 mrtvih.

http://www.reuters.com/article/2012/07/20/us-usa-whoopingcough-idUSBRE86J05U20120720

The number of U.S. whooping cough cases has risen to around 18,000 in an outbreak that is on track to become the most severe in over a half century and could in part stem from possible waning vaccine protection, health officials said on Thursday.

Lord Kufer

EVo, o Ociju, kojeg su našli smrznutog i ubijenog u glečeru

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi_the_Iceman

QuoteOther items found with the Iceman were a copper axe with a yew handle, a flint-bladed knife with an ash handle and a quiver of 14 arrows with viburnum and dogwood shafts. Two of the arrows, which were broken, were tipped with flint and had fletching (stabilizing fins), while the other 12 were unfinished and untipped. The arrows were found in a quiver with what is presumed to be a bow string, an unidentified tool, and an antler tool which might have been used for sharpening arrow points.[27] There was also an unfinished yew longbow that was 1.82 metres (72 in) long.[28]

In addition, among Ötzi's possessions were berries, two birch bark baskets, and two species of polypore mushrooms with leather strings through them. One of these, the birch fungus, is known to have antibacterial properties, and was probably used for medicinal purposes. The other was a type of tinder fungus, included with part of what appeared to be a complex firestarting kit. The kit featured pieces of over a dozen different plants, in addition to flint and pyrite for creating sparks.

Albedo 0

Quote from: Lord Kufer on 11-08-2012, 18:05:29
Quote from: Бата Животиња on 11-08-2012, 18:04:03

sad mi još reci da je Tilak u pravu za ''pradomovinu'' pa da bar znam koliko si prolupao  8)

U čemu je tvoj problem?

Meho Krljic

Quote from: Meho Krljic on 11-08-2012, 17:51:14

:cry: :cry: Šta li će tek biti kada otkriješ principe funkcionisanja kapitalizma???

Ipak nije trebalo da ukidaju Marksizam u školama, vidim ja.  :lol: :lol:

Dakle, jasno je da "na duže staze" antibiotici znače da živimo duže i umiremo od raka u šezdesetoj godini umesto da živimo kraće i umiremo od ogrebotine u trinaestoj.  Da li je duži život vrednost po sebi i za sebe? Neka o tome raspravljaju pesnici!!!!!!!!!!!

Da li će nas poubijati neka bakterija rezistentna na antibiotike? Možda? Ipak smo imali dosta dobar period života u kome deca nisu umirala od ogrebotina zadobijenih na šetnji kroz šumu.

A ovo što Lord priča, valjda je vidljiva razlika u tome šta je sistem pružio u domenu antibiotske terapije (dakle, ono na recept) u odnosu na dostuonost gljiva koje sadrže antibiotske supstance.

Lord Kufer

Sistem koji danas hara planetom uopšte nije kapitalizam. To je bankarski gangsterizam. Umesto kapitalizma, postoji kockanje i pljačka na berzama. Bilo je reči o tome. Svet je pretvoren u Las Vegas.

Josephine

:lol:

Ja se samo igram sa mogućnostima, Meho. Upoznajem se sa njima, ako više voliš. Bolje je znati pogledati iz svakog ugla, nego gledati iz samo jednog. A i zezala sam se, očito.  :lol:

Ipak, antibiotici slabe imuni sistem, uništavaju i "dobre" bakterije i slično. Ja ih ne koristim. Tačnije, retko, retko ih koristim.

Lord Kufer

Ovo je istina današnjeg globalnog sistema

lilit

Quote from: Lord Kufer on 11-08-2012, 18:06:20
Quote from: lilit_depp on 11-08-2012, 18:05:04

U Americi je u toku epidemija velikog kašlja i ima, čini mi se, najmanje 13 mrtvih. Obavesti se. Ispravka: 9 mrtvih.

http://www.reuters.com/article/2012/07/20/us-usa-whoopingcough-idUSBRE86J05U20120720

The number of U.S. whooping cough cases has risen to around 18,000 in an outbreak that is on track to become the most severe in over a half century and could in part stem from possible waning vaccine protection, health officials said on Thursday.

:cry:

do toga je došlo zato što je pre desetak godina, u NEKIM delovima sveta, celularna pertusis vakcina zamenjena acelularnom koja je, sa stanovišta nus efekata sigurnija, ali sa stanovišta imunogenosti lošija zato sto ti za eliminisanje Bordetelle pertussis treba Th1 tj. celularni imunski odgovor bez obzira što se radi o ekstracelularnoj bakteriji za koje ti je dovoljno aktiviranje Th2 tj. humoralnog imunskog odgovora. problem je u tome što je Bordatella sposobna da se naseli u jednoj vrsti antigen prezentujućih ćelija, a to se rešava isključivo pro-inflamatornim citokinima. acelularna vakcina, bez obzira na to što je sigurnija, nema long-term imunitet na "decenija" staze.
al narod obično kuka da hoće "sigurne vakcine", što je legitiman zahtev, ali ne uzima se u obzir risk vs. benefit.

al ne vidim kakve veze tvoj komentar ima s mojim prethodnim postom?

Lord Kufer

Šalio sam se. Ovo je istina:

Primetićete da tamo piše da se sudija taj i taj složio da u narednih 20 godina neće dozvoliti da oni koji tuže korporacije dobiju proces. Tih dvadeset godina je već prošlo...

angel011

Quote from: D. on 11-08-2012, 18:18:02

Ipak, antibiotici slabe imuni sistem, uništavaju i "dobre" bakterije i slično. Ja ih ne koristim. Tačnije, retko, retko ih koristim.

Pa, dobar deo problema koje ljudi imaju sa antibioticima i potiče od toga što ih gutaju k'o bombone. Sigurno si se susrela sa stavom, kad neko ode kod lekara, da izađe nezadovoljan ako mu lekar nije prepisao antibiotik, pa makar imao i grip kod koga antibiotik ne pomaže.

Antibiotici i treba da se koristi retko.
We're all mad here.

Josephine

Ipak, lekari ga prepisuju i kontrolišu njegovu upotrebu. Umesto toga, (neki od njih) imaju ugovore sa određenim proizvođačima da prepisuju njihove lekove...

angel011

Ima i to, a ima i da je država odredila kakva će terapija da bude za određenu bolest, i lekar nema pravo da ti prepiše nešto drugo, inače može da leti s posla.
We're all mad here.

lilit

Quote from: D. on 11-08-2012, 18:18:02

:cry:
pa da imunski sistem tako lako slabi, onda bi mi svi dosad bili dead and berried. da, uništavaju i "dobre" bakterije, kao i one koje treba da unište, zato svaki kršten lekar sa antibioticima prepisuje i probiotike. antibiotike ne treba koristiti retko ili često već onda kad je indikovano.

Josephine

Pa dobro, ne mislim na smrt, ali na često poboljevanje nakon česte upotrebe antibiotika, to da.

E, sad, ja to onako, posmatrajući. Ti bi, Lilit, bila stručna. :)

Stipan

Kako molim? Država je odredila kakva će terapija da bude za određenu bolest?

Pa zašto se onda traži diploma medicinskog fakulteta da bi neko prepisao terapiju iz državnog ćitapa?

Josephine

Pa i država mora da zaradi od proizvođača lekova. Pretpostavljam, nemam pojma o tome šta i kako država prepisuje niti na šta se konkretno misli.

Stipan

Pa malopre je Angel to ustvrdila.

angel011

Delom je zbog zaštite lekara, pisalo se o tome. Bez toga, lekar prepiše terapiju, ti umreš (preterujem), tvoja porodica tuži lekara zbog nesavesnog lečenja ili šta već. E, a ako je zakonom određena terapija, lekar je samo uradio ono što je po propisu, i ne smatra se odgovornim.

Ovo je užasno pojednostavljeno, ali to je otprilike razlog.
We're all mad here.

Stipan

Pre će biti razlog što je birokratija opako metastazirala.

scallop

Nije ništa od navedenog tačno. Pre će Kufer biti u pravu. Poslednjih mesec dana sam se kotrljao između nekoliko klinika i svaka je imala svoje propozicije za prepisivanje terapije. Na kraju sam se požalio onome što mi je ugradio pejsmejker da su mi se terapije "nagomilale", a on je rekao: "Da, stvarno, malo mnogo za jednog čoveka."
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pa i nije mi delovalo realno, iskreno govoreći. Država da propisuje terapiju?

Čak i teorije zavere imaju svoje granice.

Lord Kufer

Koliko sam ja shvatio, u Americi se uvodi sistem po kojem lekari neće moći da određuju terapiju bez prethodne saglasnosti sistema. Sve mora da prođe kroz sistem.
Koliko kojih lekova lekar prepisuje, to je pod strogom kontrolom odavno.

Danas bre ni piloti više ne pilotiraju, sve rade automati. Piloti su tamo uglavnom da sede i gledaju da nešto ne krene naopako.

Meho Krljic

Dakle, bolje je da budemo preepušteni improvizaciji pojedinca nego kakvom-takvom konsenzusu najvećih stručnjaka u društvu? Dobro shvatam?

Lord Kufer

Ne znam ja šta je bolje. Ali mislim, kakva je situacija u našem zdravstvu, ... (nemam reči).
A nije samo u zdravstvu.