• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

raskrinkavanje samozvanih ljubitelja zagora

Started by zoskoz, 14-06-2009, 23:08:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jesu li ljubitelji zagora po defaultu gluplji od prosjeka povremenog konzumenta stripa do stripomana?

da
9 (31%)
ne
10 (34.5%)
ne, ali iskustvo mi govori da
4 (13.8%)
mozda
6 (20.7%)

Total Members Voted: 29

zoskoz

pa ovako, sa svojim dugogodisnjim stazom u interaktivnom drustvu stripomana, zadnjih mjeseci sve cesce se zapitam jesu li zagorovci po prirodi stvarno glupi ljudi. ne samo malo jednostavni. mislim glupi. kuzite? retardirani. tupavi. totalni kreteni. maloumnici. razumijete? ono sto se ne da odglumiti.

nailazio sam na (po mojoj skromnoj procjeni) normalne i inteligentne ljude koji skupljaju dogodovstine tog junaka iz ljubavi prema stripu, nostalgije ili sta ja znam. uglavnom sasvim normalne ljude. no nigdje nikad nisam naisao na toliki udio totalnih retarda kao u toj grupaciji. u cemu je problem? govorimo o odraslim ljudima.

da ne nabrajam milion primjera jos iz vremena zagorovih web stranica, centra za odgoj mladih proletera stripovi coma i onih sto se bave nekom produkcijom stripa, kako im se taj klub ono vec zvase, evo jednog aktualnog primjera sa njemackog ebaya, na koji sam upravo naisao svrljajuci po aukcijama:

kresha

Misilm da ne mora da znaci da ako neko cita Zagora da je glup
Mislim, bar hiljadu ljudi ga cita samo na nasim prostorima, nisu valjda svi retardi xrotaeye
Skromnost je grah prema sebi.

zoskoz

slazem se. to je dio moje hipoteze. no zasto, ZASTO, se neproporcionalni dio intelektualno totalnih promasaja okuplja oko zagora? kako je onaj tupan na ebayu uspio ikad prohodati? progovoriti? nauciti citati? nema veze. no na kraju svoje evolucije ocigledno je dosao do zagora. zasto? kako? sta ga je privuklo?

mac

Avantura, drugarstvo, čojstvo i junaštvo... tako te stvari.

Truba

hm čudna situacija

evo vidi mene

glup sam a ne čitam zagora  :roll: dapače smaraju me ove oda-brane priče treba mi 7 dana da pročitam jednu... a one su mi kao i dobre... bile s kraja osamdesetih kad sam ih čitao  :idea:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

zoskoz

sad kad je komi razbio led, mogao bi se javiti i netko koga ovaj topic vrijedja. netko tko je razumio samo "zagor" i "ja glup" -> "vrijedja me, idem da mu se napijem krvi"

zoskoz

Quote from: mac on 14-06-2009, 23:32:39
Avantura, drugarstvo, čojstvo i junaštvo... tako te stvari.
ne znam, prvo sam na to pomislio, ali je previse uopceno. to vrijedi i za skoro svu ostalu bonelli produkciju, skupocijeni bd i slicno. ma za sve. i corta i v, ma za skoro sve.

prije 15ak godina imao sam iskustvo sa onda nekim ca. 30godisnjakom koji jako dugo nije imao dodira sa stripom. slucajno saznao da "skupljam romane" pa kaze "volio sam ovo-ono samo teksa ne. tu je bilo puno za citati. zvali smo ga tekst viler."
a gdje ces vise avanture, drugarstva, itd. itd. no u teksu. zagor na drugi kalup. a i u zagoru ima dosta oblacica u kojima se objasnjava ocigledno stanje.

postoji tu neka tajna. provalimo i bogati smo.

mac

Da, ali Zagor ima sekiru i kul logo na grudima. Can't beat that! Plus, ima komičnog pomoćnika pogodnog za ismejavanje, dok Tex ima dedu koji će te prebiti ako mu se podsmehneš. Plus, tu su svi oni čudni likovi, ja sad ne znam, nisam čitao, ali ima tu stvarno svačega, i magije i naučne fantastike i sreće i tuge... To ti je kao telenovela za tvrde momke.

kresha

A jbg sad
Ljudi koji citaju Zagora ga citaju ili iz nostalgije ili zato sto su maloletni.
Ima i ljudi koji Zagora vole da citaju, i koji misle da je najkvalitetnije stivo na planeti, ali opet nisu glupi. Mozda jednostavno nemaju ukusa.

zoskoz

Quote from: mac on 15-06-2009, 15:04:17
Da, ali Zagor ima sekiru i kul logo na grudima. Can't beat that! Plus, ima komičnog pomoćnika pogodnog za ismejavanje, dok Tex ima dedu koji će te prebiti ako mu se podsmehneš. Plus, tu su svi oni čudni likovi, ja sad ne znam, nisam čitao, ali ima tu stvarno svačega, i magije i naučne fantastike i sreće i tuge... To ti je kao telenovela za tvrde momke.
hm, izgleda da ide u tom pravcu. kad se sve zbroji i oduzme, zagor je ipak najveci bonellijev egomanijak.
jos ne kuzim citaju li ga kao uzor ili ga dozivljavaju vise kao konkurenciju te sanjare kako bi oni bili / jesu veci strah i trepet, kralj, polubog ili sta vec. steta sto se ne pojavi koji eksemplar. samo lurkaju a nikako da stanu u OBRANU svoje i zagorove casti. bas su hulje.

zoskoz

Quote from: kresha on 15-06-2009, 15:07:51
A jbg sad
Ljudi koji citaju Zagora ga citaju ili iz nostalgije ili zato sto su maloletni.
Ima i ljudi koji Zagora vole da citaju, i koji misle da je najkvalitetnije stivo na planeti, ali opet nisu glupi. Mozda jednostavno nemaju ukusa.
sve je to u redu, ok. no radi se o tome da se je pojavila opravdana sumnja kako postoji osjetna disproporcija u udjelu ljudi koje po zagoru indijanci nikad ne skalpiraju medju ljubiteljima lika i djela istog usporedjeno sa bilo kojom drugom grupacijom.

recimo:
uzmes 100 ljubitelja zagora i imas (hipoteticno) 43% ljudi sa teskim poremecajem u razvoju.
uzmes 100 filatelista specijaliziranih na faunu i imas 6% poremecaja.
uzmes 100 ljubitelja tradicionalne kineske medicine i imas 12% poremecaja.
uzmes 100 ljubitelja kinga (pisca) i imas 8% poremecaja.
itd.

i sad, ako je ta hipoteza ispravna, postavlja se pitanje ZASTO je to tako. sve u cilju izrabljivanja istih i osobnog bogacenja.

Duh_koji_hoda

...ha, ha... ovo je do jaja... ja sam se odusevio...

zoskoz

evo ga opet:

@ tiha voda: ajde zaviri malo 'vamo i reci mi odakle vam je taj biser pobjegao u njemacku?

mac

Šta se čudiš, pa ti si prvi spomenuo kurtone, što je bila provokacija na ličnom nivou. On je samo rekao iz zezanja skini AF sranje, Zagor je zakon.

zoskoz

Quote from: mac on 16-06-2009, 21:09:17
Šta se čudiš, pa ti si prvi spomenuo kurtone, što je bila provokacija na ličnom nivou. On je samo rekao iz zezanja skini AF sranje, Zagor je zakon.
hm, i to sto kazes. mozda sam preskocio koji korak. zamolit cu ga za oprostaj sto nudim alan fiat kad se treci put javi.
u biti, razumijem njegovo razocarenje. pomisli zagor, e kad ono tamo neka glupost.

ps: ne cudim se, volio bih ga malo bolje prostudirati i shvatiti kako funkcionira.

zoskoz

dobro, ovaj covjek nije jedini strastveni stripofil. imam jos jednog zagorovca od prije par dana. poslao je sljedecu poruku nakon sto je izgubio sve zagore na koje je ostavio ponudu:

a ovaj je star samo nekoliko minuta, na zagorovci jos uvijek vode 2 : 1.

mick_rider

Zagoreli je Zagoreli. Setite se samo "Kutka za kolekcionare" na kraju Lunov Magnus Stripa. Sve u fazonu: dajem komplet Kapetana Mikija za Nasilje u Darkvudu. Samo sto nisu tapnuli kuce i okucnice za prvi broj Zagora. Bizarno ali kud i kamo simpaticno. :)
Opet, bolje da skupljaju Zagora nego samolepljive slicice fudbalera. :lol:

zoskoz

"bizarno ali kud i kamo simpaticno"
lijepo receno, i meni se donekle svidja taj žar, pa se ne ljutim ozbiljno kad malo psuju. a imas li mozda ideju /neku svoju teoriju zasto tako nastupaju?

mac

Tja, verovatno se i oni pitaju zašto postoje osobe koje ne vole Zagora. A Onaj odozgore se verovatno samo pita ZAŠTO...

Ne zaslužuje svako pitanje odgovor.

mick_rider

Quote from: zosko on 18-06-2009, 14:44:05
"bizarno ali kud i kamo simpaticno"
lijepo receno, i meni se donekle svidja taj žar, pa se ne ljutim ozbiljno kad malo psuju. a imas li mozda ideju /neku svoju teoriju zasto tako nastupaju?

Postoji vise teorija. Jedna kaze da su ljudi emotivno vezani za tog junaka zbog prohujalih vremena provedenih u SFRJ, druga kaze da atakom na Zagora zapravo napadas sve ljudske i covecanske osobine koje ovaj heroj poseduje. :)
Licno, nikada nisam bio preterano fasciniran Bonelijevim cedom ali smatram da je prethodno iznesena ironicna opaska na deskripcije evidentnih situacija u gotovo svim izdanjima ZS-e i LMS-a preterana. Meni i dan danas takva vrsta strip scenarija mami osmeh na licu. :) Kad covek bolje razmisli, katkad je bolji i takav opis nego pretenciozno izrazavanje nekih boemskih strip autora po principu: ako vas mrzi da citate filosofsko stivo, evo resenja u vidu uproscene i servirane literature.
Ipak, svakako stoji da bi gore citirani fan Zagora trebalo da se opismeni. :)

Ghoul

jedan od razloga za čitanje zagora za one koji actually NISU retardi jeste i neuporedivi trash ugođaj, odnosno dijalozi poput ovog koji mi aca radivojević pre neki dan posla sms-om:
'Zahvaljujući tebi, mudri Mnogooki, znamo kako da se obračunamo sa hordama živih mrtvaca koje predvodi lažni Zagor'!

ja zaista nisam preterani ljubitelj trasha niti imam živaca da se probijam kroz brda i brda nebuloza kako bih nabasao na sporadični biser poput ovoga, ali mogu da razumem ljude koji i zbog toga čitaju Zagora.
ipak se Tex mnogo ređe sukobljavao sa hordama živih mrtvaca i lažnim Texovima!
https://ljudska_splacina.com/

Джон Рейнольдс

A i slabo je koji drugi od Zagorovih "bratskih" strip junaka imao kul protivnika kao što je baron Rakon! Zaista, posle njega bilo je teško čitati Zagora jer su očekivanja vazda bila prevelika.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

zoskoz

kakav baron rakon! kakvi zivi mrtvaci predvodjeni laznim zagorom! samo je jedan KANOKSEN!

manhunter

Heh zosko, umeš ti i bolje. ;-)
I jesi li prodao stripove na kraju?

zoskoz

Quote from: mick_rider on 18-06-2009, 19:53:38Postoji vise teorija. Jedna kaze da su ljudi emotivno vezani za tog junaka zbog prohujalih vremena provedenih u SFRJ, druga kaze da atakom na Zagora zapravo napadas sve ljudske i covecanske osobine koje ovaj heroj poseduje. :)

zanimljivo razmisljane. sad nekako najvise tendiram teoriji o kombinaciji emotivne povezanosti (izvorno iz djetinjstva, dok je djecja masta sve dozvoljavala) i rezultiranog neprevazidjenog poistovjecivanja sa voljenim junakom. samozvanim pravednikom bez mane pred kojim svi padaju na koljena ili zasluzeno odlaze u bolji zivot.
recimo ovako:

da povucem paralelu, moj nesudjeni kupac se poistovjecuje sa zagorom (u svojoj jos uvijek prekomjerno razvijenoj fantaziji, no ipak nedovoljno diverzificiranoj, t.j. previse uskoj), ebay zamislja darkwoodom, ostale kupce indijancima (u uvodnom javljanju kaze "svi mi...") koje zastupa i brani, mene pokvarenim trgovcom koji im pod krinkom zagora pokusava podvaliti neke gluposti.

dobro da u blizini nemam lijane pa me ne moze zaskociti. :) kao da gledam naslov u sutrasnjim novinama: "srednjovjekovni covjek odjeven u neobicnu crvenu majcu sa stiliziranim orlom masuci sjekirom i urlajuci zaskocio slucajnog prolaznika"

Quote from: mick_rider on 18-06-2009, 19:53:38Licno, nikada nisam bio preterano fasciniran Bonelijevim cedom ali smatram da je prethodno iznesena ironicna opaska na deskripcije evidentnih situacija u gotovo svim izdanjima ZS-e i LMS-a preterana. Meni i dan danas takva vrsta strip scenarija mami osmeh na licu. :) Kad covek bolje razmisli, katkad je bolji i takav opis nego pretenciozno izrazavanje nekih boemskih strip autora po principu: ako vas mrzi da citate filosofsko stivo, evo resenja u vidu uproscene i servirane literature.

da, ocigledna situacija dodatno opisana ne ostavlja mjesta za dodatnu interpretaciju i krajnje je surova (moze biti cak pogubna) za svakog osrednjeg autora. osrednjeg pod upitnikom, pitanje koliko mu tesko/lako svo to pada.
skrivanjem od toga i ispodprosjecni autor moze dozivjeti veliki uspjeh ne znajuci ni zasto.

Quote from: mick_rider on 18-06-2009, 19:53:38Ipak, svakako stoji da bi gore citirani fan Zagora trebalo da se opismeni. :)

nema potrebe, on je pravednik od rodjenja po prirodi koji ni mufu ne bi zgazio ako ona to ne zasluzi! ;)

zoskoz

Quote from: manhunter on 20-06-2009, 13:06:33
Heh zosko, umeš ti i bolje. ;-)
I jesi li prodao stripove na kraju?

ah, kako je lijepo kad te na svaku recenicu duzu od tri znamenke ne zaskoci 50 kretena "jen, dva, tri, puno", milina jedna. mogao bih se navikniti.

o prodaji, razmisljam da preostale duplikate dam uvezati u tvrde korice. mozda bi bolje isli. jer to zasluzuju. takvih romana nema jos jednom. pljunem u svaki ako treba. mozda bi potencijalni kupci onda prije spoznali kvalitete tih prica.
a i dobra su investicija. skupis flase, unovcis, kupis tvrdokoriceni strip i pricekas 50 godina. kazu petar (zvani sveti) kupuje i ne pita za cijenu.

kresha

http://www.stripovi.com/index.asp?RedirURL=http%3A%2F%2Fwww.stripovi.com%2FAuctionView.asp%3FID%3D1452600
Neko je dao 650 eura za ovo?!
Mislim jeste redak strip, ali ovo glancer nije bilo ni kad je bilo na kioscima :?

Truba

stas
sanjam da imam toliku platu barem 3 mjeseca
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

zoskoz

nemojte tako. u glancerima su najbolje price!
jos nisu iscitane, ne fale slova. i pogledajte naslov, unutra je blago!

kresha

Za te pare moze covek kola da uzme :?
Ne dobra kola, ali kola u svakom slucaju :!:

zoskoz

... ja imam 150 000 stripova.To znaju svi ozbiljni ljudi koji se bave stripom.Ja kad ... pišam imam u dzepu 2000e ...

prateci aktualnu diskusiju (i podjelu trzista medju raznim klanovima) zakljucujem da je zagor pored droge, prostitucije, reketiranja i sl. postao pravi biznis u bivsoj jugi. mozda iza ovih napada na moju velicanstvenu ponudu ipak stoji mozak?! mozda se osvajaju europska trzista?! mozda se zagor vise ne pusta u vostanom platnu samo uzvodno niz savu?! mozda postoji novi petogodisnji plan?!

zoskoz

Quote from: kresha on 21-06-2009, 15:29:51Za te pare moze covek kola da uzme :?
Ne dobra kola, ali kola u svakom slucaju :!:

ah, ne treba to uzimati previse ozbiljno. koliko vidim cijena je "postignuta" na stripovi.com aukcijama, a ta stranica je svima dobro poznata zamka za malo nestabilnije stripofile i ostalu potencijalnu perad za cerupanje.

strip konkretno vrijedi brat-bratu maximalno 50 eura iako ce se naci desetine pametnjakovica da te uvjeravaju u suprotno, no sve su to dobro poznati kenjatori koji daju u komisiju stripove tek nedavno kupljene na kile.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zoskoz

sve mi tesko priznati da su i ovi sto se slepaju na zagorovoj slavi u stanju napraviti nesto relativno duhovito. svake prestupne godine, no cuda se ipak desavaju. po obicaju malo zagora, po obicaju malo zenke, po obicaju malo samoreklame, uvijek isti kalup, no ovaj put strip ima i nesto vise sto ga cini donekle duhovitim. grunfovski slogan, tko zna...

Ultras

Koliko love si trazio za ovaj Alan Ford ?

xdrinka

zoskoz

ma sitnicu, samo 20 eura uz popust na kolicinu od 5% ako netko uzme vise od 10.

Ultras

Quote from: zosko on 13-07-2009, 23:52:54

Prava sitnica   : )

zoskoz

ebga, cuj, to je njemacki ebay. racunaj trosak transporta do tamo i visi standard. ne mozes ocekivati da dobijes strip po istoj cijeni na "nasim prostorima" gdje je prosjecna placa 900 eura ili u njemackoj gdje je prosjecna neto placa radnika trenutno 3430 eura. uz to, strip je raritetan.

Truba

teško mi priznati ali

ja sam uživao u oda-branim pričama zagora o vampiru

zoskoz

konacno da smo docekali i taj trenutak, naziralo se, sramezljivo si lurkao, a nikako da skupis hrabrosti.
sad, bravo druze komi! olaksaj dusu, tu smo da slusamo i sudimo. pocnimo bezazleno; djetinjstvo, nastrani fratri i te stvari, da se opustimo, pa ce mo onda vidjeti dalje.

vioaltor

Quote from: zosko on 13-07-2009, 23:52:54
Za AF? Jebote....
Slab si prodavac! Covjek ti fino trazi Zagora i vjerovatno bi puknuo za njega vece pare, a ti kao najveci mamlaz ga jos napadas.
Nisi cuo da je musterija uvijek u pravu?!
Sto je najgore, covjek te je sa jednom recenicom tako reci raznio, dobio si nervni slom i sada lijecis svoju frustraciju otvaranjem ovog topica i vrijedjanjem ljudi. Ukratko ,tip je ispao faca a ti uvrijedjeni i emotivni glupak. Vidim spominjes djetinjstvo i fratre, ocigledno imas iskustva na tom polju, sa obzirom da su ljudi ostali bez rijeci.Mozda se varam, mozda i nemas iskustva sa time, mozda se vjerovatno palis na te stvari pa pokusavas da cujes koju pricicu i onda onako ispred kompa ga bacis koji put u nesvjest, googlaj malo, mozda pronadjes koju pricicu na tu temu.
Moj savjet ti je idi psihijatru, mozda se oporavis za koju godinu.

zoskoz

eh, mozda si u pravu. ali sta mi vrijedi tvoj savjet kad si obicna nula? imas samo jedan post, nisi nista napravio za drustveno dobro, a nisi ni autoritet.
svojim javljanjem budis mi osjecaj kao kad mi se jednom ptica (vrabac) u letu posrala za vrat.
sad, da si to sve skupa malo bolje pojasnio, mozda bi mi i pomogao. ali ovako NEARGUMENTIRANO! bezveze, sad ces kao i doticni vrabac napustiti svoju beztjelesnu pojavu, zavuci se u pretilni oklop realnosti i sramiti se lupit' sakom po stolu i argumentirano mi ukazati na pravi put! steta, a nazire se odredjeni potencijal, jos kad bi se usudio bolje pojasniti...

Dragan_VS

Quote from: Truba on 14-06-2009, 23:51:26
hm čudna situacija

evo vidi mene

glup sam a ne čitam zagora  :roll: dapače smaraju me ove oda-brane priče treba mi 7 dana da pročitam jednu... a one su mi kao i dobre... bile s kraja osamdesetih kad sam ih čitao  :idea:
Ja baš juče završio čitanje najnovije odabrane priče, a počeo u četvrtak.
Polako komšije, ne može samo da se uđe, da se ruši tuđe...

Gwydion

Quote from: zosko on 14-06-2009, 23:08:29
pa ovako, sa svojim dugogodisnjim stazom u interaktivnom drustvu stripomana, zadnjih mjeseci sve cesce se zapitam jesu li zagorovci po prirodi stvarno glupi ljudi. ne samo malo jednostavni. mislim glupi. kuzite? retardirani. tupavi. totalni kreteni. maloumnici. razumijete? ono sto se ne da odglumiti.

nailazio sam na (po mojoj skromnoj procjeni) normalne i inteligentne ljude koji skupljaju dogodovstine tog junaka iz ljubavi prema stripu, nostalgije ili sta ja znam. uglavnom sasvim normalne ljude. no nigdje nikad nisam naisao na toliki udio totalnih retarda kao u toj grupaciji. u cemu je problem? govorimo o odraslim ljudima.

da ne nabrajam milion primjera jos iz vremena zagorovih web stranica, centra za odgoj mladih proletera stripovi coma i onih sto se bave nekom produkcijom stripa, kako im se taj klub ono vec zvase, evo jednog aktualnog primjera sa njemackog ebaya, na koji sam upravo naisao svrljajuci po aukcijama:

jMožda zato što je Zagor, kao svojevrsni u Ameriku smešteni križanac izumedju Fantoma i Tarzana, bio mnogo zanimljiviji od recimo Teks Vilera i ostalih smarača?

Savajat Erp

Ха! Можда је Текс смарачкији, али је био увек озбиљнији од Загора и имао бољи цртеж(мада и ту је било разних испада)...уосталом, чему расправе, све су то стрипови Б категорије.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Dragan_VS

Па да најбољи је Алан Форд!
Polako komšije, ne može samo da se uđe, da se ruši tuđe...