• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ostaci rimskog vojnog logora u Ulici Tadeuša Košćuška

Started by Alexdelarge, 16-06-2009, 08:37:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

Ispod trase tramvaja, u delu gde su šine podignute zbog rekonstrukcije arheolozi pronašli građevine iz drugog veka
Ostaci rimskog vojnog logora iz drugog veka otkriveni su ispod trase tramvaja u Ulici Tadeuša Košćuška, u delu gde su tramvajske šine podignute zbog rekonstrukcije. Arheolozi kažu da je ovaj logor sagradila četvrta Flavijeva legija, koja je u Beogradu, tadašnjem Singidunumu, boravila od prvog do petog veka.

– Pronašli smo ostatke temeljnih zona građevina kao što su legionarske barake, oficirske zgrade i magacini. Zidovi su od kamena, građevine su podeljene po prostorijama, ali tek kada budemo sve istražili i snimili, analizom ćemo utvrditi i kako su zgrade bile raspoređene – rekao je Stefan Pop-Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta, i dodao da je jedan od najvažnijih rezultata ovog istraživanja pronalazak ulice Vija de kumane, koji će pružiti novu sliku o unutrašnjoj uređenosti kastruma, kako su Rimljani nazivali logor.

– Znamo da je ulica izgrađena u četvrtom veku, pošto smo na njoj našli novac i rimske lampe iz tog perioda i znamo da je vodila od Principije, generalskog štaba koji je bio u središtu logora, do jugoistočne kapije, na čijim je bedemima podignuta današnja Biblioteka grada i čiji se ostaci mogu videti u Rimskoj dvorani u ovom zdanju – objasnio je Pop-Lazić.

Ovaj pronalazak neće sprečiti dalju obnovu šina u Tadeuša Košćuška, ali Pop-Lazić kaže da će se zalagati za to da iskopine ostanu neoštećene kada radovi budu nastavljeni. Prema njegovim rečima, važno je da se ovaj deo ne prekopava, već da radnici iznad toga postave izolacioni materijal i tek onda šine, a Arheološki institut i Zavod za zaštitu spomenika kulture će se potruditi da pronađeni rimski lokalitet na neki način obeleže.

Javno preduzeće ,,Beogradska tvrđava" će iskoristiti vreme pre nastavka radova na obnovi tramvajske mreže i ovu iskopinu će idućeg vikenda uvrstiti u redovnu arheološku turu.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Ostaci-rimskog-vojnog-logora-u-Ulici-Tadeusha-Koshcushka.lt.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Ima u tom Beogradu jako puno arheologije, ali mi smo uredan narod. Sve prekopamo i zatrpamo, stavimo šine ili neki veliki hotel, koji će da donese dobru proviziju. Sve je u svrhu doslednog sprovođenja doktrine: ostavimo prošlost za sobom, budućnost je pred nama! Ako se neki profa arheolog pobuni u smislu: imamo mi prošlost, odma' ga isfuramo s fakulteta, stavimo preko njega šine da vozovi prolaze.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Mogla bi od ovog dobra scena da ispadne u nekom arheološkom trileru. Majstori za šine na početku filma pronađu stari skelet, prijave nalaz, i ispostavi se na je to skelet davno nestalog profesora arheologije. U ostatku filma otkrivamo koju je to tajnu odneo sa sobom u šinski grob.

zakk

Piše u novinama da neće raditi iskopavanja jer nalazište nije od "ekstremne važnosti" ili tako nešto.

Ja ne znam šta treba da se nađe u ovoj zemlji da bi zapravo počeli da kopaju...
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alexdelarge

Beograd na ostacima Rimskog carstva
Više od 80 odsto arheološkog kulturnog sloja iz nekadašnjeg Singidunuma nažalost uništeno podizanjem savremenog grada

Da danas gotovo i ne postoji lokacija u starom delu Beograda na kojoj nema svedočanstava iz rimskog perioda, potvrdili su i ostaci rimskog vojnog logora iz drugog veka, prekjuče otkriveni ispod trase tramvaja u ulici Tadeuša Košćuška u Beogradu. Pod našim stopama, na pravcu od Trga Republike do Kalemegdana, sigurno se nalaze rimske lampe, keramičke posude iz srednjeg veka, ostaci ognjišta, legionarske barake, rovovi, peći, rimski grobovi, trase bedema... Nešto dalje, oko trga Slavija, ovakvih lokaliteta gotovo i nema, jer je u to doba ovaj deo prestonice bio velika bara, a krajem 19. veka lovište divljih pataka.

Današnji Beograd počiva na ostacima nekada moćnog antičkog Singidunuma koji su sagradili Rimljani u prvom veku naše ere.

Prema evidenciji Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na području 17 prestoničkih opština dosad postoji 626 lokaliteta koji kriju tajne nekadašnjih naroda sa ovih prostora. Zona užeg gradskog područja broji pet zaštićenih lokaliteta – ,,Usek" na Banjici, praistorijska Karaburma, Beogradska tvrđava, rimski Taurunum – Zemun i antički Singidunum koji se prostire na pet opština i riznica je mnogih malih nalazišta.

Prema rečima Zorana Simića, arheologa iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, antički Singidunum sastojao se iz logora u današnjem delu Beogradske tvrđave, zone civilnog naselja koja se pružala od Ulice kralja Petra, preko savske i dunavske padine do Kosančićevog venca i takozvanih nekropola od današnjeg Trga Republike, duž Bulevara kralja Aleksandra do Malog Mokrog Luga.

– Više od 80 odsto arheološkog kulturnog sloja u okviru zaštićenog prostora Singidunuma, tačnije u civilnom naselju i nekropolama, nažalost je uništeno podizanjem savremenog Beograda. Samo dve zone u najužem centru grada, Akademski park i deo kod Topličinog venca, tačnije ostaci turskog groblja, čuvamo kao arheološke rezervate – objašnjava naš sagovornik. 

Nažalost, pojedini sugrađani i ne sanjaju da svakodnevno prolaze pored nekog od lokaliteta koji ima antičku vrednost. Kako navode u Zavodu, malo ko zna da su tri lučna zidića koja se nalaze na platou ispred Filozofskog fakulteta zapravo ostaci rimskih termi koje su tu nađene još 1968. godine.

Nedaleko odatle, u Čika Ljubinoj ulici, prošle godine otkriveni su ostaci antičke kuće iz četvrtog veka, delovi poda i praga ulaznih vrata. Kako kaže arheolog Nela Mićović, na tom mestu je pronađen i deo zida ukrašen freskama, a takvih nalaza ima i na Kosančićevom vencu i u ulici Tadeuša Košćuška.

Kod Cincar Jankove i Uzun Mirkove ulice, na prostoru gde se gradi stambeni objekat, arheolozi Zavoda pronašli su nekropolu iz bronzanog doba i otkrili osam urni iz tog perioda. U Cincar Jankovoj ulici takođe je pronađeno pet grobova s kraja prvog veka.

– Pred nama su se pojavila i tri rimska kanala, a očekivali smo da ćemo naići na ostatke jugoistočne trase bedema rimskih logora. Pošto je na tom prostoru došlo do denivelacije zemljišta i pomenuta trasa je nažalost uništena – napominje Mićovićeva.

Minule godine u Dobračinoj ulici broj 16, kako vele arheolozi, pronađeni su i ostaci kasnog antičkog sloja,dok su na uglu Takovske i Kosovske nađeni rimski grobovi. Pre dve godine na lokaciji kafane ,,Tri lista duvana" iskopano je nekoliko rimskih nekropola, a u Pionirskom parku na mestu današnje podzemne garaže nađeno je čak 19 rimskih grobova. Početak izgradnje poslovno-komercijalnog kompleksa u Rajićevoj ulici odlagao je i pronalazak arheološkog nalazišta.

– Iskopavanja su počela 2004. godine, pronađeni su ostaci antičkog i poznoantičkog sloja, kao i ostaci trase jugozapadnog bedema i duplog rova koji se nalazio prema Ulici kralja Petra. Rov s kraja trećeg veka bio je zatrpan, a u njemu su pronađeni novčići, lampe, keramika, posude – objašnjava Simić.

Nadomak ovog lokaliteta, na uglu Knez Mihailove i Kralja Petra, arheolozi su nabasali i na prostor popločan kaldrmom iz drugog veka. U pitanju je, kažu u Zavodu, javna površina koja se nalazila ispred same kapije utvrđenja.   

Ovo su samo neke od brojnih arheoloških lokacija koje Beograd čine jednom od najbogatijih evropskih prestonica po broju nalazišta. Sve pokretne materijale iz antičkog perioda posle pronalaženja stručnjaci Gradskog zavoda predaju u ruke Muzeju grada Beograda, a nepokretna nalazišta, poput termi u Akademskom parku, arheolozi su dužni da konzerviraju.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Beograd-na-ostacima-Rimskog-carstva.lt.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Rekoh ja - ništa bez Koloseuma i Partenona.

Beograd je, zapravo, prvak sveta u broju rušenja grada. Prema nekim podacima, rušen je 135 puta. Tu sam uključio ovo poslednje, jer je podatak glasio - 134. Ne računa se domaći vandalizam građevinara, koji će sve učiniti da uklone arheološke ostatke pre nego što se pojave arheolozi zakonski ovlašćeni da ih zaustave. Banjica je skoro potpuno devastirana pre nego što su stigli arheolozi.

Uvek je u pitanju sukob interesa lične svojine i nacionalne baštine. I nije samo naš recept. U Turskoj su dali samo šest meseci arheolozima da otkopaju, snime i zakopaju ogroman grad klasične grčke kulture, zbog podizanja neke brane. Šest meseci! Zanimljiv mi je i jedan mali slučaj za koji niko ne zna, pa neću ni ja da otkrivam lokaciju. Kod jednog prijatelja u Grčkoj primetio sam da na svojoj njivi ne obrađuje mali krug prečnika oko petnaest metara. Pitao sam ga zašto, a on mi je odgovorio da je tamo ispod neki grčki hram, on ga jednom slučajno otkrio, pa sad to ne obrađuje, jer će mu arheolozi oduzeti njivu. Eto.

džin tonik

godinama pratim sta se sve iz rimskog doba poteze na americkom ebayu porijeklom iz srbije, bugarske, itd.
svima pucati u glavu.

evo i sad, bez da posvetim vise od 30 sekundi za potraznju:
http://cgi.ebay.com/25-Uncleaned-Roman-AE3-4-Coins-Lower-Grade-Lot-G-6_W0QQitemZ150356043774
"Origin: Somewhere in Serbia - minted circa 200-420 AD."
http://shop.ebay.com/merchant/wallyworld106

"...directly from the source and the coins that we sell were from recent digs that were done near the Greek Border,serbia..."
http://cgi.ebay.com/High-Quality-Uncleaned-Roman-coins-With-Bonus_W0QQitemZ290328123962

i ovo nije nista, vec 10 puta probrano, a sta sam se nagledao figurica i svakojakih cuda. na tone.