• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

kako nijemci dozivljavaju srbe

Started by džin tonik, 24-06-2009, 18:02:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

na primjeru STVARNOG zivotopisa (malo anonimiziranog) koji je danas bio dijeljen sudionicima (od 'bez kvalifikacije' do 'visoka i jos visa strucna sprema') na jednom pokusnom predavanju:

moj slobodni prijevod:

zivotopis

otac: ivo demdic (strojobravar), majka: anna demdic (domacica), cetvoro brace (jedan je domar)

rodjenje: 9.9.1975 u beogradu, jugoslavija

skole: osnovna skola u beogradu, gustav-heinemann-realschule u berlinu (neuspjesno)

zanat: vodoinstalater u firmi ivanovic

zenidba sa evom, do sada otac troje djece

poso: tri godine kao vodoinstalater u firmi ivanovic, pet godina u firmi ruchus

od tada: nezaposlen i reparature kod obitelji i prijatelja.

doskolavanje na pisiu

vozacka b kategorije

poznavanje jezika: srbskohrvatski (?) i njemacki

hobi: borilacke vjestine

doran demdic, adresa: badstr. 19, 13357 berlin, tel. 6773448

svjedozbe od realschule, zanata i dva mjesta

nijemci su se doslovno razgalili od srece, t.j. svi su se slozili kako se to potpuno, 100 postotno slaze sa njihovom predstavom srba (?!)

tihi reagiraj

mac

To više govori o Nemcima nego o Srbima. Bar nije pijanica kao onaj Florian Franke: http://www.ulb.tu-darmstadt.de/tocs/181463180.pdf

Eriops

Ne znam, nisam bio u Nemackoj.
Bio sam u Kanadi, a vecina Srba koje znam da tamo zive su visoko obrazovani,
rade kao programeri itd. Moj brat radi kao menadzer u IBM.
u Njemacku, Austriju i neke evropske zemlje su isli ljudi uglavnom manjeg
obrazovanja sa ovih prostora.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

U Nemačku se išlo sedamdesetih kada im je bila potrebna prosta fizička radna snaga.
Kanada, Australija, Novi Zeland, Švedska... devedesetih pokupili su visokoobrazovane.
Iz Beograda je otišlo 200000 s fakultetima a najureno je 500000 nepismenih sa raznih strana, što je rezultiralo stravičnim unazađenjem grada i Srbije uopšte.
Svi vole Srbe kao useljenike jer nakon dve generacije oni postanu domaći, dok Turci ili Kinezi nikada to ne rade.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

džin tonik

Truba

turci su levati koji zbog vjere misle da su bolji od domaćih a kinezi nemaju potrebe za tim čega da se stide? a i zbog rase se nikad ne bi baš uklopili?

dok recimo s druge strane recimo ne čujemo za korupcijske skandale turaka i kineza

ej Rode moj :D u Ilinoisu
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

Quote from: tiha voda on 24-06-2009, 19:57:54... Moj brat radi kao menadzer u IBM.
...

jel mu nadimak bing? (ozbiljan sam)

Eriops

Eh, ti ozbiljan.. ne, dugo je radio kao programer, mozda pre nekih godinu je postao
menadzer. Nije on od onih sto uzivaju deleci otkaze, nije takav tip.

I to se menja Bobane, mislim sto se tice asimilacije. U Kanadi, bar koliko sam ja
mogao da vidim, srbi se dosta druze izmedju sebe, imaju i te svoje klubove, okupljanja, mnogi decu prvo uce srpski ili ih daju na cuvanje srbima, fakticki
postoje srpski vrtici..

Ne znam bas za Kineze. Evo kod nas deci daju srpska imena.

angel011

Kinez koji se zove Nemanja ili Dušan? :D
We're all mad here.

Boban

Postoje kratkoročni, srednjeročni i dugoročni planovi... srbi se bave maximum kratkoročno. Srbi imaju primaran sistem da zadovolje svoje lične potrebe i ništa van toga.
Da li je neko nekada negde video Kineza da prosi? To su ljudi sa dugoročnim planom. Naravno da će dati deci srpska imena u jednoj-dve generacije dok ne postanu bitan faktor. U Mađarskoj su od 1997 godine kada je bio prvi masovan upliv uspeli da stignu do 7% ukupnog ljudstva. Očekuju da za najkasnije 500 godina a možda već za 300 budu prosta većina. E, videćeš onda kojim će jezikom da pričaju i kakva će imena da daju. Pogledajte Vankuver.

džin tonik

Quote from: Boban on 24-06-2009, 20:42:09...
Iz Beograda je otišlo 200000 s fakultetima a najureno je 500000 nepismenih sa raznih strana, što je rezultiralo stravičnim unazađenjem grada i Srbije uopšte.
Svi vole Srbe kao useljenike jer nakon dve generacije oni postanu domaći, dok Turci ili Kinezi nikada to ne rade.

vss bivsi srbi koje bih ja mogao navesti svi se slazu da su oni najureni najezdom lokalnih brdjana, znaci daleko prije dolaska onih koje su isti u to vrijeme vozali autobusima vamo-tamo po potrebi. i tu pricu cuo sam od ljudi porijeklom iz razlicitih gradova srbije i bosne.
dobro, bar imate uvijek kvalitetne kozlice i politicki korektno biracko tijelo.

Truba

s druge strane kad smo culi da kinezi ubijaju ministre unutarnji poslova :D

citah danas neke kineske poslovice
ima finih stvari

recimo ako vjerujes svemu sto procitas bolje je da ne citas
ili daj covjeku ribu spasio si ga za 1 dan daj mu znanje da peca spasio si ga za citav zivot :D

DušMan

Kad sam bio u Beču, mene je bilo sramota od toga što svaki treći Bečlija govori neki od naših jezika... Zato sam se ja pravio Englez.
U Minhenu sam, recimo, pričao sa više naših nasumično sretnutih i nadasve nepoznatih ljudi nego li u Beogradu.

Prosto da se uplaši čovek za taj beli svet.
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

džin tonik

ako hoces dozivjeti pravi kick onda moras leci u bilo koju bolnicu. garantiram da nece proci ni 6 sati a posjetit ce te GRLENA gospodja srednjih godina i pitati odakle si.
hint: kazes "ja sam sumadinac"

Eriops

Pa i Hrvatska vuce slicne probleme. Vidim Zosko, i kod vas mnogi po forumima
size sto vam rezultate izbora kroje glasovi  iz kamenite zemlje Hercegovine  :).
Ne znam kakva je situacija s hrvatskim gastarbajterima u Njemackoj.
Verovatno su sve sami doktori nauka  :D.

Meni je ta prica s Kinezima, i tim planovima, uopste malo nategnuta. Bas sumnjam
da svaki kinez koji zivi u inostranstvu i zasniva porodicu, cini to imajuci pred sobom
cilj planetarne dominacije svog naroda. To mi stvarno vuce malo na one teorije
zavere.

Truba

mozda nama lici na zavjeru a njima je normalno

svjedoci smo veličanja svojih naroda na ovim prostorima iako smo svi skupa mikromravi... zamislimo kako bi bilo da smo pripadnici naroda od 1.5 milijardi koji je iznjedrio tolike izume i civilizacijska dostignuća...

možda je stvarno njihova sudbina da gospodare većinom planete

Eriops

Mozda ce i vladati, verovatno i hoce..
Ali, opet, mislim da su to projekti nekih, ajd da ih nazovemo drustvenih elita ili
kako vec. Ja stvarno ne verujem da milioni kineza koji zive sirom sveta, kuju planove
rade, sticu i zasnivaju porodice, sve u cilju vladanja svetom.
Ukljucujuci i ove sto zive u mom naselju, i drze one cuvene radnje sa jeftinom i
nekvalitetnom ( uglavnom ) robom. Nesto mi ne lice na gospodare sveta  :).

Angel : Bio je pre nekog vremena jedan mali kinez na tv. Zove se Aleksandar.
A cujem po raznim mestima, zaista im daju domaca imena.

džin tonik

nedavno vidjeh da je izasao novi strip u srba, kad ga nabavim pokazivat cu ga nijemcima da razbijem gore spomenute predrasude.

džin tonik

usput, vidte ovog kineza sto se infiltrira!

Truba

ah da nebeski narod :D 500 godina gerilskog otpora :D

Ghoul

ove SERBE mora da je ZSTEF piso, crto il neku drugu vezu šnjima mora da ima!
https://ljudska_splacina.com/

DušMan

Ja onog Meha molim već mesecima da kupi SERBE i da ih prikaže onako kao to oni zaslužuju... A on neće da piše da se ne zameri tom odvažnom plemenu, sigurno.
Kad smo već tu, taj strip je izašao još u prošloj deceniji prvi put i tad se zvao 'SLOVENI', ali se sad modernizovao, pa imamo situaciju da selo hrabrih Srba ratuje sa svojim neprijateljima Avarima i Hunima (i da svako malo prave slavlja).
Kuriozitet samog izdanja su uvodi i izvodi, pesme i citati... a sve o Serbima ili u njihovom interesu i interesu Biblije i Boga. Priceless + a must have!

Ghoul

želim primjerak za sebe i svoje serbsko potomstvo!
kako, gde, pošto?

Boban

imaš potomstvo?
kako je došlo do toga?
ili tek planiraš da se razmnožavaš?
zar tebi ništa nije sveto?

Ghoul

ja da to pohranim u arhivu, da se ima, nikad se ne zna.
uostalom, i svoje akolite računam u 'potomke' i 'srodnike'.

David

Novi "National Geographic" magazin, temat o Serbs, pod nazivom "Serbs Face the Future" :

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/07/serbs/carroll-text

Lijevo od teksta je prilog sa fotografijama, a ispod njega je dodatak sa kartom o etno-rasprostranjenosti.
Izvol'te (ga)...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Eriops

Pravo pitanje je kako mi dozivljavamo Nemce.
Napali su nas i satirali 1914-1918, 1941-1945, a rekao bih da su ucestvovali i
u bombardovanju 1999.
No, Zosko, nisi mi odgovorio o strukturi hrvatskih iseljenika u Nemackoj ?
Mislim sto se tice obrazovanja ? Pretpostavljam da su sve sami doktori, inzenjeri,
visokoobrazovani ljudi  :) ?

džin tonik

Quote from: Ghoul on 25-06-2009, 03:00:29
ove SERBE mora da je ZSTEF piso, crto il neku drugu vezu šnjima mora da ima!

u cemu je poanta? jel to neki madjar? 'sErbi' mi zvuci nekako madjarski ili je pravopisna greska ili mi se samo cini jer ne znam bas cirilicu.

raindelay

Quote from: David on 25-06-2009, 11:38:06
Novi "National Geographic" magazin, temat o Serbs, pod nazivom "Serbs Face the Future" :

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/07/serbs/carroll-text

Lijevo od teksta je prilog sa fotografijama, a ispod njega je dodatak sa kartom o etno-rasprostranjenosti.
Izvol'te (ga)...

Cisto da se zna o kakvoj se ozbiljnom magazinu radi pogledajte na karti kod Uzica veliko i poznato mesto Sljivovica xdrinka . Inace NG je poznat po svojim placenim textovima pa je tako u jednom broju pre dosta godina o ratovima '90-tih u ex-YU izasla i karta sa mestima najvecih sukoba(koji su bili obelezi sombolom vatre) . Prema toj "karti" Slovenija je bila sva u plamenu(ako se dobro secam preko 80 znakova je bilo  xrofl ) a u Bih tek po koji plamicak, tako da Davide ne seri. xyxy
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Truba

Bih u plamenu?

nemoguće!

armija neće ni mrava zgaziti :D

raindelay

Upravo tako. BIH dve tri kafanske tuce a Slovenija sva u rusevinama. :D

angel011

Quote from: tiha voda on 25-06-2009, 00:24:45
Angel : Bio je pre nekog vremena jedan mali kinez na tv. Zove se Aleksandar.
A cujem po raznim mestima, zaista im daju domaca imena.

Ma ne, nisam mislila da kažem da ti ne verujem, samo da mi ideja Kineza sa srpskim imenom deluje šašavo.

A što se tiče osvajanja sveta, pa "obični" Kinezi i ne moraju da razmišljaju tako niti da kuju nekakve planove. Bilo bi sasvim dovoljno, recimo, da budu vaspitani tako da veruju da dobar Kinez koji se nastani u drugoj zemlji treba da ima što više dece, daje toj deci lokalna imena da se lakše uklope, i pripomogne sve Kineze koji se nastane u blizini.

A onda dođe neko od elite i komanduje namnoženim Kinezima.
We're all mad here.

DušMan

Quote from: Ghoul on 25-06-2009, 03:33:02
želim primjerak za sebe i svoje serbsko potomstvo!
kako, gde, pošto?
Jebemliga... Ja kupio na kiosku, pa probaj i ti tamo. NE odustaj ako te na prvom budu gledali čudno kad budeš tražio nešto ovog naslova. Svedok sam da je Boban na kiosku tražio 'neki strip o Srbima', ali su ga prodavačice samo bledo gledale...
170 dinara, ili tako nešto. A4, crno belo, 50ak strana.

David

Quote from: raindelay on 25-06-2009, 14:07:49
...tako da Davide ne seri. xyxy

Kako to mislis da ja "serem"?!
Prije svega, kada ovaj clanak nisam ja napisao, nego sam ga tek postirao kao kuriozum koji je izasao u jednom poznatom casopisu, jos ga uz to i ne procitavsi prije ovdasnjeg ljepljenja (to nisam uradio ni do sada, ostavivsi ovaj sa posla odstampani primjerak teksta za citanje kasnije).
Missim, brate, zipa malo na nacin izrazavanja, kao i - ako tako stvaaarno mislis - na opominjuce stanje svoje psihe(&komode; psiho-fioka: paranojicne projekcije) i sl.

Ja za sebe zaista smatram da u sebi nemam niti promila nacionalizma i ekvivalentnih mu osjecaja, kako prema drugim narodima, tako (a pogotovo tako, paradoksalno auto-refleksivno) ni prema narodu od koga vodim direktno porijeklo sa svoje obje porodicne strane (dakle, sa porijeklom u onom istom narodu o kojem govori ovaj gornji clanak), a pri tom svemu za sebe jos drzim da - niti u njegovom "rekreativnom obliku", npr. ovom forumskom - nikako ne upraznjavam mazohisticki auto-egzorcizam, bar ne onaj motiviran "vanjskim faktorima", kao sto je to pripadanje bilo kojem "kolektivu" (radilo se pri tom i o onom u koji upadoh sticajem bioloskih usudbi; kolektivne identifikacije sam, s druge strane, njihovom vecinom ostavio iza sebe vec u adoloscenciji, tako da sam i s te strane beznadezen slucaj).

Uostalom, misli sta hoces, a ako mislis da i dalje, poslije ovog iznesenog, nesto kao "serem": paaa, nema mi druge nego da se samocitiram odozgo - onda ih slobodno, u tom slucaju, izvol'te...

raindelay

1. Nisam ti ja brat.
2. "Missim, brate, zipa" je'l tako pisu u e-novinama ?
3. Tvoje misljene o sebi i drugima me savrseno ne interesuje.
4. Uglavnom postavljas gluposti vezane protiv Srbije ( a imas obicaj i da lazes)  i nekim cudom uspevas da to bude uvek vezano za moj poziv ( po zanimanju sam prostorni planer, tako da su karte, stanovnistvo, migracije, naselja... moja struka).

David

Sta cu ti ja onda, jebiga, nisam to bas tako planirao, ali - izvol'te...

raindelay

Pa dobro, posto zivis u Svedskoj verovatno si planirao kao junak iz ovog filma http://www.imdb.com/title/tt0056995/ , samo sto se nadam da si se bolje snasao.  :lol: