• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

National Geographic, "Serbs Face the Future"

Started by David, 25-06-2009, 13:14:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

David

Novi "National Geographic" magazin, temat o Serbs, pod nazivom "Serbs Face the Future" :

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/07/serbs/carroll-text

Lijevo od teksta je prilog sa fotografijama, a ispod njega je dodatak sa kartom o etno-rasprostranjenosti.
Izvol'te (ga)...
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

mac

Kad sam hteo da šerujem link na Fejsbuku dobio sam da prikažem samo sliku nekog lika iz Sarajeva s njegovom ženom, dok glavna slika sa ženom koja diže tri prsta i transparentom СРБIN nije dostupna. E jesu perfidni ovi iz NG :-)

scallop

Pročitao sam. Od reči do reči. Pa, šta? Pola istine je uvek dobar način da se plasira pola neistine. Zašto National Geographic ne porazgovara sa mnom? Ja sam pola Makedonac, po frtalj Srbin i Hrvat. Kumovi mog brata i mene lično su napola Šiptari. Sve moguće balkanske istorije predobro poznajem. Ma, Davide, njih ne zanima istina, kao ni tebe. Trtljaš svoje frustrirano viđenje, kao da je to neka realnost. E, nije. National Geographic ne bi objavio članak da je bio drugačiji, da je iskopao sve što bi se dalo lako iskopati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Nightflier

Ne znam kako vama, ali meni se članak manje-više svideo. Dobar mu opis Srbalja kao Doomed Heroes. Džebote, pa mi smo zemlje sve samih Elrika.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Quote from: scallop on 25-06-2009, 13:58:13
Pročitao sam. Od reči do reči. Pa, šta? Pola istine je uvek dobar način da se plasira pola neistine. Zašto National Geographic ne porazgovara sa mnom? Ja sam pola Makedonac, po frtalj Srbin i Hrvat. Kumovi mog brata i mene lično su napola Šiptari. Sve moguće balkanske istorije predobro poznajem. Ma, Davide, njih ne zanima istina, kao ni tebe. Trtljaš svoje frustrirano viđenje, kao da je to neka realnost. E, nije. National Geographic ne bi objavio članak da je bio drugačiji, da je iskopao sve što bi se dalo lako iskopati.

Pola istine je bolje nego nikakva istina. Ovaj članak neva veze s Srbima i Srbijancima, već s tim da je dominantno američko raspoloženje prosrpsko. U narodu, mislim. Svesni su da i oni imaju svoja Kosova i šta ti ja znam. Meni je ovo deo novog trenda približavanja Srbima. Valjda im trebaju janjičari i neki novi Krajišnici da im biju ratove...
First 666

scallop

Quote from: nightflier on 25-06-2009, 14:02:01

Pola istine je bolje nego nikakva istina. Ovaj članak neva veze s Srbima i Srbijancima, već s tim da je dominantno američko raspoloženje prosrpsko. U narodu, mislim. Svesni su da i oni imaju svoja Kosova i šta ti ja znam. Meni je ovo deo novog trenda približavanja Srbima. Valjda im trebaju janjičari i neki novi Krajišnici da im biju ratove...

Ovaj zaključak je apsolutno netačan. Izraz "Srbijanci" je podla floskula namenjena daljim razdorima. Američko raspoloženje je dominantno proameričko, u narodu, siguran sam. Srbi su test za Ruse, a Rusi nisu Srbi, već gledaju svoja posla. Kao janjičare su odabrali Rumune i Bugare, a mi smo trn u dupetu. Nadam se da ga neće izvaditi. pritom, nisam radikal, već sam nadrkan zbog naše ignorancije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

raindelay

Quote from: raindelay on 25-06-2009, 14:07:49
Quote from: David on 25-06-2009, 11:38:06
Novi "National Geographic" magazin, temat o Serbs, pod nazivom "Serbs Face the Future" :

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/07/serbs/carroll-text

Lijevo od teksta je prilog sa fotografijama, a ispod njega je dodatak sa kartom o etno-rasprostranjenosti.
Izvol'te (ga)...

Cisto da se zna o kakvoj se ozbiljnom magazinu radi pogledajte na karti kod Uzica veliko i poznato mesto Sljivovica xdrinka . Inace NG je poznat po svojim placenim textovima pa je tako u jednom broju pre dosta godina o ratovima '90-tih u ex-YU izasla i karta sa mestima najvecih sukoba(koji su bili obelezi sombolom vatre) . Prema toj "karti" Slovenija je bila sva u plamenu(ako se dobro secam preko 80 znakova je bilo  xrofl ) a u Bih tek po koji plamicak, tako da Davide ne seri. xyxy
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Nightflier

Quote from: scallop on 25-06-2009, 14:11:17

Ovaj zaključak je apsolutno netačan. Izraz "Srbijanci" je podla floskula namenjena daljim razdorima. Američko raspoloženje je dominantno proameričko, u narodu, siguran sam. Srbi su test za Ruse, a Rusi nisu Srbi, već gledaju svoja posla. Kao janjičare su odabrali Rumune i Bugare, a mi smo trn u dupetu. Nadam se da ga neće izvaditi. pritom, nisam radikal, već sam nadrkan zbog naše ignorancije.

Pa, Srbijanci su izraz koji se lako može upotrebiti kao činilac ujedinjavanja, a ne razdora. A ti si u poslednje vreme samo nadrkan. I to više zbog horora nego zbog ignorancije. Meni ovaj članak smrdi na ublažavanje zle slike o nama (bili Srbi ili ne) u kolektivnoj nesvesti braće Amerikanaca. Sad, zašto im je to potrebno - ne znam, Znam samo da me insekt još nije prevario.
First 666

Ghoul

Quote from: nightflier on 25-06-2009, 14:22:33
A ti si u poslednje vreme samo nadrkan. I to više zbog horora nego zbog ignorancije.

ma to je zbog ovog vremena, vidiš kako se menja, čas vrelina, čas kiša pljušti, natmureno nebo, oblaci... shvati.
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Quote from: Ghoul on 25-06-2009, 14:49:34
Quote from: nightflier on 25-06-2009, 14:22:33
A ti si u poslednje vreme samo nadrkan. I to više zbog horora nego zbog ignorancije.

ma to je zbog ovog vremena, vidiš kako se menja, čas vrelina, čas kiša pljušti, natmureno nebo, oblaci... shvati.

Nažalost, shvatam. Mene od desete godine razvaljuje glavobolja na svaku promenu vremena, a sada je počela i leva peta da me boli. Moram da pitam majku da nije zatrudnela na nekoj raskrsnici...
First 666

EKSTREMISTA

Quote from: scallop on 25-06-2009, 14:11:17

Vala, Scaloppe,svaka ti je na mestu.
Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

slavkod

Tekst je prilična budalaština i da nema tezu,a sa tezom je još gori.Uveseljava onaj deo o otkriću crkava sa freskama na kojima u,pazi sada,likovi Hrista i scene iz njegovog života,kao i svetitelji!!!!!a sve to iz 14.veka doba Cara Dušana!!!!!!!!
Karte su Davide pravili u poslednjih dvadesetak godina toliki da je ova samo jedna od mnogih.Ali ne treba se žestiti,čim nas Američka politika bude upisala u školu evroske političke unije,napraviće oni nama i lepše i starije karte.

slavkod

Zaboravih da kažem da je priča o crkvama proistekla iz istraživačke nedoumice od kud u jednom tako seljačkom kraju tolike crkve.
Da se ne bacaju u veliki trošak ,mogli bi da malo proputuju severnim delom Sjedinjenih država ,pa da protumače kartu samoproglašene Lakota države.Ova karta pokazuje da je teritorija četiri savezne države rezultat nepoštovanja potpisanih ugovora sa zvaničnim predstavnicima domorodačkog naroda,a iz koga ni jedna tačka nije nikada poštovana od svih administracija do danas.

David

Quote from: scallop on 25-06-2009, 13:58:13Ma, Davide, njih ne zanima istina, kao ni tebe. Trtljaš svoje frustrirano viđenje,

Evo ga i ovaj...
Molim da se prije ovakvih i sl. komentara prvo procita ime autora clanka, pa tek potom
da se oni - ukoliko su meni upuceni - i daju (ili ispaljuju, kako kome). A ja jos nisam uspio ni procitati svoju odstampanu kopiju ovog clanka (22.00h je trenutno, inace), kamo li dao nekakvo svoje misljenje o njemu (na neciju ekskluzivnu molbu, taj ce ga i dobiti, inace nije izvjesno da li ce ga uopste biti).
Svasta...

scallop

Zašto si postovao ono što nisi čitao? Mnogo ti bilo devet strana? Napomena o tvojim frustracijama odnosi se na stotinu drugih tvojih postova.

Cornelius

Pun mi je kurac ovih tekstova o Srbiji, čak ih i preskačem u francuskoj štampi, jer svi pričaju jedno isto. Srbija je dobila svoju etiketu, a tekstovi o njoj moraju tu etiketu da potvrde, sa manje ili više egzotike. Druga strana ovih tekstova je peglanje mozga čitaocima i pravdanje počinjenog, kao i pripremanje onog što će doći. Rečju, dosadno novinarsko izdrkavanje.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

David

Quote from: scallop on 25-06-2009, 23:40:11
Zašto si postovao ono što nisi čitao?

Odgovor raindeleyu, sa jednog prijasnjeg topica, je i odgovor tebi (i vise ga necu ponavljati nikome):

Quote from: David on 25-06-2009, 21:57:40

Prije svega, kada ovaj clanak nisam ja napisao, nego sam ga tek postirao kao kuriozum koji je izasao u jednom poznatom casopisu, jos ga uz to i ne procitavsi prije ovdasnjeg ljepljenja (to nisam uradio ni do sada, ostavivsi ovaj sa posla odstampani primjerak teksta za citanje kasnije).

Oprosti, nisam zaista znao da je i "NE" "anti-srpski" profiliran casopis, inace bih, u suprotnom, ukljucio auto-cenzorski mehanizam i preventivno ga prethodno bar procitao (sto nisam uspio postici zahvaljujuci nedostatku slobodnog vremena, zanemarujuci time lazljivost njegove reputacije kao "svjetski renomiranog magazina", reputacije koja me je, zapravo, i ponukala da taj clanak ovdje obznanim nadajuci se da bi vam mozda zbog toga - ako i zbog cega drugog - mogao biti interesantan).

I dalje - svasta...