• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Bezvezno ali prakticno pitanje (za mene) u vezi pasosa

Started by Bilja, 17-07-2009, 14:28:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bilja

Za one koji su nedavno putovali u inostranstvo sa decom, interesuje me vase iskustvo: da li sme dete da bude upisano u pasos roditelja, naravno, u pitanju je stari pasos (plavi), jos uvek vazeci?
I da li ce neko primetiti da je malko istekao rok od 2 godine koliko dugo sme dete da bude upisano u pasos sa istom slikom? Datum upisa nigde ne pise, ne verujem da je negde i zaveden, a dete izgleda isto kao na slici. Treba mi odgovor sto hitnije da me ne bi vracali sa hrvatske granice.
Pokusala sam da se obavestim preko nadleznih organa ali sam dobila vrlo razlicite odgovore, takodje razlicite u odnosu na ono sto pise na tabli za informacije, i razlicito od onog na zvanicnom sajtu. I sad mi nista nije jasno...  :(
Bilja
----------------------------------------@

Perin

Hm, gde putuješ? Koliko ja znam u Hrvatsku možeš preći i sa ličnom kartom...bar to možemo mi iz RS.

Bilja

Istra, Porec... Nije mi prvi put, pa znam da nije neka stroga kontrola ali ipak. Nemam novca i ako vec dam sve sto imam za hotel, bar bih da mogu da predjem granicu.
Bilja

Event Horizon

mislim da u novim pasošima dete ne može da se upiše, nego mora svoj da ima.

a uvek mogu i uglavnom žele da te zezaju zbog bilo čega.
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Bilja

Nisam ni pitala za nove pasose, to znam i sama. Imam stari, ali jos uvek je vazeci.
Lepo sam napisala.
Bilja

Event Horizon

Quote from: Bilja on 17-07-2009, 15:44:22
Nisam ni pitala za nove pasose, to znam i sama. Imam stari, ali jos uvek je vazeci.
Lepo sam napisala.

ekskjus mi. nijesam znala da ce toliko smetati. nemoj se zestiti.
u stvari htedoh reci da, buduci da stari pasosi jos uvek vaze, verovatno mozes da prodjes i ovako kako jeste.
a sta su ti rekli nadlezni organi? mada, verovatno je to bilo nesto tipa "a ne, to je lokal 123".
"Hipokrizija Trejd - svemirski ugođaj za svemirskog čoveka"

Bilja

Svi su rekli razlicito jer Novi sad u stanici "pametno" nema uopste salter za informacije. Koji kretenizam. Pitam jednu policajku, ona kaze "ma mooooze to da prodje, nije problem", salterusa za Pasose odmah skocila "ne moze to nikako, to je zastarelo, ocete da vas vrate sa granice", na tabli za info pise moze al pod nekim uslovima statijaznam, na sajtu moze al po nekim drugim uslovima. totalna zbrka.
Ma ne zestim se, samo nemam vremena, a nikako ni plate pa sam nadrndana jer cu provesti ceo vikend (a mozda i sledecu nedelju) bez kinte. :cry
Bilja

scallop

Tu ćeš da se kockaš. Sve može da se podvede pod traffiking, a zavisi na koga ćeš da naletiš. Meni ćerka dolazi sa unucima koji imaju svoje pasoše. U SAD ne može da se izda takav pasoš bez saglasnosti oba roditelja. Ipak, moraće da ponese i papir o saglasnosti, jer na jedno tri do pet granica koje će preći uvek ima budala. Meni uvek u Francuskoj traže potvrdu za pejsmejker, jedino tamo. Ja im kažem da slobodno opipaju, a oni: "Daj papir". Sad nosim i taj papir. Da nemam nogu, neko bi mogao da mi traži potvrdu, gde mi je i da li sam je ostavio u zemlji gde sam letovao. :(
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

Ma Hrvati su dosta oštri po tom pitanju. Kad sam išao u Grčku pre nekih mesec-dva dana, od svih granica koje smo prešli, jedino smo na Hrvatskoj granici morali pojedinačno izaći iz autobusa, napraviti istu grimasu kao na slici na pasošu, da bi nas onda pustili da pređemo. Mada, ponavljam: ako želiš u Hrvatsku, verujem da možeš sa ličnom kartom (ili ti osobnom sikaznicom) preći, barem znam da ja mogu. Za dete ti stvarno ne mogu ništa reći, pošto nemam pojma, a ni dece :D

zoskoz

putuj bez brige. moze biti upis u tvoju putovnicu, bitno je da je sa slikom. rok slike? bah...
jedino bi mogla imati problema da je upis bez slike.

Bilja

Hvala na odgovorima, pogotovo Zosku, mene je najvise zbunilo to sto svuda dobijam razlicite odgovore, a bas mi se ne gnjavi sa svim tim papirima. Ima slika deteta i dete je isto ko na slici, ako treba ponecu i maticni list i licnu kartu da se vidi da sam joj stvarno mama a ne teta koja vodi dete u belo roblje sto neko rece traffiking. Ionako jos i licimo.
Bilja

delboj

Quote from: Perin on 17-07-2009, 16:29:25
Ma Hrvati su dosta oštri po tom pitanju. Kad sam išao u Grčku pre nekih mesec-dva dana, od svih granica koje smo prešli, jedino smo na Hrvatskoj granici morali pojedinačno izaći iz autobusa, napraviti istu grimasu kao na slici na pasošu, da bi nas onda pustili da pređemo. Mada, ponavljam: ako želiš u Hrvatsku, verujem da možeš sa ličnom kartom (ili ti osobnom sikaznicom) preći, barem znam da ja mogu. Za dete ti stvarno ne mogu ništa reći, pošto nemam pojma, a ni dece :D
Зависи како на ком граничном прелазу.

Bilja

Mislim da je sada gotovo posto vise nema vremena da se sredjuju formalnosti. Treba danas da odlucim i da li da uopste idem, s obzirom na hronican nedostatak novca i pretvaranje plate u Godoa.
Mada, mozda mi to bude i poslednje letovanje pa to treba iskorisiti. :(
Bilja

Perin

Slično pitanje kao i Bilja: da li građanin Hrvatske može preći sa ličnom kartom u Srbiju, ili mora imati pasoš? Ako može odgovor od nekoga ko je 100% upućen u to i koji 100% zna - znači, da li treba pasoš, ili može sa ličnom kartom. Unapred hvala.

Boban

mora pasoš za Hrvatsku i Srbiju, a Srbija sa Bosnom i obrnuto može samo lična karta, ovo je 100% bilo do pre mesec dana. Ali za Hrvatsku odavno mora pasoš.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

angel011

We're all mad here.

delboj

Нама нису, ко зна кад ће то урадити.

Perin

Elem, dobio sam odbijenicu danas za ulazak u Hr...Pasoš mi je uredan, i sve ostalo. Išao sam sa devojkom u Pulu kod nje u goste, platio povratnu kartu cirka 127 maraka,a vratiše me, jer nemam "jamstveno pismo" koje garantuje da ću biti kod nje kući. Lepo cura stoji pored mene, ona objašnjava, ali ne - graničari ne žele da me puste. Kažu još, vidi ti to, da moram za svaki dan boravka u Hr imati 100 evra u džepu, ako nemam toga pisma. Izgleda da samo milijarderi mogu proći u Hr ovih dana.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Perin

Pazi, to mi se isto desilo kada sam na leto išao kod nje...Znači, spičim ja sa kolegom autom, i to na 3 dana, i 'ladno nas vrate, jer nemamo garantno pismo. I sad je ona sa mnom, kao idem tamo na 7 dana, i nisu me pustili, jer nemam tog pisma...a u međuvremenu sam išao još jednom u Pulu i to bez problema. Mada sam išao preko granice na Izičiću, tamo kod Bihaća.

Boban

mora da gadno izgledaš, Perine, pa te nisu pustili.

angel011

To je diskreciono pravo na svakoj granici da ti traže takve stvari. Na granici sa Hrvatskom, imaju pravo da ti traže 100 eura po danu planiranog boravka, ili 50 ako imaš garantno pismo.

Nekom traže, nekad ne, a po mom iskustvu uglavnom su vraćali one sa 100 eura ukupno, ili manje. Pa je tako tročlana porodica išla, imali 600 eura, rekli da ostaju dva dana (usred leta!), i pustili ih.

Meni nikad nisu tražili da pokažem novac.
We're all mad here.

Perin

A znam angel o čemu pričaš...ali zamisli sad scenu: Devojka stoji plače kao kiša, idem kod nje, ona je tu sa mnom, bila kod mene 18 dana, bez ikakvog beda, i ja moram za 7 dana boravka da imam garantno pismo koje mi ona nije mogla ni poslati jer je bila sa mnom. Zašto me nisu pustili? Ne, ne izgledam loše.

Tex Murphy

Genetski četnik

Alexdelarge

Quote from: Perin on 10-01-2010, 23:27:32
bila kod mene 18 dana, bez ikakvog beda,
Zašto me nisu pustili?

zato sto si ugostio devojku, a nisi joj cak ni krevet dao. :idea: ;) :mrgreen:

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

zoskoz

hm, da pred granicu nisi pricao neslane viceve? :idea:
da nisi kaznjavan?

Boban

možda si učestvovao u ratu na pogrešnoj strani?

Perin

Nah, kakvi kažnjavan :) Sve u redu :) A bed smo imali, hvala lepo :P Valjda će mi poslati to famozno pismo, i ovoga puta govorim da sam u Hr 2 dana, a ne 7. Nisam ni u ratu učestvovao :D Ja sam pacifista :D

raindelay

I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Perin

Pacifiko, reče Kolumbo. Mirno je. Tiho je ( Mirno je). Tako je Tihi okean i dobio ime. Da, baljezgam, ali ovo je stvarno istina :)

Melkor

Ahem, Perine.... Kolumbo je stigao samo do Kariba znaika
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Perin

Eh? A ja negde to pročitah...mora da baljezgam ondak.

scallop

Quote from: Melkor on 11-01-2010, 01:09:05
Ahem, Perine.... Kolumbo je stigao samo do Kariba znaika

To je rekao detektiv Kolombo. 'Ajde ostavite Perina na miru. Čovek radi na bratstvu i jedinstvu, a vi navalili kao da je iz Al kaide.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alex

Birokratija, sastavljena od idiota, ne zna za razum i logiku. Treba im "jamstveno pismo", a lično jamčenje osobe koja je tu pred njima i zato nema potrebe da piše pisma, ne priznaju.

Jedva sam došao do svoje nove platne kartice, jer niko u banci nije nadležan da mi dostavi karticu koju su sami poslali na pogrešno mesto, a znaju gde je! - jer nisu ni predvideli da se takav slučaj dogodi, pa samim tim ni proceduru za njegovo rešavanje.
U katastru mi je pogrešno upisana adresa, ali niko to neće da ispravi, jer ne znaju kako i šta je tačno, a mom prijatelju traže dozvolu za gradnju, za objekat podignut pre jednog veka.

Posle se čudimo kad čitamo o ljudima koji ne mogu da dokažu da su živi i sl.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Melkor

Ko ga dira? Samo mu pomazem da posle ispadne pametniji pred devojkama (Magelan je, inace, rekao), mi ionako nismo bitni  xrofl
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Tex Murphy

Quote from: Alex on 11-01-2010, 01:44:51
Birokratija, sastavljena od idiota, ne zna za razum i logiku. Treba im "jamstveno pismo", a lično jamčenje osobe koja je tu pred njima i zato nema potrebe da piše pisma, ne priznaju.

Jedva sam došao do svoje nove platne kartice, jer niko u banci nije nadležan da mi dostavi karticu koju su sami poslali na pogrešno mesto, a znaju gde je! - jer nisu ni predvideli da se takav slučaj dogodi, pa samim tim ni proceduru za njegovo rešavanje.

Ovo me podsjeća na dosta bizaran slučaj koji mi se desio (unaprijed se izvinjavam na oftopiku) - dolazim do bankomata u namjeri da podignem brdo para s računa pomoću kartice, kad ono cvrc! - nečija kartica zaostala u bankomatu. Kao svaki pošteni nalazač, uzmem karticu i odnesem je teti na informacijama da je informišem o tome. Ona kaže da odem kod savjetnika za platne kartice. Odem ja kod savjetnika (tj. u ovom slučaju mlade i lijepe savjetnice), kad ona na moje opšte iznenađenje kaže sljedeće: "Nemojte ostavljati karticu ovde jer ćete morati da pišete izjavu, najbolje vi nju vratite nazad u bankomat". To sam i uradio, osjećajući se kao potpun idiot tokom procesa.
Genetski četnik

Джон Рейнольдс

Mene je pre neki dan pozvala neka ženska iz banke i sva radosna rekla da sam kao "jedan od najboljih klijenata" besplatno dobio besplatno održavajuću Masterkard karticu. Već imam Vizu, sad sam dobio i Masterkard. Hurej. :roll: Naravno, nisam ga još podigao, kao što mi je trebalo skoro godinu dana da podignem Vizu koju nisam ni tražio (baš kao ni Masterkard).
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

zoskoz

Quote from: Perin on 11-01-2010, 00:13:44...Nisam ni u ratu učestvovao :D Ja sam pacifista :D

pa eto. da si malo rusio i pljackao hrvatsko, ne bi sad imao problema.

Ygg

Quote from: zosko on 11-01-2010, 02:41:26

pa eto. da si malo rusio i pljackao hrvatsko, ne bi sad imao problema.

On to sad radi. Hrvati su poznati po lijepim djevojkama, to im je najveće bogatstvo. :!:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Perin

angel011

Quote from: Perin on 11-01-2010, 00:13:44
Nah, kakvi kažnjavan :) Sve u redu :) A bed smo imali, hvala lepo :P Valjda će mi poslati to famozno pismo, i ovoga puta govorim da sam u Hr 2 dana, a ne 7. Nisam ni u ratu učestvovao :D Ja sam pacifista :D

Možda i da poneseš nekoliko stotina eura, za svaki slučaj (ne mislim na podmićivanje, nego da vide da nisi bez kinte). Niko te ne tera da sve to i potrošiš, možda možeš od nekog da pozajmiš pred put pa nakon povratka vratiš.

Moguće je da sam ja imala manje problema jer sam žensko, izgledam kao dete, a i putovala sam kod tate Hrvata.
We're all mad here.

Eriops

Diskreciono pravo jeste, ali to se uglavnom trazi kad putujes u Evropu, nisam cuo dosad da se cesto poteze i u balkanskim zemljama.
Ako traze 100 evra po danu, to nije malo, nek Perin bude 10 dana, to je 1000 evra.
A pretpostavka je da ce cesto ici tamo  :), znaci taj problem se nekako mora resiti.
Perine il dovodi malu kuci, il se seli tamo.. Salim se, najbolje da ona uradi to jemstvo i da poneses pare, ne vredi se raspravljati sa birokratijom. A sto rece Angel, pare poneses a nije nuzno da ih moras sve potrositi.

Mene je uvek nerviralo kod nas, ta glupava obaveza javljanja stranih drzavljana u policijsku stanicu, u roku od 24 sata. Ljudi umorni, promenili dva aviona, desetine sati leta, najradje bi odma u krevet, i moraju se gnjaviti ici u policiju. Nikad nisam uspeo shvatiti zbog cega se to radi.

angel011

Ne putujem mnogo pa ne znam koliko često se to poteže u balkanskim zemljama, ali znam da je bilo problema na granici između Srbije i Hrvatske, recimo, iz autobusa vrate devojku koja je ponela samo 100 eura.

Sad, ako ideš autobusom, a nije da su baš svi putnici poneli samo 100 eura, vozači su tu često pomagali, daju ti pare da ih pokažeš na granici, pa im vratiš kad uspešno pređete i izađete iz vidokruga. Naravno, znaju i ovi na granici za to, kao što znaju i da tročlana porodica koja usred letnje sezone putuje u Hrvatsku neće tamo ostati samo dva dana, al' se naprave blesavi. Moguće je da samo ispunjavaju formu po uputstvima koja su dobili odozgo.
We're all mad here.

Perin

Sve je moguće, ali ja samo znam da je meni devojka vrištala od plača dok su kreteni nju smeštali u bus a meni davali putnu torbu.

Tex Murphy

Sto miliona godina se vozim po raznoraznim autobusima do Hrvatske i kroz Hrvatsku i nikad nisam vidio da su bilo kome tražili bilo kakve pare.
Genetski četnik

Perin

Meni su iz pomenutih razloga 2 puta u pola godine dali odbijenicu. Sad se živ tripam da pređem preko Hr.

zoskoz

Quote from: Harvester on 11-01-2010, 15:17:00
Sto miliona godina se vozim po raznoraznim autobusima do Hrvatske i kroz Hrvatsku i nikad nisam vidio da su bilo kome tražili bilo kakve pare.

ha, lako tebi. nije isto voziti se i "voziti se".
bus pero:

bus harvester: