• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

RAZOCARENJE STOLJECA!

Started by zoskoz, 16-08-2009, 18:21:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alex

Quote from: kraken on 17-08-2009, 12:02:02
Da ne bude nesporazuma, i sam imam par hiljada stripova u svojoj kolekciji ali oni mi dodju za odmor i zajebanciju a ne kao neki intelektalni vrh visine himalaja.

Elem, preporuka zavadjenima- stripovi nisu kapitalna dela vec samo solidan uvod u ozbiljniju literaturu i nema potrebe da ih shvatate toliko ozbiljno da bi se zezali oko jednog slova i izricali kritike/samokritike. Niste ni svesni koliko to deluje infantilno gledano sa strane.

Krakene na ovom topiku se do sada svašta pisalo ali ne i ovakve nebuloze. Stripovi nisu uvod ni u šta, a naročito ne u literaturu, a i nemaju veze sa literaturom (Literature is the art of written works...), jer su vizuelni medij, najsrodniji filmu, sa literaturom ih povezuje samo mogućnost štampanja na papiru.

Ne generalizuj i ne svrstavaj sve stripove u istu kategoriju, ako imaš par hiljada stripova, moguće je da imaš par hiljada bezveznih stripova, pa nije ni čudo što ti služe za zajebanciju.

Ali nema zajebancije!

Quote from: kraken on 17-08-2009, 14:43:28. Valjda smo odmakli od 10-15 godine zivota i spoznali i vise domete umetnosti sem stripova?

Intelektualno se ne odmiče u godinama, a neki odu u stranu ili nazad. Pamet se ne kupuje i ne zarađuje pukim življenjem. Potrebna je startna osnova.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

kraken

Quote from: Alex on 17-08-2009, 16:58:14
Krakene na ovom topiku se do sada svašta pisalo ali ne i ovakve nebuloze. Stripovi nisu uvod ni u šta, a naročito ne u literaturu, a i nemaju veze sa literaturom (Literature is the art of written works...), jer su vizuelni medij, najsrodniji filmu, sa literaturom ih povezuje samo mogućnost štampanja na papiru.

Ne generalizuj i ne svrstavaj sve stripove u istu kategoriju, ako imaš par hiljada stripova, moguće je da imaš par hiljada bezveznih stripova, pa nije ni čudo što ti služe za zajebanciju.

Ali nema zajebancije!

Quote from: kraken on 17-08-2009, 14:43:28. Valjda smo odmakli od 10-15 godine zivota i spoznali i vise domete umetnosti sem stripova?

Intelektualno se ne odmiče u godinama, a neki odu u stranu ili nazad. Pamet se ne kupuje i ne zarađuje pukim življenjem. Potrebna je startna osnova.

jel to onaj kompleks zvani 9 umetnost  :!: Sad si me podsetio na leeka kojeg sam upoznao pre neku godinu i koji sklapa gradjevine od lego kocaka. Ne bi bilo muke da nema 40+ godina i kad sam ga pitao cemu to dao mi je tako velicanstven odgovor kao da je arhitekta u pitanju i morao sam da trpim polucasovnu tiradu.

E sad da izbegnem dalje natezanje jer mislim da necu imati pristup kompu u narednim danima (odmor i tako to) a i vidim da si raspolozen za konstantnu svadju sad cu lepo da se pokajem i da kazem - u pravu si, strip je najvelicanstvenija umetnost koju je ljudsko bice ikada stvorlilo, a svi treba da imaju ogromnu erekciju cim vide hogartovog tarzana. Jel se sad osecas bolje i tvoj hobi ti deluje daleko ozbiljnije?

Quote from: marko on 17-08-2009, 15:11:53
Ne sjecam se dobro te rasprave niti svega što se točno zbilo, a nemam vremena tražiti rasprave po forumu. Ako imaš link, pošalji link, pa ću pročitati i podsjetiti se. Ali sjećam se da si me vrijeđao i da je djole stao u obranu sa argumentima koji su pobijali tvoje tvrdnje.

Lose se secas al nije ni bitno. Krenulo je od moje izjave koju sam pasteovao, nadovezao se ban koji nije mnogo promenio u mom (ne)ucestvovanju na forumu a posle se pretvorilo u pickaranje  xyxy

Što se tipfelera tiča ne dozivljavam ja stripove (pre)ozbiljno nego sam pedantan i savjestan. Ako nešto radim, želim to napraviti najbolje što mogu ili inače nema smisla raditi. Ova greška je glupa, amaterska i velika stvar za nekoga tko toliko drzi do detalja kao ja. Ovo čak nije ni detalj, to je osnovna stvar. I tako dalje...

Onda sta mogu, povuci ih iz stampe i unisti i izbaci novi tiraz. Imam sijaset stripova gde su ocigledne stamparske/gramaticke greske ali me to nije mnog omelo u citanju i uzivanju u njima. Uostalom nekada i greske deluju zanimljive i ljudske i daju neku toplinu izdanju. Sad mi pade na pamet Gavricevo izdanje Inkala- i pored sijaset mana koje bi se mogle naci to mi je jedno od najdrazih izdanja u kolekciji posto se vidi da je covek to radio iz ljubavi i da je ogroman deo izdanja sam izneo na plecima.

Alex

Quote from: kraken on 17-08-2009, 17:34:09
strip je najvelicanstvenija umetnost koju je ljudsko bice ikada stvorlilo.

Tačno.

Vratimo se na temu - valjda Marko neće dići ruku na sebe zbog ovog ko onaj japanac mašinovođa kad mu voz zakasnio neki minut.

Neka se teši time da je Bookglobe u MARVEL KNIGHTS SPIDER-MAN-u #1, napisao da je scenarista KEVIN SMITH umesto MARK MILLAR, a BP na Konanu napisao da tušira Sal Buscema na epizodi koju je tuširao BW Smith. 
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zoskoz

oh boze, samo sam cekao da netko usporedi te americke sirovine u stripu sa profinjenim gospodom djinom.
rulja koja cita, ne, bolje gleda, da, gleda slicice u tim paukovima i barabama trazi krv. krv, sex i krv. a ne da gledaju tko je to 'tusirao' (sta je to uopce? sta koji q tusira strip?).
dok nama pravim stripofilima profinjegog istancanog ukusa navod pogresnog autora remeti uzitak u stripu. odmah se vidi da nije napravljen iz ljubavi.
tko to ne razumije nista nije razumio.

ridiculus

Zamišljam šta bi bilo da je Marko (ili ko već) pogrešio DVA slova: Najveće razočaranje u ljudskoj istoriji još od prvog seksualnog kontakta Adama i Eve.
Dok ima smrti, ima i nade.