• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

GEJ PARADA! USRED SRBIJE! BAŠ SADA! DAMN!

Started by Ghoul, 21-08-2009, 19:57:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 28-09-2011, 19:38:28
Mogli bi ali upravo je korak ka tome prajd marš, dakle, prilaženje građanima, slobodno deklarisanje u javnosti, stvaranje svesti da LGBT orijentacija ima i političku dimenziju itd.

Pa dobro - eto gej prajda. I prošle godine i ove godine. Rekao bih da je pažnja skrenuta i građanima je priđeno. Ali od prošle parade do ove ni reč se nije čula o svakodnevnim i realnim problemima istopolnih parova u ovoj zemlji - medicinsko i penziono osiguranje, pravo na nasleđivanje, pravo na usvajanje dece. O svemu tome niko ne priča, pa ni organizatori parade. Stiče se utisak da je jedino seks sporan, a meni se čini da je seks najmanje sporan u svemu tome.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

Moja izjava ima mnogo dublje značenje nego što ti se čini. Večito iste priče, isti argumenti, ista tvrdokornost, isto, isto, isto... blah.

Meho Krljic

Pa, od prošle parade do ove  Boris Milićević je postao član glavnog odbora SPS-a, dakle, stvari se prilično očigledno kreću na neku stranu. Možda ne superbrzinom ali opet, činjenica je da Srbija ima velike probleme prešnije prirode.

Nightflier

Istina, istina. Kosovo, Jarinje itd. Međutim, skoro mi je pažnja bila skrenuta na priču o jednom gej paru. Stariji član se teško razboleo, a mlađi je sve vreme bio uz njega. Međutim, kada je došlo do toga da se odlučuje o bolesnikovom životu ili smrti, lekari su po sili zakona pozvali bolesnikovu majku - sa kojom ovaj decenijama reč nije progovorio. Priča me je pogodila u smislu da bih ja želeo da o mom životu odlučuje osoba kojoj sam odabrao da ga posvetim, a ne bilo kakva difolt zakonska opcija.

Nekako mislim da su te stvari ipak bitne. I neka se uzme da u ovom društvu ima oko 4% LGB stanovnika, to je opet više nego recimo Bošnjaka, pa se opet ne smatra da je njihova borba protiv diskriminacije nešto od čega ima prečih stvari.

Naravno, ne sporim se ja sa tobom. Možda više naglas razmišljam na temu kako su istopolne zajednice samo još jedna žrtva "višim ciljevima" i "težim pitanjima od većeg društvenog značaja".

Inače, nisam znao za Milićevića. Upravo si me ubedio da glasam za SPS.
First 666

Tex Murphy

Hold it, kakvo crno usvajanje djece???
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Kako već ja negde rekoh na ovom topiku, ne mislim da su druge teme prešnije u apsolutnom smislu, svakom je njegova rana najteža, naravno, ali društvene snage koje se bave politikom profesionalno (partije, parlament, vlada) će sigurno prvo da se bave ekonomijom, teritorijalnim integritetom itd, a tek onda pitanjima ravnopravnosti građana... to mu je tako. Dakle, stanje stvari, ne moja želja ili stav.

Nightflier

Statistički posmatrano, manje seksualno devijantne dece dolazi iz porodica u kojima su roditelji istog pola - bez obzira na to šta podrazumevali pod seksualnom devijantnošću. Uzevši u obzir da je i kod heteroseskusalnih roditeljskih parova vaspitanje dece uglavnom hit and miss, ne vidim zašto im se ne bi dozvolilo usvajanje. A na stranu to što im je pravo na to zagarantovano Ustavom, te se ni ne može zabraniti.
First 666

Nightflier

Quote from: Meho Krljic on 28-09-2011, 21:37:24
Kako već ja negde rekoh na ovom topiku, ne mislim da su druge teme prešnije u apsolutnom smislu, svakom je njegova rana najteža, naravno, ali društvene snage koje se bave politikom profesionalno (partije, parlament, včada) će sigurno prvo da se bave ekonomijom, teritorijalnim integritetom itd, a tek onda pitanjima ravnopravnosti građana... to mu je tako. Dakle, stanje stvari, ne moja želja ili stav.

A ne pomaže ni to što su pitanja svakodnevnog života zapravo mnogo osetljivija i potencijalno pogubnija po vlast.

Ali, naravno, u pravu si potpuno.
First 666

Hiperhik

Vlada (kao grupa individua) ima svoje prioritete. Kako kolektivne, tako i lične.

To je očigledno.

Albedo 0

Građani su ravnopravni, oni koji tvrde da nisu lažu. Seksualna orijentacija nije građansko pravo. Ne postoji ni pravo da budeš hetero, pa što bi postojalo i pravo da budeš peder... Uostalom, ako su građani ''ravnopravni'', zašto se traže specijalna pažnja za određenu specijalnu skupinu, koja posjeduje prava zagarantovana ustavom kao i svi ostali građani. No ova priča počinje debelo da smara, kada neko bukvalno uglavljuje seks u politiku.

Quote from: Meho Krljic on 28-09-2011, 19:33:51Prajd marš organizuje grupa nevladinih organizacija, dakle, grupa udruženja građana. Država je ne organizuje, ona samo obezbeđuje da ne dođe do nasilja u javnom prostoru.

Marš - čisti vojni ratnički termin
Parada - militaristički pojam
Ponos - agresivni maskulinistički termin na ivici militarizma

Upravo tako - nasilje u javnom (građanskom, CIVILNOM) prostoru.

Josephine

Zbilja dosadno.

Btw, postoji pravo da budeš hetero. I ono uključuje i pravo da budeš homo. A ti se doseti kako se zove.

Nightflier

Quote from: Bata Živojinović Karan on 28-09-2011, 21:43:30
Građani su ravnopravni, oni koji tvrde da nisu lažu. Seksualna orijentacija nije građansko pravo. Ne postoji ni pravo da budeš hetero, pa što bi postojalo i pravo da budeš peder... Uostalom, ako su građani ''ravnopravni'', zašto se traže specijalna pažnja za određenu specijalnu skupinu, koja posjeduje prava zagarantovana ustavom kao i svi ostali građani. No ova priča počinje debelo da smara, kada neko bukvalno uglavljuje seks u politiku.

Quote from: Meho Krljic on 28-09-2011, 19:33:51Prajd marš organizuje grupa nevladinih organizacija, dakle, grupa udruženja građana. Država je ne organizuje, ona samo obezbeđuje da ne dođe do nasilja u javnom prostoru.

Marš - čisti vojni ratnički termin
Parada - militaristički pojam
Ponos - agresivni maskulinistički termin na ivici militarizma

Upravo tako - nasilje u javnom (građanskom, CIVILNOM) prostoru.

Seksualna orijentacija nije građansko pravo, ali jeste ljudsko pravo, te je samim tim u pravnoj teoriji iznad građanskih prava. Građanska prava se mogu oduzeti, ali ne i ljudska.
First 666

Albedo 0

ne postoji. Ili jesi ili nisi, to je stanje a ne pravo.

Meho Krljic

Malo komplikujete. Ne bira se ni boja kože pa se zabranjuje diskriminacija po tom osnovu. Evo drugog člana našeg zakona o zabrani diskriminacije:

1) izrazi "diskriminacija" i "diskriminatorsko postupanje" označavaju svako neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno propuštanje (isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva), u odnosu na lica ili grupe kao i na članove njihovih porodica, ili njima bliska lica, na otvoren ili prikriven način, a koji se zasniva na rasi, boji kože, precima, državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti ili etničkom poreklu, jeziku, verskim ili političkim ubeđenjima, polu, rodnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, imovnom stanju, rođenju, genetskim osobenostima, zdravstvenom stanju, invaliditetu, bračnom i porodičnom statusu, osuđivanosti, starosnom dobu, izgledu, članstvu u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama i drugim stvarnim, odnosno pretpostavljenim ličnim svojstvima (u daljem tekstu: lična svojstva);

Nightflier

Povelja o pravima Ujedinjenih Nacija i Ustav Republike Srbije ne slažu se sa tobom.
First 666

Josephine

Meho Krljic

Član 13

Teški oblici diskriminacije su:
1. izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu nacionalne, rasne ili verske pripadnosti, jezika, političkog opredeljenja, pola, rodnog identiteta, seksualnog opredeljenja i invaliditeta;

Meho Krljic

Dalje:

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije
Član 21
Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji.
Svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjavanja je zabranjeno.

Nightflier

Dapače, po članu Zakona koji je Meho upravo citirao, istopolni brakovi su u Srbiji dozvoljeni, pošto nisu zabranjeni.

Baš me zanima šta bi se desilo kada bi dve osobe istog pola došle pred nekog matičara.  :evil:
First 666

Meho Krljic

I dalje

Član 56
Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ili preduzetnik ako lice ili grupu lica pozove da se javno izjasne o svojoj seksualnoj orijentaciji, odnosno ako spreči izražavanje njihove seksualne orijentacije, u skladu sa ovim zakonom (član 21).
Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu, odnosno u organu javne vlasti, kao i fizičko lice.

angel011

Quote from: Nightflier on 28-09-2011, 21:50:25
Dapače, po članu Zakona koji je Meho upravo citirao, istopolni brakovi su u Srbiji dozvoljeni, pošto nisu zabranjeni.

Baš me zanima šta bi se desilo kada bi dve osobe istog pola došle pred nekog matičara.  :evil:

Istopolni brakovi po zakonu ne postoje, pošto se brak definiše kao zajednica muškarca i žene.
We're all mad here.

Savajat Erp

Quote from: Nightflier on 28-09-2011, 21:50:25

Јес`, али Породични закон, који детаљније бави том материјом вели да је брак заједница мушкарца и жене...или нешто у том смислу, немам га овде при руках. :)

Ех, Ангел, бржа од метка. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Nightflier

Vidiš, u pravu si. To sam potpuno smetnuo sa uma.

Da, to jeste problem, pošto to zaista jeste tradicionalna definicija braka, te bi se izjednačavanje homoseksualnog i heteroseksualnog braka moglo smatrati ugrožavanjem prava heteroseksualcima.

Zato sam ja za nekakav kompromis i uvođenje izraza "partnerska zajednica", ili već nešto slično, što bi bila građanska veza koja ne mora nužno biti namenjena samo homoseksualcima.
First 666

Albedo 0

Quote from: Meho Krljic on 28-09-2011, 21:48:48
Malo komplikujete. Ne bira se ni boja kože pa se zabranjuje diskriminacija po tom osnovu. Evo drugog člana našeg zakona o zabrani diskriminacije

što upravo dokazuje da se pod pojmom građanina ne podrazumijeva seksualna orijentacija
da odradim to bataprostački pa da kažem da građanin iz Ustava nema ni pičku ni kurac ni sise ni dlakavo dupe, i samim tim ne može daima pravo na njih, niti pravo da ih koristi na ovaj ili onaj način. Ko građanina pretvara u osobu sa sisama ili kurcoljupca je onaj ko čini diskriminaciju, a onaj ko kurcoljubljenje izvodi na paradu, čini duplu diskriminaciju, jer po Ustavu ne paradiraju kurci i pičke već građani. Dakle, pederima bi trebalo objasniti da je ono što čini politički prostakluk. Onima koji ih biju treba objasniti da je ono što čine obični prostakluk. Ali kako god okreneš, ja moram da gledam neki prostakluk.

Nightflier

Možda si propustio da primetiš da se ja ne bavim paradom, već pravom na penziju, recimo.
First 666

Meho Krljic

Quote from: Bata Živojinović Karan on 28-09-2011, 21:57:56
Quote from: Meho Krljic on 28-09-2011, 21:48:48
Malo komplikujete. Ne bira se ni boja kože pa se zabranjuje diskriminacija po tom osnovu. Evo drugog člana našeg zakona o zabrani diskriminacije

što upravo dokazuje da se pod pojmom građanina ne podrazumijeva seksualna orijentacija
da odradim to bataprostački pa da kažem da građanin iz Ustava nema ni pičku ni kurac ni sise ni dlakavo dupe, i samim tim ne može daima pravo na njih, niti pravo da ih koristi na ovaj ili onaj način. Ko građanina pretvara u osobu sa sisama ili kurcoljupca je onaj ko čini diskriminaciju, a onaj ko kurcoljubljenje izvodi na paradu, čini duplu diskriminaciju, jer po Ustavu ne paradiraju kurci i pičke već građani. Dakle, pederima bi trebalo objasniti da je ono što čini politički prostakluk. Onima koji ih biju treba objasniti da je ono što čine obični prostakluk. Ali kako god okreneš, ja moram da gledam neki prostakluk.
Ma, ne, zamenjuješ teze. Ni crnac ne bi paradirao da ga prvo nisi diskriminisao. Tako i LGBT populacija, politizacija njihove seksualne orijentacije dolazi kao posledica diskriminacije.

Josephine

Ta ista zamena teza je već nebrojeno puta odrađena ovde.

Meho Krljic

Pa, jeste, zato je malo bezveze da se ponovo provlači.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

Meho, to što ti tvrdiš je zamjena teza. Crncima nisu bila zagarantovana prava propisana Ustavom, pederi hoće promjenu Ustava. Neće Ustavom zagarantovana prava, hoće nova prava. To nije isto ni na jednoj planeti.

Stipan

Ma, ljudi moji (ako nekog zanima moje mišljenje) ko brani bilo kome da ispoljava ljubav bilo koje vrste?
Ko brani bilo kome da rešava svoje probleme pred institucijama? Ili da se mazi u svojoj intimnoj atmosferi?

Parada ( Marš, defile i ostali militaristički pojmovi) su guranje prsta u oko hetero orijentisanima.
Nametanje mišljenja manjine većini.
Militantno - patrijarhalni deo većinske populacije će odgovoriti nasiljem istiog ili još goreg intenziteta.
Šta je tu nerazumljivo?

Dakle, ljubav je intimna stvar, a za prava bi morali angažovati pravne eksperte i institucije.   
I to je sva mudrost oko marševa i parada!

Meho Krljic

Quote from: Bata Živojinović Karan on 28-09-2011, 22:16:40
Meho, to što ti tvrdiš je zamjena teza. Crncima nisu bila zagarantovana prava propisana Ustavom, pederi hoće promjenu Ustava. Neće Ustavom zagarantovana prava, hoće nova prava. To nije isto ni na jednoj planeti.

Meni ovo tvoje objašnjenje nije najjasnije. Crncu nisu bila zagarantovana prava ustavom, pa je i on hteo promenu ustava, baš kao i peder, kako ti kažeš. A onda zaključuješ da to nije isto?

Ako ja to dobro shvatam, crnac je hteo da bvude tretiran kao belac (da bira i bude biran itd.), a peder hoće da bude tretiran kao heteroseksualac - da može da sklapa brak, recimo. Šta je tu  toliko različito?

Plus, Stipane, ali "ljubav" nije "intimna" stvar ako se društveno ozakonjuje brakom.

dunja

Quote from: Nightflier on 28-09-2011, 19:28:29

Na stranu društveni položaj, ali gej brakovi bi omogućili da dve osobe koje su izabrale jedna drugu dele zdravstveno osiguranje, nasleđuju penziju itd. To je veoma bitna stvar.

Uopste ne sumnjam da bi se kod nas veoma brzo adaptirali na ovaj zakon u smislu njegovog izigravanja na najbrutalniji nacin, te bi penzijski i zdravstveni fondovi pukli za desetak godina (po njegovom eventulanom uvodjenju)kad u modu udje sklapanje brakova radi nasledjivanja penzije i zdravstvenog osiguranja.
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

Nightflier

Quote from: dunja on 28-09-2011, 22:25:16

Na stranu društveni položaj, ali gej brakovi bi omogućili da dve osobe koje su izabrale jedna drugu dele zdravstveno osiguranje, nasleđuju penziju itd. To je veoma bitna stvar.

Uopste ne sumnjam da bi se kod nas veoma brzo adaptirali na ovaj zakon u smislu njegovog izigravanja na najbrutalniji nacin, te bi penzijski i zdravstveni fondovi pukli za desetak godina (po njegovom eventulanom uvodjenju)kad u modu udje sklapanje brakova radi nasledjivanja penzije i zdravstvenog osiguranja.

Inače, to je jedan od najjačih argumenata konzervativaca u Americi. Međutim, mislim da ne stoji. Relativno mali broj bi prihvatio socijalnu stigmu na sebe. A fondovi su i ovako pukli.

E, da - mislim da je po trenutno važećim normama potreban petogodišnji život u zajednici da bi se nasledila penzija.
First 666

Stipan

@MEHO
Pa slažem se ja sa time Meho ( iako mi ne bi palo na pamet čak ni u mlađim danima da paradiram sa ženom ili devojkom u nameri da svima prikažem kako se mi volimo), ali rekoh - to se rešava u institucijama, a ne na ulici.
Revolucije se dobijaju brojnošću, dobrom pripremom i podrškom iz inostranstva. Koliko uslova je LGBT populacija ispunila?
A čak i da revolucija uspe, mora računati na mnoogoo žrtava! Ili opet lupetam?

angel011

Quote from: dunja on 28-09-2011, 22:25:16

Ovaj, možeš li zaista u ovoj sredini da zamisliš nekog momka da se venča sa nekim matorcem da bi nasledio njegovu penziju i/ili zdravstveno osiguranje? 

Zdravstveno osiguranje bi mu zbilja bilo potrebno nakon toga, a ne znam baš da li bi dočekao da nasledi penziju.  :evil:
We're all mad here.

Albedo 0

Meho, u Ustavu piše da su svi ljudi jednaki, da imaju pravo na život, rad itd... Crnci nisu bili smatrani građanima, i na njih se Ustav nije odnosio. Nisu imali pravo na socijalnu pomoć, osnovno zdravstveno osiguranje, minimalnu nadnicu itd...

Pederi sa druge strane hoće da se Ustav na njih NE odnosi. Neće taj Ustav, hoće neki drugi Ustav. Licemjerno (najblaže rečeno) je izjednačavati muku crne rase sa čmarnim kolutićima koji bi iz javnih toaleta da pređu s jezikom u usta u parkove pored dječijih igrališta. Neuporedivo.

A budimo pošteni oko tog braka, ako već izigravamo moderno društvo, u tom modernom društvu postoji nešto što se zove autorsko pravo. Niko ne može da napravi neko piće, oboji ga u crno i nazove Coca Cola. Može Kokta, pepsi itd, ne može Coca Cola.
Brak je roba koja se prodaje na tržištu, i autorska prava na tu robu posjeduju vjerske zajednice.
Dakle, ako ćemo da izigravamo savremene kosmopolite onda lijepo tretirajmo crkve kao preduzeća čije licence ne možeš da kradeš.

Hiperhik

Zače, svalih se sa stolice..

Tužiću te!!

xrofl

dunja

Svasta mogu da zamislim, samo kad udje u modu. A tek kada je novac u pitanju, ljudi su spremni na ono sto ni ne mogu da zamislim.

Dusko Radovic

Nightflier

Bato, mešaš sve i svašta. Nemaju crkve monopol na brak. Brak je građanska institucija i oblik ugovora.

Inače, američki Ustav je crnce tretirao kao dve trećine osobe.
First 666

dunja

Quote from: dunja on 28-09-2011, 22:32:21
Svasta mogu da zamislim, samo kad udje u modu. A tek kada je novac u pitanju, ljudi su spremni na ono sto ni ne mogu da zamislim.

Dusko Radovic

Meho Krljic

Albedo 0

Brak je građanska isntitucija, pošto se ljudi vjenčavaju zadnjih 10 000 godina, a najstarija država nije stara ni upola toliko. Građanske institucije su mlađe od Karađorđe Petrovića.

Ne zamajavajte me. Brak je postojao prije nego što ga je neko proglasio građanskom institucijom. Da sad otkriju da rakija liječi sidu, jel bi to značilo da to nije srpsko nacionalno piće već da vlasništvo farmaceutske kompanije?

Dakle, potrudite se vi malo, tri koraka ste iza mene...

Meho Krljic

Pa, ne možemo tako. Ti mešaš pravne termine sa verskim, a to ni islamske zemlje, sem šerijatskih ne rade.

Dakle, brak je građanska institucija uređena (sekularnim) zakonom i uokviru te definicije mora se voditi ova rasprava inače se sve svodi na to ko veruje u Boga a ko ne. A oko vere ne možemo da se raspravljamo.

Nightflier

A obaška to što institucija "građanstva" postoji tek oko 200 godina, pa samim tim i institucija "građanskih brakova".
First 666

zakk

Gledao sam inače mladog "gospodina" iz "porodičnog pokreta Dveri" kako "kulturno" u "prajmtajmu" na "TV" Pinku izvodi verbalne mađije i uspeva da neuspeh vlasti da se izbori sa krizom na Kosovu, ekonomskom situacijom itd prenese na "ciljano uništavanje Srpske™ porodice" čime nekako takođe uspeva da opravda manjeviše neskrivenu pretnju nasiljem nad Prajdom kao "podrivačem institucije porodice kao zdrave ćelije društva" (ili takonešto).

"Prava lgbt manjine su skupa jer treba mnogo policije da osigurava prajd, ljudi će da ih mlate, a i ružno je, nije trenutak, treba te pare dati za nešto drugo".

Aman, nisu prava manjine skupa, skup je pokušaj mazgova da problem manjine reši istrebljenjem te manjine. Ako je ružno demolirati Beograd onda NEMOJ DA DEMOLIRAŠ BEOGRAD. Nisu ga ni prošli put učesnici prajda lomili nego vajni porodični ljudi i njihova lepo vaspitana deca.

A tek glupost da prajd podriva porodicu, pobogu, šta, neko će da napusti svoju porodicu nakon što ugleda homoseksualca na ulici? Nemam reči.

Nije za mene da prisustvujem vestima na TV :
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

dunja

Meho,istina mu ipak dodje negde na pola. Brak jeste gradjanska institucija, ali je kao takva ustanovljena nakon crkvenog sklapanja braka, hocu reci da je proistekla kao tekovina, nije je stvorilo gradjansko drustvo.

Dusko Radovic

Josephine

Quote from: zakk on 28-09-2011, 22:53:41
Ako je ružno demolirati Beograd onda NEMOJ DA DEMOLIRAŠ BEOGRAD.

To ti je ona čuvena srpska: ETO VIDIŠ ŠTA SI ME NATERO DA URADIM!!!

"Skupa prava"...  :-x

Nightflier

Quote from: dunja on 28-09-2011, 22:54:59
Meho,istina mu ipak dodje negde na pola. Brak jeste gradjanska institucija, ali je kao takva ustanovljena nakon crkvenog sklapanja braka, hocu reci da je proistekla kao tekovina, nije je stvorilo gradjansko drustvo.

Pa nije ni crkva stvorila brak. Ljudska civilizacija zna za mnogo različitih varijanti životne zajednice, a ne samo za judeohrišćansku.

To rekavši, civilizacija se razvija. Danas je odanost brendu bezmalo bitnija od nacionalne odanosti. Društvo mora da razvije alate kojima će zadovoljiti potrebe sveg svog stanovništva.
First 666

angel011

Quote from: dunja on 28-09-2011, 22:54:59

Ali mi ovde govorimo o pravnom terminu građanskog braka, i o pravu sekularne države, crkva s tim nema veze (ili, po definiciji sekularne države, ne bi smela da ima veze).
We're all mad here.