• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

GEJ PARADA! USRED SRBIJE! BAŠ SADA! DAMN!

Started by Ghoul, 21-08-2009, 19:57:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Ghoul

za razliku od kretenskih neandertaloidnosti koje zagušuju ovaj topik i gornje postove, evo za promenu nekoliko radova na ovu temu iz pera jednog ozbiljnog domaćeg sociologa:

Miloš Jovanović
Homoseksualci u Srbiji:
između predrasuda i prihvatanja

u ovom zborniku:
http://www.goranmiletic.com/resources/OGI-Prava-manjina.pdf

Homoseksualnost u Svetom pismu
http://www.cks.org.rs/2011/12/homoseksualnost-u-svetom-pismu/

ЧЕМУ ПЕДЕРИ У ОСКУДНО ВРЕМЕ?
http://teme.junis.ni.ac.rs/teme1-2009/teme%201-2009-01.pdf
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

Quote from: Бата Животиња on 02-04-2012, 00:10:04
Ovo je čist dokaz da je pranje mozga moguće. Npr filozof Mišel Fuko je prije par decenija rekao da Francuska ima 50 miliona stanovnika i 15 hiljada kriminalaca, a da zakon, policija, vaspitači, profesori, pa što ne i žene, koncipiraju čitavo društvo kao sklono silovanjima, ubijanjima, tuči, krađi itd...

Kriminalaca u jednom društvu ima manje od jednog promila i svaki pokušaj da se na čitavo društvo nameću ptakva ravila, a u ovom slučaju perpcepcije da žena ima ''intuiciju'' da bude silovana, jeste prvo fašizam, drugo psihopatologija, treće idiotluk.

Te žene i ostali histerici neka idu na liječenje, a ostale ljude da puste da žive.

Mislim da reaguješ neadekvatno. 

Quoteyou are afraid, because for the first time in your life you have found yourself a victim of unwanted sexual advances by someone who has the physical ability to use force against you

Statistički, da, većina muškaraca nisu silovatelji ali statistički većina muškaraca je jača od većine žena, dakle, u velikom broju slučajeva kada imaš "unwanted sexual advance" ti, kao žena, jesi u fizički nepovoljnijem i potencijalno ugroženom položaju. Niko ne tvrdi da ćeš biti silovana, ali to ne znači da ti prija znanje da, kada bi taj hteo da te siluje, on bi to mogao da izvede. O tome se radi, ne o dokazivanju da su svi muškarci kriptosilovatelji. Ako je neka žena u nekoj zajednici silovana, valjda je normalno da svaka žena oseća nelagodu, kao što je normalno da svi u Beogradu osećaju nelagodu kada navijači napadnu na ulici francuskog turistu i on na kraju završi mrtav. Statistički, aktivni navijači su mrvica u celoj populaciji, nasilni među njima još manja mrvica a ubistvu skloni još manja od te manje, ali naravno da osetiš nelagodu kada se nađeš pred glasnom, naizgled nekontrolisanom grupom mladih sa navijačkim obeležjima.

Mme Chauchat

Hvala, Meho.

Sinoć sam krenula da smišljam odgovor, ali se on ubrzo pretvorio u nabrajanje primera iz moje najbliže okoline pa sam digla ruke.

lilit

svi u beogradu osećaju nelagodu? uh...prejaka izjava, al biram da verujem u nju.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Quote from: lilit_depp on 02-04-2012, 11:47:33
svi u beogradu osećaju nelagodu? uh...prejaka izjava, al biram da verujem u nju.

Ma, to se tako kaže. Ne osećaju BUKVALNO svi, ali za potrebe primera poopštavam. To je jedno, uslovno rečeno, "prirodno" stanje stvari i mislim da nema veze sa fašizmom i psihopatolgijom kako se ovde pominje.

Albedo 0

naravno da ima, jel trebam umjesto žute jevrejske trake da nosim transparent ''Imam kurac!'' noću kad šetam, kao znak upozorenja svim ženama da, jelte, imam muški polni organ, što može biti pogubno po njih.

Žutu traku da nabavite, da bih imao i vidljiv dokaz MOG osjećanja nelagodnosti što me neko po ''intuiciji'' ili ''uvjerenju'' sumnjiči kao silovatelja i ubicu, i tako me i tretira. Dakle, da sam izgubljen u nekoj ulici u 22h noću, ne bih mogao ni da pitam žensku osobu gdje/šta, jer brate piše mi na čelu ''Silovao pre rođenja''.

Fašizam ante portas.

pokojni Steva

A jel mogu ja, o svom trošku,  da ti na tu traku dopišem i "glupi Bosanac"?

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Ghoul

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-04-2012, 12:17:03
A jel mogu ja, o svom trošku,  da ti na tu traku dopišem i "glupi Bosanac"?

to mu već piše na čelu, tj. vidi se iz aviona.

Meho Krljic

Quote from: Бата Животиња on 02-04-2012, 12:09:05
naravno da ima, jel trebam umjesto žute jevrejske trake da nosim transparent ''Imam kurac!'' noću kad šetam, kao znak upozorenja svim ženama da, jelte, imam muški polni organ, što može biti pogubno po njih.

Žutu traku da nabavite, da bih imao i vidljiv dokaz MOG osjećanja nelagodnosti što me neko po ''intuiciji'' ili ''uvjerenju'' sumnjiči kao silovatelja i ubicu, i tako me i tretira. Dakle, da sam izgubljen u nekoj ulici u 22h noću, ne bih mogao ni da pitam žensku osobu gdje/šta, jer brate piše mi na čelu ''Silovao pre rođenja''.

Fašizam ante portas.

Ali to ne piše tamo na šta ti komentarišeš. Ovo je sad učitavanje. Ko tebe "tretira" kao silovatelja i ubicu, na organizovan, socijalno formalizovan način?

Ghoul

Quote from: Meho Krljic on 02-04-2012, 12:26:25
Ali to ne piše tamo na šta ti komentarišeš. Ovo je sad učitavanje.

ne SAD nego UVEK.
taj gilipter izbosne je oduvek reagovao ne na ono što piše (ili stoji u filmu), nego na sopstvene predrasude i projekcije i fantazme potaknute time.

uostalom, cela poenta tog njegovog iskenjavanja gore jeste samo to da maše svojim navodnim 'kurcem'.

Суба

Много се нешто прозива та Босна.

Meho Krljic

Znaš kako se kaže, jebeš zemlju koja Bosne nema.

Quote from: Ghoul on 02-04-2012, 12:30:46
Quote from: Meho Krljic on 02-04-2012, 12:26:25
Ali to ne piše tamo na šta ti komentarišeš. Ovo je sad učitavanje.

ne SAD nego UVEK.
taj gilipter izbosne je oduvek reagovao ne na ono što piše (ili stoji u filmu), nego na sopstvene predrasude i projekcije i fantazme potaknute time.

uostalom, cela poenta tog njegovog iskenjavanja gore jeste samo to da maše svojim navodnim 'kurcem'.

Ma, da se ne shvatimo pogrešno, ja sam apsolutno sklon učitavanjima, pogotovo u umetničkoj kritici, ne moraju da budu "tačna" ako su uverljivo argumentovana, umetnička dela ionako nisu egzaktni, jednoznačni  radovi. Ali ovde pričamo o drugoj sferi javnog života i mislim da Bata preokreće priču i propušta da prepozna da je pančlajn posta bio

So think about that the next time you hit on a girl. Maybe, like you in the taxi, she doesn't actually want you to

A ne nekakvo tovarenje krivice na kolektivna pleća muškog roda za silovanja koja se nisu dogodila ali mogla bi. Ima u feminizmu i takvih, radikalnijih akcija, ali ovo nije jedna od njih.

Ghoul

ma, da ne budem ni ja pogrešno shvaćen, nije ni moje polazište da umetničko delo ima JEDNO (tačno) značenje itsl. ali zato mislim da, čak i ako se tu nešto učitava, to učitavanje treba da vodi računa o faktima vezanim za samo delo (tj. da svoju argumentaciju crpe na smislen, a ne proizvoljan i demagoški način iz onoga što se zaista vidi/čuje/piše u delu, odnosno da ne iskače iz onoga što se zna o autoru/delu/poetici/žanru/periodu i sl.) a ne da samo, jedino, ili barem pretežno 'maše svojim kurcem' umesto bilo kakve analize, kako to ovaj neandertalac čini.

Meho Krljic

Dobro, jasno, ima učitavanja i učitavanja, htedoh reći da u umetničkoj kritici to može možda slobodnije jer je i polje o kome se priča slobodnije, ali naravno, ne treba biti silovatelj  :lol:

Суба

Али, питам: како смо дошли до друштва где сваки мајмун сме и може да се набацује девојци? И шта са женама којима годи то набацивање? Немојте касти да их нема.

Meho Krljic

Pa, to je bar jasno, napuštanjem izvornih učenja Isusa Hrista o jednakosti polova i tretiranju žene kao ravnopravnog člana društvene zajednice.  :lol:

Šalim se, mislim, teško je sad da u pet reči objašnjavamo kako smo "došli do društva" o kome pričamo, kad je jasno da su žene i pravno i socijalno danas u boljem, "ravnopravnijem" položaju nego pre sto godina. Ali da ima mesta za dalje unapređenje načina na koji se društvo postavlja ne samo prema ženama već i ka drugim grupama.

Što se tiče onih kojima gode nabacivanja, opet kakve veze to ima sa ovom pričom? Nabacivanje je jedno, odbijanje da prihvatiš "ne" kao odgovor drugo, a primena sile treće. Mislim, različite su teme.

pokojni Steva

Četkaj, sasvim je logično da ženi godi "nabacivanje" muškarca, i obratno. Do momenta majmunisanja, naravno. Fala lepo, doviđenja, vidimo se. Ne razumem.

Ili su možda ženske krive što im se "nabacujemo"  :-?

edit, eto ti Mehe...

Meho Krljic

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-04-2012, 13:15:41
Četkaj, sasvim je logično da ženi godi "nabacivanje" muškarca, i obratno. Do momenta majmunisanja, naravno. Fala lepo, doviđenja, vidimo se. Ne razumem.

Pa, to, taj rad, Steva objasnio.

Суба

Објаснио је очин. Ко одређује моменат у којем почиње мајмунисање? Жена? А шта ако тај мушки има друге критеријуме, што често бива? Сладак си дечко, све је ОК, нахранио си ми его, а сад одјеби. И он ће послушно да одступи- Ммда, дај Боже да хоће. За свако срање треба двоје.
Карикирам али разумете ме.

pokojni Steva

Izvini Subo, u kom društvu se ti krećeš  :-?

Meho Krljic

Ma naravno da te razumemo. I u pravu si, naravno, niko ne voli da ga zavlače i bacaju mu mamce pa se posle povuku a on ispadne naložena budala. Sve je to OK, ali se negde podvlači crta. Pragmatični Amerikanci su tu lepo smislili ono "no means no". Bez obzira što u sebi čovek može da veruje da ona možda misli "možda" kada kaže "ne", bez obzira što te sujeta izjeda, to "ne" je znak da staješ i povlačiš se. Samo na taj način poštuješ drugog kao društvenu osobu i osobu uopšte. Civilizacijsko je dostignuće da se ovo prihvati.

Суба

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-04-2012, 13:28:51

Хехе, ова ти добра.  ;) У досадном друштву, сви смо се поженили.

pokojni Steva

Quote from: Meho Krljic on 02-04-2012, 13:30:24
Ma naravno da te razumemo. I u pravu si, naravno, niko ne voli da ga zavlače i bacaju mu mamce pa se posle povuku a on ispadne naložena budala. Sve je to OK, ali se negde podvlači crta. Pragmatični Amerikanci su tu lepo smislili ono "no means no". Bez obzira što u sebi čovek može da veruje da ona možda misli "možda" kada kaže "ne", bez obzira što te sujeta izjeda, to "ne" je znak da staješ i povlačiš se. Samo na taj način poštuješ drugog kao društvenu osobu i osobu uopšte. Civilizacijsko je dostignuće da se ovo prihvati.

Izvini, kakvi Amerikanci?! Valjda je ljutski ne silovati kad kaže - mani.

Ghoul

mislim da je reko par postova gore.
u društvu bosanaca.

Ghoul

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-04-2012, 13:35:26

kad kaže MANI (money) - to nije silovanje nego prostitucija.

pokojni Steva

Quote from: Суба on 02-04-2012, 13:34:59

Хехе, ова ти добра.  :wink: У досадном друштву, сви смо се поженили.

Al zato radi donja vena, a? Nismo mrtvi ako smo oženjeni  :wink:

Meho Krljic

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-04-2012, 13:35:26

Ma, dobro, jasno da jeste, ali velim,  Ameri sve prave da bude jasno i debilu, jelte. Dakle, čak i ako si pogrešno pročitao sve druge signale, "ne" bi trebalo da bude jasno.

Суба

Слажем се. Дакле, девојка треба на време да кеже "не". Не да се пресерава, извините на изразу. Али пошто су физички слабије и незаштићеније није ли најбоља превенција не довести себе у окружење или ситуацију у којој мајмун не разуме њено "не"?

Суба

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-04-2012, 13:37:40
Quote from: Суба on 02-04-2012, 13:34:59

Хехе, ова ти добра.  :wink: У досадном друштву, сви смо се поженили.

Al zato radi donja vena, a? Nismo mrtvi ako smo oženjeni  :wink:

Мртав, Стево. Готов. Жена метнула брњицу.  :cry:

Stipan

Pa šta se onda petljaš u muške teme?

Mme Chauchat

Quote from: Суба on 02-04-2012, 13:42:49

Слажем се. Дакле, девојка треба на време да кеже "не". Не да се пресерава, извините на изразу. Али пошто су физички слабије и незаштићеније није ли најбоља превенција не довести себе у окружење или ситуацију у којој мајмун не разуме њено "не"?

Imaš predlog kako da se to izvede?
Moja sestra se sa osam godina sama vraćala iz škole kad je naišla na egzibicionistu. Usred bela dana. Ne, nije je silovao, i to što ga je videla bilo joj je dovoljno.
Moja drugarica je ušla u haustor svoje zgrade u pola osam uveče.
Moja druga drugarica je otvorila vrata bivšem dečku ne znajući da je došao da joj "pokaže njenog boga". Imala je sedamnaest godina.
Moja treća drugarica pristala je da je kući poveze čovek koga je poznavala godinama.

Reci mi da su sve one same krive i da su se nabacivale. Reci da su se preseravale. Reci da su mogle da se ne dovedu u tu situaciju.

Meho Krljic

QuoteДакле, девојка треба на време да кеже "не". Не да се пресерава, извините на изразу.

Pošto ja imam nešto fašističkije mišljenje, reći ću da je svako vreme pravo vreme. Dakle, ako i usred koitusa čujem "ne", treba da budem dovoljno pribran da stanem. Ne važi to samo za devojke, čak i ako bambusam nekog lepog romskog dečaka, treba da shvatam da sam JAČI i da je taj neko sa mnom na osnovu odnosa poverenja koji podrazumeva da stajem kada se to od mene traži. Inače možda ne bi trebalo da ulazim u sve to.  :lol:

Али пошто су физички слабије и незаштићеније није ли најбоља превенција не довести себе у окружење или ситуацију у којој мајмун не разуме њено "не"? 

Naravno da jeste. S druge strane, to što je sebe dovela u tu situaciju ne znači da treba da bude silovana ili bilo šta slično. Ponovo, to je smisao civilizacije. (Bar jedan od smislova)

I da ne bude zabune, ja apsolutno mogu da shvatim i frustraciju onog jačeg koji sad odjednom mora da trpi osujećenje svog nagona, ali to je njegova socijalna odgovornost kao jačeg, kako bi to lepo rekao Spajdermen.

pokojni Steva

Mislim da se sličnim trilemama bavio "onaj" film sa Džodi Foster. To što su fizički slabije, privlačne, izazovne, vrlo verovatno i provociraju - ne da znači da im dupe (uslovno rečeno) vapi za prvim ponuđenim "srećkom". Šta ono reče LiLu - "ne bez pitanja"  :wink:

edit, opet ovaj Turčin uskače  :-x

Meho Krljic

:cry:  Izvinjavam se. Nisam hteo da pominjem The Accused da me opet ne optuže da potežem Amerikance, ali eto, ti si ga pomenuo.

Stipan

Quote from: Jevtropijevićka on 02-04-2012, 13:52:25

Intenzivna borbena obuka za svako žensko dete počevši od treće godine života + ustavom garantovana dozvola nošenja oružja počevši od šeste godine života.
Oslobađanje od svake odgovornosti pri samom pomenu reči "silovanje", "provokacija" ili "bezobrazluk"

Nije mnogo, ali za početak bi pomoglo.

Суба

Moja sestra se sa osam godina sama vraćala iz škole kad je naišla na egzibicionistu. Usred bela dana. Ne, nije je silovao, i to što ga je videla bilo joj je dovoljno.
Moja drugarica je ušla u haustor svoje zgrade u pola osam uveče.
Moja druga drugarica je otvorila vrata bivšem dečku ne znajući da je došao da joj "pokaže njenog boga". Imala je sedamnaest godina.
Moja treća drugarica pristala je da je kući poveze čovek koga je poznavala godinama.

Reci mi da su sve one same krive i da su se nabacivale. Reci da su se preseravale. Reci da su mogle da se ne dovedu u tu situaciju.

Нећу то рећи, нисам луд. Наравно да нису криве. Узалуд се кострешиш, овде смо прилично на истој страни. А мој предлог би ти се свидео, бар у оном делу где раде маказе за наказе (рима случајна).

angel011

Samo ovo da napomenem:

Četkaj, sasvim je logično da ženi godi "nabacivanje" muškarca, i obratno.

Ne godi svakoj.
We're all mad here.

Meho Krljic

Quote from: Stipan on 02-04-2012, 13:58:53

Intenzivna borbena obuka za svako žensko dete počevši od treće godine života + ustavom garantovana dozvola nošenja oružja počevši od šeste godine života.
Oslobađanje od svake odgovornosti pri samom pomenu reči "silovanje", "provokacija" ili "bezobrazluk"

Nije mnogo, ali za početak bi pomoglo.

:lol: :lol: :lol:

Ili to, ili ono što smo od početka predložili - vaspitanje mužjaka i generalno jačijih članova društva da poštuju slabije i njihovo pravo na integritet. To je jedan od smislova civilizacije....

Da bude sasvim jasno, nisu samo muškarci prema ženama seksualni eksploatatori:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/315168/SAD-Uciteljice-drogirale-i-silovale-djake

pokojni Steva

Quote from: angel011 on 02-04-2012, 14:15:41

Samo ovo da napomenem:

Četkaj, sasvim je logično da ženi godi "nabacivanje" muškarca, i obratno.

Ne godi svakoj.

Ok, nabacivanje je pogrešna reč koju sam "preuzeo", i kriv sam. Hteo sam da kroz "to" proturim "ono" kad je neko, suprotnog pola, neočekivano "fin" prema tebi, i ti na prvu loptu skontaš da ta osoba ima zadnje namere. Koje nikako ne moraju biti loše. To barem malo mora goditi, svidela ti se osoba ili ne. Skoro pa lepo vaspitanje.
(naravno, govorim o normalnom okruženju gde kopulacija sa do tad nepoznatim nije obavezni deo vikend izlaska)

edit, saće da me se raguzi za ono "suprotnog pola". Jbg, glupi Lala...

Суба

Стево, нећемо да печимо причу, камоли нешто друго. Добро си рекао.  xjap

angel011

@Steva: ako misliš na to da godi kad se neko prema tebi kulturno ponaša, uz ljubazno obraćanje, pridržavanje vrata i slično, da, svakako da godi.

E sad, ako to zaliči na flert (govorim o učtivom i nenapadnom), ima kome godi i to, ima kome ne prija.
We're all mad here.

pokojni Steva

Quote from: angel011 on 02-04-2012, 14:42:28
@Steva: ako misliš na to da godi kad se neko prema tebi kulturno ponaša, uz ljubazno obraćanje, pridržavanje vrata i slično, da, svakako da godi.

E sad, ako to zaliči na flert (govorim o učtivom i nenapadnom), ima kome godi i to, ima kome ne prija.

OK, moja greška.

Джон Рейнольдс

За остале примере се слажем, али ова два имају једну другу димензију, није питање да ли су "криве" или не. Некако не могу да поверујем да се неко кога дуго познајеш може испоставити као нешто сасвим неслућено. Мада ниси навела ништа конкретно, рецимо да је реч о нечему драстичном. Како је могуће да неко кога знаш годинама ама баш никад не покаже ништа што би указивало да може учинити... то нешто, штагод било. Зато ми се не допада реч "крива", можда је проблем не толико у тим мушко-женским односима о којима је толико популарно разглабати, већ о искуству, способности да се функционише у друштву, да се направе правилне процене, итд. А ту онда полне разлике нису увек пресудне, јер ето - имао сам једног "пријатеља" петнаест година који се испоставио као најогавнији backstabber, олош невиђени, кад је упао у неке проблеме, газио и лево и десно да се из проблема које је сам замесио извуче. АЛИ! Годинама сам слушао и лоше ствари о њему, сумње у порекло новца, које су се и те како уклапале у општу слику, али сам ја наивно веровао да смо - пријатељи. Нисам ја трпео неке последице јер сам реаговао на одговарајућ начин, али остаје ми искуство да сам могао имати свакако не проблеме, али непријатности, ни крив ни дужан. Просто, људи (и мушкарци и жене) морају имати већу дозу опреза у свему, поготово јер је окружење овакво какво је, зато што живимо у болесном друштву, да не набрајам сад оне фразе о поремећеном систему вредности, где и тзв. "либерализам" и "индивидуализам" и остали популарни -изми којима се данас маше, никако не доприносе побољшању ситуације. А поверење је веома зајебана ствар.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ali, zna se da većinu silovanja čine ljudi "poznati" žrtvi. Mislim, evo dve statistike nasumično izabrane:

Prva

More than 90 percent of sexual assaults are committed by someone known to
the victim.4
More than 18 percent of sexual assaults are committed by an intimate partner,
such as a boyfriend, husband, ex-husband and other partner.5
Nearly 55 percent of sexual assaults committed by familiar people occur in the
victim's home or in the victim's neighborhood.6
Another 15 percent occur at the victim's school.7

Druga:

• An estimated 20 percent to 25 percent of college women are victims of sexual assault or attempted sexual assault during their college years, according to a National College Women Sexual Victimization study, which was supported by the National Institute of Justice and the U.S. Department of Justice. Other research shows that about 25 percent of women are sexually assaulted during their lifetimes.

• Less is known about the sexual assault of men, but research suggests that as many as 10 percent to 20 percent of men are sexually assaulted at some point in their lifetimes. Often, they are assaulted by other men.

• According to the National College Women Sexual Victimization study, about 90 percent of college women who are victims of rape or attempted rape know their assailant. In addition, 34 percent of all sexual assaults and 45 percent of attempted sexual assaults of college women take place on campus. Nearly 60 percent occur in the victim's residence.

dakle, to su sirove cifre. Naravno, možemo da pričamo o tome da neko nije imao sluha za signale i ukazujuće indikatore, sve je to OK, ne živimo u utopiji, treba biti oprezan, ali to je samo polovina priče. Druga polovina je da oni koji su jači u društvu (ne samo fizički) sebi nastave da ponavljaju da uz moć dolazi odgovornost i da život u društvu znači da ne mora da bude prepoznato kao ne i da se ne traže opravdanja za stvari koje su prilično neopravdive...

Джон Рейнольдс

Quote from: Meho Krljic on 02-04-2012, 17:54:38
Ali, zna se da većinu silovanja čine ljudi "poznati" žrtvi.

Тачно, то управо ја и кажем, треба обратити пажњу на индикаторе. Обе жртве силовања које лично познајем можда то не би доживеле да се у једном тренутку у животу нису кретале у кримогеним круговима. Не знам да ли се у превенцији... ма било чега, клинцима и посебно клинкама говори у стилу наших баба: "Обратите пажњу на друштво."
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

ovo se cita kao da vjerujes u bezrazlozno kulturno ponasanje, ljubazno obracanje itd. osobi suprotnog spola, u ovom slucaju covjeka zeni, bez primisli?

Meho Krljic

Quote from: Джон Рейнольдс on 02-04-2012, 18:44:00
Quote from: Meho Krljic on 02-04-2012, 17:54:38
Ali, zna se da većinu silovanja čine ljudi "poznati" žrtvi.

Тачно, то управо ја и кажем, треба обратити пажњу на индикаторе. Обе жртве силовања које лично познајем можда то не би доживеле да се у једном тренутку у животу нису кретале у кримогеним круговима. Не знам да ли се у превенцији... ма било чега, клинцима и посебно клинкама говори у стилу наших баба: "Обратите пажњу на друштво."

Ma, ne sporim to što pričaš, da je potrebno skretati pažnju svima da budu pažljivi i sklanjaju se od potencijalno problematičnih ljudi i situacija, ali to je odvojeno od ovoga o čemu govorim.

Jedini silovatelj u pokušaju koga ja poznajem ne da nije kriminalac nego je bio jedan od najsimpatičnijih, najdražih likova u našoj četi u vojsci. A pokušao je da napastvuje, u pijanom stanju, gazdaricu od kuće gde je krečio. Dakle, generalno fini momak, jako simpatičan i to ne ono - mangup, nego prijatan, tih, nikad krao, nikad se tukao, došo da kreči, al eto, mlad, hormoni, popio i eto belaja. Sreća velika te nije uspeo da dopre do nje, žena se zaključala i policija je došla pre nego što je on uspeo da savlada prepreke. I sad, jel' ona kriva? Nije, sve i da se polugola tu šetkala. Mislim, ako je morala da pobegne i zaključa se od njega, a on razvaljuje vrata (to je on pričao, da ne bude zabune) teško da je možemo kriviti da se sad tu nešto nameštala pa htela da stane kad je najslađe. Jel' on kriv? Jebiga, i po svojim rečima jeste. Sam kaže da ne zna šta mu je bilo, ali - bilo mu je. Dakle, držim da se mora dublje usađivati svest da ovakve stvari nisu prihvatljive za socijalno biće u našem društvu.

Meho Krljic

Quote from: kralj Kuga on 02-04-2012, 18:58:21

ovo se cita kao da vjerujes u bezrazlozno kulturno ponasanje, ljubazno obracanje itd. osobi suprotnog spola, u ovom slucaju covjeka zeni, bez primisli?

Pa nećemo valjda da sudimo ljudima po (pri)mislima, nego po delima?

Джон Рейнольдс

Али ја још у првом посту рекох да је одвојено. Због тога ми смета кад се о жртви говори да је "крива", пошто имплицира много тога. Случајеве које сам споменуо горе, да не улазим у детаље јер "кримогено окружење" сасвим довољно говори, можда је могуће избегавати бољим васпитавањем, образовањем, итсл. А ова жена из твоје приче... бем ли га, много размишљам о томе јер имам ћерку и тренираће капуеру с Маретом чим буду хтели да је приме, дакле од треће-четврте године. Таман док стаса, напаснике ће моћи да састави са земљом. Заиста не видим друго превентивно решење.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Ili to ili da je pošaljemo da živi u pustinji.  :lol:  Ali, da, to su dve odvojene priče i odvojene aktivnosti, no držim da je primarna ta o moći i odgovornosti jer ona, teorecki sprečava uzrok.